הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית בירושלים מתכננת לפטר כמאה מרצים מן החוץ, המלמדים בקורסים מעוטי תלמידים. ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטה פנה אתמול (ב') לבית הדין לעבודה בירושלים בבקשה לבטל את המהלך, משום שלדבריו מדובר בהפרה של הסכמים קיבוציים אשר הבטיחו ביטחון תעסוקתי לחברי הארגון.
המהלך צפוי להביא לביטולם של של 70-100 קורסים המוצעים בפקולטה, מתוך כ-1100 קורסים סך הכל. כיום, בכ-40% מהקורסים בפקולטה משתתפים פחות מעשרה סטודנטים, והקורסים המיועדים להתבטל הם כולם בקבוצה זו.
לדברי ד"ר אסתר סרוק, יו"ר ארגון "מרצים וחוקרים" באוניברסיטה העברית, "מדובר בחוסר הגינות וחוסר מוסריות. אלו מרצים שהיו במערכת הרבה שנים ומילאו את השורות בשנים שבהן לא היה גידול בסגל הבכיר, ולכן לא קודמו. מכיוון שלא היה תקן הם נאלצו ללמד בכמה מוסדות ולכן לא היה להם זמן מחקר והם עברו שחיקה. היום, הם לא יכולים להתמודד מול מועמדים צעירים כי לא חקרו והיו חייבים להתפרנס. הוועדה לתכנון ולתקצוב וועד ראשי האוניברסיטאות הכירו במצב האנומלי הזה והבינו שמדובר בקבוצה שיש חובה מוסרית לקבל אותה במערכת."
הפרופסור ראובן עמיתי, דיקאן הפקולטה למדעי הרוח, אמר: "אם לא נתמודד עכשיו עם הבעיות התקציביות בדרך זו או אחרת נעמוד בפני שוקת שבורה ונמצא את עצמנו בקיצוצים גדולים יותר. אנחנו רואים את עצמנו כמופקדים על כל המורשת התרבותית האנושית ואנחנו רוצים לשמר וללמד אותה. עם זאת, יש מגבלות תקציביות ומשום כך עלינו לערוך קיצוץ מסוים, עם כל הכאב. אין לנו מנוס מצמצום של שיעורים הניתנים בפקולטה, בעיקר שיעורים מעוטי משתתפים”.
בשנים האחרונות חלה בכל העולם ירידה משמעותית במספר הסטודנטים בפקולטות למדעי הרוח, וחוגים קטנים לעתים נסגרים או מתאחדים. כדי לנסות להתמודד עם הירידה בביקוש, נפתחו באוניברסיטה העברית כמה מסלולים המשלבים לימודים בחוגים ממדעי הרוח עם לימודים בחוגים מבוקשים יותר, כדוגמת פילוסופיה עם משפטים, או לימודי מזרח אסיה עם מנהל עסקים. פרופסור עמיתי מציין כי בכמה מהחוגים בפקולטה – ערבית, פילוסופיה ומחשבת ישראל – חל לאחרונה גידול משמעותי במספר הנרשמים.
|
קישורים
|