''פרסם תגובה למאמר'' 508188
"אשר"
"אשר" (פעם נוספת)
עוד הוכחה להעצמת הצבאיות, ממנה המצ'ואיות, ומשכך לשון הציווי (ביחיד זכרי) כהד אזרחי לפקודות שהן מסד ושיח החונטה השלטת בכל המימסדים.

וברצינות (לא ממש. קשה להתייחס להגיג בלול אג'נדה פוליטית שקופה, אך מועט בתימוכין, כאל מאמר), כבר הפתיח משקף את חולשת הטיעון. הדודה ההיא מקנדה שהביעה פליאה על שלוש נערות המזוינות בכלי משחית שישבו וליקקו להן גלידה בכיכר העיר י-ם. אכן מחזה קשה.

קצת דרומה מקנדה שוכנת מדינה שבה נהרגים כל שנה למעלה מ-‏30,000 בני אדם כתוצאת פגיעות ירי (חלקם רציחות) . מספר הנשקים בידי אזרחי ארה"ב נאמד בכ-‏250 מיליון. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3484728,00.h...

ישראל נמצאת בתחתית דירוג המדינות האלימות (רצח, שוד, תקיפות, אונס וכו'). במצב הרבה יותר טוב מכל מדינות אירופה (כולל שוויץ השלווה לכאורה). כנראה בגלל הכיבוש (המשחית)/ העצימות הצבאית.

דגל 'שק!
''פרסם תגובה למאמר'' 508202
ישראל, עם 2.6 רציחות למאה אלף אנשים לא נמצאת במצב טוב מכל מדינות אירופה. נורווגיה (0.8), דנמרק (0.8), אוסטריה (0.8), יוון (0.8), אירלנד (0.9), לוקסנבורג (0.9), איסלנד (1), גרמניה (1),הולנד (1), ספרד (1.2), איטליה (1.2), בלגיה (1.5), סלובניה (1.5), צרפת (1.6), פולין (1.6), קפריסין (1.7), פורטוגל (1.8), מלטה (1.8), קרואטיה (1.8), בריטניה (2.1), הונגריה (2.1), צ'כיה (2.2), סלובקיה (2.3), מקדוניה (2.3), שוודיה (2.4), רומניה (2.4) וארמניה (2.5) הן מדינות באירופה שנמצאות במצב טוב יותר מישראל (מצד שני, פינלנד, שוויץ, בולגריה, טורקיה, אלבניה בלארוס, לטביה, ליטא ועוד הן מדינות אירופיות שנמצאות במצב רע מישראל)
''פרסם תגובה למאמר'' 508204
תודה על המידע, אפשר לינק?
''פרסם תגובה למאמר'' 508209
המצאתי אותו (סתאאאם.. http://www.photius.com/rankings/murder_rate_of_count...)
''פרסם תגובה למאמר'' 508211
הרשה לי לפקפק בנתונים. ולו משום שנראה לי שבחלק מהמדינות המככבות בראש הרשימה כמקומות שבקושי רוצחים בהן, לא בהכרח מדווחים לרשויות על כל רצח ורצח...

ואגב, שים לב להערה
"Because of differences in the legal definition of offences, data are not strictly comparable across countries."

''פרסם תגובה למאמר'' 508213
לפקפק זה טוב. רק שבאותה הזדמנות הייתי מציע לך לפקפק גם ב''נתונים'' שהביאה הברמנית (אני לפחות הקדשתי חמש שניות בגוגל, ולא סתם זרקתי ''עובדות'').

ברור שהנתונים על סודאן לא אומרים כלום. להבדיל, כנראה שבנורווגיה, ישראל, ודנמרק כן מדווחים על רוב הרציחות וההגדרות המשפטיות די דומות, בכל אופן, מספיק דומות על מנת להתחשב בהן.
''פרסם תגובה למאמר'' 508214
נוסף לכך אלימות איננה רק רצח.
''פרסם תגובה למאמר'' 508221
נוסיף ונדגיש - רוב האלימות בחברה לא מתבטאת ברצח.גם שיח יכול להיות אלים*,שלא נדבר על נהיגה ואגרסיביות בכביש,תרבות סכניאית שמתפתחת ופורחת בסצינת הלילה ועוד ועוד.

אבל כמובן שיותר קל "לפקפק בנתונים" מאשר להסתכל ולהודות במה שקורה בחברה שלנו מתחת לאפנו.

*אני נוטה לייחס לפחות חלק מהעילגות הקיצונית של כמעט כל אנשי הציבור בארץ לתרבות הצבאית,שבה יכולת ביטוי מינימלית היא לא תנאי הכרחי להצלחה,או בכלל לא נחוצה.בכלליות הרדדה של השיח (שאפשר להבחין בה בצורה בולטת ע"י בחינת ההבדלים בקמפייני הבחירות בישראל לעומת מדינות מערביות אחרות,למשל) משרתת את מוקדי הכוח הקיימים בכך שהיא מונעת ערעור של כוחם.כשהשיח הציבורי כולו מורכב מקלישאות,סיסמאות ואקסיומות שנקבעו ע"י אותם גורמים עצמם - הסיכוי לשינוי תודעתי בצורת ההסתכלות על "הסכסוך" או כל נושא אחר - לא ממש קיים.

בניסוח פחות מסורבל - העובדה שהצבא תפס נפח כזה עצום בישראל,ותחומי אחריות כה רחבים (וברובם אקסלוסיבים,כמו שצויין במאמר,וכבר נכתב מספיק על האימפוטנטיות של הממשלה מול הצבא בכל תחום אפשרי) - היא היא הבעיה.
מי ששם את עשיית השלום או בניית החברה בידי הצבא - שלא יתפלא שהשלום יתעכב או שהחברה מקרטעת.(וכדי לא להכנס לויכוח הישן לגבי אשמת הפלסטינים,בוא נגיד שאני מדבר על סוריה והתחנונים הבילתי פוסקים של בשאר לפתוח במשא ומתן).
לא מפני שהצבא הוא גוף מרושע או שמפקידו לא הגונים,אלה מפני שכמו שניסח שרון " דברים שרואים מכאן לא רואים משם".לכל גוף יש נטיה לשמר את עצמו וכוחו,והמנדט המקורי של הצבא הוא הגנה ומלחמה,לא עשיית שלום,לא עידוד שיווין בין המינים,לא שילוב ערבים,לא דאגה לתקציב הבריאות ולא בחינה מעמיקה בנושא האם ספרטה היא מודל החיקוי המתאים לישראל של שנות ה2000.

תכננתי לכתוב תגובה של שני משפטים,אללי.
''פרסם תגובה למאמר'' 508230
התגובה בסדר גמור, טוב שברחה לך.
''פרסם תגובה למאמר'' 508232
נראה לי שהקשרים שאתה עושה הם קצת פשוטים מדי. אני לא יכול להציע מחקרים שיסתרו את דבריך, אבל אני רוצה להצביע על כך שהעילגות הישראלית קשורה לאנטי-אינטלקטואליות של זרמים חזקים בציונות, שדחו את דגם היהודי הגלותי. ואני גם מטיל ספק בטענה שהצבא - כל צבא - דוחף למלחמות בגלל המנדט שלו ונטייתו לשמר את כוחו. נדמה לי ששדרות הצבא היו פעמים רבות דווקא סוג של אליטה שמיתנה את הפוליטיקה וההמון (אני חושב על גרמניה הנאצית כדוגמא).
''פרסם תגובה למאמר'' 508260
מין הסתם המיליטרליזם הוא לא הגורם היחיד,אבל בהחלט תורם את חלקו.גם לרמה העלובה של השיח הציבורי וגם לבהמיות שמתבטאת בכל מיני אופנים,שחלקם צוינו במאמר - יחס לנשים,למיעוטים,לחלשים,נטיה לפתרונות כוחניים וכו.

אני לא בהכרח חושב שהצבא דוחף באופן אקטיבי למלחמות אבל כשהוא גם הגורם שאוסף את המידע,גם הגורם שמנתח אותו וגם שמגיש אותו עם כפית לשר התורן - הכוח שלו עולה בהרבה על כוח שאמור להיות בידי צבא במדינה דמוקרטית*.אין בישראל למעשה שום גורם שיאזן אותו או שיציג נקודת מבט אלטרנטיבית או ניתוח רחב יותר של המציאות שמעבר לכוונת התותחים.(דוגמאות לקוצר הרואי שלנו כמדינה לא חסרות).העובדה שרבים מחדלי האישים שמתברגים לצמרת הפוליטית באים ישר מצה"ל (עוד רעה חולה שאני לא חושב שיש לה מקבילה בעולם המערבי) - מנציחה ומקבעת את נקודת המבט המיליטריסטית של (רוב) צמרת השלטון ושל ישראל הרשמית*.

אני לא היסטוריון אבל כמדומני הצבא של גרמניה הנאצית כבש את רוב ארופה עד שהובס,כמה ממתן הוא כבר היה?

במקומות יותר קרובים אלינו אני יודע שהועלו טענות ונתונים שמראים שבמידה רבה ההסלמה בתחילת האינתיפדה השניה באה בעקבות שימוש בכוח אש מאסיבי של צה"ל.אני לא בקיא בפרטים אבל אולי מישהו יוכל להרחיב בנושא ולאמת או להפריך אותן.
אני גם זוכר את הטיעון התמוה שהושמע על ידי כתבינו השונים לעינייני צבא לפני היציאה למיבצע האחרון בעזה - זאת הזדמנות לצה"ל למחוק את פדיחת המלחמה הקודמת ולשכוח את לבנון.(או בניסוחים יותר חמקמקים,לשקם את ההרתעה,לתקן את מחדלי לבנון וכו).היוצרות התהפכו,במקום שהצבא יתקיים כדי להגן על המדינה,המדינה יוצאת למלחמה על מנת לשפר את המורל בצבא.

*מישהו באייל הפנה בדיון אחר לנאום הפרידה של הנשיא אייזנאוור - בו הזהיר את האומה האמריקאית שלא לההפך לשבוייה של הקומפלקס הצבאי-תעשייתי.ההאזהרה הזאת צריכה להשמע גם במקומתינו.

*וידוי אישי קטן - חלק הציניות והחשדנות שלי כלפי הצבא והעומדים בראשו באה מבחינה פשוטה של אותם מפקדים מהוללים אלהם נחשפתי.בעולם מושלם הייתי מדמיין אנשי מקצוע נטולי אינטרסים אישיים שמשרתים תחת תחושה כבדה של אחריות לאומה.בדיקה קצרה מעלה את השמות ברק,פואד,מופז,איציק מרדכי,בוגי איילון.בלי לפרט את הדיעות שלי על השמות הללו - אני חושב שכל מערכת שאלה האנשים שהגיעו לראשה - ראוי להתייחס אליה בחשדנות בריאה.

ושוב פעם ההודעה שלי התפזרה לכל עבר והתארכה למגילה,מתנצל :)
''פרסם תגובה למאמר'' 508261
אני לא חולק על דבריך, ולא מבין מדוע אתה מתנצל על תגובה עניינית ומעניינת. לנושא עצמו, אני תוהה עד כמה מקור הבעיה הוא בצבא ובמיליטריזם שהוא מנחיל, ועד כמה המערכת עצמה היא תוצר של זרמים רעיוניים עמוקים יותר בציונות. האם הצבא קיבל את המרכזיות שלו בישראל בגלל כוחו החברתי, או שמא כוחו החברתי הוא תוצאה של אתוס היהודי החדש? אני נוטה לחשוב שהאתוס והרעיונות שעולים ממנו הכתיבו את מקומו של הצבא בחברה ‏1. ואם כך, הבעיה של החברה הישראלית אינה הצבא, אלא היעדר אתוס חליפי שיוכל להיות "ישראלי". ובהתאמה, הפיתרון המוצע צריך להיות קודם כל אינטלקטואלי (אתוס חליפי) ולא סוציולוגי.

אני גם לא היסטוריון. אבל למיטב ידיעתי בקצונה הגרמנית, בצבא "המקצועי", הייתה התנגדות וזלזול בהיטלר, וכן משם יצאה התכנית הרצינית היחידה להתנקש בחייו.

1 בעיקר בגלל שאני מעדיף הסברים שנסמכים על תולדות הרעיונות מאשר כאלה שנסמכים על סוציולוגיה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508265
חןחן.אני עדיין מתרגל לקונספט של דיוני אינטרנט,עד היום צצתי בעיקר להודעות של שלח וברח :).ההודעות שלי קצת מתפזרות.

לגבי גרמניה - בהתחשב בברוטאליות של המשטר וצבאו - אני לא בטוח שהמילה "ממתן" מתאימה לנסיבות ההן.לאחר שראיתי את הסרט "מיבצע ואלקירי" (סרט רדוד למדי שלצערי לא נגע בצדדים הפסיכולגים והסוציולוגים המרתקים של הסיפור,אך עדיין מהנה בדרכו מלאת האקשן) - קראתי קצת בנושא ולמדתי שמזימות ההתנקשות בהיטלר אכן נבעו רובן ככולן מהצבא וליתר דיוק המודיעין הצבאי.ועדיין,לא רק שאותם חותרים היו מיעוט זניח בצבא,השפעתם הממשית על ההתפחחות בשטח היתה אפסית.(הראיה לכך היא שהיטלר סירב להכנע גם כשההפסד היה ודאי ולכן ברלין נפלה).
אני לא בטוח שאפשר להגדיר ביקורת בחדרי חדרים על דיקטטור שיצא מדעתו כגורם ממתן.
בכלליות אולי איציק או שוקי שנדמה לי שמתמחים באנקדוטות היסטורית יתקנו אותי,אבל נדמה לי שצבאות או גורמים צבאיים לאורך ההיסטוריה דחפו אומות למלחמה,לעמדות לוחמניות ולהתנגשויות ביותר ממקרה אחד.קשה לי לחשוב ולו על דוגמא אחת שהצבא היה הגורם הממתן בחברה כלשהי.(ואם יש כזה זה בהחלט יהיה מנוגד למה שנראה לי כהגיון טבעי).

לגבי צבאנו.אני כמובן מסכים שבלי האתוס הציוני על היהודי החדש שקם להגן על עצמו ההשפעה של הצבא היתה מצומצמת בהרבה.אבל זה מין מעגל שמזין את עצמו.האתוס ההוא התאים למדינה שנאבקת לקום על רגליה מול איומים אמיתיים ומוחשיים.ההרגשה היום היא של ארגון שמתקשה לוותר התהילה והעוצמה שהחזיק בעבר.דוגמא לכך אני רואה בהפחדות האין סופיות באמצעי התקשורת לגבי איומים אמיתיים ודימיוניים.יש גופים וזרמים שיש להם אינטרס ליצור מציאות של פחד וחרדה,הדברים לא מקריים.
(דוגמא קטנה - אם תבדוק את ההערכות המודיעין לגבי כשירות הגרעין האיראני,תגלה שבערך מ1991 ההערכה השנתית של גורמי המודיעין היא שהפצצה האיראנית נמצאת במרחק של שנה -שנתיים,כמובן שכל שנה ההערכה מתעדכנת,אך השנה שנתיים נשארות).
לגבי האתוס החליפי והעדרו - זה גורם משמעותי מאוד בעיני,וכבר נאמר שבלי המלחמות והאוייבים שמסביב עוד היינו עלולים להאלץ לטפל בבעיות מבית שאנחנו לא ששים לגשת אלהן.
בגיזרה הזאת מעניין להסתכל על תגובת הצבא למגמות החברתיות שעברו על החברה הישראלית בשנים האחרונות.במגזרים מסויימים צה"ל איבד מיוקרתו.התגובה של צה"ל ושליחיו היתה לתקוף את אותן שכבות אוכלוסיה ולנסות להלחם במגמה.(החרמת אמנים שלא שירתו,רדיפת בנות שמתחזות לדתיות למרות שאין שום צורך לוגיסטי בכ"כ הרבה פקידות,קמפיינים שיסבירו לציבור מיהו "ישראלי אמיתי" כפי שרואים בסטיקר שמופיע במאמר ועוד).כלומר יש מאבק בין גורמים שמנסים ליצור אתוס חדש (בהכללה : מערביות,זכויות הפרט,אזרחות גלובאלית)לבין גורמים שמנסים לשמר את הקיים (או להחזיר את העבר - כמו שראיתי יש הצעות להחזיר את המצעדים הצבאיים,ההצדעה לדגל בביתספר,הכנסת קצינים לתיכונים וכו).יש מין הסתם קורלציה גבוהה בין ימין לשמאל בקטע הזה.(ואני מתחיל להתעייף בהתאם לניק שלי,אז לא אכנס בכלל לשינוי הדרסטי של שכבות הקצונה בצה"ל,אליטות ישנות בעבר לעומת דתיים בימנו).

וזו בעצם השאלה העיקרית שאני לוקח מהמאמר - האם ישראל של היום,כחברה ומדינה - מרוויחה מהאתוס של צבא עם מדינה בצידו,או שצימצמום ההשפעה הצבאית על חיינו ( ע"י מעבר לצבא מיקצועי למשל,או חיזוק משמעותי של גורמים מאזנים כמו המועצה לביטחון לאומי) יתרום לנו.
''פרסם תגובה למאמר'' 508275
ההצדעה לדגל מוצעת מדי פעם מתוך רצון לחקות את ארה"ב. בארה"ב הדגל הוא חלק מהאתוס הלאומי החדש וזהו נסיון ללכד את האומה סביבו. לא נראה לי שדווקא הצבא הוא המקור להערצת הטקסים בארץ.

לדוגמה: שלום עכשיו נוסדה ע"ׁ קצינים בצה"ל (מיל').

ואגב: המועצה לבטחון לאומי כבר קיימת כמה וכמה שנים. מה היא הספיקה לעשות? לדוגמה: מהם הפרסומים שלה בעניין הגרעין האירני?
''פרסם תגובה למאמר'' 508323
הנפת הדגל במסגרת מסדר בוקר בבתי ספר היא נוהל מקובל בבתי ספר בכל רחבי העולם. לא רק בארה''ב.
''פרסם תגובה למאמר'' 508283
פרשנים צבאיים כמו עפר שלח, למשל, כותבים כבר שנים שצה''ל בדעה שיש לנסות להגיע לשלום עם סוריה במחיר של ויתור על הרמה. אם זה נכון אז צה''ל הוא במקרה הזה גורם ממתן (רוב הציבור לא מסכים למהלך כזה, לפי הסקרים).
''פרסם תגובה למאמר'' 508359
האם זה אכן כך?צה"ל יודע לפרסם את דיעותיו בצורה די ברורה כשהוא רוצה,אני לא זוכר התבטאויות בנושא.למעשה להפך.אני זוכר התבטאויות של גורמים צבאיים שונים שמספרים על החשיבות האסטרטגית העצומה של הגולן ואיך הוא מונע מבשאר לכבוש את ת"א.

שלא לדבר על השקרים המעט מגוכחים (בדיעבד) שמכרו לנו במשך 30 שנה על החשיבות הבטחונית העצומה של ההתנחלויות.דגש על המילה ביטחונית.זה כנראה היה כנראה תקדים עולמי שבו נוכחות של נשים וילדים היתה אמורה לתרום לשמירה על הביטחון ולא להכביד על השומרים.

מעניין לבדוק מה היתה עמדת צה"ל לפני יישום ההסכמים עם מצרים,ירדן והרשות.האם תמך,התנגד או נשאר על הגדר?
''פרסם תגובה למאמר'' 508364
אתה יכול לספק בבקשה קצת קישורים רלוונטיים?

טיעון של החשיבות הבטחונית של (חלק מ)ההתנחלויות הוא, לדוגמה, "המותניים הצרות". החשיבות של ההתנחלויות לפי הטיעון הזה היא בהרחבת המותניים. ההמשך של אותו הטיעון היה "תוכנית הכוכבים" - יישובים יהודיים על הגבול (אך בתוך הקו הירוק).

הטיעון הזה הוא טיעון פופולרי בקרב חוגי ימין. חלק מהם הם אנשי צבא וכשהם משתמשים בו הוא מובא כמובן בתוספת הסמכותיות של איש צבא. אנשי צבא בדימוס עם עמדות מדיניות שונות מביעים גם אותן בשמחה ובששון.

לא היה הסכם שלום עם הרשות הפלסטינאית. להסכם השלום עם ירדן לא היו הרבה מתנגדים. לגבי הסכם השלום עם מצריים: בגללו קיבלנו את שרון כשר ביטחון (כזכור, הגנרל וויצמן חשב שההסכם לא מכסה כיאות את הבעיה הפלסטינאית והתפטר מהממשלה בשל־כך)
פעם, כשהייתי צעיר... 508367
אני דווקא זוכר שוייצמן התפטר בגלל שקיצצו את תקציב הביטחון.
פעם, כשהייתי צעיר... 521304
נכון, זה היה דיין.
''פרסם תגובה למאמר'' 508373
החשיבות של ההתנחלויות, כגורם ש''מכריח'' את הצבא להישאר לאורך ציר פילדלפי בפרט, ולשלוט על צירי התנועה ברצועה בכלל, דווקא די הוכיחה את עצמה. אני לא חושב, ונדמה לי שרבים יסכימו איתי, שהפלסטינים היו יכולים להכניס לרצועה כמות כל כך גדולה של נשק רקטי ששינה את מאזן הכוחות ואת אפשרות הפגיעה בדרום מישור החוף והנגב המערבי, בעוד אוכלוסיית המתנחלים דבקה בקרקע למרות ההתקפות עליה.

בכל מקרה, ''עמדתו של צה''ל'' זה דבר די אמורפי - בצה''ל יש כל כך הרבה גורמים שלטעון שמשהו הוא ''עמדת צה''ל'' נשמע לי די לא אחראי - לפעמים יש עמדה של הרמטכ''ל, של אמ''ן, של גורמים אחרים, אבל צה''ל לא עד כדי כך מונוליטי.

אם זה עוזר במשהו, הרמטכ''ל מוטה גור אמר עם פתיחת תהליך השלום משהו בסגנון ש''אם המצרים מתכננים תחבולה, אנחנו מוכנים לה''. אני חושב שהיו בצה''ל הרבה שהיו בעד הסכם השלום עם באשיר ג'ומייל והפלנגות בלבנון (למרות שבטח היו כמה כמו בנימין בן-אליעזר שידעו עם איזה גורם אכזרי אנחנו מדברים שם - ב''מלחמת שולל'' הוא מעיד על מפגש עם לוחמי פלאנגות שהראו לו שרשראות שמורכבות מאוזניים...). עם ירדן לא נראה שהיה מי שהתלונן על הפיכת השלום-דה-פאקטו למוצהר, ועם הרשות בכלל היו מקציני צה''ל שנשלחו להיות נציגי המדינה במו''ם. אני מניח שמידע נוסף על עמדחות של קצינים בכירים אלו או אחרים אפשר למצוא בעיתוני התקופה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508384
היו התנחלויות לאורך ציר פילדלפי (סליחה על הבורות)?
''פרסם תגובה למאמר'' 508387
לא היו *על* הציר. נדמה לי שהקרובה ביותר היתה "רפיח ים", בסמוך לחוף רפיח. אם אני מבין מה את רוצה לשאול בהמשך, אז הטענה שלי (ואולי גם של אחרים) היא שההצדקה להישארות צה"ל על הציר וברצועה (ועל ידי כך, פגיעה ביכולת ההברחה ממצרים ויכולת ההעברה החופשית של מה שהוברח למרכז וצפון הרצועה) היתה קיום ההתנחלויות, והסרתן היתה מקשה להצדיק את החזקת הציר (ומקשה גם על החזקתו באופן כללי, כמובלעת חודרת אל תוך הרצועה) ולהצדיק את השליטה על צירי התנועה ברצועה.
עט שכותב מתחת למים 508393
כלומר, אם אני מבין אותך, מניעת ההברחות עצמה לא הצדיקה את השארות צהל על פילידלפי, אבל מכיוון שממילא היה צורך לשמור על ההתנחלויות, ההברחות נמנעו כספין אוף?
עט שכותב מתחת למים 508397
אני לא בטוח שאני מבין את ההגדרה שלך, אבל אנסה לענות בכל זאת.

הדברים קצת כרוכים זה בזה. יכול להיות שמניעת ההברחות הצדיקה הישארות צה"ל על ציר פילדלפי (שאלה ערכית) אבל מבחינה פוליטית/מדינית/צבאית קשה עד בלתי אפשרי היה לקיים אותה כמובלעת חודרת לרצועה ללא עורף של ההתנחלויות, כמו גם שאי-שליטה על צירי התנועה הופך את השליטה על ציר פילדלפי ללא-מספיקה כדי להשיג את המטרה (כי אפשר לחפור מנהרות ארוכות יותר ולהבריח עמוק יותר לתוך הרצועה) ובמצב כזה הנזק שבנסיגה לא-מוחלטת מהרצועה גדול מהתועלת שבבלימה החלקית, על ידי השליטה בציר, של זרימת נשק לרצועה מכיוון מצרים.
עט שכותב מתחת למים 508424
"עורף של התנחלויות"? אם כבר ההתנחלויות היו אבן ריחיים על הצבא, ועד כמה שאני מבין, הם לא מוקמו באופן אסטרטגי כדי למנוע הברחות או אפילו שליטה על צירי התנועה. רובם הוקמו בתקופה שפצמ"רים וקסאמים היו חלום רחוק.
עט שכותב מתחת למים 508426
תגובה 500938
''פרסם תגובה למאמר'' 508394
אחת הטענות המוזרות ביותר להצדקת נוכחות ההתנחלויות. באותה הרוח אפשר היה לטעון, שפינוי ימית גרמה נזק כי אז צה''ל לא היה יכול לשמור משני צידי ציר פילדלפי.
מי שחושב שירי הקאסמים נובע רק מהרצון לתקוף את ישראל כדי להשמידה - יקבל את הטיעון שלך.
''פרסם תגובה למאמר'' 508447
אני חושב שיישוב אוכלוסיה אזרחית באזורי ספר הוא תפיסה בטחונית מקובלת למדי. הרציונל מאחוריה הוא הרחקת העורף מ''קו המגע'' ועיבוי הנוכחות הבטחונית באמצעות כוחות ההגנה העצמית של היישובים והנוכחות האזרחית היומיומית על הקרקע (בצורה של חקלאות למשל).

כשדיברו (ומדברים) על החשיבות הבטחונית של ההתנחלויות, הכוונה, בין היתר, לגוש אריאל, יישובי בקעת הירדן, גוש מעלה אדומים והתחלויות צפון רצועת עזה בשעתן. לא דובר בהקשר זה על נצרים או איתמר.
''פרסם תגובה למאמר'' 508455
תפיסת המדינה שבדרך.
''פרסם תגובה למאמר'' 508458
אתה חושב שהגענו?
''פרסם תגובה למאמר'' 508474
אתה חושב שעדיין לא הגענו למדינה? מה יוכיח שהגענו?
''פרסם תגובה למאמר'' 508488
אני סבור שמדינת ישראל עדיין בשלבי הקמה (לכל הפחות, אני מקוה שזה המצב!). אני לא יודע מה התשובה לשאלתך השניה.

תוכל להסביר באיזה מצב מדיני יישוב אזרחים באזורי ספר הוא מדיניות מקובלת ובאיזה שלב הוא הופך מנכס לנטל? או שגם בשלבי "מדינה שבדרך" זוהי פרקטיקה שגויה בעיניך?
''פרסם תגובה למאמר'' 509352
הרמטכל שחק השתתף במו''מ מול הפלשתינים, ותמך בהסכמים אתם. גם אז נמתחה ביקורת על התערבות הצבא בתחומים לא לו, כגון מו''מ מדיני. משום מה, דוגמה כזו לתמיכה של גנרלים במהלכים פשרניים, בניגוד לדעת ''עמך'', נשמטה מן המאמר.
''פרסם תגובה למאמר'' 508300
נבדוק את הגורמים המוליכים לפריצת מלחמות ישראל השונות:

מלחמת העצמאות: כאן יש נסיבות מורכבות ולא נכון להצביע על הדרג הצבאי במוביל המהלכים.

מבצע קדש: אמנם הרמטכ"ל משה דיין היה בסוד העניינים, אך בעיקר בגלל קרבתו לראש הממשלה. הדרג המדיני הוליך את כניסת ישראל למלחמה.

מלחמת ששת־הימים: הצבא היה הרבה יותר שש לקרב מההנהגה המדינית. אולם הדבר נבע גם מהכרה נכונה יותר של המאזן הצבאי. ההנהגה המדינית פחדה הרבה יותר מתבוסה. והאופציה המדינית מוצתה.

מלחמת ההתשה, מלחמת יום־כיפור: באופן כללי אפשר לטעון שההנהגה המדינית לא פעלה מספיק לצאת מהקיפאון, ואפשר לטעון מנגד שההנהגה הצבאית (ו/או דיין) יצרה את הקונספציה. לא ברור וכר וויכוח ארוך.

מלחמת לבנון: תוכנית של שרון. מדינאי וגנרל. אגב, שרון ספג יותר מאוחר ביקורת על כך שנמנע מתגובה חריפה יותר בלבנון בהיותו ראש ממשלה. בגלל המלחמה ההיא. מלבנון נסוג בסופו של דבר המדינאי הגנרל ברק.

אינתיפאדה: המדינאי הגנרל רבין הזהיר חיילים לא להרוג מפגינים ולהשתמש בכח סביר. במידת הצורך מקסימום לשבור להם את העצמות. כולם זוכרים לו את הסיפא.

המדינאי הגנרל רבין הוא זה שבסופו של דבר חתום על ההסכם עם אש"ף. שנים אחדות לפני־כן המדינאי הגנרל וויצמן היה בין אילו שדיברו עם ערפאת בניגוד לקונצנזוס.

צריך להמשיך?
''פרסם תגובה למאמר'' 508328
בעיקרון, אני מסכים עם רוב דבריך. ובכל זאת, השאלה שאתה לוקח מהמאמר בסוף התגובה שלך נראית לי כשאלה טכנית, של צמצום כוח הצבא, בשעה שהבעיה היא עמוקה ומשמעותית יותר, והיא האתוס של החברה הישראלית.
מאחר שאני חושב שצמצום ההשפעה של הצבא לא ישנה את האתוס, אני סבור שעלינו לחפש תשובה אחרת מזאת הטכנית.

אתה מספר על גורמים שמציעים ליצור אתוס חדש לחברה הישראלית "בהכללה: מערביות, זכויות הפרט, אזרחות גלובאלית". אני לא מאמין באתוס הזה. גם בגלל שהוא לא מייחד את מדינת ישראל וגם בגלל שהוא לא מציע *משמעות* לחיים בחברה. אין לי כרגע הצעה מעניינת שאני רוצה לעמוד מאחוריה, אבל זאת נראית לי הסוגייה האמיתית: כל זמן שלא נוכל להציע אתוס מתחרה ולהיאבק למענו, אתוס שהערך העליון שלו אינו מיחזור שקיות ניילון או "שכל אחד יוכל לעשות מה שבראש שלו כל זמן שאינו מפריע בין שתיים לארבע", נגלה שידם של אלה שיש להם אתוס שמציע משמעות ("פטריוטים", דתיים וכדומה) על העליונה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508331
מאז סוף שנות השמונים ההערכות הן חמש שנים. רק בשנים האחרונות הן התקצרו לשנה-שנתיים (ובצדק). <דמיין קישור להסבר שנתתי פעם כאן>.
''פרסם תגובה למאמר'' 508335
גם פדהצור כתב על "חמש השנים הקבועות ביותר בתולדות המודיעין" (קישרתי אליו בתגובה 351558). בכל מקרה, בשנים האחרונות אכן מספר השנים סוף-סוף התקצר, לאחר שאירן ירדה מהגדר והחלה להעשיר אורניום (הצנטריפוגות וכל הג'אז הזה, ולא רק הן) ולהפעיל ברצינות את תוכנית הגרעין שלה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508341
נדמה לי שהערכות המודיעין הפומביות לא התייחסו לאפשרות עיכוב התוכנית עקב חבלות חוזרות של ישראל בה בשנים האחרונות (לפי פירסומים זרים).
''פרסם תגובה למאמר'' 508342
אולי בשנים האחרונות, אבל אנחנו מדברים על הערכה חוזרת ונשנית מאז סוף שנות השמונים, גם בתקופת הבוֹר המודיעיני הישראלי לגבי איראן.
''פרסם תגובה למאמר'' 508337
סתם, מהצד: קמפיין ה"אתה לא ישראלי אם לא..." ו"ישראלי אמיתי...", נראו לי אידיוטיים ובלתי מוצלחים מבחינה קופירייטרית, למן הרגע הראשון. מי בכלל רוצה להיות "ישראלי אמיתי"? המשתמטים? המושמטים? כל שאר הצעירים בני ה-‏18? ככה ישכנעו אותם להתגייס? - הרי הם כולם רוצים להיות "אמריקאי אמיתי" :-)
כנגד ארבעה בנים 508410
לא ממש "צבא שהוא גורם ממתן בחברה", אבל קצת בכיוון: לינקולן במלחמת האזרחים נאלץ להחליף שלושה רמטכ"לים בזה אחר זה עד שהגיע לאחד שהיה מוכן אשכרה להילחם. (כן, מזווית הראייה שלנו היום, הצפון היה "הטובים" ולכן הגנרלים שונאי-המלחמה(?) היו "רעים". מה לעשות.)
''פרסם תגובה למאמר'' 508628
מפקדי הצבא, בהרבה מדינות ותקופות, לא התלהבו בכלל להסתכן במלחמה , ומיתנו דרג מדיני שש אלי קרב.

דוגמה אחת היא מלחמת המפרץ הראשונה, שבה לאחר נסיגת צבא עיראק ופריצת מרידות של שיעים וכורדים עלתה השאלה אם להפיל את חוסיין או לא. בכירי הצבא היו בצד היוני, שתמך בשחרור כווית בלבד תוך הותרת המשטר על כנו.
''פרסם תגובה למאמר'' 508269
הרעיונות של ''לבנסראום''- מרחב מחיה במזרח, התפתחו בקצונה הגרמנית.
''פרסם תגובה למאמר'' 508329
הינדנבורג סירב למנות את היטלר לקאנצלר.
''פרסם תגובה למאמר'' 508339
ומפתחי המונח 'לבנסראום' היו לא פחות (יותר, בעצם) אקדמאים מחיילים.
''פרסם תגובה למאמר'' 508296
"האם הצבא קיבל את המרכזיות שלו בישראל בגלל כוחו החברתי, או שמא כוחו החברתי הוא תוצאה של אתוס היהודי החדש?"
נראה לי שהתשובה האמתית היא - גם וגם. עש גאן פשוט "הפריה הדדית".
''פרסם תגובה למאמר'' 508297
"האם הצבא קיבל את המרכזיות שלו בישראל בגלל כוחו החברתי, או שמא כוחו החברתי הוא תוצאה של אתוס היהודי החדש?"
נראה לי שהתשובה האמתית היא - גם וגם. יש כאן פשוט "הפריה הדדית".
''פרסם תגובה למאמר'' 508330
טוב, מקבל. זה מעניין לחשוב שכוחות חברתיים יכולים להפרות רעיונות ולהיפך. זה מחייב הכרה בקיום ממשי של דברים מסוגים שונים: רעיונות, עצמים, כוחות חברתיים. וגישה כזאת מחייבת פלורליזם של צורות הסבר שלא ניתנים להעמדה להסבר אחד "סופי". למשל, בגישה כזאת, הסבר שמרוקן את כל הרעיונות לסיבות חומריות או לכוחות חברתיים יהיה לא-קביל.
''פרסם תגובה למאמר'' 508333
לא נראה לי שמישהו (חוץ מאחרוני המרקסיסטים הקשוחים) עוד מאמין ברצינות בהסבר אחד שמעמיד את הכל על סוג מסוים של גורמים. המציאות פשוט מורכבת מדי לזה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508334
נראה לי שאתה אופטימי מדי. אתה מוזמן לקרוא באייל תגובות של חסידי ביולוגיה אבולוציונית או פיזיקליזם.
''פרסם תגובה למאמר'' 508411
התוכל להצביע על פיזיקליסט באייל שהסביר הכל, או אפילו משהו אחד (בתחומי האנושות ה"גבוהים", או אפילו הבינוניים), או שטען ברצינות שאפשר בימינו להסביר ולו משהו אחד, באמצעות הפיזיקה?
''פרסם תגובה למאמר'' 508448
שאפשר כנראה שלא, כי אי אפשר. אבל ש*צריך* בעיקרון לשאוף להסביר תופעות בתחומי האנושות הגבוהים או הבינוניים ברדוקציה עד הפיזיקה, אני חושב שכן. דוגמא לתופעה כזאת: התודעה האנושית. שמות של איילים רלוונטים: אתה ‏1, אלון, שכ"ג, גדי, דורפל ועוד ‏2. אם אני טועה ביחס למי מהם, הם מוזמנים לתקן אותי. אני אסמיק ואתנצל יפה.

1 נדמה לי שמאז דנט אימצת פלורליזם אפיסטמולוגי, אבל האם עברת לפלורליזם אונטולוגי? ז"א, האם "סוגי דברים" וקיום ישויות כמו "רעיונות" מקובל עליך?
2 אני יודע שזה לא מנומס להצביע על מישהו כשנמצאים בחברה. אבל ירדן ביקש!
''פרסם תגובה למאמר'' 508457
צריך להבדיל בין "מאמין שהכל נובע מכמה חוקים בסיסיים" ובין "מאמין שהמין האנושי יהיה מסוגל לתאר את כל המציאות בעזרת כמה חוקים בסיסיים" ובין "מאמין שהמין האנושי מסוגל בימינו, עם הידע המדעי והמתמטי הנוכחי שלו, לתאר את כל המציאות בעזרת כמה חוקים בסיסיים". אני מאמין בכל לבי בראשון (אם כי אני לא דוגמטי בנוגע לזה, אני מקווה), בנוגע לשני אני מאוד מאוד סקפטי (גם מערכות יחסית פשוטות כבר בלתי אפשרי לתאר בצורה מדוייקת, ככל הידוע לנו), ובנוגע לשלישי ברור לכולנו היטב שאין על מה לדבר.

אבל זה בכלל דיון עובדתי. הדיון המוסרי, על האם "רצוי" לשאוף להסברים כאלו הוא משהו שונה לגמרי - אני חושב שרצוי לשאוף להסבר המדוייק ביותר שאפשר לתת; ואם בשביל זה צריך להתמקד במקרו ולא במיקרו, מה אכפת לי? כל עוד ההסבר עובד טוב (כלומר, מתאר במדוייק את המציאות), זה בסדר. אולי, אם יש שני הסברים בעלי אותו "כוח הסבר" ואחד מהם יותר בסיסי מהשני אטה להעדיף את השני, גם אם הראשון מעט יותר פשוט (אם הוא הרבה יותר פשוט, כנראה שאעדיף אותו).
''פרסם תגובה למאמר'' 508470
טוב. אם אתה חושב שברמה הפרסקריפטיבית הסבר מקרו הוא טוב כמו הסבר מיקרו (בכפוף לסייג שלך), אז אני טועה בנוגע לעמדתך. אני מסמיק ומתנצל.
''פרסם תגובה למאמר'' 508462
מה שגדי אמר.

ל-‏1 'האם "סוגי דברים" וקיום ישויות כמו "רעיונות" מקובל עליך?'. ככל שאני זוכר, מה שאני חושב עכשיו בנידון חשבתי גם לפני שקראתי את דנט. מה אני חושב עכשיו בנידון? אני נוטה לענות בחיוב, אבל אם לוחצים עלי "באמת-באמת-באמת-קיימים?" אני מתחיל להיות נבוך, וחושב שמוטב לנפנף את השאלה הצידה. האמונה שלי שרעיונות הם תוצאה של המחשבה האנושית, וזו תוצאה של המוח האנושי, והוא תוצאה של פיזיקה (חד גדיא, חד גדיא), נראית לי ברורה מספיק, ואם לא אז אני יכול לנסות להסביר אותה, אבל אני באמת לא בטוח אם יוצא ממנה שהרעיונות *קיימים*. אם אתה (מי ששואל את השאלה) מבין את האמונה, אז אתה יכול לקבוע לא פחות טוב ממני אם *לשיטתי* הם קיימים או לא. זה כבר דיון פחות מעניין על הסמנטיקה הבעייתית של "קיים", שלא רלוונטי לשום דבר אחר.
''פרסם תגובה למאמר'' 508471
בסדר. מה שאמרתי לגדי.
''פרסם תגובה למאמר'' 508262
נקודת המבט המיליטריסטית של רוב צמרת השלטון?

הממשלה הנוכחית:
30 שרים.
קצינים בכירים:
אהוד ברק
משה יעלון
יוסי פלד
בנימין בן־אליעזר
יצחק אהרונוביץ'

קצינים:
בנימין נתניהו (סרן)
יעקב נאמן (סרן)
גלעד ארדן (סרן)
יצחק הרצוג (רב־סרן)
דניאל הרשקוביץ (רב־סרן)
עוזי לנדאו (רב־סרן)

הקבינט המדיני־בטחוני מונה שבעה חברים. מהם שני קצינים בכירים (ברק, יעלון) ועוד קצין אחד (רה"מ נתניהו).

הטיעון שהושמע ע"י הכתבים התייחס לדימוי של ישראל ע"י הצד השני. שכן הרתעה עדיפה על מאבק בפועל.
''פרסם תגובה למאמר'' 508263
ועוד הערה: מבין הקצינים (הלא בכירים) הרצוג ולנדאו באו מראש ממשפחה טובה (בן של נשיא ובן של שר). נאמן התפרסם בעיקר כעורך־דין ומחוץ למערכת הפוליטית. הרשקוביץ היה עד עכשיו בעיקר באקדמיה למיטב הבנתי, ושם דווקא הדרגות הצבאיות לא ממש עוזרות‏1. גם גלעד ארדן התקדם בעיקר במסלול המשפטי, שהוא באופן כללי הדרך היעילה ביותר להכנס לחיים הפוליטיים.

1 למרות שהוא היה באוניברסיטה היחידה בישראל שנוהלה ע"י רמטכ"ל
''פרסם תגובה למאמר'' 508234
בדיוק קראתי איפשהו, שבשבועיים שאחרי רצח רבין סטטיסטיקת התאונות בכבישי ישראל ירדה חדות.
''פרסם תגובה למאמר'' 508369
מהתרשמותי, שאפשר שהיא שגוייה, רמת האלימות בחברה עלתה בעשורים האחרונים, דווקא בתקופה שהצבא נעשה מרכזי הרבה פחות, הימנעות משירות נעשתה לגיטימית יותר (בחלק מן החברה) ושירות מילואים נעשה נחלת המיעוט.
''פרסם תגובה למאמר'' 508380
אני נוטה להסכים עם שתי האבחנות שלך,כמובן שאין בהכרח קשר של סיבה ותוצאה בנהם,היו עוד כמה שינויים לא קטנים בעולם ובישראל בתקופה המדוברת.

אגב,אני לא בטוח שהצבא אכן נעשה פחות מרכזי בישראל,אם כי לא הייתי נוכח בהרבה מהעשורים הקודמים.ההתרשמות שלי שהצבא פשוט הפסיק להיות מרכזי עבור אוכלוסיות מסויימות ("האליטות הישנות") ונהפך להיות המרכז של אוכלוסיות אחרות (בעיקר דתיים לאומיים ופריפריות אבל לא רק).

מבחינת סיקור תקשורתי,תפיסת נפח בדיון הציבורי,השפעה על תחומים לא צבאיים,חשיבות בעיני האזרחים,נתח יחסי בתקציב המדינה,מקפצה לתפקידים פוליטים בכירים - האם אכן הצבא נהיה פחות מרכזי ב20 שנה האחרונות?אולי,אבל לא בטוח שהשינוי כה משמעותי בראיה הכוללת.
''פרסם תגובה למאמר'' 508629
אני לא חושב שיש קשר סיבתי בין הדברים. העליתי את העניין כתגובה לטענה במאמר (שתמכו בה בדיון) כאילו מרכזיות הצבא מובילה לרמת פשיעה ואלימות גבוהה. אילו היה זה כך, היינו מצפים שיהיה קשר סיבתי הפוך, והחברה הישראלית של שנות השישים והשבעים, שבהם הצבא היה מרכזי הרבה יותר (על כך להלן) הייתה צריכה להיות אלימה הרבה יותר.

אליטות ופריפריות - נכון, אבל רוב הציבור אינו שם ואינו שם, אלא שייך למרכז, ובמרכז - הצבא ירד, לדעתי.

לגבי משפט הסיום, אני בהחלט חושב שהצבא נעשה מרכזי הרבה פחות בדור האחרון, לפחות בחלק מן ההיבטים שהזכרת, ובהיבטים חשובים אחרים: הצמצום החד בשירות המילואים הוא נקודה משמעותית מאד.
''פרסם תגובה למאמר'' 521095
גם מי ששם את שיקום הפליטים הפלשתינים בידי אונר''א.
''פרסם תגובה למאמר'' 521291
ככה זה כשעייפים, נשברים אחרי שתי מלים...
''פרסם תגובה למאמר'' 508215
א. לאילו מדינות את מתכוונת?

ב. נדמה לי שבכל זאת בישראל יש לא מעט מקרי רצח בתוך המשפחה על רקע משברי קליטה באוכלוסיות מהגרים (בעברית: אבות משפחה שהגיעו לארץ בעיקר מאתיופיה ומחבר המדינות, לא נקלטו בעבודה, איבדו את מעמדם המשפחתי-קהילתי, נעשו אלכוהוליסטים/נרקומנים/דכאוניים קשים ואלימים, וחייהם יצאו מכלל שליטה והדרדרו לרצח בת הזוג).
''פרסם תגובה למאמר'' 508322
א. אני לא יודעת עד כמה סודן, בוצואנה ו-ואנוטו למשל, הן אכן מקומות יותר שלוים מבחינת סטטיסטיקת רציחות. ועד כמה כל רצח ורצח מדווח אכן למשטרה שם.
אני בספק גדול, אם במצרים אכן יש פחות מקרי רצח מאשר בנורבגיה. ואם זה אכן 0.4 למאה אלף. במיוחד - איך להגיד - שרק סעיף "רצח על רקע חילול כבוד המשפחה", היה צריך לגרד הרבה יותר מזה.
אלא מה, בירדן, למשל, רצח על רקע חילול כבוד המשפחה לא נחשב כרצח, אליבא דדודה ויקי:
Part of article 340 of the Penal Code states that "he who discovers his wife or one of his female relatives committing adultery and kills, wounds, or injures one of them, is exempted from any penalty."
בסוריה (עוד מדינה שלווה, רק 1.1 רציחות על כל מאה אלף)
Article 548 states that "He who catches his wife or one of his ascendants, descendants or sister committing adultery (flagrante delicto) or illegitimate sexual acts with another and he killed or injured one or both of them benefits from an exemption of penalty."
במרוקו, מקום שביעי ברשימה המהוללת, רק 0.5 רציחות על כל מאה אלף, זה לחלוטין חוקי לאיש לרצוח את אשתו (ואת המאהב) אם הוא סבור שהיא בגדה בו.
(נתונים מכאן: http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_killing)

ב. אני לא חושבת שזה לבדו מסביר את העובדה למה בראש הרשימה עומדות מדינות שיש בהן לא מעט קשיים אחרים, שהיו יכולים לשמש רקע נאה לרציחות, והן לוקחות בהליכה מדינות מבוססות ועם כוח משטרתי יעיל. וכאמור, לדעתי זה הרבה יותר מדי קשור לשאלת "מה זה רצח". מדינות שמגדירות רצח כ"רצח", מדורגות נמוך יותר. יש בהן הרבה יותר רציחות. מדינות שיש בחוקותיהן סעיפים שמתירים רצח במקרים כאלה ואחרים - יש בהן פחות רציחות.
אם מישהו רצח את אשתו ואת מאהבה בדנמרק הוא יחשב כרוצח ויכנס לסטטיסטיקה - למעשה, יכנסו 2 רציחות לסטטיסטיקה. אבל במרוקו, אף לא אחת.
''פרסם תגובה למאמר'' 508391
במדינות טוטאליטריות שיעור הפשיעה הפלילית אינו גבוה בדרך כלל. השלטון שולט ביד ברזל, גם כלפי הפושעים. כאשר מנסים להחיל במדינות אלו דמוקרטיה, דברים מתערערים.
''פרסם תגובה למאמר'' 508219
הנתונים שגויים או בלתי עדכניים.
בישראל, למשל, שיעור מקרי הרצח ל100,000 נפש עומד על 1.6 ולא כפי שצוין.

לא טרחתי לבדוק מדינה מדינה, אבל זכור לי משהו בוודאות די מובהקת לגבי הולנד: מספר הרציחות והנסיונות לרצח עמד על 11 וקצת למאה אלף תושבים, לעומת 2.5 בלבד בישראל באותה הקטגוריה.
''פרסם תגובה למאמר'' 508220
אז מאיפה הנתונים שלך? אולי תתני לינק, שתהיה אפשרות להשוות.
''פרסם תגובה למאמר'' 508236
שני לינקים לגבי שני הנתונים שהצגתי:
א. קישור לשיעור הרציחות בישראל = 1.6 פר 100K נפש. מתאים ביותר גם לכלליות הדיון פה, שכן הוא מכיל סטטיסטיקות השוואתיות נוספות לגבי פשעים אלימים. סותר מהיסוד את הנחות הבסיס מהן יוצא הכותב למסעו ההגיגי בבלוגו ובפורום דכאן. מה שמראה כי לצד התועלת גם רבים המה החסרונות בדמוקרטיה אנרכיסטית וחסרת ביסוס בעובדות דרך החיבור המהיר. http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1044610.html

ב. באמצע העמוד לערך תימצא דיאגרמה התומכת במה שציטטתי מזכרוני לגבי הולנד וישראל בהקשר מספר הרציחות והנסיונות לרצח: רצח [ויקיפדיה]

[וכבונוס לדודה מקנדה, או לדוד, לדובי, לאייל האלמוני עאלק, חתום ומסומן בסגנון קווי ברקוד זרחני - http://blogdebate.org/dubi/archives/348]
''פרסם תגובה למאמר'' 508239
גם לפי הנתונים שהבאת המשפט "'ישראל נמצאת בתחתית דירוג המדינות האלימות (רצח, שוד, תקיפות, אונס וכו'). במצב הרבה יותר טוב מכל מדינות אירופה" הוא פשוט לא נכון. כל כך קשה להגיד: "טעיתי"?
''פרסם תגובה למאמר'' 508244
טעיתי!
ישראל במצב הרבה יותר טוב מ*רוב, לא כל* מדינות אירופה, ובטח שיותר טוב בהמון מכל מדינות העולם.

ולא טעיתי. ישראל נמצאת בתחתית ליגת פשעי האלימות. אולי יפאן ועוד קצת מדינות קיקיוניות כמו אנדורס נמצאות סטטיסטית מעליה (מתחתיה).

זה כמובן לא קשור לעניין כתיבת הגיג שאינו קשור כלל לעובדות. ולכן עצם קיום דיון מבוסס הגיון לא תואם רשימה לקויה מלכתחילה המתחפשת למאמר מנומק כהילכתו.
''פרסם תגובה למאמר'' 508245
לפי הנתונים שראינו עד עכשיו, לא כל וגם לא רוב. ישראל נמצאת במצב טוב מחלק ממדינות אירופה, וכשמדובר באירופה המערבית, ישראל נמצאת במצב רע מרובן המוחלט, ובמצב רע *מכל* המדינות באירופה בהן אין צבא חובה.

וזה כמובן קשור בהחלט, כי מי שממציא "עובדות" פוסל את עצמו מלדון אחרים על "רשימה לקויה".
''פרסם תגובה למאמר'' 508247
אלמוני/ת יקר/ה:
אמליץ לך לעגן הרגלי קריאה בלתי סלקטיביים תוך כדי ראיית השלם מהשברים הרעיוניים שבהם חפצה נפשך המעונה.

ישראל היא אור לגויים. עוד פעם לינק שימושי: עוד פעם הלינק של רצח [ויקיפדיה]

אבל אם חפצה נפשך להראות כמה אני דמונית ושקרית - לבריאות. רק מה לעשות והעובדות דווקא תומכות בגישתי.

בעצם, לא ממש 'כפת לי. מזמן הסכנתי למציאות האינטרנטית של כל מיני אלמוני/ות/ים הממלאים את הרשת בשטויות שלהן/ם. שלא במפתיע למדתי עד כמה האגו מכריע גם בזוטות של פוסטים ותגובות.
''פרסם תגובה למאמר'' 508250
אגב, מהו המקור של הנתונים מהערך הזה בויקיפדיה?
''פרסם תגובה למאמר'' 508251
מאיפה לי לדעת מה המקור למקור?
די לי לדעת כי ישראל היא נווה מדבר בים האלימות והרוע האזרחי העולמי.
''פרסם תגובה למאמר'' 508252
ז"א כשיש נתונים מהאו"ם, של משטרת ישראל, של הלישכה המרכזית לסטטיסטקה, של וויקיפדיה האנגלית שאומרים דבר אחד, ומצד שני נתונים של הברמנית ואיזה גרף בלי שום מקור או פירוט בוויקיפדיה העברית שאומר דבר אחר, אנחנו צריכים להאמין לשני? אכן, אגו...
לא רוצה להתערב 508445
אבל הערה קטנטונת:

כשלאורך כל הויכוח יש צד אחד שמתהדר בשם הדיפולטיבי "האייל האלמוני" בצורה שדי מקשה לדעת במי מדובר והאם אותו הכותב כותב את התגובות לאורך כל הדרך אושמדובר בקבוצת אנשים שונים, אל לו להלין על שלא מתייחסים אליו ברצינות.
לא רוצה להתערב 508449
1. בדיון הזה משתתפים לפחות שני אלמונים, ולראיה: אני אינני האלמוני מתגובה 508252.

2. האלמוניות היא לגיטימית, גם אם כמה גיבורים עם ניקים יצירתיים כגון "המוזג שעודפי האלכוהול עשו אותו יותר גאון מאיינשטיין", שופכים את מררתם על האלמונים. דיון 1009, שאלה 23.

3. מן הראוי שההתייחסות הרצינית אצל קוראים רציניים תיקבע עפ"י אמינות הנתונים שמביא המגיב, בין אם הוא אלמוני או לא.
לא רוצה להתערב 508454
לברמנית יש תמיד כינוי שמתחיל ב"ברמנית". מנוע החיפוש של האייל מאפשר לחפש לפי "כינוי שמתחיל ב.." ורבים וטובים מנצלים את זה.

עצם העובדה שאתה צריך להסביר מי אינך מראה שעודף האיילים האלמונים מקשה על הבנת הדיון. בחר/י לך כינוי (הצעה אקראית: "ניק יציר")
''פרסם תגובה למאמר'' 508298
אולי צריך להכין לה פקודת ''טעיתי'' במקלדת.
''פרסם תגובה למאמר'' 521154
רגע, שאני אבין, יש פה רמיזה שאני מתחזה לאייל האלמוני?

(התגובה המאוחרת היא כי מישהו הקליק על הקישור וזה הופיע לי בסטטיסטיקות של הבלוג. נראה לכם שאני קורא שיחות בין הברמנית לאיילים אלמוניים?)
''פרסם תגובה למאמר'' 521313
נראה לי שאתה, כמו אחרות/ים, קראת את כל כתביי בשקיקה. ובצדק רב, יש לומר. דבר דבור על אופניו (המתקפלים. מנוע חשמלי בקרוב), עברית גבוהת מצח וצחצחות לשון, שעשוע אינ-טלקטואלי מתובל בקורט הגיון, ואי-תקינות פוליטית במפגיע וכדבעי.

מה רע בשממת קיפאון המדבר הארקטי של ניכר קנדה?
''פרסם תגובה למאמר'' 521315
התכוונת כנראה לצ'חצ'חות לשון כמו שקרא לזה המנוח.
''פרסם תגובה למאמר'' 521319
"צחות הלשון": אם הצנזור משתמש בטיפקס.
''פרסם תגובה למאמר'' 508233
קצת סדר:
2.6 לישראל בא מדו"ח של האו"ם (http://www.unodc.org/pdf/research/9th_survey/CTS9ByI...).
1.8 לישראל בא מהמחלקה לסטטיסטיקה (וזה נכון רק ל-‏2007, שימי לב באותה טבלה 2006 נותן 2.6).
1.6 בא מדמיונך
1.1 בא מדמיוני.
''פרסם תגובה למאמר'' 508255
הבעיה היא שכל אחד מביא נתון משנה אחרת. 2.6 זה 2004 ו-‏2006, בעוד 1.8 זה 2007 (כן, אותם מקורות). האם יש נתונים ממוצעים לאורך עשור, למשל, שיוכלו לשמש בסיס להשוואה?
''פרסם תגובה למאמר'' 508258
בוודאי שיש נתונים... אבל מצד שני, צריך לחפש בכמה טבלאות, לעשות כל מיני ממוצעים... הרבה יותר קל להמציא נתונים, ואז לתקוף את מי שמפקפק בהם (בינתיים מחקתי את הטבלה המגוכחת מוויקיפדיה, היא השוותה את מספר התקיפות האלימות בהולנד למספר מקרי הרצח בישראל).
more facts 508237
Barmenit,

It seems that the occupation and militarism in Israel have made at least you quite violent

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1078479.html
more facts 508240
אם אני לא בחופשה סוף-סוף חגים ושבתות, ומתפנקת על הרוח הסתווית בואכה הקיץ תוך כדי דגימת גזם עלעלים משונני ירוקת, הייתי הראשונה לתמוך באשדודית במאבקה הצודק בעדר הפרחות והערסים שלצידן.

לא שאלימות היא הפתרון. היא המניעה. בקבוק אחד בראש יעצור מראש הרבה עוגמות נפש בכל רחבי הארץ, כאתרי אלכוהול ונשנושים מוסדרים.

ברמניות שולטותתת!1
''פרסם תגובה למאמר'' 508256
שלוש הערות:
א. יש לי הרושם שאת קושרת איכות שיטור עם רמת פשיעה: אין קשר הכרחי בתחום ההשוואתי הבינלאומי. אני מניח שאם לוקחים עיר מסויימת ומעלים את איכות המישטרה - הפשע ירד. אינני מצליח למצוא סטטיסטיקות שמנתחות גם את רמות והקפי הפשיעה וגם תחושת בטחון של תושבים. פעם מצאתי את הסטטיסטיקות הללו והן בלבלו אותי לחלוטין; בדנמרק יש משום מה יותר רציחות מרוב מדינות אירופה אך רמה נמוכה יותר של פשעים אחרים:פריצות, מעשי שוד, גנבות,רמאויות אונס וכד'. גם תחושת הבטחון של התושבים כמדומני היתה גבוהה יותר מאצלנו.
ב. המדד שחשוב יותר בעיני הוא המגמה הרב שנתית ופירוט רב יותר של המעשים השונים. אחוז מעשי השוד מהפשעים, אחוז הרמאויות, אחוז הפריצות, חלק הרציחות על רקע משפחה וכד'.
ג. התחושה בציבור היא שהמישטרה פשוט אינה קיימת בתחום הפלילי והוא אינו מעניין אותה. היא מתרכזת בתחום מניעת הפיגועים ואף משתמשת בפיגועים כאליבי לנרפות בתחום הפלילי. חשוב להשוות את תקציבי המישטרות השונות, מספר השוטרים ל1000 תושבים וכד'.
''פרסם תגובה למאמר'' 508222
לא נראה לי שהכותב (שחבל שאינו מגיב על המאמר של עצמו) רמז לריבוי מקרי רצח. אם כבר, לא בלתי הגיוני לצפות שתחושת המצור הקיומית שלנו הישראלים דווקא תורמת ללכידות החברתית.
''פרסם תגובה למאמר'' 508249
גם אם אני כותבת את השטות הזאת, הייתי נמנעת בקפידה מכל התייחסות ישירה. אחר ככלות הכל זו אחת מהדוגמאות הכי מביכות להתבטאות רעיונית נפסדת וירודה במסגרת שיקולי הפרסום של מערכת האייל.

מניחה לאור נסיון העבר וההווה, שגם בעתיד *נזכה* לאותו מטען תרבותי מגובה בתגובות אלמוניות כדבעי. בלי שום קשר, כמובן, למציאות, לנתונים, לעובדות. למה לא? כולה פולסים אלקטרוניים ממקלדות עקרות בית חסרות מנוח מעקרים רעיוניים.
''פרסם תגובה למאמר'' 508254
(את מודעת לזה שאת גם מוגדרת כסוג של מגיבה אלמונית, נכון?)
''פרסם תגובה למאמר'' 508266
א. האמת היא שדי מקובל להביא כאן, באייל, קישורים מויקי העברית, כסימוכין. אמת נוספת היא שגם המביאים וגם קוראיהם יודעים שזהו מקור קצת מפוקפק. לא שאין מה ללמוד ממנה, מן הדודה ויקי. מי שרוצה לדעת משהו על דמותו של בן גוריון, או על הרצל - יכול להשתמש בויקי כפתיח, כמבוא, למקורות מפורטים וטובים יותר. גם מי שרוצה לדעת משהו על אגם רודברג - יכול לקרוא עליה בויקי ואחר כך לחפש עליה עוד מידע ברחבי הרשת, אם כי הוא מסכן מעט את ליבו ואת בריאותו, כמו שקרה לאלון בתגובה 422963 ובתגובה 422975. בעניינים מדוייקים יותר, עם זאת - ויקי העברית היא מקור לא כל כך אמין. ויקי האנגלית (יותר אמריקאית, למעשה) טובה ובדוקה פי כמה הימנה, ועדיין - לרבים יש טענות גם כלפיה.

ב. כפי שתוכלי לראות בעצמך, הדיאגרמה שבערך "רצח", סולקה. בתחתית העמוד נאמר כי הערך שונה בשעה 22:58, ובלחיצה על "שיחה", ניתן להגיע להסבר. המשתמש שהוריד אותה (אולי בעקבות קריאת הדיון הזה באייל. דבר כזה כבר קרה פעם אחת לפחות, בנוגע לתאריכי הלידה והמוות של... של שף צרפתי מפורסם, נדמה לי, שהיו שגויים) מסביר כי הגרף אינו נכון ובייחוד הנתון על הולנד, והוא מצרף הפניות לסימוך דבריו - ואפשר לראות את הצדק שבדבריו בעוד מקומות ברחבי הרשת.

ג. כשעה לפני כן עוד נחה הדיאגרמה במקומה. הספקתי לראות אותה, להתפלא על נתון ה- 11:100,000, ולנסות לברר מה הלך שם. המשתמש ששלח אותה שמו/כינויו, "דובב", ועד כמה שהבנתי, הוא עצמו שרטט וערך אותה, מבלי לציין מהיכן הנתונים. נראה לי שאולי הצלחתי להבין מה קרה: הוא התבלבל בין הולנד - הולנד-הולנד, המקורית, האירופאית, לבין נתונים ישנים המופיעים בחלק מן האתרים הסטטיסטיים המדברים על הקולוניה ההולנדית Netherlands Antilles שבאיים הקריביים (קרוב לונצואלה).

אתרים סטטיסטיים או אתרים מסוגים אחרים שגם בהם מופיעות טבלאות סטטיסטיות בהתאם לנושא, יש המון ברשת. הנה, אפשר לראות את האיים האנטיליים הנ"ל בצורה נוחה לעין, כאן, במקום החמישי בטבלה קטנה עם נתונים ישנים תחת TEN WORST COUNTRIES FOR MURDER (MID-1970s, באתר שהוא אמנם לא בדיוק סטטיסטי (בן בסט, האיש שערך אותו, עוסק בקריוגניקה), ואולי דווקא בכך יש בו כדי לתמוך בהשערה שלי לגבי בלבולו של "דובב" מויקי:

(אני קצת מתפלאה, אגב, שאת עצמך לא קלטת מיד שאין הגיון בכך שהולנד תהיה מדינה עם נתוני רצח כה גבוהים, וכי הגיוני יותר שתהיה דומה בנתוניה לגרמניה השכנה, למשל)

ד. כאמור, ויקי האנגלית נחשבת מהימנה יותר, ובה אפשר לראות טבלה טובה של סטטיסטיקות רצח בעולם, עם רשימת הפניות מפורטת (כבונוס למגגלת השקדנית [אני, בצניעות הראויה] - יש שם בטבלה גם את palestine :-]).

ישראל נמצאת במקום טוב למטה מהאמצע. מובן שיש להתייחס לנתונים רבים מאזורי עולם שונים בחשדנות הראויה, עקב בעיות שכבר דובר בהן כאן: הקריטריונים המשפטיים השונים ל"רצח", במדינות עולם שלישי וכיו"ב, ושאלת האמינות בממצאים, ברישומים ובדיווחים לגבי מדינות כנ"ל - ואלה מאפשרים לסטנדאפיסטית מוכשרת שכמוך (אני משערת שזו היתה כוונתך - להראות שיש לך גם הומור, אולי אפילו הומור משובח) לצייר את ישראל כגן עדן עלי אדמות. מי שקרא כאן את כתבייך המאליפים עד היום, יודע, כמובן, מה את חושבת ומרגישה *באמת*, שלא ברגעים הומוריסטיים.

כאן, באייל (ולא רק כאן באייל), הנטיה היא להשוות - ואפילו לשאוף, ובצדק - למדינות מערב אירופה, ובהשוואה לשם אנחנו באמת לא במקום מכובד ביותר.

ה. עשית לך מלאכה קצת יותר מדי קלה כשהפנית באחת התגובות כאן לכתבה בהארץ המשווה בין ניו יורק לישראל. בכל שיחה, בכל רחבי העולם, כל מי שרוצה להביא דוגמה לבירת פשע שבעיותיה הן בלתי נסבלות - אומר את לחש הקסם "ניו יורק", ומיד כולם מבינים הכל, אז מה החוכמה? (את לא חייבת לענות, זאת שאלה רטורית)

ו. מה זה "אנדורס", בתגובה 508244? האם הכוונה להונדורס?

ז. את מה שיש לי לומר על כל דברייך בפתיל, הן לגבי האיילים והן לעניין עצמו, אחסוך, וכמו שאמרה המורה פסיה מכיתה ד' - תסיקי את המסקנות בעצמך (היא היתה אומרת גם משהו על לרחוץ את הפה, אבל נעזוב את זה). אני כאן לעניין הולנד והולנד בלבד, ומייצגת את הוד מלכותה המלכה ביאטריקס שתזכה בחסדי האל לימים רבים וטובים, אמן :-].
''פרסם תגובה למאמר'' 508267
אהא, המשתמש שהוריד את הגרף בויקי הוא באמת אייל מהדיון, תגובה 508258.
''פרסם תגובה למאמר'' 508324
ב. הפתיל מתגובה 470497.
''פרסם תגובה למאמר'' 508444
א. מצטערת על חוסר הדיוק בויקי, אבל הסתמכתי על זכרוני מאותה טבלה שראיתי לפני זמן.

ג. הטבלה הנעלמה קיבצה נתונים של רצח + נסיונות רצח. ראי סעיף ז.

ד. הנתונים בויקי באנגלית לקוחים בעיקר מדו"ח האו"ם ה-‏9 על מצב הפשיעה ומערכות הענישה בעולם. הדו"ח הזה מבולבל לגמרי. למשל, אם תביטי מי צועדת במקום הראשון בלינק שהבאת תמצאי שם את עירק. משיקולי פוליטיקה האו"ם לא קורא לטרור בשמו אלא מכניס את מספר הנרצחים לסטטיסטיקה *האזרחית*. כך גם עם נפגעי הטרור בישראל. (שימי נא לב לנתוני שנות הפיגועים הגדולים אצלנו)

יש גם בעיה עם המונח "רצח". שכן במדינות רבות, בעיקר במערב (וגם אצלנו - במידה פחותה), צורות שונות של הרג אחרים אינן מוגדרות משפטית ומילולית כ- homicide, ולכן לא נכנסות לסטטיסטיקה הרשמית, וממילא חסרות בטבלאות ההשוואתיות.

ה. הפניתי לידיעה מהארץ כי שם מופיע הנתון של 1.6 רציחות ל-‏100K נפש. יתר המספרים - בונוס.

ו. אולי אנדורה?

ז. הוד מעלתה המלכה ביאטריס לא תשמח לספר לך שארץ הטוליפ נהפכה לסדום ועמורה. בזכות המהגרים מסורינאם, הערבים מצפון אפריקה, ויתר בלתי לגאליים מתחתית חבית העולם. כך המצב ברוב אירופה המערבית. במיוחד בערים ובפרבריהן. הרשויות והמשטרות 'מבשלות' את הנתונים היטב כשמדובר בשוהים בלתי חוקיים וגופות של זרים חסרי ת.ז. מקומית או דרכון זר.

לסיכום: טענתי המקורית היתה כי ישראל נמצאת בתחתית הרשימה העולמית של פשיעה אלימה בכלל (אונס, תקיפה, חבלה חמורה וכו') ולא רק רציחות. מכיוון שכ-‏40% ממעשי הרצח בארץ מתבצעים ע"י ערבים נגד קורבנות ערבים (כולל הרבה ערביות על רקע 'כבוד המשפחה'), ומכיוון שמהיתר נוטלים מנה נאה הומלסים רוסים, סתם רוסים ואתיופים במשבר הגירה - בינם לבין עצמם - אפשר לומר שאיילות נורמטיביות יכולות לחוש בטחון אישי מסוים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים