בתשובה להאייל האלמוני, 09/08/02 2:53
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 83880
כן, אבל מהן ההשלכות לגבי תורת היחסות ותורת הקוואנטים?
איך העובדה הזו (אם היא נכונה) תגרום לשינוי הידע הפיסיקלי? מה ניתן יהיה להפיק ממנה?
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 83998
כנראה כמו הידיעה (אוסטרליה מככבת לאחרונה) על שבירת החוק השני של התרמודינמיקה, מדובר במקרים מסוימים שאינם משפיעים בהכרח באופן כללי. נדמה לי שצוין שיש השלכות לגבי הגורם ליצירת היוקום וכו'

Warp 9!
מה בקשר לחוק השני? 84004
יש סיכוי לקבל איזשהו לינק?
מה בקשר לחוק השני? 84075
עוד פרה קדושה הפכה להמבורגר? 84173
מעניין מאד!
האם החוק השני קשור מתמטית למהלכו של הזמן, או שעד כה חיברו בינהם כי נראה היה שהשינוי באנטרופיה רציף?
ואם התשובה היא כן, האם זה אומר שהזמן עושה שני צעדים לקדימה ואחד לאחור, ואנחנו יכולים להבחין בזה?
זה אומר דבר פשוט, אך מדהים. 84278
אולי, ייתכן, אולי-אולי-אולי, שתמצא האפשרות לאנשים לפסוע אל מחוץ למרקם מרחב-הזמן ארבע-המימדי המוכר לנו, ולהיכנס במקום אחר - מקום אחר ביקום, אולי ("מנהרת-תולעת"), או - אולי? - אפילו יקום מקביל?
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 84174
מה קורה שם באוסטרליה? פיסיקה אחרת? אולי נצטרך מעתה להוסיף בשנה ג' קורס בחירה "מבוא לפיסיקה אוסטרלית"?

קראתי את הקישור שבהמשך. אכן תוצאה מפתיעה ביותר אך כדאי לחכות לאישורים נוספים. בעיקרו, החוק השני הוא חוק מתמטי-סטטיסטי שכמעט אינו נסמך על ידע על העולם הפיסיקלי. ככזה הוא בעל רמת וודאות גבוהה ביותר.

רוב הסיכויים הם שמדובר בפלקטואציות כן לגיטימיות בגודל האנטרופיה, או שהאנטרופיה לא חושבה נכון עבור המערכת בה הם עסקו, או מה שיותר סביר, שהמערכת לא היתה באמת סגורה והאנטרופיה "זרמה החוצה".

חוץ מזה, יש להם שם מבטא מוזר כך שלא הייתי ממליץ להתייחס לתוצאות ברצינות.
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 84180
ברור שהפיסיקה שם אחרת -- ודי לחכימא לראות לאיזה כיוון מתערבלים המים המתנקזים מהכיור, או שהחורף בקיץ והקיץ בחורף. ככה זה כשהולכים על הראש.
אפרופו המים בכיור 85918
כבר היה באייל דיון בשאלה הזאת? אני מתכוון לשאלה אם לזרוק את קוראוליס יחד עם מי האמבטיה.
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 85901
אני כותב כרגע עבודה די נרחבת על השדון של מקסוול (אני מקווה להפוך אותה למאמר באייל (אני מאוד מקווה שהוא יהיה סביר, ואני חושב שזה נושא מאוד מעניין (מי שרוצה להניא אותי מכך, שיעשה את זה עכשיו, לפני שאני מתחיל (אם זה יהיה עורך‏1 או דמות פיזיקלית (והכוונה לא לקבוצה המשלימה את קבוצת פופק) שיערער, אני אתקפל מיד)))).

בכל אופן, חוץ מכמה אמירות מאוד מאוד יפות ומסוגננות של מקסוול, נתקלתי גם בפסקה המפורסמת הבאה של אחד אדינגטון - הרי היא בשפת המקור:

The law that entropy always increases – the second law of thermodynamics – holds, I think, the supreme position among the laws of nature. If someone points out that your pet theory of the universe is in disagreement with Maxwell’s equations – then so much the worse for Maxwell’s equations. If it is found to be contradicted by experiments – well, these experimentalists do bungle things sometimes. But if your theory is found to be against the second law of thermodynamics I can give you no hope; there is nothing for it but to collapse in deepest humiliation.

בהתאם למה שאפופידס אמר.
מצד שני, ישנה אפשרות תיאורטית לשבירת החוק, כזו שהתגלתה באופן ניסיוני על ידי שמולוצ'בסקי.

1 העורכים לא צריכים להשתנק מהדקירי שהם לוגמים לצד הבריכה - אני יכול להרגיע ולומר שאם מאמר כזה ייכתב, יהיו בו הסברים בהירים על מה זה השדון, ומה זה החוק השני. לא שאני רומז שהעורכים צריכים בכלל הסברים כאלה.
85903
כשחושבים על זה, לכתוב תגובה שיש בה קינון מחומש (או תגובה שכתוב בה קינון מחומש) זה לא פרומושן טוב לשום מאמר.
וגם משפט כמו "ישנה אפשרות תיאורטית לשבירת החוק, כזו שהתגלתה באופן ניסיוני על ידי שמולוצ'בסקי" לא מאשש את יומרותי.

1 ובדיחות לא מצחיקות בסוף זה עוד יותר גרוע.
Maxwell's Silver Hammer 85904
יצא לך לחשוב פעם למה(במובן הקיומי) אין אפשרות למשוך תגובות שלנו חזרה אחרי שאישרנו אותן?
תתעודד,פיזיקה קשה לי,אך אחכה למאמר בתנאי שתעשה מאמץ אמיתי לקראת ההדיוטות."האייל הזקן" למשל עושה עבודה נפלאה בתחומו,ביכולת לתמצת ולפשט סוגיות משפטיות סבוכות.אפשר ללמוד ממנו.
Maxwell's Silver Hammer 85905
רק תדע שהכותרת שלך מזדמזמת לי בראש כבר כמה ימים.

אני לא רוצה להסגיר יותר מדי אינפורמציה, אבל יצא לי לחשוב למה אי אפשר למשוך תגובות חזרה, והרבה. יותר מזה, ניסיתי לעשות את זה לאחרונה, אחרי תגובה זוועתית במיוחד, ונתקלתי בסרוב - מוצדק לדעתי.
צדק-צדק, אבל חבל שביטלו את המדיניות של עורכי משנה עם סמכויות נרחבות. הייתי יכול להתחנף למישהו פחות נשוא פנים מבילנסקי.
Maxwell's Silver Hammer 85916
נו, מה, משיכת תגובות חזרה מקטינה את האנטרופיה, ולכן אסורה עפ"י החוק השני של האיילודינמיקה. אבל אני בטוח שתמורת סכום פעוט תוכל למצוא לך שדון שיעשה את העבודה (רמז: הייתי מנסה בכוון של שדונית).
Maxwell's Silver Hammer 86233
כמעט. משיכת תגובות חזרה מקטינה את האנטלרופיה ולכן אסורה וכו'.
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 84178
להבדיל מן החשד להפרת החוק השני, התוצאה כאן אינה נראית מוזרה במיוחד. כפי שכל עופר קורא יודע, התגלה לפני כמה שנים, באופן מפתיע, כי היקום מאיץ את קצב התפשטותו (ככל הנראה). ישנה גם עדיין בעיית אחידות היקום המצביעה על אפשרות של תקשורת מוקדמת בין חלקי היקום, תקשורת הנעה במהירות הגבוהה ממהירות האור הנוכחית.

שתי תוצאות אלה, מעלות את האפשרות שמשהו בסיסי בתורת היחסות הכללית, המתארת את מבנה יריעת הspace-time שלנו (קרי: החוקים הקובעים את מבנה המרחב והזמן), עדיין מחכה לפיענוח. חשוב לציין שמהירות האור כרוכה הדוקות בכך. אחרי הכל, נקודת המוצא לפיתוח תורת היחסות היא קביעות מהירות האור!

התוצאה כרגע היא שתורת היחסות מהווה קירוב תאורטי ונסיוני מעולה בכל קנה מידה שנבדק עד כה. אנו יודעים שהיא אינה תקפה מתחת לגודל מסויים (אליו עוד לא הגענו), או בנוכחות שדות כבידה חזקים במיוחד ועכשיו, יתכן שגם מעל מרחק מסויים. תיתכן לכך אף השפעה על הבנתנו את המפץ הגדול.

כל זה אינו אומר שניתן לנוע במהירות הגבוהה ממהירות האור, אלא רק שבעבר, ניתן היה לנוע במהירות הגבוהה ממהירות האור דהיום. אך יתכן שתורת היחסות המתוקנת תפתח בפנינו כל מיני אפשרויות חדשות.

עדיין, מומלץ לקוראים לא לשנות דבר משיגרת חייהם. אסור לתת לדברים כאלו להשפיע עלינו, פשוט אסור, הרי זה בדיוק מה שהאור רוצה שיקרה!
לא הבנתי. 84179
גם בגלל שאני לא פיסיקאי, וגם בגלל מגבלות סוביקטיביות אחרות:
האם החוקים המתיחסים למהירות האור (לדוגמא ידועה : E=MC^2 ) אינם נכונים (או שלא היו תקפים כאשר מהירות האור היתה שונה), או שהם עדיין תקפים,(ותמיד היו), רק עם ערך משתנה של C?
לא הבנתי. 84181
אני לא יודע. ניחוש: הקשר בין מסה לאנרגייה עדיין היה נכון, אך עבור מהירות האור דאז. כלומר אותה כמות אנרגייה שקולה היתה לגודל שונה של מסה ממה שהיום.

נזכרתי בעוד סוגייה לא פתורה בתחום הspacetime - בעיית מאך. שאשמח אם מישהו יתנדב להסבירה בקצרה. בארוחה בה השתתפתי לפני כמה שנים, עם כמה מבחירי הפיסיקאים בתחום המיתרים, הזכרתי את האפשרות שפתרון בעיית מאך עשוי להשפיע באופן נרחב על הסתכלותנו כל מבנה הst ואולי גם על תורת המיתרים, באופן בסיסי ביותר. היתה איזו דקה או שתיים של שתיקה מביכה. אנשים טמנו את פניהם בצלחת עד שהתאוששו והמשיכו לדבר על תורת המיתרים.

בכל אופן, עד שתיפתר סוגייה זו, כנראה שעוד לא מצאנו את התורה הנכונה המתארת את הst.
לא הבנתי. 84183
תודה.
למרות שכמו שאמרתי, אני לא פיסיקאי, זה גם הנחוש שלי.
לא הבנתי. 84189
במסגרת פינתנו "אלה שאין להם מושג ירוק שואלים את אלה שלא מבינים כלום" אני רוצה לשאול למה המסקנה שהסיקו היא שמהירות האור היתה יותר גדולה ולא שהזמן הלך יותר לאט? כלומר, נדמה לי שבמסגרת תורת היחסות זה אקויולנטי, אבל אם כבר משהו לא מסתדר איתה לא יותר הגיוני להסתכל על הזמן עצמו ולא על איזו נגזרת של המרחב?

עגבניות רקובות וביצים סרוחות אפשר לשלוח לי באימייל.
לא הבנתי. 84200
א. אני לא יודע
ב. מדוע רואה אתה בזמן גודל בסיסי יותר מן המרחק, שגם הוא יחסי ומשתנה בהתאם לצופה ולעוצמת הכבידה (למשל, אורך גל דעיכת העירור הראשון אטום המימן)? האמת היא שמהירות האור, כתכונה של הspacetime, בסיסית היא משניהם והיא מופיעה כגודל קבוע במשוואות רבות. משום כך, אני לא יודע אם להסתכל עליה כעל גודל נגזר (למי שעוד לא עשה זאת, כאן המקום לזפזפ), מעבר להגדרה המתמטית של מהירות כנגזרת של המרחק לפי הזמן, (אמרתי לכם!) זהו הדבר הנכון.

שוב נזכרתי בבעייה קשורה, לפני כמה זמן פורסם שהתגלה שקבוע המבנה העל דק, שפרופ' למהירות האור, וערכו דהיום הוא 1/137 בקירוב טוב (חידה לנומרולוגים), לא תמיד היה כזה. מה שמבסס עוד יותר את אי קביעות מהירות האור. או שזה המחקר ההוא?

אני חושב שברגע שהקבוע יגיע ל1/137 בדיוק, יחרב העולם, מנסיון.
למה חידה? 84201
137 זה (כידוע) "קבלה"‏1 בגימטריה.

1 כמו גם "מדע אהבה י" או "מדע חיה" ואפילו "חידק בוגד".
למה חידה? 84204
יפה! מכאן בדיוק נובע החורבן הבלתי נמנע. לא נורא.
לא הבנתי. 84203
כן, אני חושב שזה אותו מחקר.
עושה רושם כזה 84280
מהירות האור תמיד היתה הבסיס, אבל הבסיס הנ"ל השתנה במרוצת המיליארדים...

מחשבה מבהילה: האם אי-פעם, בעתיד הרחוק עד-מאד, יקפא האור לחלוטין, ודבר לא ינוע עוד ביקום?
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 84510
אאל"ט (ואני כן, כמובן), הרי שהתיאום המוכר בין זוג חלקיקים שתואמו ביניהם ונשלחו לכיוונים הפוכים, מעיד על מעבר מידע מהיר ממהירות האור ביניהם.

(כוונתי לכך שאם זורקים שני חלקיקים שעשו להם משהו שאני לא זוכר מהו לכיוונים הפוכים, ובשלב כלשהו גורמים לאחד מהם לסטות ממסלולו, החלקיק השני יבצע את אותה סטייה בדיוק (או סטייה הפוכה בדיוק, או משהו כזה). מצד שני, יכול להיות שאני בודה ניסויים מופרכים בפיזיקה. מישהו?
זו באמת ידיעה מענינת מאוד. 84516
אני חושב שאתה מדבר על פוטונים מצומדים (בעלי ספין מנוגד) שכאשר אתה מודד את הספין של אחד מהם קבעת בכך גם את הספין של השני, כלומר אתה יכול לנבא מה תהיה תוצאת המדידה שתתבצע עבור השני במרחק רב ממך. אבל אינך יכול להעביר מידע באמצעות התרגיל הזה (פרדוקס EPR, כשה E היא איינשטיין, P פודולסקי, וה R היא עבור רוזן מהטכניון שלנו).
לא מבין בפיסיקה אבל ... 84629
האם אין הוכחות (אפילו מתמטיות) נוספות לכך שבמקרי קצה ייתכנו סטיות?
האם התוצאות האלו קשורות באיזו שהיא דרך לכך השליחו ליצר אנרגיה שלילית?
לא מבין בפיסיקה אבל ... 84631
מצטער, לא הצלחתי להבין מה אתה שואל.
Rוזן שאח"כ עבר לטכניון שלנו 105479
Rוזן הגדול כתב את EPR אי-שם בשנות השלושים, אי-שם בתפוצות. אח"כ הוא עבר לטכניון ולימד כאן מבוא ליחסות כללית במבטאו האמריקאי העדין. ניתן לצפות בו בוידאו, אך לא ניתן לייחס הישג כביר כמו EPR לפרופסור בטכניון. עדיין לא.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים