לא ודי 151278
מחוסר ברירה עניתי "לא, כי אין לי מספיק כסף". אבל מהגוף הפסאודו-מדעי המתקרא מערכת האייל הייתי מצפה שיחשבו על אפשרות נוספת.

למשל סתם "לא, כי כבר קניתי ספרים השנה במאות שקלים". או "לא, כי אין לי מספיק זמן". או "לא, כי אני בקושי מספיקה לקרוא את הנשיונל ג'יאוגרפיק". או "לא, כי ממתינים לי 10 ספרים על המדפים". או "לא, כי אני עסוקה בלקרוא את האייל". אז הייתי יכולה, בשקט, לסמן את כל התשובות.
לא ודי 151388
ומה עם "לא, כי אני לא גרה בארץ"? שוב מקופחים איילי החו"ל.
מצד שני, כולם כבר יודעים שאני לוקחת ספרים רק מהספריה של הבניין.
לא ודי 151389
המשאל בכלל התכוון לשבוע הספר בסן פרנסיסיקו...
בעלי הזכרון החד בינינו 151394
יודעים שאת מקבלת ספרים מהארץ באמצעות אמא שלך. ובכן, בקשי ממנה לענות על הסקר במקומך.
בעלי הזכרון החד בינינו 151456
בעלי זכרון חד? באייל? האתר המתיימר להיות "אתר הגיקים הסנילים"?
לא ודי 151432
את יכולה לקנות באינטרנט. יש להם מבצעים עם מחירים זולים יותר מאשר בחנויות ובדוכנים. כדאי מאוד להשוות מחירים בין אתרים עבור כל ספר שמעונינים לקנות כי בכל אתר זה משתלם עבור ספר אחר.
לא ודי 151438
טוב, כמו ששכ"ג זכר, ספרים בעברית אמא שולחת. ספרים באנגלית אני קונה באליבריס, או לחילופין לוקחת מהבניין.

אני לא יודעת איך עובד העניין בארץ (האם יש אנשי אקדמיה החיים בארץ בקרב הקוראים?), אבל כאן, מרצה באוניברסיטה יכול להזמין אונליין עותקי חינם של ספרים מקצועיים היישר מההוצאה. אין דבר יותר כיפי מלבדוק את תיבת הדואר במחלקה ולמצוא שלושה ספרים חדשים מחכים לי.
הכיף האמיתי הוא שהזמנה כזו לוקחת חודש-חודשיים, ואז אני כבר שוכחת מה הזמנתי, כך שבכל פעם אני מופתעת מחדש למצוא ספר אהוב במיוחד מחכה לי בתיבה (אח, תענוגות הסניליות).
לא ודי 151513
עובד גם בארץ. (לא יודע אם גם מטעם הוצאות הספרים העבריות; לא רלוונטי בתחום שלי).

עם זאת, צריך לזכור מה היא הסיבה לנחמדות הזו של הוצאות הספרים לאנשי אקדמיה. פיינמן התייחס למקרים קיצוניים של התופעה באחד מספריו (Surely You're Joking, כנראה, אבל בעלעול זריז לא מצאתי את ההתייחסות).
לא ודי 151516
...פירוט?
לא ודי 151519
המטרה היא שהספרים יכללו בסילבוס, וספריית האוניברסיטה תזמין עשרות (מאות) עותקים.

פיינמן מספר (מהזיכרון הרעוע שלי) שהיה חבר בוועדה שהמליצה על ספרים למערכת החינוך האמריקאית - וכאן כבר מדובר במליוני עותקים. אז כמובן, טובות הנאה וכאלה, אבל השיא היה כשקיבל הביתה עותק של ספר, עם כריכה מרשימה, והדפים - לבנים. כשהתקשר לברר מה קרה, גילה שההוצאה לא הספיקה לסיים את הספר, אבל הוא יהיה מוכן עד תחילת שנת הלימודים. אולי אתה מוכן להמליץ עליו בכל זאת? תראה איזו כריכה נהדרת!
במקרה פתחתי בדיוק בעמוד הנכון 151521
עמוד 276 ואילך בגרסה העברית של "אתה ודאי מתלוצץ מיסטר פיינמן".

אם מישהו מחפש המלצה לשבוע הספר - כדאי.
במקרה פתחתי בדיוק בעמוד הנכון 151523
מספר הפרק היה יכול להועיל יותר...
במקרה פתחתי בדיוק בעמוד הנכון 151528
לו היה כזה... אם זה עוזר, שם הפרק ''אל תסתכל בקנקן''.
במקרה פתחתי בדיוק בעמוד הנכון 151534
אה - תודה. במקור זה הולם יותר: Judging Books by Their Covers. כמו שבטח שמת לב, מה שתארתי לעיל לא היה מדויק, אבל גם לא רחוק מהמצב המתואר בספר: אחד הספרים נשלח להערכה כשהוא ריק. מרבית חברי הוועדה נתנו לו ציון – מבלי לשים לב לכך שהוא ריק... והציון המשוקלל נקבע תוך חישוב הממוצע של אלה ש*נתנו* ציון. אלה שגילו שהספר ריק, ופשוט לא נתנו לו ציון, לא השפיעו לרעה על התוצאה.
במקרה פתחתי בדיוק בעמוד הנכון 151539
אופס. אפשר למחוק את זה-תגובה 151537
מרפרפים ומחווים דעה 151537
פיינמן ישב בוועדת תוכניות הלימודים של קליפורניה ותמיד הדירוג שלו לספרים שנבחנו היה שונה משאר החברים.
די מהר הם גילו שדעתו מנומקת משלהם, ונשענו עליו בקביעה איזה ספר שווה. הספר שעוד לא היה מוכן היה חלק מסדרה של שלושה, שפיינמן קרא שניים מהם, כששאלו אותו לחוות דעתו אמר שהשניים טובים אבל את השלישי טרם קיבל.
האיש ממחסן הספרים היה בפגישה והסביר שלא שלח את הספר כי קיבל מהמו"ל רק כריכות עם דפים ריקים. המו"ל מתנצל מקווה שישקלו את הסדרה כולה, למרות שהשלישי יגיע באיחור.
המבוכה התעוררה כי שישה מעשרת חברי הוועדה דירגו בציון את הספר הריק (לעומת 8,9 מדרגים לספרים אחרים). כנראה שבאו לישיבות בהן המול"ים הסבירו על הספרים. פיינמן היה היחידי שהתעלם מהמלצות ופשוט קרא את הספרים.
ספרי "המתמטיקה החדשה" היו גרועים דיים בעיניו, אך כשהתחילו לעבור על ספרי המדע למערכת החינוך הוא התייאש והתפטר מהוועדה.
מרפרפים ומחווים דעה 151838
מצב ספרי הלימוד באוניברסיטאות הוא גם כן לא משהו. כפי שקראתי במאמר, שפורסם בכתב העת "The Mathematical Intelligencer," וכפי שראיתי בעצמי, בעוד שפעם ספרי לימוד היו קטנים, בהירים, ובכל מקרי ענייניים, גם אם היו מעט קשים להבנה, היום הספרים גדולים, גדושים באיורים מיותרים ועיצובי-דפים חסרי-קשר, חסרי מיקוד ועניין, והעיקר, יקרים עד מאד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים