פייסבוק מפחיתה את הצנזורה 4243
מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק ומנכ"ל מטא הודיע שלשום על נסיגה מן הצנזורה המחמירה בה נהגה פייסבוק בשנים האחרונות. מנגנון הסינון ששילב אוטומציה עם מיקור חוץ לגופי בקרת תוכן בעלי אוריינטציה פוליטית, יהפוך לפסיבי יותר ויסתמך בעיקר על תלונות משתמשים תוך הצבת סיפים גבוהים יותר בפילטרים האוטומטיים. הסינון יושת רק על אמירות חמורות במיוחד, עם דגש על כאלו שמפירות את החוק, ולא למשל על עמדות הקשורות להגירה ומגדר.

צוקרברג הדגיש את בדבריו את החשיבות הגוברת של חופש הביטוי: "מה שהתחיל כתנועה להגברת ההכלה הפך לכלי לסתימת פיות ודחיקת דעות שונות, וזה הלך רחוק מדי". לדבריו, רוב פסילות התוכן בעבר היו שגויות. הוא התייחס גם ללגיטימציה שהצנזורה הקודמת, שלדבריו נדחפה ע"י הממשל בארה"ב, העניקה למשטרים במדינות בהן חופש הביטוי זוכה לפחות הגנות.

שינוי זה תקף גם לרשת האינסטגרם שנמצאת בבעלות מטא, ובשלב זה נוגע לפעילותן של רשתות אלו בארה"ב בלבד.

הכרזה זו באה ימים מספר קודם לכניסתו לתפקיד של דונלד טראמפ, שבעבר תבע את חברת מטא ואף איים אישית על צוקרברג. נלווית לה תרומה של מיליון דולר לקרן ההשבעה של הנשיא החדש והצהרה על רצון לשתף עמו פעולה, בין השאר כדי לעזור לחברות אמריקאיות שנרדפות בחו"ל. רקע נוסף לשינוי זה הוא עלייתן של רשתות חברתיות מתחרות בהן הצנזורה מחמירה פחות וכן עלותם הגבוהה (שמוערכת במיליארדי דולרים) של תהליכי הפיקוח הנוכחיים.
קישורים
הודיע שלשום - סרטון ביוטיוב
סרטון מתורגם ב-X
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

775943
מאז שתאגידי ענק הפכו להיות אלה שמעצבים את האוירה הציבורית, ובהעדר אלטרנטיבה נראית לעין, הדמוקרטיה כפי שאנחנו מכירים אותה חיה על זמן שאול. פוטין, קים ג'ונג-און, צוקרברג מכאן, מאסק והטראמפיסטים משם, והשוטה הקטן צריך להחליט אם הוא מעדיף דבר או חולירע.
775946
מעניין. אני רואה בעיקר את החיוב בהתפתחות זו, במיוחד עבור הדמוקרטיה, למשל ויתורו של הממשל האמריקני על אחיזתו בתכני כיכרות השוק של מטא. אני מקווה שהסרת האחיזה הפוליטית בתכנים תתפשט גם אל גוגל ואל ויקיפדיה.
זכות הדיבור והזכות לשקר 775963
עד לפני עשר-עשרים שנים חשבתי כמוך. מהיום בו הסדרן לא נתן לי להכנס לסרט עם בריז'יט בארדו, לפני כמעט 60 שנה, "צנזורה" היתה בעיני מילה גסה ודוגמא קלאסית להתערבות מעצבנת של הפוליטיקאים בחופש של אזרחים כמוני.

כמו רבים אחרים, ציפיתי שהאינטרנט יהווה גורם חיובי לחיים הדמוקרטיים, עם כל האידיאות המוכרות על דיאלוגים, חשיפה למידע, החלפת דעות, הכרות עם מגזרים שונים וכך הלאה וכך הלאה אל העולם המופלא שמחכה מעבר לפינה. לצנזורה מכל סוג לא היה מקום בעולם הזה, מלחמת הקיום של רעיונות ודעות תעשה את שלה ותנכש את העשבים השוטים בלי התערבות חיצונית.

לצערי נוכחתי לדעת שכל אלה היו חלומות באספמיה. האיטנרנט לא הפך להיות "האייל הקורא" אלא בור שופכין, וכשנותנים יד חופשית, והרבה פעמים אנונימית, לכל מאן דהו מקבלים דוגמא נאה לכלל giGo (כן, ה"g" הקטן בכניסה גדל ביציאה), ובמקום צנזורה של הפוליטיקאים הסמכות הקובעת עברה לידי תאגידים. אין ספק שהמצב הזה דורש שינוי, אבל שום פתרון אפשרי אינו מראה באופק, ועד שלא נמצא כזה מתן *יותר* יד חופשית למופרעי העולם וצאן מרעיתם, ממכחישי השואה ועד בן-גביר מבעית אותי.

במקום עולם מופלא, מי שחיכה לנו מעבר לפינה היו ביבי וטראמפ. עבורך זה אולי feature, אבל עבורי זה באג עצום, מהסוג שאומר "הולי שיט, אין ברירה אלא לזרוק את הכל לפח ולהתחיל מחדש". וזה עוד לפני שגב' בינה מ. נכנסה למשחק במלוא תפארתה עם DeepFake שהוא בעצם DeepFuck.

ועכשיו אני צופה שמי מרבבות הקוראים לא יעמוד בפני הפיתוי לשאול אותי אם יש ביכולתי להציע פתרון למצב העגום, והתשובה היא, כמובן, לא. צעד בכיוון הנכון יכול להיות, אולי, הקלה משמעותית ברף הנדרש עבור תביעות דיבה (הנתבע יצטרך להוכיח שלא היתה לו אפשרות סבירה לוודא שהוא דובר, או מצטט, אמת ואל תשאלו אותי איך זה יתבצע, כי כידוע אנחנו כבר בעולם בו האמת שלי היא השקר שלך) והגדלה משמעותית של סכומי הפיצוי. כדי לאזן את המצב ולמנוע מבול של תביעות השתקה אני מציע שתביעה שתוכרז כזאת ע"י בית המשפט תהפוך את היוצרות והתובע הוא זה שיצטרך לשלם את הסכום לנתבע, ואם התובע הוא תאגיד אפשר גם להכפיל או לשלש את הסכום. אנונימיות, במקומות בהם היא באמת קיימת, חייבת להיות מוסרת במקרי תביעות דיבה, וספק התוכנה יהיה האחראי למסירת הפרטים - בערך כמו שקורה כעת בחקירות פליליות.

לא משהו, אני יודע, אבל זה מה יש.
מחסנית רייטינג 775965
באייל אין פרסומות (ותודה רבה על כך למי שנושאים בעול ההוצאות!). חלק מהבעיה היא שמרוויחים מצפיות. והתברר שריבים מעלים את הרייטינג. זו תופעה שהייתה קיימת לפני האינטרנט.

אז מה יכול להיות עוד המקור למימון? אידאולוגיה? אנחנו רואים איך השילוב של אידאולוגיה וכוח הוא הבסיס של הקואליציה הנוכחית בארצות הברית. טראמפ ומאסק היו במקור דמוקרטים. הם הפכו לרפובליקנים מסיבות שונות.

אבל אני אישית בעולמי הצר מקווה שאפשר ליצור מרחבי שיחה סבירים. במימון עצמאי (כלומר: אני יכול לממן שרת של כמה מאות אנשים. אם יהיו באמת כמה מאות אנשים, יהיו שם גם עוד אחד או שניים שישתתפו בתחזוקה מבחינת זמן). אבל זה לא יעבוד אם זה לא יהיה חלק מרשת רחבה יותר. כרגע עבורי זה עובד חלקית. אבל לא מתרחב מספיק.
776101
בעיניי זה כמו לדון על טפטופים מהברז במטבח של הטיטניק

כתבה

מהכתבה:
הכנסת אישרה בקריאה טרומית את "חוק סגירת האינטרנט" של ח"כ קלנר
אם תושלם החקיקה, יוכל שר התקשורת קרעי להורות למערך הסייבר לנטרל אתרים כמו יוטיוב או פייסבוק, וזאת גם בתום מצב המלחמה • קלנר וקרעי תקפו במליאת הכנסת את הייעוץ המשפטי שמעוניין להגביל את הסמכויות הניתנות לשר התקשורת לפעול נגד כלי תקשורת
....
מנסחי החוק, חברי קואליציה מהליכוד, הציונות-הדתית ועוצמה-יהודית, הצהירו כי החוק הוא עבורם רק מצע לחקיקת המשך, כמו זו של ח"כ קלנר, שתרחיב את החוק עד שיגיע לנוסח המקורי בו היו מעוניינים, המעניק לשרים שלמה קרעי ואיתמר בן-גביר סמכות בלתי מוגבלת לסגור כלי תקשורת ישראלים לפי עילות עליהן הם יחליטו.
776102
"...המעניק לשרים שלמה קרעי ואיתמר בן-גביר סמכות בלתי מוגבלת לסגור כלי תקשורת ישראלים לפי עילות עליהן הם יחליטו."

כלומר להחזיר את חופש הביטוי ל 1952, לפני פס"ד קול העם.
776103
נו, עוד מאמץ קטן ונגיע ל-‏1945.
776119
מדובר גם על שיבוש קליטת שידורי לוויין ושאר הזיות.
776234
תומכי ימין/רפורמה, אשמח לשמוע את דעתכם.

חוק שאתם תומכים בו? לגיטימי שיהיה חוק כזה? עניין מהותי או שולי?
776242
אם תוכל להביא מאמר או שניים (שאינם של מציעי החוק) שתומכים בו, אוכל תוך כמה ימים להשיב לך.
776244
ראה במעלה השרשור.
776245
אה רגע, מאמרים ש*תומכים* בחוק? לא מצאתי כאלו בחיפוש קצר ולא כל כך הבנתי למה אתה צריך כאלו כדי לגבש דעה.
776246
בעניין זה, הייתי מוסיף שתוכן עיקרי הצעת החוק עוד במתכונתו הטרומית, מוטב היה שלא באו לעולם, ובטרם הספיקו לעבור את המסננת החקיקתית בוועדת החוקה, הם שינו את טעמם, ,צורתם וברכתם. מקור.
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 775988
מסטודון יותר שווה.
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 775990
הסבר להדיוטות?
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 775992
Must I paint you a picture?
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776002
מה הקשר בין חיה פרהיסטורית לצנזורה ברשת?
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776004
החיה הפרהיסטורית נתנה את שמה לרשת חברתית מבוזרת שבה הצנזורה עשויה להיות לטעמך.
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776009
ליתר דיוק: פדיברס (Fediverse). מסטודון הוא סיג השרת הנפוץ ביותר ברשת. לי יש שם חשבון בשרת מסטודון tooot.im אבל אני מחזיק גם חשבון בשרת פלרומה (תוכנה אחרת, עובדת קצת שונה) בשם hayu.sh (שמישהו מריץ ממחשבון קטן בביתו, ואני מריץ שרת snac2 פרטי שלי (אבל לא ממש מבצעי).

והצנזורה היא, באופן כללי: כל שרת מחליט בעצמו מהן מגבלות הצנזורה שלו. כל קהילה בוחרת לעצמה את הנורמות שלה. זה עובד טוב אם השרתים לא גדולים מדי. יש כל מיני שרתים (כדוגמת tooot.im) שמחרימים את השרת mastodon.social בגלל שהוא גדול מדי – כדי לשמור על הרשת מבוזרת וקהילתית.
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776010
הבנתי, זו רשת חברתית לאנשים שמבינים בשרתים. כנראה שלא יקבלו אותי שם 😁
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776024
מה פתאום. לא כולם שם משתמשים בלינוקס.
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776041
אני צחקתי.
(זה היה אמור להצחיק?)
גם עם צנזורה הפלטפורמה לא אטרקטיבית לי 776052
לדוגמה: המוס שלנוככה זה מקושר מהשרת שבו יש לי חשבון).
BlueSky 776222
בחודשים האחרונים שילשה רשת חברתית זו את מספר המשתמשים. הזינוק הגדול היה בקרב מאוכזבי תוצאות הבחירות בארה"ב.

ההתלהבות מן הרשת ניזונה משלושה מכירים עיקריים: אידאולוגיה, נוחות שימוש וחשיפה.
אידאולוגיה: מחאה כנגד תוצאות הבחירות, השליטה של מאסק בטוויטר וכנגד מתן פה לקולות שצונזרו עד כה‏1. זה כמובן נעטף בביטויים כגון fact checking ו-safety, rudeness, speculative. פן אידאולוגי נוסף קשור בהיותה, לפחות עפ"י ההכרזות, רשת של קוד פתוח, מבוזרת, שבמקום להיות כפופה "לאלגוריתם" ולמפרסמים, מנוהלת ע"י "הקהילה", וכן שבראשה עומדות שתי נשים.

שימושיות: יכולת גבוהה של המשתמש לקבוע את הדברים אליהם הוא ייחשף כך שה-feed לא יכלול מיני מלכודות צפיה מפתות ותכנים מוכווני מפרסמים או הכנסה ממקור כלשהו, אלא תחומים וכותבים שמעניינים את המשתמש.

engagement (מחוייבות): למרות שמספר המשתמשים של BS הוא כעשירית זה של X, פוסטים של משפיענים מקבלים שם לייקים ו-reposts גבוהים בכמעט סדר גודל מזה שב-X. יתרה מכך, במקום להקטין חשיפה של פוסטים בעלי קישורים חיצוניים, אלו זוכים לעידוד. מאפיין זה לבדו הביא לשטף הצטרפויות של משפיענים.

ניתן להשוות זאת אל הבריחה בעבר של חלק מן המשפיעים השמרנים בעבר אל רשתות כמו Parler, Truth Social, Gab. אלא ששם המטרה היתה פתחון פה לקולות שהושתקו ולא השתקת קולות מנוגדים. כך שבפועל צפויה הרשת החדשה לאכלס את מי שאומנם אינם חוששים להשתכנע ממשהו שטוען הצד השני, אבל מתנגדים מהשתכנעותם של אחרים. לכן במקום ליידע את המתנדנדים, מעדיף לכונן לעצמו תיבת תהודה בה יוכל להתבשם מצידקתו.

ראיתי כמה סירטונים בנושא. כמעט כולם‏2 מתפעלים, משבחים ומחבקים את BS, מבלי לומר את המתבקש: זו לא חוכמה ליצור גן עדן חברתי בשלב בו הוא
1) מתבסס על קבוצה קטנה והומוגנית (פוליטית) יחסית של משתמשים
2) אינו צריך להחזיק את עצמו כלכלית

אז אחרי שדחפתי את רוב האיילים להצטרף לרשת החדשה, האם יוכל מישהו מהם לספק התרשמות שתעשה עמה חסד יותר מן התיאור הזה?

לסיום, שיר שאני מחבב
—----------------------------------------------------------
1 דוגמא לחסימת תוכן: הודעה בנוסח: "In my belief, there are only 2 genders, AMA" נחסמה ברשת החדשה.
2 הנה אחד שמתאר את הדברים בצורה יותר מאוזנת
BlueSky 776229
הפוסט הזה מרגיש קצת מג'ונרט/מתורגם.

כמה הערות שוליים:

בויקיפדיה ניתן לקרוא על חסימת תוכן ב truth social.

אם הזכרת את gab, אולי כדאי לציין שהרשת נחשבת כבית לנאו נאצים, גזעני עליונות לבנה, אנטישמים ועוד.
BlueSky 776231
מג'ונרט? לא נעזרתי כאן בבינה מלאכותית כלשהי. נראה אם כך שכבר אימצתי את סיגנונה (:
לגבי הצנזורה בTS - ממה שקראתי זה אפילו לא מגרד את מה שהיה בפייסבוק ואולי ב-X. אבל לא בדקתי את זה לעומק.
BlueSky 776232
למה אני לא שם?

ציינתי במעלה הדיון (לדוגמה: תגובה 776009) שאני נמצא ברשת חברתית מבוזרת שנקראת פדיוורס ומכונה גם מסטודון. לרשת הזו יש מבנה די מוכר של רשת מבוזרת: מזכיר את מה שרשת הדואר האלקטרוני אמורה להיות (אם לא היו במרכזה שניים או שלושה ספקים גדולים שהם חלק מאוד גדול של כל הרשת): אוסף של שרתים. יכול להיות לי חשבון על שרת (ואני יכול להחזיק מספר חשבונות שונים). כל שרת מחליט בעצמו על החוקים במרחב הפרטי שלו.

בלו סקיי בנויה בצורה מאוד שונה. הרשת בנויה משלוש רמות. בבסיסה יש משהו שמזכיר קצת את הרשת הקודמת: כל אחד יכול להקים לעצמו (או גם לאחרים שרת). השרת הזה אפילו פשוט יותר כי התפקיד שלו הוא רק לספק תוכן.
מעל זה יש שכבה של שרת או שרתי אינדקס (כיום יש רק אחד. בעיקרון יכולים להיות גם אחרים). שרת כזה מחפש את כל התוכן שהוא מוצא באינטרנט ומספק לאחרים תמונת עולם מלאה של מה שקורה ברשת („הצינור״: fire hose)
עם תמונת העולם הזו מגיעים לשכבה השלישית: אלגוריתמים. בניגוד לאינטרנט שאותו המציא רק אל גור אחד, כאן יכולים לפעול אלגוריתמים שונים. אל גור כזה מקבל את אותה תמונת עולם ויוצר פיד עבור משתמשים.

אז מה הבעיות שלי?

לפני כשנתיים נטבע מונח לא נעים שמתאר תהליך שעובר על לא מעט שרתים באינטרנט: enshitification (בעברית: החראה?): למה אתרים מתקלקלים?
באינטרנט המסחרי, חברות ממומנות לרוב על ידי הון סיכון. בתחילת דרכן הת (במקרים רבים. זה מודל נפוץ אבל יש גם מודלים אחרים) מנסות להגדיל ככל האפשר את כמות המשתמשים. המימון של המשקיעים נותן למשתמשים החדשים הנחות ותנאים נוחים. המטרה של חברות מהסוג הזה היא להשיג משתמשים משלמים שקשה להם לעבור למתחרים. כשזה המצב, אפשר להתחיל להרע את התנאים, כי אי אפשר לחיות לנצח מכספי המשקיעים.

אז לכן אני מנסה להסתכל איפה תהיינה הרשתות עוד חמש ועשר שנים.

במקרה של הפדיברס: הרשת מורכבת מהרבה שרתים קטנים. לקבוצה לא גדולה במיוחד של משתמשים ממש לא מסובך להרים שרת משל עצמה. לכן הרשת יכולה להמשיך להתבסס על מימון עצמאי ללא צורך להתבסס על המימון המסוכן של הון סיכון (שידרוש תוצאות כלכליות אשר יביאו להחראה).
במקרה של בלוסקיי: אני לא רואה שננקטים הצעדים המתבקשים ליצור חוסר תלות במימון עצמאי. מעבר לכך, יקר לתחזק שרת אינדקס. נראה לי שגם די יקר לתחזק שרתי אלגוריתם. לכן התוצאה תהיה בסופו של דבר רשת די מרוכזת. אם ממשלת ארצות הברית או ממשלת סין תרצה לצנזר חומר היא תוכל לבוא למי שמתחזק שרת אינדקס ולדרוש לצנזר. ולכן יש סטנדרט אחיד של צנזורה ברשת. וחוזרים לבעיה המקורית.

(אגב, למבנה הזה של הרשת יש גם סיבות טכניות טובות. ברשת בלוסקיי יותר פשוט לעבור שרת או אפילו להחליף שם של שרת)

ולכן: אני ממליץ לעבור לרשת שבאמת מבוזרת, ולא לרשת שיש סיכוי לא רע שתהיה בעתיד עוד טוויטר.
BlueSky 776241
נדמה לי שהתלות הנמשכת בהון סיכון היא הסיבה בשלה נטש ג'ק דורסי את BS - כמשתמש וכחבר בורד‏1.
מהי אוכלוסיית מסטודון? יש שם מגוון מספיק של דעות? איך מתנהלים שם הפירסומים והדיונים?

-----------------------------
1 מצטער על איכות הניסוחים שלי היום
BlueSky 776235
רשת חברתית שקוראים לה BS זו כבר בדיחה עצמית טובה. אני מקווה שבמודע.
BlueSky 776238
וזה הBlue sky החביב עלי.
BlueSky 776240
נחמד. לא הכרתי. שיערתי שהקישור יוביל אותי דווקא אל Mr. Blue Sky
BlueSky 776243
הוא השני ברשימה שלי :-)
מאד נחמד כשלעצמו, כולל סולו גיטרה קצר ומוצלח, אבל זה של האחים אולמן נמצא אצלי למעלה בעשירייה הראשונה של סולואי הגיטרה הגדולים‏1.

1 ספציפית זה סולו של שתי גיטרות. אבל זה לא חריג, גם הוטל קליפורניה הוא כזה. נדמה לי שגם Free bird.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים