זאת לא תגובה 484101
כל פעם שאני קורא את הסיפורים האלו על תלמידי הזן האומללים שמנסים להבין מה הולך והמורה שלהם מכה אותם או מעיר הערות סתומות, אני מתרגז. מורי הזן הללו מצטיירים כשרלטנים מתנשאים ומלאי שביעות רצון.
זאת לא תגובה 484103
זאת ממש לא תגובה.
מתי הכו אותך לאחרונה או שלחו אותך לשפות את הקומקום כתשובה לשאלתך "מהו הזן?".
זאת לא תגובה 484104
מה אתה מנסה להגיד, שהסיפורים הללו לא קרו באמת? גם עקדת יצחק לא באמת התקיימה, ובכל זאת המסר מרגיז.
זאת לא תגובה 484110
זה לא מה שניסיתי להגיד. ניסיתי להגיד, דיי בהצלחה מבחינתי, שאתה מעולם לא היית תלמיד זן ולכן אתה לא יכול לבקר את השיטה. מדובר באנשים בוגרים ובריאים בנפשם שבוחרים מרצונם החופשי לחטוף מכות ממורי זן ולהקשיב ל"שטויות". אני מניח שחלק מהתלמידים הופכים בעצמם למורי זן בשלב כלשהו ואז יש להם הזדמנות להכות תלמידים מתחילים. אתה רואה, יש כאן צדק והגיון.
בבית הספר לא קוראים לתלמידים מטומטמים, מופרעים, טפשים? בטח שכן. בלי שום צידוק.
Assume the position, toad 484112
''אני מניח שחלק מהתלמידים הופכים בעצמם למורי זן בשלב כלשהו ואז יש להם הזדמנות להכות תלמידים מתחילים. אתה רואה, יש כאן צדק והגיון.''

אחלה צדק שבעולם. נשמע כמו טירונות גולני.
Assume the position, toad 484114
המשפט הזה הוא באמת נורא. מעניין אם זאת מסקנה סטנדרטית שחסידי הזן מגיעים אליה בקשר למושגי צדק והגיון או שזאת דעה אישית של האלמוני.
Assume the position, toad 484115
המשפט הזה נורא רק אם מתייחסים אליו ברצינות שכזו. לא באמת התכוונתי לזה כמובן.
מעולם לא הייתי חסיד זן או תלמיד זן. יש לי עניין מסוים בזן וזה הכל. אין לי מושג מה הן החוויות שעוברים תלמידי הזן כאשר הידע מועבר אליהם בצורה כזו.
מורי הזן, עד כמה שאני יודע, אינם מוכרים אבנים יקרות בעלות סגולות רוחניות או מלמדים אותך לדבר עם הקב"ה. לא בכדי כתב מי שכתב באחת התגובות שמעלינו שהזן הוא "דת" ולא דת. המרכאות נמצאות שם מפני שמדובר באורח חיים מסוים, פילוסופי אן תרצה, ולא באמונה בעל טבעי או בהבטחה כלשהי (גן עדן/גיהנום, ישו/משיח).
Assume the position, toad 484116
גם אני מעולם לא הייתי חסיד זן או תלמיד זן. ההבדל ביננו הוא שלי משום מה אסור ''לבקר את השיטה'' (מה שאגב לא עשיתי) אבל לך מותר.
לא קראתי לזן ''שטויות'' ולא קראתי לתלמידי הזן מטומטמים. מה שכן ביקרתי הוא את דמות מדריך הזן כפי שהוא מצטייר בסיפורי הזן.
זאת לא תגובה 484113
אתה מתכוון ש*המורים* קוראים לתלמידים מטומטמים, מופרעים וטפשים? נדמה לי שזה בהחלט לא דבר כל כך רגיל ומקובל וזה עלול לעלות להם ביוקר. לפני כמה שנים מחנכת בבית הספר של הילדים שלי אמרה לכיתה שלה שהם "מטומטמים", וועד ההורים יצא נגדה ודאג שהיא לא תחנך יותר את אותה כיתה ואחר כך גם ועדי כיתות אחרים נלחמו בה כדי שלא תקבל את הכיתות של ילדיהם. היא שילמה מחיר חברתי ומקצועי גבוה ואני מתארת לי שהיא מצטערת על המילה האומללה הזאת עד היום.
אה, זה זן 484130
אני מתחילה להסתכל באור חדש על הבקשה מהחניכים להביא אבקת חשמל (סמינר מד"צים‏1, תנועת הנוער העובד איחוד, מחזור XXXX).

1 אל דאגה, ברחתי להם באמצע.
אה, זה זן 484162
את בטוחה שאין לך שם X אחת מיותרת?
אה, זה זן 484165
כנראה. אולי אפילו שתיים.
זאת לא תגובה 484105
"האומללים שמנסים להבין מה הולך" תגובה 484018
זאת לא תגובה 484106
בדיוק. ככה בדיוק נשמע שרלטן לפני שהוא מוכר לך אבני אנרגיות.
זאת לא תגובה 484109
שיט, שוב תפסו אותי(:
זאת לא תגובה 484119
וכאן המקום לקישור לדיון 1477
זאת לא תגובה 485058
החשדנות שלך מובנת מאוד, לאור מה שרואים מסביב במה שנקרא "עידן חדש", עם המון אנשים שמנסים להתפרנס מכל מיני שיטות שלא הוכחה יעילותן, וזה במקרה הטוב..

אז רק להבהרה- ההיכרות האישית שלי עם זן מעשי היה במסגרת חינמית. ליתר דיוק - הבאים למקום התבקשו לשלשל תרומה צנועה לתוך קופסה, איש לפי יכולתו, ובלי שמישהו יבדוק מי נתן וכמה, והכסף הזה הלך לשכ"ד של המקום. אבל אף אחד לא חי מהסכומים הצנועים ההם, ושני האנשים שעמדו בראש הדוז'ו עשו דברים אחרים לפרנסתם.

לדעתי, במצב כזה אפשר להוריד את רמת החשדנות לגבי "שרלטנות" לקרוב מאוד לאפס, לא?
(במלים אחרות: אם נותנים לך אבן-אנרגיה בחינם, לא תיקח? :)
זאת לא תגובה 485060
לגבי זן, נראה לי שאת צודקת ורמת השרלטנות נמוכה. עם זאת המסקנה שלך קצת מסוכנת - יש לא מעט דברים שמקבלים בחינם, מקמעות ועד לספרי הארה שעלולים לעלות ביוקר בסופו של דבר (קצת כמו מנת סם ראשונה 'על חשבון הבית')
זאת לא תגובה 485110
שרלטנות לא תמיד באה מעמדה של רווח כספי.

הבעיה המקורית שלי היתה עם ההתנסחויות המתנשאות של המדריכים כפי שבאו לידי ביטוי במעט הסיפורים שקראתי, ובסימפטיה שחשתי כלפי התלמידים המבולבלים. התגובות המתגוננות שזה עורר די הפתיעו אותי.

סיפור לא ממש קשור:
פעם פגשתי מין חסיד של איזו כת מזרחית, שהציע לי ספר שהסביר את הנושא (ללא תשלום, קח, לצורך ההשכלה שלך, אני רואה שאתה טיפוס אינטלגנטי). כשהושטתי את ידי לספר ( כריכה קשה, הרבה דפי כרומו עם ציורים של אלים הודים ועננים) הוא העיר בעדינות שנהוג לתרום למען התנועה, אם אני רוצה כמובן, מספר דולרים (זה היה בארה"ב). כשהצעתי לתרום דולר, הוא הביט עלי במבט מאושר (הם תמיד מאושרים), חטף במיומנות את הספר מידי ואמר "אם כך, הרשה לי להציע לך ספר יותר מתומצת" ודחף לידי ספרון בכריכה רכה.
זאת לא תגובה 485111
נו, והספרון הועיל, לפחות, להשכלה שלך? (כן כן, הבנתי, לא זה הנושא :-))
זאת לא תגובה 485112
אני מתבייש להודות שאיבדתי אותו באחד ממעברי הדירות המרובים. זה כנראה מסביר למה עד היום אני תקוע ברמה רוחנית נמוכה.
זאת לא תגובה 485116
:-)

(איזה מזל שאתה ברמה רוחנית נמוכה, אחרת במקום "חזית המדע" היינו מקבלים ממך מאמר נורא-נורא-חשוב בשם "אם תאזין לדממה שבליבך, הפרח יספר לך למה הוא פורח")
טובים השניים 485262
למה במקום?
זאת לא תגובה 485120
מזגן מקולקל הוא ההסבר שלי.
זאת לא תגובה 485121
אז לחפש את הספר בפילטר של המזגן (ליד התכשיטים)?
זאת לא תגובה 485123
לא צריך, אנחנו כבר נחפש בשבילך.
זאת לא תגובה 485246
הסבר שלא עובר את מבחן התער של אוקהם.
זאת לא תגובה 485145
בצומת ספרים היו כמה ספרים בשקל קצת יותר טובים מזה שרכשת בדולר.
זאת לא תגובה 485148
אבל כרטיס הטיסה מקזז.
זאת לא תגובה 484217
טוב... לנו המערביים זה אכן נראה מוזר.

נראה לי שאפשר לסכם ולומר שהשיטות האלה נועדו לקרוע את האדם מהמציאות שלו ולהביאו לידיעה שהוא אינו יודע דבר. זה גם מה שעמד בבסיס האקדמיה היוונית בראשות ארקסילאוס, אם כי הם לקחו את זה בכיוון של דעה מסתברת שאיני יודע עד כמה הם לקחו אותה ברצינות. טאואיזם יציין וידגיש שזו עמדה אחת, וזן... פשוט יתנער מהבעתה.

מה הטעם בזה? הטעם הוא בביטול מציאות פרטית מוגבלת שנשענת לא מעט על הדימיון ומתקשה להתמודד עם עובדות החיים. אולי אפשר לומר שהפרט מוכוון למציאות העובדתית וזוכה ב"חופש משום שהוא רואה את כל כבליו".

בהמשך ההקבלה לפילוסופיה מערבית יצויין, שגם סוקרטס נתפס כמבלבל ומרגיז על ידי בני שיחו (שלא שותפים לעניינו והם בבחינת קורבנות תמימים. כמובן שיש גם דיאלוגים אחרים), אבל הגישה שלו היא מושגית ולכן קל לנו יותר להעריכה.

בהפניה הבאה יש תחת הכותרת אפיסטמולוגיה דיון בן 6 חלקים שנקרא זן בודהיזם וסוציולוגיה של הדת. הדיון עובר על המושגים ומתאר את הטכניקות.

זאת לא תגובה 484250
לחילופין: כאשר אתה מצליח לבלבל את התלמיד אתה יכול להכניס לראש שלו כל מיני רעיונות משונים.

דוגמה:
זאת לא תגובה 484273
בדומה לך היו לי "התרגזויות" ממשהו דומה, שבעקבותיהם עשיתי משהו. אני רוצה לחלוק עמך ועם אחרים את התוצאות.

א. הזן הוא ככל הנראה סינתזה בין דת השינטו שהיא דת אנימיסטית מקומית של יפן ושל הבודהיזם המזרח אסיאתי.מעבר לכך לא התעניינתי ולכן מה שאגיד אינו בהכרח נכון או קשור לזן.

ב. לאדם המודרני בן המערב די ברור שהוא חי בעידן הגולש לאט אך בטוח לתוך קטסטרופה דמוגרפית ואקולוגית. די ברור לו גם כי כל המאמצים וההתארגנויות למניעת השואה הזו הם נאיביים וחסרי סיכוי מפני שהם נוגדים תכונות בסיסיות של האופי האנושי שהתפתחו לאורך האבולוציה. מכאן אפשר להבין רצון של אדם כזה להתכנס בעצמו ולצמצם את תודעתו לדבריו של חכם המזרח המשתעשע בהפשטות לשוניות מנותקות מן המציאות (כמו "מחיאת כף יד אחת"), משל למי שצופה בבועות סבון צבעוניות.

ג. כאשר אני שומע את "סיפורי" הנפלאות של "תלמידים" מערביים על חכמתם של הגורואים המזרחיים, מיד מתעורר בי היצר הרע ולוחש לי שהמדובר בחסידים שוטים. תמיד חשדתי שהקשר בין התובנות המערביות הללו לבין התורות המזרחיות שמהן נבעו אותן מעשיות סתומות ומשלים ללא פשר הוא מקרי בלבד. סביר שהתלמידים המערביים מערים לתוך הסיפורים האלו את האג'נדה המערבית שאיתה באו והיא להנתק מן הצורך במעורבות פוליטית וחברתית מעיקה ובלתי מועילה לטובת "דבש" רוחני מנותק ובלתי מזיק כשם שהוא בלתי מחייב. התרגזותי יכלה להפוך לסיפוק אירוני (ומה לעשות גם קצת מתנשא) אילו התברר שכל התובנות המופלאות הללו היו חסרות בסיס או אפילו מנוגדות לבסיס של האמונות המזרחיות האלו.

ד. חשדותי ו"שאיפת הנקם" שלי הובילו אותי לקרוא 2-3 תאורים מקוצרים של יסודות התורה הבודהיסטית. להפתעתי, אני חייב להגיד שחשדותי היו בלתי מוצדקים.

ה. למעשה אותם תלמידים מערביים (כלומר לפחות אלו שבחרו בבודהיזם על שפע צורותיו) כיווננו את עצמם אל תורה שאכן מכילה בתוכה את היסודות העונים על מה שהם מחפשים.

ו. הבודהיזם הוא פילוסופיה מעמיקה ומתוחכמת במיוחד ופראגמטית ואנושית בו בזמן. (מנקודת המבט שלי תיחכומה עומד ברמה אחת עם הדתות המונותאיסטיות אם לא עולה עליהן). היא גם פילוסופיה המתבססת על האדם כפרט הרבה מעל ומעבר לדתות האחרות (שמרכז בכובד שלהן עוסק בבני אדם כקהילות וחברות).

ז. "ארבע האמיתות הנאצלות" של בודהא מתעלות את כל הקושי הדיכוי והסבל ("דוקהא") שבחברה האנושית אל הפרט ואל רצונותיו ותשוקותיו. גם התיקון או בעצם ההחלצות מן הסבל היא אישית ולא חברתית. כלומר תיקון העצמי הוא גם תיקון העולם. וזהו בעיקרון מה שהתלמידים החדשים של הבודהה בעצם חיפשו.

ח. ככל דת קנונית והמונית, גם הבודהיזם יצר קאנון וקוד התנהגות עבור החילונים שלו (כלומר אלו שאינם נזירים בודהיסטיים). אלא שאופיו האליטיסטי והרוחני של הבודהיזם המלא יצרו קשר מינימליסטי וגמיש במיוחד עבור הקהילה הבודהיסטית הרחבה. אפשר להגיד שהבודהיזם מטיל על מאמיניו החילוניים קוד התנהגות החופף בעצם למכנה המשותף של הדתות הגדולות האחרות, אלא שהוא יותר אוניברסלי והומניסטי מהן. למשל הבודהה ממליץ על צמחונות אך משאיר את ההחלטה הסופית למסורות מקומיות ולאינסוף הכיתות הבודהיסטיות השונות (הנזירים הבודהיסטיים לעומת זאת מחוייבים לצמחונות). גם הקשר הלא מחייב יותר מדי בין החכם הבודהיסטי לקהל הרחב שלו גזור ע"פ רצונותיהם של החסידים החדשים מן המערב.
זאת לא תגובה 484344
לגבי ב': נראה לי שזו טענה מעט כוללנית מבחינת הזמן והתחום הגאוגרפי. "בן המערב" הטיפוסי היה הרבה יותר אופטימי ב-‏1990 עת חלומות "קץ ההיסטוריה" הדהדו בעיתונים. בן המערב בן-העשרים היה עוד יותר אופטימי ב-‏1965 כשמהפכות צודקות שטפו את העולם. אנחנו חים בתקופה ובסביבה חברתית מעט עגמומית ופסימיסטית; אנחנו כנראה צודקים ולראיית השחורות שלנו יש בסיס; אבל צריך לזכור שיש לאופנה ואפילו לפוליטיקה חלק גדול במצב-הרוח הזה.
זאת לא תגובה 484346
ועוד כדאי לציין שהחששות הדמוגרפיים כבר לא מטרידים יותר מדי. במקומות רבים בעולם השאלה הדמוגרפית היום היא כיצד לקיים מדינה בתנאים של אוכלוסיה מצטמקת והולכת ולא כיצד להתמודד עם התפוצצות האוכלוסיה.
זאת לא תגובה 485553
אני מבקש לענות לך ולתשע נשמות תשובה קצת יותר נרחבת.

א. התשובה שלכם היא תשובה קלאסית שנותנים לאקולוגיסטים המזהירים מפני שואה אקולוגית: "אתם פסימיסטים, עגמומיים ומפיצי פאניקה לחינם. המצב לא כל כך גרוע. עברנו את פרעה, נעבור גם את זה".

ב. אני כאקולוגיסט מודאג חש מעט מבוכה כאשר אני מנסה לענות על הטענה הזו. אנו בעצם יורשיו הרוחניים של מלתוס תומס מלתוס [ויקיפדיה]. כמוהו אנו מזהירים מפני התפוצצות אוכלוסיה ושואה אקולוגית ודמוגרפית. וכמוהו אנו עומדים בפני האפשרות שאנו טועים לחלוטין. המציאות הוכיחה שמלתוס טעה לחלוטין. התקדמות טכנולוגית הקפיצה את כמות המשאבים ולמעשה כדוה"א יכול לקיים הרבה יותר אוכלוסיה מאשר חשב/חישב מלתוס. הבעיה היא לא רק המשאבים המוגבלים אלא גם אופן חלוקתם (וזהו ההקשר המרקסיסטי והניאו-מלתוסיאני). אנו יודעים שהמשאבים מתכלים ומוגבלים אבל איש אינו יודע מה גודל האוכלוסיה שהם יכולים לקיים. כלומר אי אפשר להגיד מתי בדיוק תקרה הקטסטרופה. אין זאת אומרת שהמשאבים הם בלתי מוגבלים והבעיה אינה קיימת.

ג. מספרו של ג'ארד דיימונד "התמוטטות", אנו למדים שהתמוטטות של תרבויות לא רק עתידה לקרות אלא היא כבר קרתה בכמה וכמה מקומות. המשאבים מוגבלים לא רק ברמת גלובליסטית. למשל מצוקת המים לא תחל כאשר כל מקורות המים ע"פ כדוה"א ידלדלו. היא יכולה להתחיל (וכבר התחילה במקומות מסויימים) משום שיכולתנו להוביל או להתפיל מים אינה אינסופית או מובטחת. תרבות אנושית בכלל ותרבויות מודרניות הן מורכבות מאוד וקיומן תלוי במארג סבוך ועדין של משאבים התנהגויות וערכים. הן יכולות להתמוטט הרבה לפני שהמשאב האחרון ע"פ כדוה"א יאזל.

ד. לא מדובר כאן בעגמומיות או פסימיזם סתם, אלא בהשקפה סבירה המיוסדת על המשאבים המרובים והמורכבים שדורשת חברה בת זמננו, על הבזבוז העצום שכרוך ברמת החיים המקובלת שלה ועל קצב הגידול שלה ביחס לגידול במשאבים שמספקות התפתחויות טכנולוגיות. כאמור איננו יודעים אם כדוה"א יכול לשאת 12 או 20 מיליארד בני אדם, אבל הוא אינו יכול לשאת 60 מיליארד ואיש אינו טוען זאת. בקצב הגידול הנוכחי המספר הגדול יותר אינו בחיק העתיד הרחוק אלא בעוד כמה עשרות שנים. האם הגידול יבלם לפני שנגיע לכמות הקריטית? איש אינו יודע. מה שאנו יכולים ללמוד מדיימונד הוא שגם כאשר אנו מגיעים לשלב בו כבר אי אפשר להתעלם מן המשבר ועדיין אפשר לעשות הרבה למנוע אותו, לעיתים קרובות הערכים והמסורות שלנו מונעים מאיתנו לפעול באופן רציונלי לפתרון הבעיות.

ה. אפשר להסביר את הפסימיזם החברתי בדוגמה מכאן ועכשיו. א"י בראשית המאה ה-‏20 אכלסה כמיליון איש, לא יותר מאשר בימי בית שני לפני 2000 שנה. כיום ארץ ישראל מאכלסת למעלה מ-‏10 מיליון תושבים. אפשר להגיד בבטחון סביר כי ברמת החיים הממוצעת הנוכחית אי אפשר לקיים 20 מיליון איש בשטחי א"י. האם הטיעון הזה יוכל לשכנע את היהודים והפלשתינים להפסיק את מלחמת בתי היולדות? ממה שראינו עד היום, התשובה שלילית.

ו. הילודה הנמוכה יותר בעולם הראשון אינה בהכרח פתרון גלובלי. הגלובליזם והמורכבות של התרבות המודרנית יוצרת קשרי תלות בין שכנים רחוקים מאוד. בזמנו היה נהוג להגיד שגם אם יום אחד יבשת אפריקה כולה תטבע באוקיינוס, יתר העולם כמעט שלא יחוש בכך. ובכן היבשת אינה טובעת, היא פשוט מופיעה על מפתנה של אירופה. לאירופאים יש ברירה בין להסכים ש"אפריקה תעבור אליהם" לבין נקיטת אמצעים רדיקליים נגד המהגרים.

ז. חלק מרכזי בעתיד האקולוגי העגום יש לבעיה החברתית של אי שויון בחלוקת המשאבים. צריך לזכור שאזרחי העולם הראשון חיים ברמת חיים וצורכים משאבים פי כמה וכמה מאשר שאר העולם. אם הבלגי ומשפחת ה-‏2.4 ילדים שלו צורכים כמו 40 קונגולזים, הבעיה אינה פחות חמורה אלא יותר חמורה. חברה אנושית ובפרט דמוקרטית, קרוב לודאי שתתרגם את הבעיה הזו למחלוקת הבאה: האם משפחת ה-‏2.4 צריכה לרדת ברמת חייה כדי לאפשר למשפחת ה-‏10 ילדים לעשות עוד 2 או שמשפחת ה-‏10 ילדים צריכה לותר על שני האחרונים כדי שמשפחת ה-‏2.4 תוכל להעלות את רמת חייה עוד יותר?

ח. הצגתי את השאלה האחרונה כדי להוביל לנקודה הבאה: כאשר חברה מגיעה לנקודת הדלדלות המשאבים (בגלל חוסר אחריות של התפוצצות האוכלוסין או של רמת חיים בזבזנית מדי) לא בטוח שהדמוקרטיה של מעמד הביניים כפי שהיא מוכרת לנו כיום מצוידת ביכולת להתמודד עם המשבר. במצב כזה נראה לי שלדיקטטורה פרסונאלית יש סיכויים עדיפים בהרבה. נראה לי שבין שנגיע לנקודת האל-חזור ובין שנעצר קצת לפני, הדמוקרטיה כבר תזרק מעבר לסיפון.
הרהור 485600
תגובה 484344 שלי נגעה פחות לטענות האקולוגיות עצמן, אלא יותר בדבר ה"די ברור" במשפט "בן המערב די ברור שהוא חי בעידן הגולש לאט אך בטוח לתוך קטסטרופה דמוגרפית ואקולוגית" ודומיו. ניסיתי להדגים שזה לא ברור וחד משמעי כל כך. אני די בטוח שנזכה לראות *אווירה* אינטלקטואלית יותר אופטימית, במהרה בימינו.

לגבי ח', גם אני תמהתי ביני לבין עצמי: האם הקולוניאליזם ההיסטורי הוא תנאי הכרחי לשפע לחופש ולשלווה שהם מנת חלקה של מערב אירופה בעשורים האחרונים? האם ה"טריק" של חברה פתוחה וסובלנית מחזיק מעמד רק בזכות מאות שנים של שוד ורצח?

תמיהה דומה היא: האם בזבוז המשאבים הוא תנאי הכרחי לשפע ולצמיחה הכלכלית? על פי חוקי התרמודינמיקה, כאשר נוצר מבנה מסובך חייבת לגדול האנטרופיה (מידת אי-הסדר) הגלובלית. מערכת אינה פולטת אנטרופיה רק אם היא נמצאת בשיווי משקל תרמודינמי, משהו כמו אוכלוסיית ציידים-לקטים שצדה פילים בדיוק בקצב ההתרבות. אולי הטלת מגבלות על הזיהום שפולטת האנושות תחזיר אותנו למצב הימי-ביניימי דמוי שיווי-משקל?

ואולי בהגבלות של האו"ם על איך לבלות, לאן לנסוע, במה לעבוד, כמה ילדים להביא לעולם, ואת מי להכניס למולדת, כבר השלכנו את הדמוקרטיה מן הסיפון.
הרהור 485687
למען האמת, מה שניסיתי לשכנע הוא שהדאגה האקולוגית (בעניין פליטת האוזון, אפקט החממה, שריפת הדלקים הפחמניים, התפוצצות האוכלוסיה, התכלות המשאבים וכו') אינה בבחינת טרנד עגמומי ופסימי שבבוא הזמן יוחלף ב"*אווירה* אינטלקטואלית יותר אופטימית, במהרה בימינו". לטענתי זוהי דאגה שקולה הנסמכת על עובדות כיווני התפתחות ועל הערכות והשערות סבירות. אני חושש שדוקא אנשי ה"מחר יהיה יום חדש" הם המתבססים על נטייה אנושית מאוד מושרשת של לדחות כל מיני איומים בבחינת זו בעיה של מישהו אחר ו/או אם לא נעשה כלום זה יחלוף מאליו.
אני ממליץ שוב על התמוטטות/ג'ארד דיימונד מפני ש:

א. מכתיבתו ברור שמדובר באדם חיובי ואופטימי ולא בנביא זעם עגמומי ופסימי. קל לראות כי מדובר במסקנות של חשיבה וידע ולא של מצב רוח ואופנה.

ב. הספר מסביר את המורכבות של קיום חברות אנושיות ומסביר את הקשר בינה לבין ההתמוטטות כאופציה נפוצה.

ג. הספר מראה שלא מדובר בחזון עתידי. אלא מציג לא מעט התמוטטויות שכבר ארעו (תושביה הקדומים של פנים ארה"ב, המאיה, הפולינזים של אי הפסחא ופיטקאיירן, הישוב הויקינגי בגרינלנד) ומסביר את הרלאבנטיות של החברות הללו לחברה שלנו.
הרהור 485688
ד. הוא יהודי.
הרהור 485728
אם כך יש לו ידע ממקור ראשון על הנושא, בתור האחראי העיקרי להתמוטטויות. מצוין.
זאת לא תגובה 485725
ישנו לפחות אחד שטוען שכדור הארץ יכול לאכלס בקלות 60 מיליארד איש ושהדבר יקרה מהר משאתה חושב.
זאת לא תגובה 485741
"אפשר להגיד בבטחון סביר כי ברמת החיים הממוצעת הנוכחית אי אפשר לקיים 20 מיליון איש בשטחי א"י"
אפילו זה לא נראה לי ברור (למרות שאני בהחלט מסכים שרצוי לא לנסות את זה בבית). הרי לא מדובר על מערכת סגורה. אם התעשייה או ההייטק או "תעשיית הידע" של ישראל תהיה חזקה מספיק, אז במידת הצורך נוכל לייבא יותר מזון; נעבור לפי הצורך לחיסכון קשוח מאוד במים (בלי חקלאות בהשקיה, בלי דשאים ועם מעט בריכות; אני לא מדבר על יבוא מים), נפצה על הבריכות והדשאים במרכיבים אחרים של איכות/רמת חיים, נמחזר הרבה יותר פסולת (הרי רמת הטיפול בפסולת בישראל לא מתקרבת לחמישים אחוז ממלוא הפוטנציאל). איזה משאב נראה לך הגורם המגביל?

נראה לי דווקא שקל יותר לחזות גבול למספר התושבים על הכדור כולו מאשר למספר התושבים בפינה הקטנה הזו שלו. הכדור הוא מערכת קצת יותר סגורה.
תגובה 485767
השאלה היא מצויינת, הבעיה היא בתשובה. אני משתדל לא לגלוש לכתיבת מאמרים בתוך תגובות, אבל כאשר מצטמצמים לתגובת שורה כמו השורה שציטטת ממני, היא באמת נראית עלובה וכמעט עלבון לאינטלגנציה. תגובתי לכן תתחיל במספר ראשי פרקים שהן תגובות שורה לתגובתך. אח"כ אאחז בדוגמה שהבאת (בעית המים בישראל) כדי להסביר לפחות 2 מראשי הפרקים ואסיים בהבאת עוד כמה דוגמאות מ"התמוטטות"/ג. דיימונד שיהיו בסיס טוב לפיתוח ראשי הפרקים אם יהיה עניין.

א. כאשר כתבתי שארץ ישראל לא תוכל לקיים 20 מיליון (או 75 מיליון כפי שרצה בן גוריון) ניסיתי להיות שמרן וזהיר. למעשה דעתי היא, שבהנחה הסבירה שאופי התנהגות הסוציולוגית של תושבי הארץ לא תשתנה באופן דרסטי, א"י לא יכולה לקיים גם 10 מיליונים. המצב כפי שהוא היום הוא כנראה תוצאות משניות של עודף אוכלוסיה.

ב. משקלה של תעשיית הידע (ההייטק שהוא למעשה בעיקרו תעשיית נשק ובשוליו לא מעט לופט גשפטן) בכלכלת ישראל הוא דוקא מאפיין של רעיעות הכלכלה מה שמהווה אינדיקציה לסכנה גדולה של התמוטטות.

ג. לפחות ממה שראינו עד עתה תעשיית ההיטק שמשה להעלאת הצריכה וסבסוד הבזבוז (מים), שהיא גורם סיכון ולא להשקעות אקולוגיות ושינויים חברתיים שהם גורמי הצלה.

ד. התמוטטות לעולם אינה פשוטה. אין לדבר על התמוטטות אקולוגית מפני שזוהי פשטנות (זהו רק גורם אחד). דיימונד מציין כסיבות ראשוניות של התמוטטות 5 גורמים: נזקים אקולוגיים מידי אדם, גידול אוכלוסין, שינויי אקלים, הדלדלות היחסים עם שכנים ידיותיים והדרדרותם מול שכנים עוינים. מתברר שהיו חברות שהיתה בהן קומבינציה די דומה של בעיות, חלקן התמוטטו, חלקן שרדו ואף פרחו.

ה. הסיבה המיידית והפקטור המכריע בהתמוטטות היא התנהגות החברה הנידונה מול הרכב הגורמים הראשוניים ששרר בה. מסיבה זו אין זה "קל יותר לחזות גבול למספר התושבים על הכדור כולו מאשר למספר התושבים בפינה הקטנה הזו" או כל פינה אחרת. במילים אחרות חברות מבודדות וגם חברות מרושתות יכולות להתמוטט. לעולם אין זה קל לחשב גבולות, מפני שהפקטור המכריע תמיד הוא אופן ההתנהגות וההנהגה של בני האדם בחברה העומדת בפני התמוטטות.

ו. במשפט אחד, כדוה"א לא יכול לקיים אוכלוסיה של 6 מיליארדים ברמת החיים של העולם הראשון. הוא אולי יכול לקיים 60 מיליון ברמת החיים של סומליה, האיטי או עזה. במשפט קצת יותר מורכב התמוטטות היא תמיד שאלה של חלוקה כפי שהיא שאלה של משאבים (אפילו בחברה מבודדת לחלוטין כמו אי הפסחא).

ז. לישראל אין בעיית משאבי מים כוללת. יש לה בעיית חלוקה. צרכני המים הביתיים מסבסדים את המים לתעשייה ולחקלאות המהוים כ-‏80% מן הצריכה הכוללת. התפלת מים היא כלכלית במחירים של מים לצריכה ביתית, אך לא במחירי המים לתעשייה או חקלאות ולכן אין התפלת מים. השלטון במקום לעסוק בפתרונות (ניהול התפלת והשבת מים, ניהול כלכלי של משק המים) מעדיף לסבסד את רמת החיים של עובדי הפרסום והתקשורת ומבלבל לנו את המוח בתשדירים של שחור אדום ומדשאות. (בשנות ה-‏60 באנגליה הסובלת ממצוקת מים, היה מסע פרסום שעודד את האנגלים לרחצה זוגית כדי לחסוך במים. אני משער שבקרוב ימחזרו גם את הקמפיין הזה). באופן סימבולי , כל אחד מאיתנו יכול להציץ בחשבון המים הביתי שלו ולהיוכח כי מדיניות מחירי המים הביתיים משמשת לעידוד הילודה ולא החסכון במים.

ח. דיימונד מדבר על 2 אופנים של התנהלות גואלת במצב של מצוקה (קיומם של לפחות כמה מ-‏5 גורמי הסיכון). ישנה התנהגות מלמטה-למעלה המאפיינת חברות קטנות והרמוניות. למעשה מדובר בחברות דמוקטיות ושוויונית קיצוניות הפועלות אך ורק אחרי הסכמה כוללת. במשבר המים של ישראל, המשמעות שהיא שכל אזרחי ישראל, חקלאיה ותעשייניה [ישוכנעו ע"י "מומחי" ומפרסמי התקשורת] ויחליטו על ריסון עצמי ומדיניות של שימור וחסכון במים.

ט. האופן השני הוא מלמעלה למטה ובו שלטון סמכותי כופה מדיניות של ניהול וחיסכון במים לטובת כל נתיניו. ישראל בודאי אינה חברה קטנה והרמונית והשאלה כאן היא האם הממשלה הנבחרת-דמוקרטית של ישראל סמכותית ומוכשרת לניהול מדיניות כזו. נכון להיום, התשובה היא לא!

י. כאן אנו מגיעים לשאלה שעסקנו בה בתגובות קודמות: האם לפני שנגיע אל ההתמוטטות או שנינצל ממנה, יתמוטט השלטון הדמוקרטי ויוחלף בשלטון סמכותי ואפקטיבי? אפשר להגיד בודאות שחילופין אלה אינם בבחינת הבטחה ודאית למניעת ההתמוטטות, אבל האם אפשר להגיד שהמשך השלטון הדמוקרטי הוא בבחינת ודאות של ההתמוטטות הסופית?

כ. אם נחזור חזרה לעולם הגדול. האם המודל הדמוקרטי של הודו מסוגל לבלום את גידול האוכלוסיה כמו הטוטאליטריות הסינית? התשובה היא לא. האם הפתרון התחליפי ההודי של "בריחה קדימה" ע"י העלאת רמת החיים והצריכה יכול לעבוד? אין לדעת. עליית הצריכה ורמת החיים של המעמד הבינוני בהודו אינה מצליחה להתחרות ברמה הסינית ואינה מצליחה לבלום את גידול האוכלוסיה מהר מספיק. הסיבה היא שהמעמד הבינוני בהודו גדול מאוד אבל במימדים הודיים הוא עדיין זניח. כלומר יתכן שהעלייה הזו היא מעט מדי ומאוחר מדי. נגד זה אין לאף חברה דמוקרטית ביטוח.

יא. מצד אחד דיימונד בספרו עוסק בהתמוטטויות מן העבר (האינדיאנים ה"קדומים" של ארה"ב, ממלכות המאיה, ממלכת הח'מר, אי הפסחא, תרבויות הסהר הפורה, תרבות הראפה) וכך מפרק את המורכבות של תופעת ההתמוטטות לרכיביה ומראה לנו שאין המדובר בתופעה הלוטה בחיק העתיד שעליה איננו יכולים לדעת דבר.

יב. חלק מרכזי בספרו מייחס דיימונד למושבה הנורדית בגרינלנד שנכחדה במאה ה-‏15. מכיון שהם היו חלק מן התרבות האירופית, אנו מבינים (וגם יודעים) את התנהגותם והם אינם כל כך שונים מאיתנו. תרבותנו המסחרית והמקושרת אינה מחסום ודאי בפני התמוטטות וההתמוטטויות מקומיות בזו אחר זו תהיינה כנראה הצורה שבה תתחיל ההתמוטטות הגלובליסטית אם תקרה.

יג. דיימונד מציג גם חברות בנות זמננו כמודלים של התמוטטות שהתרחשה או לא. הוא מציג את בורונדי ורואנדה, את האי היספניולה ואת סין. כאן מדובר בחברות בנות זמננו. והן הדגמה של מצב התמוטטות שכבר קרה ולא טמון בעתיד.

יד. אם נחשוב על ניסיונו של קלינטון להציל את סומליה מהתמוטטות, נבין מיד ששאלת המשאבים הגלובליים של כדוה"א פחות חשובה. בעיית חלוקה יכולה ליצור התמוטטויות מקומיות והגלובליזם הליברלי-דמוקרטי לא יוכל להושיע. נהפוך הוא התמוטטויות במקומות מבודדים ומיעוטי חשיבות כמו סומליה אפגניסטן והמפרץ הפרסי יכולים ואף משפיעים בצורה קריטית על העולם הגלובליסטי.

טו. פרק בספר מוקדש להיסטוריה המרתקת של האי הקריבי היספניולה בו שוכנות שתי מדינות: האיטי הענייה שככל הנראה התמוטטה לבלי שוב והרפובליקה הדומיניקנית שמצליחה לשרוד ולהתקיים ברמה סבירה. צריך לציין שבמצב ההיספניולי יש אנלוגיות מדהימות למצב הישראלי-פלשתיני הנוגעות לקשרים שיש בין סכסוכים אתניים בין אוכלוסיות הכלואות על אי לבין דרכי הפעולה מול הדרדרות אקולוגית וצפיפות אוכלוסיה.

טז. למעשה דימונד זוקף את הישרדותה של הרפובליקה הדומיניקנית לתקופת שלטונו של הרודן הירוק באלאגר <wikipedia Joaquín Balaguer> . אפילו דיימונד איש החוף המערבי הליברלי של ארה"ב (לוס אנג'לס) לא יכול להמנע מלשאול את עצמו האם הממשל הנוכחי היותר דמוקרטי בסנטו-דומינגו מסוגל לשמור על השגיהם האקולוגיים של הרודנים טרוחיו ובאלאגר.

יז. לסיום נקודה אחת אופטימית: אף אחת מן הנקודות המרתקות הללו הנוגעות לאי היספניולה, לא הצליחה אפילו לבצבץ מעל המים בתוכנית הטלביזיה "הישרדות" שצולמה שם (ברפובליקה הדומיניקנית) והעדיפה להשקיע את הונה האינטלקטואלי בעלילות דן תחמן והגב התחתון של חברתו. נראה שספר הנייר ישרוד את הסכנה ה"אקולוגית" של התקשורת האלקטרונית וימשיך להתקיים כביתם של המחשבה והעיון.
errata 485779
הרודן הירוק של הרפובליקה הדומיניקנית:
תגובה 485783
ו. אני לא מבין את הקביעה הזו. הרי הטענה שתנאי המחייה של העולם הראשון הם מעבר למה שנחוץ, מעבר לחיי רווחה, משהו בסגנון המשפט המפורסם של אלן גרינספן "שפע אירציונלי" (למרות שהוא מאמר בהקשר קצת אחר). או, כמו שמישהו נוהג לומר, מאז שהאו"ם פירסם בשנות ה1970 (?) שיש בעולם מספיק אוכל כדי שאף אדם לא ימות מרעב, לא ברור - או בעצם די ברור - איך מתים מרעב כמה עשרות מליונים כל שנה.
תגובה 485786
אני לא זוכר מהם המספרים אבל אזרחי העולם הראשון צורכים בערך פי 10 משאבים (מים, נפט) לנפש מאשר תושבי העולם השלישי. חלוקת צריכת המשאבים פשוט אינה שווה.
תגובה 485791
נו בסדר, אז אתה רק מחזק את התמיהה שלי בקשר למה שכתבת קודם.
תגובה 485792
אולי תוכל להסביר שוב את התמיהה?
תגובה 485794
כתבת שאי אפשר לקיים 6 מליארד ברמת חיים של העולם הראשון. אבל אם רמת החיים של העולם הראשון היא מעל ומעבר לחיי רווחה irrational exuberance ואם יש בעולם מספיק אוכל כדי שלא ימותו מרעב מבלי לפגוע בכמות באוכל היתרה של העולם הראשון, אז נראה על פניו שהעולם יכול לקיים 6 מליארד ברמת חיים נמוכה משל העולם הראשון _דהיום_ אבל הרבה יותר גבוהה מזו של סומלייה, שאותה שמת בקצה השלילי של סקלת הקיום.
תגובה 485800
נכון. המצב היום הוא שיש האטה בקצב גידול האוכלוסיה ובעלייה ברמת הצריכה ופליטת המזהמים, אבל כולם עדיין ממשיכים לעלות.
ישנם כבר היום אזורים הסובלים מעודף אוכלוסיה (באפריקה, רואנדה וסומליה הן דוגמאות בולטות. האיטי, הפיליפינים, תת היבשת ההודית ולדעתי גם המזה''ת) וישנם איזורים הנמצאים בעודף צריכה וזיהום (עליית מחירי הנפט ודילול האוזון בגלל הצריכה בעולם הראשון).
כמו מכונית הנמצאת בתנועה אי אפשר לעצור את עליית המדדים האלו בחריקת בלמים. ישנו חשש שהמשך העליות יביא אותנו לנקודה בה ההתמוטטויות האזוריות והבעיות הנקודתיות של משאבים ופליטת מזהמים יתלכדו להתמוטטות גלובלית בצורה של אלימות והשחתת משאבים גלובלית שתדחוף את התרבות שלנו אל מעבר לנקודה ממנה ניתן להשתקם (למשל מצב בו לא ניתן יהיה להשיג אנרגיה עבור תעשיות חיוניות לייצור מזון ולא עודפי הון לצרכי הגנה). כדוגמה ראה מה קורה באפריקה, ריבוי האוכלוסיה מחסל את כל העודפים החקלאיים, כך שאין עודפי רווח המאפשרים השקעות בקידום ופיתוח טכנולוגיות חקלאיות החיוניות להגדלת היבולים. כאשר מתרחשות באופן טבעי שנים גרועות (בצורת, מגיפות, מהומות ומלחמות) גם מאגר הזרעים נאכל כך שגם החקלאות הקיימת מצטמצמת. עלייה בצפיפות השנים הרעות עשוייה לגרום לאלימות המונית, מוות ברעב ובמגיפות והגירה שיביאו לדילול האוכלוסיה בצורה כזו שלא ניתן יהיה לקיים חברה תעשייתית. כרגע מה שקורה הוא שהעולם הראשון מיעץ לעולם השלישי להפסיק להתרבות והעולם השלישי קורא לעולם הראשון להפסיק לצרוך ולזהם ויחד הם אינם עושים הרבה בשום כיוון.
שחור\לבן קצת מדכא 485803
luc basson - le dernier combat

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Battle_(film)

תגובה 485830
"עליית מחירי הנפט ודילול האוזון"

העובדה שאתה כורך את שתי התופעות יחדיו מעידה שאתה אלרמיסט פסימי: דילול האוזון הוא תופעה שיש לה השלכות בריאותיות מסוכנות. עליית מחירי הנפט היא ברכה, ודוגמה לכוחו של הקפיטליזם הגלובלי. איך אפשר לדבר על סכנות הזיהום מצד אחד, ולהתלונן על עליית מחירי הנפט מצד שני? דווקא בזכות העלייה במחיר, יצומצם הזיהום ואי"ה יפותחו מקורות אנרגיה חלופיים נקים יותר. זה בדיוק מה שפרוטוקול קיוטו ודומיו דורשים, אך מבוצע בידי כוחות השוק ולא בשליטה של ממשלה עולמית.
תגובה 485835
איזה יופי. תום פרידמן מגיב באייל באלמונית (עכש''י, הוא יודע עברית).
תגובה 485836
איזה כוחות שוק? העלייה במחירי הנפט קשורה במצב הגיאו-פוליטי. אי אפשר לדבר בכלל על מחירי הנפט בעולם בלי להתייחס לממשלות כשחקנים מרכזיים.
תגובה 486380
התפיסה של ג' דאימונד היתה מגדירה את כוחות השוק כגורמים ראשוניים (כמו נזקים אקולוגיים, שינויי אקלים וגם שינוי ארוך טווח ביחסים עם אוכלוסיות שכנות) ואת המצב הגאו-פוליטי והממשלות כגורמים סיבתיים (או ישירים). ההבדל הוא בין שינויים שהתרחשותם והשפעתם היא ארוכת טווח לבין שינויים טראנזנטיים (באים והולכים) כמו מלחמות, בצורות, מגפות וממשלות. טענתו היא שהסיבות הישירות הם ארועים אקראיים שהתרחשותם בזמן זה או אחר היא ודאית לאורך זמן. מה שמצביע וקובע את התוצאות הסופיות (חברה מתמוטטת או שורדת) הן הסיבות הראשוניות. מסיבה זו מתנגדי הגישה מכנים אותה "דטרמיניזם סביבתי").
מחירי הנפט הם דוגמה טובה: המצב הגאופוליטי (מלחמת יום הכיפורים, מלחמת איראן-עירק ומלחמות המפרץ) וכל הממשלות המשחקות הן תופעות "עונתיות". אם מלחמה בין איראן לארה"ב לא תפרוץ השנה, היא תפרוץ בשנה הבאה ואם לא אז המשטר בסעודיה יתמוטט. מה שקובע כי לאורך חצי המאה האחרונה מחירי הנפט האמירו פי 4-5, הוא העובדה שהביקוש גדל מהר יותר מן ההיצע. דאימונד היה אומר שאנו משתמשים בדלק מאובנים שהוא משאב שכמעט שאינו מתחדש ולמעשה מכלים אותו.
במקרה זה כאשר מסננים את ההשפעות העונתיות של המצב הגאופוליטי, כוחות השוק מתפקדים כמדד נאמן המעיד על ניצול יתר של משאבים. ההבדל בין הגישה הזו לבין חסידי השוק החופשי והגלובליזציה היא שדאימונד אינו מחוייב לאמונה בידו הנסתרת של השוק המתקנת את הנזקים (ע"פ הביטוי של אדם סמית, ריקרדו ואחרים) אלא דוקא מגיע מכיוון ניאו-מלתוסיאני ומצביע על כך שגישת השו"ח מניחה פתרונות זמינים ומהירים באמצעות טכנולוגיות חדשות ואמצעי חיסכון. הדטרמיניסטים הסביבתיים מצביעים על האיטיות ודלות ההישגים של הטכנולוגיות של מקורות אנרגיה חדשים ועל הקשיים לחסוך בדלק (תחבורה ציבורית וכיוב').
כדוגמה המשלבת את הקשיים בחיסכון באמצעות פיתוח טכנולוגי ושינוי התנהגות כאחת, דאימונד מזכיר למשל את חברות המכוניות המרבות להציג את הדגמים ההיברידיים שלהן שנועדו לחסוך בדלק מאובנים. מה שהן אינן ששות לציין, הוא שהן מייצרות הרבה יותר רכבי שטח אשר מבזבזים הרבה יותר דלק מאשר ההיברידיות חוסכות. ואני הייתי מוסיף שמישהו טען שאם מסתכלים בצורה כוללנית על המכוניות ההיברידיות (משאבים נדרשים לייצורן, תשתיות חדשות לתחזוקה, עלות חשמל, יצירת רכיבים המהוים פסולת שהיא מטרד קשה מאוד לסביבה) מכוניות היברידיות גרועות ממכוניות רגילות מבחינה סביבתית.
תגובה 486381
התפיסה שאתה מתאר מזכירה את "מקצבי הזמן" של ברודל, ואת הבחירה שלו לכתוב היסטוריה שגיבורה הוא "הים התיכון" במקום אירועים פוליטיים או כלכליים.

קצת קשה לי לקבל את היישום של התפיסה הזאת כאן. ממשלות וחברות-ענק יכלו לעודד שימוש ופיתוח של אנרגיות חלופיות, ומעשית אף עסקו בחסימת השימוש באנרגיות כאלה מטעמים פוליטיים ועסקיים. בין שינויים ארוכי-טווח שסיבתם נעוצה באופי המשאבים שעומדים לרשות החברה לבין שינויים קצרי-טווח שהם קונטינגנטיים, נראה לי שאפשר לדבר על "טווח בינוני"; למשל, פיתוח של אנרגיה חלופית יעילה. בטווח הבינוני אנחנו לא שבויים של דטרמיניזם היסטורי-גיאוגרפי, ולא של גחמות פוליטיות ואישיות.
תגובה 486386
קווין פיליפ כתב בספר תאוקרטיה אמריקאית על ההיסטוריה של אימפריות שעלו עקב ידע וניצול משאבי אנרגיה וטכנולוגיות. אלא שהתלות במקורות אנרגיה וטכנולוגיות שהן פיתחו לא איפשרה להן לחזות ולהתאים את עצמן לטכנולוגיות ומקורות אנרגיה מתקדמות יותר, וכך הן ירדו מגדולתן.

במאות 16-18 ההגמוניה ההולנדית התאפשרה בזכות ידע לניצול אנרגית רוח ומים, וכל המדעים, המסחר והיכולות הימיות שנגזרות מזה. הולנד ירדה מגדולתה כשטכנולוגית הפחם העבירה את ההגמוניה לאימפריה הבריטית (כמובן שהיו סיבות נוספות). התשתית הטכנולוגית והתעשייתית של הולנד היתה מבוססת על טכנולוגיות מים ורוח, ולא היתה מסוגלת להתמודד עם טכנולוגית הפחם הבריטית העדיפה. בתחילת המאה ה20 הגמוניית הפחם הבריטית לא עמדה בפני טכנולוגית הנפט האמריקאית. ארה"ב, שהייתה יצואנית הנפט מס. 1 עד אמצע המאה ה20 הפכה לאימפריה בעזרת ההתבססות על טכנולוגית נפט והתלות של העולם בנפט האמריקאי. הנפט האמריקאי התדלדל בסביבות שנות ה1970 peak oil והנפט העולמי עבר/נמצא/עומד לעבור (תלוי איזה מחקר קוראים) את ה peak oil אך טכנולוגית האמפריה האמריקאית משועבדת לנפט.

קיסינג'ר אמר שמי ששולט באנרגיה שולט באומות העולם, וכך, כדי לשמור על עליונותה הצבאית והכלכלית אמריקה נזקקת למדיניות אגרסיבית להגנת מקורות הנפט, אבל זה סיפור אחר.
תגובה 486390
טוב, אולי נוכל לבחון את התזה הזאת עוד מספר שנים. אישית, לא הייתי מוציא מהמשוואה את הרוח האמריקאית שעשויה להצליח לגבור על בעיות של השתעבדות למקורות האנרגיה הנוכחיים.
תגובה 486392
יש איזה סימנים, אבל זה לא רוח רוחנית, זה רוח הכסף. אני מתכוון לפיקנס, אייל הנפט הטקסני שמשקיע עכשיו את כספו באנרגית רוח.
תגובה 486394
מה זה כסף אם לא רוח האדם? אתה מכיר כסף בטבע? רוח האדם לוקחת פתקאות נייר ירוקות והופכת אותן לאלוהים.
תגובה 486413
זה רק באמריקה, מאז שביטלו את בסיס הזהב.
תגובה 486433
והרי לך עוד דוגמה ל''רוח האמריקאית'' של חומרנות אופטימית.
תגובה 486454
סליחה, ואיזה נכס עומד בבסיס השקל ?
תגובה 486391
יש באמת הרבה שמועות וטענות על איך חברות הרכב/הדלק מכשילות פיתוח כל מיני המצאות שהיו יכולות לשחרר את העולם מתלותו בדלק (מנועי מים, מנועי מימן ועוד). אני חושב שאלו קצת שייכים לתחום חובבי הקונספירציות. דאימונד היה כנראה אומר שהחברה המערבית היא כל כך מפוצלת, מבוזרת ומסוכסכת שהסיכוי של חברות הענק לעשות "חסימות" כאלו דומה לסיכוי שהיה ל-IBM לחסום את ביל גייטס. אחרי הכל, מי שיצליח לפתח טכנולוגיות אנרגיה זולות יעילות ונקיות, יעשה הון. חוץ מזה חברת הענק שתממן את הפיתוח הזה תזכה ליתרון מוחץ על כל מתחרותיה.
תגובה 486393
הסיבה לכך שלא היו מספיק השקעות באנרגיות זולות, יעילות ונקיות הייתה שהן היו יקרות יותר משימוש בנפט. חברות עסקיות לא עוסקות בתכנון אלטרנטיבות לטווח הארוך ולכן זה תפקידה של הממשלה.
לא צריך ''קונספירציות'', צריך רק שהממשל לא ישקיע בפיתוח שלהן בגלל לובי של חברות הנפט (היום, אגב, הממשל חוזר להשקיע בהן. זה לא קונספירציות ולא סוד. זה אפילו בפוקס ניוז).
תגובה 486395
אני מקווה שתהיה לדיאמונד לפה: אני לא מבין מה כל כך נורא בכילוי של המשאב הבלתי-מתכלה של דלק מאובנים. כלומר, ברור שהזיהום שנגרם בשל כך מזיק, ושהמחסור מביא לעליית מחירים. אבל היעלמות מוחלטת של הנפט והפחם, מה כה נורא בכך?

היעלמות כזו לא תקרה פתאום, ללא אתראה. היא תתרחש לאחר תקופה ארוכה של עליית מחירים, אשר תביא להקטנת השימוש. אתה מציע לאסור על השימוש בדלק באמצעות הוראה של האו"ם. מדוע השיטה הזו עדיפה ע ל פני הפסקת השימוש בדלק כיוון שמחירו מופקע?

ברור שיש יתרון לאיסור מיידי אם באמת המשך הפקת פחמן דו חמצני תביא לשואה אקולוגית. כמו כן, יכול להיות שעליית המחיר ה"טבעית" תהיה תלולה מדיי, ושכדאי "לרכך" אותה בעזרת תקנות. האם אלה היתרונות שאתה רואה בקיצוב מגבוה?
תגובה 486456
דאימונד מקדיש פרק שלם לשאלות מסוג שאלתך: פרק 16 - "הפולדר כמשל לעולם: מה משמעות כל הדברים הללו, כאן ועכשיו?" (הפולדר הם האדמות שייבשו ההולנדים מן הים). חלק נכבד בפרק מקדיש דאימונד לתשובות על טענותיהם של אלו הממעיטים בחשיבותן של בעיות הסביבה שהוא מתמצת אותן באמצעות 12 ביטויים "מפשיטים".
לפחות 2 מן הטענות האלו קשורות ישירות לשאלתך:
ביטוי 2. "הטכנולוגיה תפתור את בעיותינו"
ביטוי 3. "אם נכלה משאב אחד, נוכל תמיד לעבור למשאב אחר כלשהו. שיספק את אותו הצורך."
תן לי לנסות ל"סכם" במילותי שלי, מה אומר דאימונד על 2 ביטויים אלה ואם תרצה אפשר אח"כ לפרט יותר את תשובותיו לביטויים אלו ולאחרים. (התשובה הקצרה לשאלתך נמצאת בסעיף האחרון).

א. ובכן דאימונד מיחס חשיבות מרכזית לקצב ההתחדשות של המשאבים (העולם האידיאלי של הסביבתיים הוא עולם בו בני אדם מנצלים את משאביהם באותו קצב בו הם מתחדשים). במשאב כמו דלק שקצב התחדשותו זניח ביחס לקצב ניצולו, ברור שהמשמעות היא שיום אחד יצטרכו בני האדם לעבור למשאב אחר.

ב. לשאלתך, עניין הזיהום הקולטרלי (כתופעת לואי) פחות חשוב, משום שדאימונד מאמין שלכל משאב ולכל טכנולוגיה יש בהכרח את הזיהומים שלה. המושג מקורות אנרגיה נקיים (כמו זולים) הוא יותר בבחינת הבטחה (אם לא לומר הונאה) מאשר מציאות.

ג. דאימונד מסביר כי ביסודה של האופטימיות של ה"טכנולוגיסטים" חייבת להמצא ההנחה המובלעת כי החל ממחר בבוקר, הפיתוח והטכנולוגיה יעסקו אך ורק בפתרון הבעיות הקיימות ויפסיקו לחולל בעיות חדשות (שלא לומר גרועות עוד יותר). במציאות, המאה ה-‏20 היתה זמן, בו ההתקדמות המהירה של טכנולוגיה עוררה בעיות חדשות וקשות בקצב מהיר מכפי שפתרה בעיות ישנות. דאימונד מזכיר את גזי ה-CFC המפרקים את האוזון שלנו שבמקור נועדו להחליף גזי קירור רעילים (אמוניה) שסיכנו את צרכני הקירור, ואת הרכב המנועי שפתר בשעתו את זיהום הסביבה שגרמו רעש המרכבות וגללי הסוסים.

ד. כל אלו העוסקים במחקר ופיתוח יוכלו להעיד כי אחת מן הרעות החולות הפושות בתחום היא ההנחה כי כל בעיית פיתוח היא רק שאלה של זמן וכסף. פיתוח טכנולוגיות חדשות הוא עניין קשה מאוד ולא בטוח, שכרוך בהרבה מזל. התקדמות טכנולוגית יכולה להסתייע בכוחות השוק אך היא אינה יכולה להיות מונעת על ידן. עדות לכך, הן ההתקדמות הבלתי מספקת של מקורות אנרגיה תחליפיים (למשל היתוך גרעיני) וטכנולוגיות הרכב החילופי. מי שסבור שהבעיה העיקרית היתה חסימת מימון למחקר ע"י גורמים אינטרסנטיים, צריך לזכור שהשגת מימון למחקר היא אחת מן הבעיות הקשות של פיתוח טכנולוגי ושהעובדה שנמנע מימון לפיתוח טכנולוגי כלשהו מעידה בהרבה מקרים פשוט על כך שהמממנים לא האמינו ביכולת לממש אותה או ברווחיותה.

ה. בכל אופן, ההנחה שמיד כאשר יגמר משאב אחד, ימצא מיד משאב אחר שיוכל לספק את הצרכים באותה רמה כמו קודמו, אין לה על מה שתסמוך. למעשה דאימונד סבור שהפוליטיקאים משתמשים בטכנולוגיסטים רק כדי לחסוך מעצמם את העיסוק באמצעי החסכון והקטנת הצריכה הנדרשים באמת.

ו. גם כאשר האלטרנטיבות זמינות ואפילו עדיפות, ה"טכנולוגיסטים" מתעלמים הן מן הזמן הארוך הנדרש לאוכלוסיה כדי להסתגל למעבר והן מכוחות של מסורת תרבות והתנהגות שעשויות למנוע את המעבר כליל. דאימונד סיפר על הנורדים שישבו 400 שנה בגרינלנד והתעקשו על תזונה מבוססת על בהמות מרעה שכילו את הצמחיה החלשה שהגנה על מעט הקרקעות הפוריות שנמצאו בגרינלנד. תרבותם הורתה להם שדגים ומאכלי ים הם מאכלם של קבצנים ואביונים ולא של אירופאים בני חורין ותרבותיים. מסיבה זו הם כנראה נכחדו, בעוד מצפון להם, בסביבה קשה עוד יותר, הצליחו האינואיטים לשרוד על תפריט ש-‏90% ממנו בא מהים. צריך לזכור את הפולינזים של אי הפסחא שהתעקשו לכרות את עצי האי שלהם רק כדי להקים את פסיליהם ואת ראשי המאיה שהמשיכו להקים היכלות מכוסי שכבות טיח עבות יותר ויותר, שזיהמו את האדמות החקלאיות שהיו הכרחיות לאוכלוסיה כל כך גדולה. לסיכום, נסו לתאר לעצמכם ח"כ או שומו שמיים שר שיעיז להציע איסור כולל על ייבוא רכב או זוללי דלק אחרים שטח למדינת ישראל. במציאות ראה כמה קשה לבטל את הדלק ע"ח המעסיק לבעלי רכב צמוד. דאימונד, כסביבתי אופטימי היה אומר לך שבאופן טבעי צעדים כאלה דורשים זמן והסתגלות.

ז. איסור מיידי ו"נזירות" הוא לא רק בלתי ישים אלא גם בלתי הגיוני למשאב שאינו מתחדש, כפי שהסברת. לעומת זאת, חסכון והקטנת הצריכה היא התשובה הנכונה אליבא דדאימונד. חסכון והקטנת ביקושים הם שיאריכו את תקופת השימוש והמעבר. הם שיבטיחו מספיק זמן למציאת האלטרנטיבות המשאביות והטכנולוגיות ומספיק זמן להסתגלות "שקטה" (לא קטסטרופית) של האנושות להתקיימות על המשאבים החדשים. במילים אחרות בניגוד לאלה הסבורים שצריך להאיץ את המשבר כדי שכוחות השוק ידחפו את הטכנולוגיות, הסביבתיים סבורים שצריך להרויח זמן כדי להבטיח את מציאת האלטרנטיבות ולאפשר מעבר שלוו אליהן.
תגובה 486467
נראה לי שהבנתי את טיעוניך, ואפילו השתכנעתי בצורך לנהל את המשבר הצפוי. עם זאת, אני מבקש להבהיר שוב, שלפי דעתי לא תבוא "פתאום". היא כבר כאן, בדמות מחירי נפט מאמירים, ואנו צריכים להסתגל אליה אם אנחנו חפצי חיים.

ולגבי ג, מילה ששמעתי ממהנדס קירור: את גזי ה-CFC שמפרקים את האוזון החליפו זה לא מכבר, בהוראה רגולטורית, גזים אחרים. הם באמת הרבה פחות מזיקים לאוזון, אבל הם פחות יעילים בהסעת חום, ולכן גורמים לבזבוז יתר של אנרגיה, ולפליטה מוגברת של CO2. אותו מהנדס אינו בטוח האם שכרנו לא בא בהפסדנו. גם ל"גישה הזהירה" שמקדמים הסביבתיים יש תמיד מחיר.
תגובה 486474
נראה שדאימונד אינו שומר סביבה פונדמנטליסט או אפילו דטרמיניסט סביבתי. הוא מרבה להדגיש שבסופו של דבר הפקטור הקובע הוא תמיד התנהגותם של בני אדם. אני חושב שהוא היה אוהב את מה שספרת על תחליפי ה-CFC. כאשר הוא מתאר את איסלנד הוא מספר שהתפתחה שם מעין שמרנות קיצונית של התושבים שהרבתה לתסכל את השלטון הדני שניסה להנהיג כל מיני שינויים שם. הוא מסביר שהאיסלנדים שלמדו כי ארצם היא כל כך רגישה לתוצאות התנהגותם וראו כי כל שינוי שניסו לעשות רק הרע את מצבם, מתעקשים לדבוק רק בדברים שכבר הוכיחו עצמם, לפחות לאורך זמן מה ובמידה כלשהי ומסרבים לכל שינוי אחר.
תגובה 486471
בסעיף ו' היה צ"ל: "נסו לתאר לעצמכם ח"כ או שר שיעיז להציע איסור כולל על ייבוא רכב שטח או זוללי דלק אחרים למדינת ישראל."
תגובה 486473
לא קלטתי את השגיאה עד שהערת עליה, אבל לא הבנתי את הקשר בין טיח ארמונות המאיה לזיהום האדמות החקלאיות, אפשר הסבר?
תגובה 486475
הטיח האדום שכיסה את הפירמידות והמקדשים של המאיה נוצר בתהליך שכלל שריפה (כמו סיד) שדרשה כמויות גדולות של עץ. המאיה בראו את כל השטח שמסביב לעריהם וכרתו את כל העצים שם.
איזור מרכז אמריקה הוא איזור של גשמים עונתיים חזקים שמצד אחד גרמו לסחיפת האדמה החקלאית שלא היתה מוגנת ע''י העצים ומצד שני סחפו את הטיח מקירות המבנים. שכבת הסחף המעורבת בטיח יצרה מעל פני אדמת הסחף החקלאית מעטה בלתי חדיר של מעין חרס שהפך את השדות של המאיה למדבר. הג'ונגל המקיף כיום את ערי המאיה הוא תוצאה של אלף שנה של יישוב דליל מאוד של בני אדם באזור מאז העלמות ממלכות המאיה צפופות האוכלוסין.
תגובה 486476
תודה, ותודה גם על החדשות האופטימיות שתוך אלף שנים לא ישאר זכר לנזק שאנחנו עושים(:
תגובה 486477
יש מי שטוען שזה יקח הרבה פחות.
(זמין גם ביוטיוב)

אפשר להציץ בלוח הזמנים אצל הדודה:
הסתייגות: אמנם נהנתי מהרעיונות, הצילומים, והאפקטים, אבל אני לא יודע כמה מזה הוא מדעי.
תגובה 486482
נחמד, עברתי בריפרוף ונהנתי, מזכיר לי סרט ישן ''רשימות הלסטרום'' שמנבא את שילטון החרקים בעתיד שלאחר השואה האטומית.
תגובה 486526
למה לא להשאיר את זה לכוחות השוק? מה האובססיה הזו עם חוקים?
הנה, מחירי הדלק גורמים ליותר אמריקאים לקנות פורד פוקוס (לא בגרסתו האירופאית), וקרייזלר מפסיקה את פעילות הליסניג של SUV (ובכלל), ותעשיית הרכב עומדת להפסיד השנה 5$ מליארד ממכירת רכבי ליסינג.
תגובה 486538
טוב, זה הובא בתןר דוגמה למשהו שאי אפשר לעשות וגם אני סבור שבמדינת ישראל יש יותר מדי חוקים ופחות מדי אכיפה. מה שצריך כנראה לעשות הוא בתחום המנהלי (מיסים, מכסים, החזר הוצאות רכב).
הגישה של "להשאיר את זה לכוחות השוק" נותרה היום גישתם של פרידמניסטים וחסידי שו"ח טהרנים בלבד. ממשלות משחקות במגרש הזה ותפקידן הוא להתערב ולבקר את כוחות השוק. מה לגבי הנסיון של פקידי האוצר להפסיק את מימון הדלק ע"י המעסיק? האם מותר לממשלה להתערב בשוק כדי להגן על חוקי השוק?
גם כך ברור שממשלות (בפרט דמוקרטיות) לא יכולות ללכת דרך ארוכה מדי נגד רצון הציבור שלהן.
תגובה 486549
אני לא חושב שהאלטרנטיבה ל''חסידי שו''ח טהרנים בלבד'' זה ''חסידי התערבות ממשלתית בכל תנאי''. לא הקדשתי מחשבה מרובה לנושא הספציפי של ''איסור כולל'' על ייבוא של מכוניות זוללות דלק, אבל אינטואיטיבית אני הייתי מוסיף למה שכתבת שזו ''דוגמה למשהו שאי אפשר לעשות'' שזה כנראה גם לא ראוי. אולי צריך לשקול הערמה של קשיים כמו מיסוי מיוחד על מכוניות שזוללות דלק בדומה לארה''ב.
תגובה 486557
... או, מסים גבוהים על דלק ועל מכוניות בכלל, הרבה יותר מבארה''ב ובאירופה.

אופס, את זה כבר עושים כאן.
תגובה 488244
בסדר גמור. אני רק טוען שהגיע הזמן לשנות את הטון: העניינים הסביבתיים (משאבים, ניצולם וחלוקתם) הם חשובים וגורליים. אנו צריכים לשנות את תפיסת עולמנו בכך שנחדיר יותר שכנוע ובטחון עצמי בתחושת הדחיפות והחשיבות של המדיניות הסביבתית.
ההדק שהפעיל אצלי את העניין באיכות המדיניות הסביבתית, היה הכשלון הישראלי בעניין איסוף בקבוקי הפלסטיק. נדמה לי שרק ישראל הצליחה להפוך את העניין הזה לפעולה שנזקה רב מתועלתה. הבנתי כי אנו שוגים בכך שאנו מניחים שהמדיניות הסביבתית היא עניין משני, שמטבע הדברים מטופל ע"י מנהיגים לא מן הדרג העליון ולכן אינה יכולה להיות קריטריון מרכזי בבחירות הפוליטיות שלנו.
להבנתי חיוני ודחוף לייקר מכוניות זוללות דלק, חיוני לבטל כשלי שוק הפועלים נגד חסכון במשאבים (כמו מיכסות דלק ע"ח מישהו אחר, מכסות ומחירי מים לא אחידים), חיוני לחייב מפעלים ומוסדות לשאת בעלות הכלכלית של נזקיהם הסביבתיים וחקיקה ומדיניות הנוגעים לענייני ילודה (קצבאות ילדים) והגירה (עובדים זרים) הם חיוניים וחשובים יותר מאשר מדיניות בטחונית (כמו חילופי שבויים).
בעיני זה אבסורד לחשוב שממשלה שאינה משיגה ביצועים מספיק טובים בענייני הפנים והסביבה שלה, תצליח יותר בענייני הבטחון בהם מרחב הפעולה שלה מוגבל מאוד מאוד.
נראה לי שהדרישה להעמיד את הנבחרים למבחן ביצועיהם הסביבתיים אינו עניין של מיעוט שבע שאין לו בעיות אחרות. נראה לי שזה צריך להיות מבחן מרכזי אצל חלק די ניכר של ציבור הבוחרים.
בישראל קל מאוד לחשוב שעניין פינוי ההתישבות ברצועת עזה הוא בעל סדר עדיפות הרבה יותר גבוה מאשר ניהול מדיניות מים. היום אני מניח שאנו מבינים טוב יותר שגם בתחום המדיני התועלות יהיו במקרה הטוב מוגבלות וארוכות טווח לא פחות מהתועלות של מדיניות סביבתית.
תגובה 488248
פעולה שנזקה רב מתועלתה?

תוכל לפרט למה? (למרות שברור שנחמה רונן היא חתיכת נזק)
תגובה 488272
ישנו העניין של השתלטות גורמים עבריינים על איסוף הבקבוקים, אך בעיה זו אינה ייחודית לישראל. מה ששונה אצלנו הוא שצחי הנגבי ונחמה רונן הצליחו לחסל את שגרת החזרת הבקבוקים שהיתה קיימת לפני תקנותיהם המחוכמות אצל בני אדם רגילים מן היישוב, ולהפוך את עניין מיחזור הבקבוקים לנחלתם של נרקומנים וקלושארים בלבד.
צריך להתאמץ מאוד (מה שנקרא "צריך קשרים") כדי לבצע את האקט המופלא הזה של "פידיון הבקבוקים". יתר על כן לחברה בעלת הזכיון לאיסוף יש מגבלת כמות שאסור לה לאסוף יותר ממנה. כל זה קשור לדעתי לעובדה שאין יותר מדי מה לעשות עם הבקבוקים הנאספים. קיבולת המיחזור קטנה ולכן לאיש אין מוטיבציה להגדיל את היקף האיסוף.
במילים אחרות ה"ה בהנהלה השאירו את בניית מנגנון האיסוף לכוחות השוק ובו בזמן השאירו את יצירת הביקוש (תעשיית המיחזור) בכלל לחסדי שמיים. אין ביקוש, אין מנגנון איסוף. התוצאה: נראה שישראל היא המדינה היחידה בה יש אינטרס לשמור על רמת איסוף נמוכה. זהו ההסבר מדוע מחיר הבקבוקים נשאר 25 אג' כמו ביום שבו נקבע המחיר לראשונה. לו מחיר הבקבוק היה 3 שקלים, לגורמים הממונים היתה נוצרת בעיה של מה לעשות עם הבקבוקים שנאספו.
תגובה 488281
הצליחו לחסל את שגרת החזרת הבקבוקים שהיתה קיימת לפני תקנותיהם המחוכמות

האם "אנשים מן הישוב" מחזירים פחות בקבוקים היום מאשר לפני החוק? נראה לי שגוי.
תגובה 488322
אני מספיק מבוגר כדי לזכור שהחזרת בקבוקים (מדובר בעידן הזכוכית) היתה נוהג רגיל ברוב הבתים ונראה שבעלי חנויות המכולת הקטנות דאז לא התקשו להתמודד עם הפרוייקט הטכנולוגי האדיר הזה. היום בעידן רשתות הענק נראה שממש אין להם חשק להתעסק עם בקבוקי ה-‏25 אגורות. נראה שהארנונה על השטח לאיחסון הבקבוקים מעיקה עליהן במיוחד והן בכלל מקשות ככל האפשר על מיחזור הבקבוקים בכלל. לדעתי, היום רק אנשים עניים ממש טורחים להחזיר בקבוקים.
תגובה 488335
השגרה הזו חוסלה ע''י המעבר לבקבוקי פלסטיק שהם זולים יותר וגם מסובכים יותר למחזור.
תגובה 488341
אוקיי, אז ההתדרדרות במחזור היא לא בגלל החוק או בגלל הנגבי, אלא בגלל עליית רמת החיים בארץ והמעברת לבקבוקי פלסטיק.

אגב, לא רק עניים מחזירים בקבוקים, גם עשירים שרוצים להרגיש ירוקים.
תגובה 488350
בביתנו משתמשים בעיקר בבקבוקי 1.5 ליטר, אבל פה ושם יש גם בקבוקים קטנים יותר (של יין, בירה ואפילו של מים מינרלים - קורה). את הבקבוקים הגדולים אנחנו מקפידים לאסוף. ליד הגן של ירדן יש כלוב לאיסוף בקבוקים ואנחנו פעם בשבוע - שבועיים זורקים את הבקבוקים שהצטברו. ליד הכלוב יש גם פח למיחזור עיתונים ומכלאה לאיסוף ארגזי קרטון ככה שעל הדרך אנחנו ממחזרים גם עיתונים (פעם בשבועיים קונים עיתון לסופ"ש) וקרטונים (פעם בחודשיים קונים איזה משהו שמגיע באריזת קרטון).
את הבקבוקים הקטנים צריך להביא לסופר - כלומר לזכור לקחת אותם איתנו ביום של הקניות, לזכור להוציא אותם מהאוטו כשמגיעים, להביא אותם לקופה הראשית, להמתין בתור בסבלנות ולקבל זיכוי על 1.25 ש"ח. בקיצור, זה לא קורה. השיקול הוא לא הכסף אלא הנוחות. הטרחה שבמחזור בקבוקים עם פיקדון לעומת הנוחות שבמיחזור בקבוקים, עיתונים וקרטונים ללא פיקדון.

הצעת יעול: אם היתה מכונה נחמדה שאוכלת בקבוקים ופחיות ונותנת מטבעות בתמורה (אפשר להציב מולה אוטומטים של ממתקים, שתיה, ארטיקים וכו') אני בטוח שהילדים היו דואגים לבקבוקים שיגיעו לשם.

משהו נוסף: כשטיילתי באקוודור גיליתי שהפיקדון על בקבוק קולה מהווה יותר מחצי המחיר של המשקה. הרוכלים שמכרו שתיה קרה ברחוב היו שואלים אם אני שותה לידם ומחזיר להם את הבקבוק או שאני לוקח אותו איתי. במקרה השני המחיר היה יותר מכפול.
תגובה 488363
"מכונה נחמדה שאוכלת בקבוקים ופחיות ונותנת מטבעות בתמורה" - היו כמה כאלה (אולי עדיין יש?) - פעם גילינו אחת בפתחו של איזה סופר ענק בפאתי חיפה. נרגשים ניסינו להחזיר שם כמה בקבוקים שהיו לנו. היא דחתה את כולם בבוז (אז אולי היא בעצם לא עונה על הדרישה המדויקת שלך (-: ). מה שמן הסתם מעיד שהאחראים לה לא באמת רצו שהיא תעבוד, מה שמחזיר אותנו למעלה בפתיל.
תגובה 488367
אני מכיר את המכונה הזו. כאשר אתה מוצא בקבוק שהיא מוכנה לבלוע, היא לא נותנת לך מטבעות, אלא זיכוי שתקף ל-‏3 הדקות הבאות במרכול הסמוך בלבד.
תגובה 488370
למה למחזר עיתונים ?
מקורו של הנייר הוא בעיקר מחוות עצים לנייר, לכן אם אתה צורך יותר נייר חדש אתה גם מעודד שתילה של עוד עצים וגם כולא את הפחמן שבנייר הישן באתר איסוף הפסולת לכמה עשרות שנים לפחות (שלא לדבר על החסכון האנרגטי שנובע מאי-מיחזור).
תגובה 488416
רק לרשומות: אפשר למחזר נייר עיתונים גם בתוך קומפוסט.
תגובה 509103
שמבחינה מסויימת שקול לשריפת רובו: רוב הפחמן שהיה בנייר ישתחרר בתור CO2
תגובה 509115
כמאמר קיינס, בטווח הארוך כולנו CO2. החוכמה היא לכלוא את הפחמן לזמן רב יותר ובמצבי צבירה נעימים יותר לבני האדם ולשותפיהם לכדור הארץ.
תגובה 509125
בנייר ישן באתר איסוף הפסולת?
תגובה 509262
אני לא מהמזדעזעים מהר הזבל בחירייה ודומיו. אבל חומרים אורגניים שם נוטים להפוך למתאן שהוא גז חממה רעיל ונפיץ. דשן לירקות בגינה זה דבר סימפטי יותר.
תגובה 509275
ומה קורה לגז הרעיל שמשתחרר מעשיית קומפוסט על־יד הבית שלך? (אמוניה)
תגובה 509280
הוא מסייע ביצירת קומפוסט שעליו יגדלו צמחים, שבתורם יטהרו את האוויר.
תגובה 509293
האמוניה היא דווקא חנקן שלא נשאר בקומפוסט.
תגובה 509295
אני לא מומחה גדול בדשנים אבל עד כמה שאני מבין, כמות האמוניה הנדיפה שנוצרת בקומפוסט היא קטנה מאוד ביחס לכמות החנקן שמוטמע בייצור הקומפוסט בתרכובות אמוניום שונות (אוריאה?).
תגובה 488515
אי שם בתחילת שנות השבעים, כש"קוקה קולה" הסכימה לשווק את מוצריה בישראל, עלה בקבוק קולה בשק"ם ½ ל"י (חצי לירה. היה פעם מטבע כזה). תמורת הבקבוק הריק קיבלת 15 אג', בהן יכולת לקנות בקבוק טמפו (היה פעם משקה כזה). תמורת הבקבוק הריק קיבלת 5 אגורות, בהן יכולת לקנות מסטיק בזוקה.
תמורת האריזה של המסטיק (עם או בלי ה"עתידות") לא קיבלת כלום.
תגובה 488415
ולדעתך אין עניים שרוצים לעשות משהו ירוק? (למה "רוצים להרגיש", אגב? אתה טוען שזו פעולה חסרת כיסוי?)
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • ברקת
  תגובה • ירדן ניר-בוכבינדר
  תגובה • שוקי שמאל
  להסיר את הכובע • אנטילופה
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • ברקת
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • ברקת
  תגובה • ירדן ניר-בוכבינדר
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • ראובן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • שוקי שמאל
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • ירדן ניר-בוכבינדר
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • ערן בילינסקי
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • האייל האלמוני
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • ירדן ניר-בוכבינדר
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • ירדן ניר-בוכבינדר
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • האייל האלמוני
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • שוקי שמאל
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • ירדן ניר-בוכבינדר
  אם ננעלו דלקי נדיבים לא ננעלו דלקי מרום • שוקי שמאל
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • רון בן-יעקב
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • האייל האלמוני
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • האייל האלמוני
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • ברמנית לאחר משמרת
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • שוטה הכפר הגלובלי
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • אנטילופה
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • רון בן-יעקב
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • ברמנית לפני משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ברמנית לפני משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ברמנית לפני משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ברמנית לפני משמרת
  איזה ציטוט • ברמנית לפני משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • אנטילופה
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ראובן
  איזה ציטוט • ברמנית לאחר משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ברמנית לאחר משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • ראובן
  איזה ציטוט • ברמנית לאחר משמרת
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  איזה ציטוט • שוטה הכפר הגלובלי
  איזה ציטוט • כ
  איזה ציטוט • האייל האלמוני
  יהללך זר, וָלא - פיך • דורון הגלילי
  יהללך זר, וָלא - פיך • ברמנית לפני משמרת
  יהללך זר, וָלא - פיך • חשמנית על מונית
  יהללך זר, וָלא - פיך • ברמנית לפני משמרת
  יהללך זר, וָלא - פיך • חשמנית על מונית
  יהללך זר, וָלא - פיך • ברמנית לפני משמרת
  יהללך זר, וָלא - פיך • האייל האלמוני
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • נטפקן
  ''דלק מאובן'' זה רטרונים • רון בן-יעקב
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • אייל נפט
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • אייל נפט
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • צפריר כהן
  תגובה • אא
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • האייל האלמוני
  תגובה • שוקי שמאל
  תגובה • רון בן-יעקב
  זאת לא תגובה • האייל האלמוני

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים