צה''ל שוקל לאשר מעמד של ''זמר מצטיין'' ו''שחקן מצטיין'' 3442
לפני מספר שבועות הוקמה בצה"ל ועדה בראשות אל"מ גיל בן שאול, מפקד יחידת "מיטב" (לשעבר הבקו"ם), הבוחנת אפשרות להעניק הקלות בתנאי השירות של אמנים צעירים המתגייסים לצבא, בתחומי אמנות ובידור פופולריים.

בצה"ל קיים מזה שנים רבות מעמד רשמי של "מוזיקאי מצטיין" בתחום המוזיקה הקלאסית והג'ז. מתגייסים העומדים בבחינות מתאימות וזוכים במעמד זה משרתים בתפקידים עורפיים מספר שעות מצומצם יחסית מדי יום, והם רשאים להיעדר מבסיסם מספר מסוים של ימים בשנה לצורך לימודים, חזרות, הופעות, ונסיעות לחו"ל. כמה עשרות מתגייסים זוכים במעמד "מוזיקאי מצטיין" מדי שנה, ומנגנון דומה קיים עבור רקדנים מצטיינים וספורטאים מצטיינים.

הוועדה החדשה בוחנת אפשרות להעניק תנאים דומים גם לשחקנים, זמרים, ואמני בידור אחרים, אשר רבים מהם כיום לא מתגייסים לצה"ל בכלל. בתוכנית פיילוט המתקיימת כיום משתתפים מלכת היופי שני חזן, הדוגמניות נוי אבנר ולירז דרור, והזמרים עומר אדם, רוני דלומי ודיאנה גולבי.

יו"ר איגוד אמני ישראל יעקב מנדל, החבר בוועדה, אמר: "אני מברך את צה"ל על ההערכה המחודשת של המצב ועל הנכונות לשנות ורואה בכך הישג גדול. מהיום אמנים ידעו שהם יכולים לעשות גם וגם ושיש פה מחויבות ואחריות הדדית. במקום לשלוח אותם לקב"ן הצבא יפעל על מנת שלא לעצור להם את המסלול האמנותי וכך ישמור עליהם כחלק משורותיו. אני משוכנע שאם זה היה קורה לפני כמה שנים גם עברי לידר ואביב גפן היו משרתים בצבא. בתקופתם הצבא היה אטום לצרכיהם המיוחדים. אנו מאמינים שההבנות ההדדיות שהושגו בין אמ"י לבין שלטונות הצבא, ישימו קץ למקרים רבים שידענו כמותם עד היום בהם אמנים לא שירתו. הקמת הוועדה היא צעד שמחבק את אמני ישראל".

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל פועל להקלות תנאי שירותם של חיילים שמצטיינים במגוון תחומים כמו ספורט ומוזיקה. הדיון המדובר, עסק באוכלוסיות שאינן מוכרות כיום כמו שחקנים וזמרים."
קישורים
ynet
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

משונה מאוד 592965
בעוד שאני מבין את ההשפעה הבלתי הפיכה שיש להפסקה בת שנתיים-שלוש בפעילות של ספורטאי, מוזיקאי או רקדן, אני מתקשה להבין למה הפסקה כזאת היא בעייתית לזמר או לשחקן. אני לא חושב שהם זקוקים לאימון יום-יומי על מנת לשמור על כושר המשחק או השירה שלהם, או שלחלופין יש בעיה אמיתית לשמור על כושר כזה במהלך השירות הצבאי. עוד פחות אני מבין את הכללה של דוגמנים בהסדר הזה (אלא אם כן מתחשבים בכך ששנתיים-שלוש מהוות כחמישית מהקריירה הפוטנציאלית).
משונה מאוד 592968
השפעה בלתי הפיכה למוזיקאי, אבל לא לזמר?

(מה ההשפעה הבלתי הפיכה למוזיקאי?)
משונה מאוד 592979
מוזיקאי מקצועי שיפסיק להתאמן תקופה ארוכה, יאבד חלק משמעותי מיכולתו ובמקרים רבים לא יוכל לחזור ליכולתו המקורית.
משונה מאוד 592982
אם להעיר בעדינות, נראה שבהתחשב במועמדים לתואר שצוינו (דלומי, אדם וגולבי) נראה שיותר מדובר בחשש לאיבוד חלק משמעותי מקהל המעריצים שלהם, יותר מאשר איבוד יכולות ווקליות. מדובר בשלושה זמרים שמגיעים מרגע בידורי-מסחרי.
משונה מאוד 592985
ציינתי, שאני לא מבין למה מגיע לזמרים, לשחקנים ולדוגמנים לקבל הקלה בתנאי השירות.
משונה מאוד 592989
כלומר, מוזיקאי מצטיין בן 18 שיפסיק לנגן לשלוש שנים לעולם לא יוכל לשוב ליכולת שלו בגיל 18, גם אם יתאמן ברצף מגיל 21 ועד גיל 60? מעניין.
משונה מאוד 592992
זה אני לא יודע, אבל בהחלט יתכן שמוזיקאי מצטיין בן 18 שיפסיק לנגן לשלוש שנים, לעולם לא יצליח להגיע לרמה שהיה מגיע אליה בגיל 25 אלמלא הפסיק לאותן שלוש שנים.
משונה מאוד 592994
מה שכתבת נכון עבור כמעט כל מקצוע, למעט ״חייל״.
משונה מאוד 592995
תוכל אולי לפרט איך זה נכון עבור רופא, נהג מונית או מהנדס, למשל?
משונה מאוד 592996
ניחוש: כמוני, גם הוא קרא באופן שגוי את תגובתך, והבין שהכוונה היא שבגיל 25 הוא לא יהיה באותה רמה בה היה באותו הגיל לולא הפסיק.
משונה מאוד 592997
אוקיי, אז הבהרה: התכוונתי שמוזיקאי שמתאמן רצוף עשוי להגיע בגיל 25 לרמה X, ואילו היה עוצר בין גיל 18 ל-‏21, וחוזר להתאמן אחרי גיל 21, לעולם כבר לא יגיע לרמה X, גם בגיל 40.
משונה מאוד 593001
כלומר, ההנחה היא שמוזיקאים מקצועיים הם בשיאם בגיל צעיר ואחר כך מאבדים את זה? משום מה הייתי תחת הרושם שזה לא נכון (צ'יזבט דומה קיים עבור מדענים, אגב).
משונה מאוד 593004
ואתה לא מסכים עם הצ'יזבט? (זה עם המדענים)
משונה מאוד 593005
לא במיוחד.
משונה מאוד 593044
לא. אני לא מבין גדול בהכשרה של מוזיקאים קלאסיים, אבל גם לא הדיוט גמור, ולמיטב הבנתי, מוזיקאי קלאסי מבשיל בד"כ בתחילת-אמצע שנות העשרים שלו, אחרי התקדמות הדרגתית שהושגה בכ-‏15-20 שנים רצופות של אימונים אינטנסיביים. תכפה עליו הפסקה של שלוש שנים באמצע, והתהליך יינזק באופן חסר תקנה. זכור לי שקראתי פעם (כבר לא זוכר איפה) שאזורים מסוימים במוח של מוזיקאים מקצועיים הם מפותחים במיוחד, שמידת הפיתוח שלהם היא פונקציה ישירה של מספר שנות האימונים שלהם, ושקיים גיל קריטי שאחריו כבר אי אפשר לפתח אותם, לא משנה כמה מתאמנים. כלומר זה לא ש"מאבדים את זה" אחרי הגיל הקריטי (ועל כך יעידו כל המאזינים למאסטרואים‏1 הקשישים), אלא ש"כבר אי אפשר להשיג את זה".
__________________
1. מהי צורת הרבים העברית של "מאסטרו", לעזאזל?
משונה מאוד 593046
טוב, זו טענה מאוד מאוד לא טריוויאלית, העניין הזה עם ה"גיל שאחריו אי אפשר לפתח את זה".

בנוסף, יש פתרון פשוט יחסית: לדחות את הגיוס עד שנה לאחר "הגיל הקריטי". לא נעים להיות בצבא מוקף בצעירים ממך (כפי שכל עתודאי ממוצע יאמר לך) אבל מראש מדובר פה על מקרה חריג.
משונה מאוד 593048
לא אמרתי שהטענה טריוויאלית...

בכל אופן, אפרופו ההערה שלך בנוגע למדענים: אני תהיתי כבר מזמן למה אין בצה"ל מעמד של "מדען מצטיין". ביררתי, וגיליתי שהאוניברסיטה העברית פנתה בעבר לצה"ל בדיוק בבקשה הזו, והתשובה שקיבלה קצת הפתיעה (אותי) - צה"ל לא באמת מפסיד הרבה כשהוא לא מנצל עד הסוף כמה עשרות מוזיקאים או ספורטאים בשנה, אבל בקרב המתגייסים יש בעלי מוחות מבריקים, שאפילו אחד או שניים מהם, בתפקידים הנכונים, יכולים לשפר משמעותית את היכולת של צה"ל. אני מתכוון לשמות העלומים מאחורי כינוי כגון "צוות מחיל המודיעין", שזוכים לעתים בפרס בטחון ישראל על משהו כמו "פיתוח ויישום של מערכת המהווה הישג טכנולוגי יחיד מסוגו".
משונה מאוד 593051
לא אמרתי שאמרת, אבל כאן ''מאוד לא טריוויאלית'' פירושה שצריך לעבוד קשה כדי להצדיק אותה ושאני עדיין מאוד סקפטי ביחס אליה. אני משער שזו רחוקה מלהיות עובדה עם ביסוס מדעי מוצק שנמצאת בקונצנזוס.

העניין בנוגע למדענים ברור, כמובן, אבל אי השוויון שהוא גורר כל כך זועק לשמיים שעדיף לצה''ל לשתוק קצת בנקודה הזו, למישהו עוד יהיה אכפת יום אחד.
משונה מאוד 593055
נשמע לי כמו אי שוויון מוצדק. הרי זה לא שצה"ל אומר, "ניתן מעמד לשחקני כדורסל אבל לא ניתן מעמד לשחקניות טניס כי ככה מתחשק לנו/כי כדורסל יותר פופולרי", אלא מנמק את התכלית - "שחקני כדורסל או פסנתרנים לא הכרחיים לצה"ל ולכן למיוחדים ולמבריקים שבהם אפשר לתת הקלות. מדענים צעירים לעומת זאת, הכרחיים לצה"ל ולכן דווקא למבריקים ולמיוחדים שבהם אנחנו לא יכולים לתת הקלות. במקום זה אנחנו רוצים לשלב אותם במקומות בהם השכל שלהם ינוצל". אני מניחה שאם לצה"ל הייתה יחידת כדורסלנים לוחמת, אפשר היה לדבר על אי שוויון פסול.
משונה מאוד 593061
זה שלאי-שוויון יש "תכלית" לא הופך אותו למוצדק. יתר על כן, כדאי לחשוב מה זה עושה למוטיבציה של אנשים, לדעת שדופקים אותם (גיוס לצה"ל הוא דפיקה) *דווקא* בגלל שהם מוכשרים יותר.

"במקום זה אנחנו רוצים לשלב אותם במקומות בהם השכל שלהם ינוצל" - זו אמנם אמירה יפה, אבל בפועל היא שקרית, והשיבוץ של חלק לא מבוטל מהאנשים הוא במקומות שהם לא מרוצים מהם.
משונה מאוד 593065
זה שלאי שוויון יש תכלית הופך אותו לכל הפחות לחוקי (או לפחות, לספק חוקי. כמובן שיש שיקולים נוספים).
לא דופקים אותם *דווקא* בגלל שהם מוכשרים יותר. זה לא שאני זכיתי לפטור בגלל בינוניותי.
משונה מאוד 593071
אה, לא דיברתי על המימד החוקי של העניין. במימד החוקי של העניין, דומני שצה"ל די עושה מה שבא לו.

במובן מסויים זה כן "דווקא", כי על פי השיקולים שאת עצמך הצגת, סביר שהצבא יסרב לוותר על שירותיהם הטובים של החבר'ה הללו יותר מאשר הוא יסרב לשירותיהם הטובים של דפ"רים (ובפועל שמעתי על מקרים של איומים בסגנון "או שתלך ל<יחידה כאילו לגאונים אבל בפועל לא> ותחתום עוד שלוש שנים, או שנשלח אותך להיות עובר רס"ר").
משונה מאוד 593671
אתה מתעלם מההשפעה שיש לפטור למצטיינים על כל מי שלא מקבל פטור. גם זה משהו.
משונה מאוד 593680
כמובן, אבל מלכתחילה הדיון היה על ''מחלקים פטורים, עכשיו השאלה היא מי יקבל''. נשאלת גם השאלה מה תהיה ההשפעה של פטור למקושרים וסלבריטאים בלבד על מי שלא מקבל פטור.
משונה מאוד 593068
דווקא אני לא כל כך סקפטי ביחס לטענה הזו. זה לא חדש שיש מיומנויות קוגנטיביות-פיזיולוגיות עם חלון זמן מוגבל בשביל לרכוש אותן (המוח מאבד מהפלסטיות שלו בגילים מאוחרים). הדוגמא הקלאסית היא רכישת שפה ורכישת מבטא. עוד דוגמא היא בספורט: מייקל ג'ורדן היה כידוע פנומן בתור כדורסלן, אבל שחקן בייסבול בינוני (תזכורת: הוא ניסה קריירה שניה בבייסבול אחרי שפרש מכדורסל, ונכשל). ההסבר שאני שמעתי לכישלון הזה הוא שהקואורדינציה שנדרשת מחובט בייסבול ברמה מקצוענית היא יכולת שיכולה להתפתח רק אם מתחילים לטפח אותה בגיל צעיר למדי, ולכן אפילו ג'ורדן האגדי, שאיש לא מפקפק בכישורים האתלטיים שלו, לא הצליח לפתח אותה בגילו המבוגר.
משונה מאוד 593070
בסרט הדוקומנטרי "מוחות מוזיקליים", שמבוסס על הספר שלו, מספר אוליבר סאקס בין השאר על מנתח חסר הכשרה מוזיקלית. יום אחד הוא חטף מכת ברק והיום הוא מלחין מוזיקה ומופיע כפסנתרן.
משונה מאוד 593072
אני סקפטי באופן כללי, ובינתיים אתה בעיקר מביא אנקדוטות (למה שאשתכנע שהכישורים שהפכו את ג'ורדן לכדורסלן ענק היו אמורים לבוא לידי ביטוי גם בבייסבול? דומני שדרוש סט שונה של כישורים אתלטיים).
משונה מאוד 593077
גם אני אדם סקפטי באופן כללי, אבל דווקא פה אני לא רואה בעיה מיוחדת. מסכים אתך שהדוגמא של ג'ורדן היתה אנקדוטלית, אז בוא נשכח ממנה, אבל הדוגמא של רכישת שפה היא די משכנעת בעיניי. ספציפית בנוגע למוזיקה, אני לא מצליח להיזכר איפה קראתי על העניין. אני די משוכנע שזה היה באיזשהו ספר שקראתי יחסית לאחרונה, אבל חיפשתי עכשיו ב-The Music Instinct ובשני ספרים פונטציאליים של פינקר, ולא מצאתי. אעדכן כאן אם אמצא או איזכר.
משונה מאוד 593085
הדוגמה של רכישת שפה משכנעת גם בעיני. הבעיה היא שעכשיו אתה מנסה להחיל את זה על תחום שונה, ועל שכבת גיל שהיא כנראה שונה. אם אני אקבל את הטיעונים הללו כמות שהם אין מנוס מלהחיל אותם על כל כישור אנושי שהוא בערך...
משונה מאוד 593148
לא הייתי אומר "כל כישור אנושי", אבל להבנתי יש לא מעט כישורים שקל יותר לרכוש בגיל צעיר, בגלל שהמוח מאבד מהפלסטיות שלו בשלב כלשהו. הנה עוד דוגמא, שנוגעת לגיל מאוחר יותר מהגיל שבו בד"כ רוכשים שפה: נהיגה במכונית. אני מוכן להתערב שבממוצע, תלמיד לנהיגה בן 50 צריך הרבה יותר שיעורים עד הטסט הראשון מאשר תלמיד בן 17. גם מיומנות בשימוש במחשב או במכשירים חשמליים אחרים היא דבר שנראה לי שבא יותר בקושי למבוגרים.

נגינה היא מיומנות סנסו-מוטורית מאד מורכבת, ולכן נראה לי סביר שכדי להגיע בה לרמה לאומית או בין-לאומית, צריך לסחוט בשבילה עד הקצה את כל מה שהמוח האנושי יכול להציע, שזה אומר לפתח את האזורים הרלוונטיים שלו כל עוד אפשר. אם האזורים האלה מתקבעים בסביבות גיל 20, מי שיחמיץ שלוש שנות אימונים לפני הגיל הזה יינזק באופן חסר תקנה.

הנה ציטוט מתוך מאמר ב-Nature Reviews (לא קראתי את כולו), שנראה לי שתומך בהשקפה שהצגתי:

Research into plasticity in musicians is still in its infancy, but, already, many of the findings from animal studies have found parallels in studies of musicians. At one extreme, years of musical experience, especially in those musicians who begin training early on, might lead to an increase in grey and white matter volume in several brain regions. These anatomical alterations seem to be confined to a critical period. The fact that, in several studies, a correlation was found between the extent of the anatomical differences and the age at which musical training started strongly argues against the possibility that these differences are preexisting and are the cause, rather than the result, of practising music.
משונה מאוד 593151
ומהי תקופת הגיל הקריטית?
משונה מאוד 593152
על זה בדיוק נסוב הדיון הנחמד שלנו. אני די משוכנע שקראתי לא מזמן איפשהו שיש ראיות לכך שבהקשר המוזיקלי, התקופה הקריטית נמשכת עד סביבות גיל 20, אבל כאמור, לא מצליח למצוא את הרפרנס. עם זאת, נראה לי סביר שה"קריטיות" היא לא הומוגנית בזמן - מי שפספס שלוש שנים בין גיל 10 ל-‏13 יינזק יותר ממי שפספס שלוש שנים בין גיל 18 ל-‏21. בכל מקרה כל השאלה הזו נראית לי די קשה למחקר ולהסקת מסקנות נחרצות.

ארתור רובינשטיין אמר פעם: "אם אני לא מתאמן יום אחד, אני מרגיש את זה. אם אני לא מתאמן יומיים, האמרגן שלי מרגיש את זה. ואם אני לא מתאמן שלושה ימים, הקהל מרגיש את זה". אמירה נחמדה, אבל לא באמת קשורה לענייננו, כי הוא מן הסתם היה יכול לחזור לכושר הרגיל שלו אחרי תקופת אימונים.
משונה מאוד 593193
אפרופו כישורי רכישת שפה וגיל, אפשר אולי לקשור את בעקיפין גם לתחום של צלילים. הכוונה לרכישת יכולות להפקת צלילים הקשורים בשפה - ח' צ' וכיוב'. מן הצד השני, תינוקות גם מאבדים יכולת לזהות צלילים מסוימים. אם אני זוכר נכון, בשפה ההודית (כלשהי?) יש צליל נוסף ל-ת', משהו שבין ת קשה לth ותינוקות באופן כללי יכולים לזהות את מגוון הת'. אלא שתינוקות מערביים מאבדים את היכולת הזו, נדמה לי בערך בגיל של קצת פחות משנה.
משונה מאוד 593115
דווקא ישנם כמה שחקני קולנוע שרכשו מבטא זר בגיל מבוגר. ומאידך יש לי כמה חברים שעלו לארץ בגילאי הגן (שלוש לכל המוקדם) ולא הצליחו להפטר מהמבטא.
משונה מאוד 593149
כמובן שייתכנו יוצאי דופן, אבל תסכים אתי שהרוב הגדול של מי שהיגר לארץ אחרת לפני גיל חמש רוכש את המבטא המקומי החדש באופן מושלם, והרוב הגדול של מי שהיגר אחרי גיל עשרים לא ירכוש אותו לעולם.
משונה מאוד 593157
השאלה היא האם הרוב הגדול לא ירכוש אותו לעולם, כי הוא לא יתאמץ, או כי אין לו כשרון לשפות. או שהרוב הגדול לא ירכוש אותו לעולם בגלל הגיל.

אני ראיתי שונות כל כך גדולה ברמת המבטא בין אנשים, בלי קשר לגיל בו הגיעו לארץ, שנראה לי קשה לאמץ מזה מסקנות.
משונה מאוד 593073
יש כזו תכנית, ואפילו באוניברסיטה העברית (רמז: מעונות האלף)
משונה מאוד 593075
זה כמובן הפוך למדי - כאן מדובר על אנשים שנשארים הרבה יותר זמן בצבא, לא על כאלו שמשתחררים כדי לעסוק בענייניהם באזרחות.
משונה מאוד 593081
נו, ומה אתה חושב יעדיף הצבא?
משונה מאוד 593084
הצבא יעדיף שהאנשים הללו יישארו בצבא כל חייהם ויעבדו בשכר רעב 24 שעות ביממה. אני לא מבין את הנקודה שלך.
משונה מאוד 593078
מה שגדי אמר.
משונה מאוד 593091
1. הייתי מנחש שכמו צורת הרבים של צ'לו - מָאֶסְטְרִים.
משונה מאוד 593186
אבן שושן אכן אומר "מאסטרים", וגם "קונצ'רטים", אבל משום מה "צ'לואות". לוח המשדרים של קול המוסיקה, וגם חגי חיטרון, הולכים עם האיטלקית כל הדרך לרבים: "קונצ'רטי" ו"צ'לי".
משונה מאוד 593295
במוסף "כלכליסט" התפרסמה אתמול הכתבה "מתי זה מאוחר מדי?", שעוסקת כמעט בדיוק בנושא הדיון שלנו - ההשפעה של הגיל על היכולת המקצועית, היכולת הקוגנטיבית והיצירתיות.

לפי הכתבה, התפיסה לפיה המוח שלנו מגיע לשיאו בשנות העשרים שלנו היא מיתוס שמן הראוי לנפץ אותו: אנשים בריאים כמעט ולא מאבדים תאי מוח לאורך חייהם, ובטח שלא כ-‏100 אלף ביום, כפי שהיה מקובל לחשוב; פקחי טיסה וכירורגים מגיעים לביצועי השיא שלהם בסביבות גיל 40-50; סטארט־אפים שהקימו בני 40-50 נוטים להתפתח לחברות מצליחות יותר מאלה של בני 20-30; דה-וינצ'י, היצ'קוק, פרנק לויד-רייט, גתה ורבים אחרים יצרו את חלק מיצירות המופת שלהם כשהיו בני למעלה מ-‏50; הגיל הממוצע שבו מדענים זוכי פרס נובל גילו את התגלית שבזכותה זכו בפרס הוא 45; ועוד ועוד.

הכתבה מציגה שני סיפורים שנוגעים במוזיקה: הראשון הוא על גרי מרקוס, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת ניו יורק, שבגיל 38, ללא כישרון מוזיקלי וללא רקע בנגינה, התחיל ללמוד לנגן בגיטרה ו"הגיע תוך שנתיים לרמת שליטה בגיטרה שמאפשרת לו לנגן היטב ולהלחין". השני הוא על מאיר שטרן, שבסביבות גיל 50 התחיל להתעניין במוזיקה, בגיל 65 התחיל ללמוד מוזיקולוגיה ונגינה בפסנתר, ובשנה שעברה, בגיל 86, קיבל דוקטורט במוזיקולוגיה.

גם מרקוס וגם שטרן מעידים שלימודי הנגינה היו להם קשים במיוחד: "דברים שבספר אמורים לקחת שעות לקחו לי יומיים", "היה קשה עם הפסנתר, גם אם המוח קלט, האצבעות לא צייתו". לא מצאתי (ודווקא חיפשתי) דוגמאות נגינה של השניים, אבל אני משער שהיא לא ברמה גבוהה במיוחד. אני עדיין עומד מאחורי הסברה שהעליתי כאן בדיון, לפיה כדי להגיע לרמת נגינה לאומית או בין-לאומית, חייבים רצף אימונים אינטנסיביים של 10-20 שנה, שמתחיל בילדות.
משונה מאוד 593303
לפני כשלושה חודשים קניתי פסנתר (חשמלי של Yamaha) והתחלתי להתאמן, בינתיים ללא מורה, בלי תרגילים משמימים (מנגן מה שמוצא חן בעיני) ובלי מטרה ספציפית חוץ מלהנות.
זה קשה, אין ספק (ואני יודע לקרוא תווים לא רע, הבעיה היא הקואורדינציה) וברור שגם אם אני אפרוש מהעבודה ואשקיע כל יום 8 שעות בנגינה, ארתור רובינשטיין לא יצא ממני.
איך אמר לי חבר (רוסי) בעבודה כשסיפרתי לו על הרכישה, "בן כמה הילד שלך? 7? זה כבר מאוחר מדי".
משונה מאוד 593313
(לא קראתי את המאמר) האם יש קשר בין כמות תאי המוח שאנחנו מאבדים לבין פיתוח כישורים (אולי מאבדים את התאים הפחות ראויים :)? נדמה לי שלא רק כמות התאים קובעת אלא כמות ואיכות הקשרים, וסביר שזו עולה עם השנים, סביר שבמיוחד אצל אנשים שעיסוקם דורש התמחות והתנסות מתמדת.
משונה מאוד 593314
שאלה טובה, ולצערי אין לי מושג מה התשובה.
משונה מאוד 593316
נזכרתי שכבר נגענו בזה, תגובה 302055 וגם תגובה 235371
משונה מאוד 593451
לך ספר זאת למנהלים בענף ההי-טק. הם למשל משוכנעים שהיכולת היחידה שלא מידרדרת עם הגיל אלא להיפך, היא יכולת הניהול.
יחד עם זאת אני לא חושב שמה שכתבת הוא כל התמונה. יש כל מיני עניינים כמו בעיות בריאות, עלות שכר, שחיקה נפשית וגמישות תעסוקתית.
מה שמדאיג הוא ההעדפה של צה''ל לחפש פתרונות היטקיים (מה שקרוי דאוס אקס מאכינה) במקום לאחוז את השור בקרניו ולהתמודד עם הבעיות האמיתיות. למשל בעיית שירות החובה האוניברסלי. כל אידיוט מבין שהדרך היחידה בה צה''ל יכול לצאת נשכר משירותיהם של רוני דלומי ועומר אדם היא בכך שה''מחוננים'' הללו יופיעו הרבה, יעשו הרבה כסף וישלמו הרבה מסים אשר ישמשו כדי שיהיה אפשר לשלם לחיילים של ממש משכורת של ממש במקום דמי כיס.
ההתעקשות חסרת התקווה מהחזרה לעידן החיילים השכירים, שכרה הוא הפיכת הצבא לממסד צבוע ורמאי המנסה למכור לפלבאים חסרי המזל שלו שהוא מקיים את עיקרון השיוויון ע''י העדפת כל מיני קאקארוזים.
(מה זה קאקארוזים?) 593639
(מה זה קאקארוזים?) 593641
אני הבנתי את זה כאמנים שמגישים שיקוי פיגולים ולא מסוגלים לעורר אפילו דמעה אחת נסתרת.
(מה זה קאקארוזים?) 594399
נכון. ''קקארוזו'' ביחיד.
משונה מאוד 593672
נו, מה לעשות, ברגע שכתבת ש'כל אידיוט מבין', אז אסור לחלוק עליך שמא יסתבר שהחולק הוא אידיוט עד כדי כך שהוא לא מבין.

(ואם כבר, הייתי אומר שכל אידיוט מבין שגם אם עומר אדם ורוני דלומי ולהבדיל שלמה ארצי ושלום חנוך לא ייעזרו ברואה חשבון אלא ישלמו את המס המקסימלי, 'משכורת של ממש' לא תצא מזה).
משונה מאוד 593679
באותה מידה, למה לא לתת פטור לגאוני הייטק עם רעיונות כבירים, מתוך הנחה שאולי הם יקימו סטארט-אפים מצליחים, וישלמו הרבה כסף לקופת המדינה? או לבנים של עורכי דין עם שאיפות דומות‏1? ולבנים של מליונרים שישתלבו בעסק המשפחתי?

_________________
אתה לא יכול לדעת שרוני דלומי ועומר אדם יהיו השלמה ארצי והחוה אלברשטיין הבאים (מבחינת קריירה מצליחה וארוכת שנים). הם יכולים להיות גם האדם או האושיק לוי הבאים.

1 ומקום עבודה מובטח במשרד של אבא
משונה מאוד 593681
מה הבעיה עם אושיק לוי? גם לו יש קריירה מצליחה וארוכת שנים. אמנם מעולם לא מילא את קיסריה, אבל לא היינו מוותרים על אף שיר שלו.

בכלל, את לא יכולה למדוד אמנים רק מבחינת ההצלחה המסחרית, או אורך הקריירה. יש אמנים שפעלו זמן קצר וכמעט לא הגיעו למודעות הקהל הרחב, אבל כוחם בחדשנות פורצת דרך שלהם, איכות נדירה כלשהי, או בהשפעה גדולה שלהם על אמנים אחרים, שבתורם העבירו את ה"בשורה" האמנותית הלאה.
משונה מאוד 593683
שוקי טען ש"הדרך היחידה בה צה"ל יכול לצאת נשכר משירותיהם של רוני דלומי ועומר אדם היא בכך שה"מחוננים" הללו יופיעו הרבה, יעשו הרבה כסף וישלמו הרבה מסים אשר ישמשו כדי שיהיה אפשר לשלם לחיילים של ממש משכורת של ממש במקום דמי כיס".
ומכאן, שהמדד הוא ההצלחה המסחרית לאורך שנים, כי רק בדרך זו, בעצם, זמר מפצה על אי-שירות‏1.

אמנים חדשנים שפועלים זמן קצר וכמעט שלא מגיעים למודעות הקהל הרחב - מה הנימוק לתת להם פטור? ולמה את הפעילות-הקצרה-אך-החדשנית-והנדירה שלהם לא יוכלו לעשות אחרי השחרור?

1 לשיטת שוקי. לשיטתי - מוטב שיתגייסו ויופיעו בפני חיילים.
משונה מאוד 593685
אבל הקריירה של אושיק לוי נמשכה/ת שנים רבות והניבה להיטים רבים.

לגבי אמנים שלא הצליחו מסחרית, בהיבט הכלכלי באמת אין עילה לבנות עליהם כמקור הכנסה קבוע.
משונה מאוד 594401
מכל התגובות כאן אני רואה שכלל לא הובנתי.
אני מנסה לטעון בזכות ביטול שירות החובה והחלפתו בגיוס שכירים. להבנתי מספרם של אלה שכלל אינם משרתים הולך וגדל, בבד בבד עם מספרם של אלו שמשרתים בתור זמרים, מנגנים, מורות-חיילות, נהגי-בוס, משגיחי כשרות, משרתים, מלצרים וטכנאי מזגנים. השאלה היא, האם לא הגיע הזמן שצה"ל ישלם למגוייסיו את מה שמגיע להם וכך גם יאלץ לגייס רק את אלו שהוא באמת חייב לגייס?
איני טוען שאני יודע את התשובה לשאלה זו. השאלה הזו היא באמת שאלה קשה שעתידה של מדינת ישראל תלוי בה. אני גם לא מבטל את חשיבותו וערכו המוסף של עיקרון השירות האוניברסלי. אך אם מגיעים למסקנה, שאין ברירה וחייבים לוותר על עיקרון זה, מה זה עלה בדעתך, שדוקא את גאוני ההייטק לעתיד ואת צאצאיהם של אצולת הממון והמשפט יגייסו?
המצב כפי שאני רואה אותו הוא כזה: מדינת ישראל וצה"ל ניצבים בפני שתי אלטרנטיבות של ממש:
א. מצב של צבא מקצועי שבו הצבא יאלץ מצד אחד לשלם לחייליו את מה שהם ראויים לו ומצד שני לבנות את משימותיו כך שיהיו בנויות על כוח אדם מתנדב בלבד.
ב. מצב בו הצבא מורכב משלושה רכיבים: רכיב צבאי של חיילים העושים שירות מפרך ומסוכן ומסיימים אותו עם טפיחה על הכתף ומענק חסד השווה בערכו לשכ"ל של שנה אקדמית אחת, רכיב שני של חיילי דמה אשר תמורת דמי כיס מבצעים תפקידים אזרחיים לחלוטין ורכיב שלישי הפטור מן השירות.

אין לי בכלל שום עניין בויכוח לגבי ערכם האמנותי או הכספי של רוני דלומי ועומר אדם. זה בכלל לא רלאבנטי. מה שכן רלאבנטי הוא שהשירות של הללו הוא המחיר של עיקרון השירות האוניברסלי המתבטא בהבאה לידי אבסורד של מה שתארתי כרכיב השני של חיילי דמה. בכלל לא מעניין אותי אם הנ"ל הם אדם או אושיק לוי. מדוע צריך לגייס את ילדיי שאולי אינם צאצאיו של מיליונר או עו"ד, אבל לפחות בפוטנציה יש להם את הסטרט-אפ המצליח הבא, כדי להכין לדלומי/אדם וכיוב' צהריים ולכבס להם את המכנסיים. אפילו אם רוני דלומי ועומר אדם הם ממשיכי דרכו של קארוזו הגדול בעצמו, צה"ל יכול לחייב אותם להופיע פעם בחודש בפני חיילים ושאת השניצל והפירה תכין להם אמא שלהם.
תודה! 593900
אני בת חמישים עוד שבועיים. בחיי - עשה לי טוב לקרוא מה שכתבת. אולי השיא שלי עוד לפני...
תודה! 594684
יום הולדת שמח למרב!
שיהיו עוד חמישים שנים נפלאות לפחות.
משונה מאוד 593308
אם לא תתאמן - תאבד את זה. ללא כל קשר לגיל.

כשלמדתי בתיכון, היתה מוסכמה שבעוד ששום דבר לא יקרה לחבר'ה מתיאטרון או מאומנות פלסטית אם לא יתעסקו באמנותם במשך שנתיים-שלוש‏1, עבור מוזיקנטים ומחולניקיות הפסקה כזו היא הרסנית.

1 מה גם שתמיד אפשר להכניס לקיטבג סקצ'בוק וקלמר ולצייר במהלך השירות הצבאי.

__________________
אם כי, משום מה, דווקא ממוזיקה קלאסית הלכו הכי הרבה לקרבי, ובכלל השתמטו הכי פחות.
משונה מאוד 592987
אני מנחש שהסיבה המרכזית היא בכלל לא אמנותית או מקצועית: צה"ל מקבל יחסי ציבור טובים כשסלבריטי צעיר מתגייס, ויחסי ציבור גרועים כשהוא משתמט. זה הכל.

בידיעה לא מוזכרים אפיקים נוספים שאליהם ניתן לתעל כשרונות צעירים בצבא: להקות צבאיות, תיאטרון צה"ל, תזמורת צה"ל, ואפילו קוסמים צבאיים (אני בזמנו היכרתי אישית את הקוסם הפיקודי של פיקוד צפון, בחיי). מי שמשרת במקומות שכאלה משתמש ביכולות שלו במסגרת הצבא, ולמיטב ידיעתי, זה שונה ממה שקורה עם מוזיקאים מצטיינים או ספורטאים מצטיינים, שמוצבים בד"כ בתפקיד פקידותי כמעט נטול תוכן ("מש"ק ממטרות"), ופועלים את פועלים האמנותי/ספורטיבי מחוץ למסגרת הצבא.
משונה מאוד 592990
אכן.
את המוסד "מוזיקאי מצטיין" ו"ספורטאי מצטיין" המציאו בדיוק משום שאין מה לעשות איתם בצבא.
צה"ל יכול להשתמש בנגנים של כלי נשיפה - בתזמורת. ובמתופפים וגיטריסטים בלהקות הצבאיות וצוותי ההווי.
אבל מה יעשו עם נגנית צ'מבלו או ויולה דה גמבה?

רוני דלומי ועומר אדם וחבריהם לא צריכים כלל מעמד של "זמר מצטיין". כל שצריך הוא לשלוח אותם להופיע בפני חיילים. אפשר לאפשר להם להופיע באזרחות, במקביל, על מנת שלא יאבדו קהל בינתיים.
משונה מאוד 592998
עד כמה שאני זוכרת, היתרי עבודה מקבלים חיילים שיש להם בעיות פיננסיות, לא חיילים שיש באפשרותם להרוויח ''כסף גדול'' במקום או בזמן השירות הצבאי. אני לא רואה במה עדיפה דלומי על פני מי שנאלצת להפסיק קריירה משגשגת כבייביסיטר, פרט לעובדה שהאחרונה ככל הנראה מרוויחה פחות (ושבייביסיטר הוא תפקיד זוהר פחות מלשיר על במות).
משונה מאוד 593002
המומנטום.
נקל על בייביסיטר לשוב ולהשיג קהל, מלרוני דלומי.

__
ולו אני הנהלת כוכב נולד, הייתי מגבילה מלכתחילה את גיל המועמדים ל-‏20 ומעלה.
משונה מאוד 593006
אבל בשנתיים האלה היא לא עובדת ולא מרוויחה. למען האמת, אפשר לחשוב על מסקנה לפי עדיף לתת היתר עבודה לשמרטפית ולא לבדרנית מפורסמת - השמרטפית צריכה לעבוד הרבה יותר שעות בשביל להרוויח מה שהזמרת מרוויחה בפסטיגל אחד.

ואם בעניין מומנטום, אז למה לא לתת היתרי עבודה גם לסטארטפיסטיות צעירות? קהל למוזיקת פופ תמיד יהיה - את האפליקציה או התוכנה שאת מפתחת היום יכול להיות שמישהו יפתח בעוד חודשיים ויקדים אותך, שעצרת את ההתקדמות המקצועית שלך לשנתיים.
משונה מאוד 593007
בצבא כל מי שרוצה אישור עבודה מקבל אותו, לפחות אם הוא ג'ובניק, אני לא יודע איך זה עובד בשביל קרביים.
משונה מאוד 593008
ייתכן שדברים השתנו מאז זמני.
משונה מאוד 593090
מה זאת אומרת "מה יעשו בהם"? למה שלא ינגנו? אני שירתתי בבסיס של חיל החינוך (בסגל), עם המון מוזיקאים מצטיינים‏1, והם בפירוש נתנו קונצרטים והופעות בבסיס על בסיס קבוע - לחיילים בסדרות חינוך, לחניכי קורס הדרכה, בטקסים שונים בבסיס וכולי. היו בעיקר הופעות סולו כינור/ויולה, אבל גם רביעיות קאמריות מאולתרות, ואפילו את נגן הקרן שמעתי מדי פעם.

1 אני לא נמניתי עליהם, למען הסר ספק. על רבים מהם שמעתי שהמשיכו אח"כ בקריירה מוזיקלית בחו"ל ובארץ.
משונה מאוד 593102
וואלה? חידשת לי.
אבל האם אני מנחשת נכון, שהם לא עשו סיבובי הופעות בכלל צה"ל?

________________
אני מדמיינת את תגובת לוחמי גולני כשמגיעה אליהם רביעיית נגנים שמתמחה במוזיקה עתיקה.
משונה מאוד 593112
הם ניגנו קלאסי-קל, מה שנקרא, דברים חביבים ומוכרים שהותאמו לקהל רחב, ולא ראיתי שהחיילים סבלו. ובטקסים ניגנו שירי זיכרון.

לא עשו סיבובי הופעות ככל הידוע לי (זה היה בסיס סגור בכלל, אם כי הם קיבלו יותר שעות/ימים בבית). אבל בהחלט הופיעו על בסיס קבוע.
משונה מאוד 593106
המון? יכול להיות שכל/רוב ה- 42 היו באותו בסיס?

משונה מאוד 593108
הבסיס הוא כנראה מקח''ר. כששירתתי בצה''ל פגשתי שם לא מעט מבני שכבתי בתור א. מהדקי משרד וכיו''ב.
משונה מאוד 593111
זה היה לפני 25 שנה, אני לא יודעת כמה היו אז (יותר? פחות?).
לדעתי הם התחלקו על פני שני בסיסי חינוך: מקח"ר ובה"ד החינוך (שם שירתתי).
משונה מאוד 593000
אגב קוסמים צבאיים, בתוכנית היחידה שיצא לי לראות של עדי אשכנזי בטלוויזיה, היא חזרה לטירונות, ובטקס הסיום חשפה שיש דבר כזה תקליטן צבאי - דג'''צ.
משונה מאוד 593003
בשירותי בצה"ל יצא לי להזמין אחד כזה ליחידה.

______________
וכשהמסיבה נמשכה עוד ועוד והוא רצה כבר ללכת הביתה, הוא התחיל להפגיז בהאוס וטראנס על מנת שהמסיבה תכבה.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 592972
כשקבוצה מיוחסת מקבלת הנחה במס הכנסה, זה בעצם אומר ששאר משלמי המיסים יקבלו קצת פחות תמורה לכספם. שזה שווה ערך ללקיחת כסף מהקבוצה המשלימה והענקתו למיוחסים.
גם השירות הצבאי הוא סוג של מס, ובמקום לספר לנו על הקלות השירות למיוחסים, אפשר לקרוא לילד בשמו: מעכשיו חיילים ישמרו קצת יותר וישנו קצת פחות כדי לאפשר למקושרים מסלול מהיר לתואר "סלב".
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 592977
גרוע מכך, יכריחו חיילים לצפות בהם בערבי גיבוש.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 592984
Oh the horror - Somebody think of the children!

מזכיר לי נשכחות - הופעה הזויה שארגנו לנו בטירונות עם הבטחה לשעות ביציאה למי שיעז לנקר.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 592986
את סיום הטירונות חגגנו עם דני סנדרסון וכוורת, אבל בהמשך...
מאוד אהבתי את רפול כשרצה לבטל את הלהקות הצבאיות.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593503
ההיטפלות ללהקות הצבאיות היא חלק מעיסוק היתר ב''סלברטיזם''. טיפוח התרבות הישראלית הצעירה הוא חלק מתפקידיו של הצבא לא יותר ולא פחות מאשר ''נערי רפול'', גיור עולים ועוד כיוב'.
היות ואני מניח כי הופעת בדרנים מקצועיים בהתנדבות בצה''ל עולה פחות מאשר החזקת מערך הלהקות הצבאיות, אני יכול להבין ללבך. יחד עם זאת, רוב צבאות העולם מספקים שרותי בידור מסוג זה או אחר ובראייה ''א-ציונית'' צה''ל אינו חריג כל כך מיוחד. אאל''ט ממשלת צרפת, מחזיקה בתי בושת צבאיים מיוחדים עבור לגיון הזרים שלה. באור כזה, מאמציו של צה''ל לבדר את חייליו נראים סולידים למדי.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593507
כבר לא http://en.wikipedia.org/wiki/Bordel_militaire_de_cam...
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593527
רפול הכריז שלא יהיו להקות צבאיות אלא מקהלות שישירו שירים רוסיים. מינוי רפול לרמטכ''ל היה מעשה פתטי.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593695
מה שפתטי זה מגיב כמוך שמנסה לבזות גיבור ישראל.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 594221
חס ושלום; כתבתי את דברי בעודי עומד דום לכבוד גיבור ישראל. אני פשוט בוגד וגיבורי ישראל כמו רפול אינם מביאים אותי לאקסטזה.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593706
התבלבלת. צבא ההגנה לאיציק הוקם כדי להגן על הלהקות הצבאיות. צבא ההגנה לישראל הוקם כדי להגן על ישראל. לו היה ממונה רפול להיות רמטכ''ל צבא ההגנה לאיציק, זה אכן היה מעשה פתטי. אבל כיוון שלא כך הוא, הרי שהתגובה הקושרת בין מינויו לרמטכ''ל צה''ל לבין הלהקות הצבאיות היא פתטית לגמרי.
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593549
גם הצבא הפרואני
זה מחליא אותי כמעט כמו מסלול ה-VIP של בתי החולים. 593147
מתוך האוטוביוגרפיה "חיים מספר על טופול":

"גם כשהיתה כבר מפורסמת מאוד, לא תמיד נתקבלה להקת הנח"ל בשמחה. באחד הימים, באמצע הקיץ, נשלחנו לאזור שבטה שבנגב. מצאנו את יחידת המילואים שנשלחנו לבדר באמצע המדבר ... עסוקים בשלבים האחרונים של פירוק המאהל והעמסת הציוד על משאיות.
...
הג'ינג' [המפקד בשטח] אסף את המילואמניקים, ועד שהתיישבו לפני המשאית שלנו היינו אנחנו מוכנים להופעה; ואז נשמעו דבריו של הג'ינג'י:

'חבר'ה, אני מצטער להודיע, שמטה החטיבה הספיק להכניס לנו עוד שטוזה אחת לפני שחוזרים הביתה. שלושים יום, לפי דעתם, לא הספיקו לנו. אז שלחו לנו את להקת הנח"ל בשביל שתעכב אותנו עוד שעה אחת במקום המחורבן הזה. מה אפשר לעשות? גם הלהקה הם חיילים, גם הם חייבים למלא פקודות, לא אשמתם ששלחו אותם אלינו. אז בואו נשב להם בשקט, ניתן להם לבצע את תפקידם ולסיים אותו מה שיותר מהר, ואז סוף סוף נוכל אנחנו לצאת הביתה - קבלו אותם במחיאות כפיים.' "
הלוואי 606708
הלוואי! אני בעצמי לא יודע אם אני רוצה להתגייס מאותה סיבה!
במקרה שתתאפשר תוכנית שחקן מצטיין אני אקפוץ על ההזדמנות.
להתחיל 3 שנים מאוחר יותר קרירה משחקית זה לירות לעצמך ברגל.
הלוואי 606725
אם תירה לעצמך כדור ברגל לא תצטרך להתגייס. (אחרת, מה אתה שונה מכל אחד אחר שלא יודע אם בא לו להתגייס אבל מתגייס כי זה מה שעליו לעשות?)
הלוואי 606726
אם הוא ירה לעצמו כדור ברגל הרגל שלו תפצע וזה נראה די כואב (מה גם, שקצת קשה לקבל רובה או אקדח לפני הגיוס).
הלוואי 606762
הוא יכול לותר על כל הרגל. לא חייבים רגל כדי לשחק.
חנה מרון [ויקיפדיה]
הלוואי 606764
העיקר שיהיה לו משחק ראש מעולה ליד השער.
הלוואי 606811
וחסך במחלקת הרגליים לא מפריע לשחק את טרזן, פיטר קוק ודאדלי מור.
''מסתבר שגם בצבא העם יש מעמדות'' 718273
האייל בדימוס רן בר-זיק כותב בהארץ על אנה זק וברק שמיר - שתי ידועניות הנמצאות כרגע ב"שירות" חובה - שצולמו מפרות את הוראות הסגר ביום העצמאות, כשהן מבלות במסיבה עם אייל גולן. מתוך תגובת צה"ל: "המקרים המתוארים קרו בנסיבות אזרחיות והאכיפה בנושא נעשית על ידי משטרת ישראל".

בר-זיק: "סיפרו לנו שגיוס סלבס תורם למורל הצבאי. אני יודע שהפרשה הזו פגעה מאוד במורל שלי וביכולת שלי לספוג את העובדה שהבן שלי, החייל הפשוט, לא נמצא בבית כבר שבועות ארוכים, וגם כשהוא ייצא ייאסר עליו בפקודה להפגש עם החברה שלו. זאת בזמן שהמורמים מעם חוגגים בוילה הפרטית של הזמר הלאומי. הגיע הזמן להפסיק את הפארסה הזאת של טיפול מיוחד בסלבס. אם הצבא חושב שמישהו עם 100 אלף עוקבים בטיק-טוק או באינסטגרם מצדיק טיפול מיוחד, עדיף שישחרר אותו."
''מסתבר שגם בצבא העם יש מעמדות'' 718280
קראתי זאת היום ואכן מצאתי את זה די מעצבן.
ואז חשבתי על מנהיגי העם והדוגמאות האישיות שלהם ועוד שאר דברים מעצבנים מהשבועיים האחרונים, וקלטתי שהידיעה הזו אפילו לא בעשירייה הראשונה.
''מסתבר שגם בצבא העם יש מעמדות'' 718427
ראיתם מי עורכת הדין שאיתה התייעץ רב"ז? כבוד, אייל מראיין איילה!

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים