ראשי הממשלה של בריטניה וסקוטלנד חתמו השבוע על הסכם שלפיו ב-2014 ייערך בסקוטלנד משאל עם על היפרדות מהממלכה המאוחדת. המצביעים יישאלו האם הם מסכימים שסקוטלנד צריכה להיות מדינה עצמאית. אם התשובה החיובית תזכה לרוב, יחלו מגעים עם הפרלמנט הבריטי להסדרת העצמאות.
תחילה היתה יוזמה לשאלה שנייה בסקר – אם ההכרעה בשאלה הראשונה תהיה נגד עצמאות, האם אתם תומכים בהרחבת סמכויות הפרלמנט הסקוטי? אולם לבסוף הוחלט לוותר עליה. פרופ' ג'יימס מיטשל מאוניברסיטת סטרתיקלייד טוען במאמר בגרדיאן כי רוב הסקוטים בעצם מעוניינים בהרחבת סמכויות ללא עצמאות מלאה, ולפיכך המשאל רק מזיק, וממילא כנראה לא יביא להכרעה חד־משמעית.
ראש ממשלת סקוטלנד, אלכס סלמונד, הוא גם ראש המפלגה הלאומית הסקוטית, התומכת בהיפרדות. הוא ומפלגתו זכו ברוב מוחלט בבחירות ב-2011, מה שהעניק תנופה ליוזמת העצמאות. רוב המפלגות האחרות בפרלמנט הסקוטי מתנגדות לעצמאות. גם דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה, הביע רצון בהמשך האיחוד.
ההיסטוריה של סקוטלנד רצופה מאבקים נגד אנגליה מאז סוף המאה ה-13. פרק האיחוד הנוכחי החל ב-1603, אז ירש ג'יימס השישי מלך סקוטלנד את הכתר הבריטי והיה לשליט של אנגליה, סקוטלנד ואירלנד. האיחוד הפוליטי הרשמי נחתם ב-1707.
לפי ה-BBC, הסקר האחרון מצביע על תמיכה של כשליש מהסקוטים בעצמאות, אך לדברי מחבריו קשה בשלב זה להעריך את תוצאות המשאל. זכות ההצבעה במשאל תהיה מגיל 16 – ההערכה היא כי הגיל המוקדם יוסיף קולות לתומכי העצמאות. המשאל ייערך במלאת 700 שנה לקרב באנוקברן, אחד הנצחונות הסקוטיים הגדולים במלחמותיהם נגד בריטניה.
|
קישורים
|