לאגור לקראת קריסה 775164
מזכ״ל נאט״ו מארק רוטה ביום חמישי באירוע של מכון קאנגי ביום חמישי האחרון:
המצב הביטחוני לא נראה טוב - ללא ספק המצב הבטחוני הגרוע ביותר בתקופת חיי.

מבריסל לוקח יום אחד לנסוע לאוקראינה. יום אחד - זה כמה קרוב נופלות הפצצות הרוסיות. זה כמה קרוב הכטב״מים האיראנים טסים. ולא הרבה יותר רחוק מזה, החיילים הצפון קוריאנים נלחמים. בכל יום, המלחמה הזו גורמת ליותר הרס ומוות. בכל שבוע יש יותר מעשרת אלפים הרוגים או פצועים מכל הצדדים באוקראינה. יותר ממיליון נפגעים מאז פברואר 2022. פוטין מנסה למחוק את אוקראינה מהמפה. הוא מנסה לשנות מהיסוד את ארכיטקטורת הביטחון ששמרה על אירופה במשך עשרות שנים. והוא מנסה לרסק את החופש ודרך החיים שלנו.

דפוס התוקפנות שלו אינו חדש, אבל יותר מדי זמן לא פעלנו:
גאורגיה בשנת 2008, קרים בשנת 2014. ורבים לא רצו להאמין שהוא יפתח מלחמה כוללת נגד אוקראינה בפברואר 2022.

התעשייה הביטחונית של רוסיה מייצרת מספר עצום של טנקים, כלי רכב משוריינים ותחמושת. מה שחסר לרוסיה באיכות, היא מפצה בכמות - בעזרת סין, איראן וצפון קוריאה.
כל זה מצביע על כיוון אחד ברור: רוסיה נערכת למלחמה ארוכת טווח - עם אוקראינה. ואיתנו.

הפעולות העוינות נגד מדינות ברית נאט״ו הן אמיתיות ומואצות. מתקפות סייבר זדוניות משני צידי האוקיינוס ​​האטלנטי. ניסיונות התנקשות על אדמת בריטניה וגרמניה. פיצוצים במחסן תחמושת בצ'כיה. הפעלת נשק של מהגרים שחוצים באופן בלתי חוקי לפולין, לטביה, ליטא ופינלנד. שיבוש התעופה האזרחית באזור הבלטי.

פוטין מאמין ש: "מתחולל מאבק רציני ובלתי ניתן לפיוס ליצירת סדר עולמי חדש" - אלו המילים שלו. אחרים חולקים את אמונתו. גם סין שבונה באופן מהותי את כוחותיה, כולל הנשק הגרעיני שלה - ללא שקיפות וללא מגבלות. מ-‏200 ראשי נפץ ב-‏2020, צפויים להיות לסין יותר מאלף כלי נשק גרעיניים עד 2030. ההשקעות שלה בתחום חלל מרקיעות שחקים. סין מציקה לטייוואן, ורודפת אחר גישה לתשתית הקריטית שלנו בדרכים שעלולות לשתק את החברות שלנו.

לאחר נאומו הדרמטי הזה של רוטה, אמר פיטר ריסניק, העומד בראש ראש שירות הביטחון הצבאי ההולנדי MIVD, שקיימת אפשרות שברגע שתסתיים המלחמה עם אוקראינה, רוסיה תחל בסכסוך איזורי

...המליץ הדו״ח להחזיק ציוד חירום בהישג יד - כמו מזון מספיק ורדיו. להחזיק מספיק מזומנים בבית כדי להתמודד עם קריסה בשירותים המקוונים של הבנקים והמדינה כתוצאה ממתקפת סייבר נרחבת ועוצמתית.
- Yair Navot
הנאום המלא של רוטה
לאגור לקראת קריסה 775165
אני רואה שגם בנאט''ו יש מי שדואג לפיחוד העורף.
לאגור לקראת קריסה 775166
הייתי חושב שאחרי ההצלחה הכבירה של פוטין באוקראינה ובסוריה הדבר האחרון שעולה בדעתו הוא להרחיב את המלחמה, אלא אם כן קוריאה הצפונית סובלת מעודף חמור בגברים צעירים. אז אולי לא יזיק שיהיה בבית של האירופאים קצת מזון ומזומנים, אבל בה בעת כדאי לזכור שמזכ''ל נאטו מדבר מהפוזיציה. מאחר שיש חשש מפני שינוי מדיניות ארה''ב עם כניסת טראמפ לבית הלבן, כדי לא להניח לאוקראניה לקרוס המדינות באירופה תהיינה חייבות להגדיל בהרבה את ההשקעה שלהן בתחזוק המלחמה, ומן הסתם רוטה כיוון לדעת הקהל באותן מדינות.

ישראל עומדת בפני התקפות סייבר נרחבות ועוצמתיות כבר כמה שנים, ואיכשהו הכספומט הקרוב לביתי ממשיך להקיא שטרות בלי להתרגש מדי.

(לא קראתי את הקישורים כך שאולי יש בהם התייחסות למה שאני אומר. סליחה)
לאגור לקראת קריסה 775174
אז זהו בדיוק מה שקורה. אתה ואפופידס ניזונים מאותו מסד עובדתי (המקור יאיר נבות רחוק מלהיות ביביסט) ושניכם מצליחים לראות תמונה שונה לגמרי.
זהו הבאג של תקשורת הרשת הפתוחה בה כל אחד הוא מומחה ולאט לאט נעלמים האהוד יערי, השמעון שמיר והמיכאל גורדוס של פעם שמומחיותם אומנותם ופרנסתם היתה תלוייה בכך שהקוראים יחסו להם אמינות.
ההבנה שלי שווה בדיוק כמו שלכם, אבל הנה שתי האגורות שלי:
א. האזהרות על סכנה לנאט"ו, לגרמניה ולבנלוקס הם מצוצים מהאצבע. רוסיה מתקיימת ממכירת גז לגרמניה ואפילו פוטין מבין שימי הדו-קוטביות עם המעצמה של בריה"מ חלפו ואינם. יש הבדל בין הצקות וחתרנות במרחב הוירטואלי נגד המערב לבין פלישה של טורי טנקים סובייטיים ומרוץ אל התעלה האנגלית באנטוורפן.
ב. הפלישה לאוקראינה אינה מהלך פתיחה של פוטין במזימה לפלוש לפולין, גרוזיה או רומניה. היא מהלך הנובע מתסכול על הרשת הצבאית של נאט"ו ההולכת ומתהדקת על גבולות רוסיה.
ג. התעשיה הרוסית מתקשה לספק לחם וחימום לתושבי הערים ברוסיה והשיטה הסטליניסטית לא תעבוד ברוסיה הנתונה לשליטת מאפיות קווקזיות ואוליגרכים מושחתים. העובדה שרוסיה נזקקת לאספקת נשק מאיראן וצפ' קוריאה אומרת בדיוק את ההיפך ממה שאנשי הימין בישראל רוצים לחשוב.
ד. לדעתי, עד עכשיו אין שום ראיות לשיתוף לוחמים צפ' קוריאנים באוקראינה. הם נמצאים ברוסיה בעיקר באזור קורסק, אבל הרוסים כנראה מיטיבים לדעת מהמיליטריסטים של הימין הישראלי, ששימוש בשכירי חרב הוא חרב פיפיות.
ה. המצב באוקראינה הוא באמת לא טוב. לאט לאט, יחסי הכוחות עושים את שלהם. אני מניח שיש תחרות בין הפטריוטיות האקראינית לבין השחיתות והשתיינות שלהם. העקשות והנכונות הרוסית לשפוך בשר תותחים למערכה עשויים לעשות את שלהם.
ו. הסכנה הגדולה ביותר לאוקראינה כרגע היא כניסתו של האידיוט, הקשקשן והבדלן הכתום לבית הלבן. האיש הזה שסימנו הוא פטפוטים ואיומים במדיה ועשיית כלום במציאות, עשוי להזיק לציר נאט"ו-אוקראינה בדומה לנזק בכהונתו הקודמת לציר ארה"ב-יפן-דר' קוריאה. ממשל הנשיא ביידן עמל קשות כדי לתקן את הנזקים הללו.
ז. לאורך השנים מ-‏1954 ועד היום חל שינוי משמעותי ביחסי הכוחות הכלכליים בין קודקודי המשולש הזה. השינוי הזה מחייב שינוי מהפכני בחלוקת המימון של עלות הציר הצבאי הזה. שינוי כזה מחייב ניהול מו"מ חשאי בין הממשלות. הוצאת המו"מ הזה לדיון ציבורי משמעותו מיטוט המו"מ שכן ברגע שאזרחי יפן ןקוריאה ישמעו שממשלותיהם התחייבו להגדיל את ההוצאות הבטחוניות הם כנראה יפילו באופן מיידי את הממשלות הללו.
ח. והנה האידיוט הכתום לאחר שגילה את הידיד הגדול החדש שלו בצפ' קוריאה ו"פרז" ביחד איתו את הנשק הגרעיני של צפ"ק, החל לקשקש ברשת על בעלי הברית האסיאנים המנצלים את ארה"ב, מה שקבר מיידית את המו"מ.
ט. הקודקוד הרביעי של המשולש האוקיאני היא טיוואן. אין ספק שהסינים מנסים להגדיל את השפעתם הגלובאלית אבל ספק אם זה קשור ישירות ליעד הצבאי הישיר שלהם שהוא השתלטות על טיוואן ולא על ברלין או וושינגטון. ההשתלטות על תנובה ספק אם מקדמת את המדיניות הסינית הזאת. קרוב לודאי שזה משרת את ליזוק מצבה הכלכלי של סין. המדיניות הסינית באופן עקבי ושיטתי מנסה כל הזמן לחזק את העמדה הסינית מול טיוואן ולא מול אירופה.
י. מי שמנסה כל הזמן לתאר את סין כשטן הגדול ואת רוסיה כידיד נסתר זה טראמפ ולא השמאל האירופי או הפרוגרס האמריקאי.
כ. האם פוטין יצליח להדהיר את הטנקים הרוסיים ברחובות חרקיב או קייב, זה תלוי הרבה במעשים של ממשל טראמפ והרבה פחות בהצהרות ובהודעות לטוויטר שלו.
לאגור לקראת קריסה 775178
וכרגיל עיקר שכחתי:
עכשיו צריך לבצע פליק פלאק מחשבתי ולחזור למשהו שכן עשוי להיות לו משמעות אנלוגית ל"נעשה בעירנו".
רוסיה מאז 1905 עברה שוב ושוב מחזורים של הגירת/בריחת האליטות ממנה. במהלך הזמן האליטות המהגרות הללו הפכו למעשה יותר ויותר למעמד הבינוני העירוני אפילו הנמוך.
המעמד הבינוני הרוסי הנכחי עבר שוב ושוב דילול. בפעם האחרונה בשנות ה-‏90 לאחר הגלסנוסט-פרסטרויקה.
האקסיומה שלי אומרת שהאליטות וגם מעמד הביניים הרוסי כל כך מרוששים ומיואשים, שגם אם פוטין יכלא את כל הרוסים בגולאגים, רוסיה לא תחזור להיות מעצמה. בבחינת אפשר להביא את הסוסים לשוקת, אבל אי אפשר להכריח אותם לשתות.
אם אני ננשמע לכם מרחף, נסו לענות על השאלה, מדוע פוטין צריך לסמוך על שכירי חרב/עבדים לוחמים מצ'צ'ניה וקוריאה במקום לגייס רוסים.
לאגור לקראת קריסה 775182
לגבי ב. כל מי שחקר אודות פוטין הגיע לאותה מסקנה- הוא חושב שתכליתה של רוסיה להיות אימפריה, שהתמוטטות ברה"מ היתה תקלה שצריך לתקן‏1, ושאוקראינה היא חלק בלתי נפרד מרוסיה הגדולה‏2.
כבר בימים הראשונים שלו בהנהגה הוא פתח במלחמת צ'צ'ניה השניה וכעבור מספר חודשים כבש אותה.
הוא לא יעצור באוקראינה. אולי גרמניה לא, אבל פולין למה לא?

_____
1 הוא היה קצין קג"ב זוטר בגרמניה המזרחית בזמן נפילת החומה. וזה היה האירוע המכונן (שמא הטראומה) שביסוד הקריירה הפוליטית שלו.
2 אין כזה דבר עם פלסט... אהם, אוקראיני.
לאגור לקראת קריסה 775379
גם אתה צודק, כפי שאמרה הרבנית מן המשל.
אני חושב שאתה מתאר את צורת המחשבה של פוטין נכון.
אלא שלצד השאיפות והחזון הפוטיני יש גם מציאות.
המציאות היא שמדינות גרורות לשעבר כמו פינלנד, גרוזיה, מולדביה ואוקראינה מנסות להצטרף לנאטו ומדינות נאט"ו כמו פולין, הונגריה, צ'כיה וטורקיה מהדקות את המצור על רוסיה בהצבת טילים אמריקנים ומתקני מעקב על הגבול שלה.
המצב באוקראינה אכן קשה מאד. בחירת טראמפ היא איום לא פחות מהמשך ההתקדמות של הצבא הרוסי. אבל צריך לזכור שגורמים לאומנים מפיצים מידע מגמתי על המצב. אוקראינה עדיין קרובה יותר להצטרפות לנאטו מאשר לסיפוח ע"י רוסיה. והדבר האחרון שרוסיה התוססת בדיסידנטים מבפנים זקוקה לו הוא סיפוח בכוח של אומה עויינת של עשרות מיליונים.
דוגמה למידע חד-צדדי? ראה כל הדיווחים על חיילים צפ'-קוריאנים. הימור בלתי מבוסס שלי הוא שהצפ' קוריאנים יצטיינו יותר בעריקות מאשר בשדה הקרב. עצם הצורך של רוסיה בסיוע סיני, איראני וקוריאני מלמד עד כמה האיום הרוסי מבוסס על אשליות גדולה יותר מאשר על עוצמה ממשית. רוסיה עצמה היא ענק חולה, בודאי לא פחות מן המערב השסוע בין פרוגרס לריאקציה.
עוד דוגמה? באייל צוטט איש מדיה שכתב שהמרחק בין בריסל לאוקראינה הוא יום נסיעה. זה נכון בערך כמו לכתוב שהמרחק בין חיפה לביירות הוא 3 שעות נסיעה.
הרוסים מתקשים להתמודד עם הצבא האוקראיני. איך יתמודדו מול צבאות פולין, צ'כיה, הונגריה ושבדיה בשיתוף נאט"ו? כבר ראינו שיש הבדל משמעותי בין ניהול קמפיין של טרור אינטרנטי ובשטח לבין ניהול מערכה צבאית על כיבוש שטח.
אותו דבר נכון גם לגבי סין. לגביה התקשורת מתקשה מאד להבדיל בין שאיפה מאד ברורה ואמיתית לסיפוח טיוואן לבין שאיפה לדומיננטיות עולמית לגביה אין שום ראיות של ממש. מדינות רבות מאד מנסות להגדיל את מעמדן והשפעתן. זה לא תופס רק לגבי מעצמות.
לאגור לקראת קריסה 775447
> מדינות נאט"ו [...] מהדקות את המצור על רוסיה

מצור! השם ישמרנו ויצילנו! ומה בדיוק כוונותיהם של הצרים? לכבוש את שדות הגז? להרעיב את האוליגרכים? להפיל את העריץ מהשלטון?

ליתר התגובה: הממשל הנכנס בארה"ב יעשה שני דברים: יחליש דרסטית את נאטו וייתן לפוטין תגמול משמעותי על האגרסיה באוקראינה (אפשרות סבירה: אוקראינה מאבדת טריטוריה וסוברניות ביחסי חוץ, משמע אינה רשאית להצטרף לנאטו). החלק השני הוא החשוב. ברגע שנשבר העקרון של הסדר הבינלאומי מבוסס הכללים שגבולות נקבעים בהסכמה ולא בהפעלת כוח, זה לא רק אור ירוק אלא זריקת עידוד לפוטין להמשיך, והוא ימשיך כי אין לו אלוהים ואין לו אופוזיציה (על איזה דיסידנטים מבפנים אתה מדבר? נבלני היה אחד ויחיד בדורו) וכי נאטו בלי ארה"ב זה לא אותה ליגה ובשלב הזה שי כבר ישלוט בטיוואן ויהיה פנוי לעזור.
לאגור לקראת קריסה 775498
לגבי השאיפות של סין בטאיוון, אלו נראות לי דומות באופן מפחיד לשאיפות של פוטין באוקראינה מלפני 20 שנה.
אולי האובססיה של טראמפ למפעלי שבבים בארה"ב היא מתוך הכרה בכך שהוא לא יהיה מוכן לשלם את מחיר ההגנה על טאיוואן, ואפילו איתות לסינים שיתאזרו בסבלנות עד שיהיה כושר ייצור מספיק בארה"ב.
אני מסכים שאין עדויות לשאיפה סינית לשליטה (פיזית) גלובלית. זה מתכתב עם ההיסטוריה של ימי הביניים בהם סין היתה המובילה העולמית בטכנולוגיה צבאית (אבק שריפה!) והוציאה לפועל מפעלים הנדסיים כבירים כמו התעלה הגדולה והחומה הגדולה, אבל לא ניצלה את יתרונה להרחבת האימפריה.
לסינים היה צי הספינות והמספנות הגדולות בעולם והיכולת לגלות את אמריקה מאות שנים לפני הספרדים והפורטוגלים, אבל לא היתה להם המוטיבציה.
לאגור לקראת קריסה 775502
> האובססיה של טראמפ למפעלי שבבים בארה"ב

לא מתווכח על מי אובססיבי אבל ה-CHIPS and Science Act זה עבודה של ממשל ביידן (עם תמיכה של המיעוט הלא-MAGA בסנאט הרפובליקאי). טראמפ כרגיל זה הרבה דיבורים והרבה נזק אבל בערך אפס תוצאות (ע"ע פוקסקון ויסקונסין).
לאגור לקראת קריסה 775507
עוד קו של דימיון לאוקראינה הוא שעצמאות טיוואן תקבע בסופו של דבר ע"י נכונות הטיוואנים להלחם בעצמם עליה.
מצד אחד, אני משער שממשלת סין היבשתית לא ממש פופולרית באי. מצד שני, לסינים הפשוטים יש מסורת של להניח לשליטים לנהל את המלחמות שלהם בעצמם ולמזער את המעורבות והסיכון האישי שלהם בעניינים שאינם נוגעים להם. מכאן הביטוי של גנרלים סינים שמשמעותו גנרלים ללא חיילים.
בקשר לטכנולוגיה הימית העדיפה של הסינים במאה ה-‏15, אני רוצה לחזק דבריך. הצי הסיני, למעשה, הושמד באופן יזום ע"י קיסר סיני משושלת מינג. הסיבה לכך היתה הדומיננטיות של מוסלמים סינים בצי הזה. הקיסר חשש מהמשך התפשטות האיסלם לתוך סין. לשריפת הצי היו שתי מטרות. גם צמצום העוצמה השלטונית שבידיהם של סינים מוסלמים וגם בידוד אינסולארי של סין היבשתית מפני השפעות מבחוץ.
לאגור לקראת קריסה 775698
ואני רואה חובה לעצמי להזכיר פנינה מקומית:
דיון 130 סין אמנו, קונפוציוס אבינו.
לאגור לקראת קריסה 775514
השאלה הקצת מפחידה היא אם הם לא הסיקו מסקנות גרועות מההיסטוריה. דעה מקובלת אצל הרבה היסטוריונים היא שלו הסינים היו מנצלים את היתרונות שלהם הם היו תופסים את המקום שהאירופאים נכנסו אליו קצת מאוחר יותר.

אבל אולי מותר לקוות שאוקראינה לימדה אותם קצת צניעות.
לאגור לקראת קריסה 775534
הסינים בעשרים השנים האחרונות לדעתי הם המדינה, קל וחומר המעצמה, שמכלכלת את צעדיה באופן המחושב ביותר לטווח ארוך.
ראה את יוזמת החגורה והדרך [ויקיפדיה] המאוד מרשימה, את התכנון המחושב של אספקת האנרגיה, את תכנית החלל, הכניסה האסטרטגית לייצור מטוסי נוסעים, וההשקעה במחקר המדעי והטכנולוגי.
כולם פרוייקטים של עשרות שנים. משהו שהאמריקאים והרוסים עשו במלוא ההתלהבות בשנות המלחמה הקרה אבל נראה שמאז רייגן וגורבצ'ב הם התחילו להזניח.
לאגור לקראת קריסה 775541
מצד שני אני מקבל ביוטיוב סרטונים לפיהם סין עומדת על סף קריסה כלכלית בגלל שהאוכלוסיה שלה מתכווצת ומזדקנת.
לאגור לקראת קריסה 775543
"מזדקנת" זה המחיר של "מתכווצת", לא? ומתכווצת זה הטוב החדש. קצת קשה לשנות פרדיגמות ישנות אבל אני לא רואה שאפריקה המתנפחת והולכת עומדת בפני פריחה כלכלית. חוצמזה, יש את הקורונה ואת אלו שיבואו במקומה כדי לטפל בבעיית ההזדקנות.
אני בטוח שהרבה סינים לא חושבים שהקטנת האוכלוסיה שלהם זה דבר טוב. למזלם או לחוסר מזלם, זה פחות חשוב מה הם חושבים. מה שחשוב שם זה מה שחושבים כמה אישים בצמרת המפלגה שם וזה ממש לא ידוע לי. (להבדיל ממה שמתרחש במוחו של פוטין שעל זה קל לנחש ולהסכים).
יפן כנראה כבר בעיצומו של משבר הנובע מן ההזדקנות של האוכלוסיה, ובינתיים אין גלי מהגרים מיפן לניו זילנד למשל.
זה קצת לא נעים ומיזנתרופי להסתגל לחשוב שרוב הבעיות נובעות מכך שיש יותר מדי בני אדם ולא פחות מדי. אבל זה מה יש. אם צריך להמר על קריסה כלכלית הייתי הולך על מדינות שלא מסוגלות להתגבר על ריבוי האוכלוסיה שלהן.
לאגור לקראת קריסה 775545
נכון. וגם יש דברים שהם ניהלו ממש גרוע - הנדל"ן, לדוגמה.
עדיין הם לדעתי דוגמה ומופת לניהול מרכזי, ממש אנטיתזה לבולשביזם של ברה"מ.
בעניין ההתכווצות והשלכותיה הכלכליות הגלובליות, זה נושא שמאוד מעניין אותי. אולי אכתוב עליו מאמר.
בעניין הילודה את הממשל הסיני כבר נקט צעדים. כבר ב 2015 הומרה מדיניות הילד האחד לשני ילדים, וביולי 21' הוסרו כל המגבלות. עם זאת, משך הזמן הארוך (1979-2015) בו ננקטה מדיניות הילד האחד הביא שינויים חברתיים שלא יהיה קל להחזיר לאחור.
לאגור לקראת קריסה 775549
מעניין אם מישהו חישב את ההשפעה (החיובית!) של מדיניות הילד האחד הסינית על ההתחממות הגלובלית.
ככה בלי לחשב, ב-‏35 שנה סביר מאד שהיא הקטינה את אכלוסית העולם במיליארד איש בערך.
לאגור לקראת קריסה 775550
(חיובית - הכוונה מקטינה את ההתחממות, כמובן).
לאגור לקראת קריסה 775552
א. עם סין צריך להזהר. בזמנו, התלהבתי מאד מניהול מגפת הקורונה אצלם. אח"כ, התברר שהם רמאים לא קטנים והדיווחים שלהם מאוד מבוקרים. (למשל הם חישבו תמותה מקורונה רק לפי מתים שאובחנו בבתי החולים ולא בדקו את כל המתים).
ב. התכווצות האוכלוסיה היא אכן תופעה מעניינת שלא נחקרה הרבה. אני נזכר באנקטודה על כך שהמצאת המכוניות נחשבה כהמצאה אקולוגית שתפתור את בעיית הפרשות הסוסים ברחובות. בכל מקרה אני חושב שעדיף לחקור אותה ביפן. שם, אם יש צנזורה, היא עצמית.
ג. התכווצות האוכלוסיה צופנת בחובה סכנות לא מעטות. לא הקטנה שבהן היא הצורך להתרחק משלטון ליברלי לעבר שלטון ריכוזי יותר. ללא שלטון כזה, כוחות השוק עשויים לנסות לאזן את הנזקים באמצעות הגירה. כך יבוטלו גם היתרונות של ההתכווצות וגם יוגבר אי השקט החברתי. יפן למשל מתמודדת עם נזקים משמעותיים של הזדקנות האוכלוסיה מבלי שהסדר החברתי מתערער, מכיוון שאין לה אוכלוסיות מהגרים. יש שם קהילת מהגרים קוריאנים. הקוריאנים גם לא בולטים חיצונית וחברתית וגם סובלים מאפלייה סמוייה ופחות סמוייה, הגורמת לרבים מהם לחזור לקוריאה (הדר').
ד. בסין עצמה השפעות ההתכווצות מאד מעוותות. מצד אחד חוסר איזון בין המינים ורמאות ושחיתות נפוצה. מתברר שסינים רבים שעדיין אינם בני 50, נולדו לפני שנות ה-‏60. מהצד השני התכווצות האוכלוסיה אינה משמעותית מספיק כדי שיהיו לה השפעות כלכליות. גם בעיות האקטואריה של הפנסיה הן מזעריות בגלל הניהול הריכוזי של העניין. מאחר והמדינה כופה "ביטוחי חובה" על כל האוכלוסיה, לא נוצרים כיסים שבהם כוחות השוק הותירו מבוגרים מתחת לקו הרעב ושירותי הבריאות אינם "מופרזים" או יקרים מדי.
לאגור לקראת קריסה 775565
הכיוון שמעניין אותי הוא מקרו כלכלי גלובלי, או שמא פילוסופי-כלכלי.
על קצה המזלג:
לפני 400-500 שנה השתנתה תפיסה יסודית של המין האנושי במערב, והחוב הפך את פניו. מהנטל שהוא היה במשך אלפי שנים הוא הפך למנוע צמיחה.
בעשרות השנים האחרונות התפיסה הזאת הוקצנה-
ממשלות ומועצות מנהלים של חברות ענק רואות בחוב הולך וגדל תנאי לצמיחה.
חוב הוא מינוף, וכל עוד אתה מצליח הוא ממנף את ההצלחה. אבל אם חלילה אתה נכשל הוא ממנף את הכשלון.
לדעתי עצירת גידול האוכלוסיה העולמית תשנה את הפרדיגמה אני חושב שבדור הבא חוב יחזור להיות דבר שלילי. אבל הקטנת המינוף הפיננסי תיצור זעזועים אדירים בכלכלה העולמית.
לאגור לקראת קריסה 775187
הערה כללית: בהודעות כאלה כדאי לעשות הפרדה ברורה בין העובדות המוצגות לבין הערכות

0. הודעתי שלא קראתי את הקישורים בהודעה של אפו. אני ניזון ממקורות אחרים.

א. עפ"י מקור אמין (עכש"י) אחד גרמניה כבר אינה קונה גז מרוסיה, וכך גם לגבי נפט. אם יש לך נתונים אחרים נא קשר אליהם.

ב. יש גם הערכות, שבעיני סבירות לא פחות, לפיהן פוטין ראה בעיני רוחו הסיסמא של ש"ס (או טראמפ) בדבר החזרת גדולתה של רוסיה לימים בהם היא היתה מעצמה עולמית ששלטה על חצי אירופה פלוס פלוס. לו הפלישה לאוקראינה היתה מתבצעת בקלות בה הוא צפה אותה מי יודע מה היה ההמשך. למרות זאת, לדעתי כעת הסכנה הזאת, אם היתה קיימת, חלפה מהעולם.

ד. האוקראינים וגם האמריקאים טוענים שהצפון קוריאנים השתתפו בקרבות כבר מתחילת נובמבר ציטוט מהקישור: "In recent weeks, South Korean and US intelligence as well as Nato have said that they have seen evidence of North Korean troops being involved in Russia's war". מקורות שאינני יודע להעריך את אמינותם טוענים גם ששילוב הקוריאנים בצבא הרוסי נתקל בקשיי תקשורת רבים, ושאיכות החיילים הקוריאנים לא מרשימה.

יש לי מה להעיר גם על סעיפים נוספים, אבל אולי בפעם אחרת.
לאגור לקראת קריסה 775762
חדשות לשנה החדשה: https://www.ynet.co.il/news/article/bkdfjpfuye
לאגור לקראת קריסה 775768
נשגב מבינתי הלא מלאכותית איך מדינות שנמצאות במלחמה זו נגד זו מצליחות לקיים שת"פ כלכלי באותו זמן.
מלחמה, מלחמה, אבל ביזנעס זה ביזנעס.
מבחינת רוסיה אני מבין, כי הם מעולם לא הגדירו את "המבצע הצבאי המוגבל" כמלחמה, אבל האוקראינים מה? כמעט כבשו להם את הבירה!
לאגור לקראת קריסה 775769
בזמן מלה"ע השנייה, IBM התפצלה ל-IBM ארה"ב ו-IBM גרמניה שנוהלו באופן אוטונומי, אבל במשך כל המלחמה, IBM גרמניה המשיכה להעביר תמלוגים על פעילותה בגרמניה לחברה האחות בארה"ב. בין הפעילויות צריך לזכור גם את "מחשוב" המנהלה של מחנות הריכוז וההשמדה.
לאגור לקראת קריסה 775774
מזעזע.

אבל ככל שאני רואה מדובר בחברה מסחרית שפעלה בניגוד לתקנות ולהתראות כוחות הברית.
כאן מדובר על הסכם מסחרי בין ממשלות של מדינות שנמצאות במלחמה ישירה זו נגד זו.
הרוסים לא מודים שזו מלחמה, אבל את האוקראינים אני לא מבין.
לאגור לקראת קריסה 775775
קראתי שהיו להם 800 מיליון סיבות להמשיך במשחק.
לאגור לקראת קריסה 775777
רחוק מסיבה מספיקה בעיני.
זה כמו להמשיך להעביר מזוודות דולרים לחמאס בזמן שאתה נלחם נגדו, רק כי אתה גוזר על זה קופון של 16%.
לאגור לקראת קריסה 775778
או להעביר משאיות מזון לחמאס שמרוויח עליהן מיליארדים ולהמשיך פסאודו-מלחמה כשאתה גוזר על זה קופון של להישאר בשלטון?
או כמו שכותב אורי משגב היום - התחדשה שותפות האינטרסים בין נתניהו לחמאס.
לאגור לקראת קריסה 775783
אני משער שהופעל על אוקראינה לחץ מצד ידידותיה במערב לא לנתק להם את צינור ה̶ח̶מ̶צ̶ן̶ הנפט. כעת נראה שהאוקראינים הם שפוצצו בשעתם את את צינור הגז אבל שמרו על שתיקה, כנראה מאותה סיבה.
לאגור לקראת קריסה 775205
מה שאתה אומר הגיוני ומבוסס, ואם יורשה לי להמר, ייתברר ככזה ששיקף נאמנה את מצב הדברים.
אלא שהיסטורית למדנו שכאשר מדובר במשטרים טוטליטריים ובחברות סגורות, שׂומה עלינו להעניק משקל נוסף למגמתם של הסימנים בשטח (כולל הצהרות). זאת על חשבון הגיונם של הדברים, במיוחד זה שקשור לכלכלה וליכולות מבצעיות. זה אומר שהסיכון למלחמה עולמית זינק לאחרונה מאפסי לנמוך מאוד.
לאגור לקראת קריסה 775371
בניסיון אולי להרגיע את את האוכלוסיה מפני חוסר מוכנותה של המדינה, הטילה הסוכנות הלאומית למצבי חירום אזרחיים על הכנסייה הראשית בשוודיה להיערך לקבורתם של עשרות אלפי חיילים - מקור ראשון
לאגור לקראת קריסה 775375
כי זה מה שיגרום לאזרח הפשוט לישון טוב יותר בלילה - שיהיה לו קבר ראוי.
לאגור לקראת קריסה 775437
זה היה יכול להיות פרק נהדר ב''כן, אדוני ראש הממשלה''.
אני רק לא מצליח להחליט איזו דמות היתה אומרת את משפט המחץ שלך.
לאגור לקראת קריסה 775439
ברנרד כמובן.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים