הוועדה המייעצת להנחיות תזונה בארצות־הברית עומדת לפרסם בקרוב דו"ח שבו ייקבע כי מזון עתיר כולסטרול אינו מסוכן בהכרח עבור בני אדם בריאים, וכי הכולסטרול אינו צריך להוות עוד "גורם לדאגה תזונתית".
ההנחיות החדשות אינן קובעות כי ערכי כולסטרול גבוהים בדם אינם מסוכנים. מחברי הדו"ח אומרים כי לחולי סוכרת ולחולים אחרים עדיין מומלץ להימנע ממזונות עתירי כולסטרול, אך זאת כפי הנראה בגלל רמות השומנים הגבוהות שבדרך כלל מתלווים אליהם.
כתב העת "הבריטיש מדיקל ג'ורנל", פרסם השבוע מאמר הקובע כי הנחיות צריכת הכולסטרול שהיו נהוגות בעשורים האחרונים אינן מבוססות מחקרית, וכי הן "לא היו צריכות להיכתב מלכתחילה".
ד"ר אבישי אליס, מומחה לטיפול בהפרעות בשומני הדם מבית־החולים בילינסון, אמר: "כולסטרול מסוכן לבני אדם ורמות גבוהות שלו בדם מסוכנות ומהוות את אחד הגורמים העיקריים לטרשת עורקים. עם זאת, ההשפעה של הכולסטרול במסגרת התזונה היא קטנה יחסית, ומרבית הכולסטרול בדם מקורו בייצור עצמי בכבד ובספיגה של הכולסטרול שמופרש דרך המרה למעי וחוזר חזרה. כך שבסופו של דבר ההשפעה של דיאטה על רקמות הכולסטרול היא קטנה יותר. אנחנו יודעים שגם אנשים שמאמצים משטר של דיאטה קפדנית מצליחים להוריד 15%-10% בלבד מרמת הכולסטרול, כך שמזון עתיר כולסטרול הוא לא האתגר הטיפולי המרכזי בבעיה ולכן הטיפול הוא בעיקר תרופתי". עם זאת, אליס הוסיף: "בדרך כלל מזונות עתירי כולסטרול הולכים יד ביד עם מזונות שהם עתירי פחמימות וסוכרים. ברגע שמתירים את הרסן ממרכיב אחד זה גורם לאנשים להיות פחות ממושמעים ופחות קפדניים בענייני תזונה, גם במרכיבים אחרים שהם כן רלוונטיים יותר לשמירה על בריאותם".
|
קישורים
|