מעניין מאוד.. אתה בטוח? 139247
המאמר היה מעניין מאוד, וכיסה נושא שאני לא מבין בו בכלל.
הופתעתי מאוד כשטענת שישראל היא "מעצמה גרפולוגית" ושגופים רבים, ביניהם הצבא וחברות היי-טק רבות, משתמשות בגרפולוגיה.

עוד הפתיעה אותי הטענה שגרפולוגיה מתקבלת, בשונה מאסטרולוגיה או קריאה בקפה, כמדע או עיסוק מדעי.

(האמת היא שמדענים רבים מטילים ספק במדעותיה של הפסיכולוגיה - ללא אפשרות לעשות ניסויים ולקבל תוצאות חוזרות ונשנות).

אני מעולם לא נתקלתי בתופעות כאלה, ותמיד ידעתי שהגרפולוגיה מפוקפקת כמו האסטרולוגיה ומעולם לא התייחסתי אליה כמדע. לא רק זאת, לא שמעתי מישהו מחבריי מתייחס לגרפולוגיה כעיסוק מדעי.

יכול להיות שזה עקב כך שלא נחשפתי יותר מדי למדעי הרוח, אבל אתה באמת בטוח שהשימוש בגרפולוגיה כל כך נפוץ? אם כן כתב היד שלי כמעט לא קריא, ועתידי לא נראה ורוד כל כך.
מעניין מאוד.. אתה בטוח? 139255
לא בדיוק מעצמה גרפולוגית, אלא מעצמה איבחונית - השימוש במבדקי גרפולוגיה הוא רק חלק (קטן יותר או פחות) מהשימוש האובססיבי-כמעט שנעשה בארצנו במבדקים שונים לקראת קבלה במסגרות שונות.

למי שמתקשה להיכנס ללינק, הנה פסקאות רלוונטיות (כתבה מ"גלובס", אוקטובר 2000):

"אולי בגלל אובדן האמון בכלים הבלתי מדידים ובלתי ניתנים לכימות הנקראים התרשמות, תחושות בטן, אינטואיציה, ואולי סתם מתוך מורשת המיון ההמוני הצבאית, הפכה ישראל לאחת המדינות המובילות בעולם בהיקף השימוש במבחנים פסיכולוגיים למיון עובדים למקומות עבודה. ממשחקי תפקידים ("נראה איך הוא מתפקד תחת לחץ") ועד מבדקי איי קיו, מציורים ועד השלמת משפטים. אין כמעט מקום עבודה גדול בארץ שלא ישתמש באמצעי זה או אחר של מבדקי התאמה - מכוני אבחון, בדיקות פוליגרף, בדיקות גרפולוגיות".
.....

,אומר אלי חוטר, מנכ"ל קבוצת מל"ם, פסיכולוג, לשעבר סמנכ"ל כוח אדם של הקבוצה ומי שעסק בצבא בתפקידי מיון:
"המבחנים נוצרו בצבא, כדי למיין כמויות גדולות של מועמדים לגיוס, ומשם הם עברו גם לשוק האזרחי. כולנו עברנו מבחנים בצבא, וגדלנו עם התחושה שזהו כלי שצריך להשתמש בו. אבל צבא, שעובד על מאסות גדולות, יכול להרשות לעצמו לפספס כמה מועמדים, דבר שגוף עסקי לא יכול להרשות לעצמו".

שורה תחתונה - ההתמקדות הגרפולוגית היא חלק מתופעה רחבה יותר, של צורך במיון ושליטה, ואולי גם מסיבות היסטוריות, נטייה של ארגונים להעביר את האחריות על גיוס כוח אדם חדש אל גורמים חיצוניים (OutSourcing).
לפעמים זה נובע סתם מביקוש יתר למשרה: אם יש פה יוצאות שירות לקוחות בסלקום/פלאפון, שיספרו על מבדקי האימה והדינמיקה הקבוצתית שעורכים להן (אני לא התקבלתי, ובצדק).
i lived to tell 139515
אכן, המיונים המדוברים הם הגזמה פראית. מדובר ביום אבחונים ארוך, שמתחיל במבחנים ממוחשבים. לאחריו נערכת אקציה, חלק לימין, חלק לשמאל. השורדים מועברים בקבוצות של כשלושים איש לחדר גדול, ועוברים מבחנים נוספים, שכוללים דינמיקה קבוצתית לסוגיה, סימולציות, ועוד. כל תת מבחן כזה אורך כשעה, בתומו יוצאים המאבחנים מן החדר, וכשהם חוזרים, מתבצעת אקציה חוזרת ומנופים עוד חמישה שישה אנשים. מדובר בכשבע שעות ברוטו של מבחנים, בסופם נותרים שלושה עד ארבעה מועמדים, שניגשים לראיון אישי מול נציג מהמחלקה העתידה לקבל אותם (לאחר קורס, מבחן, וחפיפה, כמובן).
הסיבה להגזמה הזו? יותר זול להם לערוך מבחנים המוניים דרקוניים מאשר לשלם לאנשים לא מתאימים לאורך קורס מלא ואז להכשיל אותם בבחינת הסיום. (וגם מתוך בוגרי הקורס, שיעור הנשירה בחודשים הראשונים מגיע לכארבעים אחוזים, שהם כמובן הפסד של לא מעט כסף לחברה ששילמה להם משכורת לאורך הקורס)
ואת כמובן לא היחידה, אני מכירה הרבה מאוד אנשים אינטיליגנטיים, ביניהם כמה מחברותי, שלא עברו. אני עברתי, ואין לי מושג למה, בחיי. לדעתי זה בעיקר עניין של מזל.
:-)
שאני אבין 139516
רגע רגע. אנחנו מדברים כאן על שירות לקוחות? אלו המיונים לעבודה שכוללת מענה לטלפונים? ויש קורס??
וואו. איפה עובדים כל אלה שלא מצליח להם בגיבושון-שירות-לקוחות?
שתביני 139538
לשאלותיך: כן, כן‏1, וכן.

1 העניין הוא, שאחרי שלב המענה הטלפוני מגיע גם שלב מקצועי, ובו, מה לעשות, את צריכה להתמצא. רוב הלקוחות לא מסתפקים בזה שאומרים להם בוקר טוב בנחמדות.
:-)
אלה שלא מצליח להם בגיבושון, נאלצים ללכת וללמוד עריכת דין או מקצוע מוצלח אחר.
:-))
שתביני 139548
אני עברתי גיבושון שכזה די בקלות, אך מצאתי את עצמי בלתי מתאים בעליל לעבודה הסיוטית הזאת, לאחר ארבעת החודשים הנוראיים בחיי (פיטרתי את עצמי, או במילים אחרות - התפטרתי עם חיוך גדול של הקלה על הפנים).

אין שום קשר בין הגיבושון הזה לבין התאמה למקום העבודה. זה סתם משחק אקראי שכזה. שיזרקו קוביה במקום, לדעתי הם יזכו לתוצאות אמינות יותר.
ברור 139555
שאין כל קשר. אבל ככה החברה כנראה מרגישה יותר טוב בקשר לעצמה, שעשתה את המקסימום להבטיח שכמה שפחות אנשים ינשרו אחרי הקורס. בקשר לסיוטיות שלה - תלוי מה ותלוי איפה.
ברור 139556
וגם תלוי למי.
שתביני 139582
תיאוריה קונספירטיבית למחצה, שלא נשמעת לי סבירה במיוחד, אבל מה אכפת לי: אולי הגיבושון הוא נסיון להעלות את יוקרת העבודה בעיני העובדים החדשים.
שתביני 139830
דווקא נשמע לי יותר מסביר.
מתאים לאופיו של הישראלי כמו שידרוג למידרוג.
שתביני 140081
תודה. הנה למה זה לא נשמע לי סביר: האקפט שיכול להיות לגיבושון על תדמית העבודה לא ישרוד היטב, אני מנחש, את שלושת ימי העבודה הראשונים. את הכסף שהחברה משיקיעה בתהליך המיון הם היו יכולים להשקיע בתוספת למשכורת, והאפקט על תדמית העבודה היה יותר משמעותי. או, אם להיות קצת פחות ציני, להשקיע את הכסף בפעולות גיבוש לעובדים (שכבר עובדים) בנוסח ימי הזוהר של ההייטק.
שתביני 140135
אני לא בטוח בכך. נכון שהעובדים ידעו מה בדיוק שווה העבודה שלהם תוך זמן קצר וזניח, אבל סמל הסטטוס שמתלווה לעבודה מקורו באותם אנשים שלא התקבלו. תגובות נוסח ''וואו, שמעתי שממש קשה להתקבל לשם. אפילו הדודה שלי, ברכה, לא הצליחה - והיא ממש חכמה'' עשויים, כך נדמה לי, להפוך את המקום ליוקרתי יותר, או לפחות למביך פחות - עם קשר מיקרי בלבד לערכו הממשי.
שתביני 139673
יש גם סוג שלישי, של אנשים לא התקבלו בגלל שהיו פאתטיים מספיק לחשוב שהם צריכים להבליט את חוכמתם הייחודית בשלב הסינון הראשון. או במילים פשוטות: כנראה שהעיפו אותי כי כבר בשאלה הראשונה צעקתי "אובג'קשן!".
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139256
שאינני זוכר לגביה דבר פרט לכך ששום דבר שנאמר לגבי לא היה נכון .
כתב היד שלי גם הוא בלתי קריא לחלוטין ( נשמה לי שקוראים לכך ''דיסגרפיה '') ואני אחד מאותם האנשים שעצם קיומו של מעבד תמלילים שינה את חייהם לטובה.
כנ''ל הסופר אתגר קרת שגם כתב היד שלו קשה לפיענוח ( לאמיתו של דבר אני אחד הבודדים שמסוגלים לקרוא אותו שכן הוא הרבה יותר ברור מכתב היד שלי ).
אבל מבחינת הגרפולוגים העיוות בכתב היד שלנו מראה שעתידנו שחור משחור.
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139257
למיטב ידיעתי, גרפולוג לא אמור לבדוק כתב יד של דיסגרף - הוא אמור לפחות לדעת שמדובר בדיסגרף. גם פקטורים כמו שמאליות, נכות ביד הכותבת וכו' אמורים להיות מובאים לידיעתו לפני הבדיקה.
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139386
אני מאמין שדיסגרף הוא לא אחד שכתב ידו אינו קריא על ידי אנשים אחרים, כאלה יש המונים. אם אני צודק דיסגרף הוא אחד שכתב ידו לא רק אינו קריא אלא גם אינו קוהרנטי, ואף הוא עצמו לא מסוגל לקרוא את כתב ידו.
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139423
אם כן, אז יש לפחות עוד הפרעה אחרת שקוראים לה דיסגרפיה: המגיב הותיק רועי מעיד על עצמו שהוא דיסגרף, ומסביר בכך ריבוי יחסי של שגיאות איות. זאת בהקלדה, במחשב; בלי קשר לכתב יד.
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139425
"דיסגרפיה: היא בעיה אשר מתבטת בכתיבה איטית, כתב יד לא קריא, כתיבה שגויה, בעיה בשמירת מרוחים יציבים בין מילים ובן אותיות בכתיבה, קושי לכתוב בשורות מקבילות על דף חלק. ישנם שגיאות הקשורות לאלמנט החזותי של של האות ג,ז ובאנגלית d,b."
אכן גם אני עברתי בדיקה גרפולוגית 139614
בוא נראה... הכתיבה שלי במהירות סבירה (אם כי נראה שאיטית מהממוצע), כתב היד לא נאה במיוחד אבל קריא, הכתיבה שלי בדרך כלל לא שגויה (אם כי יוצא לי לפעמים להתחיל מילה מהאות השניה, ואז אני צריך לחזור אחורה ולכתוב את האות הראשונה שלה), אין לי מושג איך המרווחים שלי בין אותיות ומילים, אין שום סיכוי שבעולם שאני אצליח לכתוב בשורות מקבילות על דף חלק‏1, ואני נוטה להתבלבל בין ג' ו-ז' בכתיבה (אבל אף פעם לא בקריאה). b ו-d הן לא בעייתיות עבורי.
אז אני מיני-דיסגרף?

1 נראה לי שרוב האנשים כמוני בעניין זה.
לא 139619
מתוך 6 מאפיינים (כתיבה איטית, כתב יד לא קריא, כתיבה שגויה, שמירת מרוחים יציבים, שורות מקבילות, שגיאות הקשורות לאלמנט החזותי של האות) אתה לא עונה על אף מאפיין במלואו, ועונה באופן חלקי מאד על 3 (כתיבה איטית, אבל אתה מגדיר אותה כסבירה שורות מקבילות, אבל אתה טוען שאתה לא שונה מאחרים, אצל דיסגרף מדובר לפעמים על כתיבה בגלים או על שורות שפשוט מתנגשות זו בזו, שגיאות הקשורות לאלמנט החזותי של האות, אבל זה קורה רק עבור אותיות מסוימות). על מנת שתהיה מיני דיסגרף, לפחות אחד מהמאפיינים צריך להיות לא סביר באופן קיצוני, כזה שיבדיל אותך מהכותב הנורמלי.
ניבוי עתידות ? 139293
כתבת "מבחינת הגרפולוגים העיוות בכתב היד שלנו מראה שעתידנו שחור משחור". האם הגרפולוגיה מתיימרת לנבא עתידות ? האין היא מתיימרת רק לנתח מצב פיזי ומנטלי נוכחי ? (1)
מעסיקים הנעזרים בגרפולוגיה רוצים לברר את מידת התאמתו של אדם לתפקיד, בדיוק כפי שהם מצפים למידע דומה משאר סוללת המבחנים שהמועמד יעבור. כנראה שאינם מודעים לתוקף שלה (או של מבחנים אחרים, לצורך העניין, אאל"ט לראיון עבודה לא מובנה יש תוקף קטן מ-‏0.3). (2)

_________________

(1) למרות היומרות השונות, אכן לפי התאור במאמר היא משתמשת באותם כלים של קוראי כף יד למינהם.
(2) לעורכי המאמר : בקטע "אך יותר משהדבר משקף את יכולתם הגבוהה של הגרפולוגים, הוא מעיב לא במעט על ערכן של טכניקות פסיכולוגיות מקובלות." אולי התכוונתם "מעיד" ולא "מעיב" ?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים