בתשובה לדב אנשלוביץ, 03/11/20 13:21
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727834
"שוויץ נמצאת בעיצומו של גל שני כשמספר החולים הפעילים שם הוא 93000 והגידול היומי במספר המתים הוא 70?" אתמול אמנם מתו בשוויץ 78 אנשים, אבל היום מתו שם רק 12 ושלשום 28, סה"כ הממוצע השבועי שלהם היום עומד על 37 אנשים שזה היה הממוצע של ישראל בשיא הגל השני. יחסית לגודל האוכלוסיה, היו בשוויץ 278 מקקרי מוות לכל מליון בני אדם (לעומת 281 בישראל) ו21,000 חולים (לעומת 34,000) בישראל. על פניו לא ברור שהם "פעלו רע מאיתנו". (גם לא ברור שהם פעלו טוב יותר)

באיטליה הם בגל שני עם מספר חולים פעילים משולש מזה שהיה להם בגל הראשון." אם הרבה יותר בדיקות (בגל הראשון לא היו להם כמעט בדיקות זמינות) ברור שתמצא יותר חולים, אבל מספר המתים, המאושפזים והחולים קשה נמוך משמעותית (בינתיים).

"ובצרפת הם עדיין עם הגל הראשון" זה לא נכון, בצרפת הגל הראשון הסתיים במאי.

"עם כמעט מליוון וחצי חולים פעילים." היום צרפת עם 44 אלף חולים חדשים ביום, יחסית לגודל האוכולוסיה (65,000,000) זה די דומה למה שהיה בישראל בשיא הגל השני (6,000 מקרים חדשים לאוכלוסיה של 9,000,000).
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727836
בדיון הזה על הטיפול בקורונה באירופה יש התעלמות מכך שאירופה ניכנסת עכשיו לתוך החורף.

לדעתי ההתעלמות מהשפעת החורף על הקורונה זו טעות גסה בהערכת המצב באירופה היום ובעתיד בישראל תוך חודש. (בישראל החורף עומד להתחיל בערך תוך שבועיים, יש כבר ירידת טמפרטורות משמעותית והחלו גשמים/ברד בכמה מקומות בארץ.)

ניסיתי לבדוק טמפרטורות באירופה ומסתבר שהן עכשיו בערך 10 מעלות צלסיוס טמפרטורות כאילו מספיקות להיפותרמיה שכן טמפרטורטורת גוף לאורך זמן מתחת ל- 35 מעלות צלסיוס היא מצב היפותרמיה.

כידוע — כל מחלות כלי הנשימה מושפעות לרעה על ידי טמפרטורה נמוכה, הגוף ניכנס יותר בקלות להיפותרמיה ובמצב היפותרמיה המערכת החיסונית מידרדרת מאוד.

קורונה היא מחלה מובהקת של כלי נשימה — אמנם הקיץ לא עצר את הקורונה אבל כאשר החורף מתגבר הקורונה צפויה להתגבר ואפילו להשתולל.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727838
אירופה זה מקום גדול - בנורווגיה הטמפרטורות יורדות מתחת לאפס ובמאלטה הן עדיין מעל 20.

יש טענות שיש קשר גם לאיוורור (מיזוג אוויר בישראל, חימום באירופה) ואולי גם לויטמין D.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727839
בגל צריך לראות עלייה וירידה. בגרף החולים הפעילים של צרפת אני רואה רק עלייה, ולכן קראתי למה שקורה שם אמצע הגל הראשון.
יתר הדברים שכתבת נכונים, והם רק מוכיחים מה שאמרתי והוא שניהול המלחמה במגיפה אצלנו לא יותר גרוע מאשר ברוב מדינות אירופה, בניגוד למה שנאמר בתגובה עליה עניתי.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727840
יותר קל לזהות גלים אם מסתכלים על הנגזרת ולא על הגודל עצמו. אם תסתכל על הגרף של מספר החולים החדשים היומי תראה שני גלים.

אני חושב שיש קצר בינך לבין אריק, כשהוא מדבר על "ניהול המלחמה במגיפה" הוא מדבר על עוד כמה דברים מלבד מספר החולים, וכשהוא משווה למדינות אחרות הוא משווה לקוריאה, יפן, ניו זילנד ופינלנד(?) ולא לאיטליה, צרפת, ספרד או בריטניה.

כהערת אגב, אני לא בטוח כמה ההשוואה בין מדינות היא הוגנת, יש כאן אלמנט מאד חזק של מזל. מדינות שנפגעו מסארס כמו דרום קוריאה היו מוכנות יותר. מדינות עם תעשיית פארמה מתפקדת כמו גרמניה היו מוכנות יותר. מדינות עם אוכלוסיה זקנה ו\או עם פחות שמש נפגעו יותר. מדינות עם הרבה תיירים נפגעו יותר. איטליה נפגעה חזק בגל הראשון מסיבות שלגמרי לא ברורות לי, והרעיון שממשלת איטליה ניהלה משהו פחות טוב ממשלת יוון נשמע לי מוזר. היו מדינות שהיה להן הרבה זמן להתכונן, כמו ברזיל או ארה"ב, ובכל זאת כשלו, ומצד שני, היו מדינות שהמגפה נפלה עליהן ללא שום הזהרה, כמו טאיוואן, ובכל זאת, לפחות כמו שזה נראה כרגע, הצליחו לא רע. נראה לי שכרגע יש מספיק נתונים שיכולים להציג כל מדיניות כהצלחה/כשלון בהתאם לאג'נדה של המציג.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727843
כשאני הולך לים אני מזהה את הגלים לפי מראה עיני ולא מחשב נגזרת. כך אני עושה גם כאן. אבל זה באמת וויכוח על הגדרות שאינו כל כך חשוב. מזכיר לי קצת סיפור ששמעתי פעם בתכנית בטלוויזיה על יקים. סיפר איזה בן של יקים (גדי קינר שלמד אתי בכיתה ט' והיה אז קיסינגר), שאצל היקים המעבר בין העונות הוא בתאריכים מוגדרים, ויוצא לפעמים שביום סערה וגשם הילדים צריכים לעזוב את הנעליים והמכנסיים הארוכים ולהתחיל עם סנדלים ומכנסיים קצרים. . .

אגב, זה די ברור שמתחיל אצלנו הגל השלישי, שלהערכתי יהיה חמור לפחות כמו הגל השני, רק בגלל שאי אפשר להילחם אצלנו באווירה הכללית ולכפות על הציבור את מה שטוב לכולם. ואם אני צודק ובאמת מתחיל הגל השלישי יש לי שאלה לכולם: מה הייתה הטעות של הממשלה שהביאה לגל זה. ואל תגידו לי שזה בגלל הכניעה לחרדים כי אומרים שדווקא אצל החרדים ישנה ירידה והמצב שם טוב.
ביקשת קיבלת. 727849
זה בגלל הכניעה לחרדים‏1.

1 תבחר איזה - לפני הסגר, בתוך הסגר, אחרי הסגר, לכל שבוע יש כניעה משלו.
ביקשת קיבלת. 727855
כלומר, אם יתפתח עכשיו גל שלישי, ויסתבר שדווקא בישובים החרדיים התחלואה נמוכה יותר מאשר בישובים אחרים, סיבת הגל הזה תהיה בכל זאת הכניעה לחרדים?
ביקשת קיבלת. 727856
ממי שטען שהסיבה לחוסר המשמעת בגל הקודם היו ההפגנות, זה נשמע דוקא כמו טיעון סביר למדי. או לפחות קוהרנטי ועקבי.
ביקשת קיבלת. 727857
אני ממש לא מבין על מה אתה מדבר. שאלתי הייתה איזה מחדל או איזו טעות של הממשלה הביאה לגל שלישי של התחלואה המתחיל (בהנחה שהערכתי נכונה) עכשיו.
ביקשת קיבלת. 727858
אתה צריך להבחין בין מחדל לבין טעות.
ממשלה מקבלת החלטות, חלקן בדיעבד יהיו שגויות. לדוגמה- ממשלת אולמרט קיבלה החלטה לבלום את שיווק הקרקעות באזור המרכז ובדיעבד סייעה לזינוק במחירי הדירות. ההחלטה אולי היתה שגויה בדיעבד אבל התקבלה עם מטרות לאומיות ברורות (חיזוק הפריפריה) ובאופן מסודר.
המחדל של הממשלה הזו שההחלטות שהיא קיבלה היו ללא מטרה. יריות באפלה. שום תכנון קדימה. שום אסטרטגיה. שום יעדים. הכל כיבוי שריפות מקומי משיקולים צרים.
היציאה המהירה מדי מהסגר הראשון היתה טעות מרה, אבל טעות. מה שקרה משם והלאה היה מחדל. לדוגמה: באוגוסט נפתחה מערכת החינוך החרדית, וב 1 בספטמבר נפתחה מערכת החינוך הממלכתית. משום מה בממשלה התייחסו לזה כהפתעה. מה, כבר הגיע אוגוסט? כבר ספטמבר? חצי שנה לא נערכה ישיבת ממשלה אחת בנושא פתיחת שנת הלימודים.
היעדר התקציב מדגיש באותיות קידוש לבנה את היעדר האיסטרטגיה. התפטרות בכירי האוצר גורמת לי לרצות לבכות.
ביקשת קיבלת. 727872
סליחה על ההתייחסות המאוחרת. הבחנתי בתגובתך זו רק עכשיו.
מה שכתבת כאן אין לו שום קשר לשאלה המאד ממוקדת ששאלתי.
ביקשת קיבלת. 727895
השאלה המאוד ממוקדת שלך היא על משהו שעדיין לא מופיע בגרף.
לא עדיף לשאול על מה שכבר כן הופיע בגרף?

1. מה היה מקור ההדבקות בגל הראשון?

לפי המחקר הגנטי של הנגיף- 70% מהנדבקים בגל הראשון בישראל הם משרשראות הדבקה שמקורן בארה"ב! פחות מ 30% מהחולים משתייכים לשרשראות הדבקה שמקורן במדינות אירופה: בלגיה- 8%, צרפת- 6%, אנגליה - 5%, ספרד - 3% ואיטליה רק 2%. אין בישראל הדבקות שמקורן בסין ומעט מאוד כאלה שהגיעו ממדינות אסיה האחרות.

מסקנה- לסגירת השמים המוקדמת מסין היו תוצאות יוצאת מהכלל, וכך גם לסגירת הכניסה מאיטליה. לעומת זאת ההתמהמהות בסגירת הכניסה מארה"ב גרמה לרוב המקרים בגל הראשון בישראל. חרדים כבר אמרנו?

2. מה השפיע יותר מכל על הירידה בהדבקות בגל הראשון?

מספר המקרים החדשים היומי הגיע לשיאו ב 2 באפריל ומספר החולים הפעילים הגיע לשיאו ב 15 באפריל. רק ב 26 באפריל ירד מספר המקרים היומי בחדות מתחת 200, וב 2 במאי מתחת ל 100.

אפשר לבדוק איזו החלטה מתאימה ביותר מבחינת התזמון?

ב 12 למרץ נסגרה מערכת החינוך
ב 14 למרץ נאסרה התקהלות של יותר מ 10 אנשים
ב 25 למרץ הושת הסגר המלא
ב 29 למרץ הנחה הרב חיים קניבסקי שיש להקשיב להנחיות משרד הבריאות
ב 12 באפריל הוצא צו עטיית מסכות

לפי התזמון, לכל ההגבלות היתה השפעה מתונה, ורק הנחייתו של הרב קנייבסקי וחובת עטיית מסכה (בנוסף להגבלות הקודמות) גרמו שינוי חריף. כיוון שיותר מ 50% מהחולים בגל הראשון היו מהמגזר החרדי (ליתר דיוק- מקהילות ספציפיות במגזר החרדי) זה די מובן מאליו.

3. מה עצר את ירידת התחלואה אחרי הגל הראשון?

גרף המקרים הפעילים בישראל המשיך לרדת לכל אורך חודש מאי, למרות שההקלות הראשונות בסגר היו באמצע אפריל. כלומר שההקלות הראשונות לא הפריעו להמשך ירידה בכמות החולים. מ 2 במאי ועד 26 במאי היתה התקופה השקטה ביותר מאז פרוץ המגפה ועד היום, בה נוספו רק 572 מקרים, 25 מקרים ליום בממוצע.

ב 19 באפריל נפתחו חנויות בענפים מסוימים
ב 26 באפריל נפתחו כלל החנויות ברחובות ובמרכזי המסחר הפתוחים
ב 4 למאי בוטל סגר ה 100 מטר מהבית וכיתות א-ג ו י"א-י"ב הוחזרו ללימודים (לא בכל המוסדות).
ב 17 למאי נפתחה מערכת החינוך כולה.
עקב השרב הקיצוני, מ-‏19 במאי ועד ל-‏22 במאי, לא חלה חובת עטיית מסכה לתלמידים השוהים בבית הספר.
ב 27 למאי נפתחו מסעדות, בתי קפה בארים ובתי המלון.

ב 26 למאי התגלו הנדבקים הראשונים באירוע הפצת על בגימנסיה בירושלים. כעהור יומיים עלה לראשונה מספר המקרים החדשים היומי בארץ בחזרה מעל 100. כעבור שבוע נמצאו 220 מקרים חדשים מאירוע בודד זה. יותר מאשר הקצב היומי בכל הארץ עד אליו.

פתיחת מוסדות הלימוד ללא הגבלה, ובפרט השעיית חובת עטיית המסכות בהם, היתה הגורם המרכזי לגידול בתחלואה בסוף מאי.

4. מה גרם לקפיצות המדרגה בסוף יוני ובסוף אוגוסט?

שתי קפיצות מדרגה חלו בכמות הנדבקים היומית. האחת בסוף יוני- אמצע יולי, אז הוכפל מספר הנדבקים היומי פי 4-5 - מ 400 ל 1900, והשניה בתחילת ספטמבר אז הוכפל מספר הנדבקים היומי פי 2-3 מ 2000 ל 5000. בתקופה מסוף יולי עד תחילת ספטמבר לא היתה עליה במספר הנדבקים היומי, ומספר המקרים הפעילים היה בירידה קלה.

בסוף יוני היו אלו החתונות במגזר הערבי, ובספטמבר המגזר החרדי שוב- הכוללים שחזרו לפעילות בסוף אוגוסט.

______________
אגב- אפשר גם לבחון איך השפיעו החלטות במדינות שונות על קצב ההדבקה שם. אנחנו אוהבים להשתמש באוסטריה, אז תסתכל על גרף המקרים הפעילים שם, שהמשיך לרדת במאי וביוני עד שהגיע לשפל באמצע יוני (כנ"ל בשוויץ. בדנמרק וגרמניה הירידה נמשכה עד יולי). מה היו ההחלטות (או השינוי הסביבתי) שם שהפכו את הכיוון?
ביקשת קיבלת. 727901
אתה יכול לשאול שאלות שאתה שואל את עצמך ולענות עליהן, אבל אין סיבה שתצמיד את השאלות והתשובות האלה כמענה לתגובה שלי.
ביקשת קיבלת. 727859
נדמה לי שהבעיה היא כרגיל בשאלה
בד''כ למגיפות יש התנהגות גלית. לכן לא צריך לעשות משהו מיוחד כדי לקבל גלים. מספיק שאתה לא מצליח יותר מדי בדיכוי המגיפה, גל נוסף הוא מה שאתה מצפה לו. אתה מניח שאם הממשלה היתה מאריכה עוד קצת את מצב הסגר היא היתה מצליחה לדכא את הגלים הבאים. אני לא כל כך רואה את הודאות שבהנחה הזו, אבל לדעתי הבעיה היא בכלל במקום אחר. אני מניח שממשלת נתניהו היתה שמחה להאריך את הסגר. אני די בטוח שהם לא יכולים ודי בטוח שהם יודעים זאת. גם בתנאי הסגר המאוד ''נוח'' שהוטל, החרדים מצפצפים עליו, המפגינים מצפצפים עליו והקוסמטיקאים עומדים על זכותם לטבוח בקבוצות הסיכון. נתניהו יודע שאחרי סגר חמור ועמוק הוא ימצא מחצית ממצביעיו במחנה בנט.
ביקשת קיבלת. 727860
לפני כחודשיים הערכתי שהמצב הולך לקראת מרי אזרחי על רקע סכנת קריסה מסחרית. תחילה יהיה במיגזר החרדי (שבו האכיפה חלשה), ובהמשך במסחר הקימעוני במיגזר החילוני והערבי. הסימנים מצביעים על שזה מה שעומד לקרות.

החרדים הולכים לקראת פתיחת מוסדות דת , המבחר הקמעונאי הולך לקראת פתיחה ציבורית ללא היתר או לחילופין פעילות בבתים (הדבר האחרון במיוחד בשירותי יופי שיכולים לפעול בתוך דירות במתכונת לקוחות מעטים).

אפשרויות נוספות פעילות מסחרית בישובים ערביים או שכונות ערביות שבהן יכולת הפיקוח מצומצמת.
ביקשת קיבלת. 727863
אני שולל את הטענה ה"לסית לנצטית" שלמגפת הקורונה יש אופי מחזורי. זה נכון לגבי מחלת השפעת שהיא מחלה עונתית הדועכת בבוא הקיץ מסיבה שהאנושות עדיין לא עמדה על טיבה. אבל ראינו אצלנו ובעולם שהמגיפה הזאת יש לה חוקים אחרים, ובעצם הגלים בה נשלטים על ידינו כפי שתיארתי באמצעות דימוי המכונית המדרדרת בתגובה 726545 זה נכון שאם לא ננקוט בשום אמצעי היא גם תיראה כגל שידעך עקב חיסון העדר. אבל הגל הזה יהיה אחד, והוא יהיה צונמי. אסור לחשוב אפילו על העמדה במבחן של מערכות הבריאות מולו.
עם טענתך שהממשלה לא יכולה לעמוד בפני הציבור אני מסכים. זה בדיוק מה שאני אומר והסברתי זאת בתגובה 726948 שנתתי לה את הכותרת "טרגדיה יוונית". אבל כפי שהסברתי בתגובה 727806 אולי אחרי גל שלישי ורביעי וחמישי כשאחרון הספרים מוכרי הפלאפל האדמורים והמפגינים יחוש את תוצאות המחלה על משפחתו הקרובה ואולי על עצמו, ירד האסימון, וההתנגדות הזאת תיעלם. אז אפשר יהיה לעשות מה שצריך
ביקשת קיבלת. 727864
"אחרי גל שלישי ורביעי וחמישי כשאחרון הספרים מוכרי הפלאפל האדמורים והמפגינים יחוש את תוצאות המחלה על משפחתו הקרובה"

בתסריט שרוב הציבור כבר מרגיש את תוצאות המחלה באופן ישיר על משפחתו הקרובה, האם זה לא כבר מאוחר מידי ״לעשות מה שצריך״? בתסריט כזה רוב האוכלוסיה כנראה כבר נדבקה ומערכות הבריאות כבר קרסו תחת העומסים. את מי הסגר ינסה להציל בתסריט כזה?
ביקשת קיבלת. 727865
עזוב.

דב ניתפס לתסריטים אפוקליפטים כי הפתרונות שלו (סגר לשנתיים ממומן מכסף שצומח על העצים) לא יתגשמו.

מסתבר שהאנושות לא הפיקה לקחים מהשפעת הספרדית. לא מצאה פתרונות של ממש למגיפה שנימשכת שנתיים. גם לא חיפשה חיסון לסארס
לאחר מגיפת הסארס. חשבו שהסארס זה אירוע חד פעמי --- ראש קטן.

אני לא יודע מה הפתרון. יתכן שיש צורך בסוג של מורטוריום בינלאומי כדי להעביר שנתיים ללא קריסות כלכליות. רק ארצות הברית יכולה לנהל מורטוריום כזה. אולי זה לא פתרון, לא יודע.

בכל אופן סגר שנתיים שיקריס את כלכלת ישראל אינו פתרון אלא יהיה הכפלת ממדי האסון.

מנהל הדסה, כמדומני, טוען שלחיסון ספוטניק הרוסי יש הצלחה. נראה.
ביקשת קיבלת. 727868
כשאני מדבר על מערכת בריאות ש''קרסה'', כוונתי לכך שהיא לא יכולה לעמוד בשטף החולים, ולכן אלה שמחוץ לקיבולת שלה לא מקבלים טיפול. אני לא מתכוון לכך שהיא דוממת ולא עושה דבר. וכשהיא ב''קריסה'' כפי שהסברתי, היא חדלה להיות כזאת ברגע ששטף החולים יורד מתחת למקסימום שהיא יכולה לקלוט. הסגר יציל את כולם ברגע שיביא להקטנת ספיקת החולים ולהגעה למספר שהיא יכולה לקלוט.
ביקשת קיבלת. 727867
המחדל הראשון הוא חוסר אכיפה מוחלט של מערכת החינוך החרדים והאירועים ההמוניים שם. זה לימד את הציבור יותר מאלף הפגנות שחוקי המדינה לא חלים על אזרחיה.
זה ממשיך ממש בימים אלה, כשאותן מפלגות חרדיות בדיוק מונעות בגופן העלאה משמעותית של הקנסות על מוסדות חינוך מפרי תקנות ומסכני חיים. והם יודעים למה.

וזה ממשיך גם בימים אלה כשעדיים מאות אלפי תלמידים חילוניים עדיין בסגר (החביב עליך), אבל תלמידי החרדים המקבילים כבר מפזזים ומדביקים זה את זה מזה כחודש.
זה מה שהביא לסגר הקודם, וזה גם מה שיביא לסגר הבא.

אוזלת היד המתמשכת והמכוונת של הממשלה באכיפת סדר, סגר ומשמעת במגזרים הסוררים היא החטא הקדמון של הסגר הקודם (שעוד לא נגמר, למרות מה שמשתמע מהדברים כאן), וגם של הסגר הבא.
ביקשת קיבלת. 727869
כשהתחלתי עם הפתיל הזה בתגובה 727843 התייחסתי בפרוש לעניין הכניעה לחרדים, משום שידעתי שחוץ מהנימוק הזה לא תמצאו שום דבר, ואז יהיה צורך להתייחס ברצינות לטענה שלי שהשגיאה הייתה פתיחה מוקדמת מדי של הסגר. כיוון שהתעלמת מההערה שלי חזרתי עליה שוב בתגובה 727855 אליה אני מפנה אותך שוב. כי עד כמה שאני מבין הבעיה היום אינה אצל החרדים אלא בישובים הערביים.
ביקשת קיבלת. 727873
אני לחלוטין בעד סגרים דיפרנציאליים (שאי קיומם לדעתי הם החטא הקדמון) - וכמובן גם ביישובים ערביים‏1 ולא רק חרדיים.
תבין - חלק ניכר מהסגר עוד לא נפתח, בניגוד להנחת היסוד שלך. הוא נפתח דוקא באזורים האדומים (ללפני שבוע) ומוקדם מאד.

אני כן טוען שככלל החרדים מובילים את אי-הציות לחוקי הקורונה, וזה מקרין בצורה חריפה ומשמעותית על הציות הכללי של האוכלוסיה. מה לעשות - גם אנחנו לא אוהבים להרגיש פראיירים. אני חושב שההתנהגות שלהם בסגר השני היא אירוע חריג, משמעותי והיסטורי ביחסי מדינה-אזרחים ומדינה-חרדים, וגליו עוד יתפשטו מעבר לגלי הקורונה.

1 וגם ביישובים אחרים אם יהיה צורך.
ביקשת קיבלת. 727874
אני כמובן לא מקבל את התשובה הזאת. הגל השלישי מתחיל למרות שחלק מהסגר עדיין לא נפתח, וזה אומר דרשני. אתה אומר שגם אם אצל החרדים התחלואה תהיה מעטה אי הציות שלהם "מקרין" על האחרים וזו הסיבה לתחילת הגל השלישי (וכמובן המפגינים לא מדביקים ולא "מקרינים"). אני מאד מפקפק בנימוק הזה. נישאר חלוקים.
למה מפגין? 727875
אם כבר אתה תוהה, תתהה מה *כן* נפתח ואולי תסיק שהוא מוביל לגל השלישי שלך.
תהיתי אם תעלה את הפייק ניוז מדף המסרים שאין לו שום ביסוס לגבי הדבקת המפגינים. התקבלת.
למה מפגין? 727876
נו. זה מה ששאלתי. מה כן נפתח שהוביל לדעתך לגל השלישי?
למה מפגין? 727877
כתבתי בכל התגובות הקודמות, קרא שוב.
למה מפגין? 727879
עשה טובה וחזור על כך, כי באמת איני יודע למה אתה מתכוון. עד כמה שידוע לי נפתחה מגבלת המרחק מהבית, והכיתות הנמוכות נפתחו ממש בימים האחרונים ולא ייתכן שכבר השפיעו.
למה מפגין? 727882
טוב, בכפית - איפה נפתחו כל הכיתות, לא רק הנמוכות, גם גילאי התיכון והחטיבה, ויותר מזה - גם בזמן הסגר התקיימו אירועים והתכנסויות בחללים סגורים והכיתות נפתחו עוד בעיצומו של הסגר?
למה מפגין? 727884
אנחנו הולכים כמו חתול אחר זנבו. מאחר שמדווח שאצל החרדים המצב טוב עוד יותר מאשר במקומות אחרים, בשאלתי אני מניח שהבעיה לא דווקא שם. ואני חוזר על כך שוב ושוב ואתה מתעלם מכך שוב ושוב. אני מחפש תשובה אמתית. "ביבי" זה לא תשובה.
אני מפנה אותך בפעמם השלישית לתגובה 727855
למה מפגין? 727886
כרגיל, כשאתה מניח הנחות לא מבוססות, אתה מגיע לתוצאות לא מבוססות. הפניתי אותך לנתון אחד מבוסס לפחות, לא טרחת לא לענות ולא לבדוק אותו.
כל מה שאני כתבתי בתגובה אליה הגבת מבוסס על נתונים ידועים ומאומתים מכמה וכמה מקומות (מה נפתח, מה לא, איפה יש יותר אחוזים, מי עומד בתקנות ומי לא).
תמשיך להניח מה שאתה רוצה, תקבל גם את המסקנות שאתה רוצה, אבל זה הופך אותך לחתול שמסתובב אחר זנבו. לא ברור למה אנחנו צריכים להיגרר למעגל המקיים את עצמו הזה.
למה מפגין? 727888
איני יודע לאיזה נתון אתה מתכוון, אבל האמת היא שהתעייפתי ומעדיף לסיים את הוויכוח הזה כאן.
למה מפגין? 727889
אגב, אם ה"נתון" הוא מה שכתבת בתגובה 727882 איני מתווכח עם העובדה שהחרדים נהגו בצורה מחפירה ובניגוד להנחיות. כולם יודעים זאת. אני אפילו מוכן לקבל את הדעה שהממשלה לא נהגה נכון בכך שוויתרה להם. אבל כל זה לא רלוונטי. כפי שכתבתי מספר פעמים מהממצאים בשטח מסתבר ששם מצב התחלואה טוב, כך שהסיבה לתחילת הגל השלישי אינה יכולה להיות ההתנהגות המחפירה שלהם.
למה מפגין? 727878
הזכרתי את המפגינים כתגובה להערתך לפיה החרדים גם אם הם לא נדבקים ומדביקים הם ''מקרינים'', ועל כך הערתי בציניות שהמפגינים כמובן לא ''מקרינים''. איש לא אומר למה להם מותר ולי אסור.
למה מפגין? 727880
אני מפנה את תשומת ליבך שהרמזים מצד החרדים כאילו התחלואה אצל החרדים נמוכה היא ככל הנראה הונאה.

תפסו אותם בשתי הונאות לגבי תחלואה:

1

בישיבה אחת או יותר הודלף על ידי תלמידים שלקו בתסמיני קורונה שהנהלת הישיבה אסרה עליהם להיבדק עד שנימאס לתלמידים החולים והם הלשינו למשרד הבריאות על איסור הבדיקה.

2.

החרדים ציינו בגאווה שאחוז החולים החרדים בבתי החולים נמוכים באופן מפתיע והביעו דעתם שהקהילה החרדית הגיעה למצב של חיסון העדר.

אבל מייד לאחר כך התברר שכ- 850 חרדים שהיו אמורים להיות מטופלים בבתי חולים הושארו מטופלים בביתם.

מעקבי הקורונה היום מביעים חוסר שביעות מכך שמספרי הניבדקים היום (במיגזרים רבים) נמוכים מאוד וזה לא נעשה ביוזמת הבודקים אלא ביוזמת הניבדקים. משרד הבריאות קורא באופן ננואש לאנשים להיבדק.

_-------------------

משום כך אני משוכנע שהחרדים כרגע מתחמקים מבדיקות קורונה בדרך זו או אחרת כדי ליצור מראית עין של נידבקים מעטים בקהילה, כדי להיות ירוקים לכאורה.
למה מפגין? 727883
_______
אני גם משוכנע בכך, הנתונים לגמר טובים מכדי להיות אמיתיים שם.
כדאי אולי לציין שעדיין אחוזי הגילוי בבבני ברק הם פי שלושה מאשר בתל אביב.
ביקשת קיבלת. 728046
עברו שלשה שבועות מאז פתיחת הגנים, ולא נרשמה עליה בתחלואה.
כנראה שהטעות היתה לא לפתוח אותם קודם.
ביקשת קיבלת. 728050
נראה ששוב ענית על שאלה של עצמך, ולא על השאלה שאני שאלתי.

וללא קשר, נראה שהעלייה הצפויה בתחלואה שהייתה ההנחה בבסיס שאלתי קצת מתעכבת מעבר למה ששיערתי. מעניין לראות אם ובאיזו עצמה זה יקרה בימים הקרובים.
ביקשת קיבלת. 728054
עניתי על מה שאמרת עכשיו. מין עיוות זמן כזה (ולקפוץ שמאלה).
ביקשת קיבלת. 728056
בלי קשר למה שאמרת

1. זה שהעליה בתחלואה מתעכבת לא אומר שהממשלה הזו מסוגלת לקבל החלטה תבונית אחת.

2. שים לב שיש עליה בתחלואה בישובים ערביים, וצניחה בישובים חרדיים לממוצע הארצי. בכמה ישובים בינוניים יש ירידה לרמות נמוכות מאוד (עתלית, קיסריה, בנימינה, נשר, קרית מוצקין). הם כנראה עושים משהו נכון.
ביקשת קיבלת. 728058
1. כי אחת זה מעט מדי והיא מקבלת יותר.
2. בקרית מוצקין זה בגלל שאני מאד מקפיד.
ביקשת קיבלת. 728061
אגב, כשאמרתי שהעליה בתחלואה מתעכבת, התכוונתי שהיא מתעכבת יחסית להערכה קודמת שלי, לפי הערכה שלי הקודמת לקודמת (תגובה 727633) היא דווקא עדיין בפרוש מזדרזת. ההערכות האלה שאני מפרסם מדי פעם מתוך התבוננות בגרף לא קשורות ישירות בפעולה כזאת או אחרת של הממשלה.
ביקשת קיבלת. 728062
יתכן שתחלואה נמוכה מאוד בישובים שציינת היא בעיקר תוצאה של מעמד סוציו אקונומי גבוה. למשל במקומות שבהם המגעים החברתיים הפיזיים נמוכים תהיה תחלואה יותר נמוכה, במקום שבו התזונה יותר בריאותית או איכות חיים אחרת ברמה גבוהה יותר התחלואה הצפויה תהיה נמוכה.

לא בדקתי בפרטים אבל זכור לי שמגיפות תמיד פוגעות קשה יותר באוכלוסיות חלשות. זכור לי שמגיפת שפעת החזירים היתה קשה בדרום אמריקה וכמעט לא פגעה בארצות הברית ובאירופה.

ההבדלים הללו מחזקים את דעתי שבמקום להתרכז יותר מדי בריחוק חברתי --- חובה מיידית של המדינה לתת מענקים כספיים נדיבים לשכבות מיעוטי יכולת כדי שיוכלו להתכונן לחורף. עם כניסת החורף אני מצפה שתהיה עליית תחלואה גדולה במיוחד בשכבות מיעוטות אמצעים.
ביקשת קיבלת. 728065
אני חושב שזה בעיקר רמת הציות של התושבים להנחיות הריחוק החברתי, וקשור לפעולות שנוקט השלטון המקומי.
בקיסריה ריחוק חברתי הוא סטנדרט :)
וברשימה יש את ג'סר א זרקא, הרשות המקומית הענייה בישראל, ואחד הישובים הצפופים.
לא צייתנות, אזרחות 728428
אפרופו קיסריה ורמת ציות ...
אני מקווה שאני לא היחיד שחש בריח כבד של צביעות והעמדת פנים מן הגינויים האוטומטיים של הפגנת השנאה מול ביתה של משפ' פרקש השכולה מקיסריה.
מעבר לכך שהמפגינים שכיכבו הטלביזיה ככל הנראה שייכים לאותה קבוצת בזויים שעצם שיוכם לפוליטיקה במקום לשולי החברה הוא בעייתי, משפחת פרקש נקטה עמדה פוליטית. הפגנה פוליטית נגדה היא מחיר שצריכים להביא בחשבון. מעמד השכול אינו מספק חסינות אוניברסלית. לטעמי, אין כאן שום קשר לעניין השכול. הבעייה בעיניי היא יותר במנהג הישראלי המגונה להפגין מול בתים פרטיים. אתה יכול להניף שלטים נגד משפ' פרקש בכיכר העיר או ברחבת העיריה או מעל הגשרים. מי החליט שהזכות להטריד אדם ושכניו, בביתם הפרטי, היא חלק מזכויות היסוד בדמוקרטיה.
מדוע אני מטריד אתכם בעניין זה, שהרי צביעות הפוליטיקה ידועה בשער בת רבים? העניין הוא שרבים תוהים מה באמת יכולה האופוזיציה לעשות כאשר השלטון ניתן באופן דמוקרטי לכנופיית העבריינים נתניהו, אמסלם (לימדו אותו לא להלשין) והחרדים?
אפשר למשל ליזום תקנה שתטיל על מי שיאחל למשפחה שכולה מוות נוסף, קנס בשיעור 500 ש"ח. זה עשוי להיות מעין נר קטן בחשיכה שירמז על שיבה לשפיות ולמשילות. נתחיל בזה שפוליטיקאים יבינו שלא כל דבר מותר לומר ואולי באחרית הימים הממשלה תפסיק לסבסד מן המסד ועד הטפחות מוסדות חינוך המחנכים לאנארכיה ולזלזול בחוק ובמדינה ולא ישלחו את השוטר אזולאי להתמודד בידיים ריקות עם התוהו ובוהו שהם עצמם יצרו.
לא צייתנות, אזרחות 728429
משפחת פרקש לא יצאה להפגין בתור הורים שכולים בשם השכול. הם בסך הכל נידבו את ביתם בתור שכני נתניהו. הם לא ביקשו חסינות בחסות השכול: הם לא הכניסו אותו למשחק (בניגוד לנתניהו שאצלו האח הגדול היה תמיד ברקע בראשית הקריירה. וזה, אגב, לגיטימי לחלוטין).
לא צייתנות, אזרחות 728431
חרמפפפ.
לא צייתנות, אזרחות 728430
על פי הפיסקה השניה נראה לי שאתה מבין שהבעיה היא לא עם הפגנה מול ביתה של משפחת פרקש (אם כי גם הפגנה כזאת אינה חפה מבעייתיות) אלא השימוש בשכול ככלי ניגוח, ולכן הפיסקה הראשונה שלך תמוהה בעיני.
לא צייתנות, אזרחות 728451
רצה המקרה והמציאות שלא תאמן מבארת את מה שנידון בינינו.
אם אני מפרש את דבריך ככוונתם, טענתך היא שמלכתחילה ברור לכולם שהבעיה היא בדברים הבזויים שנאמרו כלפי המשפחה השכולה ולא בהפגנה מול ביתה.
כעת מתברר, כי ההנחיות להפגנה עצמה, כנראה יצאו מביתו הפרטי של ראש הממשלה. אם לא מאצבעותיו של בייבי דוק דבליהו עצמו, אז בודאי מאצבעותיהם של הזרזירים הדיגיטליים שכינס לעצמו העורב. עשה נכון עורך דינם של המוחים נגד נתניהו, שפרסם ברבים את הדבר. כפי שכתבת, יש בכך טעם לפגם.
אלא שכאן, לדעתי מתחילה המחלוקת בינינו. לענ"ד, לא מדובר בעבירה כלשהי על החוק ולדעתי טוב שכך. משפחה שכולה הבוחרת להיות פעילה בתחום הפוליטי, לא צריכה לצפות לשום זכויות מיוחדות מעבר למה שיש לכל אדם אחר, מעבר לחריג אחד שדברנו בו.
ידיעות בנוסח "פנייה ליועץ המשפטי" היא בעיניי הכיוון הלא נכון וערובה לכך שהעניין יגרר במדיה במשך חודשים וסופו שינפח נפשו כאילו לא היה.
גישתי השונה היא שהזוועה כאן היתה בדברי הבלע והקללה שהוטחו במשפחה. ואת זה עשו הזרזירים ולא העורב. נדמה לי גם, שלא רבים יחלקו על כך שמדובר בדבר ראוי לעונש. והעונש הראוי הוא הודעת קנס מטעם הרשות השיטור או הרשות המקומית, כפי שנעשה למי שלא אסף את הצרכים של כלבו ולא הפעלת מערכת המשפט האימפוטנטית המתמחה בגרירת דברים לאורך חודשים ושנים עד שהם הופכים לחסרי תועלת.
וכאן אנו נוגעים בליבו של העניין ממש: תרומתה של מערכת המשפט למצב הקשה בו היא נמצאת. וזהו עניין לדיון נרחב ואולי גם בעיתוי שונה. בהווה בו משפחת דבליהו קמה על שלטון החוק להורסו, אולי לא ראוי לעסוק בכך.
לסיום, ברצוני לחזור ולהדגיש כי לדעתי הנוהל הציבורי צריך לאסור הן קללות נגד משפחות של חללי צה"ל והן הפגנות ליד בתים פרטיים, גם של נבחרי ציבור.
לא צייתנות, אזרחות 728452
המעון בקיסריה מקבל כל כך הרבה מימון ציבורי שהוא כבר לא ממש פרטי.
לא צייתנות, אזרחות 728453
למרבה הצער הצדק אתך. בפרט אם יוצאים משם הוראות להפגנות מול הבית הפרטי של משפחה שכולה.
לא צייתנות, אזרחות 728454
אני לא מבין למה כוונתך שההוראה להפגנות נגד משפחת פרקש השכולה
יצאה ממקורבי ביבי.

האם כוונתך למפת גוגל שמסומן עליה מיקום ההפגנה נגד משפחת פרקש.

לפי מה שאני מבין, המפה נימסרה בידי פעילת ימין אורלי לב ועל המפה יש סמן מעגל כחול שמציין את המיקום של שואל השאילתא לתוכנת מפות גוגל. הסמן הכחול הוא במיתחם הבית של ביבי. אם זו כוונתך, לא ברור בהכרח שהשירבוטים הידניים הנוספים על המפה נעשו על ידי מקורבי ביבי, זה סביר אבל לא הוכחה חד משמעית. אורלי לב או מישהו בקירבתה יכלו ליזום
על דעתם בלבד את ההפגנה נגד משפחת פרקש, לאחר שקיבלו מפה מבית ביבי בבלפור. כלומר, יתכן שהם אילו שסימנו בשירבוט סימנים נוספים.
לא צייתנות, אזרחות 728434
לעניות דעתי יש הבדל גדול וברור בין איש ציבור (נבחר או ממונה), שבחר בקריירה ציבורית על הטבותיה וחסרונותיה, ובין אדם פרטי. מותר וראוי להפגין מול ביתו של איש ציבור ולמחות (או לתמוך) במדיניות הציבורית שאותה הוא מוביל או מקדם ולא ראוי להפגין מול ביתו של אדם פרטי, גם אם דעותיו, שלהן הוא נותן ביטוי פומבי, ממש מרגיזות.
לא צייתנות, אזרחות 728436
כפי שכתבתי, אני נגד הפגנות מול הבית גם של אנשי ציבור. במה חטאו שכניהם, ילדיהם? האם אי אפשר להפגין נגדם בכיכר העיר?
לגבי איסור להפגין נגד מישהו שאינו איש ציבור, זה נראה לי מרחיק לכת מדי. האם צריך לאסור הפגנות נגד רבנים או עיתונאים הכותבים דברי הסתה או הפגנה נגד אנשים שמזהמים את סביבתם או מתעללים בבע"ח (שכניהם בכלל זה)?
כפי שהעירו לי נכון, הבעיה לא היתה בהפגנה מול בית המשפחה השכולה, אלא בדברי הבלע שהוטחו כלפי אנשים שכולנו חייבים בכבודם בחוב שאין דרך לשלם. מי שמזהם את האוירה הפוליטית בדברי נבלה כאלו, צריך לשלם מחיר על כך. בהתנצלות אין די במקרים אלו, מפני שאצל חלק מן הבזויים הללו, נראה שגם ההתנצלות הפומבית הוא חלק מן התמריץ למעלליהם.
לא צייתנות, אזרחות 728444
רבנים הם אנשי ציבור.
לא צייתנות, אזרחות 728443
מסכים, וכבר היו דברים מעולם.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727917
לעניין גידול מספר המתים בשוויץ, המספר היה ב 2 בנובמבר 78 כפי שכתבת, אבל יום למחרת הוא היה 67 ואחרי עוד יום כלומר אתמול הוא היה 84. כיוון שאין שם שום סימן לבלימת העלייה בתחלואה שם, המספר הזה הולך לגדול ואולי יכפיל וישלש את עצמו אם הם לא ינקטו במגבלות חמורות.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727928
קישור מתוקן
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727946
הדיווחים היומיים בשוויץ הם מאד לא מסודרים (הנה משהו שהם, ולא רק הם, יכלו ללמוד מישראל), עדיף להסתכל על הממוצע השבועי (שכרגע עומד על 55 - שזה הרבה יותר מהממוצע השבועי של ישראל בשיא הגל השני). מספר המתים עוקב (במידה מסויימת) אחרי מספר החולים החדשים. מספר החולים החדשים שם עדיין עולה, אז כנראה שמספר המתים שם ימשיך לעלות בקצב כזה לפחות עוד שבועיים. לפי העליה במספר החולים החדשים מלפני שבועיים, לא בלתי סביר שמספר המתים היומי הממוצע יכפיל את עצמו תוך שבועיים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727951
נניח שהיית רוצה לבחון את המצב לפני שבועיים. מה היית עושה? האם היית עושה ממוצע שבועי דווקא של השבוע שקדם לאותו יום? למה לא לשבוע שאחריו? כשבודקים את המצב היום אי אפשר לעשות ממוצע קדימה כי אין עדיין נתונים, אבל לעשות ממוצע לאחור זה גם לא נכון, ומטעה מאד כשיש שינויים כה גדולים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727954
וכשאתה מסתכל על הסכום היומי אתה מסתכל על הסכום של 12 השעות שקדמו לעכשיו ו-‏12 השעות שיבוא אחרי עכשיו? אני לא יודע מה יהיה בעתיד, ולכן כל מה שנותר לי זה להסכל על העבר. כשהדיווח היומי כל כך לא מסודר השבוע האחרון מלמד הרבה יותר מהיום האחרון.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727956
להלן טבלה שהטור הימני בה מראה את מספר המתים בשוויץ החל מה 10 באוקטובר עד ה 3 בנובמבר. בטור השני ממוצע שנערך מ 3 ימים לפני עד 3 ימים אחרי אותו יום, שצריך לייצג אולי את התוצאה הנכונה ביותר, ובטור השלישי ממוצע של 6 ימים לאחור. ניכר בעליל שאם לוקחים את הנתון היומי הוא קרוב יותר ל"נכון" בצורה משמעותית מחישוב הממוצע לאחור.

1953 1951.71 1946.14
1955 1953.29 1948.00
1955 1954.71 1949.86
1956 1956.14 1951.71
1957 1957.57 1953.29
1958 1959.00 1954.71
1959 1960.71 1956.14
1963 1962.71 1957.57
1965 1965.29 1959.00
1967 1968.86 1960.71
1970 1973.14 1962.71
1975 1977.71 1965.29
1983 1983.14 1968.86
1989 1989.43 1973.14
1995 1996.29 1977.71
2003 2003.86 1983.14
2011 2012.14 1989.43
2018 2022.14 1996.29
2028 2033.71 2003.86
2041 2046.71 2012.14
2059 2061.29 2022.14
2076 2077.71 2033.71
2094 2094.71 2046.71
2113 2111.71 2061.29
2133 2127.14 2077.71
2147 2144.86 2094.71
2160 2171.43 2111.71
2167 2197.86 2127.14
2200 2225.43 2144.86
2280 2262.14 2171.43
2298 2306.57 2197.86
2326 2362.00 2225.4
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727970
להלן טבלה ובה חישובי ממוצעי ההפרשים של כל יום פחות היום שלפניו. כאן , באיזה נתון עדיף לבחור, פחות בולט לעין, בניגוד למה שהערכתי בחשיבה אינטואיטיבית ראשונה.

4 1.86 1.71
2 1.57 1.86
0 1.43 1.86
1 1.43 1.86
1 1.43 1.57
1 1.43 1.43
1 1.71 1.43
4 2.00 1.43
2 2.57 1.43
2 3.57 1.71
3 4.29 2.00
5 4.57 2.57
8 5.43 3.57
6 6.29 4.29
6 6.86 4.57
8 7.57 5.43
8 8.29 6.29
7 10.00 6.86
10 11.57 7.57
13 13.00 8.29
18 14.57 10.00
17 16.43 11.57
18 17.00 13.00
19 17.00 14.57
20 15.43 16.43
14 17.71 17.00
13 26.57 17.00
7 26.43 15.43
33 27.57 17.71
80 36.71 26.57
18 44.43 26.43
28 55.43 27.57
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727979
אני לא מבין מה זה אומר ''קרוב יותר לנכון''. מגמות אפשר לראות רק בממוצע.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727990
שני הטורים השמאליים בטבלה שבתגובה 727956 שניהם רשימה של ממוצעים של השינויים היומיים. האחד הוא ממוצע לפנים ולאחור והשני ממוצע רק לאחור כפי שאתה מציג. רואים בברור שמדובר במספרים שונים. אז מה מהם ה"נכון". לגבי השינוי היומי (לא הממוצע) עצמו שמוצג בטור הימני, אכן יש שם בעיה בגלל שהוא "קופצני".
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727991
אתה מציג 2 פילטרים שונים שמותאמים למטרות שונות מעט ולכן אין "ממוצע" נכון. כל אחד מותאם למטרתו.
הראשון הוא מיצוע שנועד להחליק את העקומה ולהקטין את הואריאציה (המומנט השני). השני מותאם יותר לפרדיקטור (כאשר בכלל אין לך נתונים קדימה). כאשר יש לך פונקציה "קופצנית" צריך להסתמך על ה"היסטוריה" ולא רק על הערך האחרון כדי לשפר את הפרדיקציה לערך הבא.
אתה מקבל פונקציות שונות מקומית, אבל מדובר בקרוב באותה הפונקציה עם השהייה ברוחב חצי פילטר.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727998
לצורך העניין, בו ניקח את טבלת התמותה בבלפוסקו וליליפוט במהלך שבוע:
יום | בלפוסקו | ליליפוט
א | 10 | 1
ב | 10 | 1
ג | 10 | 1
ד | 10 | 600
ה | 10 | 1
ו | 10 | 1
ש | 10 | 1
על סמך מספר המתים, נכון ליום שבת, איזה מדינה פעלה רע יותר?
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 728001
בעודנו בוחנים את מדינת ליליפוט קצת הסבנו את עינינו ממדינת שוויץ ומבלי ששמנו לב מספר המתים שם מקורונה גדל אתמול ב 82 והמספר הכללי עבר את מספרם אצלנו, כשהם נמצאים בנסיקה גדולה ללא סימנים של עצירה.
אני תוהה אם במרוצת מה שקרוי "הגל השני" מספר המתים שם ואולי גם באוסטריה לא יגדל ויהיה כפול מאשר אצלנו. אבל הם לא צריכים להתייאש. כשהם יעברו לסגרים מלאים ויתחילו להקטין את המספרים, אנו כנראה נהיה בעיצומו של מה שיקרא "הגל השלישי" ונתחיל לצמצם רווחים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 728005
באירופה חורף עכשיו ותחלואת כלי הנשימה בהתאם.

החורף ניכנס השבוע לישראל והוא יתעצם תוך שבועיים שלושה. עם התעצמות החורף יגדלו תחלואת הקורונה
הצינונים השפעות ודלקת ריאות.

במקום לבזבז מאמצים על סגרים מעבר למה שאנשים מוכנים לסבול, על המדינה לדאוג שהאנשים יתאימו עצמם לעונת החורף. חימום הבית, ביגוד חורפי, מצעי מיטה חורפיים וכדומה --- כל אילו חשובים יותר מסגרים בשעה זו.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 729532
התשובה לתהייתי הגיעה אתמול. מספר המתים בשוויץ שבעת שכתבתי את תגובתי עבר את מספרם אצלנו היה אתמול קצת יותר מפי שניים מאשר אצלנו. אבל כפי שהערכתי אז המגמה התהפכה וכרגע אנו בעיצומו של גל שלישי מבלי שעשינו בינתיים שום ניסיון לבלמו, בעוד שהם נמצאים בירידה מהגל השני ומספרי החולים בפועל אצלם יורדים. מסיבה זו נראה לי כרגע שאוסטריה לא תזכה להגיע ל''הישג'' של מספר מתים כפול מאשר אצלנו. לא בגלל שמספר המתים שם לא יעלה עוד משמעותית, אלא בגלל מחדל אי עשיית שום דבר לבלימת הגל השלישי אצלנו.
אני מבין שתוך ימים ספורים יתחילו לחסן אצלנו. אין לי שום מושג מה יהיה קצב השפעת ההתחסנות על המספרים. אני מקווה שנחוש בהשפעה במהרה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים