|
מדור חדש באייל הקורא - "כנסת האייל": מדי חודש נציג בפניכם הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת, להכרעתכם. והפעם: הצעות החוק לביטול כפל הרבנים הראשיים.
|
|
כנסת האייל • המערכת • יום א', 20/7/2003, 20:00 |
|
| |
הצעת חוק של חבר הכנסת אופיר פינס־פז
הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - רב ראשי אחד), התשס"ג-2003
דברי הסבר
בשנים האחרונות התעורר דיון ציבורי בצורך בכפילות במשרת הרב הראשי לישראל. לידיעת רבים כפילות זו מיותרת ומבטאת תפיסות עולם אנכרוניסטיות של ייצוג נפרד ל"אשכנזים" ול"ספרדים". לעמדה זו הצטרך לאחרונה הראשון לציון, הרב אליהו בקשי דורון.
עתה, לאחר 54 שנות קיבוץ גלויות במדינת ישראל, ועם כינוס הכנסת ה-16, הגיעה השעה להתאים גם את מוסד הרבנות הראשית לחברה הישראלית בשנת 2003, בה אבד הכלח על ההפרדה בין "ספרדים" ל"אשכנזים".
הואיל ואין עוד הצדקה עניינית להפרדה לשני רבנים ראשיים, כאמור לעיל, החסכון הכלכלי והבירוקרטי, שבביטול כפל התפקידים הופך להצדקה נוספת ובעלת משמעות במיוחד בתקופת קיצוצים כואבת אשר לא פוסחת על המגזר הציבורי ומשרדי הממשלה. כשעל פי נתוני משרד הדתות, מדובר בחסכון שנתי של כמיליון וחצי שקלים לקופת המדינה.
מוצע איפה לתקן את חוק הרבנות הראשית, התש"ם-1980 כך שמעתה יכהן רב ראשי אחד למדינת ישראל.
הצעות חוק דומות בעיקרן לעניין רב ראשי אחד הונחו על שולחן הכנסת השלוש־עשרה על־ידי חבר הכנסת אורי אור ומספרה תקל"ו, ועל ידי חבר הכנסת משה קצב ומספרה תקצ"ז.
הוגשה ליו"ר הכנסת והסגנים והונחה על שולחן הכנסת ביום ו' באדר ב' התשס"ג - 10.3.2003
הצעת חוק של חברי הכנסת מיכאל מלכיאור, אריה אלדד ואבשלום וילן
הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל ורבני ערים (תיקון), התשס"ג-2003
דברי הסבר
הצעת חוק זו באה לבטל את כפילות הרבנים הראשיים לישראל ואת הכפילות הקיימת ברבני הערים כיום.
החוק הקיים של בחירת הרבנים הראשיים, רבני ערים ומועצת הרבנות הראשית (חוק הרבנות הראשית, התש"ס-1980), מבוסס על חלוקה בין עדות וקובע שהגוף הבוחר צריך להיות מורכב ממחצית אשכנזים ומחצית עדות בני מזרח. למעשה אין בו אלא כפילות הגורמת למחלוקת בכל נושאי סמכות הרבנים. מבנה החוק הקיים, לא רק שאינו הכרחי ואינו יאה למדינה מתוקנת, הוא גם אינו ברור מבחינה חוקית. מיזוג הגלויות במדינת ישראל הוא עובדה קיימת. שיעור הנישואין הבין עדתיים הוא גבוה ולחלק גדול מהציבור אין הגדרה חוקית לאיזה עדה הוא משתייך. על כן נכון, בעוד מועד, לבטל את החוק, לפני שנצטרך לפסוק בסוגיות המשפטיות, מיהו ספרדי ומיהו אשכנזי.
ברבנות הראשית ובערים קיימת הלכה אחידה בנושאי כשרות, נישואין וכדומה. בעידן בו אנו נמצאים, יש לבחור רב ראשי ורב עיר אחד אשר יהיה גדול בתורה ובקיא בכל ההלכות והמנהגים הנוגעים לעדות השונות.
ביטול הכפילות ברבנות, יביא לאווירה של אחדות, למניעת מחלוקות לא רצויות עקב הסמכויות הכפולות ולהעברת המשאבים לצורכי הכלל.
הצעות חוק דומות בעיקרן הונחו על שולחן הכנסת השלוש־עשרה על־ידי חבר־הכנסת אורי אור ומספרה תקל"ו, על ידי חבר הכנסת משה קצב ומספרה תקצ"ז, על ידי חבר הכנסת יהודה גלעד ובנימין אלון שמספרה פ/4209.
הוגשה ליו"ר הכנסת והסגנים והונחה על שולחן הכנסת ביום ו' באדר ב' התשס"ג – 10.3.2003
הצעת חוק של חברי הכנסת נסים זאב, חיים דרוקמן, אליעזר כהן, רחמים מלול ומרדכי משעני
הצעת חוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב] (תיקון - רב עיר), התשס”ב-2002
דברי הסבר
בחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב], התשל"א-1971, סעיף 15 מסמיך את שר הדתות להתקין תקנות בכל ענין הנוגע לביצועו ובין השאר תקנות בדבר בחירות של רבני עיר, דהיינו רבני ישוב ורבני מועצה מקומית. החוק העיקרי אינו כולל הסדרים ראשוניים בענין רבני עיר ובחירתם ומוצאם העדתי, והוא למעשה משאיר את הנושא בכללותו למחוקק המשנה. ואכן בתקנות בחירות רבני עיר משנת תשל"ה-1974 כלולות הוראות מפורטות בענין שיטת בחירת רבני עיר ותנאים שבקיומם יוכל השר לענייני דתות לקבוע שבישוב פלוני או בעיר פלונית יהיו שני רבני עיר, אחד ספרדי ואחד אשכנזי. להלן קובעות התקנות דנן הסדרים ראשוניים והסדרים משניים בסוגיה רגישה זאת של מתן ביטוי נאות לדרישות הציבור לחלקיו ולעדותיו השונים, ותוך כדי כך פסח מחוקק המשנה על קביעת הסדרים ראשוניים חשובים. הצעת החוק הנוכחית הינה שלב ראשון בתיקונו של חוק שירותי הדת היהודיים ומטרתה להועיד הסדר ראשוני בסוגיית הייצוג ההולם של שתי העדות בכל הנוגע לרבנים המקומיים בעיר או במועצה. ההסדרים דנן עולים בקנה אחד עם עקרונות מקובלים בתחום הנדון כפי שבאו לידי ביטוי בחקיקה ראשית אחרת דהיינו בחוק הרבנות הראשית לישראל, משנת התש"מ-1980. בחוק הנזכר כלולות הוראות מפורטות ביותר בדבר מתן ייצוג הולם לדרישות העדות האשכנזית והספרדית בכל הנוגע לייצוגן במועצת הרבנות הראשית לישראל, באסיפה הבוחרת של הרבנים הראשיים לישראל ועוד. התיקון המוצע מיועד ליצור מערכת חקיקה אחידה בנושא הנדון.
הוגשה ליו"ר הכנסת והסגנים והונחה על שולחן הכנסת ביום א' בשבט התשס"ב - 14.1.2002
מתוך דברי הכנסת, דיון בנושא הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - רב ראשי אחד), התשס"ג-2003 (הצעת חבר הכנסת אופיר פינס־פז) הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל ורבני ערים (תיקון), התשס"ג-2003 (הצעת קבוצת חברי הכנסת).
הישיבה העשרים־וארבע של הכנסת השש־עשרה, יום רביעי ,י"ט באייר תשס"ג (21 במאי 2003), ירושלים, הכנסת, שעה 11:01.
היו"ר מוחמד ברכה: אנחנו עוברים לשתי הצעות חוק שכבר הועלו בשבוע הקודם: הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - רב ראשי אחד), התשס"ג-2003, מס' פ/26, של חבר הכנסת אופיר פינס; וההצעה השנייה - הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל ורבני ערים (תיקון), התשס"ג-2003, מס' פ/27, של חברי הכנסת מיכאל מלכיאור, אבשלום וילן ואריה אלדד. שר המשפטים יענה במשולב על שתי ההצעות ואחר כך נקיים הצבעה.
בבקשה, אדוני שר המשפטים יוסף לפיד.
שר המשפטים יוסף לפיד: אדוני היושב־ראש, אני עונה על שתי הצעות החוק במשולב, כי הן בעצם הצעות חוק כמעט זהות, וההצעה הזו מתואמת עם הממשלה. בשבוע שעבר עלו המציעים ונימקו את הצעותיהם, ובהסכמה אתם נדחו התשובה וההצבעה להיום.
הצעות החוק מבקשות לשנות את המצב הקיים שבו מכהנים בראש הרבנות הראשית ובערים רב ספרדי ורב אשכנזי. הממשלה החליטה לשנות את המצב הזה ולהביא הצעת חוק שמאחדת את התפקידים ובכך מביאה לחיסכון כספי גדול וגם, זה לא פחות חשוב, מפגינה את רצונה של הממשלה הזאת לתמוך בכל רעיון שכולל את המטרה הנשגבת של הציונות, להביא לאחדות האומה הזאת, מעבר לכל חילוקי הדעות השבטיים.
אנחנו מאוד מעריכים את היוזמה של האופוזיציה, כי יחד עם הממשלה היא תוכל להביא לחקיקה מאוחדת. אנחנו מבטיחים להביא הצעת חוק של הממשלה בתוך 60 יום, ואתם הבטחתם לעכב את ההצעה בקריאה טרומית, וכך נוכל לאחד את הצעת הממשלה עם שתי ההצעות שלכם.
אני רוצה להזכיר, שלא מזמן היו בחירות לרבנות הראשית וכל המועמדים קיבלו מכתב שהזהיר, שאומנם החוק הוא בחירה לעשר שנים. אבל יש בכוונת הממשלה לבוא בהצעת חוק, שבגינה התקופה הזאת תקוצר. כך שמי שרץ לרבנות הראשית, לא יוכל לטעון שהוא לא ידע שהכהונה שלו לא תארך עשר שנים. מסיבות אלה, אני מציע לתמוך בשתי הצעות החוק.
היו"ר מוחמד ברכה: תודה רבה לשר יוסף לפיד. חבר הכנסת אלי ישי מבקש להתנגד להצעה הראשונה. בבקשה אדוני, שלוש דקות.
אליהו ישי (ש"ס): אדוני היושב־ראש, חברי חברי הכנסת, לצערי הרב, אנחנו עדים למגמה מתמשכת של שר המשפטים ושל הממשלה בכל מה שנוגע וקשור לתורת ישראל, למסורת ישראל ולזהות היהודית - - -
השרה לאיכות הסביבה יהודית נאות: זו הצעה של מלכיאור, מה אתה רוצה?
אליהו ישי (ש"ס): חכי, תשמעי אותי עד הסוף, אני אענה גם לך. תשמעי טוב, את מגינה על השר שלך.
השרה לאיכות הסביבה יהודית נאות: - - -
אליהו ישי (ש"ס): בחיים זה לא יהיה באותה מידה, אל תדאגי. אדוני היושב־ראש, לצערי הרב, יש פה תהליך של התנתקות מהשורשים, מהזהות של העם היהודי צעד אחר צעד. אתה רואה שקם שר הפנים ואומר: אזרחות לכול. אנחנו פותחים בעצם את שערי מדינת ישראל לכל המי ומי. במשך אלפי שנים שמר העם היהודי על ההיסטוריה שלו ועל הזהות היהודית שלו ועל המדינה כמדינה יהודית, והיום קם שר הפנים במדינת ישראל ואומר: לא עוד מדינה יהודית. אדוני ראש הממשלה, אני לא מגזים, כי אני בא אליך בתחינה ובבקשה - להחליף את שר הפנים. הוא מסכן את הזהות היהודית של מדינת ישראל, הוא מסכן את המדינה היהודית, ואולי אין לנו ברירה אלא לבקש ממך, אדוני ראש הממשלה, אוטונומיה לעם היהודי, אוטונומיה למי שרוצה להישאר יהודי במדינת היהודים. תאר לעצמך, שהוא ייתן אזרחות לכל ילדי העובדים הזרים. היום זה 100, מחר זה 200 ואחר כך 500 ו-1,000, ומישהו יביא מיליון דולר - לא חסרים ספסרים שירצו לקחת את המדינה ולהפוך אותה למדינה של גויים ולאומים ועשירים ועובדים זרים ותורמים כאלה ואחרים.
שר הפנים אברהם פורז: זה לא אמת מה שאתה אומר. מי אמר את זה?
אילן שלגי (שינוי): - - -
אליהו ישי (ש"ס): בוא אני אסביר לך: אני בטוח, אדוני יושב־ראש מפלגת העבודה הזמני שמעון פרס, אני משוכנע, כאדם שהכיר מקרוב את בן־גוריון, שהוא מתהפך היום בקברו כשקם שר הפנים במדינת ישראל ואומר: לא עוד מדינה יהודית. כל מי שרוצה יכול לבוא ולקבל פה אזרחות
שר הפנים אברהם פורז: זאת לא האמת. על מה אתה מדבר?
אליהו ישי (ש"ס): וכשהוא מדבר על אזרחות לכל מי ש"תורם" למדינה וכל מי שרוצה - גם עובד זר תורם למדינה, כן? הוא תורם כשחקן או כאומן או כעובד זר בענף החקלאות או בענף הבנייה או בענף הסיעוד. הוא כבר לא מכיר בגיור על־פי ההלכה. אתה בעצם קם ואומר: אין יותר מדינה יהודית. אני שואל פה את חברי הבית, מי מההורים שלנו היו עולים לארץ, ידידי שמעון פרס? אני יודע שאתה חרד לדבר הזה. איזו מדינה היתה קמה, אם בכלל היתה קמה, או מי היה עולה לארץ אם היו מודיעים לו שברבות הימים מדינת ישראל תפתח את שעריה לעולם השלישי? מי היה מעלה על הדעת?
היו"ר מוחמד ברכה: חבר הכנסת ישי, זמנך תם.
אליהו ישי (ש"ס): אני כבר מסיים. שר הפנים הציע אזרחות לילדי עובדים זרים. זה אומר ככה: כל העובדים הזרים יקבלו אזרחות - - -
שר הפנים אברהם פורז: לא כולם. רק אלה שחיו פה עד גיל 17.
אליהו ישי (ש"ס): יפה. אתה תקבע 17 ומה תגיד לאחד שחי פה עד גיל 18? תגיד לו לא? לזה שחי פה עד גיל 16 תגיד לא? מה ההבדל בין גיל 16 ל-17? מה תגיד לילד בן חמש? אני עכשיו עושה לך בג"ץ על ילד בן חמש שרוצה אזרחות. מה תענה לו?
דבר נוסף, אתה אומר שהם יקבלו אזרחות ותשאיר אותו מנותק מההורים שלו? הרי גם האבא רוצה אזרחות, נכון? אז אתה אומר לו: גם האבא יקבל. יפה. אחרי שהאבא יקבל, הוא יגיד: מה קורה עם ההורים הקשישים שלי בחוץ־לארץ. על־פי חוק הכניסה לארץ, גם הוא זכאי לקבל אזרחות. אתה בעצם אומר: בואו נפתח את שערי מדינת ישראל עוד לעשרות־אלפי ומאות־אלפי גויים.
היו"ר מוחמד ברכה: תודה רבה לחבר הכנסת אלי ישי. מדובר על הרב הראשי ולא על האזרחות.
אליהו ישי (ש"ס): אני מבקש אוטונומיה למי שרוצה להיות פה יהודי. אנחנו מאבדים את הרוב היהודי ועכשיו מגיעים אל רב ראשי אחד. מה לעשות? טומי לפיד, כל מה שיש בו איזה ריח או לחלוחית של דבר שקשור ליהדות ולתורה, הוא צריך לצאת נגד. אז הוא בעד נישואים אזרחיים ועכשיו הוא בעד ביטול ברבנות - שיהיה רב אחד. אני לא אתפלא אם שר המשפטים יעלה בשבוע הבא ויגיד שלא יהיו רבנים בישראל בכלל. נכון? אתה גם בעד זה, נכון?
שר המשפטים יוסף לפיד: - - -
אליהו ישי (ש"ס): הנה, הוא יחשוב על זה. שר המשפטים חושב על רעיון לבטל בכלל את מוסד הרבנות במדינת ישראל.
היו"ר מוחמד ברכה: חבר הכנסת ישי.
אליהו ישי (ש"ס): רבותי, אני רוצה להגיד לכם: עלינו לארץ מהרבה מדינות בעולם. העם יהודי הוא עם חזק, אבל מה לעשות? סבלנו בגלות, במרוקו, בתוניס, בעירק, באירן, בפולניה, ברומניה, בגרמניה ובכל המדינות בעולם. העם היהודי גורש והגיע לכל התפוצות. יש רבנים שמנהיגים את האוכלוסייה שלהם, את העם שלהם, על־פי - - -
היו"ר מוחמד ברכה: תודה רבה, חבר הכנסת אלי ישי. אתה עברת את הזמן, כפול ממה שמותר. משפט אחרון. תשאיר משהו לנסים זאב, הוא יעלה אחריך.
אליהו ישי (ש"ס): רבותי, אנחנו נמצאים בתהליך של התנתקות מהשורשים של העם היהודי. אני מאוד מבקש ואני מדבר פה לחברי הכנסת: אנא, אל תיתנו יד לתהליך שיביא לאסון, להתפוררות של העם היהודי, שסבל אלפי שנים ועבר את הקטסטרופות בעולם ושמר על היהדות שלו. מסר נפש למען המלה "יהודי". אנשים מסרו את נפשם על קידוש השם וזרקו את עצמם לכבשן האש.
אני מבקש, ואני פונה לחברי הכנסת: נא לא להיגרר להצעות הפופוליסטיות של שר המשפטים, שרוצה להביא לשמד רוחני ויהודי של העם היהודי ושל מדינת היהודים.
היו"ר מוחמד ברכה: תודה רבה, חבר הכנסת ישי. חבר הכנסת אופיר פינס, בעל הצעת החוק מבקש לענות על ההתנגדות. על־פי התקנון, זה מותר.
אופיר פינס־פז (העבודה־מימד): אדוני היושב־ראש, אני שמעתי ברוב קשב את דבריו של אלי ישי, יושב־ראש ש"ס. אני רוצה שנעשה הפרדה. אני רוצה להזכיר לכולם, שהרב הראשי לישראל, הראשון לציון, הרב בקשי דורון, הוא האדם שכיהן בתפקיד הזה, והמליץ לכל הבית הזה להפסיק את העניין של שני רבנים ראשיים לישראל. זה לא מוסיף כבוד לרבנות הראשית, אנחנו כבר לא בגולה. וכשאני שומע שאיחוד המשרות למשרה אחת תייצר כאן תמיכה בעובדים זרים או בגויים, רחמנא ליצלן, חברים, על מה אנחנו מדברים?
רב ראשי אחד לישראל יעלה את קרנה של הרבנות הראשית בישראל. זה אות וסימן לחזרתו של העם היהודי מהגולה, ולהקמת מדינה יהודית וציונית בישראל. סוף־סוף יכול להיות שנוכל לעשות בעניין הזה מעשה ציוני, יהודי, ראוי, אחרי 55 שנים.
אני מציע לא להלך אימים, לא להפחיד ולא לקשור דברים שאינם קשורים. אני חושב שאם הבית יתלכד מאחורי הצעות החוק של חבר הכנסת מלכיאור ושלי, וכמובן של הממשלה, שאנחנו מקבלים את התנאי שלה ל-60 יום, נעשה דבר חשוב. תודה.
היו"ר מוחמד ברכה: תודה, חבר הכנסת פינס. חבר הכנסת זאב מבקש להתנגד להצעת החוק שהוגשה על־ידי חברי הכנסת מלכיאור, אלדד ווילן.
נסים זאב (ש"ס): אדוני היושב־ראש, כבוד ראש הממשלה, אני לא מאמין שאתה נותן ידך למעל הזה - לחסל, לצמצם, למזער, את המוסד היקר והחשוב של עם ישראל, הנקרא הרבנות הראשית.
למעלה מ-200 שנה המעמד של הראשון לציון קיים, עוד לפני קום המדינה. כיהנו הרב ציון חי עוזיאל, הרב אלישר. וכך, במשך הדורות, היה רב ראשי ספרדי, שנקרא הראשון לציון, והיה גם רב נוסף, שנקרא הרב הראשי לישראל.
מי שמכיר את המערכת מבפנים מבין, שכל אחד נושא בתפקיד. חלוקת התפקידים ברורה, מוגדרת, ויש רוטציה בין שני הרבנים הראשיים. זה לא שיש כאן מצב שרב ראשי אחד יכול לשאת את כל העול ואת כל הנטל, והוא מחלק את זה לשניים. זה לא שניים שאוחזין בטלית. יש כאן הנושא של אבות בתי־הדין, וברוטציה תמיד אחד היה ממונה על הנושא של אבות בתי־הדין, של מינוי הדיינים, וכל הנושא הזה הוא כבד מאוד, והשני - על כל נושא הכשרות.
לכן, אדוני ראש הממשלה, חברי חברי הכנסת, אין פה מצב של מערכת מנופחת ומיותרת. זה הוסיף כבוד למדינת ישראל, לעם ישראל, במשך עשרות בשנים. למה, מדוע עינינו צרה בפרוטות האלה של רב ראשי נוסף שיישאר? אני מוכן לקבל את ההצעה שלרב ראשי יהיו קריטריונים ברורים, שאדם שמכהן כראש אבות בתי־הדין, ואני מביא הצעת חוק כזאת, שיהיה לו ניסיון בדיינות. לא יכול להיות שרב שכונה יהיה אולי רב ראשי וראש אבות בתי־הדין. אבל אין לפגוע בחלוקה הזאת שכבר קיימת כיום. אכן, היום הרב הראשי הספרדי לוקח תחת חסותו את כל הנושא של אבות בתי־הדין, והרב הראשי האשכנזי לוקח את האחריות לנושא הכשרות.
לכן, אני מבקש מחברי הכנסת, אנא מכם, אל תפגעו במוסד היקר והחשוב לעם היהודי כולו, בנושא של הרבנות הראשית.
היהדות הספרדית בעולם לא תסכים, אדוני ראש הממשלה, לבטל את תפקידו של הראשון לציון. בהנחה שבקדנציה הבאה יהיה רב ראשי אשכנזי, היהדות הספרדית רוצה לראות את הראשון לציון. זה היה במשך 200 שנה, וזה ימשיך לעד, לעולמי עולמים, עד ביאת משיח צדקנו.
היו"ר מוחמד ברכה: תודה, חבר הכנסת זאב. רבותי חברי הכנסת אנחנו עוברים להצבעה על הצעת החוק הראשונה. כל הצעה בנפרד. הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - רב ראשי אחד), התשס"ג-2003, של חבר הכנסת אופיר פינס. ההצבעה החלה. בבקשה, רבותי.
הצבעה מס' 8: בעד ההצעה להעביר את הצעת החוק לדיון מוקדם בוועדה - 44 בעד ההצעה להסיר מסדר־היום את הצעת החוק - 11 נמנעים - 1 ההצעה להעביר את הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - רב ראשי אחד), התשס"ג-2003, לדיון מוקדם בוועדת הפנים ואיכות הסביבה נתקבלה.
היו"ר מוחמד ברכה: הצעת החוק התקבלה ברוב של 44 בעד, 11 נגד ונמנע אחד. ההצעה תועבר לוועדת הפנים של הכנסת.
אנחנו עוברים להצבעה על הצעת החוק השנייה - הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל ורבני ערים (תיקון), התשס"ג-2003, של חברי הכנסת מלכיאור, וילן ואלדד. ההצבעה החלה.
הצבעה מס' 9: בעד ההצעה להעביר את הצעת החוק לדיון מוקדם בוועדה - 42 בעד ההצעה להסיר מסדר־היום את הצעת החוק - 12 נמנעים - 2 ההצעה להעביר את הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל ורבני ערים (תיקון), התשס"ג-2003, לדיון מוקדם בוועדת הפנים ואיכות הסביבה, נתקבלה.
היו"ר מוחמד ברכה: הצעת החוק התקבלה ברוב של 43 בעד, 11 נגד ושני נמנעים. התיקון הוא כיוון שחברת הכנסת יולי תמיר הצביעה נגד בטעות. הצעת החוק תועבר לוועדת הפנים של הכנסת.
|
|
|