בתשובה לאריק, 10/08/21 14:06
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742145
למה בישראל ובקפריסין היחס בין נדבקים לחולים קשה בגל הנוכחי כל כך שונה מבריטניה והולנד?
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742148
לא יודע.
כבר ראינו שקשה להשוות בין מדינות, המון משתנים מקומיים.
אבל ההשפעה הכי גדולה על היחס בין המקרים הפעילים לח''ק היא של המקום על הגרף של התחלואה- אם הגרף עולה או יורד זה ייצור פערים ענקיים, כי התרומה של ח''ק חדשים למצבת מגיעה באיחור. כשהגרף עולה המקרים הפעילים משיגים בהרבה את הח''ק, וכשהגרף יורד ויש פחות מקרים חדשים כל יום ההיפך. ואנחנו מדברים על גרפים אקספוננציאליים.
אז כשמשווים בין מדינות דבר ראשון צריך לבדוק אם מקדם ההדבקה אצלן היה דומה בזמן האחרון.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742150
או לטרוח לשים במונה את מס' החולים החדשים של לפני שבועיים-שלושה, לא את זה של היום. גם ''שבועיים-שלושה'' מכניס שגיאה שיכולה להיות גדולה למדי אם כבר אז קצב העליה היה גדול, אבל בטח שזה יותר טוב מחלוקת שני המספרים שנמדדים באותו יום.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742151
אני משווה את מה התחולל בהולנד ב-‏20 הימים הראשונים של יולי למה המתחולל בישראל מאמצע יולי.

בהולנד, קצב הגידול היה גבוה בהרבה מישראל (גרף) ומספר המאושפזים גדל בצורה הרבה פחות חדה (גרף). בשתי המדינות יש מספר גבוה מספיק של מחוסנים ומספר נמוך מספיק של סובלים מהשמנת יתר, בהולנד יש יותר זקנים, פחות ויטמין די ויותר אלכוהוליסטים...
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742154
1. תעבור להצגה לוגריתמית ותראה עד כמה קצב הגידול של המקרים בהולנד היה גדול יותר.
2. אם מציגים כניסות לטיפול נמרץ זה נהיה יותר דומה. אולי תנאי הקבלה לאשפוז שונים בין המדינות, או אפילו הטעמים של הציבור.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742158
בגלים קודמים זה היה הפוך (מספר המאושפזים והמתים לכל חולה בהולנד היה גבוה מבישראל). אולי זה מזג האוויר? אולי הפיזור של הלא מחוסנים?

(בכל מקרה, גרוטו עדיין אופטימי)
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742162
וואלה לא יודע.

האופטימיות של גרוטו נראית לי לא מבוססת (האופטימיות המסוייגת של רהב כן). גם המתמטיקה שהוא עשה לא נראית לי.
החלק האופטימי: החיסון השלישי יכול להוריד יפה את התחלואה הקשה אצל בני 60+. אתמול 215 מתוך סך 379 ח"ק היו בני 60+ מחוסנים. מעל 500 אלף בני 60+ כבר קיבלו את הבוסט (כ 45% מאוכלוסיית המחוסנים בני 60+).
אבל נשארו כמה שאלות לא פתורות
- איך מגיעים לאותם 120 אלף בני 60+ לא מחוסנים ומשכנעים אותם להתסן?
- מה ניתן להקיש מירידת התחלואה במספר מדינות עלינו?
- איך חיסון בני 60+ במנה שלישית יוריד משמעותית את מקדם ההדבקה?
- ולמה לעזאזל לא להוריד אותו עכשיו באמצעים שהם לא סגר?
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742287
והיום ישראל עברה גם את קפריסין במספר החולים המאומתים, והיא המדינה הראשונה מבין המדינות המפותחות. המספר המתים ליום היא עברה את הולנד ובריטניה. אני עדיין לא מצאתי הסבר הגיוני.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742324
ראשית תודה על הקישור לאתר. הוא נותן כלי השוואתי יוצא מהכלל.

יש קבוצה של מדינות, שאני לא יודע מה הקשר ביניהן, שהצליחה לרדת לאחרונה ממקדם הדבקה 1.
יש קבוצה נוספת, שהתחילה לבלום את הקצב של ההתפרצות האחרונה, אבל מקדם ההדבקה אצלן עדיין גבוה מ 1.
קבוצה שלישית עדיין לא הצליחה לבלום את ההתפרצות בכלל.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742326
ניחוש: התפלגות זני הנגיפים במדינות השונות אחראית לבלבול הגלובלי.

בישראל, דווקא בגלל אחוז המחוסנים הגבוה, זן דלתא‏1 זכה ליתרון אבולוציוני גדול יותר על פני יריביו מבית מאשר במדינות בעלות אחוזי חיסון נמוכים, ולכן הוא דחק את מתחריו מהשוק המקומי כאילו היה "עלית", ובגלל מקדם ההדבקה הגבוה שלו (שנותן לו, כמובן, יתרון גם בלי החיסון) אנחנו מובילים על העולם. מישהו מהמומחים העולמיים למחלה ניבא פעם משהו בכיוון הזה (בסעיף ד'). אם להשתמש בטרמינולוגיה פופולארית של הזמן האחרון, החיסון הפך להיות הבוסטר של הדלתא.

כשמוסיפים לתמהיל הפרמטרים את היעילות השונה של החיסונים השונים נגד זנים שונים של הנגיף אפשר להבין למה התמונה הגלובלית לא מתבהרת אלא להיפך.
_________
1- שגיאת הקלדת הולידה את הכינוי "זל דלתא" למי ששמת מהזן החדש.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742327
כשאני קורא תגובות ישנות באתר הזה אני נדהם עד כמה ההערכות והתחזיות כאן קלעו, ומתפלא מדוע לא הפכו את צוות השוטים כאן לצוות מייעץ ל WHO, או לפחות לראש הממשלה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742328
כשיורים צרורות לכל הכיוונים, מדי פעם פוגעים במשהו (אני מאמין לרמבו, לא לאיזי).
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742341
תאמין למי שאתה רוצה, אבל אני, בניגוד לסילבסטר סטלון, כן שירתי בצבא (ועוד ביחידה קרבית).
יש כמה דברים שאתה אמור ללמוד בשיעורי פיזיקה, אבל אין כמו ניסיון קרבי כדי להפנים:
1. לכדורים יש משקל. אם תכפיל את כמות הכדורים שאנשים בסרטים יורים לכל עבר במשקל של כל כדור, תגלה שאותם אנשים סוחבים עליהם בין 100 ק”ג לטון של תחמושת (נניח שהם מחליפים מחסניות בין טייקים).
2. כשקליע (עופרת מצופה נחושת בדרך כלל) פוגע בברזל, לא עפים ניצוצות. זה כי מתכת היא מוליכת חום טובה ועם קיבול חום לא זניח, כך שאנרגיית הפגיעה לא יוצרת חום גבוה במיוחד, אפילו אם עפים שבבי מתכת קטנים.
3. החוק השלישי של ניוטון חל גם על קליעי רובים ועל רסס של רובה צייד. המתקף שהקליעים והרסס מפעילים על הנפגע שווה למתקף שהרובה מפעיל על היורה. אם היורה לא עף אחורה, גם הנפגע לא צריך לעוף.
4. משתיק קול יכול לעמעם את הרעש של הפיצוץ שמשגר את הקליע לדרכו, לא את הבום העל-קולי שהקליע יוצר במעופו. לכן אי אפשר להשתיק קול של רובים (וגם אקדח עם משתיק קול עושה לא מעט רעש, סדר גודל של דלת נטרקת ממש חזק)
5. כשאתה מפרק רובה צלפים (מספיק שאתה מפריד ממנו את הכוונת הטלסקופית) ומרכיב בחזרה הוא יוצא מאיפוס וצריך לבצע מטווח איפוס לפני שיהיה ניתן להשתמש בו באופן יעיל.
בשורה התחתונה, סרטי פעולה הם לא ממש מדריך טוב ללוחמה אפקטיבית.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742346
לא חשבתי שיש צורך להוסיף את ה :-)

רוב מה שכתב מוכר לי, כמובן, כי מלבד "רמבו" ראיתי גם את מכסחי המיתוסים ועניינים דומים. את סעיף 5 לא ידעתי, כך שאולי חסכת לי נסיון התנקשות כושל! חן חן.

א-פרופו המיתוסים שהקולנוע מוכר לנו, לו הייתי הנבל התורן, הטיימר שהייתי מצמיד למטען היה גורם לפיצוץ לא כשהוא מתאפס אלא דקה-שתיים קודם, בשביל הצחוקים (לא רעיון מקורי שלי).
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742350
לו הייתי הנבל התורן, הטיימר שהייתי מצמיד למטען היה ללא תצוגה של הזמן שנשאר, אפילו שזה מקלקל את הדרמה.
אם תתקל פעם בפצצה גרעינית שעומדת להתפוצץ, הדרך היעילה לנטרל אותה במהירות היא לגרום לה לנזק פיזי, אפשר באמצעות פטיש, חומר נפץ, לזרוק אותה מגובה, לא משנה. המנגנון הוא כל כך רגיש ומדויק שכמעט כל נזק שתגרום לה ימנע ממנה לפעול כמו שצריך. איך הסביר לי פעם פרופסור יששכר אונא, אם תשים על השולחן ערימה של אורניום 235 ותוסיף כל פעם קצת עד שתגיע למסה קריטית, תקבל פיצוץ מסדר גודל של רימון יד (פלוס קרינה שתהרוג כנראה את כל מי שנמצא בחדר יחד איתך).
סרט שבאופן מפתיע מתייחס בצורה הגיונית לנשק גרעיני הוא "שקרים אמיתיים", שם הטובים יורים טיל לתוך מכונית שנושאת נשק גרעיני (בידיעה שהוא שם ושהפיצוץ לא יכול להפעיל אותו) והרעים מונעים ניטרול של פצצה גרעינית על ידי יציקת בטון סביבה לאחר הפעלתה (עם טיימר!).
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742351
לאאא! מידע מוטעה טוב יותר מחוסר מידע. מי שלא יודע כמה זמן יש לו עלול לנהוג בשכל ולברוח משם כל עוד נפשו בו, בעוד עמיתו קר הרוח רואה שיש לו עוד שתי דקות תמימות להחליט אם לחתוך את החוט האדום או הצהוב כך שאין צורך להיכנס ללח... בום!!!

תודה על עניין ניטרול הפצצה הגרעינית, מעכשיו לא אצא מהבית בלי פטיש. אני מקווה שפטיש חמש קילו מספיק.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742359
אני לא משוכנע בקשר ל-‏3.
חישוב התנע כמובן נכון, אבל השפעתו תלויה גם במקום בו הוא פוגע, בשטח הפגיעה ואולי יותר מזה - במוכנות השרירית של היורה מול חוסר המוכנות של הירוי.
גם כשאתה יורה, מלמדים אותך 'להתכונן' להדף כדי לספוג אותו כהלכה. אם אתה לא עושה זאת, גם תקבל מכה יותר כואבת בכתף וגם תפגע פחות טוב.
באנלוגיה - כשנהג ונוסע לידו חווים בלימת פתע, התנע או הכח המופעל על שניהם זהה, אבל הנוסע ייזרק קדימה באופן הרבה יותר אגרסיבי, כי הוא לא היה מוכן לתאוטה הפתאומית.
בדומה לזה, איש שנותן אגרוף לאיש אחר יכול להפיל אותו ולהישאר עומד יציב, גם אם לשניהם משקל שווה ולפי הטיעון שלך (טוב, של ניוטון) המתקף על שניהם שווה בעוצמתו ושניהם אמורים היו לעוף אחורה באותה מידה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742362
ואל תשכח את הצ'י
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742363
מוכנות יכולה למנוע נפילה, ואכן, גם במציאות, אנשים שיורים בהם נוטים ליפול. זה בסדר גמור. אבל בסרטים, אנשים שיורים בהם (בעיקר עם רובה צייד) עפים באוויר כמה מטרים לאחור (בעיקר אם יש משהו מזכוכית כמו חלון או מראה מאחוריהם). אם זה היה נכון גם היורה היה צריך לעוף ושום מוכנות (אולי למעט מגפיים מגנטיים) לא היתה יכולה למנוע את זה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742365
אפשר גם לחשב בקלות את התנע שנושא עימו קליע. למען האמת, אני כמעט בטוח שעשינו פעם את החשבון הזה בתיכון והגענו למסקנה תואמת את מה שאתה אומר.

ב 0.38 שקיבלתי מהארי המזוהם עם פרישתו, משקל הקליע הוא כ-‏10 גרם. אדם ששוקל 70 ק"ג יקבל מהירות קטנה פי 7000 ממהירות הקליע (מסת הקליע זניחה לחישוב הזה) אם הקליע נשאר בגופו. מהירות הלוע של האקדח היא בערך 300 מ/שנ', ו 1/7000 מזה הוא משהו שחבל להתייחס אליו בכלל, כך שמכסחי המיתוסים אינם משקרים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742367
טוב, תודה שחלון הזכוכית מאחורה משנה לגמרי את תנאי ההתחלה.
אגב, יש עוד אסימטריה פיזיקלית בין שני צידי הרובה - היפותטית, אפשר לחשוב על מערכת ירי שבה לוקח לקליע להאיץ זמן ארוך יחסית (גם עשירית שנייה זה הרבה לצורך הענין). במערכת הזו, הכח הרגעי המופעל על היורה יהיה חלש יחסית, ולכן יהיה קל לשריריו לייצב אותו.
לעומתו, הנורה סופג את כל האנרגיה של הקליע בזמן קצר מאד. עד כמה שזכרוני לא מטעני, זה אומר שהכח הרגעי המופעל עליו גדול יותר.
תחשוב על מיידה פטיש או זורק כידון, מול סופג כידון.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742329
גם את זה אפשר להשוות.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742330
תודה. רואים שהשיפוע בישראל היה באמת תלול יותר. מה שנעשה חידה גדולה יותר בעקבות הגרף הוא אותה ירידה בלתי מוסברת במספר החולים באנגליה (שכנראה שינתה מגמה לאחרונה) במקביל להשתלטות זן דלתא; לו הייתי חוקר קורונה הייתי מפנה מאמצים לחקר התעלומה הזאת, כי יש לי הרגשה שמסתתר שם משהו חשוב שעשוי להביא תועלת.

הערה כללית: עכש"י הדיווחים מבוססים על חולים ונשאים מאומתים, כך שחלק גדול מאלה שאינם מפתחים תסמינים לא נכללים בסטטיסטיקה. זה אומר שצריך להכניס למשחק עוד פרמטר/ים, כאילו חסרים לנו כאלה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742332
לא נראה לי חידה גדולה כל כך. בבריטניה החיסון התפרש על תקופה ארוכה. בגלל האילוצים החליטו שם לתת תחילה מנה ראשונה לכל האוכלוסיה ורק אחר כך להתחיל לחסן במנה שנייה. חלק גדול מהאוכלוסיה שם קיבל חיסון שני רק לאחרונה ורמת הנוגדנים בדם שלו גבוהה. המבחן יהיה בעוד כמה חודשים כאשר הרמה הזאת תרד.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742333
אני חושב שיש הסבר די טוב, והעליה האחרונה נראית תואמת את ההסבר (ירידה חדה בטמפרטורות כמה ימים לפני שהתחילה העליה). בהתחשב בעובדה שהטמפרטורות עלו באחרונה כנראה שקצב העליה יתמתן לכמה ימים, עד שהשנוי ביום שני (ביטול חובת הסגר למחוסנים שבאו במגע עם חוה מאומת) ופתיחת שנת הלימודים שבועיים אחר כך יתחילו להשפיע, ונראה שוב מספרים קרובים למה שראינו בסוף יולי (או שלא).

בבריטניה יש במקביל לדיווח הרשמי את המידע של ZOE שבנוי על מליוני מתנדבים שמדווחים מידי יום באופן שכנראה מצליח לנטרל את הבעיתיות שבחולים שלא נבדקים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742338
לא סביר - גם בבריטניה, בגרמניה ובהולנד זן דלתא הוא כבר 97-99% מהמקרים, מזה לפחות שבועיים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742155
אין לי שום מושג, כמובן, אבל ייתכן שההבדל נעוץ באיזו החלטה אדמיניסטרטיבית את מי לאשפז בבית חולים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742157
גם כשמשווים טיפול נמרץ או מתים מקבלים תוצאה דומה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742159
בהולנד גם תמיד מוצאים איזה ילד שיסגור את החור בסכר, או יסכור את החור בסגר.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742337
הסבר אפשרי הוא כמובן הירידה ביעילות החיסון עם הזמן - בישראל חיסנו את רוב המדינה בינואר-פברואר, בהולנד הרבה יותר מאוחר.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742340
אולי, אבל אז זה לא מסביר את קפריסין.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 742410
אולי סיבה נוספת להבדל הוא שבישראל האנשים הלא מחוסנים מרוכזים יותר?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים