|
||||
|
||||
הבעיה עם קוקה קולה היא שמדובר במשקה מאוד-מאוד חומצי, והחומציות הזו פוגעת בשכבת האמייל. מי לא מכיר את התרגיל: מכניסים שן שנפלה לילד לכוס קולה. אחרי שני לילות יש קולה, אבל לא תמיד נשארת השן. ולכן גם קולה דיאט ללא סוכר היא הרסנית לשיניים, כמו משקאות חומציים נוספים. |
|
||||
|
||||
הנסיון הזה בוצע על ידי ולא צלח. לשן שלום (אח''כ איזי הורה לי לכסות את הכלי, אבל מאז לא נשרו שיניים בסביבה הקרובה). |
|
||||
|
||||
ככה זה שעוברים לתותבות. תבקש מהנכדים... |
|
||||
|
||||
אצלי לפחות מדובר בשיניים... |
|
||||
|
||||
קא-גו-דה. וזה לא ביפנית :-) |
|
||||
|
||||
שיט, בדיוק מת אצלי הנוירון שהיה מפענח את זה. |
|
||||
|
||||
איזה חוסר יוזמה. גם שן שלא נופלת ניתנת לעקירה, וזו ודאי לא הקרבה גדולה מדי למען המדע. |
|
||||
|
||||
יותר פשוט לחכות עד שטלי תתעטש. |
|
||||
|
||||
או סתם לחטוף את אחד מילדי השכנים. לשלי יש יותר מדי. ילדים, כלומר. את השיניים שלהם לא בדקתי. |
|
||||
|
||||
לפי מה שכותב רופא השיניים באתר שקישרתי אליו למעלה הניסוי הזה לא מייצג בגלל ששיניים לא נחשפות לכזה פרק זמן ארוך לחומצה שבקוקה קולה שגם מתפרקת מהר מאוד בפה (אלא אם כן את מחזיקה את הקולה בפה במשך יומיים ומחליפה אותה כל כמה דקות). |
|
||||
|
||||
אם אתה מעוניין להחזיק קולה יומיים שלמים בפה, אני יכולה רק לברך אותך על התחביב הנדיר שפיתחת, ולהציע בענווה פנייה לספר השיאים של גיניס. סבורתני שגם הנזק היחסי שגורמת החומציות של הקולה לשכבת האמייל במהלך פרק הזמן בו שוהה המשקה בפה בצורה רגילה ונורמטיבית יותר הוא מיותר. אגב, גם מציצת לימונים שלמים, קפה ותה גורמים לנזק. כך מדווחים לי כמה רופאי שיניים שאיתם ערכתי שיחות מעמיקות בנושא. כן, כל אדם והתחביבים שלו... |
|
||||
|
||||
קפה ותה באמת גורמים נזק לשניים? את יכולה לפרט? |
|
||||
|
||||
הכתבה שבהמשך מתייחסת לתה צמחים בפרט ולתה בכלל, אבל אפשר להקיש ממנה גם על משקאות חומציים אחרים. בכתבה מוזכר מיץ תפוזים, אבל ההגיון מחייב שגם קפה וקולה נכנסים תחת אותה קטגוריה. כך גם אמרו לי רופאי שינים שאיתם שוחחתי. בנוגע לשתיית תה: בנוגע לשתיית קולה: |
|
||||
|
||||
תודה. לא ידעתי שקפה הוא חומצי. |
|
||||
|
||||
אהה. מהלינק השני שלך: "להוכחה, הוא קיים ניסוי על שיניים עקורות טבעיות, שהולבנו והושרו בקולה. בכל יום נשפכה הקולה הישנה והשיניים הוכנסו בחדשה, שבעה ימים אחר כך הן נבדקו ע"י ד"ר אולסון. לאחר שבעה ימים, השיניים הוכתמו באופן ניכר". אם כן השן לא נעלמת אחרי יום, אלא מוכתמת אחרי שבעה ימים. מאחר והניסוי שלי הסתיים אחרי יומיים אין לי מושג אם זה נכון. מעניין גם מה היה מצב השן אם היו מצחצחים אותה פעמיים בכל אחד משבעת הימים. קדימה, איילות ואיילים, יש לכם הזדמנות פז לתרום משהו לידע של המין האנושי. |
|
||||
|
||||
אבל גם מאותו קישור: אך, הכתמה אינה הדאגה העיקרית. חומציות המשקה גרענה את השיניים ויצרה פסגות ועמקים באמייל, כך שניתן לגלף במה שהיה פעם החומר הקשה ביותר בגוף, כמו בעץ. ד"ר אולסון : "אם אתה לוקח שן נורמאלית, הסכין יקפוץ ממנה, הוא פשוט מחליק. אבל במקרה הזה ניתן למעשה לגרד חלק ממבנה השן". כלומר שן כזו אינה יכולה לשמש לסגירת מהדקי נייר או לפתיחת בורג שנתקע. |
|
||||
|
||||
לא, אין לי שום כוונה להחזיק קולה בפה במשך יומיים. התכוונתי שהניסוי בו משרים שן בכוס קוקה קולה, או משקה תוסס אחר, למשך יומיים שאחריהם השן מתעכלת (על-פי שכ''ג היא לא) הוא ניסוי לא רלוונטי כי קוקה קולה לא עומדת בפה במשך יומיים. הבעייה עם הקוקה קולה, עפי האתר שקישרתי אליו למעלה, היא לא עם החומציות והגזים שלה, שמשותפים גם למשקאות דיאט, אלא הסוכר שנדבק לשיניים. על פי אותו קישור משקאות תוססים לא ממותקים בסוכר אינם גורמים לאותם נזקים. |
|
||||
|
||||
נדמה לי שמה שחסר כאן זו בדיקה האם השחיקה עקב חומציות, בתנאי החשיפה של הפה, היא משמעותית וקרובה לסדר הגודל של השפעת הסוכרים. למישהו יש גישה ל-Journal of Dentistry (שמוזכר בקישור של האיילת המתפתלת ל-ynet: http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2610694,00.h... ) ויוכל לבדוק עבורנו מה ההשפעה של החומציות בתנאי החשיפה ומה, למשל, הקצב שבו היא שוחקת את אמייל השן, מול קצב הפגיעה בשל הסוכר שנדבק לשיניים? ואם הסוכר לא שוחק את האמייל, אז צריך להרכיב איזה "מדד נזק" ולהשוות אותו עבור שני המקרים. |
|
||||
|
||||
מוזר, חיפשתי בmedline עם השורה Journal of Dentistry [ta] tea, כלומר חיפוש של כל המאמרים מ Journal of Dentistry עם המילה תה. ב 2005 התפרסמו רק שניים, ושניהם לא קשורים לנושא. או שאני לא מחפש טוב, או שיש איזו שגיאה בכתבה שמדווחת על המאמר. יש מאמר משנת 1995 שדווקא מראה שבתה יש מרכיבים טובים שעוזרים לשמור על השן. הבעייה בשתיית תה, לפי הקישור שנתתי למעלה, היא בסוכר שבו. |
|
||||
|
||||
סביר להניח שמאמר פשוט חדש מדי. לוקח זמן עד שהמאמר מגיע לאתרים המקצועיים. ראיתי את המאמר מצוטט גם באתר כלשהו באנגלית, אבל המקורי (או לפחות תקצירו) טרם מופיע ב Pubmed. |
|
||||
|
||||
צודקת, איך לא חשבתי על זה. לוקח להם איזה שבוע-שבועיים להופיע. |
|
||||
|
||||
בינתיים גם עדכנו אותי פה שמדובר בהשפעות שונות. החומציות שוחקת את האמייל, בעוד הסוכרים מסייעים, לאחר שחיקת האמייל, להתפתחות העששת בעזרת רובד החיידקים (מקווה שלא בלבלתי את זה יותר מדי). לכן להשרות שן בכוס קולה למשך מספר ימים באמת לא מסמלץ את תנאי האמת, אבל יש קשר בין החומציות לבין הנזק לשיניים, ולפי מה שנכתב באותם מאמרים סוגים שונים של תה שלהם רמת חומציות שונה השפיעו באופן שונה על שחיקת האמייל. נשאר למדוד (ואולי את זה מדדו במחקר שצוטט) מה קצב שחיקת השן עקב חומציות בצריכה מקובלת של משקאות חומציים ביחס לשחיקה ממקורות אחרים, וכיצד ניתן למזער את השפעה. באחד המקורות שקראתי שהמליצו לא לשתות משקאות חומציים ברצף אלא ''לשטוף'' את החומציות מהשיניים על ידי שתיית מים. |
|
||||
|
||||
אולי זה ישכנע אתכם שיש משהו בנושא ההשפעת החומציות במשקאות שונים על האמייל (על אף שנציג תעשיית המשקאות חושב שמדובר בשטויות)? במאמר שלהלן הדגש הוא על משקאות ספורט ואחרים, ונאמר שהם משמעותיים אפילו יותר ממשקאות קולה, כלומר מובלע ומקובל בקרב חוקרים ורופאי שיניים שמשקאות קולה אכן מזיקים. המאמר מופיע גם באתר מקצועי |
|
||||
|
||||
הניסוי מצביע על נזק מצטבר(גם מניסויים אבסורדיים אפשר ללמוד) |
|
||||
|
||||
זה סתם שטויות: כל חומצה (לימון למשל) תעשה את זה עם מספיק זמן. |
|
||||
|
||||
חבל שבאתר רופאי השיניים בישראל לא מסכימים איתך. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |