|
והיום התפרסמה ב"הארץ"1 הכתבה "המחקר שמביך את החוקרים המובילים", שכותרת המשנה שלה היא "מחקר הולנדי קובע כי שגיאה פשוטה בניתוח סטטיסטי מופיעה בשכיחות גבוהה במחקרים המתפרסמים בכתבי העת המובילים בעולם"
הכתב, אסף שטול-טראורינג, שבד"כ עושה עבודה מעולה, הפעם קצת פישל לטעמי בתיאור השגיאה. אז הנה התיאור שלי: נניח שחוקרים פיתחו תרופה חדשה שאמורה להפוך אימונים בקפיצה לגובה להרבה יותר אפקטיביים. לקחו קבוצה ראשונה של ספורטאים ("קבוצת הטיפול"), מדדו את ההישגים שלהם בקפיצה לגובה, נתנו להם להתאמן תקופה מסוימת תוך כדי שהם מקבלים את התרופה, מדדו שוב, וגילו שבממוצע הם שיפרו את הישגיהם ב-5 ס"מ, ושהשיפור הוא מובהק סטטיסטית. אז לקחו קבוצה שניה של ספורטאים ("קבוצת הביקורת"), מדדו את ההישגים שלהם, נתנו להם להתאמן תקופה מסוימת בדיוק כמו הקבוצה הראשונה, אבל בלי שהם מקבלים את התרופה, מדדו שוב, וגילו שיפור ממוצע של 1.4 ס"מ בלבד, שאינו מובהק סטטיסטית. מסקנה (שגויה): התרופה עובדת.
המבחן הנכון שצריך לעשות כאן הוא two-way ANOVA (ולא שני מבחני t, או שני מבחנים דומים אחרים), וכדי להכריז שהתרופה אכן עובדת, צריך שהמבחן יראה מובהקות סטטיסטית לאיבר האינטראקציה.
המאמר המלא כאן (צריך מנוי או חיבור אוניברסיטאי כדי לקרוא מעבר לאבסטרקט). _________________ 1. אם אני מבין נכון, אתר "הארץ" שינה היום אחה"צ את העיצוב שלו. העיצוב החדש נראה לי בינתיים יפה, אבל מבדיקה שיטחית, חלק מהקישורים לאתר הישן לא עובדים. לא חבל?
|
|