|
||||
|
||||
המזון הכי כיפי שיש (קל להכנה וטעים). חוץ מזה, ההודעה מכה אנושה לסטטינים שחברות התרופות לדחוף לנו לפה בכוח (לפני כשנתיים ynet פרסם המלצה לכל בני 40+ לצרוך סטטינים בלי חשבון). לפי מה שקראתי לפני מספר ימים - דייטת כולסטרול (ו/או צריכת סטטינים במקרי קיצון) עדיין מומלצות למי שיש לו שיעור גבוה מאוד של כולסטרול. בכל ההפחדות נגד כולסטרול הוצנעה העובדה שכולסטרול הוא חומר חיוני לבניין רקמות (לא זוכר למה, לפי זכרון קלוש שלי הכולסטרול מחזק את דפנות התאים, יתכן שאני טועה ואשמח אם מישהו יבהיר למה הכולסטרול טוב לרקמות או למשהו אחר). |
|
||||
|
||||
למה מכה אנושה לסטטינים? מתוך דבריו של הרופא המצוטט בידיעה למעלה: "הטיפול הוא בעיקר תרופתי". |
|
||||
|
||||
ראה הערתי בדבר ההמלצה הגורפת לגילאי 40+. כלומר הנסיון לשווק גורף של סטטינים למי שזה לא חיוני לו. למקרי קיצון סטטינים עשויים להיות חיוניים, למקרים אחרים יתכן שדי בדיאטה או שינוי אורח חיים. |
|
||||
|
||||
מצטער, אני עדיין לא מבין למה לדעתך ההנחיות החדשות הן מכה אנושה לסטטינים. |
|
||||
|
||||
תגובתי אינה נוגעת להמלצות כשלעצמן אלא להגדלת חוסר האימון של הציבור בהנחיות רפואיות שנוגעות למזון ולתרופות, צירוף שכיח של שני הנושאים. הציבור הספקן אומר כך: סיפרו לנו שוב ושוב שמזון אהוב כזה וכזה מזיק לבריאות, סבלנו ונימנענו ממנו. עכשיו מספרים לנו שהתרופה המגעילה, סטטינים, מוסיפה לנו בריאות, למה שנאמין לכך (מה עוד שהממליצים על הסטטינים נוטים להכחיש את העובדה שהתרופה מגעילה (תרופה עם תופעות לוואי מאוד לא נעימות), לכן הם לא אמינים). ניזרוק את התרופה לפח האשפה ונהנה מהחיים כל עוד אנו יכולים. |
|
||||
|
||||
כשאומרים טיפול תרופתי מתכוונים בעיקר לסטטינים. |
|
||||
|
||||
אני לא רופא, אבל למיטב הבנתי, אף אחד לא אמר ש"כולסטרול זה טוב", או שערכי כולסטרול גבוהים בדם אינם מסוכנים. אמרו שכולסטרול המגיע מהתזונה, אינו גורם בדרך כלל לעליית רמות הכולסטרול בדם, והפחתה של רמות הכולסטרול בתזונה, אינן גורמות לירידת הכולסטרול בדם. המצב הוא כזה בגלל העובדה שהגוף מייצר\מפרק כולסטרול בהתאם לצורך, ולא מייצר כמות אחידה כל הזמן. אם המנגנון לוויסות הכולסטרול אינו תקין, יש לקחת תרופות להורדת הכולסטרול. |
|
||||
|
||||
השאלה היא באיזו רמה של עודף כולסטרול נידרשת התרופה, הנסיון של חברות התרופות הוא להוריד את הרמה למינימום. למשל ניסו לדחוף לנו לנו המלצה גורפת: כל בני 40 פלוס חייבים לצרוך סטטינים. כפי שאמרתי, במילים אחרות, בדרגת סיכון גבוהה כאשר הסיכון של כולסטרול הוא וודאי יש לקחת את התרופה. אחרת, עדיף לנסות אמצעים אחרים כגון שינוי דייטה או פעילות גופנית. |
|
||||
|
||||
כולסטרול הוא חיוני! אבל אנחנו מייצרים בדיוק כמה שאנחנו צריכים ולא צריך לאכול כולסטרול של אחרים. וזה נכון שכולסטרול גבוה בדם לא תמיד קשור לתזונה, יש לו גם מרכיב גנטי, ויש טבעונים עם כולסטרול גבוה. זה נכון (אולי, מי בכלל יכול להבין משהו בתזונה היום) שאין אישוש חד משמעי לקשר ישיר בין אכילת כולסטרול לבין ריכוז הכולסטרול בדם, אבל הבסיס להנחיה להמעיט באכילת כולסטרול היה שאל"ף כולסטרול גבוה בדם קשור למחלות לב, ובי"ת שאכילת מזון מהחי, שהוא המקור היחיד לכולסטרול מבחוץ, קשורה למחלות לב. והמתאמים האלה תקפים גם היום. למיטב ידיעתי. ואם לא למחלות במישרין אז לסוכרת שגורמת למחלות לב. או אולי, תשע נשמעות כתב כאן פעם על חיידקים שנמצאים במעיים של אוכלי מן החי, וחשודים בגרימת דלקת בעורקים, שממנה מתחילה טרשת העורקים. כי הסיבה להיווצרות טרשת העורקים אינה ידועה, הדבר שכן ידוע היום הוא שהרובד הטרשתי שמצטבר על הדלקות האלה בנוי מ-LDL (הכולסטרול הרע) ותאי דם לבנים מתים שיצאו להילחם בו. |
|
||||
|
||||
''שאכילת מזון מהחי, שהוא המקור היחיד לכולסטרול מבחוץ, קשורה למחלות לב.'' ראשית, גם במזון צמחי יש כולסטרול, אם כי בכמות נמוכה מאוד. שנית, זה לא נכון להתייחס לכל המזונות מהחי באופן שווה. בפרט, אכילת דגים מקושרת במחקרים עם פחות מחלות לב, וכנ''ל אכילת חלב ומוצריו. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |