|
||||
|
||||
לא, אין לי שום כוונה להחזיק קולה בפה במשך יומיים. התכוונתי שהניסוי בו משרים שן בכוס קוקה קולה, או משקה תוסס אחר, למשך יומיים שאחריהם השן מתעכלת (על-פי שכ''ג היא לא) הוא ניסוי לא רלוונטי כי קוקה קולה לא עומדת בפה במשך יומיים. הבעייה עם הקוקה קולה, עפי האתר שקישרתי אליו למעלה, היא לא עם החומציות והגזים שלה, שמשותפים גם למשקאות דיאט, אלא הסוכר שנדבק לשיניים. על פי אותו קישור משקאות תוססים לא ממותקים בסוכר אינם גורמים לאותם נזקים. |
|
||||
|
||||
נדמה לי שמה שחסר כאן זו בדיקה האם השחיקה עקב חומציות, בתנאי החשיפה של הפה, היא משמעותית וקרובה לסדר הגודל של השפעת הסוכרים. למישהו יש גישה ל-Journal of Dentistry (שמוזכר בקישור של האיילת המתפתלת ל-ynet: http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2610694,00.h... ) ויוכל לבדוק עבורנו מה ההשפעה של החומציות בתנאי החשיפה ומה, למשל, הקצב שבו היא שוחקת את אמייל השן, מול קצב הפגיעה בשל הסוכר שנדבק לשיניים? ואם הסוכר לא שוחק את האמייל, אז צריך להרכיב איזה "מדד נזק" ולהשוות אותו עבור שני המקרים. |
|
||||
|
||||
מוזר, חיפשתי בmedline עם השורה Journal of Dentistry [ta] tea, כלומר חיפוש של כל המאמרים מ Journal of Dentistry עם המילה תה. ב 2005 התפרסמו רק שניים, ושניהם לא קשורים לנושא. או שאני לא מחפש טוב, או שיש איזו שגיאה בכתבה שמדווחת על המאמר. יש מאמר משנת 1995 שדווקא מראה שבתה יש מרכיבים טובים שעוזרים לשמור על השן. הבעייה בשתיית תה, לפי הקישור שנתתי למעלה, היא בסוכר שבו. |
|
||||
|
||||
סביר להניח שמאמר פשוט חדש מדי. לוקח זמן עד שהמאמר מגיע לאתרים המקצועיים. ראיתי את המאמר מצוטט גם באתר כלשהו באנגלית, אבל המקורי (או לפחות תקצירו) טרם מופיע ב Pubmed. |
|
||||
|
||||
צודקת, איך לא חשבתי על זה. לוקח להם איזה שבוע-שבועיים להופיע. |
|
||||
|
||||
בינתיים גם עדכנו אותי פה שמדובר בהשפעות שונות. החומציות שוחקת את האמייל, בעוד הסוכרים מסייעים, לאחר שחיקת האמייל, להתפתחות העששת בעזרת רובד החיידקים (מקווה שלא בלבלתי את זה יותר מדי). לכן להשרות שן בכוס קולה למשך מספר ימים באמת לא מסמלץ את תנאי האמת, אבל יש קשר בין החומציות לבין הנזק לשיניים, ולפי מה שנכתב באותם מאמרים סוגים שונים של תה שלהם רמת חומציות שונה השפיעו באופן שונה על שחיקת האמייל. נשאר למדוד (ואולי את זה מדדו במחקר שצוטט) מה קצב שחיקת השן עקב חומציות בצריכה מקובלת של משקאות חומציים ביחס לשחיקה ממקורות אחרים, וכיצד ניתן למזער את השפעה. באחד המקורות שקראתי שהמליצו לא לשתות משקאות חומציים ברצף אלא ''לשטוף'' את החומציות מהשיניים על ידי שתיית מים. |
|
||||
|
||||
אולי זה ישכנע אתכם שיש משהו בנושא ההשפעת החומציות במשקאות שונים על האמייל (על אף שנציג תעשיית המשקאות חושב שמדובר בשטויות)? במאמר שלהלן הדגש הוא על משקאות ספורט ואחרים, ונאמר שהם משמעותיים אפילו יותר ממשקאות קולה, כלומר מובלע ומקובל בקרב חוקרים ורופאי שיניים שמשקאות קולה אכן מזיקים. המאמר מופיע גם באתר מקצועי |
|
||||
|
||||
הניסוי מצביע על נזק מצטבר(גם מניסויים אבסורדיים אפשר ללמוד) |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |