בתשובה ללונה, 21/11/06 23:28
420992
אפרופו פתרונות למחיה, אני עדיין מחכה שמישהו יסביר לי איך בירושלים מצד אחד יש תפוסה של בערך 30% בדירות בכפר הסטודנטים, בעוד למצוא דירה בעיר עצמה הפך להיות פרויקט מזעזע-עד-כמעט-בלתי-אפשרי, שהוביל לתרחישי האימה בדומה לאלו שבת"א.

אבל בלי קשר, אני מכירה לא מעט סטודנטים שגרים אצל ההורים ועובדים במקביל.

_________
העלמה עפרונית ודירה מ-א-ממת.
הצעה 421978
אם נצא מנקודת הנחה סבירה שמספר הדירות בעיר לא השתנה, ומספר הסטודנטים לא השתנה, הרי שהעלאה דרסטית של מחירי המעונות בעקבות בניית כפר הסטודנטים גורמת לבריחת סטודנטים מהמעונות, לביקוש היסטרי בכל העיר ולעליית מחירים.

אגב, כפר הסטודנטים הוא (לדעתי) הדוגמא הבולטת ביותר לזלזול התהומי של האוניברסיטה העברית בסטודנטים שלה. מעונות אמורים להיות ניצול משאב של האוניברסיטה לצורך דיור זול לסטודנטים. האוניברסיטה העברית לא קיבלה את שטח הקרקע היקר ביותר בירושלים כדי לתת אותו לחברת אפריקה ישראל לצורך בניית פרוייקט נדל"ן יקר. אאל"ט, העלות לחברת אפריקה ישראל היתה למעלה מ200 מיליון ש"ח והאוניברסיטה הוסיפה עוד 80 מיליון (!). סה"כ השקעה של יותר מרבע מיליארד ש"ח. הסטודנטים קיבלו מעונות שיקרים ב10%-50% משכירת חדר בדירה בעיר. היה מאוד מביך לראות את האוניברסיטה מפרסמת את המעונות על תחנות אוטובוס ובמקומונים.

יש משהו שמציק לי בהתנהלות הכספית של האוניברסיטה העברית מול הסטודנטים. קפה - מצרך חיוני בכל קמפוס - נמכר אצלנו בשישה שקלים, כאשר כל הקפיטריות המשמעותיות בגבעת רם מופעלות על ידי אותו הזכיין. צילום או הדפסה עולים כ17-20 אגורות. עשיתי חישוב שבהדפסת לייזר ביתית העלות פחותה מ9 אגורות תוך שימוש בדיו ממוחזר. אני מעריך שלחברה המפעילה זה עולה בערך חצי, ובכל אופן אפשר לצלם בחנויות מסחריות בעיר ב12 אגורות בקניית כרטיס צילום. קשה לי להשתחרר מההרגשה המעיקה שיש כאן זלזול אדיר בסטודנטים, בלי להזכיר אפשרות של שוחד.

ועוד אנקדוטה לסיום:
בבאר שבע הסטודנטים משלמים שכר דירה של 500 ש"ח לחודש עבור מגורים במעונות (קראוואן קטן, שני חדרי שינה, שני סטודנטים בחדר). זה תמיד נשמע לי זול, וחשבתי שהאוניברסיטה שם פשוט עושה מאמץ להקל על יוקר המחייה של הסטודנטים. יום אחד עשיתי חישוב וראיתי ששכר הדירה הממוצע לחדר בב"ש - כולל ארנונה וחשבונות קבועים - נמוך בהרבה מאלף ש"ח, כך שאם הסטודנטים היו שוכרים דירה וגרים שניים בחדר, הם היו משלמים פחות.
421997
זו לא הסיבה היחידה לעליית הביקוש במרכז העיר - לפני חמש שנים בערך האזור היה כמעט ריק* וגם הביקוש לאוניברסיטה לא היה עצום - בגלל הפיגועים.
כדי "להחזיר לחיים" את מרכז העיר, החליטו לחלק מענקי מגורים לסטודנטים שיעברו לאזור. מקסים, הלא כן? במפתיע, מחירי הדירות קפצו והתאימו את עצמם לגובה המענק. רק מה? שבמקביל לפתיחת כפר הסטודנטים והעלאת מחירי המעונות, יותר סטודנטים רצו לעבור למרכז העיר, כך שסכום המענק (הכללי) אמור להתחלק על פני יותר אנשים.**

אז עכשיו יש, לכאורה, יותר פתרונות מגורים, הם יותר יקרים ויותר קשה למצוא אותם. קשה להתעלם מההרגשה שירושלים פשוט לא מתה על הרעיון שמגיעים אליה סטודנטים שאשכרה רוצים לחיות בעיר הזאת (לגבי החישוב על ב"ש - נשמע לי תמוה).

*כך מספרים. באותה תקופה עוד לא גרתי בעיר הקודש.
** לפחות השנה, הדעות חלוקות לגבי התוצאה - אם פחות אנשים יקבלו כסף או שכולם יקבלו פחות.
422107
את צודקת עובדתית, ואם עליית המחירים הייתה מתרחשת רק במרכז העיר אזי הייתי מקבל את הטיעון: מענק ממשלתי שמקפיץ את הביקוש גורר עליית מחירים מיידית באזורים בהם ניתן המענק ולירידת מחירים באזורים בהם לא ניתן המענק.
אנו חוזים בעליית מחירים חדה בכל העיר. מענק שמרפרף בשטרותיו במרכז העיר לא יכול לגרום לסופות מחירים בבית הכרם, ולכן אני מסיק שיש גורם אחר. עליית מחירי המעונות מעל לסף הקריטי של מחיר חדר בדירת שותפים נראית לי סיבה סבירה לבריחה של סטודנטים מהמעונות ולהצפת שוק הדירות.
כך האוניברסיטה הצליחה, באיוולתה, להשקיע מאות מיליונים במעונות וגם לייקר לסטודנט הממוצע את יוקר המחיה במאות שקלים.
לגבי חישוב ב"ש, ארבעה סטודנטים משלמים 2,000 ש"ח עבור קראוון. אם הם היו שוכרים דירת שלושה חדרים קרוב לאוניברסיטה הם היו משלמים פחות, וגרים בתנאים טובים יותר.
422241
אף שבעקרון אני מסכימה איתך, צריך לזכור שאחת הסיבות לכך שסטונדטים הפסיקו לגור בעיר (ולא רק במרכזה) נבעה מהפחד מפני פיגועים. כשגרים במעונות (או בחלקים מסויימים של הגבעה הצרפתית) אפשר ללכת לאוניברסיטה ברגל - לא צריך לעלות על אוטובוס.

וחוץ מזה - ביררתי עם הבאר שבעית (לשעבר) החביבה עלי, ולטענתה 500 השקלים שהם שכר הדירה במעונות כוללים את כל החשבונות (עם איזשהו סייג לגבי החורף, במידה ועברת סכום מסויים ואז אתה צריך להשלים אותו, או משהו כזה). ככה שגם אם דירת שלושה חדרים עולה 300$ (בשלב הזה כמעט ניתקתי את הטלפון מרוב תסכול על כך שאני לא יכולה ללמוד בבן גוריון), עם חשבונות זה יוצא יותר, ולפעמים גם יכול לצאת הרבה יותר. (במיוחד שה300$ הם לא בדיוק 300$, כי בדירות האלו בד"כ שלושה שותפים יכולים להכנס רק בדוחק שלא לדבר על ארבעה מה שגורם לשכר הדירה להתחלק על פני שני שותפים וכו'. לא ש150$ לחודש הם לא מחיר מעורר קנאה, במצבי).
422284
א. נכון. על אחת כמה וכמה, אם אזור שהיה 'מוקצה' מבחינת הסטודנטים 'נפתח מחדש', צריכה להיות עליה בהיצע וירידה במחיר. הירידה המיוחלת במחיר לא קרתה בגלל ההעלאה המטורפת של מחירי המעונות.

ב. "כל החשבונות" הם ארנונה, גז ומים (חשמל, וכמובן טלפון, משולמים לפי השימוש), כך שמדובר בכמה עשרות שקלים חסכון לדייר לחודש.
אני משווה דיור בתנאים זהים. גודלה של דירת שלושה חדרים ממוצעת גדול מגודלו של קראוון המעונות, כך שאם הסטודנטים היו גרים בדירה *באותם תנאים* (קרי, שניים בחדר קטן מאוד) הם היו משלמים פחות וזוכים לשירות טוב יותר.

בקיץ הזה יצא לי לראות את כל הפרקים של Yes, Minister. ככל שאני מתבונן במנהל האוניברסיטאי, אני מתפעל מהגאונות של הסדרה.
422285
א. לא, ההיצע נשאר כשהיה - הייתה עליה בביקוש (ברגע שהחרדה מהפיגועים באוטובוסים ירדה, כבר לא חייבים לגור קרוב לאוניברסיטה).
ב. עד השנה שעברה, במעונות ירושלים לא שילמו על חשמל (אני לא יודעת מה קורה השנה), במעונות בב"ש גם לא משלמים על חשמל, נכון ללפני כמה שנים.
אם מישהו מוכן לגור בחדר קטן מאד עם שותף בשביל לחסוך כסף, גם עשרות השקלים הבודדים האלו משמעותיים. כשגרתי במעונות די חיבבתי את העובדה שכל פעם שמשהו ניזוק (וזה לא קרה הרבה) תוך 24 שעות מישהו הגיע ותיקן. גם העובדה שידעתי מה ההוצאה הקבועה שלי ולא הגיעו חשבונות מפתיעים, הייתה אלמנט חינני בהחלט.

וכל זה לא בא להתנגד לאמירה לפיה אם כבר להיות סטודנט ששוכר דירה - אז הכי טוב בבאר שבע, ודי גרוע בירושלים.
והפתיל הזה לא נראה לי אמור להתקדם לאיזה מקום מרגש במיוחד, וכבר עכשיו הוא די משעמם, אז נראה לי שדי. (:
422351
קוד קודה, והתפלץ.
422411
אם יורשה לי להתערב, דומני שאתם שוכחים שסטודנטים אינם שוכרי הדירות היחידים בירושלים ושיש יחס גומלין בין מחירי הדירות לבין שכר הדירה. מחירי הדירות בעיר עלו בחדות בשנים האחרונות, ושכר הדירה עלה יחד איתם. ההשפעה של הצע המעונות אינה גדולה כל כך, לדעתי, להוציא אולי באזורים ספציפיים שבהם רוב השוכרים הם סטודנטים - הגבעה הצרפתית, נניח.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים