בתשובה לשוטה הכפר הגלובלי, 19/08/24 12:29
שבכל דור ודור 771008
מר שכ״ג. האם אתה יכול - או מי מטעמך - לתאר לנו בשפתך המליצית והברורה איך יראו חייו של ישראלי ממוצע ביום שבו האליטה המדעית הישראלית-חילונית, תעזוב את מדינת ישראל לפחות לשנות דור.
שבכל דור ודור 771010
גם אני מעוניין לשמוע את תשובת השכ"ג ויתר המגיבים.
תשובתי האישית: אין שום דרך לדעת. אין אנלוגיות טובות. אפשר לבדוק מה קרה ברוסיה, סרביה, אלג'יריה, לבנון, איראן. הייתי רוצה לומר שלא הרבה. יהיה כמו עכשיו, רק עם קצת פחות כסף. אבל המצב של ישראל יחודי. יכול להיות שזו רק שאלה של מי יטבח ראשון את מי, יהודים, פלשתינאים, דתיים, חילוניים, מזרחים, אשכנזים? מין סומליה כזו.
שבכל דור ודור 771011
עיקר שכחתי. על רקע מה שצ'חנובר אמר, צריך להבהיר: מי שאומר לעצמו, נו טוב, אם המשכילים ובעלי היכולת השמאלנים יעזבו, אחרים יתפסו מקומם. זו טעות קולוסאלית. אמשיל לכם משל; כאשר שערי בריה"מ נפתחו היה מקום לחשוב שרק יהודים בעלי זיקה כלשהי לדת היהודית יעזבו. ולא היא. מיליון וחצי, אולי 2 מיליון יהודים ובקושי יהודים נהרו כנהר איתן אל מחוץ לגבולות המדינה. מי שחושב שרק שמאלנים יברחו אינו יודע מה הוא שח. כל מי שיכול וגם מי שלא ינהרו אל השגרירויות. המתנחלים ומצביעי הימין ישתמשו בנשק שבנחמין נתן להם כדי לפלס דרכם אל ראש התור. זה לא קורה ביום אחד, אבל לפעמים טפטוף הופך לגל הגירה. די לספור את מספר המחזיקים בדרכון זר בישראל כדי להבין את הפוטנציאל.
שבכל דור ודור 771012
בעצם משהו בין טורקיה לאיראן זו אנלוגיה די קרובה.
שבכל דור ודור 771016
האם לדעתך ׳משכילים ׳ - נניח שזאת ההגדרה הבסיסית לבעלי תואר במדעים - מהימין דתי, גם ינטשו את ישראל בצוק העיתים?
שבכל דור ודור 771019
זה בדיוק אחד הדברים שרציתי להגיד. ברגע שה"טרנד" תופס, כולם מתחילים לרוץ.FOMO.
כקןריוז אספר שבשבת היתה כתבה ב-TV על ישראלים שמתארגנים לטווח בינוני וארוך בתאילנד. הזוג שהופיע בכתבה - הבעל עבדקן עם כיפה שחורה גדולה (ולא שליח חב"ד).
מה שרוב השמאלנים מפספסים זה שמי שיורד זה מי שיכול ולא מי שרוצה.
אני לא מאמין בהשפעות כלכליות דרמטיות. מי שהולך, אחרים תופסים את מקומם. ההשפעה היא יותר תת קרקעית. זה משול למפעל הייטק שקומץ מובילי הפיתוח שלו עוזבים. התוצאות באות לידי ביטוי כעבור עשור שנים.
שבכל דור ודור 771020
ראיתי את מה שאתה מתאר גם בקפריסין. בראייה ההיסטורית אתה צודק, רק החזקים כלכלית/חברתית יכולים לעזוב את ארץ מולדתם.
שבכל דור ודור 771022
ברגע שטרנד ההגירה נכנס להילוך, כולם מהגרים. זה לא שחסרים מהגרים משכבות המצוקה. פשוט השמות שמגיעים לכותרות הם החזקים והמצליחים.
דבר דומה אני חושב קרה במדינות ערב. בסוף עידן הקולוניאליזציה היתה שם שכבה דקה של מעמד ביניים מקומי שמילא את תפקידי המנהל והמקצועות החופשיים תחת האוליגרכיה הקולוניאלית הזרה. בארצות מסויימות הם גם היוו שכבה תרבותית נפרדת (לבנטינית). ב-% חריג מהם היו לא מוסלמים: נוצרים ויהודים. למשל הקהילה הקוסמופוליטית באלכסנדריה (המשורר היווני המפורסם קוואפיס) או הנוצרים בסוריה (15% מהאוכלוסיה אאז"ן). משנות ה-‏40 ועד היום הקהילות האלו הולכות ומתרוקנות. יוצאי הקהילות האלו עושים חייל במקומות שקלטו אותם (צרפת, יוון, קפריסין), ואילו בארצות המוצא שולטות צחיחות תרבותית ועזובה רוחנית. הללו התבטאו יפה בכישלון הדרמטי של האביב הערבי שהפך בהרף עין לקיץ פונדמנטליסטי, ששורשיו לדעתי, בהגירה הדרמטית של הקהילות הלא מוסלמיות.
כאשר מתחולל גל הגירה של רופאים. מקומם מתמלא מיד ע"י בעלי דיפלומות רפואיות חדשות. הנזק הוא לרוב סמוי. הרופאים החדשים לפעמים פחות טובים מן הישנים שעזבו. את ההשלכות של זה צריך לחפש במסמכים קשים לפענוח והבנה עם סטטיסטיקות על בריאות הציבור.
שבכל דור ודור 771024
אני בספק שלבריחת האליטה/המעמד הבינוני עד בינוני גבוה בישראל יהיה אפקט שיתחיל ויסתיים רק בדרדור מסוים של הכלכלה, שירותי הבריאות וכו׳. זו מדינה קטנה מוקפת כרישים ומספיק לאויב להריח קצת דם במים או חולשה, כדי להגביר את הניסיון להביא את המפעל הציוני אל סיומו.

לכן, התשובה שלי לשאלה שלך (״איך יראו חייו של ישראלי ממוצע ביום שבו האליטה... תעזוב את מדינת ישראל״) היא מילה אחת: קצרים.
שבכל דור ודור 771025
קצת שכחת את תעשיית הטקסטיל של ישראל.
שבכל דור ודור 771030
+1

מפליא אותי לשמוע אנשים אומרים ש"יהיה כאן כמו [ב]לבנון" כאילו ישראל מסוגלת להתקיים במצב כזה. אני חשבתי לענות לך משהו בנוסח "אני לא יודע איך ייראו חייו, אבל אני יודע באיזו שפה הוא ידבר: ערבית", אלא שהתשובה המודגשת של אביב טובה יותר.
שבכל דור ודור 771034
כבר היום יש נהירה ללימוד ערבית בכל מיני ערוצי שיווק. מה שהיה חייב להתבצע עוד מראשית המדינה כאסטרטגיה חברתית-בטחונית, מתבצע היום בגלל הפחדים והרצון לדעת מה אומר התליין.
שבכל דור ודור 771064
נתחיל עם ראש השב״כ שיתחיל ללמוד ערבית. ראש שב״כ של מדינה המוקפת מכל כיוון במדינות דוברות ערבית, מדינה הכובשת מיליוני דוברי ערבית, מדינה שלפחות רבע מאזרחיה מדברים ערבית. למה האליטות הישראליות-יהודיות מתעבות את השפה (ואת המוזיקה) הערבית?
שבכל דור ודור 771069
אני חושב שכמו כולנו, אתה סובל מהשפעת יתר של תיבת תהודה. ''האליטות הישראליות-יהודיות מתעבות את השפה (ואת המוזיקה) הערבית'', זה חסר בסיס מיותר מאשר כיוון אחד. אני לא יודע על האליטות. באופן אישי אני לא ממש מחבב ערבים מכל סוג שהוא, אבל דוקא את השפה והמוזיקה המזרחית כן. השפה הערבית הקלאסית והמדוברות הן עשירות כל כך ברמה התרבותית, כך שלדעתי האיבה לשפה ולתרב(וי)ות הערבית היא צורה של בורות.
מה ששנית ממלמדיך זו משנת האוריינטליזם מבית מדרשו של אדוארד סעיד ואחרים, כפי שהיא נמסרת ע''י אנטישמים כמו יהודה שנהב. בעיני סעיד האוריינטליזם האירופאי לא היה אלא מכשיר שליטה של הקולוניאליסטים האירופאים בילידים הכהים. סעיד משום מה מתקשה להשלים עם אוריינטליסטים שהוקסמו ולמדו את התרבות המזרחית מתוךצאהבה ולא מאיזשהו צורך פראקטי. אני תמיד נזכר באביו של המרגל קים פילבי, סינג'ן פילבי, שהיה מזרחן ידוע וסופו שהתאסלם ומת כשייך עבדולה בביירות. השם קים, ניתן כהומאג' לספר ''קים'', פרי עטו של רודיארד קיפלינג, עוד קולוניאליסט שהוקסם מתרבות המזרח ההודית.
שבכל דור ודור 771087
אין לי בעיה להסכים איתך שזאת חשיבת עדר טיפוסית, אבל איך תסביר שהציבור הישראלי-יהודי לא יודע, לא מכיר, לא לומד/רוצה ללמוד את השפה הערבית גם לאחר עשרות בשנים בה שפה זו נוכחת באופן ברור. האם זהו הפחד/ההתנשאות ממי שעומד מאחורי השפה?
שבכל דור ודור 771095
אני חושב שזו פשוט הכללת יתר.
יצא לי להיות מורה בתיכון בתקופה שבה לימוד ערבית היה חובה, בחינוך הממלכתי-חילוני. הבעיה היחידה היתה של תלמיד אחד שהוריו "גיבו" את סירובו ללמוד ערבית מטעמי ימניות-יתר.
אני מניח שגם אני חוטא כאן בהכללת יתר. יש כנראה יותר מסיבה אחת לעוינות כלפי התרבות הערבית/מזרחית. לעתים זה סתם עניין של טעם נרכש.
אני חושב שכתבתי כאן על תופעה שמרגיזה אותי לעתים, של קריינים/מגישים, בד"כ מבית הגידול של ערוץ 7/14, המתנהגים כאילו הם משתתפים באופן תמידי בתחרות של מי פטריוט יותר גדול. בכל פעם שנשמע משהו שלא בדיוק מחמיא לישראל, הם מזנקים כנשוכי נחש, כדי להעיר/לתקן/לנזוף בעבריינים ולהחזירם לשורה. כנראנ שיש אנשים שעוינות לכל דבר ערבי היא בעיניהם תו תקן של פטריוטיות ישראלית.
אל תשכח גם שמפה לשם הצטברו כאן לא צעט אנשים שהם קרבנות של הטרור הערבי/הלחימה בערבים.
שבכל דור ודור 771097
עושה רושם שהפייבוריט הפוליטי שלך מבין את המנטליות האזורית:
״ הרמטכ"ל לשעבר ח"כ גדי איזנקוט קורא הבוקר (חמישי) לראש הממשלה בנימין נתניהו להחליף את ראש המוסד דדי ברנע, שעומד בראש צוות המו"מ לעסקת חטופים - ולמנות במקומו "ערביסט שמבין את השפה והמנטליות של הצד השני".
——
שבכל דור ודור 771107
לא נעים, אבל בכל פעם שאייזנקוט פותח את הפה, הפער הראשוני בינו לבין בני גנץ מתקצר בשליש.
פוליטיקאי חלש מאד, למרבה הצער. אולי יש לו דרגות של גנרל, אבל הוא עושה כבר שנה טעויות של טירון שהתגייס לפני שבועיים.
שבכל דור ודור 771111
אני לא יודע. ההנחה שערבים מבינים רק ערבית משוייכת לחוגים מסויימים בחברה שלנו.
אבל לא הייתי זקוק להתבטאות האחרונה של אייזנקוט כדי לחשוב כי העיסוק המרכזי של ראש השב"כ והמוסד במו"מ הדי עקר עד כה עם החמאס היא מחדל.
בדיוק כפי שאמר אייזנקוט, האנשים הללו אמורים לנהל את המערכה המודיעינית נגד איראן והחזבאללה ולא לכלות זמנם במו"מ עקר עם ראש כנופייה. אני לא מבין מה היתרון של ההשתתפות האישית שלהם במו"מ לעומת ניהולו ע"י אחד הבכירים הכפופים להם. הסיבה היחידה להשתתפותם היא התיאטרון שנועד לשכנע את משפחות החטופים ש"אנו עושים את כל מה שביכולתנו". במציאות השתתפות אישית אינה יכולה לבוא במקום קבלת החלטות ופעולה נחושה, שאצל BB החששן והדחיין הפכו למילים גסות.
בקיצור אייזנקוט צודק.
שבכל דור ודור 771114
אייזנקוט אידיוט שימושי, מאחר והוא טוען שמה שמכשיל את המשע ומץן לעסקה זה הכישורים של ראש המוסד.
וברור לכל מי שעיניו בראשו שזה לא המצב.
(ויתירה מזו - אם ראש המוסד אמור לעשלת משימות אחרות והבעייה היא העסקתו בתפקיד הזה, אז האשם הוא מי ששלח אותו למשימה הזו.
שבכל דור ודור 771127
מצד שני, אולי הוא התחיל ללמוד סוף-סוף פוליטיקה ישראלית והוא מדבר למעשה למי שרוצה לשמוע שראש שהשב"כ חייב לדבר ערבית, הרי מי 'מאיתנו' לא אוהב לשמוע שעם ערבים מדברים ב'ערבית'? גם האמירה שלו שכולם חייבים להתפטר בלי קשר מתי הוא מתפטר, גם רומזת שאולי הוא סולל שבילים נוחים לקהל שברח (בגללו?) מגנץ.
שבכל דור ודור 771099
השפה הזאת מכוערת באזני, אולי בגלל הקונוטציות (במקרה או לא, זה נכון גם לגבי גרמנית) כך שגם כאשר היתה לי הזדמנות ללמוד אותה לא היססתי לוותר עליה.
שבכל דור ודור 771103
ברור הוא שמבין הדילמות מה ללמוד כשפה שניה או אפילו שלישית, השפה הערבית תמיד תחכה בתור לפני כולם. אבל כמדומני שהדילמה בין הגרמנית לערבית תוכרע לטובת הגרמנית למרות הפחד הקמאי של השפה.
שבכל דור ודור 771109
קודם כל צריך לדעת שאין באמת שפה ערבית אחת. יש הרבה מאד שפות ערביות, שהן מאד שונות זו מזו. מה שמסבך את התמונה שישנה הערבית הקלאסית (שפת הקוראן) שהמורים שלי קראו לה הערבית הספרותית. ערבי משכיל בד"כ שולט בשתי שפות. בערבית הספרותית משתמשים בעיקר בכתב (ספרים, עיתונים). השפה השנייה, המדוברת, היא הניב המקומי של הערבית. המדוברת שונה במעט במקומות קרובים ובהרבה בין מקומות רחוקים.
השפה הערבית בכלל מאוד קרובה לעברית. האם גם העברית מכוערת בעיניך?
מפני שהעברית לא היתה בשימוש יומיומי במשך מאות שנים וכשהשתמשו בה זה היה בעיקר בהקשרים טקסטואליים, הערבית הרבה יותר מגוונת (משלב של רמות שונות באותה שפה) ומוסיקלית מאשר העברית. הערבית גם היתה שפת הכובשים במשך מאות שנים ולכן השתלבו בה הרבה מילים ומבנים משפות אחרות (פרסית, טורקית, ברברית, לטינית, ואנדלית, פראנקית, הודית, סלאבית וקווקזית).
המוזיקה הערבית הקלאסית של היום במדינות ערב היא בעיקרה מוזיקה מצרית ששילבה אמנם השפעות הלניסטיות-מזרחיות וערביות קדומות, אבל בתחילת המאה ה-‏20 עברה מהפך בהשפעת הפופולריות של בית האופרה החדיבית וביה"ס למוזיקה של קהיר, ביחד עם הופעת אמצעי בידור "מודרניים" כמו הרדיו והקולנוע. המהפך הזה התבטא בהשפעה אירופית הן על הכלים (אקורדיון, פסנתר ומנדולינה) והן על הסגנון (אופרה, רומבה, בולרו, ואלס וטנגו).
אחד הקוריוזים המבטאים את האקלקטיות והעושר של המוזיקה הערבית הוא שמה של התזמורת האנדלוסית. האנדלוסית היא התזמורת שם "מאלצים" מירי רגב, מכלוף זוהר ואמסלם, נגנים ממוצא רוסי לנגן מוסיקה מזרחית כדי להשתכר למחייתם. התזמורת קרוייה ע"ש מחוז אנדלוסיה בספרד. במקור היה זה חבל הארץ שעליו השתלטו הואנדלים. הואנדלים היו אחד העמים הגרמניים שפלשו לתוך שטחי האימפריה הרומית במאות 4-5 לספירה. במשך כ-‏250 שנה הם שלטו על רוב החוף של צפ' אפריקה. אנדלוסיה קרוייה על שמם. אמור מעתה, תזמורת הייקים מן המגרב.
כל זה כנראה לא יחבב עליך את הצליל וחיתוך הדיבור הערבי, אבל לפחות תדע מה אתה לא אוהב.
על טעם וריח 771110
העברית לא מכוערת בעיני כלל. להיפך. יש בכלל מישהו ששפת האם שלו מכוערת בעיניו? אתמהה.
על טעם וריח 771112
כן. זו יכולה להיות התשובה. עניין של טעם נרכש.
בזמנו הסתובבתי הרבה ביוון ושמתי לב שבהופעות של מוזיקה ומחול יווני, רוב התיירים הם ישראלים. עושה רושם שהמקצב היווני (שמושפע מאד מהטורקי. 500 שנות כיבוש) לא מדבר אל תיירים אירופיים. כנראה עניין של הרגל.
על טעם וריח 773167
מערכת הסימנים החשובה ביותר לאדם הסימבולי, היא שפת האם הטבעית שלו.
———
על דעת המקום, הריני מבקש לשנות את הניk. התנגדויות מנומקות יתקבלו עד מחר בשעה 17:00.
שבכל דור ודור 771113
ראה כאן.
שבכל דור ודור 771122
תודה.

הפרמטר החשוב שהם מצאו הוא מידת ההכרות (האמיתית או המדומה) עם השפה. עבורי זה לא תופס כי הערבית דווקא מוכרת לי, לא רק דרך הקללות, וגם גרמנית נשמעה לא מעט באוזני. השפות האסיאתיות בכלל לא נשמעות לי כמו שפה.
שבכל דור ודור 773267
׳חשבתי שאפשר לייצר שלום עם אויבינו. היום אני לא מסוגלת לשמוע ערבית׳
שבכל דור ודור 771126
בתור מי שלומד ערבית ומכיר כמה לומדי ערבית, קשה לי לדמיין לומד ערבית שמה שמניע אותו הוא "לדעת מה אומר התליין". אני חושב שמה שמניע את רובנו הוא שאיפה שמאלנית לקירוב לבבות ואחוות עמים. ואני חושב שבפועל זה נותן לרוב עמיתיי הלומדים פחות ממה שרובם מקווים.

בוא נחפור בזה קצת יותר. מקובל לחשוב שלימוד השפה יאפשר היכרות טובה יותר עם התרבות, אולי עם המנטליות. אני חושב שהבעיה היא שלרובנו זה מעט מדי ומאוחר מדי. ישראלים רבים לומדים אנגלית ומגיעים (בסוף בית הספר, נניח) לרמה של אנגלית שבאמת מאפשרת התערות מסוימת בתרבויות דוברות האנגלית. אבל זה בא בהשקעה מטורפת של משאבי לימוד בבית הספר, בנוסף לשעות על שעות של חשיפה לשירים וסרטים. כמעט אף אחד מאיתנו לומדי הערבית לא יגיע לעשירית מזה בעשרים שנה של לימוד או תרגול. ובלי זה, מה שיש לרובנו - זה תלוי כישרון, אבל לרובנו - זה פשוט מעט מדי.

בעיקר עכשיו כשהטלפון יכול לתרגם בשבילנו ו/או לשוחח בשבילנו, נוצר רף גבוה - כמה ערבית צריך ללמוד כדי שתהיה יותר טוב מהטלפון, ולו פה ושם?

אני מאוד משתדל, כשיש לי הזדמנות לשוחח עם ערבי, להתחיל את השיחה בערבית. בדרך כלל זה די מהר עובר לעברית. אבל רובם מעריכים את המחווה.

מה באמת המחווה כאן, ולמה אני חושב שכן יש כאן תרומה צנועה לקירוב לבבות ואחוות עמים? אני לא לגמרי בטוח, אבל אני חושב כך: כשערבי מדבר עברית עם יהודים, הוא בנחיתות לשונית. הוא מועד לפספס ניואנסים בהבנה וגם בהתבטאות. רובם יודעים עברית מצוין כך שזה כמעט לא מורגש, ובכל זאת זה שם. כשאני מנסה לדבר ערבית, אני לוקח את הנחיתות עלי, וביתר שאת - לפחות לכמה רגעים, עד שמרוב נחיתות אנחנו מוותרים ועוברים לעברית. יש בזה מחווה קטנה.
שבכל דור ודור 771130
'התליין' לצורך העניין והזמן, מתגלם לו במדיה - אמצעי התקשורת השונים בדגש על ערוצי הטלוויזיה והאינטרנט. אתה כמובן צודק שהערך החיובי מלימוד שפת השכן היא תחילתה של ידידות ברמה כלשהי, אבל כמו שאתה מעלה ספק, גם אני מרגיש כך. שלחתי פעם לידיד שלנו בנצרת וואטצפ בשפה הערבית. הוא אמר לי (בנימוס ובזהירות) שלמרות 'המחווה' הוא רואה זאת כעלבון אישי שאני מנסה להראות לו שאני 'יודע' ערבית. הוא דימה זאת למצב שבו אני אשוחח עם ישראלי ממוצא רוסי שמשרת איתי ביחד במילואים את השפה הרוסית. לא הבנתי בזמנו את ההשוואה, אבל חשבתי שהבנתי שזה פוגע במיעוט שמישהו מהלא מיעוט דובר את שפת המיעוט. ז''א, הערבי לא אוהב שיהודי מדבר איתו ערבית, כי הוא מרגיש שהיהודי 'קלט את השפה שלו' וכעת אין לערבי את ההזדמנות לדבר בשפת הסתרים כי היהודי מבין 'טוב מאוד' מה הוא אומר ומה הוא כותב. מזכיר משהו את האידיש כשפה הסודית של היהודים מהגויים.
שבכל דור ודור 771132
אתה טועה לחלוטין בעניין האידיש: "שפה הסודית של היהודים מהגויים". האידיש ברובה דיאלקט של שפת המקום, כך שאינה מקשה על הגויים אלא להיפך.
א. דוקא בישראל נוצר טרנד של הורים המדברים באידיש כדי שהילדים לא יבינו.
ב. יש טענה, שאני לא יודע עד כמה היא מבוססת, שהאידיש במקורה היתה שפת נשים. מאחר ונשים בימה"ב לא למדו (בעברית) ולא הרבו לצאת מן הבית, נוצר דיאלקט יחודי משלהן שהתבסס על שפת היומיום בתוספת מילים עבריות. רק מאוחר יותר גם גברים החלו להשתמש בשפה. מה שנכון בודאות הוא שהאידיש נחשבה כשפה עממית ולא כשפה גבוהה.
ג. הטענה על המקור הנשי, השתלבה יפה מאד בשיח שתאר את האידיש כשפה נשית האפיינית ליהודי הגלותי בעל המאפיינים הנשיים בניגוד לחלוץ הציוני הגברי.
ד. בקרב "מקופחי העדה האשכנזית" נפוץ נאראטיב של רדיפת שפת האידיש ע"י הממסד הציוני. כמו במקרים מקבילים מדובר על שיח הבנוי על כמה עובדות יסוד נכונות וטווה עליהן עלילה מופרכת לגמרי. הרי הכוונה לא היתה לרדוף את דוברי האידיש, אלא לקדם את השפה העברית.
שבכל דור ודור 771134
יכול להיות שבלבלתי בין הסיטואציות של יהודים בגולה לבין חרדים בגולה הנוכחית. למשל - חרדי המשוחח איתך בעברית ועם חברו באידיש בנוכחותך.
שבכל דור ודור 771135
אני חושב שגם בקרב החרדים האשכנזים ידיעת האידיש הולכת ומצטמצמת. בד"כ כשמדברים עם מישהו באידיש זה מפני שהוא לא יודע מספיק עברית.

אגב מה זה הניק בערבית? (מוז (בננה) בערבית כותבים עם ז).
שבכל דור ודור 771136
موظ - אייל קורא
שבכל דור ודור 771140
👍
איילים סוריים 771141
בעניין הזה נקלעתי לחפירה קטנה:

אני משתתף במיזם מתחום המחשוב ששמו ”דביאן״‏1. בחיפושי באינטרנט נתקלתי ביישוב בלבנון ששמו כפר דביאן (كفر دبيان, Kfardebian [Wikipedia]). זה נראה מעניין. לפי אותו הערך מדובר בשם ארמי (ומכאן „כְפר כמו בעברית ולא כמו בערבית) ושמו „כפר איילים״. שזה די נחמד.

אבל רגע, מה הקשר לאיילים?

חיפוש קצר העלה שהמילה הארמית לצבי היא „טביא״ ומשמשת גם לאייל‏2. זה נשמע איכשהו סביר שט’ תהפוך לד’. אבל אני עדיין לא לגמרי בטוח.

הערך גם מציין שהספר של רובינסון משנת 1838 קורא לכפר „ד’ביאן״ (ذبيان). האם זה שם שגוי? האם זה היה השם בעבר והשתנה? היו כמה גרסאות לשם?

כמה מילונים אחרים של ארמית קצת יותר מודרנית (דוגמה מציינים הגיה אחרת למילה הזו: נראה לי שב’ רפויה הפכה לו’ (ערבית) ואז הפכה לעיצור: טביא => טוויא => טויא. אבל אולי זה רק בדיאלקטים המזרחיים יותר של הארמית?

וכמובן שאולי הריבוי משנה את כל זה.

יש למישהו מושג איך קוראים לאיילים בסורית לבנונית‏3 מודרנית?

1 באנגלית: Debian. במקור: על שם שניים ששמם הוא Debra ו־Ian. וכן, במקרה לשני השמות הללו מקור עברי. אבל זה ממש לא קשור.
2 טביא בארמית: https://en.wiktionary.org/wiki/%D7%98%D7%91%D7%99%D7%...
איילים סוריים 771142
ظبي טַ׳בִּי
בסורית מדוברת יגידו כנראה גאזל או עַ׳זַאל בהשפעת הצרפתית.
אפשרות נוספת לפרוש השם: כפר שני הדובים.
איילים סוריים 771144
הערך האנגלי בוויקיפדיה מפנה לערך אחר של כפר דובים: Kafr Debbin [Wikipedia]. אבל דווקא שתיים דובים? זה ריבוי זוגי או ריבוי רגיל?
איילים סוריים 771146
השם שאתה הבאת (הכפר הסורי) זו הצורה הנכונה של הריבוי הזוגי. אני פשוט חשבתי שכפר שני או שתי הדובים נשמע הגיוני בגלל ש''שתיים דובים'' היה כנראה ביטוי מקןבל באזורנו. תמיד חשבתי ש''שתיים דובים'' מרמז לארוע חריג או פלאי, שכן בידוע דובים אינם מסתובבים בזוגות.
שים לב גם שהתרגום המקורי שהבאת דומה יותר ל''צבי'' העברי מאשר ל''אייל''. בעברית וערבית האייל הוא גם פרט של ''צבאים'' וגם הזכר של הכבש.
איילים סוריים 771174
אגב, כפר דובים נשמע כמו שם של retreat להומוסקסואלים‏1.

1 Not that there's anything wrong with it
איילים סוריים 771147
מגניב.
שבכל דור ודור 771226
השפות היהודית [ויקיפדיה], כדוגמת האידיש - גרמנית יהודית, הלאדינו - רומאנית יהודית , ערבית יהודית עד המאה ה-‏13, הארמית יהודית, הפרסית יהודית ועוד, כל אלו - בחלק העברי של שפות אלו, שמשו גם כלשון סתרים. יתכן והאידיש נעדר רצון זה, אולי לאור הרצון המזרח אירופאי לאמץ שפה מערב אירופאית או רגשי הנחיתות המקובעים של האוסטיודן מול יהודי המערב.
שבכל דור ודור 771148
נכון, אני מודע גם לאפשרות של "לא תודהה, אל תדבר איתי (הערבי) בערבית", אם בגלל שזה מתנשא או בגלל שזה שולל ממני ומחברי את שפת הסתרים‏1. התגובות שאני מקבל הן לפעמים אכן דחייה מנומסת, אבל זה מיעוט לעומת תגובות חיוביות.

1 אל חשש, אם אתם מדברים בקצב נורמלי של שיחה של דוברי ערבית ילידיים, אני אצטרך מזל כדי להבין אפילו להבין על מה השיחה.
שבכל דור ודור 771150
וספקולציה מאד לא מבוססת - זו תופעה חברתית של העשורים המאוחרים לקיום המדינה.
סבי שגר בעמק יזרעאל דיבר ערבית שוטפת וכמה מחבריו היו ערבים מהסביבה. נראה לי שזה היה יותר טבעי ומקובל אז.
שבכל דור ודור 771152
נכון, וכמובן עולי ארצות ערב, ובחלק מהמקרים גם ילדיהם ילידי הארץ.
שבכל דור ודור 771155
סבתי אם אמי, שנולדה בצפת בסוף המאה ה 19 למשפחת בלאו, דיברה עברית, יידיש וערבית. אבא שלי למד ערבית ספרותית ביסודי ויודע לקרוא ערבית. אני למדתי ערבית מדוברת ביסודי וזוכר בעל פה את הבית הראשון של שיר שהמורה לימדה, אם כי לא את המשמעות של כל המלים.

לענין הדיבור בשפתם לאות כבוד, כמיעוט ודאי זה שונה, אבל במדינות אירופה שחלשות באנגלית (צרפת, כמובן, וגם איטליה) כאשר כתייר אני פונה למקומי בשפתו, גם אם בעילגות רבה, הוא שמח מאוד.
שבכל דור ודור 771159
זה גם הנסיון שלי מצרפת. משפט וחצי מהשלוש-יחידות-שבסוף-וויתרתי-עליהן-בבגרויות ישר שובר את הקרח, ואחר כך אפשר בכיף להמשיך באנגלית.
שבכל דור ודור 771164
לפני פרוץ האינטרנט הייתי נוסע עם שיחון (לקורא העתידי- ספרון ובו משפטים בשפת האם שלך ואיך לומר אותם בשפת המקום, מסודרים לפי נושאים). מבטאים ידעתי לעשות. הייתי מגלגל בראש את המשפט כמה פעמים ואז מוציא אותו במכה. המקומי (נגיד נהג מונית) היה חושב שאני דובר היטב את השפה ועונה לי באריכות. הייתי מניד בראשי ועונה לו כן, כן.

אגב פרוץ האינטרנט - לעוד מישהו יש הרגשה שאנחנו חיים כבר בפוסט אפוקליפסה? מה שנטע בי את ההרגשה זה כל האנשים ששואלים כיוונים כי אין להם וויז.
שבכל דור ודור 771167
לא פוסט אפוקליפסה, אבל איבוד כיוון זה לגמרי הצייטגייסט (וגם יש שיבושי GPS).

דוגמה לאיבוד כיוון של ישראל:
המסר החריף של ישראל: "אם יפגעו באזור תל אביב - נפגע בביירות".

זה חריף? בקושי פיקנטי. מסתבר ש״רצועת (האי) ביטחון״ בתוך ישראל הורחבה עד לגוש דן.
שבכל דור ודור 771169
נו, זהו. התחושה שלי היא- הלך ה GPS, מה הבא בתור?
שבכל דור ודור 771172
שלב שלב. אילוסטרציה.
שבכל דור ודור 771223
כמו שציין שכ״ג בעניין הניכוס התרבותי, אני חושב מה הוא - הערבי - חושב בזמן שאני מלהג לו מילים ערביות : תראו אותו, לא מספיק שאבותיו גנבו לי את האדמה, את הבית, את האוכל - החומוס והפלאפל - עכשיו ׳הם׳ רוצים לגנוב ממני גם את השפה. כאמור לעיל, אני מדמיין את שההוא מדמיין, מה שהופך את זה לעוד דמיון מזרחי. מכל מקום, אני מאמין ויודע שגישתך החיובית בעניין היא הגישה הנכונה.
שבכל דור ודור 771227
אני חושב שפרמטר אחד שיכול לעשות הבדל בין ניכוס/התנשאות לבין נחמדות הוא מידת השליטה שאתה מתיימר להפגין בערבית, שמתבטאת, אני מניח, בטון הדיבור.
שבכל דור ודור 771230
בעצם אתה אומר שזה דומה לאמריקאי "לבן" שמנסה לדבר במבטא של שחורים.
זו אכן פעולה מאד לא מקובלת ולא רצויה בארה"ב. היא מגונה כמעט כמו Blackface.
שבכל דור ודור 771282
במקרה של השחור/לבן בארה״ב זה בולט. אבל במקרה היהודי/ערבי, היהודי שמדבר ערבית מדבר את השפה השלטת של המרחב בעוד שהוא נוטש את שפת המיעוט היהודי. לא יודע מי אמור להיעלב יותר - היהודי או הערבי.
שבכל דור ודור 771284
אני לא מבין את הטרמינולוגיה התיאורטית שלך.
השפה השלטת במרחב של אזרח ישראלי היא עברית, כך גם התרבות, הכלכלה, המוסדות וכן הלאה.
ההשפעה הרומנטית המדומינת והארכאית כאילו המרחב הסעודי או המצרי רלבנטי - ועוד דומיננטי - לגבי אזרח ישראלי, היא פנטזיה אוריינטלית ותו לא.

(ברור שברמת היחב''ל האזורי התרבות של שכנינו משפיעה עלינו, אבל כך גם הגרמנית משפיעה על צרפת והצרפתית על ספרד. אז מה).
שבכל דור ודור 771303
לדעתי השפה ׳השלטת׳ בערים/ישובים ערבים שתושביהן הן בעלי אזרחות ישראלית (ובמידת פחותה אך בולטת גם בערים מעורבות וכן במרחבי הפזורות) היא ערבית. השילוט, השפה, התרבות והדת - היא ערבית. איך אתה מגדיר, ׳שפה שלטת׳?
שבכל דור ודור 771304
אני עניתי על המשפט שלך: "במקרה היהודי/ערבי, היהודי שמדבר ערבית מדבר את השפה השלטת של המרחב בעוד שהוא נוטש את שפת המיעוט היהודי."
"המרחב" להבנתי הוא מדינת ישראל, יש לך פירוש אחר?
שבכל דור ודור 771305
יהודי שמדבר עברית בעיר בתוך מדינת ישראל - אום אל פאחם ( 0% יהודים, 99.99% מוסלמים), הוא מדבר את השפה השלטת של המרחב הערבי או העברי? יתכן ואני מפרש לא נכון את הגדרות ׳המרחב׳ בהקשר המדיני/תרבותי/גיאוגרפי.
שבכל דור ודור 771306
אז אני לא מבין מה רצית להגיד בתגובה 771282.
שבכל דור ודור 771308
שיש הבדל בין ניכוס תרבותי לשוני בן גזעים (במקרה שציינת לבן/שחור) שהוא מעליב מטעמי גזע והוא חד צדדי לבין ניכוס תרבותי לשוני בין עמים עם זהות לאומית המצויים במאבקים ארוכי טווח, שבה היחס הוא הדדי ותלוי נסיבות. במקרה הישראלי - ערבי, אני לא בטוח מי הנעלב. ז״א - לבן שידבר כמו שחור לא דומה לישראלי - יהודי שמדבר ערבית.
שבכל דור ודור 771311
אז לדעתי זה כן דומה.
כמו שזה דומה לאשכנזי שמחקה מבטא מזרחי, שהיום כבר הרבה פחות מקובל.

(לומר שהיחס במדינת ישראל בין יהודים וערבים הוא הדדי וסימטרי זו הדחקה מאד משמעותית של המציאות).
שבכל דור ודור 771312
…לבין ניכוס תרבותי לשוני בין עמים עם זהות לאומית המצויים במאבקים ארוכי טווח, שבה היחס הוא הדדי ותלוי נסיבות׳. המילה ׳הדדי׳ במשפט מתייחס להבדלים שבין שחור/ לבן שהם חד צדדים - שחור לא מחקה לבן וגם אם כן, הלבן לא יכול להפגע מכך. לבין ->מאבק בין לאומים שכל הצדדים יכולים להפגע וכן נפגעים. נדמה לי שהרחבת את המילה ׳הדדי׳ למחוזות אחרים.
שבכל דור ודור 771184
ע"ע Cultural_appropriation [Wikipedia]
שבכל דור ודור 771183
גם אני. שורת הפתיחה שלי היא: "אהלן וסהלן, רוח מן הון".
שבכל דור ודור 771036
יאפ.

ישראל תמיד היתה על סף תהום והיא מתקיימת פה רק בגלל ש:
1) תמיד הצלחנו לתמרן את הפוליטיקה הבינלאומית ולמצוא את הפטרון שהאינטרסים שלו יחפפו (במידה מסוימת) את אלו שלנו.
2) תמיד דאגנו (וזה אף פעם לא היה קל) שיהיה לנו יתרון איכותי על השכנים שלנו.

מספיק שנאבד רק אחד מהשניים הנ״ל ומדינת ישראל תגיע אל סוף דרכה. ללא מדינה, נתחלק לשני סוגים של יהודים - יהודים פליטים ויהודים מתים.
שבכל דור ודור 771033
זה מתחבר לתשובתו של הובס, אודות החיים במצב הטבע - "חיים של בדידות, דלות, מיאוס, חיים בהמיים, וקצרים".
שבכל דור ודור 771035
כשהראש שלך ערוף, לפתע פתאום (משום מה) כל השאלות האקזיסטנציאליסטיות הללו מאבדות ממשקלן.
אולי התשובה לחיים, היקום וכל השאר היא לא 42, כפי שהציע דאגלס, אלא ההבטחה ל - 72.
שבכל דור ודור 771043
ואפרט: מאבדות ממשקלן בערך 5 ק"ג.
שבכל דור ודור 771017
החברה שעבדתי בה מתישהו בעשור האחרון, היתה חברה בינלאומית שהיה לה גם סניף של 100-200 מהנדסים ואנשי תוכנה‏1 במוסקווה.
בשנה שאחרי הפלישה לאוקראינה, 90% מהם עברו למדינות במזרח/מרכז אירופה, על משפחותיהם (חלקם עם תמיכה של החברה).
אז דווקא יש אנלוגיהות לא רעות. אתה מוזמן לעשות אקסטרפולציה מהמידע הזה כמיטב הבנתך.
מבלי יכולת לתקף אקסטרפולציה כזו בעצמי, אני יכול להעריך שהמידע הזה אומר שזו תופעה משמעותית ביותר ולא זניחה כלל.

1 חלק מכובד מהם מצויינים מסוגם, מהיכרות אישית.
שבכל דור ודור 771021
א. רוסיה היא הדוגמה הראשןנה שקופצת לי למוח. רוסיה היא גוגמה קלאסית של הגירת אליטות. אני מנחש שההגירה בגלל אוקראינה למרות מימדיה, השפעתה תהיה שולית מפני שהיא מתרחשת בחברה שהיא מלכתחילה מדולדלת מבחינה אינטלקטואלית. האינטלקטואלים היגרו מרוסיה כבר בתקופה הצארית בגלל הריאקציונריות של הצארים. אח"כ מעמד הביניים הגבוה והאצולה (שזה היה די היינו הך) הגר בגלל המהפכה הבולשביקית. וגל שלישי של הגירה התרחש בעידן הגלסנוסט. בשנות ה-‏90, אני זוכר שהתבדחו שבאריזונה מלמדים מתמטיקה ברוסית. (סרגי ברין מגוגל וגיסתו מנכ"לית יוטיוב הם ילדים שהוריהם פרופסורים שהגרו מבריה"מ לארה"ב).
ב. רוסיה היא גם דוגמה לכך שאין שום קווי דימיון בינה לבין ישראל, מלבד נשק גרעיני ואולי המנטליות של חלק מהמייסדים.
ג. אחד הדברים שתמיד החרידו אותי אצל ליברמן ומצביעיו זה חוסר היכולת להבין שאין שום דבר דומה בין רוסיה לישראל.
ד. אלן בלום כתב ספר שנקרא "דלדולה של הרוח באמריקה" (על משבר החינוך הגבוה בארה"ב). הוא טעה בגדול. הוא היה צריך לחיות ברוסיה. לדעתי חולשת האופוזיציה ואוירת השחיתות, ההתפוררות והיאוש ברוסיה היום היא התוצאה לאחר זמן של דורות של הגירת אליטות מרוסיה.
ד. אני חושב שזה גם מה שקורה באיראן, טורקיה, פקיסטן ואולי גם מצריים ועירק. מעמד הביניים המשכיל (מקצועות חופשיים) מרגיש עצמו מבודד בתוך המון עני ונבער, נעדר הנהגה כריזמטית ומהפכנית. כל משאבי הנפש והתקוות מושקעות בהגירה ולא בעשייה חברתית.
שבכל דור ודור 771013
בערך 70% מכלל המסים למדינה משולמים על ידי 2 העשירונים העליונים. בערך 50% ע"י העשירון העליון וכ 20% ע"י העשירון השני. בכל עשירון כ 276 אלף משפחות.
עזיבה של 28 אלף משפחות (עשירית) מהעשירון העליון תפחית את הכנסות המדינה ממסים ב 5%. זאת פגיעה ישירה, מיידית ומאוד מדידה. הוצאה לתצרוכת של העשירון העליון היא רק כפולה מהממוצע, כך שהירידה הישירה בביקושים תהיה רק 2%. אבל את הפגיעה העקיפה במשק כתוצאה מאובדן ביקושים קשה למדוד כי יש לה מכפיל- פחות הכנסות למי שמספק שירותים לעשירון העליון יורידו את רמת החיים ותשלומי המסים גם של אלו, ויפגעו בעוד מעגלים. חברות יפטרו עובדים, והאבטלה תגדל. המשק עלול להקלע למיתון כבד שהממשלה לא תוכל לעזור לצאת ממנו כי מלכתחילה היא פועלת תחת גירעון כבד והגדלה נוספת שלו תעיף את עלות גיוס ההון שלה לשחקים.
ממילא עלות ההצטיידות מחדש של הצבא הולכת להכביד על תקציב המדינה בשנים הקרובות. עם מיתון העומס שלה על תקציב המדינה יהיה כבד יותר. הממשלה תאלץ לקצץ בשירותים ולהעלות מסים, וזה רק יחמיר את המיתון. השירותים לאזרח ייפגעו מאוד. לחילופין (או בנוסף) היא תוכל לשלוח ידה אל הקרן למען הדורות הבאים, ואם המצב יהיה קטסטרופלי לשנות את מתווה הגז ולקחת ממנו יותר מסים. השקל יצנח, היבוא יתייקר, רמת החיים תרד. בכמה? אלוהים יודעת.
ככל שהמצב יורע גל העזיבה עלול להחמיר, ובשלב מסוים המדינה עלולןה להטיל מגבלות פיננסיות על העוזבים- מס על הוצאת כסף מהארץ, הגדלת המס על מכירת דירות יוקרה

אני משער שהעוזבים האמידים לא ימהרו למכור את הדירות שלהם בארץ, כי יספרו לעצמם שזה זמני. לכן הפגיעה בשוק הנדל"ן מצד זה לא תהיה גדולה, אבל המיתון לא יפסח עליו בכל מקרה.
שבכל דור ודור 771014
(לא עדיף שהם כן ימכרו את הדירות שלהם? זה לא יגדיל את ההצע? לא ההצע הוא הבעיה של נדל"ן?)
שבכל דור ודור 771038
לא אמרתי מה עדיף, רק תיארתי תסריט עתידי.
שבכל דור ודור 771015
מתוך נאומו של פרופ צ׳חנובר : ׳ רופאים בכירים ביותר נעלמים מבתי החולים. אוניברסיטאות מתקשות לגייס חברי סגל בשטחים קריטים - בחלל, במכונות, במחשבים. מדובר בקהילה צרה ביותר. כש-‏30 אלף איש מהסוג הזה יעזבו את המדינה, לא תהיה כאן מדינה". הוא מציין שעזיבה של 30,000 אנשי מקצוע (מהסוג שהוא מתאר) תקריס את המדינה. הוא לא דיבר על העשירון עליון.
שבכל דור ודור 773101
מעניין מה זה יעשה לאיזון האקטוארי של קרנות הפנסיה.
אני אקטואר קטן, אבל ממה שאני מבין כל המודל שם בנוי בחלקו הגדול על זה שהמצטרפים החדשים מממנים את הפנסיונרים הותיקים בהפרשות שלהם.
כשאחוזים מאלה שמפרישים הכי הרבה עוזבים ומפסיקים לשלם, יש לי הרגשה לא מבוססת שיכולה להיות לזה השפעה יותר מלינארית על האיזון הנ''ל.

וגם ביטוח לאומי יכול לסבול מזה.
שבכל דור ודור 773102
אל דאגה. הירידה בתוחלת החיים תאזן את זה ;-)
שבכל דור ודור 773122
נכון.
לפחות בארץ קרנות הפנסיה נהנות מזה שכל דור גדול יותר מהקודם. בחו''ל כל המודל שלהם לא בר קיימא.
רק בגלל ששוקי המניות נתנו תשואה עודפת בעשורים האחרונים הבעיה הזו עדיין חבויה.
כמה שנים של חזרה לרגרסיה והיא תתפרץ במלוא עוזה.
שבכל דור ודור 773140
אהה... אתה לא חושב על ביטוח לאומי?
המודל שלו מתבסס על דמי ביטוח לאומי שמשולמים ע"י הדור העובד ומשולם בתור קצבת זקנה לדור שפרש מעבודה.

יש שני סוגים של קרנות פנסיה:
1. תקציביות (ותיקות) - מקום העבודה מתחייב לקצבה מסוימת שתינתן לעובד עם פרישתו לפנסיה. עובדים ותיקים במגזר הציבורי (בעיקר) זכאים ל-‏2% מהשכר הסופי שלהם עבור כל שנת עבודה. המודל הזה מסתמך בעקיפין על גידול במספר העובדים כי ככל שיהיו יותר עובדים כך למדינה יהיה יותר תקציב לשלם לפנסיונרים. אבל המודל בכל מקרה "נשבר" לפני עשרות שנים דווקא מהצד השני - גידול בתוחלת החיים, ועכשיו רוב קרנות הפנסיה בתקציביות הן גרעוניות (המדינה משלימה את הכסף על חשבונה). המודל הזה לא רלוונטי לרוב בני ה-‏60 מינוס, אפילו אם הם עובדי מדינה.
2. פנסיה צוברת (חדשה)‏1 - העובד והמעביד מפקידים סכום כסף בקרן פנסיה, וכשהעובד פורש הוא זכאי לקבל את הכסף שנצבר בקופה שלו על בסיס מקדם אקטוארי שמייצג את תוחלת מספר החודשים שנותרו לו לחיות. הכסף שנצבר בקופה שייך אישית למבוטח‏2, ולא תלוי במבוטחים אחרים או הפקדות אחרות. בקרנות הנ"ל יש איזון אקטוארי, אבל הוא מושפע מתשלום רכיב הביטוח לקצבת שאירים‏3 ומהפער בין המקדם האקטוארי לתוחלת החיים בפועל. כך, אם פתאום הרבה חוסכים לפני גיל פרישה שזכאים לקצבת שאירים מתו, ו/או הרבה פנסיונרים שכבר מושכים קצבה מתו, האיזון האקטוארי יהיה חיובי.

_________________
1 יש גם צוברת ותקיה. לא נכנס לזה.
2 המבוטח יכול אפילו למשוך אותו בכל נקודת זמן לפני הפנסיה. אם כי במס גבוה, ומן הסתם תוך פגיעה בחסון שלו לפרישה.
3 בהערת אגב, להרווקים ו/או חסרי הילדים כדאי לותר על ביטוח שאירים.
שבכל דור ודור 773156
לא תהיה בעיה דומה בפנסיות הצוברות אם המחיר של להיות זקן (אני מניח שזה מחירי שירותי הבריאות, החימום, מכשירי השמיעה, בתי אבות וכו') יעלה בקצב משמעותי יותר מהאינפלציה והגידול התוצר? נראה לי שלזה אריק התכוון (אם הגידול באוכלוסיה יפסיק אז תהיה בעיה של מספר עובדים בשוק הרפואה, מה שיעלה את המחיר של שירותי הבריאות(?) ואת המשכורות של האנשים העובדים(?), וישאיר את הפנסיונרים בבעיה).
שבכל דור ודור 773200
להבנתי, אריק דיבר על קרנות הפנסיה עצמן, לא ''מדד המחירים'' של להיות זקן.
מבחינת קרנות הפנסיה, הן משקיעות גם את הכסף של פנסיונרים (בתוכניות הרבה יותר סולידיות), כך שבגדול הפנסיה תהיה צמודה למדד הכללי (חצי מנחש, אבל אולי אפילו פנסיונרים מקבלים הגנה טובה יותר, כי ת'כלס ההכנסה שלהם היא הונית, ולכן צמודה יותר למדד מאשר המשכורות).
כמובן שאם הרבה רופאים (למשל) יעזבו את הארץ, המחיר של שירותי הבריאות יעלו, וקשישים יפגעו מכך בצורה לא פרופורציונלית.
שבכל דור ודור 773141
זה יהיה רלוונטי בעיקר לביטוח לאומי.
קרנות הפנסיה (החדשות) פועלות על בסיס מודל אחר (ראה תגובה 773140).
אבל אל חשש, אם תהיה עזיבה המונית שווי ני"ע שמוחזקים בקרנות הפנסיה יצטמצם בכל מקרה. לפחות בהנחה שסמוטריץ' לא יבזוז את הקרנות עוד לפני כן‏1.

____________________
שבכל דור ודור 773149
כהגנה חלקית מהצטמצמות השווי שאתה מתאר, אני העברתי הרבה מהקרנות למסלולים עוקבי ס&פ 500, וממליץ בחום גם למכרי.
שום דבר טוב לא מאיים על הבורסה הישראלית, בניסוחו של ליברמן.
שבכל דור ודור 773150
לפני שבועיים כתבתי בקבוצת הוואטסאפ של החברים שלי כך:

חברים,
אני כותב את הדברים בזמן שמדדי מניות בארץ ובעולם נמצאים בשיא. אפיקי ההשקעה שלכם הניבו תשואות מעולות בשנים האחרונות.
קופות הגמל, החסכון הפנסיוני, קרנות ההשתלמות שלכם, כולם מחזיקים מניות בארץ ובחו"ל ונהנו מהעליות.
הגיע הזמן לקחת את הרווחים ולשמור על הכסף.
יכול להיות שמדדי המניות ימשיכו לעלות עוד חודש-חודשיים, ואפילו בעוצמה, אבל בשלב הזה לדעתי הסיכונים כבר עולים בהרבה על הסיכויים ועדיף לשמור על הרווחים שנצברו מאשר לחפש עוד רווח ולהסתכן. במלים פשוטות - עדיף לצאת חודשיים לפני מאשר שבועיים אחרי.

אני חותך את ההמשך שכלל הצעות יותר ספציפיות, אבל רוח הדברים ברורה.
שבכל דור ודור 773151
לא כל השקעה קל לקחת מבלי לשלם קנס גבוה, למשל חסכון פנסיוני.
לגבי קרמות השתלמות, כנאמר, אם סמוטריץ' יצליח לבטל את הפטור מרווחי מס עליהם, יש תמריץ משמעותי להוציא אותן.
שבכל דור ודור 773152
כן.
הכוונה שלי היא שאנשים לא תמיד מודעים לכך שגם החסכון הפנסיוני שלהם מכיל מרכיב גבוה של מניות בארץ ובחו"ל, בלי ששמו של המסלול מעיד על כך (וניתן בקלות לעבור למסלול עם חשיפה נמוכה יותר)
אם התיק שלהם גם כולל אחזקה ישירה במניות או בקרנות נאמנות/ תעודות סל מנייתיות החשיפה הכוללת שלהם למניות עלולה להיות גבוהה ממה שהם מתארים לעצמם.
הסיטואציה בארץ אמנם דורשת פיזור לחו"ל כבר מזמן, אבל זה לא חייב להיות מנייתי.
שבכל דור ודור 773153
נכון.
שבכל דור ודור 773159
נכון, אבל:
א. למרבה הצער יש מעט מאד מסלולים בקרנות הפנסיה וההשתלמות (שזה חסרון שלהן מול ניהול השקעות בחשבון הבנק שלך למשל).
אז לא בקלות אתה מוצא מסלול שצמוד לשווקי חו"ל שאינם מנייתים, נניח אג"חים אמריקאיים,הצמדה לדולר וכדומה.
ב. כלל אצבע נפוץ הוא שככל שההשקעה לטווח ארוך יותר, כדאי להגדיל בה את אחוז המניות. בממוצע שווקי המניות עולים יפה מאד לאורך שנים, אבל הם מאד תנודתיים. הטווח הארוך ממצע את התנודות.
מאחר והפנסיה היא החסכון הכי ארוך טווח שלנו (מתחת גיל 60 נניח), המסקנה היא שאחוז מניות ניכר הוא לא סיכון גבוה מאד.
שבכל דור ודור 773161
א. נכון, ואתה מושך בלשוני.
ב. נכון בדרך כלל, אבל יש את האותיות הקטנות‏1. ה S&P500 נמצא קרוב לשתי סטיות תקן מעל הרגרסיה מאז 19502. וכמו שלימד אותנו כהנמן זצ"ל החזרה לרגרסיה היא אחד הכוחות החזקים ביקום.
_______
1 ביצועי העבר אינם ערובה לביצועי העתיד
2 שהיא עצמה הרבה יותר מחמיאה מאשר הרגרסיה מאז 1870, שנותנת תשואה ריאלית של 1.9% , ואנחנו 4 סטיות תקן מעליה(!), אבל לצורך הדיון נניח את ההנחה המקלה שהרגרסיה מ 1950 יותר רלבנטית.
שבכל דור ודור 773172
לאריק, שלום.
מאחר ונשמע שאתה יודע מה אתה שח בענייני שוק ני"ע הייתי שמח לקרוא את דעתך בעניין מסויים.
אני מנחש שאתה, להבדיל ממני, אינך נמנה על ה-‏7500 ש"זכו" להיות עמיתים של ההשקעה הזו. לכן, כמו רוב האזרחים, אינך מודע כלל לעניין זה, שגיא רולניק ואחרים תארו אותה כ"הונאת הכספים הגדולה ביותר של מוסד פיננסי מפוקח בהיסטוריה של מדינת ישראל".
כוונתי לפרשת גמל סלייס [ויקיפדיה]. הויקיפדיה מעט "מנומסת" בניסוחיה. בפועל היה צריך לכתוב שהסכום של 800 מיליון ש"ח שהוא 93% מכספי הקרן "גמל בניהול אישי" למעשה נעלמו. האדונים והגב' גולדברג וטוקטלי, בעלי בית ההשקעות מסרבים לשתף פעולה ולגלות היכן הוא. מאחר ואני לא מרשות שוק ההון ואף לא ויקיפדיה, אומר בגלוי שמעובדות הפרשה עולה חשש כבד שהם עצמם, הבעלים, משכו אותו, כלומר גנבו אותו. דבר נוסף שלא נכתב בויקיפדיה הוא שסכום של 64 מיליון ש"ח שהגולדברגים היו אמורים להפקיד כהון אישי של הקרן, לא הופקד.
לכל המתעניינים, אין מה לטרוח להתעניין אצל מנהלי ההשקעות שלכם. כספי הקרן הוקפאו והסיכוי שהעמיתים יראו אותם בתקופה הקרובה קלוש. רשות ההון מינתה מנהל מיוחד לחברה ויתכן שבטווח הרחוק סכום סמלי כלשהו יוחזר למפקידים.
שבכל דור ודור 773176
אני מכיר את הפרשה מהעתונים.
דעתי על מה אתה רוצה לשמוע?
שהיתה הונאה? כן, היתה הונאה. כנראה לא מלכתחילה, אבל כך זה מתגלגל.
שהרגולטורים התרשלו בתפקידם? ועוד איך.
שהבעלים לא יקבלו עונש בקנה המידה שמיידוף קיבל? זה מובטח.
שבכל דור ודור 773304
חשבתי על משהו יותר בכיוון של למשל
א. רוב הכסף המושקע בשוק ההון הוא באפיקים סולידיים (קרנות הפנסיה, אג"ח) ולא במקרה. המשקיעים שם, רווחים גדולים לא יראו, אבל גם הסיכוי שיאבדו את כל כספם אינו גבוה. מי שלא באמת מבין בדברים הללו, מוטב שלא יתעסק בהם.
ב. מי שלא יכול להרשות לעצמו לאבד את הכסף מוטב שלא ישקיע בשוק ההון באופן עצמאי.
נ.ב.
מה דעתך על אפיק ההשקעה הקרוי "פוליסה ביטוחית". יש לי אחת כזו אצל אותו סוכן שקנה לי את הסלייס גמל. הרעיון מצא חן בעיניי, מפני שהיא חוסכת ממך את הצורך לעקוב באפיקים האחרים אחרי המכירות והקניות של ני"ע שממילא אינך עוקב אחריהן. האם אחזקתה שווה את הטורח? מה ה-catch?
שבכל דור ודור 773309
כמוכן ברור לי שבפרשה זו יש יותר ממה שנחשף לציבור הרחב. הדברים שהתפרסמו בתקשורת פשוט לא מתחברים לתמונה שלמה, עקיבה ומלאה. ברור שמסתירים מאתנו משהו. חשבתי שאולי תצליח לקרוא בין השורות של העיתונים.
למשל
א. נכתב שמנהלי הקרן השתמשו בכספי המפקידים החדשים כדי לשלם למפקידים ישנים שרצו למשוך וכן כדי למשוך משכורות לעצמם. זוהי הונאת פונזי פשוטו כמשמעו. מדוע מנהלי הקרן אינם במעצר?
ב. לא ברור במה כביכול הושקעו הכספים. נכתב שהמדובר בהשקעות בלתי חוקיות. מה זה השקעות בלתי חוקיות? הם לא השקיעו במנהרות בעזה. יכול להיות שזה שם עט להשקעה מסוג מסויים.
שבכל דור ודור 773209
הקישור הנכון: סלייס גמל [ויקיפדיה]
שבכל דור ודור 773214
תודה.
שבכל דור ודור 773575
נראה שחלק מהסכום אותר
אבל התנהלות החברה היתה כל כך שערורייתית שלא ברור מה שייך למי.
אמרו שם שמי שהיתה לו קופת גמל במסלולים רגילים יראה את כל כספו בעוד 4 חודשים, אחרי שיושלם תהליך הרכישה של הקופות בידי הפניקס, ומי שהיתה לו קופה בניהול אישי כנראה יראה רק חלק מכספו, ועוד הרבה יותר זמן.
המוציא 773244
"הסיטואציה בארץ אמנם דורשת פיזור לחו"ל כבר מזמן"

ואם לחפור בזה עוד, יש כמובן שתי רמות: אפשר להשקיע בני"ע חו"ל דרך מוסד פיננסי ישראלי, שמוריד סיכון בפרמטרים המקובלים אבל חשוף עדיין לצעדים רדיקליים של סמוטריץ' (במובן הרחב של סמוטריץ'). ואפשר, במאמץ מה, ממש לפתוח חשבון בחו"ל.

ולהודות על האמת, כתבתי את זה רק כדי שאוכל לחתום בברכת "המוציא כסף מן הארץ".
המוציא 773247
במאמץ ממש קליל אתה יכול לפתוח חשבון באינטראקטיב ברוקרס ולברך המוציא.
  המוציא • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • יהונתן בר
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אביב (מהצד השני של השלולית)
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אביב (מהצד השני של השלולית)
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אביב (מהצד השני של השלולית)
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אביב (מהצד השני של השלולית)
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אביב (מהצד השני של השלולית)
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האייל האלמוני
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • ירדן ניר-בוכבינדר
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • הפונז
  שבכל דור ודור • אריק
  שבכל דור ודור • אח של אייל
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • האלמון האיילי
  שבכל דור ודור • שוטה הכפר הגלובלי
  שבכל דור ודור • unknown
  שבכל דור ודור • האייל הקוטב
  שבכל דור ודור • אריק

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים