|
||||
|
||||
תחשבו על ישראל פלוס שליש אוכלוסייה לערך. זו יוון. רק שהמדינה ההיא שקועה ביוון בעיות מוניטריות ופיסקליות שלא ממש אפשר להיחלץ מהן. למשל, חוב לאומי (שלא לדבר על חוב כללי) של כמעט 35 אלף יורו לכל אזרח/ית במדינה. אני יודע שאתם לא ממש בקטע של כלכלה. הכי נוח להיות כאילו מחוץ למשבצת הריאלית. לשתות את הלאטה הפרטית שלנו עם העיתוני הבוקר. להתעלם, בגדול/קטון. אממה, צניחת האירו חונקת את יצוא הסחורות שלנו לאירופה. ואירופה, והאירו, זה ממש לא מה שהיה פעם. כולל, ובעיקר, בריטניה. |
|
||||
|
||||
בפעם האחרונה שבדקתי, בריטניה לא היתה בגוש האירו. ____ דורון - לא שותה לאטה ולא קורא עיתוני בוקר. |
|
||||
|
||||
לבטח אתה גם בקטע של כלכלה. |
|
||||
|
||||
לא. אני בקטע של חלחלה. |
|
||||
|
||||
במקרה נתקלתי בסרטון הזה היום - מרגרט תאצ'ר מסבירה את התנגדותה למטבע יחיד בכך שהדבר יפגע בכוח הפוליטי, וביכולת לשלוט בריבית ובשער המטבע. האוירה שם נראית כל כך מוצלחת לעומת הכנסת. סרטון (יש שלושה חלקים קודמים אבל לא צפיתי בהם): http://www.youtube.com/watch?v=vVrYWk4dr5U&featu... תמליל (המבטא כבד): http://www.margaretthatcher.org/speeches/displaydocu... |
|
||||
|
||||
חוויה מיוחדת. זה נראה כמו סרט. במיוחד חובש הפאה המחוייך. |
|
||||
|
||||
מן המפורסמות היא שבריטניה אינה נמנית על גוש האירו. פחות ידוע שהמשבר האמיתי באירופה ובעולם עלול להגיע דווקא מכיוון הממלבה המאוחדת. החוב הכולל - מדינה, פירמות ומשקי בית - מגיע לסך מבהיל של כ-10 טריליוני דולר. יותר מעשירית מכלל התל"ג העולמי השנתי. כשני מיליוני אנגלים רכשו דירות ובתים עם משכנתא בשיא התפרעות המחירים בבועת הנדל"ן של ספרד. כעת, כשערך רכושם צנח בשלושים עד חמישים אחוז, אותם לווים פרטיים מהאי מעמידים בסכנה את כלל מערכת הבנקאות האירופית, כדוגמת אסון הסאב=פריים בארה"ב. נוסיף לכך את הדרדרות האירו והליש"ט מול הדולר (ובעיקר הש"ח) וקיבלנו מתכון עגום ליצוא הישראלי. |
|
||||
|
||||
זה בערך החוב הלאומי של ארה"ב. אמנם הכנסת גם חוב פרטי, אבל עדיין קצת קשה לי להאמין בזה. חוב של 166 אלף דולר לנפש ? מקור ? מכל מקום, חוב מוגזם הוא לא תמיד בעיה. זו בעיה כשהמדינה פושטת רגל, אבל לא תמיד. נדמיין שאנחנו מסכימים שקוראי האייל ישלמו למערכת מאה אלף דולר לתגובה, רטרואקטיבית לאוגוסט 1999. דרך אחת להביט על מה שקרה כאן הוא ניפוח חוב עצום, שמעמיד את יכולת הפירעון של מדינת ישראל ואזרחיה בספק. כשדרושה התערבות מיידית של קרן המטבע וסל חילוץ בטריליונים. דרך אחרת היא להגיד "שהמשוגעים יסתדרו לבד". חברות פרטיות שהלוו כסף, חובות של אנשים פרטיים, זו לא דאגה של הממשל. מצב הבנקים להבדיל מאוד מעניין אותם, כי הם ערבים לכסף במובן מסויים. אבל מאיזה בנקים נלקח הכסף ? תחת אילו ערבויות ? האם המשכנתאות "נמכרו הלאה" ? |
|
||||
|
||||
לפני שנה זה היה 9 טריליון פלוס פירורים עכשיו זה עומד על כ-10 כספי המשכנתאות ניתנו ע"י כל הבנקים במערב אירופה. יחד עם מימון פרוייקטי נדל"ן שאפתניים במזרח ומרכז היבשת (לבייב?). ככל הידוע לי תופעת הינדוס המשכנתאות ואיגודן בחבילות מומרות ני"ע לא התפשטה מוול-סטריט לאירופה. אבל די באי-יכולת החזר רגילה כדי לגרום צרות צרורות למערכת הבנקאית הרופפת ממילא. |
|
||||
|
||||
לפי הטבלה הזו, התופעה נפוצה בכל האיחוד (ושוויץ מעל בריטניה בחוב לנפש). יכול להיות שאתה צודק, אבל אני הייתי מנחש שרוב החוב הזה הוא של חברות ולא יחידים, ולאו דווקא מכביד על המערכת הבנקאית. עוד דבר שמפריע לי, נדמה שהחוב גדול מסך הרכוש הקיים. נדמה לי שאילו חובות ''פנימיים'' שיתקזזו כשחלק יקרוס או ימיר נכסים בחוב (בערך פחות בהרבה). |
|
||||
|
||||
באנגליה, (וגם בשוייץ ובהולנד) יושבות חברות רב-לאומיות ענקיות (יחסית למספר התושבים) שמנפחות מאד את נתוני החוב הלאומי לנפש. אולי עדיף להסתכל על החוב הלאומי נטו כאן: ועד כמה הוא שונה מהחוב ברוטו: ד"א, ממחקר חדש על משברי חוב מתברר שגם היקף החוב הפנימי (=בין אזרחי אותה מדינה) הוא גורם משמעותי מאד ביצירת משברים פיננסיים. |
|
||||
|
||||
תודה. |
|
||||
|
||||
אז תתחיל לקצץ בהוצאות. למשל, נס קפה במקום לאטה, עיתונים מקוונים במקום עיתוני נייר, וסלט פירות טריים במקום מוס. |
|
||||
|
||||
ואם כבר מדברים על קיצוץ בבשר החי, למה לא להסתפק בשקיקית תה ויסוצקי 1.5 גר' לטבילה חוזרת במהלך כל ימות השבוע עד להחלפתה באחותה הצעירה הימנה לקראת קריאת פרשת השבוע הטריה? ומי בימינו אלה מחזיק עיתון נייר שעבר זמנו ברגע הדפסתו? כלום לא כולנו אקוגוליסטים שוחרי ירוק עד ויערות גשם? |
|
||||
|
||||
אנחנו לא רוצים להיכנס להלם קטאטוני בגלל קיצוץ חד ופתאומי מדי, ולכן מומלץ לנהוג במתינות. קודם יורדים מלאטה לקפה נמס של עלית, ורק אחר-כך עוברים לשקית התה של ויסוצקי. וגם אז לא צריך למהר, מתחילים מטבילה חוזרת אחת או שתיים, ומוסיפים טבילות בהדרגה. כמו כן, נא לא לשוכח למדוד את המים הנחוצים בדיוק לתוך הקומקום, כי חבל על כל טיפה, וגם החשמל עולה כסף. |
|
||||
|
||||
אני מוחה בתוקף! תה ניתן למחזור, ושקיות תה של ויסוצקי, שהן בעיקר צבע, ניתנות לשימוש חוזר פעמים רבות. בשעת הדחק אפשר לותר על שקית התה, וללכת לקטוף עלים מהגינה של השכנים. אבל קפה נמס עלית הוא בלתי שתי בעליל! |
|
||||
|
||||
כמה נקרא אצלך "פעמים רבות"? הסבירו לי פעם ששקית שנשארת רטובה ומשתמשים בה פעמים חוזרות, מתפתחת בה כמות קטנה של עובש (לא פנצילין, רק עובש). אלה שלא רגילים (מתארחים אצל מישהו, נאמר) ירגישו טעם קצת דוחה, ואלה שרגילים - לפעמים הם רגילים כל כך לטעם הלואי שרק תה מעופש (מבלי ידיעתם) ייחשב אצלם לתה "נורמלי". |
|
||||
|
||||
ממשמרת שמונה שעות באחד הלילות האחרונים, כשהפחד מהרעלת קפאין גבר על הפחד מחזירי הבר והשועלים, הפתרון היה שקית תה על פינג'אן מלא (4 כוסות רגילות) וגם כך יש להוציא את השקית מהר לפני שהתה הופך למר. (אני נוהג להרתיח את המים עם הסוכר, להסיר מהגזיה ולטבול את השקית בכלי). |
|
||||
|
||||
שקיק של 2 ג' לכוס אחת, לתת לעמוד חמש דקות, ואז לסחוט את השקית בגב הכפית כנגד דופן הכוס. עדיפות שניה, מים, בלי צבע חום. |
|
||||
|
||||
שמינית כפית של סוכר חום צובעת את המים בצבע תה, מה שהופך את חווית השתיה למספקת יותר. אם אפשר היה להפטר מהסוכר ולהשאיר רק את הצבע זה היה אידיאלי. |
|
||||
|
||||
שלשום שמתי לב ליתרון חשוב דומה של סוכר חום: יותר קשה לבלבל בינו לבין מלח. מה יותר זול: סוכר חום או סוכר לבן עם צבע מאכל חום? |
|
||||
|
||||
מעניין שבשנות ה-50 היו מחלקים סוכר חום תמורת תלושים, כי הוא היה זול בהרבה מסוכר לבן. |
|
||||
|
||||
הנה כתבה על יתרונותיו המפוקפקים של הסוכר החום שבו הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה טוענת כי "בארץ אין סוכר חום אמיתי" וההוכחה שלה היא שאם תיקח סוכר חום ותשים אותו במים רותחים אז תראה שהמים נצבעים בצבע חום. |
|
||||
|
||||
הכתבה הזו נראית כמו נסיון של סוגת להגביר את הביקוש למולסה (הפסולת בתהליך ייצור הסוכר). אם הסוכר הוא מרכיב כ"כ משמעותי בתזונה כך שתוספת ה"ויטמינים" מהמולסה תהיה משמעותית, אולי כדאי לאכול פחות סוכר? |
|
||||
|
||||
1) עובדתית, יש אנשים שאוכלים הרבה סוכר. 2)סוכר הוא דבר ממכר גם רגשית אבל גם פיזית. 3) את אותה שאלה ניתן לשאול (ולפי הכתבה בצורה חזקה יותר) על הסוכר החום. |
|
||||
|
||||
סוכר הוא תמיד תוספת למשהו. כדאי להתמקד באותו ''משהו''. שימוש ביותר חומרי לוואי מקשה על השימוש בסוכר. אין הרבה אנשים שאוכלים גרגירי סוכר (או מזריקים לעצמם מי סוכר לוריד). |
|
||||
|
||||
אתה מתכוון להגיד שאי אפשר להכין עוגה עם מולסה. אז חיפשתי מתכון לעוגה בלי סוכר והנה http://www.matkonim.net/cakes/honey.html (המתכון התשיעי) עד כמה שאני מבין העוגה לא ממש דלה בקלוריות. ולסיום מהערך הבא ניתן להבין את המתכון המסובך של צמר גפן מתוק [ויקיפדיה]. |
|
||||
|
||||
אפשר להכין עוגה עם מולסה. תצטרך יותר מולסה. תצטרך גם להתגבר על טעמי הלוואי של המולסה (ולכן אולי תצטרך לשים יותר סוכר בסה"כ?). לגבי הטענה שבדבש אין סוכר: זה תלוי כמובן איפה אתה קונה אותו. עצם הנהג למהול מיץ סוכר בתוך דבש ממחישה עד כמה דבש יקר יותר ונוח פחות לשימוש מסוכר. |
|
||||
|
||||
לא תמיד - אני צורך סוכר חום כמות שהוא מדי יום כמעט. אגב, גם אני גיליתי את היתרון ההוא של סוכר חום, מיד לאחר שהרסתי את העוגה לשבועות. |
|
||||
|
||||
שקיק של שני גרוש לכוס אחת? באיזו צרכניה אתה קונה? |
|
||||
|
||||
בצרכניה שליד מושבו של הקאימאקאם מתוגרמה. |
|
||||
|
||||
יש עוד מישהו חוץ ממני ששוטף את השקית לפני טקס ההטבלה? |
|
||||
|
||||
בחייך, זה food grade, זה אמור להיות נקי (ואפילו לא מרוסס!) |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |