בתשובה לאריק, 20/08/12 22:05
601201
נכון. אבל אין שום סיבה שנייר מגובה במתכת יתפס כרציני יותר. ואין שום סיבה ששיקולים מוניטריים יהיו כפופים לנדירות של מתכות, ולא ליכולות ייצור, משאבים, אקולוגיה וכו'.
601203
לא הנייר רציני יותר אלא המדינה שהנפיקה אותו, אם גיבתה אותו בזהב.
פוליטיקאים, אם תרשה להם, ידפיסו כסף עד שיגמרו כל העצים בעולם. כדי למנוע הדפסה בלתי מבוקרת מקבלות עליהן ממשלות הגבלות פיסקליות מרצון. גוש היורו דורש תנאי סף פיסקליים מכל המשתתפות בו, ממשלות קובעות תוואי רב שנתי לגרעון וכן הלאה. הכל כדי להוכיח רצינות.
בסיס הזהב היה המגבלה החמורה מכולן, פשוט משום שכמות הזהב במחסנים סופית לחלוטין.
601206
אני כמובן מסכים - האמון ניתן בזכות רצינות המוסדות שעומדים מאחוריו. עם השלב הבא אני כבר לא מסכים - אמון לא צריך להיות נגזרת של זהב. אין שום סיבה שהמדיניות המוניטריות האופטימלית תהיה הכפפה לבסיס שרירותי לחלוטין שלא תלוי בשום צורה בשינויים טכנולוגיים, בכושר ייצור, במצב הכלכלי וכו'. כמובן שבהקשר אינפלציוני, בסיס כזה חשוף פחות להיפר-אינפלציה של ספקולציות רעות. בסדר. כנראה שלכל שיטה שרירותית יש כמה יתרונות. לאין שיעור יהיה עדיף פשוט לנהל מדיניות מוניטרית אחראית יותר, ואם אין לך אמון, בצדק, באנשי הפיננסים שיעשו זאת, צריך לנסח מדיניות תמריצים שתטיל מחיר גבוה מאוד על סיכונים בהקשר הזה.
601207
כמות הזהב סופית, אבל אפשר ליצור מטבעות מזהב וכסף ביחסים משתנים ובכך לפחת את ערכם של המטבעות. זה נעשה פעמים רבות בהיסטוריה. בסיס הזהב היא כנראה מגבלה שהממשלות השונות לא יעמדו בה ולכן יעקפו אותה.
601219
כמות הזהב במחסנים סופית לחלוטין

אבל החסם העליון שלה אינו ידוע. יש מכרות זהב.
הדרישה לגיבוי בזהב דווקא מגוחכת: אם מתגלה בישראל מכרה זהב, הממשלה זכאית להגדיל את מספר השטרות שבידה, אבל אם מתגלה גז, היא חייבת למצוא מישהו שייתן לה זהב תמורתו לפני שהיא מדפיסה כסף? למה לשלם עמלה מטורפת כזו למפיקי הזהב ולסוחרים בו, במקום לעשות בגז שימוש מועיל? כל עוד יש נשמר היחס בין הסכום הנומינלי של שטרי החוב שהנפיקה המדינה לבין שווי המשאבים שבשליטתה, אנחנו בסדר.
601220
קצת מורכב להבטיח להמיר את השטרות שהממשלה מנפיקה בגז דווקא.

בסיס הזהב או כל בסיס משאבים אכן מגביל את הצמיחה. בכלכלות מודרניות הרי עיקר הפעילות הכלכלית היא בכלל שירותים ולא חקלאות או תעשיה.
אם השתמע מתגובותי כאילו אני תומך בחזרה לבסיס הזהב הריני להזים את הרעיון.
יש מה לעשות עם זהב 601280
התפקיד של הזהב במערכת המוניטרית נקבע כנראה בגלל הביקוש הקשיח אליו ובגלל העמידות שלו (זהב לא מחליד או מתפורר).
יש מה לעשות עם זהב 601284
וגם, חוששני, בגלל המסורת, והאשליה שמדובר במוצר מוחשי ולא בערך מופשט.
יש מה לעשות עם זהב 601296
האירוניה היא שבמערכת הפיננסית המודרנית המיעוט מחזיק בזהב פיזי והרוב מחזיקים בניירות - תעודות של זהב ונגזרות שונות שלהן.
יש מה לעשות עם זהב 601312
זה לא תמיד היה כך?
אאל"ט, הרוב היה מחזיק במטבעות אחרים (כסף, נחושת), אם בכלל.
יש מה לעשות עם זהב 601319
תלוי במקום ובזמן, אבל בדרך כלל כנראה זה היה נכון.
האירוניה נמצאת בכך שכיום החשש מפני קריסת מערכות כלכלית דוחף הרבה אנשים להשקיע בזהב אלא שרובם עושים זאת בתוך המערכת באמצעות ניירות. מחירו של הזהב המריא בעשור האחרון אבל במקרה של קריסת המערכת רק מי שמחזיק זהב בכספת או על צווארו יוכל להנות מחוף המבטחים הזה, ומי שמחזיק ניירות יוכל לעשות מה שעושים עם נייר - לנגב.

הודעת הבנק המרכזי האמריקאי מאתמול מביאה את האבסורד לשיאים חדשים.
הזרמות הכסף העצומות לא עזרו לכלכלה (לתעסוקה, לצריכה, לשוק הנדל"ן) אלא למערכת הפיננסית בלבד. החזקת הרבית הנמוכה באופן מלאכותי מוסיפה עוד ועוד עיוות וחוסר איזון לשווקים המעורערים ממילא. קצב הדפסת הכסף הולך וגובר אבל התוצאה היחידה שנראית לעין היא ניפוח מחירי סחורות פיננסיות, שעוזרת כמעט בלעדית למוסדות הפיננסיים ול 1%.
זאק ויינר על העניין 601333
יש מה לעשות עם זהב 601707
לאנשים היום אין הרבה ברירה מאחר והחזקת זהב שלא לצרכים תעשייתיים/תכשיטים/מטבעות נדירים היא בלתי חוקית בהרבה מאוד ארצות, כולל ארה"ב וישראל.
יש מה לעשות עם זהב 601971
יש לך סימוכין לטענה הזו (לגבי שתי המדינות) ?
יש מה לעשות עם זהב 602666
לא. ואני כנראה טועה בנקודה הזאת. ידוע לי שהיה איסור בחוק על החזקת מטבעות ומטילי זהב בארה"ב החל משנת 33 בה החרים הממשל את הזהב מהאזרחים, בירור שערכתי עכשיו מבהיר שהמגבלה הזאת הוסרה ב74.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים