|
||||
|
||||
אל תהיה חשדן אלי, יכול להיות שאני טועה, אבל אני בטח לא משקרת לך. זה יותר מהרבה אנשים שאני פוגשת, כל כך הרבה שקרים יש, הרבה יותר שקרים מאמת וברור למה. ההשוואה שלך לאישה היא שגויה, כבר כתבתי כאן למישהו, אישה מניקה חצי ליטר עד ליטר ליום. פרה נשאבת בחודשיים הראשונים בשיא התפוקה 50 ליטר ליום. תעשה חישוב ותראה שזה שקול לאישה ששואבת 7 ליטר ליום. פרוורטי. אלה העטינים של הפרה המסכנה בתמונה שהעליתי. אבל אתה צודק, אלה פרות שונות, דיקסי היא לא פרת חליבה, היא לא עברה "השבחה גנטית" והעטינים שלה רגילים. סאנבים הוא חבר שלה, למה לא, לכלב שלך אין חברים בגינה? גם אם אין לך כלב? לא שמת לב ש"דיקסי עם החבר שלה העגל היתום סאנבים" זאת הכותרת באנגלית על התמונה. חבר זה רגיל אבל באמת מוזר לומר על עגל שהוא יתום, אז חייב להיות כאן איזה סיפור. ויש סיפור, סיפור ההצלה של סאנבים. איך נחשפת לתעשיה? כתבת שאתה ממשיך לצרוך חלב ובשר וביצים, גם אם פחות, כי אחרת תצטרך להתעסק כל היום עם אוכל. זאת הסיבה היחידה או שיש סיבות נוספות? אם כל המוצרים היו על המדף בסופר והיית יכול לארגן לעצמך משהו לאכול באותה קלות, היית טבעוני? לילה טוב בינתיים |
|
||||
|
||||
היא לא סתם פרה רגילה. היא פרה מורעבת (לפי התיאור שלך). |
|
||||
|
||||
זה שהכותרת באנגלית משחקת את המשחק לא אומר שזה נכון,מוצדק ובטח לא מוכרח שאני אסכים לכך אני מוכן לשחק את "משחק ההאנשה" הזה-תגדירי "חבר" נחשפתי מכתבות אקראיות,שיטוטים באינט',פייסבוק וכו' אני אדם שאוכל הרבה,ומורגל לאכול הרבה בשר,מטבעונים שאני מכיר מסביבי זאת דרך חיים שלמה שמחייבת אותך להתעסק עם אוכל כל היום(בטח אחד שאוכל בכמויות שלי) מה כבר יהיה בסופר?! שקית עדשים שצריך להשרות ולבשל ולהוסיף ולדאוג שיהיו את כל אבות המזון ולארוז ... או ארוחה עסקית של עוף בקשיו. |
|
||||
|
||||
רק שים לב שבסיפא אתה משווה בין אוכל-שמכינים-בבית לבין ארוחה במסעדה. |
|
||||
|
||||
טבעונים ממש לא מתעסקים עם אוכל כל היום. הסיבות העיקריות שזה נראה כך הן: 1. יש די מעט אוכל תעשייתי טבעוני (בתחליפים צמחיים כמו טבעול יש לרוב ביצים) כך שקשה יותר לפנות לפתרונות של "דקה במיקרו ויש ארוחה". 2. טבעונים בבלוגים שמקדמים טבעונות שוקדים על הכנת אוכל אסתטי ומקורי במיוחד, מסיבות של רצון לקדם את הבלוג, את הטבעונות או את שניהם גם יחד1. בסך הכל, גם פיתה עם חומוס, חצילים וסלט היא ארוחה טבעונית. לא צריך להתאמץ הרבה. 1 אין צורך לקשר פה את הבלוג ההוא שמרכז תמונות אוכל טבעוניות מגעילות, העיקרון ברור. |
|
||||
|
||||
יש לך אולי המלצה על מוצר טבעוני ובריא שאפשר לחמם ולאכול? |
|
||||
|
||||
גרגרי חומוס מבושלים (אם כוונתך למוצר תעשייתי מוכן - אז מהקפואים, לא מהמשומרים). |
|
||||
|
||||
1 הבלוג ההוא של תמונות אוכל טבעוניות מגעילות מרגיז אותי. בראש ובראשונה האוכל נראה ככה כי אנשים לא יודעים לצלם אוכל, ולצלם אוכל זו מומחיות2. משום מה אין בלוג שמרכז אוכל בשרי גועלי, ויש הרבה מאוד אוכל בשרי גועלי. חצי מהדוגמאות שלהם הם ל"דברים שנראים כאילו מישהו אכל והקיא" - ואם פירה-עם-אפונה נכנס בהגדרה הזו, קל וחומר צ'ילי קון קרנה וספגטי בולונז. שלא לדבר על קלופס (לא ניסיתם? אל תנסו!). 2 והחפצים בדוגמא מוזמנים לגשת אל מדף ספרי הבישול שלהם, או של אמא שלהם, לשלוף את הספרים של רות סירקיס, להסתכל בתמונות-הלא-ממש-מעוררות-תאבון, ולהשוות לספרי הבישול שיצאו כאן ב-10 השנים האחרונות לא בחיבורה של רות סירקיס. הסיבה היא לא שהבישולים של רות סירקיס לא נראים טוב, אלא שברוב המכריע של ספרי הבישול האחרים הקרדיט על הצילום שייך לצלם אוכל מקצועי, ואצל רות סירקיס הקרדיט על הצילום שייך לבן זוגה3. 3 מחברי רוב-רובם של בלוגי הבישול שאינם, נניח, בצק אלים, יודעים לצלם אוכל עוד פחות מבן זוגה של רות סירקיס. |
|
||||
|
||||
קלופס? את קיבוצניקית? |
|
||||
|
||||
לא. אבל אמא שלי מצאה את זה בספר של רות סירקיס, והתאהבה ברעיון. היא הכינה את זה פעמיים או שלוש. בשר-טחון-מכובס, עם אורז במקום פירורי לחם (''כי אורז זה יותר בריא מסתם לחם''), בצירוף אפונה ועוד כלמיני בפנים - זה אחד הדברים היותר מגעילים, אסטטית, שאכלתי מימי. בחיי שזה נראה כאילו מישהו אכל את זה כבר, ורק קיבצו את זה לצורה מוצקה משהו. בסוף היא הבינה שאנחנו נותנים את רוב מנתנו לכלב, מתחת לשולחן (הכלב נהנה מאוד), והקץ לקלופס. |
|
||||
|
||||
התשובה ל"טבעונים שמדכאים אותי" - https://www.facebook.com/veganartil (וגם הבלוג הנהדר "דברים בעלמה"1 שאמנם צמחוני אבל עם המון מנות טבעוניות שנראות מעולה) |
|
||||
|
||||
כן, אי אפשר לקבל את כל הסידן והחלבונים שלך מפיתה עם חומוס, ולהישאר בריא. אני יודע כי ניסיתי :) |
|
||||
|
||||
אבל ממג'דרה כן. זה לא בדיוק תבשיל שצריך לטרוח עליו יומיים במטבח. |
|
||||
|
||||
למרות שיש עוד סיבות, מה שכתבת כסיבה מספר 1 מסביר הרבה, וזה מסביר בדיוק למה טבעונים באמת מתעסקים עם אוכל כל היום, לא למה "זה נראה כך" אלא למה זה בדיוק כך. אולי יש לזה כמה יוצאים מן הכלל ואולי את ביניהם, אני לא יודע עלייך כלום. אבל מדובר על הטבעוני הממוצע שיוצא לפגוש בכל מיני נסיבות. מה שקצת עצוב זה שהם מדברים על הנסיון הקבוע להמציא כל מיני מאכלים שאולי הטעם שלהם ייצא נסבל, ובתוך זה חלק מהם בעצם מדברים על הגעגועים שלהם למה שהם אכלו בגלגול הקודם שלהם, לפני הטבעונות. ואני הולך לזרוק כאן, למזלי בעילום שם, פצצת אטום מזעזעת שלא במהרה יירגעו ממנה ישראלים כשרים והגונים: לא כולם אוהבים פיתה עם חומוס, ואם להיות יותר ספציפי: לא כולם אוהבים חומוס, אני, למשל, לא אוהב (ישראלי מלידה ומבטן, עושה מילואים קרביים והכל), ולא יעזרו כל המתכונים שמישהי אולי תנדב לי כאן - לא אוהב, נקודה. |
|
||||
|
||||
טוב, אז אל תאכל חומוס. גם אני לא אוהבת את התחליפים - ''המבורגר'' טבעוני זה פשוט לא זה, ולא משנה כמה עדשים יטחנו בפנים. אכלתי גם ''שניצל'' מסייטן שהיה סביר, מספק את התאווה לג'אנק, אבל לא יותר מזה. אני מסתפקת פשוט במנות מבושלות ובהמון ירקות ופירות. אבל אני לא טבעונית (אלא רק אוהדת טבעונות), אז יש פה במטבח ביצים, מה שעוזר מאוד לערך התזונתי. |
|
||||
|
||||
כופר! |
|
||||
|
||||
באשר להשוואה הכמותית לאישה מיניקה: ברגע הראשון הלכתי בעקבותייך וחשבתי שפרמטר ההשוואה הוא יחס המשקל בין האישה לפרה, שהוא בערך 10, מה שנותן עד 5 ליטר ביום. אבל אז הבנתי שזה לא הפרמטר הנכון. הפרמטר הנכון יותר הוא ההפרש בין משקל העגל למשקל התינוק. כשהם נולדים זה אכן פי עשר על פי המסמך הזה. אבל חשבתי עוד יותר והבנתי שהפרמטר הנכון הוא בכמה עולה משקלו של העגל בחודשי חייו הראשונים1. על פי אותו מסמך לעיל, העגל עולה בסביבות קילו ביום. מחישוב קצר שעשיתי זה יוצא פי 25 יותר מתינוק רגיל2. אז אם תינוק רגיל שותה עד ליטר ביום, אני מצפה שהעגל ישתה 25 ליטר ביום. לפחות. זה כבר לא כל כך רחוק מהערכים שאת נותנת עבור פרות חולבות. 1 עגל בן 5 חודשים שוקל מעל 200 קילו, לפי הקישור לעיל. 2 וזה לפני שאנחנו גם סופרים את כמות האנרגיה שמוציא אותו עגל, שמעצם זה שהוא הולך ומקפץ (ונושא את משקלו) מהיום הראשון בעוד העולל נישא על כפיים באותה תקופה), היא ודאי גדולה בשני סדרי גודל משל התינוק האנושי. |
|
||||
|
||||
אני לא בטוחה שזו השוואה רצינית. תינוק אנושי במשקל 5 קילו אינו צורך פי-שתיים חלב מתינוק אנושי במשקל 2.5 קילו. וגם העגל, לא אמור לצרוך 25 ליטר ביום רק משום שמשקלו פי 25 מתינוק אנושי. _________________ גם פילים הם יונקים. כמה חלב צורך פילון? לא יצא לי לראות פילות עם עטינים עד הרצפה רק בגלל שהן מיניקות. |
|
||||
|
||||
תינוק במשקל 2.5 קילו עולה במשקלו הרבה יותר מהר מתינוק במשקל 5 קילו. וחוץ מזה זה מה שאומרת המלצת טיפת חלב לכמות שצריך תינוק לאכול: "ישנה נוסחה - משקל הילד כפול 150 מ"ל חלקי מספר הארוחות ליממה. דוגמה ילד ששוקל 4 קילו לפי נוסחה זו ,יקבל כול שלוש שעות 75 מ"ל.כמובן שיש להיות גמישים וללכת לפי דרישת הילד" אופס. מסתבר שזה כן פרופורציונלי למשקל התינוק. |
|
||||
|
||||
בתזונת בקבוק - כן. לא בהנקה. אליבא דיועצות ההנקה שנזקקתי לשירותיהן, חלב האם משתנה בהתאם לתינוק, לגילו, למשקלו, ואפילו משתנה בזמן הארוחה עצמה. כשתינוק יונק, החלב הראשוני הוא מתוק ודליל, וזה שמגיע בהמשך הוא שמנוני ומשביע יותר. ושניהם נחוצים לתינוק1. ככל שהתינוק גדל ההרכב הקלורי של החלב משתנה, מותאם לתינוק, אבל התינוק לא יונק כמות גדולה יותר. בגלל זה, אתה יכול לראות תינוקות גדולים שיונקים 3 דקות וזהו - הם פשוט שאבו את כל האוכל הנדרש להם. אותן יועצות המשילו את זה לארוחה שלך: אתה אוכל כמות של צלחת בכל ארוחה - אבל ההרכב שלה משתנה. ואם זה כך בחלב אם לתינוקות אנושיים, אני חושבת שזה נכון גם לגבי עגלים. 1 ולכן אם מגבילים את משך ההנקה לזמן קצוב וקצר, התינוק לא מקבל את החלב השני. |
|
||||
|
||||
הכנסת המון משתנים, הרכב החלב והרכבו, וקשה לכמת את זה. בין השאר התינוקות הגדולים גם חזקים יותר ויונקים כמות גדולה יותר בזמן קצר. ושוב את מתעלמת מזה שחשוב כמה התינוק עולה במשקך, לא המשקל הרגעי שלו. תינוק בחודשים הראשונים לחייהם עולים בקצב הרבה יותר גבוה מאחר כך. אבל בקו התחתון את באמת מאמינה שתינוק בן חצי שנה לא אוכל יותר מתינוק בן חודשים1, ושתינוק שעולה 30 גרם ביום ותינוק שעולה קילו ביום מוציאים את זה מהאוויר שהם נושמים? |
|
||||
|
||||
אני לא נוהגת להאכיל תינוקות בימים שבשגרה וייתכן שאני טועה, אבל נדמה לי שתינוק במשקל 5 קילו בדרך כלל כבר מצוי בשלב שהוא אוכל מוצקים (או מרוסקים) ולא מתבסס על תזונת חלב בלבד. |
|
||||
|
||||
יש את אלה שנולדו במשקל 4.7 קילו. במשקל 5 קילו הם עדיין יונקים. |
|
||||
|
||||
ולכן אמרתי ''בדרך כלל'' (וגם סייגתי ש,וכו'.) |
|
||||
|
||||
בגיל חודשיים למעלה מחצי מהתינוקות שוקלים מעל 5 ק"ג (ראו כאן). הם עדיין לא אוכלים אז מוצקים או מרוסקים. |
|
||||
|
||||
מקבלת את התיקון. |
|
||||
|
||||
אם היית אוסף את החתיכות שלו ומחזיר אותו לחיים, אתה חושב שעגל בן 5 חודשים היה יונק? אין קשר בין החישובים הדמיוניים שלך למציאות, עגל יונק באופן טבעי כ-5 ליטר ביום. |
|
||||
|
||||
מחיפוש נוסף נראה שמה שהיה חסר אצלי זה דוקא לא מה שכתבת - עגל בן 5 חודשים כבר לא יונק, העגלים נגמלים אחרי כחודשיים, וגם לפני זה הם כבר מערבים בתפריט שלהם אוכל מוצק, מה שסוגר את הפער האנרגטי והקלורי החסר מול החישוב שלי. סבבה. לי אין בעיה שמגדלים פרות בשביל החלב שלהן. יש לי בעייה עם תנאי הגידול שלהן. |
|
||||
|
||||
עגלים נגמלים באופן טבעי לאחר חודשיים? או במשקים המתועשים? |
|
||||
|
||||
זה כבר יותר מסובך למצוא, אבל האמת לא הייתי מתפלא שהן הרבה יותר מהירים מתינוקות אנושיים. את מוזמנת לברור בין המוץ לתבן בגוגל, לי אין מידע יותר מפורט מזה. |
|
||||
|
||||
נראה לי הגיוני אבולוציונית שאוכלי עשב בטבע יגמלו מהר: האכילה שלהם פשוטה, בהשוואה לטורפים או ליונקים שחיים על מזונות נדירים יותר בסביבתם, ולא צריך ללמוד הרבה. (ההפך מאצלנו, לפי תגובות שונות בדיון הזה!) |
|
||||
|
||||
באופן כללי אוכלי עשב חייבים להיות עצמאים מהר יותר, לפחות עד שרנני תשכנע את הנמרים להחליף את חברבורותיהם. |
|
||||
|
||||
ובכן, עגל עומד על רגליו בו-ביום. השאלה כמה זמן הוא ממשיך לינוק, במקביל לאכילת עשב, בשביל ההשלמה התזונתית, חיזוק המערכת החיסונית והכיף. בחברות פרימיטיביות, ילדים יונקים גם עד גיל 4, וזה כשהם כבר אוכלים מזמן אוכל מוצק ולא טחון כלל, ואולי גם יודעים כבר למצוא אוכל בעצמם. |
|
||||
|
||||
את לא יכולה להקיש מחברות אנוש פרימיטיביות על עגלים, כי ליונקים שונים התנהגויות שונות בנושא. אצל יונקים אחרים, למשל חתולים, האם גומלת את גוריה כמעט בבת אחת, בגיל מספר שבועות. אבל זה גם הגיל שבו הגורים מותאמים כבר לעבור לאכילת בשר. ברפתות, עגלים מופרדים מהאם אחרי מספר ימים וחיים על אבקת חלב חודשיים. לא יודעת אם אפשר להקיש מזה משהו, או אם מדובר בצל חיוור של התנהגות הפרות (התיאורטיות) בטבע. |
|
||||
|
||||
בינתיים מצאתי פה איזשהו מסמך1 שאומר: Cattle are managed to such an extent that the cows’ biologically normal reproductive performance and the calves’ biologically normal age of weaning and sexual behavior are largely unknown. וכמה שורות אחר כך מסופר שם על מחקר בשתי קבוצות של עגלים, אחת מזן מהונדס לגמרי (שם גיל הגמילה היה כ-8 חודשים) ואחת מזן חצי-"פראי" שבו גיל הגמילה היה 7-14 חודשים (ממוצע שונה בין זכרים לנקבות).1 לא מכירה את מוסד המחקר המפרסם ולא את כתב העת ששימש אכסנייה. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |