בעצומה שהתפרסמה בימים האחרונים, מוחים מאות אמנים ישראלים על מה שהם מכנים "צעדים אנטי־דמוקרטיים שנוקטים בשבועות האחרונים משרדי הממשלה כלפי יוצרים ואנשי תרבות" ומביעים חשש מכך שהמדינה תיצור "רשימה שחורה" של אמנים המביעים את עמדותיהם. בראיונות לתקשורת דיברו אמנים ויוצרים כגון יהושע סובול, מירה עוואד וליאורה ריבלין על רוב מוסת, רדיפת אמנים, סוף הדמוקרטיה ומשטרים אפלים.
המחאה פרצה בעקבות שתי החלטות ממשלתיות. האחת היא של שר החינוך נפתלי בנט שהחליט להסיר את ההצגה "הזמן המקביל" מרשימת ההצגות המומלצות לבתי הספר. ההצגה נכתבה על־ידי וליד דקה, שבשנת 1984 היה שותף בהתעללות במשה תמם, חייל בחופשה, וברציחתו. באתר התיאטרון הקאמרי נכתב על ההצגה: "הזמן המקביל מנסה לחקור את פירוש היותו של בנאדם כאסיר, אשר מתרכז החקר בניסיון לגלות את הבנאדם באסיר ולא את הקלישאה אשר עושה מהם סמלים וסטטיסטיקה ושוכחת שהם בני אדם שיש להם את סיפוריהם וחייהם." בחודשים האחרונים נאבקה אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם, כנגד המימון הציבורי לו זוכה ההצגה, שהופקה ומוצגת בתיאטרון אל־מידאן החיפאי.
ההחלטה השנייה שעוררה את מחאת האמנים היא זו של שרת התרבות מירי רגב, שהחליטה להפסיק את המימון שמעניקה המדינה לתיאטרון של השחקן נורמן עיסא, זאת בעקבות סירובו לאפשר לתיאטרון להופיע בפני תושבי בקעת הירדן.
בעצרת אמנים למען התרבות שהתקיימה אתמול ביפו תקף השחקן והבמאי עודד קוטלר את רגב ואת תנועת הליכוד, שאת בוחריה הוא הכתיר בתואר "עדר של בהמות מלחכות קש וגבב". אורטל תמם, שהחלה גם היא לשאת דברים בכנס, ירדה מן הבמה בבכי באמצעם בעקבות קריאות ביניים של הנוכחים.
|
קישורים
הזמן המקביל - באתר הקאמרי
|