|
אין לי עמדה כללית מגובשת, בעיקר מכיוון שאני מרגיש שעדיין חסרה לי הבנה עמוקה יותר של ההקשר ההיסטורי והחברתי של הסכסוך, אך אני יכול להעיר כמה הערות:
- המאבק של אלמנטים מסוימים בקהילה הבאסקית לעצמאות מדינית הוא לגיטימי, שכן ניתן להגדירם כעם מכל הבחינות, וניתן לקשר אותם באופן היסטורי רציף עם איזור גיאוגרפי מסוים. על כן, לפי זכות ההגדרה העצמית, יש להם זכות לגוף ריבוני משלהם. - מעשי הטרור של ארגון ETA הם פסולים מכל וכל, ואינם מקדמים את המטרה (הלגיטימית, כאמור) של השגת עצמאות מוחלטת לעם הבאסקי. - יחד עם זאת, מעשיה של ETA לעתים כן עומדים בסטנדרטים בינלאומיים, שכן על פי רוב הם נוטים לפגוע בבעלי תפקידים רשמיים (שוטרים, חיילים, פוליטיקאים וכו'). - יחד עם זאת 2, נדמה לי כי אין תמיכה פופולרית ממשית לדרישה הבדלנית, בעיקר בשל מצבו הכלכלי הטוב-יחסית של האיזור, כמו גם החופש התרבותי והאוטונומיה התחיקתית הרחבים שמעניקה חוקת ספרד, הנמצאת בשורה הראשונה של הדמוקרטיות בעולם מבחינת שמירה על זכויות טבעיות ונרכשות. (ובואו לא נשכח את עניין האיחוד האירופאי, שהתנתקות ממנו בשלב זה היא צעד מטופש ביותר, התאבדותי כמעט) - מבחינה זו, ETA פועלת מכוח האינרציה האלימה בלבד (הם התחילו בכלל בתור ארגון מרקסיסטי-טרוצקיסטי, ועברו שינויים רבים לאורך השנים), ומספר פעיליה הממשיים קטן מאוד. - ממשלות ספרד הדמוקרטיות טיפלו בשנים האחרונות בדרישות הבאסקיות בכלל, ובמחתרת הטרוריסטית ETA בפרט, בצורה יוצאת דופן וראויה לציון לטובה (עם כמה יוצאי דופן מגונים. בעיקר התנהגות קשה של שוטרים ואנשי "גווארדיה סיביל") שימו לב כי אין הפצצות בלתי-אחראיות על בילבאו, או סגר מתמשך על סן-סבסטיאן, למרות שגם משם יוצאים "מחבלים" מזה 30 שנה, ואף פי שניים זמן זה. כמו כן, מטפלת ממשלת ספרד באיום הטרוריסטי בצורה שקולה, ונצמדת למאבק משפטי הגון ורציני כנגדו. קרי: תפיסת אנשים הקשורים לטרור, שפיטתם, וענישתם על פי חוק. לא חיסולים "ממוקדים", לא מעצרים סמי-חוקיים ללא הגבלת זמן על פי חוקי משטר צבאי, לא מיליציות אזרחיות חמושות העושות "צדק" על פי ראות עיניהן, ולא שליחת כוחות צבא לדיכוי האוכלוסייה האזרחית התמימה.
התוצאות ניכרות - המאבק האלים לעצמאות לא זוכה לתמיכה פופולרית בחבל הבאסקים (היה אפילו משאל עם בנושא זה לפני מספר שנים, כמדומני), ו-ETA נותרת מנותקת מיכולת השפעה אמיתית, שכן ארגון טרור *חייב* תשתית תמיכה בקרב העם שלו כדי להשיג מטרותיו.
יכול להיות שדילגתי על עניין או שניים, ואולי אחזור לעשות השלמות.
|
|