בתשובה לאורי פז, 11/07/04 15:15
היחס אל השבת היהודית 232526
אז אתה מסכים שהאוניברסליות שייחסת לשבת היא רק עניין צורני ובמהות והתוכן אין קשר בין השבת היהודית ל"שבת" של שאר העולם?
היחס אל השבת היהודית 232532
ד"י מכובדי, ממתי לענייני צורה וזמן אין כל משמעות אוניברסלית?
יש גם צורות חיקוי אוניברסליות התואמות במהות ובתוכן. כך למשל, הפוריטנים האנגלים והאדוונטיסטים של היום השביעי, שהעתיקו את מצוות השבת כמעט במלואה.
היחס אל השבת היהודית 232545
א''פ יקירי,
ראשית אציין שהפער בין הטענה המקורית שלך שאלמלא היהדות הנחילה לעולם את יום המנוחה השבועי היה העולם עובד עצמו לדעת, והטענה העכשיות שהיהדות צבעה את ימי המנוחה של תרבויות העולם ב''אחת לשבוע'' (כשאת הטאצ' הסופי מעניקים הנצרות והאיסלאם שקבעו את הימים ראשון ושישי כימי המנוחה) רחוקות זו מזו כמזרח ממערב.

שנית, אם תטען שענייני צורה חשובים הרי נוכל לטעון נגדך שהבבלים (או מי שזה לא יהיה) הנחילו ליהודים את השפאטו שכן הדמיון הצורני בין שני המנהגים גדול מספיק כדי לבטל את טענת המקוריות של השבת.

אתה לא יכול להחזיק בשתי הטענות בו זמנית (הייתי שולח אותך ללמוד קצת לוגיקה למען העשרת עולמך האינטלקטואלי אלא שעקיצות אישיות מסוג זה הן למטה מכבודי ואינן תורמות לדיון).
או שהשבת היא אוניברסלית או שהיא יחודית.
היחס אל השבת היהודית 232571
ד"י מכובדי,

ראשית כל, מהאינטלקטואל המזהיר ג'ורג' שטיינר למדתי ש"לטוב ולרע, רומא ומֶכּה הן בנותיה (בנות קוטלות אִמן?) של ירושלים". בנות סוררות אלה לימדו את צאצאיהם שיש לאמץ את מנהגי היהודים, בין השאר, בהנחלת יום מנוחה בסופי השבוע. ומאחר והחלוקה השבועית שלהם שונה מהחלוקה של הלוח העברי, פלא שימי סוף השבוע שלהם הפכו לימי המנוחה האוניברסליים בימי שישי וראשון?! ובאומרי "אוניברסליים" כוונתי למיליארדי הנוצרים והמוסלמים על רחבי הגלובוס. לא כולל יהודים, כמובן...

שנית, על השפאטו, אם לא עקבת לאורך הדיון הנוכחי, כבר נשפך פה דם ועצמות אדם עפו לחלל האוויר. והנה מתברר שגם לדעת החוקרים המוערכים על החילונים, אין קשר של ממש בין השאפטו לשבת היהודית. ויש אפילו שסבורים שאין כל קשר. וראה: תגובה 229473.

שלישית, השבת היא כאמור פרדוקסלית: היא אוניברסלית מצד אחד והיא ייחודית מצד שני. קיים כמובן הבדל בין-תוכני של ימי המנוחה במיקרו, אבל במקרו אין הבדל של ממש, ומדובר בימי מנוחה שבועיים אשר מקורם בעשרת הדיברות.
היחס אל השבת היהודית 232594
אם אין הבדל במקרו, אז למה השבת של היהודי האורתודוכסי בכל זאת שונה מהותית מהקניון והים‏1 ?

_________
1 ונזכור שקיימות עוד צורות רבות לבילוי של יום המנוחה השבועי.
היחס אל השבת היהודית 232597
א"פ מחמלי,
ראשית כבר אמרנו כי אין דין השבת הנוצרית והמוסלמית כדין השבת היהודית וודאי שחסרה היא את הפנים המוסריות של זו המקורית, השבת הנוצרית היא שבת של קמפינג ושופינג בעוד שזו שלנו היא שבת קודש זכר ליציאת מצריים וסמל לבחירת השם בעמו ישראל. זו היא מהותה של השבת היהודית וכל השאר שבה הוא קישוט ותו לא, האם יש לעוד עם שבת כזו? לא.

למה דומה הדבר? לאדם שלובש בגדי צדיקים ביום הכיפורים אך טומן ידו בצלחת נותן עינו בכוס ומלכך את הפינכה בשאר הימים. האם הוא צדיק? ודאי שלא. ואם רשע זה, אף לא יטען כי צדיק הוא ולא יתהדר בצדיקותו המדומה אלא יתנכר לה ואף יבעט בצדיקים האמיתיים ויגדף אותם כמו שעושים גויי העולם לעם ישראל? על אחת כמה וכמה שרשע הוא.

ומה מנסה אתה לעשות? אתה דומה לצדיק בעוט ומגודף שמנסה ללמד זכות על הרשע ולומר כי, צדיק הוא, אם לא במהותו אז בניחוחו שכן לובש (הרשע) בגדי צדיקים ביום הכיפורים.

ברור לכל עין שהגויים אימצו את השבת האלילית, השפטו אם נירצה, צבעו אותה בקדושת היום השביעי שגנבו מהיהדות, והתיימרו להביא בשורה לעולם, אלא שעם השנים שכחו הגויים מאין באו וירקו פעם אחר פעם לבאר ממנה ינקו לשד אם רוחני. ועל כן אין שבתנו שבתם, ששלנו מלאה קדושה ושלהם כולה חול, חול צבוע בצבעי קדושה, אך חול נשאר חול נישאר חול.

שנית, אינני יודע מי הם אותם חוקרים המכובדים ומקובלים על גדולי החילונים אלא שאני בעיני המפוקחות עד גועל לא מצליח למצוא הבדל משמעותי בין השבת האלילית לשבת הנוצרית בעוד שבין שתי אילו ובין השבת הקדושה שלנו פעורה תהום של ממש, על כן מתרעם אני על טענתך כי שבתם ושבתנו אחת היא.

שלישית, בהשראתך הצלחתי להוציא ממקלדתי סיגנון ייחודי ואפייני, ססגוני ויומרני, מגוכך וטפשי ועל כך מודה אני לך מאוד. ועתה אלך ואכתוב לי מעשיה אוילית ואחלוק אותה עם חברי.
בעוד מספר ימים תוכל לראות את תוצאות הדיון הזה בכתובת
אלא ששומר נפשו ירחק מהשיקוץ המבחיל שבאתר ההוא ויותר טוב שלא תקליק ואם תקליק, אל תיקרא ואם תיקרא, אל תבין ואם תבין, אל תפנים ואם תפנים, אל תספר לאף אחד.

עלה והצלח ידידי.
:-) :-) :-) 232602
טענו ברצינות והודה לו בליצנות 232618
טענו ברצינות והודה לו בליצנות 232718
טוב, הנה תשובה רצינית יותר. מהי השבת היהודית?
1. ברכה וקדושה, כמו שנכתב "ויברך אלוהים את היום השביעי ויקדש אותו". הברכה והקדושה כפי שנכתב חלות על היום השביעי, כלומר מי ששובת שבתו ביום הראשון או השישי בשבוע אין לו את הברכה והקדושה.
2. "קודש זכר ליציאת מצריים" כפי שאומרים בברכת השבת. הגויים שלא מזכירים את יציאת מצריים ובכלל לא יצאו ממצריים, שבתם חזרה את הפן הזה.
3. זכר לבחירת האל בעמו ישראל "כי בנו בחרת ואותנו קידשת מכל העמים" גם כאן, לגויים אין את הפן הזה.
4. שביתה ממלאכה, לא מנוחה, לא המנעות ממאמץ אלא המנעות ממלאכה. אם אני מארח חברים לסעודת שבתוצריך להביא כיסאות מהשכן שגר חמש קומות מעלי, אני אעלה וארד במדרגות כשאני נושא כיסאות, מאמץ גדול, אם המהות של השבת הייתה המנוחה ולא השביתה הייתי עולה ויורד במעלית אבל אין בין מנוחה לשבת אלא קשר עקיף.

עכשיו מהי השבת של הגויים? יום שבו מותר לעשות מלאכה (מה שמוגדר על פי ההלכה כמלאכה, פעולות כמו הדלקת אש, הרתחת מים, קריעת ניר טוואלט ותלישת שערות מהאף אגב חיטוט נמרץ), נהוג שלא להתאמץ (אלא אם אתה נוהג לעסוק בספורט במהלך השבת וגם אז אחרי המאמץ לרוב תבוא מנוחה).

אז עם מה נשארנו? הנקודה הכי שולית, עניין המופע השבועי. לקתולים יש מנהג של אכילת דגים בימי שישי. סבתא שלי מכינה חריימה לארוחת ערב שבת. האם אתה יכול לטעון שהנצרות הקתולית היא המקור למנהג היהודי של הקידוש? מבחינה צורנית הם דומים (אכילת דג פעם בשבוע ביום שישי) זה לא מספיק כדי להראות יחס מקור והעתקה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים