בתשובה להאייל האלמוני, 23/02/06 11:22
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370363
אכן הכין שיעורי בית אך כעיתונאי מיומן (?) - מוטב שלא היה מתחיל את המאמר במילים - "הוא נחשב להיסטוריון המוביל בתחומו" (שם). הרושם הנוצר הוא מבלבל והביא לכך שבתגובה 370348 נעשה שימוש בהגדרה המוטעית/מטעה - "היסטוריון *אמיתי*".

אוטודידקטים בכל תחום ראויים להערכה רבה, אך נדמה לי שמוסכם על כולנו, או על רובנו, כי איש דיסציפלינה אקדמית המוגדר "אמיתי" - ראוי שיהא בעל השכלה רשמית. כשם שלא הייתי רוצה שיטפל בי רופא שיניים "אוטודידקט" או שיבנה את ביתי מהנדס "אוטודידקט", וכשם ששניים אלה לא ייחשבו בעיני "אמיתיים", או לפחות - אמיתיים *מספיק* - כך הייתי רוצה גם את ההיסטוריון שלי כשהוא אפוי היטב ואמיתי במידה אופטימלית, כלומר - רכש את השכלתו באוניברסיטה ורק אחר כך יצא לדרך עצמאית בה הוא יכול לנסות, ואולי גם להצליח, לסתור ולהפריך את כל מה שלמד - אבל כך, במסלול הישר, ולא תוך קיצורי דרך.

ודווקא כאן, באייל, קיבלנו לא מזמן דוגמה בולטת ל"מתמטיקאי אוטודידקט" שהאוטודידקטיות הובילה אותו למבוי סתום והוא אינו מבין זאת - דורון שדמי.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370365
יש הבדל בין אוטודידקטיות במחקר תיאורטי (כמו: היסטוריה, ספרות, מתמטיקה, פיזיקה או פילוסופיה) לבין אוטודידקטיות במימושים פרקטיים (כמו רפואה, הנדסה, עריכת דין או ראיית חשבון). למרות הדורון שדמים של עולמנו, בהחלט יכול להיות שאוטודידקט יתרום הרבה מאד למדע (והייתי מוסיף שכבר היו דברים מעולם, אבל אין לי כח לחפש כאלה).
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370377
בימים עברו, להיות אוטו-דידקט לא היה עניין גדול; פשוט לא היה הרבה מה ללמוד. אם אתה מחפש דוגמאות, אני מניח שאפשר בקלות לכנות את דקרט או ניוטון או גאוס "אוטו-דידקטים".

כיום, הסיכוי שמישהו שלמד לבד בבית מספרים ומהאייל הקורא יצליח לתרום משמעותית למתמטיקה או פיזיקה הוא קטן מאוד מאוד (לא אפס, אבל די קרוב). אם כבר, אני לא רואה מדוע לאדם כזה יש פחות סיכוי לתרום בהנדסה או רפואה.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370383
אני מאמין שאפשר למצוא דוגמאות גם מהמאה שעברה. הרי הבעיה של שדמי לא היתה היותו אוטודידקט (כזכור, קליין יד ימינו, היה מתמטיקאי מדופלם).

להנדסה ורפואה יש חלק תיאורתי וחלק פרקטי. לחלק התיאורתי יכול לתרום גם אוטודידקט (לא נשמע לי סביר, אבל אני לא מבין כלום מבין בהנדסה או רפואה). בכל מה שנוגע לחלק הפרקטי, אדם סביר לא יתן לאוטודידקט לרפא אותו, לבנות לו גשר, או לכתוב את ספרי החשבונות שלו. זה ההבדל, לכתוב ספרים ולהציע רעיונות כל אחד יכול, ולפעמים רעיונות שכאלה תורמים הרבה מאד.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370387
מי מנתח טוב יותר: בוגר סטז' טרי ומדופלם, או מנתח מנוסה בן חמישים שקנה בצעירותו את התעודה בלטביה?
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370391
השאלה היא מי ייתן לאדם צעיר שקנה תעודה בלטביה לנתח וכך לצבור נסיון.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370409
ייתן גם ייתן. לא מזמן היה אפילו ''רופא'' בלי תעודה לטבית שהצליח לעשות אי אילו ניתוחים ללא שום הכשרה שידוע עליה...
370413
לא זו הייתה השאלה שלי.
העובדה שהוא הצליח לנתח ללא הכשרה לא עונה לשאלה *מי* נתן לו לנתח. אם הוא שיקר לאנשים אודות ההכשרה שלו, זו כבר רמאות, התחזות או זיוף ולכן לא רלונטית. אם מישהו נתן לו לנתח למרות שידע שאין לו השכלה רשמית, זה כבר משהו אחר.
(ובכל מקרה, לא הייתי רוצה שהוא יתקרב אלי או אל מישהו שיקר לי עם איזמל מנתחים בעשור הראשון לעבודה שלו.)
370415
והאם תעודה מלטביה איננה *זיוף*?
גם אני מוותרת על שירותיו הטובים לי או למישהו מיקיריי.
370418
כל תעודה שלא מעידה על השכלה אמיתית היא מזוייפת.
גם תעודה מלטביה, כמובן.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370398
מי יכול להרים משקל כבד יותר: אני או צ'ן יאנקינג‏1?

''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370403
אל תשאיר אותנו במתח - מי?
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370412
היא.

ובכל זאת, אדם סביר לא יתן לאישה בממשקל 58 קילו להרים 237 קילו.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370417
237 ק"ג הם סכום של שתי הרמות (כלומר הנפה ודחיקה, אם אני לא טועה). כמובן שזה עדיין מרשים.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370399
ולעומת זאת היום הידע הרבה יותר נגיש, וכל הרוצה, יקח ויטול. אלא שהרוב לא רוצים.

ואגב, היסטוריונית אוטו-דידקטית, את זה גם אני יכולה להגיד על עצמי. השאלה אם מישהו יתייחס אלי או לא.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370405
אני נהגת אוטו-דידקטית, מעולם לא למדתי נהיגה.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370416
ניחשנו.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371196
אדם שקרא הרבה חומר בתחום מסויים ומתמצא בו יותר מאחרים יכול לקרוא לעצמו גם "היסטוריון חובב" (ביטלסאי חובב, בטהובנאי חובב, פיקאסואי חובב :-) ). הרי אף אחד לא יחשוד בו שכל הידע שלו בהיסטוריה מתמצה במה שלמד בביה"ס, וכל אחד יבין שכשהוא מגדיר את עצמו כ"חובב" - הוא מתכוון לתחום שהוא מתעניין בו במיוחד.
"אושוויצאי חובב"? 371198
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371222
בתחום אחד מסויים? ואיך יקרא לעצמו "אוטודידקט" או "חובב" כבד במיוחד (ואולי גם בעל רגשי נחיתות קשים במיוחד) מהסוג של תגובה 255384:

"כדי לנקות את השולחן בענייני ידע, הריני להצהיר בזאת כי אני מחזיק בידע ברמת לימודי תואר ראשון ושני (לימודים ופרקטיקה) בתחומים הבאים: היסטוריה כללית, הסטוריה יהודית, הסטוריה של המזה"ת, חינוך, כלכלה (רק קצת), ניהול אתרים (ניהול BBS במשך שש שנים נחשב? אם לא, מחק), ספרות, ספרות אנגלית, עיתונאות, עריכה, עיצוב גרפי (התמחיתי בגרוע), פילוסופיה, פילוסופיה של הדתות, ציור, קולנוע, קליגרפיה ועיצוב הכתב העברי, קרימינולוגיה, תולדות האמנות, תסריטאות, תרגום."
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371225
חייבים להודות שהכותב הנ''ל הוא אכן בעל ידע עצום בתחומים הנ''ל.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371226
חשבתי שפסו אנשי האשכולות מן הארץ- טעיתי.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371234
ותגובה חכמה לאוטודידקט כבד תגובה 255616
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 371290
פיקסואי חובב הוא מי שמצייר ציורים של פיקאסו?
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370402
אני חושב שגם גאוס וגם ניוטון למדו באוניברסיטאות, אבל מה זה משנה? אם מישהו מעביר להם את החומר בע"פ או מעביר להם אותו בכתב, מה ההבדל המשמעותי?

דרך אגב, בפעם הבאה שאתה מחפש לנקוב בשמו של מתמטיקאי אוטודידקט, אני חושב שלייבניץ הרבה יותר מתאים. הוא גם למד מקריאה עצמאית (לעומת "הקשבה עצמאית"?) וגם המציא הרבה גלגלים מחדש. שאלה מעניינת היא עד כמה חידוש המיושן היה בזבוז זמן ועד כמה אימון איתן/מצויין/משהו-שלא-מתחרז.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370476
יכול להיות היסטוריון אוטודידאקט ואף היסטוריון טוב. אין הרבה כאלו אך נדמה לי שגדליהו אלון לא היה בעל תואר אקדמי. אולי אני טועה.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370889
כיון שכל החומר המדעי התאורטי ממילא כתוב בספרים ומאמרים, ובמדעי הטבע לא חסרים גם ספרי תרגילים, אפשר ללמוד לבד כמעט כל תחום תיאורטי. אוטודידקט, כלומר אדם בעל משמעת עצמית מספיק גדולה כדי ללמוד בלי שוט הבחינות מעל ראשו, יכול להגיע להישגים נכבדים - ויש מקרים כאלו גם היום. רובם נכנסים לאקדמיה בשלב כלשהו של החיים מפני שזה מאפשר להם להתקיים ממה שמעניין אותם.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370891
זה יפה בתאוריה, אבל לא כל כך מעשי. אדם שלומד מחוץ למסגרת האקדמית לא מקבל למעשה פידבקים חיוביים על העבודה שלו (כמה כבר מפרסמים מאמרים שלא ע"י מוסדות אקדמיים/חברות ?). בלי לקבל פידבק על העבודה, קשה להשקיע שנים נוספות כדי להמשיך ולהתקדם.
''היסטוריון אוטודידקט בריטי'' 370430
מבחינתי את יכולה לקרוא לאדם "הסטוריון" מרגע שפרסם עבודה שיכל היה לקבל עליה דוקטורט, בלי קשר לרמת השכלתו. לא יותר טוב?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים