בתשובה להאיילה הג'ינג'ית, 09/06/05 22:21
בלי לזלזל בזכות המיבור לדעת 307584
כמשפטנית וחברה בתנועה למען חופש המידע, את טועה איילה. העתירה לבג''צ לא הוגשה רק סביב הנושא הצר של הקב''א על רכיביו, אלא על הזכות לדעת. ממליצה לפנות לאתר של התנועה שם תוכלי לקרוא ולדעת (או בעיקר להבין) מעט יותר על מהות העתירה.
בלי לזלזל בזכות המיבור לדעת 307650
לא הייתי ערה לעובדה שהעתירה כוללנית יותר, ואני מתנצלת כל כך שלא בדקתי את ההפניה לאתר של התנועה. אבל בכל מקרה התייחסותי הייתה רק לגבי החלק הצר הזה, של מרכיבי הקב"א.
באשר להערה של אסף שיש צורך בשקיפות לגבי טיבם של המאבחנים והכשרתם אני מסכימה ללא ספק, בדיוק כפי שזכותנו לדעת מה הכשרתו של הרופא שקובע פרופיל רפואי למלש"בים. הראיון הקצרצר, בכל מקרה, כפי שכבר צויין, נועד רק למדוד דברים כמו מוטיבציה, ולנסות לזהות בעיות פתולוגיות שעלולות להוות מכשול יוצא דופן בשרות קרבי או צבאי בכלל.
תראו, הייתי בקורס הזה, ופרשתי באמצע (בין היתר, בגלל שלא שלא רציתי להיות חלק מהמערכת שממיינת אנשים). בעיקרון אסור לי לספר על התהליך *המדויק*, אבל למען האמת אני גם לא זוכרת את התהליך *המדויק* (עברו יותר משנתיים ואני עדיין בצבא, ומאז למדתי דברים רבים אחרים שהיו לי שימושיים בהרבה). ולמרות שבעקרון אסור לא לאשר ולא לשלול מידע לגבי התהליך (הצבא בסה"כ אוהב את הילת אי-הוודאות שנוצרה סביב תהליך המיון), אני כן ארשה לעצמי להגיד, שמי שמתעצבן על כך שהקב"א נקבע עפ"י מעמד כלכלי או חברתי, מוציא עצביו לשווא.
ובנימה יותר אישית, יש מסקנה שהגענו אליה עוד בקורס. המאבחנות (וגם המאבחנים הבודדים) הם באופן כללי אנשים חכמים ורגישים, עם שריטה עמוקה משלהם, שלכן יוכלו לזהות שריטות בעצמם, ושהמאבחנות שמיינו אותם זיהו אצלם את השריטות האלה ולכן הם נבחרו כמתאימים... אבל שוב, זו רק מסקנה שהגיעו אליה אותם אנשים שרוטים.
בלי לזלזל בזכות המיבור לדעת 307939
איילה אדמונית, חכמה ורגישה
הלכה לקורס מאבחנות בצבא
עוד לפני שהפכה להיות חלק מהמערכת
שממיינת אנשים אמרה ביי ביי אני הולכת.
היא השאירה אחריה כל כך מיותמים
עדת מאבחנות וגם כמה בודדים
גם הם קצת שרוטים ולכן הם מתאימים
להמשיך בשירות הצבא למיין אנשים.
הם ימשיכו לשתף פעולה עם מערכת מדופרת
שבני אדם על פי מה שמתאים לה כך היא מציירת
צובעת את פניהם בצבע חדש, צבע פלסטי
וכל מה שהם קבעו, יתקבל באופן אוטומטי.
וכל הלא שרוטים שנמלטו מן המשחק
הם אלה הם שיאכלו אותה חזק
כי רק למשת''פים יש מקום בחברה
וככה הצבא בה יבטיח את השליטה
חברה עאלק אזרחית, צבא שיש לו מדינה
וחבל להתעצבן כי זה זמן לבטלה.
האדמונית כאן הודתה, הם אוהבים את ההילה
של אי הוודאות שמסביב הם יוצרים.
הכל כזה בשושו ואין מי שמדברים
ומי שידבר אל ואנונו יצטרף או אל טלי
וחבל להתעסק בזה אם אתה אדם נורמלי
שמור לך בשקט על פינתך השפויה
אם נותרה בך טיפה מהשריטות של הסביבה
המוחצת ולוחצת שתלך לאבדון
וככל שאתה מבין את זה כך אתה בסיכון ראשון
כי השפויים באמת הם סכנה למדינה
סטודיו בסטרס ודן מ. כאן מביאים התובנה
לאיילי השכל הקרירים לשבועות מתנה
ותודה לך ג'ינג'ית שאת המערכת עזבה
אולי עוד כמוך יביאו פעם את הגאולה
להאמין צריך וגם אם זה על ריק
סוחבים את החיים כך עד שנתפרק.
בלי לזלזל בזכות המיבור לדעת 307957
התגובה המשעשעת ביותר באייל מזה זמן רב. תודה!
(ומתי יוצא האי.פי. בסולסיק?)
אני רק שאלה 307985
פרשת באמצע כי לא רצית להיות חלק מ*ה*מערכת שממיינת אנשים (בצה"ל, כי חיפשת לעשות משהו אחר, או כי לא התאים לך לראיין מלש"ב אחר מלש"ב במשך כל השירות) או כי לא רצית להיות חלק מ*מערכת* שממיינת אנשים (משמע, כל מערכת באשר היא מערכת, כי היא ממיינת אנשים)?
אני רק שאלה 308026
תראי. אני מודעת לחלוטין לעובדה שקשה מאוד למצוא תפקיד עם איזושהי אחריות שלא ישפיע על אחרים, והצבא מלא במצבים בהם עלייך למיין אנשים. הסיבה הראשונית שבגללה עוד בבקו"ם לא היה לי הרבה חשק ללכת לקורס, הייתה שחשבתי שאני יכולה לתרום יותר, ועלו בי רצונות להיות לוחמת. אבל ברגע שהקורס התחיל הבנתי עד כמה העסק של תיוג ומיון של אנשים עושה לי רע. התעקשתי שיתנו לי ללכת ואיימו שלא כדאי לי כי אני אהיה פקידה, אבל זה כבר כ"כ הפריע לי שלמרות שידעתי שהם צודקים, בחרתי בפקידות.
גם בתפקידי כפקידה כנראה שהצלחתי להתעקש מספיק על כל מה שרציתי, כי תוך פחות משנה אכן נהייתי לוחמת. ומהר מאוד הרגשתי את מה שידעתי תמיד, שכל תפקיד עם אחריות ידרוש ממך למיין אנשים- הבנה שנופלת עלייך חזק במחסומים; ואפילו חזק יותר כששולחים אותך למיין את הדורות הבאים של לוחמות-לעתיד (שרדתי יום ב"גיבושון" הזה עד שהבנתי שזה עדיין עושה לי רע, וגם במיון הזה ביקשתי (ובסוף קיבלתי) לא להיות).
זה לא שבאיזה עיוורון חשבתי שאם רק אצא משם לא אצטרך יותר למיין אנשים לעולם. אבל לא יכולתי לשמש כחלק במערכת שזה כל תפקידה- במיוחד אחרי שנתתי לה צ'אנס וגיליתי עד כמה היא מכנית ומתייגת, גם בלי להשתמש בנתונים ה"מלוכלכים" מהשמועות.
בלי לזלזל בזכות המיבור לדעת 596780
אני סיימתי את קורס מאבחנים פסיכוטכניים ואף שירתתי בתפקיד שנתיים... אני מבינה את זכות הציבור לדעת אבל במקרה הזה אני חושבת שזה פחות תופס,
אני יודעת שזה קצת קשה לתת קרדיט לבחורים ובחורות בני 18-19 שמשפיעים כל כך על עתידם הצבאי של כל המתגייסים לצה״ל, במיוחד שלא יודעים מי הם.
בכל זאת המאבחנים הפסיכוטכניים הם החיילים עם הנתונים הגבוהים ביותר בצהל שמלבד נתוניהם אלו במהלך המיונים לתפקיד מזהים בהם תכונות ייחודיות
שהופכות אותם למתאימים לתפקיד ולכן לא קל להתקבל לתפקיד הזה ולא כל אחד מתקבל. בנוסף לנקודת הפתיחה הזאת שכל מאבחן ומאבחנת צריכים, לפני
כניסתם לתפקיד הם עוברים קורס של ארבעה חודשים משמעותיים מאוד במהלכם הם לומדים את תורת תפקיד המאבחן הפסיכוטכני. לצבא ברור שאחריות רבה
נופלת על כתפיהם של המאבחנים ועל כן בתהליך הכשרתם ובהמשך שירותם מושקע בהם הרבה מאמץ כדי לוודא שהם והנתונים שהם קובעים הם המהימניים
ביותר. בסופו של דבר שיטת המיון של צהל היא ככל שיטת מיון וחשיפתה תהפוך אותה ללא רלוונטית.
את מבינה ששיחרור המידע יכול לפגוע בצהל ? 307740
הרי כל תהליך המיון מבוסס על סטטיסטיקה, נגיד ונמצא ששחקני כדור-יד נוטים להשתלב טוב יותר בצבא, להתקדם בסולם הדרגות בלי להתפשר על הערכים (אם זה אפשרי בימינו) וכו', לכן צה"ל מעלה להם את הקב"א. במידה והדבר יתגלה לציבור, כל מלש"ב זב חוטם יטען שהוא מעביר את זמנו החופשי במשחקי כדור-יד. דוגמה דומה מהמציאות היא הסיפור (אינני יודע אם הוא נכון) על הנטיה של צהל להוריד קב"א לשחקני DND. רק חמור יודה היום שהוא משחק בDND אם הוא רוצה להתקדם בצבא (אלא אם כן בתור רס"ר).
הקב"א זה כלי סטטיסטי, אין לצבא את היכולת לשלוח כל חייל למאות שעות הסתכלות אצל צוות פסיכיאטרים מומחים על מנת לקבל הערכה ליכולות שלו, הוא צריך כלים מהירים עם דיוק סביר. במידה ויש מתאם בין כל תופעה שהיא לתכונות שצהל מחפש, הוא צריך לאמץ אותה כקריטריון (העולם הוא מקום מורכב, זה שאנחנו לא מבינים את הקשר לא אומר כלום, אם סטטיסטיקה קובעת שיש קשר, לא מתווכחים). מעבר לכך קב"א לא מגביל אנשים נחושים באמת, למופז לא היה קב"א לקצונה אבל בכל זאת הוא הצליח להתקדם עד לדרגת רמטכ"ל.
סטטיסטיקה היא סטטיסטיקה, קבלת החלטות היא קבלת החלטות 307743
השימוש בנתונים סטיסטיים כדי לקבל החלטות פרטניות הוא לא הוגן. נכון שצה''ל צריך למיין עשרות אלפי אנשים בשנה, וזה יכול להצדיק חוסר-הוגנות מסויים, אבל עדיף למזער את חוסר ההוגנות במידת האפשר.

אני יכול לדמיין שבמשתנים מסויימים אפשר יהיה להשתמש (למשל הדרך שבה אדם מבלה את שעות הפנאי) ובאחרות לא ('ארץ לידת האב', שזה בעברית עדה), למרות ששניהם טובים באותה מידה בחיזוי ההצלחה בקורסים מתקדמים.
סתם משהו 307748
כהנמן (כן, שוב) מספר על תהליכי מיון לתפקידים קרביים שהיו בעלי יכולת ניבוי נמוכה - נדמה לי שהוא דיבר על קורלציה 0.1 - ובכל זאת המשיכו להשתמש בהם בשנים הראשונות של המדינה. אחרי שהוא נכנס לתמונה הגיעו לקורלציה 0.3. הדרך שבה הושג השיפור היתה מעניינת: הבוחנים התבקשו להעביר שאלון מובנה ולהקפיד על מהימנות מכסימלית, ובסופו של התהליך גם לתת חוות דעת אישית (זה נוסף בדיעבד רק כדי לרצות את הבוחנים שהתמרמרו על הפיכתם למעין רובוטים חסרי חשיבה). חוות הדעת הזאת היא שנתנה את יכולת הניבוי הטובה. "הנסיון להיות מהימנים הפך אותם לתקפים" הוא כותב.
סתם משהו 307842
זה גם מופיע בספר, או שזה מופיע רק בביוגרפיה (המקסימה!) שקישרת אליה מקודם?
סתם משהו 307956
הספר הוא אוסף של מאמרים, שהראשון בהם הוא אותה אוטוביוגרפיה.
את מבינה ששיחרור המידע יכול לפגוע בצהל ? 307874
אני לא הסתרתי את העובדה ששיחקתי DND במיונים וכך גם חבר שלי ששיחק איתי ולא שמתי לב שזה פגע במי מאיתנו. מצד שני, שנינו לא בדיוק עברנו את תהליך המיון המקובל.
את מבינה ששיחרור המידע יכול לפגוע בצהל ? 307879
See, but this is exactly the point. Even if it will be revealed that socio-ethnic considerations don't play a direct role in military classification, proving that indirect roles do will create a (justified!) outrage. How many Mofazes are there?

I repeat my strong recommendation to read Yagil Levy's book (I know some folks here read it and didn't like it). I found it absolutely enlightening, and in light of what he wrote, it wouldn't surprise me if military tests are geared - probably not as a conscious conspiracy - to maintain traditional, or new elites, in a position of more alternatives.
המטרה של המיונים 308021
המטרה של המיונים היא לתת לצהל את היכולת לשבץ בצורה מיטבית, המיונים הצבאיים לא באו להגן על זכויות הפרט. כל פגיעה בחסיון של המיונים האלו יפגע ביכולת הזו של צהל, בין אם ע''י אספקת מידע למלש''ב ובין אם ע''י גרימת סערה ציבורית שתמנע את המשך השימוש בקריטריון.
אם אתה מביט בצהל ככלי לקידום שיוויון חברתי, אז אתה צודק לחלוטין. שוויון חברתי יתפתח טוב יותר אם הזדמנות שווה תינתן גם לאנשים שמסיבות שלא תלויות בהם מוכשרים פחות, ולו סטטיסטית בלבד (מוכשרים לתפקיד שצהל מיעד אותם, קחו את כל ההערות האלו כמובנות). אבל לדעתי תפקידו של צהל הוא להגן על המדינה. רבים וטובים התקדמו בשורות הצבא (קב''א משפיע רק עד שלב השיבוץ הראשון כקצין, לאחר מכן הוא חסר משמעות לחלוטין) למרות שסומנו כלא מתאימים, רבים אחרים הצליחו מחוץ לצבא. כמות הכסף שאנחנו מוציאים על הצבא לא מצדיקה את הקיום שלו ככלי לצמצום פערים גרידא, בכסף הזה הינו מרצפים את ירוחם בזהב מזמן. אם אנחנו רוצים צבא מוצלח, דבר שמתבטא בהרבה מאוד כסף (אנחנו יצואן הנשק השלישי בעולם) כמו גם בחיי אדם, אנחנו חייבים לתת לצבא את הכלים לבצע החלטות שהן אופטימליות בשבילו. כשאתה הולך אחרי הקצין שלך בקרב, אתה רוצה לדעת שהוא המתאים ביותר, לא אכפת לך איך גילו את זה.
תקינות פוליטית 308247
אני מסכים עם עיקר הדברים, אך גם אם חלק מבעלי העמדה הנגדית, ביחוד לנוכח סיפורי כהנמן.
החשש שלי הוא נפילת תהליך המיון אל בור התקינות הפוליטית שיכרו לו אלו שגם כך רוצים בפירוק צה''ל (אין לי דוגמאות אישיות, רק תחושות בטן).
המטרה של המיונים? 308256
אבל צה"ל הרי במודע נושא את דגל השוויון הזה. הדברים שאתה אומר על תפקידיו של הצבא לא נאמרים בריש גלי על ידי הצבא עצמו, שמשתמש, ויותר מכך, מתהדר, באתוס השוויוני הזה לשם הצדקת קיומו. אולפנו להשקיע שנים יקרות מחיינו בתרומה לאומית על בסיס ההנחה שכולנו שווים - אם זה באמת מה שקורה, מה מפחיד כל כך בלומר את האמת?

וכפי שכבר הערתי ללא מעט אנשים כאן... הנחת המוצא שאני גבר, מה לעשות, לא נכונה. מעתה אמור, "את". :)
המטרה של המיונים? 308267
כדאי אולי להזכיר שתפקידו העיקרי של צה"ל הוא להבטיח את קיום המדינה. אם הוא יכשל, כולנו נהיה שווים גם בלי קב"א.
מה כל כך מפחיד בלומר את האמת? המחיר (כמה יעלה לנו לומר או לברר את האמת). מה אנו אמורים להפיק ממנה?
המטרה של המיונים? 308270
אני משתתף בצערך, אבל אני, כמו רוב הציבור, אמשיך להתקיים גם אם ''המדינה'' החשובה מכל תצא מהתמונה.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308272
בלי להיכנס לדיון מה יקרה אם המדינה תתפרק, אם הצבא יתפרק אנחנו ניכנס לרשימת הזנים בסכנת הכחדה. אם צהל יצא מחר מעזה, שום דבר לא יקרה לתושבים שם, זה לא המצב מול מצריים או סוריה. אזרחים לא יכולים להילחם בשיריון או חיל אוויר בצורה יעילה ומטוסים לא טסים בלי חלקים ודלק מארה''ב (לכל מי שחשב לקחת מטוס הביתה להגנה עצמית). ברגע שצבא הפך לעסק מקצועי (אי שם בין בבל ליוון) אין לכוחות לא-מקצועיים יכולת להילחם נגדו (בהנחה שהצבא אינו הומני). זה יתחיל עם כניסה של סוריה לשטחים שהיא רואה כשלה (למען האמת חלק מהשטח שישראל מחזיקה הוא שלה גם ע''פ הסכם הפסקת האש) וימשיך עם התקדמות לירושלים ומשם לכל הארץ. בשלבים הראשונים הם אפילו יהנו מתמיכה עולמית.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308274
יש כלי לשמירת בטחונה של קהילה חופשית. קוראים לזה מיליציה.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308296
יש לנו כבר מיליציה מאורגנת. קוראים לה צה''ל.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308318
אפשר להגיד הרבה דברים על צה''ל, אבל מיליציה הוא לא.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308352
1) הגדר מיליציה.

2) האם לדעתך אותה מיליצה יכולה להתמודד בהצלחה דומה לצה"ל עם איום של מדינה שכנה? פעולות טרור של השכנים? וכד'...
אני לא חסיד גדול של השלטון 308370
1) אני בטוח שמיליציה היא לא זרוע צבאית של שלטון ריכוזי. אני די בטוח שמיליציה היא ארגון מקומי של חברי קהילה שלוקחים על עצמם להגן על שלומה.

2) שאל את נסטור מאכנו שנלחם בצבא הלבן (והאדום), את חזית השחרור הלאומית בוייטנאם (הידועה לנו יותר בשם "הוייט קונג"), את המהפכנים השונים בדרום אמריקה, וכיו"ב. לוחמת גרילה טובה יכולה לטפל בצבאות חזקים בהרבה, כל עוד יש ללוחמים את התמיכה של המקומיים. לא כל שכן אם הם בעצמם מיליציה שהוקמה ע"י המקומיים.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308374
עם כל הכבוד לוויטקונג, מצב בו היהודים בישראל מקריבים כשלושה מליון מבניהם(לעומת כ50000)‏1 הוא לא האידיאל שלי. היתרון שלנו מול כל תנועות השחרור הוא שאי שם בשנת 48 עברנו את השלב הזה, ויותר אנחנו לא אמורים להתגונן באמצעות רובה מהבוידעם נגד הפורעים הערבים\קוזקים הבאים לשדוד לאנוס ולרצוח. תודה לך על הרעיון אבל בדיוק בשביל זה אבותינו הקימו את המדינה הזאת.

במקרה ותושבי הגליל ייאלצו להגן בכוחות עצמם על חייהם ורכושם נגד ערביי הסביבה והסורים, ייתכן שהם ינצחו יכול להיות שיפסידו מה שבטוח שרבים מהם ימותו.

האם אתה סבור שבמקרה של התפרקות כוחות הבטחון אנחנו לא צפויים לגל של פשיעה אלימה מצד שכנינו הנחמדים במקרה הטוב, ונסיון להכחידנו במקרה הרע?

לשיטתי אם יש צורך בכח הגנתי(מיליציה), עדיף צבא מאורגן מקצועני וחמוש היטב, אם אין בו צורך, אז עדיף לכתת מרגמותנו לאתים וטנקנו לטרקטורים.

1 המספרים מהזיכרון, סדרי הגודל נכונים.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308686
האמת היא שבעידן גיוס החובה ושרות המילואים הממושך הטשטשה ההגדרה של מליציה. המליציה היא הניגוד לצבא מקצועני אבל קשה קצת להבדיל אותה מצבא העם.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308707
נכון. היום מקובל יותר לדבר על הקו המפריד בין כנופיה חמושה לצבא מאורגן. הקו הזה מורכב מרמת אימון החילות וממידת המורכבות הארגונית (דרגות, לוגיסטיקה, חימוש). אלו הם בדיוק הנקודות הנמצאות על הכוונת של המיליציונרים. בלעדיהם המיליציה אינה אלא כנופיה חמושה שבשימוש לא זהיר נזקה עולה על תועלתה.
אני לא חסיד גדול של השלטון 308739
המליציה היתה יכולה להיות מאורגנת מאוד כמו השוויצרים (ולתפקד למעשה כצבא מילואים בתקופה שבה כול החילים היו שכירי חרב). או להיות מורכבת מאנשי ספר וצידים שרמת חילות הפרט והשדאות שלהם גבוה מאוד אבל אין להם אירגון לוגיסטי ומשמעת (כמו האמרקאים במלחמת האצמאות שלהם) והם מתאימים יותר למלחמת גרילה.
ההבדל בין מלציה\צבא מילואים המוני לבין כנופיות הוא שהכנופיות לא כפופות לפיקוד עליון כול שהוא.
אני לא חסיד גדול של השלטון 325069
אני רק רוצה להבהיר שאני לא מדבר על מיליציה שהיא מעין חיקוי עלוב של צבא, כפי שמקובל בין ימנים קיצוניים בארה''ב, אלא על מיליציה שוויונית המבוססת על שיתוף-פעולה הדדי של אנשים חמושים, שעיקר הארגון בה קהילתי ומקומי, וארגונה האיזורי רופף. (אכן, כמו במהפכה האמריקנית.)
צבא שכירי החרב בעיראק 325078
אפרופו מיליציה ועירק. אני לא יודע עם יצא לך (או למישהו) לקרא את כתבת התחקיר הגדולה שהתפרסמה שבוע שעבר במגזין הניו יורק טיימס. מסתבר שבעירק פועלים לפחות 25,000 חיילים שכירים בשרותם של לפחות 100 חברות שונות. דובר הלובי של החברות הללו מתנגד לשימוש במונח "שכירי חרב" ואפילו הוא לא מסכים שיקראו להם "שרותי צבא פרטי," כמו שחברה דרום אפריקאים מציגה את עצמה, אלא "שרותי בטחון פרטיים." אלו בעיקר חברות איריקאיות ובריטיות, ומשרתים בהם חיילים מכל העולם (אגב, אמריקאים משתכרים 400-700 דולר ליום בעוד חיילים שכירים מפיג'י או אורקראינה משתכרים 50-150 דולר לשבוע). אף אחד לא יודע מהיכן צמח הצבא השכיר העצום הזה. לא נערך שום דיון בפנטגון או בבית הלבן לתיכנון ובקרה עליהם, ולדברי המומחים, זה תוהו ובוהו גמור.

הכתב הביא דוגמא לחברה אחת, טריפל קנופי, שהוקמה על ידי משוחררי יחידת העילית "כוח דלתא." החברה זכתה במכרז של כ 100 מליון דולר כשהם היו רק חברה על הנייר. עכשיו הם החברה הגדולה ביותר לשכירי חרב הפועלת בעירק, המפעילה כ1000 חיילים עם חוזה של מליארד דולר הבאים מכספי משלמי המסים. הפעילות של החברות האלה מתפשטת לרחבי העולם עם חוזים לאבטחה של מתקנים אמריקאיים שונים.
צבא שכירי החרב בעיראק 325107
תוכנית Frontline שהופקה במקביל למאמר, לצפייה ברשת:
המטרה של המיונים? 312534
אבל שוקי, עלות בירור האמת היא אפסית, שהרי למראיינות הפסיכומטריות ניתן כלי מדידה ובו סדרת הפרמטרים שאליהם הן מתייחסות. אין פשוט מלהציג את עיקריו של כלי המדידה. ראיתי דו"חות שמתייחסים לכלי מדידה דומים, והם מצליחים להסביר את עיקר העניין בלי להיכנס לפרטים לא נחוצים. אז אם באמת כולנו שווים, והקב"א אינה מושפעת מנתונים סוציו-אקונומיים, מדוע לא אומרים לנו גלויות שזהו המצב?
המטרה של המיונים? 312565
בעיקרון אני מסכים עם עמדתך (יש חשיבות להגינות של כלי מיון כאלו). הבעיה שלי היא ברמה הפרקטית. מישהו סיפר לי פעם שהקב"א של בתו ירד בגלל שהיא גרה בשכונה X. לפי מה שנאמר בידיעה שבראש הדיון הזה, יותר סביר שהוא ירד בגלל שהבחור היה גרוש. ברמה הפרקטית נראה לי שהדיון פשוט ישמש כל מיני מקופחים מקצועיים לפריקת תסכולים, ללא שום תיקון פרודוקטיבי.
מצד שני איני מתרשם שצה"ל הוא ממסד רגרסיבי במיוחד. דוקא המציאות נראית הפוכה.
אפשר גם להעלות את ההשערה שאם מכשירי האבחנה גורמים לצה"ל הפסד של פוטנציאל חיוני, הרי שהצבא עצמו יש לו אינטרס לשכלל את הכלים ותועלת הדיון הציבורי אינה משמעותית.
המטרה של המיונים? 315986
באשר לנערה משכונה X, אתה נכנס לדיון של מה ההסבר הסביר לכך שהקב"א שלה ירד - ואני תוהה איך האיש ידע בכלל שהוא "ירד".
המטרה של המיונים? 315990
לא יודע. מנין חיילים בד"כ יודעים מה הקב"א שלהם?
המטרה של המיונים? 316035
אולי מישהו מהשלישות מגלה להם, והיוריסטית הם יכולים לקבל רמז מהשיבוץ שלהם (כולל אלטרנטיבות שהוצעו להם) והזמנתם לקצונה. אבל זה טוב רק כדי לדעת בערך או בדיוק את השורה התחתונה של הקב"א. להגיד "הקב"א שלי *ירד*" - בקושי ברור מה זה בכלל אומר, אבל כנראה שזה אומר בערך "מכל הבחינות הסבירות הקב"א שלי היה צריך להיות גבוה יותר, לכן יש איזה גורם X מסתורי שגרם לו להיות נמוך יותר." אבל כדי לדעת דבר כזה צריך הרבה יותר ממה שחבר בשלישות יכול לגלות - אלא אם הוא *באמת* מקושר היטב, כולל בממד"ה‏1 (לפחות בעקיפין). ואם הוא כבר באמת יודע את זה, אז הוא כבר בהכרח יודע גם מהו אותו גורם X. כך ששתי האפשרויות הסבירות הן - או שהוא צודק, כולל הסיבה, או שגם החלק העובדתי-לכאורה הוא משחק בנדמה לי. את סדר הסבירות ביניהן אני אשאיר לך לשער.

1 מחלקת מדעי ההתנהגות, אלה שקובעים את כל המדדים והנוסחאות האלה.
308051
למופז הייתה קב''א לקצונה, הוא פשוט לא עבר את המבדקים בפעמיים הראשונות. (ובכל זאת הוא הצליח להתקדם עד לדרגת רמטכ''ל)

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים