בתשובה לאחיה, 27/04/20 13:29
718113
סיבות היסטוריות, קפאון מחשבתי, נוחות של ההנהגה וחוסר כח פוליטי (מי שנשארים בתורנות הם הרופאים הצעירים).

ברור שזה טעות ועוול היסטורי, ובמקומות מסויימים בעולם כבר עוברים ממנו והלאה.
718114
לשר הבריאות העוד-מעט-לשעבר דוקא היה הרבה כח פוליטי, רק שמה שעניין אותו זה לא המגזר של הרופאים.
718116
באופן כללי אני לא ממש חושב שתפקיד שר-הבריאות להיות הלוביסט של העובדים בתחום הבריאות (החלף ''בריאות'' ב''חינוך'', ''בטחון'', ''חקלאות'', ''תקשורת'' וכד').

תפקיד השר הוא להיות הלוביסט של הציבור שזקוק לשירותי בריאות. אני לא מצפה מליצמן שיעניינו אותו הרופאים - אלא הציבור. את התפקיד של הלוביזם אני חושב שצריך לעשות ארגון העובדים של הרופאים (''ההסתדרות הרפואית לישראל''), אולם הם מנהלים מאבקים חשובים יותר כמו כהונת מנהלי בתי-חולים, הקלה על רפואה פרטית ועוד כהנה מאבקים חשובים ורלוונטיים לכלל.
718117
אז אתה חושב שהציבור שזקוק לשירותי בריאות מרוויח מזה שרופא עושה משמרות מטורפות ומחליט החלטות גורליות אחרי 24 שעות לא שינה?
לומר שעניינו של השר הוא הציבור ולא הרופאים ולצפות מאותם רופאים לשירות מעולה לציבור זה אוקסימורון. מבית מדרשם של אלה שחושבים שיש ארוחות (גורמה) חינם.
24 שעות 718142
א. גם אני התרשמתי שהרופאים עייפים. אני בטוח שזה משמח את כלכלני הממשלה זה סימן שהם עובדים קשה ולא מבזבזים את כספו של משלם המיסים.
ב. הרופאים בהחלט ישנים במהלך משמרתם. אני לא יודע אם זה רשמי, אבל מאחר ורופאים בבתי חולים עושים משמרות של 48 שעות וגם יותר, זה נראה לי מתחייב.
ג. אני לא משוכנע שאין סיבה טובה למשמרות הארוכות. מידת הבלגן שיש כאשר מתחלפת משמרת היא לא תאמן. רישומים משוטטים לתיק הלא נכון, תרופות שנרשמו נשכחות, מעקבים נזנחים. החפיפה והעברת המשמרת היא לעתים רחוקות מלאה ומסודרת (הרופא המוחלף צריך לצאת מוקדם, המחליף מאחר). אינספור פעמים שמעתי רופא אומר לחולה שהוא צריך להשתחרר ואז מתחלפת המשמרת והרופא אומר לחולה לחכות שהרופא הקודם (שהוא כנראה הרופא המטפל) יחזור. יש היגיון בזה שמנסים למזער את חילופי המשמרות.
24 שעות 718143
אז אתה טוען שמשמרת ארוכה זה לא באג, זה Feature.
טענה מעניינת, ועם ההתנגדות הסובייקטיבית שלי אליה (אפילו אם יש להם קצת מנוחות, נמנום חטוף על דרגש בבית חולים לא נראה לי כמו שינה ראויה, וחודשים או שנים של עבודה כזו ייצרו חוסר שעות שינה משמעותי שםגיעתו קשה וקשה למחא אותו), כדי לבחון אותה כדאי להשוות לבתי חולים במדינות אחרות, אנחנו לא היחידים בעולם ויש עוד כמה בתי חולים מוצלחים שאפשר לחמוד מהם.
24 שעות 718144
א. ולגבי משלם המיסים וכלכלני הממשלה - עכשיו שגילינו שמשבר רפואי שגדול על מערכת הבריאות וכתוצאה מכך מוביל לסגירה טוטאלית של המשק עולה מאה מיליארד שקלים, אולי כדאי שאלה יחשבו מסלול מחדש לגבי השורה התחתונה בד''וח הרווח וההפסד שלהם מהקיצוצים במערכת הבריאות בעשור האחרון.
כי כרגע נראה לי שהם באוברדראפט מטורף.
24 שעות 718148
א. האמירה שלי היתה צינית. אחת הטענות הקבועות שלי היא שמערכת הבריאות הישראלית היא יעילה להחריד. תארתי אותה כאנורקטית. אם יש מערכת שצריכה שיהיה בה לא מעט שומנים ויתרות זו מערכת הבריאות. איזה נזק היה נגרם אם המערכת היתה מתחזקת 100-200 מיטות ICU מיותרות ועוד כמה מאות מנשמים באחסנה?
24 שעות 718175
ב. היום זה לא חוקי. תורנות לפי החוק היא 24 שעות, ועוד שעתיים ל"העברת משמרת" (דהיינו חל איסור לטפל בחולים בזמן הזה). בפועל כמובן שזה לא קורה, אבל לרוב מתמחים לא נשארים יותר מ 32 שעות (תורנות + סיום יום העבודה שלאחר התורנות). בכל מקרה לפעמים ישנים, לפעמים לא. תלוי. למרות שגם לישון שעתיים בין 3 ל- 5 זה לא בדיוק מרענן.

ג. ר' דעתי על הנושא של "החלפת משמרת" בסוף תגובה 718174
718176
הציבור לא בהכרח יודע. עומדים בכירי ההסתדרות הרפואית ומספרים לנו כמה זה טוב שיש תורנויות. אני לא מצפה משר הבריאות שיפקפק בהם עד-כדי-כך.
אני מצפה מארגון העובדים שלי שיגן על זכויותי (חה), ואם הוא כושל, אני מצפה מבית המשפט שידאג להגן על זכויותי (חה חה).
718127
מה שהבנתי בזמנו מהעיתונות (יהונתן מוזמן לתקן אותי) הוא שבקרב הרופאים עצמם לא היה קונצנזוס, כאשר בעיקר רופאים ותיקים טענו שהשיטה הנוכחית עדיפה (היה הטיעון של למעט בהחלפת משמרות, שבה אובד ההקשר של מטופלים, וגם אני זוכר רושם של "אני סבלתי כשהייתי צעיר ועכשיו אני רופא טוב, אם אתם לא תסבלו איך תהיו רופאים טובים?").
718152
שמעתי כבר טענות מרופאים צעירים שאם המשמרות יהיו קצרות יותר (כלומר באורך יום עבודה ארוך-אבל-סביר) המשמעות תהיה הכשרת יותר רופאים ולכן יותר תחרות עתידית למומחים הוותיקים (שכבר לא עושים משמרות). זה טיעון מוזר בעיני - התחרות של המומחים הוותיקים בשוק הפרטי היא לא בדיוק מול רופאים צעירים שעוד לא בנו מוניטין ושם.
לגבי הטיעון של למעט בהחלפת המשמרות, סביר בעיני שאם אנשים יהיו פחות עייפים במעמד החלפת המשמרת הם יעשו פחות טעויות בהעברת המטופל. שלא לדבר על הטעויות שאנשים עייפים עושים *תוך כדי* המשמרת. וכל זה מנקודת מבט אזרחית ובלי מלה על זכויות עובדים.
718170
מספר הרופאים שמוכשרים הוא פונקציה של מספר התקנים להתמחויות שנפתחים (שהוא מצדו פונקציה של תקצוב ממשלתי). שינוי ארגוני שיחליף משמרת של 30 שעות בשלוש משמרותשל עשר שעות לא ישפיע על מספר התקנים כהוא זה.
718156
אכן היו שם מריבות פנימיות, אף אחד לא טוען כאן שהרופאים הם מלאכים שמתעלמים מטובתם האישית. הם לא.
אבל כל זה בהחלט בתוך תחום הקונפליקטים שהיית מצפה ששר ומשרד ממשלתי יתמודדו איתם, בדיוק בשביל זה הם שם, לא כדי לאייש כסא ולקבל משכורת נאה ממני וממך.
718174
תמיד יש קונפליקט ותמיד אין קונצנזוס.
נפריד את הקונפליקט לשניים עיקריים - בין הרופאים המתמחים, ובין המתמחים ל"הנהלה".

באשר לקונפליקט הראשון - רוב הכמעט מוחלט של המתמחים בעד ביטול, קיצור והקלת התורנויות שלהם. הדיון העיקרי בין המתמחים הוא על העלות - האם ניתן לבטל את התורנויות בלי לפגוע בשכר/הכשרה, ובמידה ולא, האם אולי עדיף להשאיר-אך-לשנות את התורנויות כדי שלא יפגעו. מתמחה שמתנגד לביטול התורנות לרוב חושב שהוא יפגע כתוצאה מכך במקום אחר (נניח, מנתח שחושב שכמות ימי הניתוח שלו יפחתו). אף אחד לא בעד התורנויות כי הוא חושב שיש ערך אינהרנטי לתורנות עצמה - למשל ש- 26 שעות בלי שינה זה טוב לבניית אישיות חזקה או משהו כזה.
שני הארגונים המתחרים, "ההסתדרות הרפואית" וארגון הרופאים המתמחים (מרש"ם) אף פרסמו כל אחד סקר משלו שערך בקרב המתמחים ותומך בעמדתו... רק שהסקרים קצת מזכירים את הדיון על הסקר של כחול-לבן שקורה פה במקביל - משהו כמו "מה אתה מעדיף, תורנויות או שואה?" ו"האם תרצה לבטל את התורנות או לסבול?"

בשאר לקונפליקט השני - טוב, קל לזכור שתמיד אנשים שבמעלה ההיררכיה החברתית בטוחים שהסדר הנוכחי (שבו הם בטופ) הוא הטוב ביותר, כי אחרת יהיה פה כאוס.
הרופאים הותיקים בעד ביטול התורנויות מכל מיני טעמים - זה כרוך בחריגה מחשבתית וחשיבה מחוץ לקופסה, זה כרוך במלחמות עם האוצר שעדיף לבצע על דברים חשובים יותר (חשובים לותיקים, כלומר).
אחד הטענות הרווחות למשל היא פגעה ב"העברת המקל", אותם "קצרים בתקשורת" שיש בין העברת משמרות (ר' למשל סעיף 69, עמוד 38). אבל בפועל רוב התורנויות הן לא על חולים שהרופא מכיר מלתחילה - הן תורנויות במיון (שם יש תחלופה מרובה בכל מקרה), הן תורנויות ללא פציינטים (רדיולוגים, חלק מהמרדימים), הן תורנויות של תורן שלא מכיר את החולים (מישהו שניתח כל היום / היה במרפאה כל היום ושומע על החולים לראשונה בתחילת התורנות). כשאני קורא את הלהטוטים המילוליים של בכירי מערכת הבריאות אני מתלבט אם מדובר בניתוק מוחלט מהשטח (הרי שנים לא עשו תורנות מעצמם) או תירוצים שנאמרים כדי לשכנע את השומעים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים