|
||||
|
||||
[יש קשר- אוכל!] מזה כמה חודשים שאני חיה באושר בלי -חזור, בלי- טלויזיה. הרדיו הולך ומתגלה כמדיום נהדר, אך גם בו יש כמה דברים מעצבנים: בזמן האחרון משודרת פרסומת שבה מישהי שמציגה את עצמה כ"ד"ר מאיה אורבך, תזונאית" ממליצה לאכול גבינה צהובה [וכאן היא נוקבת בשם הגבינה], מפני שיש בה פי שבע יותר סידן מאשר בגבינה לבנה טבעית. הד"ר הטובה שוכחת לציין שיש בגבינה הצהובה גם פי שבע יותר שומן מן החי מאשר בגבינה לבנה, וששומן מן החי רע מאוד לבריאות. ושסידן אפשר לקבל ממקורות אחרים, בריאים יותר- טחינה, למשל. ו- שאל ת'אייל: ************** האם אתי לרופא* לפרסם מוצר, תוך שימוש בסמכותו כרופא? ועוד בפרסומת שטוענת שהמוצר טוב לבריאות, כשהוא בעצם רע לבריאות? הבהרה: אין לשואלת כל קשר לגבינות, רופאים, או משרדי פרסום. והיא סתם מאזינה שהגיע לה עד כאן! *עכשו שאני חושבת על זה, אולי היא ד"ר לתזונה אך לא רופאה. ואם כך, יש פה גם הטעייה מכוונת של השומעים. |
|
||||
|
||||
לא יודע אם אתי או לא, אבל אי אפשר לטעון להטעיית הציבור כשהיא אומרת שהיא ד"ר זה וזה, תזונאית. ד"ר זה תואר שכל המחזיק בו יכול לצרף אותו לשמו בכל הקשר - במיוחד שהיא מציינת ד"ר למה. (אני ד"ר X, מדען מדינה, ואני ממליץ על דמוקרטיה ליברלית כשיטה הבריאה ביותר לניהול מערכת הבריאות!) |
|
||||
|
||||
הרגע שמעתי את זה שוב (הרדיו פתוח בזמן שאני מתרגמת] והיא אומרת: שלום, כאן ד"ר מאיה רוזמן אורבך, מומחית לתזונה רפואית. אתה מבין מזה אם היא רופאה או לא? ונניח שאין כאן הטעייה בנקודה הזאת. איך מומחית לתזונה רפואית ממליצה לאנשים על המסלול הקצר ביותר להתקף לב? (אכלו הרבה גבינה צהובה, יש בה סידן! אולי תמותו מהתקף לב בטרם עת, אבל לפחות יהיו לגוויתכם עצמות חזקות!) |
|
||||
|
||||
ד"ר מאיה רוזמן (היא התחתנה עם אורבך מאז הכתבה שבלינק?) שהיא תזונאית נחשבת? אולי היא בכלל ד"ר למחול, ולחוד היא גם תזונאית נחשבת? |
|
||||
|
||||
ד''ר מאיה רוזמן היא דוקטור מוסמכת לתזונה והיא מאוד מפורסמת, היה לו תוכנית קבועה בערוץ שתיים, כתבות רבות בידיעות אחרונות ועוד. |
|
||||
|
||||
שמעתי שרופאים מנתחים אנגליים אינם מתהדרים בתואר "דוקטור" אלא בתואר "מיסטר", משום שהם ממשיכיהם ההיסטוריים של גילדת הספרים ולא של גילדת הרופאים. למישהו יש מידע בענין? |
|
||||
|
||||
אכן. הסמל של הספרים והמספרות הוא גליל לבן עטוף בפסים אדומים, שאמור לסמל את התחבושות המוכתמות בדם. בימים עברו הספרים (נדמה לי שהם גם נקראו "גלבים") שימשו כמנתחים ועסקו בעיקר בקטיעת איברים. מצאתי משהו באתר של ביה"ס למנתחים באדינבורו: |
|
||||
|
||||
(למי שלא מכיר, עוברים עם העכבר על המילה בעיברית) |
|
||||
|
||||
ומי חכם וידע - מהו מקצועו של הגלח? (בלי להציץ במילון!) |
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
אני לא יודע לגבי אנגליה, אבל באירופה בעבר המנתחים היו גילדה בפני עצמם השונה מגילדת הרופאים וקרובה לגילדת הקצבים (כנראה נגזרת שלה). |
|
||||
|
||||
גם קרובה לגילדת הספרים ומעצבי השיער. |
|
||||
|
||||
אני חושב שהשאלה מה"טוב לבריאות" ומה "רע לבריאות" היא כל-כך מעורפלת, כך שאלא-אם-כן הרופא ממליץ לקחת כמה גלולוץ ציאניד, ולקנח בקצת אקונומיקה, יהיה קשה לטעון שהוא (או היא) המליץ על משהו "רע לבריאות". אבל אין לי מושג אם לרופא בכלל מותר להמליץ. על פניו נשמע לי שכן, והעובדה שזה נעשה בתשלום (כלומר, כפירסומת) היא רק גורם משני. יש למישהו אחר תשובה? |
|
||||
|
||||
יש קונסנזוס ששומן מן החי זה כולסטרול, וכולסטרול זה התקף לב. |
|
||||
|
||||
לא, כולסטרול זה לא התקף לב. יש פרדוקס צרפתי, ויש גם כולסטרול "טוב" וכולסטרול "רע", וזה רק מה שאני יודע. הלוואי שהחיים היו כל כך פשוטים ובינאריים. (או שלא?) |
|
||||
|
||||
טוב אז כאן זה הכולסטרול הרע. תשאל כל תזונאי שלא קיבל כסף ממשרד פרסום. (וחוץ מזה הפניתי את השאלה ליובל, ואולי הוא יענה). |
|
||||
|
||||
נו, באמת. כל דבר הוא רע אם אוכלים אותו בהגזמה. אם תתלונני על הפרסומת בפני איזשהו גוף רציני, התשובה תהיה שבשום מקום לא נאמר שצריך לאכול בהפרזה. גם מיותר מדי מים אפשר למות. |
|
||||
|
||||
אתה כבר יודע מה הגוף הרציני יענה? צריך להתאמץ מאוד כדי למות מעודף מים. וגבינה צהובה ידועה כאבי אבות הטומאה הכולסטרולית. הקשר ידוע ובדוק לא פחות מהקשר בין סיגריות וסרטן ריאות. היא מלאה בחומצות שומן רוויות, ו... יובל!! |
|
||||
|
||||
אגב, חשבתי כבר בעבר על הנושא הזה. מכיוון ש: Cheese Is Number-One Source of Artery-Clogging Fat in American Diet ו:“Heart disease is the leading cause of death for American men and women,” said Dr. William E. Connor, professor of Medicine and Clinical Nutrition at the Oregon Health Sciences University. “Anything Americans can do to reduce their intake of saturated fat and cholesterol, such as cutting back on cheese, would lessen the risk of heart disease.” האם לא מתבקש מכך שמשרד הבריאות ידרוש שיצרני מוצרי גבינה כאלו יציינו על אריזותיהם "משרד הבריאות קובע...וגו"'. הרי לפי הכתוב, הגבינה מסוכנת *יותר* מסיגריות (אני אמנם לא מתחשב פה במנה הנצרכת). האם אין בכך אפליה כנגד יצרני הסיגריות?אבל חשבתי על עוד דבר: כאשר יצרן מסטיק משתמש באספרטיים, הוא צריך לציין "אסור לצרוך יותר מכך וכך למשקל הגוף". כיצד זה לא חלה חובה זהה לגבי הגבינה? ועוד: אם יצרן יחליף את האספרטיים באזבסט, *יעיפו* לו את המוצר מהשוק בטוענה שהוא כולל חומר מסרטן. מה זה חומר מסרטן? חומר שצריכה קבועה מסוימת ממנו עלולה לגרום לסרטן. מדוע, אם-כן, מוצר המכיל חומר הגורם להתקפי-לב לא נזרק בזריזות מהשוק, כסיכון לציבור (אולי *יותר* מכמות מיקרוסקופית של אזבסט)? רק בגלל שזה חומר "טבעי"? אפליה? |
|
||||
|
||||
אתה טועה, לא כתוב במובאה האנגלית שגבינה מסוכנת יותר מסיגריות. כתוב שמחלות לב הן גורם המוות מספר אחת באמריקה. אולי זה מפני שאנשים הפסיקו לעשן. |
|
||||
|
||||
אוף. חשבתי לסייג את המילה "יותר", אבל אז אמרתי לעצמי: לא צריך להיות *כל-כך* קטנוניים. כנראה שצריך. אז לצורך העניין: אם הגבינה מסוכנת רק בחצי, זה בסדר? או "בוא נניח שזה באמת מסוכן באותה מידה, הרי זו אפשרות, לא?" השאלה שלי ניסתה להתייחס לעניין העקרוני... |
|
||||
|
||||
ולא מיותר להזכיר שעישון מסוכן גם ללב, נדמה לי אפילו יותר מכולסטרול. |
|
||||
|
||||
וגם שגבינה צהובה, למיטב ידיעתי, אינה ממכרת. |
|
||||
|
||||
אני אמנם עושה פאראפרזה על אבי המעשן (וזולל הגבינות, הבשר וכל דבר אחר שלא טוב לגוף), אבל אני אוכל גבינה צהובה בכמויות מדי יום ביומו, ובינתיים אין לי בעיות. |
|
||||
|
||||
Famous last words? אין דבר כזה, שמישהו שקשור לרפואה ימליץ לאכול גבינה צהובה! תשאל את אחותך אם אתה לא מאמין לי. ברצינות!
|
|
||||
|
||||
אמנם איני יודעת בוודאות בן כמה אתה, אבל הרשה לי לציין שהתקפי לב לפני גיל 30 הם עניין נדיר ביותר. כך שעדיין קשה לדעת מה תהייה השפעת הגבינה הנ"ל על עתיד עורקיך. אגב, מחקרים מראים גם שגבינה צהובה מועילה למניעת עששת. |
|
||||
|
||||
מצויין! גם מונעים עששת, גם מחזקים את העצמות. שתיים אחד לתכונות הטובות של הגבינה. מותר להמליץ, אסתי? אני הולך להכין לעצמי טוסט. |
|
||||
|
||||
המנוח נהנה משיניים בריאות ועצמות ברזל. |
|
||||
|
||||
כדי למנוע עששת אתה צריך לאכול קובית גבינה צהובה אחרי האוכל, כמו הצרפתים (טוב הגבינות שלהם זה יותר כמו משחה מסריחה מאשר קוביות ריחניות אבל אתה בטח מבין את הרעיון). בתוך טוסט זה מקסימום יעשה לך כרס. |
|
||||
|
||||
ד''ר מאיה רוזמן אורבך היא ד''ר לתזונה ולא רופאה. אני מכירה אותה באופן אישי מן העבר. היא אשה מוכשרת ותמיד היתה. היא למדה בפקולטה לחקלאות ברחובות. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |