אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381234
ת"פ וד"פ הם תאומים בני חמש שלוקים באוטיזם. אחרי שעברו אבחון נקבע עבורם משטר מפורט של עשרות שעות טיפולים פרא-רפואיים בשבוע - ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור, הידרותרפיה, טיפול פסיכולוגי ורגשי. הוריהם פנו לקופת החולים שמבטחת אותם, אבל זו סירבה לממן את הטיפולים בטענה שאוטיזם אינו מוגדר כמחלה סומטית - כלומר, כמחלה שמקורה בליקוי במערכת העצבית המרכזית, ולכן הילדים לא זכאים לסל טיפולים.

ההורים פנו בתלונה למשרד הבריאות. חלפו יותר משנתיים, אבל הם לא קיבלו תשובה. בעודם ממתינים, פנו ההורים למבקר המדינה

אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381263
כמה הערות:

יש משהו אבסורדי ומיושן בעצם החלוקה של מחלה סומטית מול מחלה פסיכיאטרית. בעבר היתה הילה למחלות הפסיכיאטריות כמחלות שמקורן בנפש מול מחלות נוירולוגיות (סומטיות) שמקורן בגוף. היום ברור שגם מחלות נפש כמו סכיזופרניה - הן בעלות מקור גופני (שינויים מוחיים, נטייה גנטית, וכו'), כך שהחלוקה לחלוטין לא רלוונטית. המאבק לקיום החלוקה הזו אינו רק כלכלי, אגב. עצם הקיום של שתי קבוצות שאחת נחשבת עדיפה גורמת למאמץ של קבוצות חולים "לשדרג" את עצמן למעמד של חולים סומטיים כדי להימנע מהסטיגמה. וזה בדיוק מה שמוביל לשימור הסטיגמה.

אם אני לא טועה, קופות החולים לא מממנות טיפולים ללא סוף לשום קבוצת חולים, ויש הגבלה על מספר הטיפולים שהיא קטנה בהרבה מהדרוש לכולם. יותר מזה, אחת האסטרטגיות של קופות החולים כדי להימנע ממתן טיפולים דרושים היא לצייד את הקופות בצוותים קטנים בהרבה מהדרוש. באופן זה, אם הילד זקוק למשל לשני טיפולים בשבוע, אין שום דרך להעניק לו את הטיפולים האלה כי "אין תורים", והוא מקבל תור לטיפול אחד בשבוע שיתחיל בעוד שלושה חודשים. הורים אמידים יעדיפו לקבל טיפול אופטימלי בשוק הפרטי וקופת החולים לא תידרש לשלם דבר.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381306
"...וזה בדיוק מה שמוביל לשימור הסטיגמה".
מדוע?
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381327
כי כשיש שתי קבוצות של מחלות ואחת נתפסת כקבוצה עם מחלה "אמיתית", אז מה הקבוצה השניה?

(תאר מצב שבו יחלקו את מחלות העור למחלות עור אמיתיות וצרעת).
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381328
לא הבנתי. הסטיגמה על חולי נפש היא שהם אינם חולים?
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381330
לא, שהם חולים במחלה שאין לה בסיס גופני, שהם חולים במחלה מקוללת, שזה אשמתם, ועוד ועוד.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381332
אבל מדוע הניסיון להציג את מחלת הנפש מצדה ה"פיזי" דווקא מקבע את הסטיגמה הזאת?
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381333
המצב הקיים הוא שיש היום מחלות נפש שנחשבות (על ידי חלק מהאנשים) כלא פיזיות ויותר "רעות", ויש מחלות שפוגעות במוח (נוירולוגיות) שהן אמיתיות ויותר "טובות" (בגלל כל הסיבות שאמרתי למעלה).

אנשים ששייכים לקבוצה הראשונה נלחמים לעבור לקבוצה השניה כי היא יותר "שווה", ומעצם המלחמה שלהם לעבור לקבוצה השניה, הם מדגישים את העובדה שהיא באמת יותר "שווה" (כי אחרת למה לעבור?)
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381343
(הי טלי... מה נשמע?)

לגבי המימון ,נכון שקופות החולים אינן מממנות טיפולים בלי סוף לשום קבוצת חולים, לגבי הילדים והנוער האוטיסטים מתקיימת כמדומני בעיה מיוחדת: הטיפולים משתייכים לקבוצת הטיפולים ההתפתחותיים, ז"א שהם נועדו ומצליחים לשפר את ההתפתחות.

חלק מהטיפולים (טיפולי ריפוי בדיבור , ריפוי בעיסוק , טיפול באמנות ובמוסיקה , וטיפול פסיכולוגי - חינוכי) ניתנים במסגרת בתי הספר בחינוך המיוחד ומתוקצבים למעשה על ידי משרד החינוך.גם הטיפולים התרופתיים שניתנים על ידי פסיכיאטר או נוירולוג ניתנים במסגרת קופות החולים, ואיתם למיטב ידיעתי אין בעיה.

הבעיה שעליה מדובר במאמר היא בטיפולים משפחתיים, שבהם מקבלים ההורים ובני המשפחה הקרובים כוחות, וכלי התמודדות , ובטיפולים פסיכולוגים התפתחותיים ותיפקודיים שהם מעבר למנה הקטנה המתוקצבת במסגרת מוסדות החינוך המיוחד.
לטיפולים אלו יש ערך רב הן בהשפעתם על התפתחות הילד האוטיסט ושיפור מיומנויותיו, והן על המשפחה והיכולת שלה לשרוד את קשיי היומיום בשנים הקשות של הטיפול בילד.
רוב המשפחות מממנות תוספות טיפול פרטיות בכוחות עצמן, ויש ביניהן שאינן יכולות לעמוד בנטל הכלכלי , גם כך הצרכים סביב הילד והטיפול בו רבים ויקרים.

בעצם ה"חיסכון" הזה מוביל להוצאה עתידית כבדה יותר. טיפול שיכול היה לקדם את הילד ממצב של תפקוד נמוך לתפקוד גבוה יותר, ובעתיד להפוך אותו לכזה שהוא בעל כישורים לטיפול עצמי ואף לתורם יותר לחברה שבה הוא חי, ההוסטל שבו יגור בעתיד ישא אופי חופשי יותר ועם פחות הוצאות על כוח אדם סיעודי טיפולי.
אגב כל האמור לעיל נכון גם לגבי ילדים הלוקים בפיגור שכלי שאינו מן הספקטרום האוטיסטי.

אפשר היה להתיחס לטיפולים האלו כבעלי אופי מניעתי , מניעת התדרדרות, לקדם אותם ולהעביר אותם ממצב של חיים סבילים לחיים פעילים אם כי מוגבלים. בחישוב גס המדינה הייתה מרוויחה, והאוטיסטים בוודאי .
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381345
מסכימה לחלוטין. לדעתי רק הבעיה לא ספציפית רק לאוטיסטים אלא להרבה קבוצות של ילדים עם בעיות, ולצערי לבעיות מניעה באופן כללי. מבחינה כלכלית מניעה היא אחת ההשקעות הכי כדאיות, אבל בפועל משקיעים מעט מאוד במניעה והרבה יותר בטיפול כשאין ברירה. (הסיבה היא בין היתר עניין התקצוב. הרבה דברים מתוקצבים פר-חולה, פר-אשפוז או פר-פעולה, ואין הקצבה נפרדת למניעה של הצורך באלה).
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381445
כמה עצוב שאנשים מוצאים את עצמם עבדים לפקידים של המדינה כאשר הם נזקקים לכסף שנלקח מהם במיסים.

שיהיה לנו חג עצמאות שמח - להיות עם חופשי בארצינו.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381474
אתה צודק.

מנסיוני האישי המקום בו נתקלתי בהכי הרבה פקידות יהירה והיררכית אטומה הוא המוסד לביטוח לאומי.כל כך אירוני, החתול שמופקד על שמנת כספי האזרח שישמרו לעיתות מצוקה שלו הוא גם הגוף השמנוני-בזבזני ביותר על חשבון כספי הנכים ודווקא בדרגים הנמוכים אלו שבדרך כלל באים במגע עם קהל הנכים.

ומפלגת הגמלאים זכתה לכלכך הרבה קולות בבחירות האחרונות בהצבעת מחאה של ציבור גדול: גם צעירים שמאסו בסיסטמה.

יום עצמאות שמח יעקב (:
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381490
אני לא בטוח שאת באמת מסכימה עם יעקב. לדעת יעקב, אסור לקחת מיסים מהאזרחים לדברים כמו ביטוח לאומי או ביטוח בריאות. לדידו, היו צריכים לעזוב אותך ואת בנך לנפשכם, והייתם צריכים לממן את כל הטיפולים מכספכם שלכם, או אם שפר עליכם מזלכם והיה לכם ביטוח בריאות פרטי - אז באמצעותו (ובהצלחה לך בנסיונות ההתחמקות של חברת הביטוח).
אופסס... 381501
כנראה שפיספסתי משהו (:
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381628
ויעקב הוסיף עוד משהו: כל הדברים שאת מדברת עליהם היו אמורים לבוא מגמ"חים של הקהילה. יעקב היה יכול לתת לך גם סימוכים הלכתיים והיסטוריים לאיכות השיטה הזאת. אני מניח שעדיף כבר פקידי ביטוח לאומי שעובדים על פי חוק. נכון שיש להם מה ללמוד לגבי גישה מנומסת ומאירת פנים לציבור, אך זה ניתן לשינוי. הכרתי לא מעט משרדי ממשלה וכשמגיע המנהל הנכון, מרגישים בשינוי.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381660
וחוץ מזה, כפי שאנו אכן רואים לאחרונה - גמילות החסדים עובדת ברמה של בתי תמחוי, איסוף בגדים יד שניה ותרומת מצרכים ביציאה מן הסופרמרקט.

האם גמילות החסד או ה"קהילה", בלשונו של יעקב, תתרום לצרכיו של נצרך מסויים (הכנס כאן אוטיסט או בעל-צרכים-מיוחדים אחר) - *אלפי* שקלים בחודש, ע"מ לאפשר לו להתקרב ככל האפשר לרמת תפקוד סבירה ומקובלת? ספק רב, האמת היא שלא נראה לי.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381768
הגמ''חים הללו גם לעולם לא יטיסו אדם לטיפול רפואי בחו''ל בעלויות של מאות אלפי דולרים, לא יקימו בתי''ס במליוני דולרים ולא יצליחו לארגן תרומות בנפח משמעותי עבור בתי חולים ואוניברסיטאות.
אוטיסטים לא זכאים לטיפולים בקופות החולים 381769
האם מישהו עשה פעם מחקר משווה בין ההתחמקויות של חברות הביטוח לאלו של המדינה. אולי תעשה מחקר כזה. מעניין מה יהיו התוצאות.

הכסף שנמצא בידי המדינה הוא הכסף של האזרחים. המדינה לא בוראת כסף יש מאין. היא גם לוקחת עמלה גבוהה מאוד על הכסף שהיא מנהלת, עמלה בלתי נסבלת לטעמי.
סוף עידן הפסיכולוגיה ? 381404
האם כל מחלות הנפש נמצאו כבעלות מקור גופני? אם כן, אז מה ההצדקה, בעצם, להמשך קיום הפסיכולוגיה? האם מישהו בדק פעם אם הטיפול הפסיכולוגי מפעיל בגוף שינויים כימיים דומים/זהים לתרופות פסיכיאטריות?
סוף עידן הפסיכולוגיה ? 381406
סביר שכן, אם כי יש מחלות שהבסיס הביולוגי שלהם יותר מוצק (רקע גנטי ברור, שינויים מוחיים מבניים, ידע לגבי המנגנון וכדומה).

יש מחקרים שמראים שינויים כימיים מוחיים לאחר טיפול פסיכולוגי. מחקר אחד שזכור לי הוא שינויים מוחיים לאחר טיפול התנהגותי בהפרעה כפייתית. נושא שנמצא עכשיו במחקר אינטנסיבי הוא טיפול קוגניטיבי לדיכאון. יש הוכחות ברורות ליעילות, ולמיטב זכרוני יש מחקרים שעוסקים גם בביטויים המוחיים הקשורים בהשפעת הטיפול.
סוף עידן הפסיכולוגיה ? 381476
לאו דווקא.
ואני אחלק את תשובתי לשתי קטגוריות שבהן הפסיכותירפיה עוזרת .

א. ישנם מחקרים שתומכים בהשפעה של טכניקות פסיכולוגיות על תהליכים כימיים במוח.
הדבר נכון לגבי טכניקות טיפול CBT (טיפול קוגנטיבי בהביוריסטי), לגבי EMDR. ולא מזמן קראתי מחקר שמצביע על שינויים כימיים במוח כתוצאה מטיפול דינמי ששכיח כל כך במחוזותינו.

ב. מעבר לזה יש חשיבות לתהליכים טיפוליים לעיצוב ושינוי התנהגות.
חלק מההפרעות וחלק מההתנהגויות *גם* במחלות הנפש הן פרי של מערכת אמונות והתנהגויות שנגזרות מהן, במקרים כאלו טכניקות שמיצרות שינוי באמונות ועל ידי כך בהתנהגויות הנגזרות מהן אמנם אינן מכחידות את המחלה או את ההפרעה שמקורה פיזיולוגי - אבל מסייעות להתמודדות טובה יותר ויעילה.

הכלל הזה נכון לאוטיזם, פיגור, לדכאון, ולכל הפרעות האישיות. מחקרים מצביעים על יעילות הטיפול הפסיכולוגי גם בסכיזופרניה - מחלת הנפש הקשה ביותר. בעיקר בשלבים שמעבר למצב האקוטי.כאשר על השלב האקוטי הסוער של המחלה ניתן להשתלט כיום (לא לרפא אבל לשלוט בעוצמתו, משכו ותכיפותו ) ביעילות ומהירות בזכות הדור החדש של תרופות אנטי פסיכוטיות.

כאשר שוכח הגל האקוטי פסיכוטי יש לפסיכותירפיה ערך רב לשיפור איכות החיים של הלוקים , של משפחתם הקרובה ולחברה כולה.
סוף עידן הפסיכולוגיה ? 381754
השאלה שלך מזכירה לי כתבה, רדודה במיוחד (וסליחה על ההשוואה) שעסקה בהבדלים בין נשים וגברים, ובפרט - בהבדלים בין מתבגרים למתבגרות.

אחת משורות המחץ של התוכנית הייתה - 'מחקרים מראים כי האיזור במוח שאחראי על תפיסה מרחבית אצל בנים בגיל ההתבגרות גדול בהרבה מהאיזור המקביל אצל בנות'. טדאם - הוכחנו סופית שיש הבדל אמיתי, ביולוגי, בין נקבות אנושיות לזכרים אנושיים.
בפועל, כמובן, אפשר היה לדעת את זה בלי מחקר, רק על סמך העובדה שבנים הצליחו במבחני תפיסה מרחבית טוב יותר מבנות. יש קורלציה ברורה בין גודל של איזורים במוח לבין היכולות הקוגניטיביות שלנו - ואין כאן הוכחה לכלום, כי האזורים האלה מתפתחים בהתאם לאימון שהם מקבלים.

למעשה, הנחת העבודה של כולנו, כולל הרוב המכריע של הפסיכו-תראפיסטים, היא שהמוח הוא המקום שבו מתבצעת החשיבה. אם זה המצב, ברור שלכל מחלות הנפש מקור גופני - כמו שלכל המחשבות והרגשות מקור גופני, וגם לשינויים באופן המחשבה שגורם הטיפול הפסיכותראפי יש מקבילות גופניות.
השאלה היא שאלה של יעילות - האם הטיפול הפסיכותראפי יעיל יותר או פחות מזה התרופתי - ולא שאלה של הצדקה. בפועל, ואני בטוח שטלי תסכים איתי, ברוב המקרים טיפול הטוב ביותר הוא טיפול משולב של פסיכותראפיה ושל תרופות - בהנחה שקיימות תרופות למצב הספציפי, ושתופעות הלוואי לא נוראיות מדי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים