בתחילת השבוע פורסם רשמית וידאו־קליפ של השיר שייצג את ישראל באירוויזיון 2018, וכבר השיר מוביל בטבלאות ההימורים. השיר, שנכתב על־ידי דורון מדלי וסתיו בגר, נקרא "Toy" והוא יבוצע על בימת האירוויזיון על־ידי נטע ברזילי, זוכת התכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון". השיר נבחר מתוך יותר ממאה ושלושים שירים שהוגשו לוועדה לבחירת השיר לאירוויזיון.
השיר כמעט כולו באנגלית למעט מילים אחדות בעברית בבית השני. השיר עוסק בעוצמה נשית וב"העמדת הגבר במקומו", והאטיטיוד הכללי בוטה ומחוצף.
השיר מורכב ממספר קטעים בעלי אופי מוסיקלי שונה אך עם אותו מפעם (טמפו), אשר משתלבים זה בזה ומובילים לפזמון. הפתיחה נותנת טעימה מכל אחד מהקטעים של השיר באופן משולב, באמצעות הלופר המפורסם. הבתים משלבים פופ ו-R&B עם נגיעות מזרחיות של דרבוקות, וכך גם קטעי המעבר המגוונים אשר בחלקם שקטים ובחלקם מתעצמים ומובילים לפזמון. בולט במיוחד קטע המעבר שבו השיר לועג לגבר באמצעות חיקוי של קרקורי תרנגולות, שם נטע מפגינה יכולות ביטבוקס מרשימות. קטע המעבר הזה מוביל לפזמון סוחף בסגנון דאנס קצבי המזכיר מוסיקת מועדונים. לפזמון מלודיה קליטה ובולטים בו קולות ליווי, כינורות ובאסים.
נטע מבצעת את השיר באופן יוצא מן הכלל ומפגינה וירטואוזיות בקטעי הביטבוקס. השיר בהחלט נותן ביטוי לקולה וליכולותיה. הופעתה של נטע בווידאו־קליפ מרשימה, ובכלל הווידאו־קליפ דינמי, עדכני, מסקרן, וזרוע אלמנטים הצדים את העין. בימוי הקליפ נעשה על־ידי הבמאית קרן חכמה, והכוראוגרפיה - על־ידי מיכל שי.
השימוש בלופר אינו רב - כנראה נעשה בו שימוש רק בפתיחה, ואולי גם בשורה "אני לא בובה" בבית השני. עולה תמיהה מדוע הוא אינו דומיננטי בשיר, כמצופה. אפשרות אחת היא חשש שהלופר "יגנוב את ההצגה", וממילא נטע חזקה ובולטת גם ללא הלופר. אפשרות אחרת היא שחוקיות השימוש בלופר שנויה במחלוקת, והשימוש המצומצם נועד להקטין את הסיכון לפסילת השיר.
בניגוד לשיר הזוכה בשנה שעברה באירוויזיון, "Amar Pelos Dois", כאן הדגש אינו במלודיה, אלא בתחכום מקצבי שנבנה על גבי המלודיה. בחלק מקטעי המעבר מתרחשים שינויי מקצב פנימי, ואלה מצטרפים לאלמנטים מתוחכמים אחרים כמו הלופר והקרקורים.
זו תהיה הפעם השלישית שבה שיר של דורון מדלי מייצג את ישראל בתחרות. "Golden Boy" שביצע נדב גדג' היה הראשון, ו"Made of Stars" בביצועו של חובי סטאר היה השני. שני השירים סיימו במקומות מכובדים בגמר האירוויזיון. הבחירה שוב בשיר שמדלי בין כותביו עוררה שיח על אופן תהליך בחירת השירים. בתגובה למבקרים נמסר מ"כאן" ל"וואלה! תרבות" כי השירים נבדקים באופן אנונימי וכי נערכים בוועדה המקצועית סבבי הצבעות בתהליך מתועד ומקצועי. כעת, לאחר חשיפת השיר, אין ספק שמדובר בבחירה המוצלחת.
מהמהמרים ומהמהמרות
מספר שעות לפני הפרסום הרשמי דלף השיר והופץ ברשתות החברתיות. השיר שדלף יצר עניין רב, וכבר לפני הפרסום הרשמי טיפס השיר למקום הראשון בטבלאות ההימורים, לפי אתר EurovisionWorld.com, אשר מרכז תוצאות מאתרי הימורים שונים ברשת. גם כעת, מספר ימים לאחר החשיפה הרשמית של השיר, הוא עדיין מוביל בפער גדול ביחס לשאר השירים, מה שמצביע על כך שהמיקום הגבוה איננו נובע רק מההתלהבות הראשונית של חשיפת שיר חדש, אלא מהערכה שקולה של המהמרים שהשיר אכן ראוי לניצחון, או בעל סבירות גבוהה מאוד לניצחון.
החמישייה הראשונה בסוכנויות ההימורים בשעת כתיבת המאמר, על־פי EurovisionWorld.com
אף שישנה קורלציה מסוימת בין מיקומם של השירים בטבלאות ההימורים לבין הצלחתם באירוויזויון, אין בטבלאות ההימורים הבטחה שהשיר המוביל אכן ינצח. לעיתים קרובות שיר שהוביל בטבלאות, וטרם התחרות נדמה היה שינצח, לא ניצח בסופו של דבר בתחרות עצמה. כך למשל בשנה שעברה השיר האיטלקי "Occidentali's Karma", שהוביל לאורך כל הדרך באתרי ההימורים, סיים בתחרות במקום השישי. לעומתו השיר הזוכה, שייצג את פורטוגל, אמנם מוקם גבוה בטבלאות ההימורים, אך לא הוביל אותן. שיר נוסף שהוביל בטבלאות ההימורים ללא עוררין ולא זכה הוא השיר שייצג את רוסיה בשנת 2016 "You Are the Only One", אשר סיים במקום השלישי.
אם עולה מן הדוגמאות הללו שההפרשים בין טבלאות ההימורים לבין התוצאה הסופית בתחרות הם מינוריים, חשוב לדעת שיש מקרים חריפים של חוסר הלימה, ולעתים שיר שלא בלט כלל באתרי ההימורים מסיים במקום גבוה להפתיע, מה שמכונה "סוס שחור". כך למשל השיר של ההרכב "Sunstroke Project" שייצג את מולדובה בשנה שעברה סיים, לתדהמת הצופים, במקום השלישי אף שבטבלאות ההימורים הוא לא מוקם אף לא בעשירייה הראשונה. עם זאת, במקרים רבים אתרי ההימורים דווקא מצליחים לנבא מהו השיר המנצח, כמו בשנת 2012 עם השיר "Euphoria" של שוודיה וכמו בשנת 2013 עם "Only Teardrops" שייצג את דנמרק. יש לקוות לטובת ישראל שהשנה הזכייה בתחרות תגשים את החיזוי האופטימי שבטבלאות ההימורים.
לאור ההייפ סביב השיר, ניתן לסמן אותו כמועמד לניצחון, או לפחות להעריך שיתברג בחמישייה הראשונה. ביצועיה המוצלחים של נטע בהופעות החיות ב"כוכב הבא לאירוויזיון", וניסיונה על הבמה בכלל, מעצימים את ההייפ ואת הציפייה לביצוע מוצלח גם על בימת האירוויזיון בליסבון.
חצי הגמר הראשון, שבו תשתתף ישראל, יתקיים ב-8 במאי, והגמר הגדול יתקיים ב-12 במאי. אלו ישודרו בשידור חי בכאן-11, ברדיו כאן-88 ובפייסבוק של כאן.
|
קישורים
הלופר של נטע - מאמר קודם באייל
|