ההר האכזר 2121
הר הפוג'י הוא ההר הגבוה ביותר ביפן. בארבע השנים האחרונות, רוחשת פעילות סיסמית בבטן ההר, הסמוך ל-‏12 מיליון בני אדם – ועדיין הוא מושך אליו אלפי מטיילים.
הר פוג'י
הר פוג'י
במשך חודשיים בשנה גודשים את המקום כ-‏200 אלף מטפסים אשר מקבלים עם שחר את הזריחה מגובה של יותר מ-‏3,700 מטרים מעל פני הים, לאחר טיפוס לפיסגה המוגדר כ"בינוני עד קשה". ביום בהיר ניתן לראות ממנו את טוקיו ובארבע השנים האחרונות שבה פעילות ססמית לרחוש בבטנו. זהו הר הפוג'י, אחד מהסמלים המזוהים ביותר עם יפן ותרבותה.

פוג'י הר געש פעיל ברמת סיכון בינונית, בעל צורה סימטרית כמעט לחלוטין, ולוע בגובה 3,776 מטרים. היפנים רואים במקום סמל דתי ותרבותי המיצג בצורה גשמית את תכונות החברה היפנית – שלמות, יופי ועצמה.

כחודש וחצי לאחר סיום העונה הגענו בנסיעה לילית מטוקיו לעיר קוואקוצ'י קו, הנמצאת למרגלותיו המזרחיים של ההר. תחזית מזג־האוויר בשרה טובות ואכן השמים היו נקיים יחסית. כביש האגרה המתמשך עד לתחנה החמישית היה סגור לתנועה. מצאנו מקום שקט במעבה החורש הטבעי בו ניתן היה להחנות את הוואן השכור והתמקמנו לשינה. המסלול עצמו אמנם תלול אך אינו מסובך ולא דורש יכולת טכנית או נסיון.

בעונת הטיפוס, הנמשכת מתחילת יולי ועד אוגוסט, משתתפים גם ילדים ומבוגרים במסורת העתיקה של קבלת הזריחה בארץ השמש העולה. בתנאי מזג אוויר נוחים העליה נמשכת כשבע שעות והירידה כשלוש וחצי. מקדם הקושי הוא מזג־האוויר הייחודי לפוג'י. כבר בספטמבר נרשמת נפילה בטמפרטורה כאשר בפסגה היא יורדת אל מתחת לאפס גם ביום שמש. שלג, קרח, ורוחות יוצאות דופן הופכים את המקום לסביבה בלתי־ידידותית ואף מסוכנת. במהלך העונה ההר שוקק חיים.

לאורך המסלולים השונים פרושות תחנות הממוספרות על פי גבהן. התחנה הנמוכה ביותר היא מספר 1, והגבוהה ביותר היא תחנה 9. אלפי מטפסים בכל יום מתחילים את הטיפוס מהתחנה החמישית, בגובה של 2,200 מטרים, ויכולים לנוח באין־ספור הנקודות לאורך הדרך המציעות אוכל שתיה, מזכרות ואפילו לינה, הכל במחירים מופקעים גם בקנה מידה של מרכז טוקיו. עם סיום העונה כאמור, ההר עובר שינוי קיצוני, התחנות העליונות ננטשות ובמקומות על השביל, בהם נוצרו "פקקים" רק לפני מספר שבועות, עוברים מטפסים מעטים מידי שבוע. מסוף ספטמבר הטיפוס מומלץ רק לבעלי נסיון וידע מתאים. כמעט בכל שנה במהלך החורף גובה ההר מספר קורבנות.

בתור אדם שמכריו נמנעים מלהזמינו לאירועים הנערכים תחת כיפת השמים, לא התפלאתי כאשר כבר לפנות בוקר החל לרדת גשם בניגוד לתחזית. עלינו בכביש האגרה עד לתחנה החמישית. החנייה עצומה, מוקפת בקומפלקס של חנויות מזכרות, מסעדות, אכסניות וסניף דואר. במהלך העונה הרשמית המקום משרת אלפי מטפסים מידי יום; הבוקר רק חנות אחת נפתחת, ועל פי ההבעה על פרצופה של המוכרת המסדרת את הכבודה בפתח, ניתן להסיק שלא צפויים היום רווחי שיא.

קצהו של השביל נמצא מאחורי המבנים. אנחנו צועדים כמה מאות מטרים על דרך מישורית מהודקת ומשני צידי הדרך חורש סובטרופי מכסה את המדרון. הגשם מתחזק ועננים השטים בגובה שלנו מכבידים על הראיה. זוג אמריקאי צעיר מגיח ממול, הקרבנות הראשונים של היום. הם מתלוננים על מזג־האוויר ומבטיחים שיחזרו לנסות בהזדמנות אחרת. כמה דקות מאוחר יותר מופיע בחור מאובזר בצורה טובה אשר מספר במבטא מזרח־אירופאי שהצליח לטפס במהלך הלילה לגובה של 3200 מטרים, אך הגשם והרוח התחזקו למעלה ומנעו ממנו להמשיך. לאחר כקילומטר השביל סוף־סוף מתפצל ימינה ומתחיל לטפס לתוך מרק לבן של גשם וערפל. אנחנו מחליטים להמשיך ולהשתמש בנסיון ובשכל הישר על פי התנאים המשתנים.

מדרגות סלע על צלע הר פוג'י, עם מעקה משרשראות

השביל לפסגת הר פוג'י, בגובה 3,200 מ' בערך (מקור: iStockphoto)



הפוג'י הוא סמל דתי מרכזי במיתולוגיה היפנית. אין־ספור אגדות ומיתוסים נקשרו במקום, ולא מפתיע ללמוד שיותר מאלפיים ארגונים דתיים פועלים למרגלות ההר. בני ה'אינו', הילידים המקוריים של איי יפן, כינו את ההר 'שכינת האש' – כנראה לכבוד יריקות המאגמה שהעטיר ההר על הכפרים סביבו. הם הקימו מקדש עבור אותו אל, ומקדש זה נמצא עד היום למרגלות ההר. המיתולוגיה היפנית הקדומה התייחסה להרים כאל משכנם של האלים. דת השינטו שהתפתחה מאוחר יותר הרחיבה את קיום האלוהות לטבע בכללותו, כך שאגמים, עצים וסלעים הפכו גם הם למשכנם של האלים.

במאה התשיעית התרחש מהפך דרמטי במאזן הכוחות השמיימי והאלה קונוהנה סקויה הימה תפסה את מקומו של האל הפירומן, שכנראה התרשל בתפקידו ולא הצליח להגן על הכפריים מפני זעמו של ההר. האגדה מספרת על האלה שיופיה הדמיוני גרם לגברים לאבד את שפיותם. בסופו של דבר החל גם בעלה לחשוד כי התינוק אותו נושאת אשתו בבטנה הוא פרי חטאה עם גבר אחר. להשגת שלום בית הסכים זוג האלים לערוך מבחן, קונוהנה סקויה הימה תלד את התינוק במעבה הר הפוג'י בתוך טבעת להבות. במידה והתינוק הוא חצי בן־תמותה הרי שלא יוכל לשרוד את האש, ואם בן־אלים הוא, הרי שלא יאונה לו כל רע. כמובן שהתינוק לא נכווה והם חיים באושר עד עצם היום הזה. בפועל כהני השינטו נתנו לאלה את השליטה על המקדשים בהר והוציאו את האל הקדום לפנסיה (אף כי פסטיבל האש אשר החל בתקופתו עדיין מתקיים מידי קיץ). עד סוף המאה שעברה, חל איסור על נשים לטפס על ההר, בשל האמונה כי ביופין יעוררו את קנאתה וזעמה של האלה.

אנחנו יוצאים מתוך החורש לאחר כחצי שעה של טיפוס קל. המדרון מעלינו צחיח לגמרי. הרוח הופכת למהירה יותר ומדי פעם פותחת קרע בעננים ומאפשרת שדה ראייה רחב לזמן קצר. השביל מתפתל מעלה בתלילות, הקרקע היא מצע רך של אבני טוף קטנות הגורמות לכף הרגל לשקוע מעט ולאבד כח בצעידה. בתנאי שטח כאלה אני מאמץ את השיטה של הסבלים בהימלאיה וצועד צעדים קטנים מדודים ואיטיים אשר מונעים צריכה מיותרת של אוויר. הגוף לא מתחמם מעל הרצוי וניתן להתקדם כך ללא מנוחה לפרקי זמן ארוכים.

השביל מזגזג לכיוון התחנה השישית הנמצאת בסך הכל כמאתיים מטר מעל ראשינו. לאחר כחצי שעה אנו מגיעים למקום. הבקתה שוממת ומוכנה לחורף המתקרב. הפתחים המועטים מכוסים בלוחות ברזל מסיביים, והמקום מזכיר בונקר ישן ברמת הגולן.

מחוץ למבנה, שני בתי שימוש כימיים אשר נושאים שילוט ביפנית ואנגלית המודיע כי חווית השימוש בהם עולה 100 יין. כל מי שמטפס מחוץ לעונה הרשמית אמור כנראה להתאפק מאחר ואין איש בסביבה שיוכל לקבל את התשלום והשירותים עצמם נעולים בשרשראות כבדות. השירותים הכימיים הינם בגדר חידוש על ההר. בתחנות נוספות וגם על הפסגה הוצבו רק בשנים האחרונות שירותים מסוג זה, ואף מערכת שירותי שדה מודרנית שבאמצעות בעירה פנימית מצמצמת את כמות הפסולת בצורה ניכרת. הצבת השירותים באה כתוצאה מסירוב של אונסק"ו להכיר בהר כאתר מורשת עולמי. עיקר דחיית הבקשה היפנית נשענה על סטנדרטים ירודים של שמירה על איכות הסביבה. בין היתר התייחסה תשובת אונסק"ו לנוהג המזעזע של אגירת השפכים במיכלי ספיגה לאורך עונת הטיפוס וריקונם עם סיומה במדרונותיו של ההר הקדוש. בשנים האחרונות פונו עשרות טונות של פסולת מן ההר, בתי השימוש כאמור הוחלפו במערכת ידידותית לסביבה ואלפי מתנדבים מידי שנה משתתפים בפרויקטים שונים על מנת לשפר את סביבת ההר ולזכות בהכרה המיוחלת.

מיד לאחר התחנה השישית הופך השביל תלול יותר. אף כי הגשם אינו חודר כמעט דרך חליפת המגן, הרי שמאמץ הטיפוס גורם להזעה שנכלאת ברובה בצידה הפנימי של החליפה. לאחר כשעה אני רטוב לגמרי ובכל עצירה קלה אני מקבל מכת קור מהרוח.

לפני התחנה השביעית מגיחות ממעלה השביל שתי דמויות, זוג יפני העוטה ארשת פנים רצינית. הגבר מצליב את שתי אצבעותיו, סימן שמשמעותו ביפן "אי־אפשר" או "אסור". הוא מספר שהרוח חזקה מאוד באזור התחנה השמינית ואשתו לא מסוגלת לעמוד בה. חשוב לי למצוא מקום יבש להחליף בגדים. הוא אומר שראה פועלים בתחנה השמינית. הגשם מתחזק ונחלש חליפות אך לא מפסיק אפילו לרגע. לפעמים ניתן לראות לטווח של כמאה מטר אך הנוף נסתר מאיתנו לכל אורך הטיפוס.

השביל חוצה עתה מספר ערוצי לבה שקפאה. הסלעים מחורצים ומעוותים בצורה המחייבת לבדוק את מיקומו של כל צעד. היפנים מובילים טכניקות חדשניות של טיפול בהרי געש וגם על הפוג'י ניתן לראות עבודות מסיביות של תיעול זרמי לבה עתידיים בערוצים מתוכננים מראש. ההתפרצות האחרונה של הפוג'י התרחשה בשנת 1707. טוקיו כוסתה במעטה עבה של אפר והכפרים מסביב להר נחרבו. בשלוש מאות השנים האחרונות התרחבה טוקיו והתמזגה עם הערים השכנות למה שהפך לרצועה אורבנית אדירה מהצפופות בעולם. איום הפוג'י חזר בארבע השנים האחרונות, מומחים קובעים שההתפרצות קרובה ובלתי־נמנעת. בתרגיל ענק של מצב חירום אזורי השתתפו עשרות אלפי אנשי כוחות חילוץ ומתנדבים. אף כי התוצאה היתה משביעת רצון הרי שנזקי התפרצות אפשרית מוערכים ביותר מ-‏20 ביליון דולר.

בדרך לתחנה השמינית אנו עוברים דרך 'טורי' עשוי עץ. זהו מעין שער כניסה למקום קדוש אשר מצוי בפתח כל מקדש שינטו ובדרך כלל צבוע באדום. הטורי הנוכחי מצולק ולמוד רוחות ואלפי מטבעות כסף תחובים בסדקים לאורך קורות העץ.

שלטים קטנים ונמוכים מזהירים באנגלית רצוצה מפני משבי רוח חזקים. הפוג'י ידוע לשמצה במשטר הרוחות יוצא הדופן שלו; בכל שנה כמעט, גובה רוח בחדשי החורף את חייהם של מטפסים לא זהירים אשר נדחפים למדרון ההופך אנכי בקטע זה של המסלול. הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים. טמפרטורת האוויר יורדת אל סביבות האפס ומקדם הקור מתעצם לנוכח הרטיבות והרוח. גם אם לא בצורה ניכרת, ניתן כבר לחוש בדלילות האוויר. הגוף מתעייף מהר יותר מהרגיל ויש הרגשה של 'היי' טבעי. מחלת גבהים אינה נפוצה מתחת לגובה של 4,000 מטר, והסימפטומים הנ"ל לא אמורים להדאיג. במרץ 1966 התפרק באוויר מטוס בואינג 707 של חברת התעופה BOAC בשעה שהקברניט התקרב מידי אל ההר בנסיון לתת לנוסעים מבט מקרוב. מערבולות האוויר מתגברות בספטמבר ושולטות בהר עד סוף מאי.
טורי בקרבת פסגת הר פוג'י

טורי בקרבת פסגת הר פוג'י


אנחנו מגיעים כעבור זמן שנראה כמו נצח לתחנה השמינית. המראה זורק אותי שנים אחורה לאזור בהימלאיה ההודית. המבנה נמוך וכמעט חצוב במדרון ההר. פתחים קטנים מגינים מהרוח והגג בנוי מלוחות מתכת כבדה שעליהם מונחים סלעים כדי למנוע את התפרקותם בסופות. מספר פועלים שוהים במקום. הם היו בעיצומה של יציקת בטון למבנה חדש שכנראה ישרת את המוני המטפסים בשנה הבאה. מזג האוויר הבריח אותם פנימה.

אנחנו נכנסים ומתיישבים בפעם הראשונה מתחילת הטיפוס. גם בפנים קר ואנחנו רועדים תוך כדי השלת השכבות העליונות. בדיקה קצרה מגלה כי היה בסיס לחששותי, וחלק מהבגדים בתיקים נרטבו. אני מחליט להשאיר אותם תלוים בתחנה לייבוש חלקי בתקווה להשתמש בהם בירידה. קפה דלוח ומנת אטריות חמה מפסיקים את הרעידות. הטיפוס מכאן לפסגה אמור להמשך כשעה וחצי.

הטמפרטורות ממשיכות לרדת. כבר מעל התחנה השמינית הגשם קופא ואני מקבל זאת בברכה. ככל שהשביל עולה, מתחזקת הרוח ופתיתי השלג הופכים גדולים יותר. אנו עוברים עוד מספר שערי טורי ופתאום שני פסלי אריות ניצבים בצידי השביל. אני מוצא את עצמי, בעיצומה של סופת שלגים, עומד פתאום על הפסגה.

פסגת הפוג'י נקראת 'זנג'ו', שפירושו 'מקום של זן' או 'מדיטציה מושלמת'. כעת אי־אפשר לחשוב על מקום מתאים פחות להגדרה זו. ישנם מבנים רבים על הפסגה, רובם נבלעים במרק השלג המתערבל ברוח. אפילו שפת הלוע כמעט ולא ניתנת לזיהוי. תחנה מטאורולוגית אשר היתה מאויישת על הפוג'י כמעט לכל אורך המאה העשרים נסגרה סופית לפני כחודש לאחר שאמצעים אלקטרוניים ולווינים מספקים את הסחורה בצורה טובה יותר כיום.

אני יוצא משדרת המבנים הקצרה והרוח קופצת על המציאה, ההרגשה היא כמו לצאת לרחוב בעיצומה של סופת טייפון. המבנים נעולים והנוף מסתכם בעשרה מטרים לכל כיוון. המונח היפותרמיה מופיע פתאום ונשאר לשתות קפה. זוהי הנקודה בה כדאי לסגת בכבוד. במשך מספר דקות אני מצליח לצלם שתי תמונות המסתכמות בשלג וערפל ומתחיל בירידה מטה.

הירידה לא "דופקת" את הברכיים. השביל המיועד לירידה (להקל על העומס בעונה) הוא משטח טובעני של טוף גרוס - מעין בולם זעזועים טבעי המאפשר בימים כתיקונם פשוט לרוץ למטה עד התחנה השישית. ישנם כמה מסלולי ירידה מסוג זה הנקראים 'סונהבאשי' או 'ריצת החול'.

מזג האוויר והראות מחייבים אותנו לקחת את הירידה ביתר זהירות. על המדרון לידינו פזורות 'פצצות לבה', חלקן עתיקות ומתפוררות וחלקן נראות כאילו נורו לא מזמן מהלוע שכבר נמצא הרחק מעלינו. גם את הירידה אנחנו מבצעים בפרק אחד ללא הפסקות. אפשר כבר להבחין בכתם הכהה של החורש מתחתנו, ועם רדת החשיכה אנו חוזרים לתחנה החמישית הנראית כמין עיירת רפאים.

נסיעה קצרה ואנו טובלים באונסן מקומי, המים החמים מסלקים את הצינה מהעצמות ולאחר מכן, לבושים בפעם הראשונה מאז הבוקר בבגדים יבשים, העייפות הופכת לנוחה יותר. התכנון המקורי של בילוי הלילה ברחובות טוקיו הופך בפועל לשינה ממנה אנו מתעוררים רק על מנת לעלות למטוס שלוקח אותנו דרומה.

פתגם יפני מספר שאדם חכם יטפס על הפוג'י פעם אחת בחייו ואילו אדם טיפש יעשה זאת פעמיים. כולי תקווה שברברים עגולי עיניים פטורים מכלל זה.
קישורים
טיפוס על הר פוג'י - Wikitravel
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "אוכל ותיירות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

האם שום חלק של הדרך לא מכוסה בשלג שנשאר מהחורף ? 255069
אני שואל כי באלפים (ליתר דיוק בשילטהורן ובשוורצהורן שבשוויץ), ביולי האחרון היה המון שלג החל מגובה של כ 2200 מטר, חוויה די מפתיעה ומקפיאת אצבעות רגלים, למטפס בסנדלים.
האם שום חלק של הדרך לא מכוסה בשלג שנשאר מהחורף ? 255099
בניגוד לרושם המקובל, יפאן איננה מדינה 'צפונית'.
האי המרכזי נמצא במקביל לחלק הצפוני של ישראל כך שקרינת השמש היא די חזקה כאן בהשוואה לאלפים באירופה.
החורף כאן קר בצורה קיצונית היות ויפאן יושבת על אזור התפר בין המערכת הפאסיפית אשר מכניסה אוויר חם ולח מהאוקיאנוס לבין המערכת הסיבירית אשר מזרימה אוויר קפוא ישירות מסיביר וקמצ'טקה בחדשי החורף. השילוב בין שתי המערכות מביא לחורפים מאוד מושלגים מול עונות קייץ חמות וגשומות.
are you the disgruntled police officer? 255096
from a secret admire
are you the disgruntled police officer? 255100
כן, אבל לא officer, שאלות אישיות שלא נוגעות למאמר אפשר לשלוח בדואל.
גם צ'קים.
כל הכבוד 255113
AMEOTOKO

מאמר מרתק.בביקור הבא שלי ביפן אטפס על ההר.
תודה והמשך לכתוב.
זאב.
אני זה רק שאלה. 255292
אבל מה קרה לבגדים שהשארת לייבוש? חזרת לקחת אותם?
סליחה, אבל אני כאן מהבוקר. 255440
שביל הירידה מתפצל מתחת לתחנה השמינית כך שבכל מקרה צריך לעבור דרכה אם רוצים לחזור למורדות המזרחיים של ההר.
לבגדים שלום...
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255381
שפר עליי מזלי, וכאשר אני טיפסתי על ההר בראשית ספטמבר, מזג האוויר נותר נאה כפי שהבטיחה התחזית. כאשר טיפסנו מעל 3000 מטר, רוב העננים שייטו מתחתנו, ועם הזריחה יכולנו לראות את מטחי הרוח שמזכיר אסף: ערפלים צצים מפסגת ההר ומועפים במורדותיו לעברינו. כאשר הם מגיעים, אוויר קר מלווה באפר וולקני צולף בפנים. גם אחרי שלושה ימים, ומספר רחצות, התעוררתי בבוקר עם פירורים שחורים בזוויות העיניים.

את הזריחה קיבלתי, כמיטב המסורת, כמה מטרים מתחת לפסגה. עוד קודם לכן, כאשר השמיים הוארו, נתגלה בהם ענן מוזר ומפחיד קמעה, שהמשך לעמוד במקום עוד מספר שעות. זו הייתה אחת האטרקציות המרהיבות של הטיפוס. אשמח מאוד אם קהל הקוראים המכובד של האייל יסביר כאן את פשרו של הענן הזה, או יפנה להסבר. תודה!

תמונה בגודל בינוני של הענן האמור מופיעה באתר הבית שלי, ראו קישור.

''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255419
תמונה לא רעה, לי לא יצא לראות דבר כזה אף פעם וברשותך אראה את הצילום למישהו המבין בזה הרבה יותר טוב.
אני לא חושב שיהיה זה לא מבוסס לנחש שמדובר במערבולת אוויר אבנורמלית, אחת מאלו אשר פירקו את אותו מטוס נוסעים.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255458
נדמה לי שמדובר בצורה קלאסית של ענן לפני סופת ברקים: הפלוסים מתרכזים בחלק התחתון והמוארך (כנראה מפני שהם נמשכים לאדמה?) , המינוסים בחלק העליון.
לגבי הסימטריה הסיבובית, אין לי הסבר משכנע. עם זאת, ידוע לי שחייזרים מאוד אוהבים לעשות צורות מעגליות, לפחות בשדות חיטה.

(ההסבר מדוייק עד כדי החלפת פלוסים ביונים, מינוסים באלקטרונים, פלוסים במינוסים, וחיסור אינסוף משני האגפים)
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255462
אולי הסימטריה הסיבובית נובעת ממערבולת אויר, שניזונה מזרמים הנשאבים אל מרכז המערבולת ולמעלה. זה יכול להסביר את הפיזור של הענן בחלק העליון, וגם תואם לתאורים על משבי רוח פתאומיים ומסוכנים בראש ההר.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255474
אתה מתכוון שהענן נשאב אל מרכז המערבולת? נשמע רעיון מוצלח מאוד.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255550
those are called lenticular clouds (annanim adashti'im?)
check out these photos:
http://www.crystalinks.com/lenticular.html
i know, it is sometimes hard for certain ayalim not to say something about stuff they know absolutely nothing about.
if you don't have any clue on the subject matter, the least you can do is google it :)

''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255575
מה הבעיה עם התיאור של עוזי?
לפי ויקיפדיה (http://en.wikipedia.org/wiki/Lenticular_cloud), העננים האלו באמת נוצרים כתוצאה ממערבולת.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255658
אמנם אין לי ידע ברמת תואר ראשון או שני במטאורולוגיה, אבל "know absolutely nothing" זה תאור קצת מוגזם. כשצריך לנחש מספר או הסבר לתופעה פיזיקלית אני מוכן להסתכן בניחוש, ולחכות שמישהו יתנדב לבדוק (ובדרך כלל לאשר).
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255682
כמה זה קל לרדת על ידע של אנשים שלא מסכימים איתך כשאתה עצמך מתעצל לבצע חיפוש פשוט ורק מחכה שאחרים יעשו את העבודה של לתקן את הטעויות שאתה מפזר לכל עבר.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255684
א. עוזי לא ירד על אף אחד.
ב. מאחר ואתה כל כך מתנגד להעלאת השערות לא מבוססות, אתה מוזמן לבצע חיפוש פשוט על מנת להביא את הטעויות שהוא פיזר לכל עבר.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255685
לי היה דיי ברור שהתשובה ההיא היא ניחוש. בין השאר, היא גם מתחילה ב''אולי''.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255687
1. "תואר ראשון או שני" זו עקיצה ולא ירידה (ועקיצות מותר). אני בטוח שאורי מסכים בנקודה הזו, ומתנצל אם לא.
2. אני לא מפזר טעויות אלא שותל אותן במכוון.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 258565
אני יודע, לפעמים זה קשה בשביל איילים מסויימים להיות מנומסים, אבל להשתדל- אפשר.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255523
לדעתי זה צמר גפן.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255530
אם היה לי שקל עבור כל פעם שבחורה אמרה לי את זה... היו לי שני שקל.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255589
מקובל שהאדמה היא ניטרלית מבחינה חשמלית ולכן לא ברור לי למה תפלה בין המטענים החיוביים לשליליים.
לגבי הצורה הסיבובית, הסיבוביות היא צורה מאד אופיינית בתופעות מזג אויר. כל שקע ברומטרי מתאפיין ברוחות שסובבות אותו, וישנן גם תופעות מקומיות כמו עמוד חול בנגב שנוצר עקב לחץ מקומי נמוך שסוחף את האויר סביבו אליו, וכן כל הסופות שאנו שומעים עליהם בארצות הברית שמתאפיינות בלב שנע לאטו וכל הבלגן סובב סביבו. התנועה הסיבובית נוצרת בגלל סיבוב כדור הארץ סביב צירו, שגורם לתאוצת קוריוליס.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255601
מסתבר שזכרתי בערך נכון. המינוסים שבענן מושכים את הפלוסים שבאדמה וככה מתחת לענן נוצר אזור טעון חיובית. ההפרדה בתוך הענן היא מסיבות פיזיקליות. בקיצור, לא אני זה שמפלה :)
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255671
אין לי סבלנות לקרוא את האנגלית, ואני נשאר בחוסר הבנתי. אם תוכל להסביר לי בקצרה, מניין נובעת ההפלייה אולי אבין. גם לא ברורה לי הפסקה "ההפרדה בתוך הענן היא מסיבות פיסיקליות".
האם מסיבה איזו שהיא מתקיימת הפרדה מראש כך שהחלקיקים הטעונים שלילית נמצאים למטה ?
אם קיימת הפרדה כזאת עניין ההפליה ברור. השליליים פשוט קרובים יותר לאדמה. אולי זה ההסבר, אבל העיקר: מדוע דווקא השליליים מתרכזים למטה נשאר תעלומה.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255678
כן, ההפרדה מתחילה בענן: החלקיקים הטעונים חיובית עולים למעלה והשליליים יורדים למטה. מאחר ואין לך סבלנות לקרוא את האנגלית, הנה אתר עם איור:
זה מופיע שם לקראת האמצע. תהנה.
הייתי די בשוק (תרתי משמע) שלא הצלחתי למצוא תוך זמן סביר את מה שקראת לו העיקר: תהליך ההפרדות בתוך הענן. כלומר, מוסבר כיצד החלקיקים מקבלים את המטען (ההתנגשויות של חלקיקי הקרח ורסיסי המים גורמים לחיכוך שיוצר חשמל סטטי). אבל מדוע דוקא החיוביים עולים למעלה? זה בניגוד לכוחות המגנטיים. בהתחלה חשבתי שזה בגלל שהחלקיקים הטעונים חיובית הם לא אותם החלקיקים הטעונים שלילית, ולא היא - אלו גם אלו הם רסיסי קרח/מים.
אם כן, התופעה נותרה בשלב זה של הפתיל בגדר מיסתורין. אני קורא לך שוב לשקול את תאוריית החייזרים שלי.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255742
בכל מקרה ההסבר שלך קשור בתופעות חשמליות כמו הווצרות ברקים, ובברקים אנו חוזים גם ללא הבחנה בצורות מוזרות של עננים עגולים. איני בטוח כלל שהתופעה הצורנית שאנו רואים בעין קשורה בהסבר הזה. (אבל אולי אני טועה. לא מבין הרבה בדברים האלה).
תהליך ההפרדה בתוך הענן 256335
לקיומו של תהליך טעינת הענן דרוש שתהיה זרימת אוויר חם ולח כלפי מעלה.
האוויר מתקרר בתנועתו ועובר תהליך עיבוי (קונדנסציה).
טיפות זעירות אלו קופאות והופכות לטיפות קרח או ברד.
בגלל משקלן טיפות הקרח הופכות כיוון ונופלות מטה.
תוך כדי נפילתם, כדורי הברד מתנגשים בטיפות המים הנעות כלפי מעלה וגורמים לפיצוחן.
הקליפה החיצונית הקלה של טיפות המים הטעונה במטענים חיוביים, ממשיכה בתנועתה כלפי מעלה ואילו גרעין הטיפה, הכבד יחסית והטעון במטענים שליליים נסחף כלפי מטה.
תהליך ההפרדה בתוך הענן 256475
1. מה מייחד את הקרח שבענן מקרח רגיל שהוא קל ממים (ולכן צף על פניהם, כמוכר לנו מקפיאת מים בטבע בימים ואגמים) ?
2. למה הקליפה החיצונית של טיפת המים, דווקא היא טעונה במטענים חיוביים ואמצעיתה בשליליים ?
3. מניין לקחת את התיאוריה הזאת ?
תהליך ההפרדה בתוך הענן 256502
1. הקרח קל מהמים, אך המים מתחילים בתור אדים באוויר הלח, עם התנועה מעלה הם מתקררים והופכים לטיפות שממשיכות מעלה וקופאות, ובנקודה מסויימת תאוצת כוח הכובד גורמת להיפוך כיוון המהירות של הטיפות הקפואות (כמו כדור שזורקים מעלה עם מהירות התחלתית שמתחיל ליפול מטה לאחר שהוא מגיע לשיא המסלול שלו).

2. you got me there. כאן זכרוני בגד בי ונאלצתי לחזור לקלסרים המאובקים. התיאוריה המקובלת היא שהשדה האלקטרומגנטי הטבעי שבאטמוספירה גורם לפולאריזציה של מטענים בטיפות בתנועתן דרכו (כלומר לא גרעין ומעטפת כפי שציינתי אלא יותר מעין יצירת דיפולים חשמליים).

3. קורס באוניברסיטה.
תהליך ההפרדה בתוך הענן 256525
היה בניסוח הראשון של דבריך משהו שגרם לי לחשוב שהטענה היא שבגלל הקפיאה חל שינוי במשקל וזה מה שגורם להיפוך הכוון. זה נראה לי לא הגיוני (ואכן התברר שזה לא זה), ולכן התחלתי לחשוד בכל התיאוריה.
אבל כרגע זה נשמע בסדר לגמרי (ככל שעניות דעתי יכולה לשפוט).
תהליך ההפרדה בתוך הענן 256557
אכן, הניסוח המקורי היה לא מוצלח וחשוד בצדק.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255754
נו, באמת. מטען חיובי פירושו שחסר אלקטרון, ולכן האטום קל יותר ועולה למעלה.

(למה מה, רק לעוזי מותר?)
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255737
I should have put my first remark under Mulder's. would have been a better fit.
the circular shape has nothing to do with circular motion. maybe you're a bit confused because "turbulence" is translated as "ma'arbolet", but turbulence should be "hafra'a" maybe. it is not circular.
and "nidme-li" is not a very good excuse for lack of googling.
it's like sitting on the floor in the middle of the world's greatest library, and just playing with "nidme-li" instead of picking up the book you're sitting on and opening it. isn't it a shame?
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255741
התרגום (הבלתי מוצלח) של המושג טורבולנציה לעברית, הוא ''ערבול''. מכל מקום, אני לא דברתי על טורבולנציה. זה סיפור אחר. אנו מנסים להסביר איך נוצרת תופעה חזותית מסויימת של ענן עגול שאנו רואים בתמונה, וכמעט בטוח שהסימטריה העגולה הזאת נוצרת עקב תנועה סיבובית של האוויר כפי שקיימת בהרבה תופעות מזג אוויר כמו למשל אותו עמוד חול בנגב שעליו דברתי.
יש לך נ' 255755
מיותרת. טורבולציה.
מחצצרץ 255794
ה נ' אינה מיותרת. פעם התעסקתי בדברים האלה, ואיני יכול לטעות באיות של מושג כה בסיסי.
יש לך נ' 255796
אגב, את המושג בעברית שכחתי לנקד: עָרְבּוׁל
טורבולנציה==חיתחות או זרימה חיתחותית 255771
ויש שם באמת נ. (turbulence)
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255927
again, people choose to argue instead of googling it.
when the air passes a top of a mountain, the turbulence has the vertical cross-cut of a gaussian, on both X and Y axes. IT HAS NOTHING TO DO WITH CIRCULAR MOTION!
this is getting very annoying, with the Negev dust devil popping where it doesn't belong.
what would it take to get people to google stuff instead of just opining on it?
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255941
חתך גאוסי בשני צירים (או אפילו בכל כיוון) לא גורר סימטריה סיבובית.
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 256019
if it's the SAME cross section no matter which direction you cut, you have round symmetry.
mentioned the Gauss part to try and give a feeling of the relation between the shape of the disturbance and the shape of the very peak of the mountain. probably could have thought of a better way to give some intuition.
i guess the best way would still be to google it and look for pictures :)
there is no vortex necessarily
''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 256032
אני לא מבין. העובדה שמדובר בחתך גאוסי אחיד בכל כיוון היא ההסבר לתופעה, או התופעה שדורשת הסבר?
The world's greatest library to the rescue -NOT 256187
טוב, התוקפנות שלך הוציאה אותי מעצלותי ועשית גיגול על lenticular cloud" symmetry" . לא היו הרבה תוצאות, וההסבר הכי טוב שמצאתי היה כאן:
(עמוד 5 ) וגם שם זה לא מי יודע מה מפורט. על פי ההסבר שם, לא מדובר כלל בטורבולנציה אלא בגל עומד שנוצר מאחורי הפרעה בקרקע (הר או גבעה) כאשר רוח נושבת כלפיו. הגל העומד יוצר איזור פחות או יותר סימטרי של לחות גדולה, וזהו הענן. אם יש לך משהו יותר מפורט בשרוול, תביא.
The world's greatest library to the rescue -NOT 256234
שאלה: טורבולנציה יותר מהירה מטורבואלפא?
תפו ופוזה 256235
טורבשמוטי מתקלף יותר בקלות מטורבולנציה, אבל טורבולנציה יותר טובה למיץ.
The world's greatest library to the rescue -NOT 256292
well, since the cloud is formed by the wave and not by wind, the interesting thing about it is that it doesn't move, although it's windy.
there are some other cloud types that do that too.
The world's greatest library to the rescue -NOT 256306
מדובר בגל עומד. זאת אומרת ( באופן גס) שמעבר הרוח על פני ההר יוצר גלים בכל מיני מהירויות ותדירויות אבל רק הגל שמתקדם *בדיוק* במהירות הרוח, אבל במעלה הרוח, ייצור גל במקום קבוע ביחס להר. כמו המלכה האדומה שהיתה צריכה לרוץ הכי מהר שהיא יכלה כדי להשאר במקום.

הגל שנמצא בדיוק במהירות הזאת גם יקבל זרימה קבועה של אנרגיה מהרוח, וכנראה שלכן הוא יציב. כדי להבין יותר צריך להכנס למשוואות, אבל אני מתעצל.

אנלוגיה (כנראה פרועה) למצב הזה:
פתח ברז בבית בזרימה יחסית חלשה. שים מקל (או אצבע) מתחת לזרם קרוב לברז. אפשר לראות לפעמים בליטה של מים מעט מעל האצבע. העיקרון דומה, רק שהאי יציבות שונה (ריילי-טיילור אאז"נ אבל אל תתפוס אותי במילה- כמעט כל אי יציבות הידרודינמית נקראית על שם ריילי, הוא ממש התפרנס מחקר יציבות לינארית של משוואות).
על טיפוס ורוחות 255592
חוויתי פעם אחת בחיי תופעה של רוח חזקה מאד תוך כדי טיפוס על הר.
הדבר היה לפני כארבע שנים. טפסתי עם בני בחלק הצפוני של אירלנד, (נדמה לי שקוראים לאזור הזה קונמרה, ומדובר בפארק לאומי שישנו שם) על הר בגובה של כשבע מאות מטר (באירלנד זה מה יש).
בערך באמצע הדרך תפסה אותנו לפתע רוח חזקה ויציבה כמותה איני זוכר. לחוסר הנעימות תרמה גם האדמה הבוצית והחלקה, שגרמה לי לפחות פעמיים תוך כדי הטיפוס, למעוד ולהשתטח עליה. כל הכסף שלנו וכרטיס האשראי היו בכיס חולצתי, ואני זוכר שהחזקתי את הכיס חזק בשתי ידיי, כדי שתוכנו לא יתעופף. אבל אחרי כחמישים מטר של טיפוס הכל נרגע בבת אחת, והמשכנו את דרכנו בנחת לפסגה.
כשירדנו, ממש כשחצינו את אותו מקום נכנסנו שוב ממש לאותה רוח אימים ושוב לאותן חששות שאני עומד להיפרד מכספי, לעולמי עולמים. אבל גם עכשיו, די מהר יצאנו מהאזור המאיים והמשכנו בירידה.
אשתי ושתי בנותי ששהו כל העת למטה לא חשו בשום אירוע יוצא דופן של נשיבת רוח.
על טיפוס ורוחות 256476
בתגובה קודמת שלך הזכרת טיפוס לפסגה מושלגת בסנדלים ובתגובה זו אתה מספר איך כרטיס האשראי שלך כמעט ו'חלף עם הרוח' :-).
אין שום בעיה לצאת כך לטרק או לאיזו פסגה כל עוד הכל עובר כשורה. הבעיות מתחילות אם משהו משתבש ואז הההבדל בין לבלות לילה על מדרון הר בסנדלים או נעלים מתאימות יכול להיות ההבדל בין מספר הבהונות אשר יחסרו לך.
גם אם לא מדובר בחציה של ההימלאיה כדאי לאמץ יחס של כבדהו וחשדהו כלפי איתני הטבע, כלומר לא לצאת מגידרנו ולהצטייד באביזרים מהשורה הראשונה אך גם לצאת מהנחה שכדאי להיות מוכנים לשינוי תכניות אפילו במקומות מאוד מתויירים.
על טיפוס ורוחות 256489
הר של 700 מ', ראבאק. כל פעם שאני קופץ לחורפיש אני צריך להצטייד בערכת הישרדות?
על טיפוס ורוחות 256492
שלום דב,

הצלחת להפתיע אותי. אף פעם לא חשדתי.
על טיפוס ורוחות 256533
פניתי אלי או לדורון ?
ואם אלי, במה הצלחתי להפתיעך, ומי בכלל אתה מאחורי מסיכת האלמוניות ?
על טיפוס ורוחות 256535
מ תגובה 256489 הבנתי שדורון ואתה חד הם, והופתעתי.
על טיפוס ורוחות 256539
אני ודורון כל כך בקטבים הפוכים שלו אני והוא היינו מתמזגים התוצאה הייתה אפס, ולא היה נותר משנינו שום דבר.
על טיפוס ורוחות 256545
עכשיו תסביר לעוזי מה רע בזה.
על טיפוס ורוחות 256554
כמו חומר ואנטי-חומר! מעניין אם כשתתמזגו יהיה פרץ של אנרגיה.
על טיפוס ורוחות 256556
מה שבטוח זה שיהיה ואקום רציני באייל.
על טיפוס ורוחות 256531
אתה בטוח צודק לגמרי, ולהבא אשתדל (ללא נדר) להיות מצוייד יותר, אם כי הטיפוס באירלנד היה משהו כמו קפיצה קצרה הלוך וחזור (ובכל זאת כל המטיילים מלבדנו היו מצוידים כיאות).
ובאחד מטיולי השלג בשוויץ אכן חל שיבוש שחייב אותנו לצעוד 13 שעות, הרבה מעבר למתוכנן (אבל כפי שאמר הברמן באירמה לה דוס "אבל זה כבר סיפור אחר"), ובכל זאת חזרתי בפעם זאת עם כל אצבעותיי. . .
על טיפוס ורוחות 257184
לפני שנה גם אני טיפסתי עם כמה חברים על הר בשמורת קונמרה (בחלק הצפוני של מערב אירלנד, למתעניינים).
השמש זרחה בעליזות בשמיים הבהירים, ואנו נטשנו את האוטו בצד הכביש ובוססנו את דרכנו דרך אדמת הכבול לעבר מורדות ההר.
כפי שניתן ללמוד ממוצג מספר ‏1, הטיפוס ממש לא נראה כמו מבצע הדורש שבילים מסומנים, הכנות מוקדמות או ציוד ייעודי. חשבנו לעלות לאוכף הימני בתמונה, ושם להחליט לאיזו פסגה לעלות, אם בכלל.
מדרון ההר כולו שטוף פלגי מים קטנים העושים את האדמה בוצית ואת העשבייה חלקלקה. הדרך הבטוחה יותר לעלות היתה להיצמד לאפיק הנחל, שם נחשף מצע האבן של ההר. גם כך החליקו סנדלי השורש שלי לא אחת.
למרגלותינו נפרש נוף מהמם, כבשים רעו במרחק בטוח מאיתנו, היה פשוט כיף.
בסופו של דבר החלטנו לעלות לעבר הפסגה הימנית, הגבוהה מבין השלוש (כנראה). בכל רגע נתון נדמה היה שנותרו עוד איזה 50 מטרים לטפס עד לפסגה, ורק הנתיב המפותל סביבה מאריך את הציפייה לנוף הממתין בצד השני של ההר.
כך מצאנו עצמנו נעזרים בידיים כדי לחתוך מעלה בשיפוע תלול יותר, במקום לעלות סחור סחור בשיפוע מתון. זה עבד יופי, עד שקצת קפצתי מעל הפופיק וטיפסתי דרך איזה נקיק קצרצר, שבקצהו לא המתינה לי שום נקודת אחיזה ראויה לשמה.
במשך איזה חצי שעה נתקעתי בתנוחה המבדחת המונצחת במוצג מספר ‏2. בתמונה קשה להבחין שיש כמה מפלסים לעשבייה, וביניהם שפות סלעיות בשיפוע שלילי. לשווא ניסו חבריי להתקרב אלי מלמעלה ולהושיט יד. הרוח נשבה בעליזות, המדרון נראה תהומי מתמיד, הידיים החלו לרעוד, והמצב בכללי נראה טפשי ומפחיד גם יחד.
בעידוד חבריי הצלחתי בסוף לזנק למפלס הבא ולהימרח עליו כמו תרנגול קרב מסוקס. זו היתה הנקודה בה החלטנו לא להמשיך לפסגה, וירדנו במדרון נוח יותר של ההר.

בקיצור, לזכותו של דב יאמר שהרי קונמרה הם המקום לטיפוס ספונטני נטול דאגות בסנדלים וגופיה. יחס של כבדהו וחשדהו ראוי לאמץ בחום כלפי יכולת האומדן שלנו את מרחק הפסגה כשמטפסים במעלה מדרון קמור (כלומר, תמיד), ובכלל עדיף להיצמד לדרך הארוכה בשיפוע המתון.

''הרוח באמת מופיעה לפתע במין צרור קצר של מטחים חזקים'' 255672
אין לי שום מושג מהי הסיבה הפיזיקלית לצורה של הענן (ואני לא מתיימרת לכתוב על עניינים שאין לי בהם שום מושג - למרות שתמיד אפשר לנסות) אבל הענן נראה בדיוק כמו הכובע של גיינן מהסידרה מסע בין כוכבים - הדור הבא. האם מישהו מנסה לומר לנו משהו?
ניטפוק... 258901
"בני ה'אינו', הילידים המקוריים של איי יפן, כינו את ההר 'שכינת האש' – כנראה לכבוד יריקות המאגמה שהעטיר ההר על הכפרים סביבו. "

מאגמה - הסלע המותך כשהוא עדיין בתוך הר הגעש, או בכלל מתחת לקרום כדור הארץ. ברגע שהמאגמה פורצת לאוויר העולם היא משנה את שמה ל"לבה". אז ההר יורק לבה ולא מאגמה‏1.
1 מה שבטוח, לחטוף יריקה בפרצוף מהר געש זה בטח לא סימפטי, לבה או מאגמה.
ניטפוק... 258905
ניטפוק, את קוראת לזה? זה שיא הניטפוקים שנוטפקו אי פעם מאז נוטפק הניטפוק הראשון (ע"י חוה אימנו, אני מנחש). אבל הנה אני הולך לשבור את השיא הטרי שלך: מה שההר יורק הוא מאגמה, ורק לאחר פעולת היריקה המאגמה הופכת ללבה (אותה גברת, כמעט בלי שינוי באדרת). מכאן, "יריקות המאגמה" הוא ביטוי כשר למהדרין. על זה נאמר: כשר, אבל מסריח (גופרית וכאלה).
ניטפוק... 259397
אם כבר ניטפוק אז עד הסוף - אם ההר ירק את זה וזה לא זרם על מורדותיו אלא עף באוויר, אז זה גם לא לבה וגם לא מאגמה. זה pyroclastic ejecta.
you say tomato I say shawarma 259428
דווקא על פי הקישור הן לבה והן ה'פליטות הבוערות האוויריות' הן מגמה.
ישנו הבדל בין סלעים מוצקים המועפים מהלוע כתוצאה של השתחררות גזים ובין מגמה אשר מועפת בלחץ עצום לאטמוספרה בצורת כדור אש.
אותם כדורים מתקררים מעט במהלך המעוף ומקבלים צורה אליפטית אווירודינמית. חלקם אף הופכים מוצקים מספיק לפני הפגיעה בקרקע על מנת לשמור על הצורה המזכירה פצצה קלאסית.
בכל מקרה כשאת חוטפת דבר כזה על גג הבית פחות אכפת לך איך קוראים לזה בדיוק, חשוב יותר להציל את הקימונו שלא עלו באש וללכת לבקר את הדודים באוסאקה.
dont say shawarma you make me hungry 260016
לבה והפליטות פירוקלסטיות היו פעם מאגמה. ברגע שהם יצאו לאוויר העולם הן כבר לא מאגמה. כמו שעובר שיוצא לאוויר העולם כבר לא ייקרא עובר.

לגבי הפצצות הפירוקלסטיות - כשהמאגמה עולה בתוך הצינור של הר הגעש, הלחץ עליה יורד, מה שמאפשר לבועות הגז הקטנות שבה להתפשט במהירות, לעיתים במהירות כזו שהיא ''נקרעת'' לפרגמנטים של חומר מותך שעפים החוצה בגלל הלחץ הגאזי ויוצרים את ההתפרצויות החזקות שנראות יפה כל כך בתמונות (אבל לא אם אתה ליד) עם המזרקות האדומות. אם אין הרבה גזים במאגמה, היא יוצאת בצורה יותר עדינה - במקום לפוצץ את עצמה היא זורמת מעדנות במורד ההר - אלא שאז היא נקראת לבה. בגולן למשל יש בזלות עם הרבה חורים (ווזיקולות בלע''ז) שהם תוצאה של התקשות הלבה עם הגזים.
''אבל לא אם אתה ליד'' 260027
חבל שלא סיפרת את זה לזוג קראפט ועדת הצלמים מסביבם :-(
ניטפוק... 271865
סליחה בבקשה, מה זה ניטפוק?
ניטפוק... 271868
Main Entry: nit-pick·ing
Pronunciation: 'nit-"pi-ki[ng]
Function: noun
Etymology: 1nit
: minute and usually unjustified criticism

(באדיבות מרים היקרה)
ניטפוק... 271870
אההה! nitpicking!
*צליל ירידת האסימון*
עכשיו הכל נהיר.
תודה מקרב לב.
ניטפוק... 272406
אגב, nit זה כינה או פשפש. מעניין אם זה קשור ל nitwit.
ניטפוק... 272411
מי זאת מרים היקרה?
ניטפוק... 272415
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271231
ראיתי את הסרט Fear and Trembling על בחורה בלגית שנולדה ביפן וחוזרת לעבוד שם בחברה גדולה ונתקעת לתוך קורי תרבות העבודה היפנית (אם זה לא כל כך ברור מדברי מבקר הני"ט, אז הסרט מומלץ, משעשע ומרתק). בכל אופן, בסרט אומרים שביפנית שיער ואלוהים זאת אותה מלה (ויש עוד מלה שלישית ששכחתי). אם זה נכון אני מוצא שזה מעניין בגלל הקשר ביו שיער למין (ומכאן הדרך לאלוהים קצרה, ברצינות). מצטער על הסטייה מהמאמר.

איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271234
ואת התקליטורים של דויטשה גראמופון בכלל מייצרת GmbH
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271428
תמיד חשבתי ש''גמבה'' הוא תאגיד גרמני שמייצר המון מוצרים שונים.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271432
רק למקרה שמישהו ייקח את זה ברצינות:
GmbH - Gesellschaft mit beschränkter Haftung
או בעברית - חברה בערבון מוגבל.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271436
גם גיבורת הסרט חשבה כמוך, והקפידה לרכז את כל הקבלות של גמבה בתיק אחד.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271328
בעברית נקרא הסרט ''כבוד ורעדה'', ולא הבנתי למה.
גם אני ממליץ על הסרט בכל פה.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271556
"שיער", "אלוהים" ו"נייר" ביפנית הן שלוש מילים שונות, שבמקרה את שלושתן הוגים "קאמי" ("קאמיקאזֶה" - רוח אלוהים). יש המון הומופונים כאלה ביפנית. נכון שרובם נובעים מאימוץ הכתב הסיני, ואילו במילים האלו, עד כמה שאני מבין, יש מקום לנחש שההגייה הזהה קדמה לכתב; ועדיין, נראה לי פזיז לתלות על כך תיאוריות.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271577
צודק, כמובן. פזיזות איננה במקום... אני מניח שכשלמדת יפנית לא התעמקתם במקורן של המלים או למה יש כל כך הרבה הומופונים.
איך אומרים ביפנית (ובצרפתית) חיל ורעדה 271846
כל מי שלומד יפנית כולל כתב חייב להבין לפחות קצת את התהליך ההיסטורי של אימוץ הכתב הסיני, השפעתו על השפה, וריבוי ההומופונים כתוצאה מכך‏1 - אחרת פשוט אין סיכוי להבין את השיטה (וזה גם לא דורש יותר מעשר דקות הסבר). אם אתה מדבר על העדות שמילים הומופוניות נותנות לרבדים סמויים בנפש ובתרבות האנושית, אז נכון, את זה לא למדנו.

1 רמז לחובבי מתמטיקה, בלי אחריות לדיוק לינגויסטי: במרחב הפונטיקה הסיני יש מימד אחד יותר במרחב היפני. היטל, וגו'.
Sideways בעקבות הסאקי 285258
מוסף התירות של הני"ט כותב על סיורים במבשלות סאקי ביפן. מערכת האייל מתבקשת לארגן הרשמה לטיול מאורגן, או אולי סקר העדפות אלכוהול:
וויסקי סקוטי. ללא שום ספק. 285268
האירי עדיף. 286253
ביחוד ג'יימסון וגם הטלמור דיו הדומה לו בטעמו.
האירי עדיף. 286552
כל מותגי הוויסקי האירי דומים זה לזה בטעמם.
בשביל שיהיו ''חלקים'' הורידו להם את הטעם.
בולשיט. 286868
ג'יימסון לא דומה לבושמילס שלא דומה לפאדי. והכל בגלל אוסלו.
וכמובן 287238
וכמובן 287582
קראתי איפשהו שג'ימסון מחזיק בתואר המותג האלכוהולי הפופולרי ביותר בפאבים בישראל (בפער גדול על המתחרים) מהיום שבו התחילו לערוך סקרים על מותגי אלכוהול פופולריים בפאבים בישראל.

אני בכל אופן מעדיף וויסקי סקוטי, במיוחד ג'וני שחור (אבל גם בתחום המחירים של הג'ימסון והבושמילס הפשוטים יש כמה מותגים סקוטיים ואמריקאים שבאים לפני האיריים).
הארלי למרגלות פוג'י 450640
הארלי למרגלות פוג'י 450666
לפי הכותרת חשבתי שמדובר בתאונה בין אופנוע לסובארו.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים