לא גברת, לא אדון 1839
על ההיסטוריה המרתקת של הסריסים ברחבי העולם

סיפורו של ג'ון בוביט, שאיבר־מינו נכרת על ידי אשתו הזועמת, זכה לפני כעשור לתהודה תקשורתית עולמית. בוביט הפך לדוגמא המפורסמת ביותר כיום לסריס – גבר שבאברי־מינו הוטל מום – למרות ש"זכה" להיות כזה רק למספר שעות, עד שאברו חובר מחדש בניתוח. אבל קהילות של סריסים התקיימו משחר האנושות ועד לימינו בכל רחבי תבל. ומקרבן יצאו, בין השאר, מצביאים, כהני־דת, שרים ואמנים.


סירוס במאה ה- 16



סריסים בעת הקדומה

איש אינו יודע בוודאות מהם מקורותיה של תופעת הסירוס. הסברה המקובלת היא כי בין החקלאים הראשונים היו שהבחינו כי בעלי־חיים מסורסים ממין זכר הם בעלי מזג נוח יותר, וכי אין צורך ביותר מזכרים פוריים אחדים על מנת להפרות את כל נקבות העדר. מכאן היתה הדרך קצרה לסירוס שיטתי של חיות משק, דבר שייתכן ונתן את הרעיון לסרס גם בני־אנוש.

הסירוס כלל במקרים מסוימים כריתה של האשכים או פגיעה בהם בלבד, ובמקרים אחרים – כריתה מלאה של הפין ושל שק האשכים על תכולתו (בערבית ובלטינית אף יוחדו מילים שונות לסוגי סריסים אלה). שינויים גופניים המתלווים לסירוס כוללים חולשת שרירים, היעדר שיער־גוף ופיזור שומן הדומה לזה של נשים; סריסים שסורסו בגיל צעיר משמרים לכל חייהם קול של ילד. הורמון המין הגברי, טסטוסטרון, מיוצר לא רק באשכים אלא גם בבלוטת יותרת־הכליה, ולכן סריסים מסוגלים לעיתים לחוות ריגוש מיני. אלה שרק אשכיהם נפגעו מסוגלים במקרים נדירים לקיים יחסי מין, ובנסיבות קיצוניות ביותר, גם לגרום להריון. גברים המסורסים היום (על הסיבות לכך – בהמשך) מדווחים פעמים רבות על דיכאון, תחושת שלווה, וירידה באמביציה ובתפיסה המרחבית.

מקורו של הסירוס הממוסד, כפי הנראה, הוא בתרבות האשורית־בבלית הקדומה, ואחד האיזכורים הכתובים המוקדמים ביותר של התופעה נמצא בחוקי חמורבי מהמאה ה-‏18 לפנה"ס. מיתוסים בדבר סירוס של אלים וגיבורים רווחו במסופוטמיה ובמצרים הפרעונית, וכנראה בהשראתם שימשו סריסים ככוהני־דת במקדשים של תרבויות אלה. בנוסף לתפקידם בתחום הפולחן, לסריסים יצא מוניטין של משרתים ממושמעים ונאמנים, ובחצרות חלק משליטי המזרח העתיק נוצר מעמד של סריסים ששימשו כפקידים ויועצים.


סירוס במצרים העתיקה



לצד הסריסים שנהנו ממעמד מכובד – כוהני־הדת ואנשי החצר – היו גם אחרים שסורסו כאמצעי ענישה או לשם הטלת מרות. סירוס של עברייני מין (בעיקר נואפים) או של חיילי אויב מנוצחים רווח, בין השאר, בתרבויות של מערב־אפריקה, יוון, רומא, בבל, סין ווייטנאם. פרעה מרנפתח, למשל, התפאר בכך שאסף 6359 אברי־מין מחיילי הצבא הלובי המובס שפלש למצרים. מחירם של עבדים מסורסים בעולם העתיק היה גבוה מספיק על מנת להצדיק את ה"פחת" שנלווה לתהליך הסירוס – איזור הסירוס הוא עשיר בכלי־דם, ושיעור התמותה עקב זיהום או איבוד דם הגיע לעיתים, על פי דיווחים מסוימים, ל-‏75 אחוז.

עם גילוי יבשת אמריקה, נפוצה השמועה כי באיים הקריביים שוכנים שבטים הנוהגים לסרס את אויביהם שנפלו בשבי, על מנת שמשקלם יעלה ובשרם יתרכך לפני שהם נאכלים. היסטוריונים כיום נוטים לפקפק באמיתות שמועה זו, וסבורים כי היא נועדה להעניק לגיטימציה להשמדה והשיעבוד שנפלו בחלקם של שבטים אלה. ישנן ראיות כי בקרב בני האינקה בפרו היו סריסים שהופקדו על שמירת הנשים; אם אכן כך היה, זהו כפי הנראה הגילוי היחיד של סריסות ממוסדת באמריקה הקדומה.

סריסים ביהדות, בנצרות ובאיסלם

סריסים מוזכרים מספר פעמים בתנ"ך, אך היהדות אוסרת לחלוטין כל צורה של סירוס – "לא יבוא פצוע דכא וכרות שופכה בקהל יהוה" (דברים כ"ג, ב'). שנים רבות לאחר שנכתבו מילים אלה, עם זאת, טען פרויד כי ברית המילה (הן היהודית והן הלא־יהודית) מהווה תחליף סימלי לסירוס, שבאמצעותו הטיל האב את מרותו על בניו בימי־קדם.

בין הנוצרים הראשונים היו שפרשו פסוק מעורפל מהברית החדשה כהטפה לסירוס עצמי, וקהילות של מאמינים נוצריים מסורסים התקיימו במאות הראשונות לספירה.

באימפריה הביזנטית שגשגו הסריסים. לא רק שכל המשרות, פרט לזו של הקיסר, היו פתוחות בפניהם, אלא שתפקידים רבים וחשובים בחצר הקיסרות היו מיועדים עבורם באופן בלעדי. בין הסריסים בעלי ההשפעה היו גנרלים, שרים, פטריארכים ובישופים. ב"עידן הויאגרה" של היום, סירוס נתפש כעונש האולטימטיבי, אבל היות שסריסות היוותה בביזנטיון כרטיס כניסה למעמד השלטון, צעירים שאפתניים בחרו לעיתים לסרס את עצמם, והורים רבים סירסו את ילדיהם על מנת להבטיח להם עתיד טוב יותר.

על פי המסורת המוסלמית, מוחמד אסר על מאמיניו לסרס את עצמם כאמצעי הימנעות מפיתויי הגוף. למרות זאת, עם התפשטות האיסלם והחשפותו לסריסים הנפוצים באימפריה הביזנטית, החלו לשגשג הרמונות מוסלמיים מנוהלים על ידי סריסים (רובם מיובאים), בעיקר בקרב הממלוכים ובאימפריה העותומנית. מרכזי סירוס ומסחר בסריסים פעלו בכל רחבי העולם המוסלמי – מקורדובה, דרך קהיר ובגדד, ועד אינדונזיה. תפקיד נוסף שהופקד בידי סריסים בתרבות המוסלמית היה שמירה על אתרים קדושים, ולפחות עד לעשור האחרון, ניתן היה למצוא סריסים העוסקים במלאכה זו במכה, מדינה ובירושלים.

הסריסים בסין הקיסרית

לשיא עוצמתם הגיעו הסריסים באימפריה הסינית. קיסרים ובני־אצולה סיניים נעזרו בהם במשך אלפי שנים, עד לפרוץ מהפכת 1911. מסיבות דתיות בעיקרן, סריסים הועסקו בעיר האסורה בבייג'ין כמשרתים וכשומרים בהרמון הקיסר; תחת הקיסרים האחרונים, מספרם הגיע ללמעלה ממאה אלף, ומקרבם יצאו במהלך הדורות גנרלים, שרים, שגרירים, אדריכלים ושאר בעלי משרות רבי־השפעה. הסריס הסיני המפורסם ביותר, כפי הנראה, הוא האדמירל ז'אנג הה, שבתחילת המאה ה-‏15 פיקד על צי חסר תקדים בעוצמתו, הגיע באמצעותו עד לאוקיינוס האטלנטי, ויש הטוענים שאף הקדים את קולומבוס במסע לאמריקה.

הסירוס בסין היה על פי רוב "אלקטיבי" – המסורס, בדרך כלל ילד בן המעמד הנמוך, התנדב לעבור סירוס, או שנכנע ללחץ משפחתו. הסריסים נהגו לשמר בצנצנת את אברי המין שהוסרו מהם, להחזיק בהם למשך כל חייהם, ולהיקבר לצידם לאחר שמתו. סון יאוטינג, הסריס האחרון של קיסר סין האחרון, נפטר בשנת 1996 בגיל 94.

הקסטרטי – הסריסים המזמרים

אזמל המנתחים סייע לזמרים בדרכם לתהילה הרבה לפני שהוליווד הכירה בנפלאותיו – אם כי בצורה אחרת מזו המקובלת כיום. במשך מאות שנים נאסר על נשים להשמיע את קולן בכנסייה הקתולית. את הקולות הגבוהים והכה־החיוניים לצליל המקהלתי העשיר, סיפקו במקומות רבים החל מסוף ימי הביניים קסטרטי (castrati) – זמרים שסורסו בצעירותם (הגיל האופטימלי היה בין 8 ל-‏10), וששימרו מבנה גרון של ילד לצד מבנה חזה של גבר מבוגר.

מלחיני התקופה הוקסמו מ"קול המלאכים" של הקסטרטי, ורבים מהם (בכללם באך, מוצרט, הנדל והיידן) חיברו במיוחד עבורם יצירות שבוצעו גם מחוץ לכנסייה. תור הזהב של הקסטרטי היה במאות ה-‏17 וה-‏18, והמצליחים שביניהם הופיעו על בימות מיטב בתי האופרה באירופה ונהנו ממעמד של כוכבים. הקסטרטו המפורסם ביותר היה קרלו ברוצ'י, שנודע בכינוי פרינלי, ועל בסיס סיפור חייו אף נעשה ב-‏1994 סרט הנושא את שמו. הקסטרטי הגיעו רובם ככולם מאיטליה, שם סורסו בתקופות מסוימות אלפי ילדים בשנה; הסירוס נערך לעיתים קרובות ביוזמת הוריהם של המסורסים, שקיוו לשפר את מצבם הכלכלי אם ידרוך כוכבם של ילדיהם.


קריקטורה של קסטרטו על בימת האופרה



בשנת 1903 אסר האפיפיור פיוס העשירי באופן רשמי על קסטרטי לשיר בכנסיה; למרות זאת, המשיך קסרטו בשם אלסנדרו מורצ'י (Moreschi) לנהל את מקהלת הקפלה הסיסטינית עד 1913, והוא הקסטרטו היחיד שהותיר אחריו עדויות מוקלטות. מורצ'י היה כבר לאחר שיא יכולתו בעת ההקלטות, אך אלו, למרות איכותן הטכנית הנמוכה, עדיין נותנות מושג כיצד נשמע קולו של קסטרטו.

סריסים בעידן המודרני

בתחילת המאה ה-‏18 הופיעו ברוסיה הסקופטסי (skoptsy) – כת נוצרית שדגלה בסירוס ובפרישות כאמצעי לגאולת הנפש, ושמנתה בשיאה כמאה אלף מאמינים. חברי הכת סבלו מרדיפות תחת שלטון חלק מהצארים, ורבים מהם הצטרפו לתנועה הקומוניסטית, עד שזו התנערה מהם ב- 1929.

סיבה נוספת לסירוס הופיעה בארצות־הברית של סוף המאה ה-‏19, שם סורסו לעיתים נערים וגברים על מנת למנוע מהם לאונן. רוב קורבנות ה"טיפול" היו חולי־נפש ומפגרים בשכלם, אך הוא נערך לפרקים גם בקרב בריאים בנפשם, על מנת לרפא "מקרים חמורים" של אוננות.

במספר מקומות באירופה ובארצות־הברית הונהג במחצית הראשונה של המאה העשרים עונש סירוס כנגד עבירות מין מסוימות. הסירוס היה לעיתים כירורגי, מהסוג שתואר לעיל, ולעיתים כימי – הזרקה תקופתית של חומרים הסותרים את פעולת הטסטוסטרון, והאמורים להביא לירידה בדחף המיני או לביטולו המוחלט. הגדרת המושג "עבירת מין" בתקופה זו היתה שונה מהמקובלת כיום, ובין המטופלים היו גברים שקיימו יחסי מין הומוסקסואליים בהסכמה עם גברים אחרים. אחד הקורבנות המפורסמים של הטיפול היה המתמטיקאי ומדען־המחשב החלוצי אלן טיורינג, שיש התולים את סיבת התאבדותו בדיכאון בו לקה עקב הסירוס הכימי שעבר.

יעילות הסירוס במניעת פשעי מין היא שנויה במחלוקת, והשיטה ננטשה ברובה בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה. מדינת קליפורניה היתה הראשונה בארצות־הברית להשיב את הסירוס הכפוי, וחוקקה ב-‏1996 חוק המחייב פדופילים סדרתיים לעבור סירוס כימי. מספר מדינות אחרות הצטרפו אליה מאוחר יותר עם חוקים דומים.

סריסים כיום

סריסים קיימים גם בימינו. חלקם הם כאלה שנאלצו מסיבות רפואיות – בעיקר עקב סרטן – לעבור סירוס כימי, לכרות את אשכיהם (בניתוח הקרוי אורכייקטומיה) או לכרות את הפין (בניתוח הקרוי פנקטומיה). אין לבלבל שני ניתוחים אלה עם וסקטומיה – ניתוח עיקור לגברים המונע מהזרע המיוצר באשכים להצטרף לשאר נוזל הזרע, אך אינו גורע מהיכולת לחוות ריגוש מיני או לקיים יחסי מין.

גברים הסובלים מדחף מיני חזק באופן קיצוני בוחרים לעיתים בסירוס כדרך להקל על מצוקתם. רבים מהם בוחרים בסירוס כימי, בשל הפיכותו. בנוסף אליהם, ידועה גם התופעה של גברים המפנטזים על סירוס ללא "סיבה" נראית לעין; למרבה האירוניה, רבים מאלה המממשים את הפנטזיה מפסיקים לחוות אותה מיד לאחר הניתוח, כשרמת הטסטוסטרון בגופם צונחת.

לצד סריסים אלה, השומרים על זהות וחזות גברית, ישנם גם טרנסקסואלים – גברים המבקשים להיהפך לנשים – בהם מאמר זה אינו מתיימר לעסוק. גם אלה וגם אלה נזקקים לשירותיהם של רופאים מומחים לביצוע הניתוח, שעלותו נעה לרוב בין 500 ל-‏2,000 דולר, בהתאם לסוג הניתוח, מוניטין המנתח ומיקומו הגיאוגרפי.

בני כת ההיג'רה (Hijra) בהודו, המונים כיום כפי הנראה כחצי מיליון נפש, הם לא בדיוק סריסים, אך גם לא בדיוק טרנסקסואלים. ההיג'רה רואים את עצמם כבני "מין שלישי" – כאלה שאינם גברים ואינם נשים – וחלקם מאמינים בסיגוף ובוויתור על התשוקה המינית כדרך להשגת תודעה עליונה. בני ההיג'רה נוהגים לאמץ לקרבם תינוקות הרמפרודיטיים (דהיינו, כאלה שנולדו עם סימני מין דו־משמעיים) ונזנחו על ידי משפחותיהם, אך רובם הם גברים שעברו סירוס מלא מרצון; אחרים, בעיקר בשנים האחרות, בוחרים להצטרף לכת מבלי לפגוע באברי־המין שלהם. באופן מסורתי, ההיג'רה מתלבשים ומתקשטים כנשים, מתפרנסים משירה וריקודים בחתונות ובחגיגות לידה, ומיוחסת להם היכולת לברך ולקלל תינוקות; רבים מבין ההיג'רה עוסקים כיום בזנות.


היג'רה מכלכותא (צילום באדיבות סטיבן ליביק)



סירוס עשוי להיות גם תוצאה של תאונה או פשע. סיפורו של ג'ון בוביט, שהוזכר בתחילת המאמר, הוא דוגמה מפורסמת לאפשרות האחרונה. בנוסף אליו, ישנם גם סיפורי סירוס דומים אחרים, ידועים פחות.

עידן האינטרנט לא פסח על קהילת הסריסים. באתר The Eunuch Archive ניתן למצוא אינפורמציה רפואית, ערוצי צ'אט, פורומים, חוות־דעת, ומאות סיפורים עלילתיים – פרי־עטם של הגולשים – העוסקים בסירוס.

וכיצד מרגיש סריס בעולמנו כיום? ריצ'רד ווסרסוג, פרופסור לביולוגיה שסורס מטעמים רפואיים, ענה על שאלה זו בפתיחות נוגעת ללב, וסיפר על חייו שהשתנו. "עם מוח משוחרר מעריצות הטסטוסטרון", הוא כתב, "אני יכול, לראשונה בחיי, לראות את העולם כפי שנשים רואות אותו." הסירוס, לדבריו, העניק לחייו איכויות חדשות: הוא התחיל לשים לב לניואנסים של הבעות פנים שלקיומם לא היה מודע בעבר, פיתח רגשנות "חיובית", ולמד להעריך את יופיים של תווי־הפנים הגבריים. "אם גברים הם ממאדים ונשים הן מנגה", הוא גילה, "אז סריסים יכולים לטייל בכל מערכת השמש!"
קישורים
סיפורו של ג'ון בוביט - CNN
במצרים הפרעונית - מאמר מאת Frans Jonckheere
היהדות אוסרת - על סירוס, מתוך משנה תורה להרמב"ם, באתר "מכון ממרא"
פסוק מעורפל - שניתן לפרשנות כהטפה לסירוס עצמי - הבשורה על־פי מתי, 19:12
מאמינים נוצריים מסורסים - מאמר על סירוס עצמי בנצרות הקדומה מאת Dr. Matt Kuefler
באימפריה הסינית - מאמרה של Mary M. Anderson על הסריסים בהרמון הקיסר
האדמירל ז'אנג הה - "סין אימנו, קונפוציוס אבינו" - מאמרו של ירדן ניר־בוכבינדר באייל הקורא
ויש הטוענים - 1421: The Year China Discovered America - ספרו של גאווין מנזיס
סון יאוטינג - מאמר מה-NYT הסוקר את חייו
קסטרטי - כל מה שרציתם לדעת עליהם
פרינלי
סרט - על הסרט "פרינלי" באתר IMDb
אלסנדרו מורצ'י
כיצד נשמע - שירתו של מורצ'י
סקופטסי
אלן טיורינג
שנויה במחלוקת - מאמר מאת Katherine Amlin הדן ביתרונות ובחסרונות של סירוס כימי
חוק המחייב פדופילים סדרתיים לעבור סירוס כימי - חוק הסירוס של מדינת קליפורניה
אורכייקטומיה
פנקטומיה
וסקטומיה
רופאים מומחים - המלצה אישית כיצד לבחור מנתח
ההיג'רה
סיפורי סירוס דומים - באתר Salon.com
The Eunuch Archive
סיפר - סיפורו האישי של ריצ'רד ווסרסוג, שסורס מטעמים רפואיים
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "תרבות והיסטוריה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

אאוץ'! 203391
הייתי אומרת "יופי של מאמר", אבל אין לדעת במה יאשימו אותי פה בגלל זה.

וסתם הערת אגב: דיברת על "גברים הסובלים מדחף מיני חזק באופן קיצוני" ומשום מה נזכרתי באחד שדווקא לא היה סריס - הצייר אוברי בירדסלי.

מאמר מצוין 203398
כל הכבוד על המאמר. הוא נותן סקירה מהירה, ויחד עם זאת יסודית ותמציתית, של פלח היסטוריה שלא רבים עוסקים בו או שומעים עליו ביומיום.
לעניין ז'נג הי, אותו אדמירל סיני שהקיף את העולם ואף נחת בחופי אמריקה - עניין זה אכן נסקר בהרחבה בספרו של גאווין מנזיס, "1421". נגעצי בו גם במאמר שפרסמתי בעצמי בנושא דומה: http://www.notes.co.il/ori/2843.asp
פצוע דכה 203432
כתוב במאמר ש"סריסים מוזכרים מספר פעמים בתנ"ך, אך היהדות אוסרת לחלוטין כל צורה של סירוס – 'לא יבוא פצוע דכא וכרות שופכה בקהל השם' (דברים כ"ג, ב'). שנים רבות לאחר שנכתבו מילים אלה, עם זאת, טען פרויד כי ברית המילה (הן היהודית והן הלא-יהודית) מהווה תחליף סימלי לסירוס, שבאמצעותו הטיל האב את מרותו על בניו בימי-קדם".

ראשית כל, ברית המילה נוהגת מתקופת אברהם אבי המאמינים, אשר מל עצמו על פי ציווי הבורא, ומאז מעשה ברית המילה מהווה *אות ברית* שכרותה בין העם היהודי לבין בוראו מייחדו. הטענה של הפסיכואנליטיקאי היהודי הנודע זיגמונד פרויד כי "ברית המילה מהווה תחליף סמלי לסירוס, שבאמצעותו הטיל האב את מרותו על בניו בימי-קדם", אין לה על מה להישען מבחינת העובדה ההיסטורית והיא השערתו בלבד, כמו שאר טענותיו כנגד המונותאיזם היהודי. שכן, הציווי על המילה עובר מדור לדור מימי אברהם שמל את עצמו לא בכדי להטיל את מרות אביו, תרח עובד האלילים, על עצמו, אלא כדי לכרות ברית לדורות בין זרעו לבין בוראם מייחדם.
אותה תורת היהדות (התנ"ך) שאוסרת על פצוע דכה לבוא בקהל ישראל, מצווה על ברית המילה כאקט יהודי-אמוני גרידא, בכך שמציינת במפורש במספר מקומות את כריתת הברית שבין עם ישראל לבין אלוקי ישראל.

והערת אגב לעורך המאמר לפרסום באתר, בבחינת עצה טובה: עד שאתה מביא לנו קישור לדברי הרמב"ם מהלכות איסורי ביאה כמקור יהודי לאיסור הסירוס, דע לך שהרמב"ם לא המציא את הגלגל, בדיוק מאותה סיבה שאף רב בהיסטוריה היהודית לא המציא ולא בדה מליבו הלכות. כל פוסק הלכה מתבסס על התורה שהועברה בעל-פה מדור לדור והועלתה לראשונה על הכתב על ידי חז"ל. הנשר הגדול, הרמב"ם, פסק להלכה את אשר כבר מבואר במשנה (יבמות ח, ב) ובתלמוד (בבלי, יבמות עה, ע"א) על פי הבנתו בסוגיה. וכבר קדמו לפסיקתו הבחנות רפואיות של בעלי התוספות (במקרה זה של רבינו תם). אחרי הרמב"ם בא הרב מנחם בן שלמה המאירי (1249-1306) בחיבורו "בית הבחירה" על התלמוד והרחיב את הנידון ההלכתי מבחינה רפואית. כדעת הרמב"ם פסק גם מי שנחשב בעולמה של ההלכה למילה האחרונה, ואף יותר מהרמב"ם עצמו (שבחלקים ניכרים לא נפסקה הלכה כמותו, לך תשאל את התימנים הבאלאדים המלינים על כך), הלוא הוא הרב יוסף קארו בקובץ פסקיו המונומנטליים "שולחן ערוך" (אבן העזר, ה: ז). ויש על הנידון גלריה שלמה של פוסקי הלכה הקרובים יותר לזמננו, כמו "החתם סופר" (הרב משה שרייבר סופר, 1762-1893) ו"איגרות משה" (הרב משה פיינשטיין, 1895-1986) והרב עובדיה יוסף (שו"ת יביע אומר, חלק ז', אבן העזר, סימן ח') שמתברר מדבריהם כי פסק ההלכה בנידון, משתנה בהתאם לשינויי המציאות הטבעית שחלו באדם. כך שהרמב"ם, עם כל הכבוד, הוא לא המקור הבלעדי לקישור, ולעניות דעתי ראוי היה לקשר למשנה ולתלמוד ול"שולחן ערוך". אבל זו כמובן דעתי האישית בלבד, כמי שמכיר את כלל הסוגיה בהיבט רחב יותר.
פצוע דכה 203536
אני מניח שלפרוייד לא היו יותר מדי עובדות הסטוריות להשען עליהן בטענתו אבל גם לך אין ממש עובדות הסטוריות להשען עליהן בעודך טוען ש''הציווי על המילה עובר מדור לדור מימי אברהם''. לצורך העניין, אין שום ראיה שאברהם אכן היה איש אמיתי, מתי חי ואם אכן ציווה עליו הבורא למול את עצמו. הסיפור על אברהם והברית הוא אכן יפה אבל סביר בהחלט להניח שהוא דמיוני ונועד לתרץ את קיומה של המילה שהייתה נהוגה לפני שהומצא.
פצוע דכה 206715
הרעיון אודות הסיבה לברית מילה כתחליף סמלי לסירוס הוא אידיוטי מכל רעיון ששמעתי עד היום.

א. סירוס לא נעשה על ידי פגיעה ישירה באיבר המין דווקא, אלא באמצעים רבים ושונים.
ב. אותה תורה שמצווה על ברית המילה, מצווה "לא יבוא פצוע דכה וכרות שופכה בקהל ה"'.
ג. נניח שאני טוען בפניך שברית מילה היא עניין סמלי שמטרתו להראות כיצד אנשים שרצו שילדיהם יגיעו לחלל ולא יכלו - מבטאים זאת על ידי ברית מילה. תוכיח שלא?! האם כל רעיון עוועים שעולה במוחו של מישהו עלי להוכיח נגד
זאת.
ד. מה גם שלאחר עיון מתברר כי אנו מלים את ילדינו לא בגלל סיפור אברהם, אלא בגלל ציווי התורה המופיע בפרשת מצורע "וביום השמיני ימול בשר ערלתו" (ויקרא י"ב, ג), רק שאברהם צווה על ידי האלוקים. ואם תאמר שאינך מאמין בכך, אומר לך שאני איני מאמין כלל שיש מצווה כמו ברית מילה, והרי המקור היחיד למצווה הוא הכתוב בתורה והתורה מספרת גם כיצד נולדה המצווה. מי שאינו מקבל את זה, מדוע שיקבל שיש בכלל מצווה ויספר אודותיה כל מיני סיפורי ילדים אינפנטיליים המעידים יותר מכול על פנימיות לבו.
פצוע דכה 206819
האם טענתי שהסברו של פרוייד הוא הגיוני בהכרח? רק ציינתי שאמירה כמו "אנו מלים את ילדינו מאז ימי אברהם" איננה מתבססת על עובדות יותר מהתיאור של פרוייד. באופן כללי, אני נוטה להניח שהתירוצים השונים המופיעים בתורה, פלוס המצווה עצמה הם לא המקור למנהג אלא הסבר, בדיעבד, של המנהג. גם אם אני טועה. זהו בוודאי הסבר הגיוני.
התורה מלאה בסיפורים שנועדו להסביר מדוע דברים הם כך ולא אחרת. מסיפורי אדם, חווה והנחש מקבלים, בין השאר, "הסבר" מדוע לנחש אין רגליים, מדוע כואב ללדת, ומדוע "בזעת אפיך תאכל לחם". יותר סביר לי, כאדם רציונלי, להניח שלנחשים לא היו רגליים, נשים ילדו בכאבים, ואנשים עבדו קשה גם לפני שנכתב הסיפור ולכן הסיפור איננו המקור לעובדות אלו.
פצוע דכה 206825
בהקשר הזה יש ספר מאוד מעניין של חוקר צרפתי, שלאחרונה תורגם לעברית. הוא נקרא "האם היוונים האמינו במיתוסים שלהם?". בין השאר נטען בספר שהיוונים ידעו כי כל סיפורי אלי האולימפוס ושאר המיתוסים היוונים המפורסמים נכתבו והתפתחו כדי להסביר תופעות טבעיות או תרבותיות מסוימות, וכי אינם בהכרח "עובדה היסטורית".
ומעניין שדווקא המיתוסים של היהדות, לכאורה דת מתקדמת יותר, נחשבים על ידי המאמינים כן לעובדות היסטוריות.
פצוע דכה 206830
אכן נשמע מאוד מעניין. התוכלי בבקשה לציין את שם הספר ושם המחבר?
פצוע דכה 206832
האם האמינו היוונים במיתוסים שלהם - פול ון
הוצאת אוניברסיטת תל אביב.

והנה קישור לביקורת הספר מאתר הארץ:

פצוע דכה 204545
אנחנו יודעים מי זה פרויד גם בלי שתגיד ''הפסיכואנליטיקאי היהודי הנודע''. זה מה שקורא לאנשים שרגילים לקבל תשלום לפי מילה
פצוע דכה 204562
לא, זה מה שקורה כשמעתיקים קטעים שלמים מוכנים, בלי שום קיצורים ועריכות.
פצוע דכה 204572
ומה אכפת לך שהוא אמר "הפסיכואנליטיקאי היהודי הנודע"? זה שינה משהו במשפט? אה, לא? אז תפסיק להתקטנן.
פצוע דכה 204687
זה שינה את המשפט ממשפט נורמלי של בן אדם שמדבר איתך בגובה העיניים למשפט פלצני של מורה ומחנך הדור
פצוע דכה 205130
האם עלי לבקש את סליחתכם על תחומי עיסוקי בהוראה ובכתיבה עיתונאית?
פצוע דכה 205259
לא, אינך חייב להתנצל על לשונך, דבר כלבבך. אבל, שים לב, הימנע משימוש בלשון רבים (אתם), המגיבים כאן אינם עשויים מעור אחד, את תגובתך לאייל האלמוני היית צריך לנסח בלשון יחיד ולא בלשון רבים, האייל האלמוני הנ''ל אינו בהכרח מייצג את כלל הקוראים כאן.
פצוע דכה 206713
תודה על ההערה וההארה, אשתדל לזכור זאת להבא.
פצוע דכה 424213
לאורי פז את אמונתך הבאת לכאן לא יותר.
כאשר אתה עוסק בעניין מדעי בדוק אותו רק בכלים מדעים.

אין שום עדות היסטורית מדעית או ארכאולוגית לקיומו של אברהם גם לא ליציאת מצריים.העדויות ההסטריות היחידות
והן זעומות ביותר הן למלכות דוד. כל מה שמסופר בתנ''ך לפני תקופה זו התנ''ך הוא האסמכתא היחידה לקיומה.

ברית המילה הוא מינהג אכזרי וברברי.

צדוק דנגורי
פצוע דכה 427707
לצדוק דנגורי,

אפילו המדענים הבכירים מודים שלא ניתן לבחון את העולם בכלים מדעיים בלבד, אלא יש גם כלים רוחניים ותרבותיים.

ישנן עדויות היסטוריות וארכאולוגיות הן ליציאת מצרים, הן למלכות דוד ושלמה בתפארתה ואף לקיומו של אברהם.

יתרה מזו, החוקרים הבכירים (להבדיל מהקשקשנים של עידן הפוסט) נוטים לראות בתנ''ך מסמך היסטורי מהימן על האיזורים והתקופות המתוארות בו.

ברית המילה היהודית אכזרית באותה המידה שניתוח לב פתוח הוא אכזרי, אולם כדאי שינתחו את פלוני מהטעמים הידועים.

הוא לא מנהג ברברי. היהודים מאז ומעולם לא היו ברברים, זו רק החילוניות האלילית הפכה אותנו לברברים כובשים וחומסים.
נאום הגבר אמן! 427719
פצוע דכה 427730
אני מבין שבמילים ''כלים רוחניים ותרבותיים'' אתה מתכוון לכלים דתיים. השוואת ניתוח לב פתוח לברית מילה מראה שמשהו מאד מציק לך- לגמרי יצאת מכל פרופורציה. לגבי מהימנותו של התנ''ך-
אני דוקא מקבל את התפיסה שלרוב הפרטים של ספר יהושע אין אחיזה במציאות. אם אתה טוען שיש להם אחיזה-אז בני ישראל-לא היהודים-היו ברברים בני ברברים. גם היהודים היו ברברים מאוחר קרא את ספריו של יוסף בן מתתיהו.
פצוע דכה 429594
כבר היה כאן דיון על הברבריות של חילות יהושע בכיבוש הארץ, בין יעקב כץ לאיילים. הנך מוזמן לקרוא אותו כמענה הולם לתגובתך זו.

וההשוואה שערכתי בין ברית מילה לניתוח לב היא בסה''כ מטאפורית. לא צריך להלך אימים...
פצוע דכה 430166
אילו עדויות ארכיאולוגיות ואילו עדויות היסטוריות חוץ-מקראיות יש ליציאת מצרים ולאברהם כדמות היסטורית? אם אפשר תן הפניה, בבקשה (כוונתי לא לתגובות או למאמר שלך עצמך במקום אחר ולא לאתר שלך אלא למקורות ארכיאולוגיים)

מיהם החוקרים הבכירים שעליהם אתה מדבר?
פצוע דכה 430362
חוקרים בכירים סודיים ביותר, בסדר?
פצוע דכה 430705
ראה רשימה ביבליוגרפית בעברית ובלועזית, אותה מצרפת ד"ר פנינה גלפז-פלר לספרה "יציאת מצרים - מציאות או דימיון" (הוצ' שוקן, ת"א 2002, 236 עמ'), המשתרעת על פני 25 עמודים(!), וזה עוד לא הכול.
פצוע דכה 430707
סליחה על ההתערבות, ברצוני לציין כמה דברים.

בספר מופיעה באמת רשימה רחבה ומרשימה של ממצאים, תעודות, פפירוסים וכו'. אך ד"ר גלפז-פלר (שאינה ארכיאולוגית אלא חוקרת מקרא ותרבויות המזרח) מביאה את הממצאים הללו כדי לומר שנראה שאכן היה אירוע היסטורי כזה, יציאת שבטים ממצרים, אך בדומה לחוקרים אחרים, גם היא אומרת כי אין כל הוכחה לטענה כי יציאת מצרים מדברת על עם ישראל ואין לדעת מיהם השבטים שבהם, אולי, מדובר בכל אותם מקורות.

אשר לבניית הפירמידות עצמה, גם בנקודה זו מסכימה גלפז-פלר עם חוקרים רציניים אחרים כי בניית הפירמידות לא נעשתה ע"י עם ישראל, וכי היתה אלפי שנים לפני מה שמקובל כתקופת השעבוד המשוערת של עם ישראל במצרים.

כך שיש לנו בעיה לא קטנה בבואנו לטעון כי יש אישוש ארכיאולוגי ליציאת עם ישראל ממצרים כאירוע מכונן וכעדות לחוזק זרועו של הקב"ה.

לשיח המחלק את החוקרים ל"בכירים" לעומת "קשקשנים של עידן הפוסט" לא אצטרף. למרות שזהו שיח רגיל ומקובל, זה נראה לי לא רציני ולא מכובד (סליחה, הדברים אינם מכוונים אליך אישית), וזו גם אינה החלוקה היחידה האפשרית.

פצוע דכה 431153
ראשית, תודה על תגובתך.

כבר כתבתי פעם שכל מה שארכאולוגים והיסטוריונים יכולים לומר הוא שטרם גילו די ממצאים ארכאולוגיים הקשורים למאורעות שהתרחשו בתקופות הקדומות, אבל אין הם יכולים לומר שמאורעות אלה לא היו, משום שהטיעון "לא מצאנו" אינו רְאָיָה לכך שדברים אינם בנמצא, בעת שקבורים מתחת לשכבות קרקע עדויות היסטוריות רבות, וכבר היו דברים מעולם.

שכן, יש כאן כשל מתודולוגי: זוהי משוואה מוטעית מכל כיוון שממנו נתבונן בה. יש אִמרה ידועה: "בארכאולוגיה היעדר ההוכחות אינו הוכחת ההיעדר".

כך למשל, עד לפני עשר שנים קבעו חוקרים מסוימים שהמלך דוד הוא דמות מיתולוגית, ולא אישיות היסטורית, כלומר שדוד לא היה קיים במציאות. והנה בשנת 1993 גילה הפרופ' אברהם בירן בתל דן בחפירות ההיברו יוניון קולג' (שנערכו קרוב לעשרים שנה) מצבת ניצחון של מלך ארם (כנראה חזאל) ועליה כתובת המזכירה את "הדד", שהוא קרוב לוודאי אחד ממלכי ארם, ואת התואר: "מלך ישראל". חשוב ומעניין במיוחד הוא האִזכור "בית דוד". מדובר במצבת ניצחון ממלכתית שהציב מלך ארם בעיר דן לאחר שכבשה. הכתובת, הכתובה ארמית, מאשרת את מצב המלחמה ואת המאבקים בין ישראל לארם. המלכים שאול, דוד ושלמה היו אפוא דמויות היסטוריות ופעולתם עולה בקנה אחד עם המסופר עליהם במקרא, שכן מצבת הניצחון מתל דן מוכיחה כי ממלכת "בית דוד" היתה מוכרת אף מחוץ לגבולות הארץ וייסדה שושלת שנתקיימה ברציפות מאות שנים.

כתובת עתיקה זו היא שילוב מוצלח של ממצא ארכאולוגי הנושא על גביו טקסט. "אין מדובר כאן על מישהו ממלכי בית דוד שכביכול הנציח את עצמו, וניסה להצביע על אבותיו ההיסטוריים. כאן מדובר במלך ארם, אויבם של מלכי יהודה ומלכי ישראל, שהנציח את ניצחונו על בית מלוכה אמיתי ועל מלכים אמיתיים", מסביר הד"ר רוני רייך מהחוג לארכאולוגיה באוניברסיטת חיפה ועורך החפירות בעיר דוד מטעם רשות העתיקות. והפרופ' עמיחי מזר אומר: "הזכרת 'בית דוד' במצבת דן וכן רמזים שניתן למצוא בממצא הארכיאולוגי – יש בהם כדי ללמדנו על קיומה של ממלכה זו".

גילוי כתובת "בית דוד" בדן היכה את אסכולת החוקרים הספקנים מכה קשה. הם, "הארכאולוגים וההיסטוריונים החדשים" עם "חוקרי מקרא" השותפים לדעתם, טוענים שדוד ושאר מלכי ישראל הם דמויות מיתולוגיות – בדיוניות, ולא היסטוריות. והנה צצה לה לפתע, לראשונה במקור שמחוץ למקרא, עדות מסייעת מאין כמוה לאמיתות קיומה של שושלת מלכים ביהודה, הנסמכת על ראש השושלת ששמו דוד.

עיון במחקר הארכאולוגי מלמד אותנו רבות על המאבק שבין המילה לסלע, בין האות הכתובה לחרס הנשבר, בין הכתוב לאבן הדוממת. אני מאמין שהמילה החקוקה בסלע עוד תוסיף ותתגלה שוב ושוב במרוצת הזמן ותאיר כמגדלור את אמיתות ההיסטוריה המקראית ואת המשתמע ממנה. ועד אז, היעדר די ממצאים ארכאולוגיים מהשטח איננו הוכחה לחוסר האמת של הרציפות ההיסטורית של התנ"ך.
פצוע דכה 656839
כנראה שבמקרה ממש יצא שברית המילה מביאה גם תועלת רבה מבחינה רפואית. ממש במקרה.
מעניין מדוע עם שלם של אנשים נאורים יודעי קרוא וכתוב (בניגוד לרוב הגוים) התעקש לאחוז ב''מנהג ברברי'' זה, ועד היום רובו - אפילו חילונים ובהם סופר נאורים כולל רופאים - מרגישים צורך עמוק להמשיך במנהג הברברי הזה.
זה כואב לך, זה מרגיז אותך, אני משתתף בצערך, כנראה יש לך קשיים בביצועים ואתה מנסה לתלות זאת בברית המילה שעברת, איחוליי לך שנפשך המיוסרת תירגע. אני מכיר לא מעט נימולים בגל מבוגר (רוסים בעיקר) שדיווחו לי שלא חל שום שינוי בפעילות המינית. חלקם דוקא נהנים מההיגיינה והאסטטיקה (כולל הנשים).
פצוע דכה 656841
תגובתי היתה לצדוק דנגורי כמובן. משום מה היא עברה להמשך הדיון.
האם יש הסבר ביולוגי? 203446
האם יש מי שיואיל לתת הסבר ביולוגי קצר לכך שהחשק המיני של סריסים נעלם, ולכך שמיתרי הקול של סריסים מפסיקים להתפתח?
אדון טסטוסטרון יוכל להסביר 203466
האם יש הסבר ביולוגי? 203488
מה שהשב"כניק לעיל ניסה להגיד הוא שההורמון הגברי טסטוסטרון מיוצר באשכים. הורדת אותם - ואין לך את ההורמון. ההורמון הוא שמביא להתפתחות המאפיינים הגבריים בגיל ההתבגרות. חסרונו עלול, במקרים מסוימים, להביא גם להתפתחות של סממנים נשיים (מה שמכונה לעיתים bitch tits, למשל), אם הגוף שלך מפיק קצת יותר מדי אסטרוגן - ההורמון הנשי.
טריוויה (קלה) 203512
מי טען שחוקריו בשב"כ איימו עליו שיזריקו לו זריקה הגורמת לאימפוטנציה?
תודה רבה 203519
יופי של כתבה 203476
תודה יובל - כרגיל כתבה מצויינת.
הקשבתי להקלטות של מורצ'י ונזכרתי ששמעתי אותן כבר פעם. בשתי הפעמים הן גרמו לי צמרמורת ותחושה כללית מאד לא נעימה. כנראה שיש משהו בעניין של ''לא כדרך הטבע''.
אגב, עבור פס הקול של ''פארינלי'' היה צורך לאחד באמצעות עריכה הקלטות של גבר ואישה על מנת לכסות את כל המנעד הקולי המקורי של פארינלי עצמו.
אאו'ץ... הכרתי שני כלבים 203547
מעורבים עם סטאף, שננטשו באיזה פארק (ציון לשבח לבעלים
האוהבים שלהם, ולמגדלי סטאפים בכלל).
כעבור איזה תקופה אימצו אותם זוג צעיר, שהם נגעו לליבם.
הכלבים היו נחמדים, אבל היו מתקוטטים ביניהם בבית בצורה
שהיתה די מסוכנת, והיוו גם איום לכלבים אחרים.
בעצה עם הוטרינר הוחלט לסרס את שניהם.

אני הכרתי אותם רק אחרי שכבר היו מסורסים:
שני כלבים חמודים בצורה יוצאת מן הכלל, עליזים, מלאי
שמחת חיים, רצים בלי הפסק אחרי כדורים, משחקים ביניהם
ועם כלבים אחרים, ודורשי ליטופים ללא גבול.
הבעלים שלהם סיפר לי את הסיפור. הוא אמר שיום אחרי
הסירוס כבר היה שינוי ענק במזג שלהם.
זה עורר בי אז מחשבות משונות על העולם...
אאו'ץ... הכרתי שני כלבים 321983
מצד שני, יש גם סיפורים שאני שמעתי על כלבים שלאחר סירוס איבדו את חיוניותם ואת שמחת החיים. וזה עורר בי מחשבות על העולם.. על הטבע. זכר מול נקבה. הטבע האנושי. גברים ונשים. למען האמת זה רק חיזק אצלי דעות שממילא כבר היו לי.
ובעקבות זה אני שואלת את עצמי.
אולי כל אחד שומע מה שנוח לו לשמוע ע''פי תפיסתו הפנימית.
ובכל מקרה מאוד עניין אותי לדעת אילומחשבות התעוררו בך בעקבות הסיפור..
אאו'ץ... הכרתי שני כלבים 322002
תרנגולים צעירים שעברו סירוס הפסיקו לגדול או שתהליך הגדילה שלהם הואט בצורה ניכרת. אחרי שהשיבו להם את אשר נלקח, הם חזרו לגדול בצורה נורמלית.
אאו'ץ... הכרתי שני כלבים 322061
אני סקרן - מה בדיוק לוקחים מתרנגולים צעירים, ואיך משיבים להם אותו?
אאו'ץ... הכרתי שני כלבים 322068
זה נסוי שנערך במאה ה-‏19 ע"י בטולד(?). הסרת האשכים מתרנגולים צעירים גרמה להפסקת הגדילה ולחוסר התנהגות זכרית כמו נסיונות הזדווגות או עוצמת הקריאה (קו קו ריקו). לחלק מהתרנגולים הוא השתיל בחזרה אשך או שניים (אל תשאל אותי איך). למרות שהאשכים המושתלים לא תפקדו כמו אשכים רגילים, הם היו מסוגלים לשחרר הורמונים זכריים, והתרנגולים חזרו לגדול ולהתנהג באופן זכרי נורמלי.
כמה דברים 203578
ראשית, תודה לעורכי "האייל הקורא" שבחרו לפרסם את המאמר *לא* תחת הקטגוריה "טור אישי" :-)

בספר "רובים, חיידקים ופלדה" (דיון 1760) מסופר שבני המוריורי (moriori) - תושבי אי נידח בדרום האוקיינוס השקט - נהגו לסרס חלק מהתינוקות שלהם על מנת למנוע פיצוץ אוכלוסין. איכשהו, זו נראית לי דרך מאד לא אפקטיבית לטפל בבעייה - האין די במספר זעום של גברים פוריים (ובעלי חשק) כדי להביא לאותו מספר של הריונות? האם מישהו יודע עוד על העניין?

הזכרתי במאמר את השמועה בדבר הקניבליים הקריביים. פיסת טריוויה חביבה: מסתבר שמקור המילה "קניבל" הוא מהמילה "קריב" - שם השבט שאכלס איזורים במה שכיום נקרא האיים הקריביים וונצואלה. לינק: http://www.caribbean-spotlight.com/carib.html

ובקשר לסירוס כאמצעי ענישה: זכור לי במעורפל סיפור על כמה חברי פלמ"ח (?) שסירסו באופן פרטיזני בדואי/ם (?) כנקמה על אונס של בחורה יהודיה בעמק הירדן (?). מישהו יודע פרטים?
כמה דברים 203582
חפש "סירסנוך". את השיר כתב אלתרמן או חפר. איני זוכר.
שמעתי את פוצ'ו (ישראל ויסלר) מספר פעם 203647
שבבית ספר עממי הם היו שרים ''סרגוסה סרגוסה יא מוחמד, אהההההההה''. ולא ידעו למה.
בתנועה הם כבר היו שרים ''מקול בס לקול סופראנו, יא מוחמד, אההההההה''. ועדיין לא ידעו למה.
ובפלמ''ח הם כבר שרו ''סירסנוך כי אנסת יא מוחמד, אהההההה''.

בעקבות הסיפור הזה.

וסביר להניח, שאם יש מישהו שיתהדר בחיבור המילים המופלאות, זה חפר. לא אלתרמן.
כמה דברים 203840
מעניין. מישהו ‏1 יכול לצטט מהשיר, ואולי גם לספק עוד פרטים על הפרשה?

______________
1 גרושו - התפציע?
פעולה כירורגית 203873
נו באמת, שרושמי קורות העתים יזהו אותי כמי שתרם להפצת שיר כזה?

אין גרסה מוסכמת מי חיבר את השיר, שאריאל שרון סיפר פעם, שהוא בקע מאוהלי הפלמ"ח בכל רחבי הארץ, וזאת אחרי שבאה "תגובה ציונית הולמת" לאונס יהודיה בידי ערבי מבית שאן.

נסה להשיג את הספר הזה של גמליאל כהן על המסתערבים הראשונים: http://www.bakbook.co.il/bookstore/bookstore.asp?cat...

מוחמד היה בעצם אחמד, עארף אחמד שטאווי, בריון מביסאן (בית שאן) שחשדו בו שניסה (נסיון נפל) לאנוס בין השיחים צעירה ממסילות, ברדתה מהאוטובוס.
כיוון שלא רצו לפתוח חשבון נקמת דמים, הוחלט להסתפק בכריתת האיבר הסורר.
התוכנית אושרה בדרגים די גבוהים, ולטענת גמליאל המצטט מסמכים מארכיון צה"ל, בוצעה ע"י יוחאי בן נון (לימים מפקד חיל הים) ועמוס חורב (לימים נשיא הטכניון).
הנ"ל קיבלו הדרכה מקצועית מהרופא של עין חרוד, טרם צאתם לפעולה הכירורגית.
פעולה כירורגית 205817
סיפור אחר (ידוע יותר - בגלל הנפשות הפועלות) על סירוס ערבי ע"י יהודים בשנותיה הראשונות של המדינה נוגע למאיר הר-ציון המפורסם, שאחותו נאנסה ע"י בדואים במדבר יהודה. הר-ציון יצא לנקום בשבט הבדואי ממנו (להשערתו) הגיעו האנסים, לכד חמישה גברים צעירים, סירס ואח"כ רצח 4 מהם, ואת החמישי שחרר ע"מ שיספר לשאר השבט מה הוא ראה. כאמור, פעולה זו בוצעה לא ע"י הפלמ"ח אלא בשנות החמישים, ע"י מאיר הר-ציון וחבריו מיחידה 101.
כמה טוב שהאייל הוא בעברית. 206771
תחשבו אלו מטעמים היו עושים שונאי ישראל מהסיפורים האלה.
פעולה כירורגית 517794
שכחתתם את יעקובה ???
פעולה כירורגית 517797
??
פעולה כירורגית 517822
אני מניח שהכוונה ליעקובה כהן, מהמסתערבים של 48', שאולי גם השתתף בנקמה.
פעולה כירורגית 517848
תודה.
הנה כל סיפור הסירוס של אחמד מבית שאן 313553
סיפור האנס מבית שאן 1943 זכה לכינוי "הפעולה הכירורגית"

אישר את הפעולה - שאול מאירוב אשר שינה את שם משפחתו בעקבות נפילת בנו גור במלחמת העצמאות שאול מאירוב היה מפקד ה"מוסד ב"' וסגן שר הביטחון במלחמת העצמאות.

ביצעו את פעולת הסירוס - יוחאי בן נון (לימים מפקד חיל הים) ועמוס חורב (לימים נשיא הטכניון)

השומר בבית משפחת האנס – יעקובה כהן ראש המחלקה הערבית בפלמ"ח.

אחראי על הפעולה – נחום שריג בן למשפחה חרדית מירושלים וממקימי קיבוץ בית השיטה.

(על פי בדיקותי הרופא שהדריך את מבצעי הפעולה הכירורגית היה תושב עין חרוד)

ה'מסתערבים' סעדיה עמרני, יעקובה כהן, אבו-סחה (שמו המלא טרם הותר לפרסום), יאיר הררי ושמעון הרוש.

שם האנס בריון מבית שאן (ביסאן -שמה של בית שאן ב-‏43) עארף אחמד שטאווי (בשירו של חיים חפר זכה לשם מוחמד)

פגיעות בעלות אופי מיני של ערבים בנשים יהודיות עוררו זעם, וגררו את מיפקדת ה'הגנה' ומטה הפלמ"ח לפעולות בלתי שגרתיות, ואף קיצוניות באכזריותן. במקרה אחד - סירוס אנס, ובמקרה שני - הריגה של אנס.
בשלהי שנת 1943 אירעו בעמק בית-שאן מקרי תקיפה אחדים של בנות קיבוצים מהאזור על רקע מיני. הגדישה את הסאה תקיפה של צעיר וצעירה מקיבוץ נווה-איתן בידי צמד ערבים: אחד התוקפים איים בנשק על הבחור, בעוד השני אונס את הבחורה. האונס גרם לסערה ביישובי העמק.
במיפקדת ה'הגנה' ובש"י (שירות הידיעות - המודיעין של האירגון) התקיים ויכוח נוקב בדבר הדרך הראוייה לתגובה. הרעיון להרוג את האנס נשלל, בטענה שהעונש יגרור גאולת דם ולא ישיג את מטרתו. העונש שנבחר - סירוס, על-פי העיקרון "עין תחת עין", שדומה לו מצוי גם בחוק המוסלמי, הקובע כי יד שגנבה - תיקטע. מקבלי ההחלטה סברו שחריגותו ואכזריותו של העונש יעבירו את המסר הנכון ויעוררו את ההדים המקווים מבלי לגרום לתגובה אלימה מהצד הערבי. שאול אביגור אישר את הפעולה, לאחר שהמומחים לענייני ערבים במחלקה המדינית של הסוכנות היהודית שיכנעו אותו בחיוניותה.
ביצוע משימת הסירוס הוטל על הפלמ"ח. סגן מפקד הפלמ"ח, יגאל אלון, מינה בינואר 1944 את נחום שריג, מפקד פלוגה א', כאחראי לפעולה. שריג בחר לביצוע המשימה את יוחאי בן-נון כמפקד, והלה צירף אליו את עמוס חורב ואת יעקובה כהן, איש המחלקה הערבית. ההנחייה לחולייה הייתה שבעקבות הסירוס ייוותר האנס בחיים ויסתובב עם מומו, למען יראו וייראו. שלושת המבצעים קיבלו מרופא קופת-חולים בעפולה הדרכה מדוייקת כיצד לבצע את הניתוח. מנקודת מבטם של מקבלי ההחלטה על הסירוס, שיקפו ההכנות לקראתו את המגמה ליישמו תוך הקפדה על גישה הומנית.

הפעולה

לאחר שנאסף מידע אודות האנס, שהתפאר במעשיו בפומבי, אותר הבית בו גר ונקבעה תוכנית הפעולה. בהתאם לתוכנית, היה כהן צריך לפתות את האיש בעורמה לצאת מביתו, ואז אמורים היו בן-נון וחורב להשתלט עליו, להביאו אל מתחת לגשר הרומי הסמוך לבית-שאן, לבצע את הסירוס ולסגת בדרך שאובטחה בידי שני חברי פלמ"ח.
שלושת חברי החולייה הגיעו לבית-שאן בשעות הערב של אחד מימי חודש ינואר 1944, כשהם מחופשים לערבים. הם הסתתרו בקירבת בית האנס, ולאחר שהוא נכנס אליו, פרצו באקדחים שלופים פנימה. חברי החולייה התחזו כמבריחי נשק שבאו מסוריה ומנסים למצוא את ביתו של נכבד היישוב. בהתאם לתביעתם, הצטרף האנס לבן-נון וחורב, כדי לסייע בידם לכאורה לאתר את בית הנכבד, בעוד כהן נותר מאחור בבית האנס על-מנת להרגיע את דייריו לנוכח ההתפרצות הפתאומית ולוודא כי אינם חושדים במאום. בן-נון וחורב הובילו את האנס באיומי נשק אל מתחת לגשר הרומי השוכן בכניסה לבית-שאן וביצעו את הסירוס. כהן יצא מבית האנס והצטרף ליתר חברי החולייה, שנסוגו בשלום לקיבוץ בית-השיטה.
למחרת נודע שהאנס המסורס נמצא בחיים והועבר לטיפול רפואי בבית חולים. הרופא שהדריך את החולייה, ביקר בבית החולים ומצא כי לא נשקפת סכנה לחייו. חברי הפלמ"ח הדביקו כרוזים בחוצות בית-שאן, שהבהירו כי הפעולה בוצעה בידי הפלמ"ח, כעונש על מעשה האונס. כעבור ימים אחדים ביקר כהן בבית-שאן על-מנת להתרשם מהלוך הרוחות בישוב בעקבות הסירוס. הצעירים תבעו נקמה אך המבוגרים הביעו שביעות רצון מהעונש שכן האונס המיט עליהם חרפה.
בעקבות הצלחת המבצע, הוחלט ב'הגנה' להגיב גם כנגד תקיפה מינית שאירעה שנתיים לפני כן באזור הצפון, עת נאנסו אם ובתה בידי שני ערבים: שוטר מטבריה וצעיר מצפת. הפעם הוחלט להרוג את האנסים. חברי פלמ"ח, ובכללם חברי המחלקה הערבית, היו מעורבים במעקב ובביצוע גזר דין המוות של הצעיר מצפת. משנודע לשוטר מטבריה על מות שותפו לפשע, נמלט לעבר-הירדן. בשלבים שונים של פעילות זו השתתפו ה'מסתערבים' סעדיה עמרני, יעקובה כהן, אבו-סחה (שמו המלא טרם הותר לפרסום), יאיר הררי ושמעון הרוש.
פרשת האונס והסירוס בעמק בית-שאן הייתה לאחד מהצ'יזבטים הידועים בתולדות הפלמ"ח. חיים חפר כתב בעקבותיה את השיר: "סירסנוך, יא מוחמד", ששרו הלוחמים בנעימה מזרחית, בסילסולים ובריקוד מסביב למדורה.

ליקט שמואל גרמה

ישנן גירסאות נוספות לסיפור בחרתי להביא לכם את הסיפור כפי שהוא מוצג באתר הפלמ"ח אך בבדיקה שערכתי ישנן מיקרים נוספים כמו הסיפור על אונס אחותו של מאיר הר ציון מול בן זוגה ונקמתו של מאיר ברצח 4 מרוצחי אחותו (בדואים) ובסירוס אחד ממבצעי האונס האכזרי של אחותו והריגת בן זוגה לעיניה. סיפור מעניין מאוד אאסוף חומר על הסיפור של מאיר הר ציון ואעביר אליכם בקרוב.
הנה כל סיפור הסירוס של אחמד מבית שאן 667175
הפלמח המשיכו בסירוס האנסים במקרים נוספים אך בהמשך עברו לחיסול האנסים!! ידוע לי מסיפור אישי כי שני בחורי פלמח יצאו למפגש עם שתי בחורות פלמח אי שם בכניסה ליפו. הבחורות שימשו ככיסוי לטיול תמים. הבחורות שלא הכירו את הבחורים הזדהו באמצעות פרחים על דש חולצתם. הבחורים הזדהו באמצעות עיתון מגולגל בידם. תוך כדי ה"טיול" עבר המודיע הערבי וחבר אליהם לפי אותם סימני זיהוי. הוא הוביל אותם לטייל בעקבותיו ועצר ליד חנותו של הערבי כדי " להתגרד" בראשו. הבחורים זיהו את האיש והמשיכו בטיול עד מגדל השעון ביפו שם העלו את הבחורות על מונית לת"א, והמשיכו ביולם לשפת הים ביפו. שם הם בילו עד שעת בין הערביים ותוך כדי כך בחרו להם שתי אבנים טובות (בל מרגליות)בגודל אגרוף. האבנים גולגלו בעיתון והטיול חזרה לתל אביב עבר דרך חנותו של הערבי. שם הם עצרו לקניות "וקנו" כל מיני דברים כשהם "מושכים" את הערבי לחלק הפנימי של החנות. אז התנפלו עליו באחת, ורוצצו את גולגלתו באותם אבנים טובות. ומאז נעלמו עקבותיהם.... הכרתי באופן אישי את אחד המחסלים שאיננו איתנו כבר הרבה שנים. אינני יודע מי היה השותף.
עוד עדות מזעזעת 203607
לשלטונן של הנשים המסרסות מצויה ממש כאן, בעצם העובדה שגבר כותב מאמר על סירוס גברים, שמשתמעת ממנו נימה חיובית לנושא הסירוס, למשל כאשר מתאר הכותב את חייהם הטובים של הסריסים ומציין את עובדת השתייכותם למעמדות הגבוהים.
כן כן, שלטון הנשים הצליח להכחיד בנו הגברים את תאוות הטסטוסטרון הבריאה, זאת השולחת אותנו לצאת לקרב, להביא ציד לנשים על מנת שיבשלו לנו מנות טעימות ומזונות ונוכל להרבות אותן ולהמשיך את השושלת האנושית, כי זה תפקידו של הגבר וזה תפקידה של האשה!
אין, אין צורך כיום בכריתת אשכים. גברים מיואשים הרואים כי אין כל תכלית לגבריותם ואין מהללת לזכרותם, וקוראים ממאמריהם של גברים (לשעבר?) כמוהם כי הסריסות משתלמת, מכניסה אותך למעמדות הגבוהים גם בעבר וגם בהווה, בו היא מאפשרת לך לחיות בשלום עם נקבות האייל המשתלחות, מסרסים את עצמם מרצון, מוותרים על אופיים הגברי ומציעים הצעות שלום לאויב הפלשתיני. במקום לרסס, לסרס, את עצמינו.
זה מה שקורה לנו, שמי שמעיז לכתוב מאמר בעד זכויות הגבר ולנסות להשיב סדרי טבע למקומם הנכון והבריא מימות אברהם אבינו, מותקף ללא רחם ע"י עדת נקבות בועטות לביצים וזכרים מסורסים המשתפים עמן פעולה, ואילו מאמר על סירוס, נושא שרק המחשבה עליו מרתיעה כל גבר בריא (וגם כל אשה בריאה ואמיתית שהפמיניסטיות לא קלקלו, והיודעת מה טוב בשבילה) עובר כאן בשלוה יחסית.
חצקל לא היה נותן לזה לקרות.
והאחשדרפנים מה? 203608
משעשע (אני אניח שזה סוג של בדיחה).

בכל מקרה, לא קישרת בין סריסים לפורים?

בַּיּוֹם, הַשְּׁבִיעִי, כְּטוֹב לֵב-הַמֶּלֶךְ, בַּיָּיִן--אָמַר לִמְהוּמָן בִּזְּתָא חַרְבוֹנָא בִּגְתָא וַאֲבַגְתָא, זֵתַר וְכַרְכַּס, שִׁבְעַת הַסָּרִיסִים, הַמְשָׁרְתִים אֶת-פְּנֵי הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ. (אסתר, פרק א, פסוק י)
(וזה רק האיזכור הראשון)
והאחשדרפנים מסורסים 206718
השאלה הנשאלת היא, האם יש קשר בין שבעת סריסי אחשוורוש לבין הסירוס כפי שהוא ידוע לנו כיום? כלומר, האם מדובר במשרתים מסורסים?

לפי אחד הפירושים, אכן מדובר בעבדים שסירסום כיוון שעסקם היה עם נשות המלך, לבל תעלה בליבם מחשבת פיגול. אך רוב מפרשי המקרא הזה סבורים שלאו דווקא סריסים במובן של עיקור, אלא שהיו אלה רק פקידים בבית המלך אחשוורוש והרמונו.
ואין פלא שבשפת העברית העכשווית נכללות כלל הדעות. כך למשל, במילון ספיר:

סָרִיס - 1. עֶבֶד מסורָס שֶמשַמֵש כּשומֵר ההַרמון; 2. מי שֶנִכרְתוּ אֲשָכָיו כּדֵי לִמנועַ מִמֶנוּ כּושֶר הולָדה, מעוּקָר; 3. (בּהרחבה) מי שהוא חֲסַר כּוחַ יצירה, חֲסַר רגישוּת; 4. פָּקיד בּבֵית המֶלֶך.
ביל גונן = גיל רונן? 203979
לא, זו סאטירה 203989
עוד עדות מזעזעת 204492
המממממ.... הא....
אני הא....... מה ???
נו...... הממממ....

זה.....

מה זה ???!!!

ומי זה חצקל ?

----
אריאל

נ.ב.
וכותרת השבוע: "במקום לרסס, לסרס"
205589
אולי חזקאל מוסרי הזכור לטוב, דמות ששיחק גיל רונן.
האיור המצרי מתאר מילה. לא סירוס 203644
בין מילה לסירוס 204010
דווקא הרומים, (שהכותב פסח עליהם) אלה, שדגל ההומניזים לא נחרט על דגלם, אסרו את הסירוס בחוק מימי דומיטיאנוס. הדריאנוס הקיסר הפילהלני חידש והרחיב את החוק המדובר וראה בזאת פגיעה בשלמות הגוף מעשה הטבע.
יש ויכוח מעניין במיוחד בין החוקרים האם גזירת איסור ה'מילה' של הדריאנוס (כנראה אחת מהסיבות למרד בר-כוסבא) נכללו תחת כותרתו הכוללת והרחבה של החוק האוסר סירוס, שמא טיניוס רופוס הנציב נתן לחוק פירוש מקומי מחמיר.
חוסר סירוס בנצרות 204202
אני לא בקיא בנושא- האין בנצרות הקתולית לכומר, נזירה וכו' אסור להתחתן ולהביא ילדים? או אפילו לחשוב מחשבות "טמאות"?

יש כאן אלמנט סירוס ללא המעשה עצמו?
חוסר סירוס בנצרות 204334
אבל לפחות זה הפיך... (עקרונית)
אולי בדומה לסירוס כימי.
חוסר סירוס בנצרות 204762
אני חושבת שהרעיון שעומד מאחורי זה הוא הפוך מזה של סירוס. אצל הקתולים המטרה היא שהכומר יהיה כל כך מרוכז בעבודה רוחנית, עד כדי כך שהוא יצליח להתגבר על היצר הטבעי שלו. אני חושבת שהעיקר כאן הוא התהליך של ההתקדשות וההתרחקות ממחשבות ''טמאות'' ולאו דווקא התוצאה הסופית של חוסר יכולת לקיים יחסי מין.
חוסר סירוס בנצרות 204847
אני חושב שהרעיון מאחורי זה הוא אותו יצר שחלק מהנצרות מתיחסת אליו כ"חטא"
יש למישהו יותר סימוכין על הרווקות הכפויה הזאת?
חוסר סירוס בנצרות 204856
אח, כמה נחמד שמתייחסים לדעות שלי ברצינות.

ראשית, דברי ישו הנוצרי בעצמו כפי שמופיעים בברית החדשה רומזים על הקרבת חיי הנישואין והעדפת חיי צניעות למען העולם הבא.
למשל, מתי י"ט, כ"ז: "ויען פטרוס ויאמר אליו הן אנחנו עזבנו את הכל ונלך אחריך מה יהיה לנו. ויאמר ישוע אליהם אמן אמר אני לכם אתם ההולכים אחריי בהתחדש הבריאה כאשר ישב הן האדם על כסא כבודו תבו גם אתם על שנים עשר כסאות לשפוט את שנים עשר שבטי ישראל. וכל איש אשר עזב את בתיו ואת אחיו ואת אחיותיו ואת אביו ואת אמו ואת אשתו ואת בניו ואת שדותיו למען שמי הוא יקח מאה שערים וחיי עולמים יירש. ואולם רבים מן הראשונים אשר יהיו אחרונים ומן האחרונים יהיו ראשונים."

כמו כן ניתן לראות באגרת פולוס הראשונה אל הקורינתיים, ז', ז' כי חיי רווקות יכולים להיות רוחניים יותר מאשר חיי נישואים: "ואני אומר זאת בדרך עצה ולא בדרך מצוה כי מי יתן והיה כל אדם כמוני, אך יש לכל איש מתנתו מאת האלוהים זה בכה וזה בכה. ואל הפנויים והאלמנות אומר אני כי טוב להם אם ישבו ככה כמו גם אני. אך אם לא יוכלו להגזר יתחברו בנישואין כי טוב להתחבר בנישואין מלהיות בוער בתאוה".

ויותר מאוחר באותו הפרק: "הנני חושב כי טוב לאדם מפני הצרה הקרובהכי טוב לו להיות כמו שהוא. אם נקשרת באשה אל תבקש להיפטר ואם נפטרת אל תבקש אשה. וגם כי תיקח אשה אינך חוטא והבתולה כי תהיה לאיש איננה חוטאת, אך יבואום צרות בבשרם והנני חס עליכם".

בימיה הראשונים של הכנסייה לא היתה שבועת רווקות מלאה כמו שיש היום, אלא הכמרים היו צריכים לקיים תקופות הימנעות קבועות מיחסי מין עם נשותיהם. כמובן שזה לא הלך הכי טוב בעולם. קאנונים של מועצת אלוירה ומועצת קרתגו מן המאה הרביעית לספירה כבר אסרו לגמרי על נישואים של כמרים.
על היחס הכפול בנצרות לאהבה ומיניות: 204874
אבות הכנסייה אכן הבינו כי איסור גמור על נישואים הוא גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה, ולכן פיתחה יחס כפול: היא תבעה לעצמה מונופול על קידוש הנישואים ובד בבד צבעה אותם בצבע החטא: תגובה 25853
על היחס הכפול בנצרות לאהבה ומיניות: 204897
האם בנצרות לא הכירו ב"פרו ורבו ומלאו את הארץ" וכדומה?
כיצד קרה שפירוש לדברי ישו הועדף על דברי אלוהים חיים, ולא היה ויכוח גדול על הלך הרוח המגביל הזה?
על היחס הכפול בנצרות לאהבה ומיניות: 204904
הנה קישור שעונה על השאלה הזאת:

הציווי "פרו ורבו" מתייחס לאנושות כולה, בעוד ציווי הרווקות פונה לאנשים שיש להם ייעוד רוחני נעלה יותר.

לא חושבת שיש מקום להתפלא על כך שדברי ישו "הועדפו". ישו בנצרות, הוא לא סתם עוד נביא, אלא בנו של האלוהים ויש לדבריו חשיבות שווה או כמעט שווה לזאת של האל ‏1.

1 יש ויכוחים תיאולוגים לעיפה המתייחסים לשאלה האם האב והבן שווים זה לזה בגדולתם ובמה הם נבדלים, אבל אני לא מצויה בפרטים.
על היחס הכפול בנצרות לאהבה ומיניות: 204977
בספר זקן כחול של קורט וונגוט מועלית ההשערה שאדם נמצא כל חייו תחת השגחה עליונה ונושא על כתפיו את כובד מבטה הבוחן. לעיתים יש לאדם רגעים בהם מוסר ממנו עול ההשגחה והוא יכול להתענג על דבר מה בכל נפשו ובכל מאודו, בלי נטל המוסריות והקדושה. רגעים נדירים אלו הם כמובן רגעי ''אי התגלות'' של האל.
חשיבותה של רצינות 204929
אני, למשל, מתייחס לדעות שלך ברצינות רבה, ובלבד שלא תהפכי אותי לצפרדע.
חוסר סירוס בנצרות 204938
רק תוספת קטנה לפסקה האחרונה בתגובתך: חובת הפרישות בכמורה הקתולית, בצורה שאנחנו מכירים כיום, היא מאוחרת יחסית, ומקורה הוא במאות ה- 11 וה- 12. הסיבה לה, יש הטוענים, היא דווקא נדל"נית: הכנסייה פשוט רצתה למנוע מכמרים להוריש נכסים לצאצאיהם.

שני לינקים (ייתכן שמוטים...):

גם הנאצים סרסו 204784
מה שקרוי היה sterilization (למרות ניקי, איני יודע גרמנית...)
בשנות השלושים כשעלו לשלטון ובתקופה של משהו כמו חמש שנים (בטרם החליטו שהרג יותר יעיל) הכשירו רופאים שסירסו קרוב ל- 300,000 איש, וזאת על-מנת שאלה לא יתרבו ויפיצו "פגמים גנטיים". כיוון שהמדע אז לא היה כה מפותח כדי לדעת מה בדיוק הוא פגם גנטי ומה לא, הרופאים היו מאוד "ליברליים" בהחלטותיהם, כך שאנשים עם דפורמציות כאלה או אחרות, שהיו היחידים עם בעיה כזאת בכל אילן היוחסין שלהם, ג"כ נכללו. גם סכיזפורניים, ד"א. למעשה, על-פי הסרט התיעודי בו אני צופה (הכולל ראיונות עם אנשים שעוקרו ע"י הנאצים, וכן עם ילדיהם הזקנים של רופאים בכירים שהיו שותפים לכך) היו מבקשים מילדי בית-ספר להכין אילן-יוחסין של משפחתם, ועל סמך זה מחליטים שמשהו נראה חשוד נניח בדוד פריץ ומעקרים אותו. כ- 1-2% ד"א מתו לאחר העיקור מסיבוכים, וכמובן לא ניתן בכלל לשער מה היה הנזק הפסיכולוגי שנגרם לאלה ששרדו את הניתוח.
בסרט ממש מראים ניתוח לעיקור על פין אמיתי (נראה לי לפחות שזה לא מפלסטיק), כך שחלשי הקיבה ראו הוזהרתם.

למי שמעוניין, הסרט עצמו (על שני DVDs) נקרא "Science and the Swastika", ורכשתי אותו מ - http://www.dvdempire.com (זה בערך 30$ אמריקאי לא כולל משלוח)
גם הנאצים סרסו 204787
תיקון טעות: זה בערך 25 דולר.
גם הנאצים עיקרו 204931
מדיניות העיקור הנאצית היתה אחד היישומים המפורסמים של "מדע" האאוגניקה - הרעיון שניתן להשביח את הגזע האנושי על ידי צמצום (או ביטול) הילודה בקרב אוכלוסיות "נחותות", ועידוד הילודה בקרב אוכלוסיות "עליונות". לתנועה האאוגנית היו תומכים רבים ברחבי העולם בתחילת המאה העשרים, אבל חינה סר כמעט לחלוטין לאחר מלחמת העולם השנייה וחשיפת זוועות הנאצים. עוד פרטים ניתן למצוא באתר http://www.eugenicsarchive.org , ובספר המצויין "אאוגניקה" מאת דן ומינה גראור שיצא בהוצאת האוניברסיטה המשודרת (אני בטוח שגם דנו בנושא באייל, אבל אין לי כח לחפש).

למיטב הבנתי - ודווקא ניסיתי לבדוק את הנקודה כשכתבתי את המאמר - הנאצים לא סירסו את הקורבנות המסכנים, אלא "רק" עיקרו אותם (זה בדיוק פירוש המילה sterilization שהזכרת). מכאן, המנותחים שימרו את הדחף המיני והתמונה ההורמונלית של גברים רגילים, ולא הפכו לסריסים מהסוג בו המאמר עוסק.
גם הנאצים עיקרו 205002
בעיקרון נדמה לי שאתה צודק.
כלומר, שהגברים עוקרו ולא סורסו, אף שמהניתוח שמראים בסרט זה לא לגמרי ברור, שכן מצד אחד מזריקים חומר כלשהו לאשכים, אבל מצד שני גם מבצעים שם חיתוכים כלשהם על הפין.

מאוחר יותר, קרוב לסוף המלחמה, אחד הרופאים הבכירים שלהם שאיני זוכר את שמו (שנראה כמו פקיד קטן וממושקף - אולי קאוטלר או משהו דומה) עבד (בעידודו של הימלר, שרצה לפתח תהליך "anti-eugenics" כדי להיפטר מאוכלוסיות לא-טהורות) על שיטה "מהפכנית" לעיקור נשים באמצעות הזרקה של חומר מסויים אליהן. הוא עבד על כך במשותף עם כימאי נאצי בכיר והתכוון לעשות משיטתו/פטנטו רווח (אחת הנשים שעברו את זה מרואיינת בסרט). הוא התכוון שנה אחר-כך לאכוף יחסי מין על הנבדקות (שהיו אסירות סלאביות) כדי לבדוק את הצלחת ה"תרופה", אבל לא הספיק לעשות כן. המרואיינת בסרט מעידה שהוא הצליח.
אגב, החומר שהזריק גרם בד"כ לדלקות כלל לא נעימות בקרב שפנות הניסוי וחלקן אף מתו מזה.

יש ב DVDs הללו עוד הרבה חומר מזעזע על ההיתר המדעי והדמוי-מדעי שהעניקו לעצמם הרופאים הנאצים, אבל אני מתייחס כאן רק לאספקטים שרלוונטיים לנושא הכתבה.

לבסוף, לא הייתי ממהר לשפוט לגבי מה שימרו ומה לא שימרו המנותחים הללו יחסית לגברים רגילים - אין בי היומרות הרפואיות או הפסיכולוגיות לדעת כיצד בדיוק דבר זה השפיע עליהם.
גם הנאצים עיקרו 205307
רק להוסיף, מאחר ולא היה כתוב במפורש - לא רק רופאים נאצים. גם באמריקה של תחילת המאה הקודמת עיקור מפגרים צבר תאוצה. למיטב זכרוני, מדובר על כ30 קילו איש, עשירית מההקף הנאצי, אבל בהחלט הייתה תמיכה לא מבוטלת באאוגניקה בכמה מדינות מהברית.
וגם בשוודיה 205309
(או שמא נורווגיה? בקיצור, איפשהו שם בסקנדינביה)
אבל לא באנגליה 205329
מעניין שדווקא באנגליה, שם נולדה התנועה האאוגנית המודרנית, לא נחקקו חוקים אאוגניים כלל. אבי התנועה, ומי שטבע את המונח ''אאוגניקה'', הוא האנגלי פרנסיס גלטון, ותלמידו וממשיך דרכו החשוב היה קרל פירסון. למרות שהגנטיקה עליה גלטון ופירסון התבססו היתה שגויה, הם נתנו דחיפה אדירה למדע הסטטיסטיקה - גלטון היה הראשון להשתמש במושג ''רגרסיה'', ועל ''מקדם המתאם של פירסון'' לומדים עד היום בכמעט כל קורס מבוא לסטטיסטיקה.
אבל לא באנגליה 205407
אה, פירסון האנטישמי המלוכלך הזה! אין פלא שעברתי בסטטיסטיקה רק במועד ג'!
גם הנאצים עיקרו 225390
מתוך כתבה ב"הארץ" של היום:

"השבחת הגזע לא נתפשה כרעיון רע כל כך ביישוב העברי המתהווה. מחקר חדש מגלה כיצד אישים מרכזיים בממסד הציוני הציעו לסרס חולי נפש, לעודד ילודה בקרב 'האינטליגנציה' ולוודא ככל האפשר שייוולדו רק ילדים בריאים וכשירים."

גם הנאצים עיקרו 225392
לפי התוצאות נראה שמישהו התבלבל ויישם מדיניות הפוכה.
גם הנאצים עיקרו 225396
עובדה, יש לנו שוטים מיותרים. :)
גם הנאצים עיקרו 225429
כבר היה כאן איזה חבר מערכת, שתמך בעיקור מובטלים.
גם הנאצים עיקרו 225558
גם מובטלי היי טק? או שהם לא נחשבים?
גם הנאצים עיקרו 225604
לא יודע, תנסי להבין על פי תגובה 114862 או לשאול את המחבר.
גם הנאצים עיקרו 282136
באמת? מי?

(דובי, באיחור אופנתי)
גם הנאצים עיקרו 282150
ניר יניב לדעתי.
גם הנאצים עיקרו 282679
אתה צודק, כמובן (תגובה 114862).
סריסים בתנ''ך 204913
בספרים מלכים וירמיהו נזכרים סריסים בתפקידים ממלכתיים בחצר מלך יהודה (יהויכין כמדומני). האם יש הסבר מקובל לאזכורים הללו?
סריסים בתנ''ך 206719
מכיוון שמדובר במלכים שלא שמעו בקול הא-ל, הרי ההסבר הראשון שהענקתי כאן תגובה 206718 יכול להיות תקף גם כאן.
Heart Break 225397
יצא לי לשמוע מחזה רדיו בשם הזה שכתבה שרה מייטלנד. מסופר על ילד צעיר ששר במקהלה של קתדרלת לינקולן. הוא נתקף חרדה ערב הקונצרט לכבוד כריסטמס בגלל שהוא פוחד שקולו ''ישבר'' וישתנה והוא לא יוכל לשיר יותר. מכיוון שהשירה היא מיפלטו היחידי, והוא לא יודע לשחק כדורגל או להצטיין בלימודים, הוא מתחיל לחשוב על סירוס עצמי.
עוד על ההיג'רה 282090
כתבה ב"הארץ" על בני (בנות?) ההיג'רה מהודו, שהוזכרו במאמר:

668532
התמונה ממצרים העתיקה מציגה מילה, לא סירוס.
668549
כשמצאתי את התמונה הזו בעת כתיבת המאמר, כבר לא זוכר איפה (הכל היה לפני יותר מעשר שנים), צוין לידה במפורש שמדובר בסירוס. יכול להיות כמובן שזו טעות.
668620
מצאתי אותה עכשיו באתר של האו"ם שעוסק בענייני איידס, ולמרות שאל הדף שמצויין שם לא הצלחתי להגיע, התמונה נושאת את השם jc1360_male_circumcision_en_small.png כך שלפחות האו"ם מצדד בגירסה של נועה.
668844
תודה. נועה - תוכלי בבקשה לפרט מאיפה את יודעת שמדובר במילה?
669718
ראשית כל, כל מקור שבו אני נתקלתי בתמונה עד-כה, הציג אותה כמילה.
שנית, תראה איפה הסכין, בתמונה הימנית (של ההוא שמניח שיחתכו לו בלי לעשות עניין) היא בחלקו התחתון של הפין, בקרבת העטרה. ואילו באשכיו של אותו מצרי קדמון, לא נגעו.
בתמונה העליונה, שאכן מציגה סירוס, המנסרים הולכים ישירות אל אשכי הקורבן.
סריס 669724
אם כבר מדברים על סירוס: שמעתי לא מזמן (נדמה לי שכאן) את הטענה שסריס הוא בכלל במקור שם של משרת המלך ("של הראש") ורק בהמשך (בתקופה הפרסית) התגלגל להיות שמו של משרת נאמן שעובר הליך קיטוע. או כמו במשלחת האשורית המכובדת בזמן חזקיהו: תרתן (מפקד צבא), רב סריסים ורבשקה (שר המשקים) שבה מי שנושא דברים הוא דווקא הרבשקה (שר המשקים, שאינו מפקד צבאי בדרך כלל). כותב ספר מלכים הפך את שמות התפקידים לשמות, וכך נשארנו עם נאום רבשקה.

הפודקאסט שלו מוגש בסגנון ייחודי. הוא לעתים גדוש מדי בפרטים. אני חושב שזה בדיוק מה שיפחיד את קוראי האתר.
סריס 669728
תודה!
סריס 669770
כידוע, לפוטיפר סריס פרעה היתה אישה. גם חז"ל תהו על כך, ופירשו "שנסתרס מאליו". צפריר היה יכול לחסוך להם את המאמץ.
מנגד, מדברי ישעיהו נראה שהתייחס לסריסים של ממש: "ואל יאמר הסריס 'הן אני עץ יבש"'.
סריס 669771
יכול להיות שנשאה פוטיפר בשביל הנדוניה.
ויכול להיות שנשאה בעודו בעל-כל-האיברים-הגבריים, ונסתרס בשביל הקידום.
ויכול להיות שסריס-חמה היה.
סריס 669816
ממה שמסופר עליה, יכול להיות שזייף את סריסותו ולו רק כדי שתפסיק להציק לו.
סריס 669828
תמר עילם אומרת:
"משרתי המלך הקרובים נקראים במילה האכדית סריס. נהוג לחשוב שהמילה סריס באה מהפועל לסרס, אך בעצם הדבר הפוך. בעולם העתיק ידוע גם על סריסים שהיו אבות לילדים.
המילה האכדית היא שָּ-רֵישִ. הפירוש המילולי הוא "אצל הראש" (אכדית היא שפה שמית. המילה ריש מקבילה ל-ראש העברי). המשרת אשר אצל הראש הוא המשרת הקרוב ביותר. ולפעמים, בעיקר אם המשרת הוא אצל הראש של המלכה – כדאי לערוך מספר שינויים מבניים בגופו, כדי שיהיה אפשר לסמוך עליו יותר."
669877
>> כל מקור שבו אני נתקלתי בתמונה עד-כה

תוכלי בבקשה לציין מהם המקורות?
''חוקרת שופכת אור על עולם הזוהר של זמרי האופרה שסורסו כדי לשיר'' 668933
בדיוק כשהדיון הרדום הזה התעורר, התפרסמה ב"הארץ" כתבה על ההיסטוריה של הקסטרטי. לידיעת העורכים והמגיהים בעיתון: כותבים פארינלי, ולא פארילני.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים