בתשובה לkozmo, 20/10/22 20:47
סקרים רבותי,סקרים ! 752868
1. לדתיים מכל הסוגים יש ביחד 27-28 מנדטים, בזמן שלערבים מכל הסוגים, שהם קבוצת אוכלוסיה כמעט באותו גודל, יש ביחד רק 8, וגם זה רק אם שתי המפלגות תעבורנה את הרף.
א. שיעור ההצבעה בקבוצה אחת כפול מהשניה
ב. ההפרש הוא מסורתיים וחילונים שמצביעים למפלגות דתיות.
ג. זה עוד יותר גרוע כי כל המפלגות הדתיות נשמעות לרבנים (כל אחת והרבנים שלה).
ד. אני חושב שמנדט-שניים יחזרו בקלפי מבן גביר לליכוד, אבל מה אני מבין.

2. חיילי הסער התיישבו לליברמן על המשבצת ושתו לו מנדט. הוא נשאר פחות או יותר עם הבייס דובר הרוסית.

3. אם אני סופר שמרנים מול ליברלים השמרנים מנצחים בענק.

4. 11 מפלגות עוברות כרגע את אחוז החסימה. מה היתה בדיוק התועלת להעלות אותו? נגיד שהיו עוברות 14 ולא 11, האם היה יותר קשה להרכיב קואליציה?
סקרים רבותי,סקרים ! 752876
1. קשה להסיק מהסקרים הללו את רמת 'דתיותם' ככל שהיא קיימת בקרב מצביעי ש"ס או הציונות הדתית ובוודאי בעידן אב"ג שמלקט מנדטים ממקורות שטרם אובחנו בהעדר תוצאות אמת. אני חושב שאב"ג הוא מקרה קיצון המייצג מציאות פוליטית המונעת נטו מהפחדים הקמאיים מהערבי המוגדר כאויב הן על ידי הממסד והן ע"י הפרקטיקה הפוליטית-בטחונית.

אני רוצה להזכיר לך שהדילמה הפוליטית בדבר השותפות הפוליטית מי מבין הקבוצות חרדים/ערבים, קיבלה הכרעה ‏1 בקרב מצביעי שמאל/מרכז בעת הקמת ממשלת בנט-לפיד. 2 הקבוצות הללו מנטרלות אחת מהשניה את כוחן הפוליטי וזאת על רקע הפיצול הפוליטי שהחרדים הולכים עם הימין והערבים הולכים השמאל. זהו הסדר פוליטי שנח לכל הצדדים ואין ערובה שהיא תחזיק תמיד, שכן רעם בקונסטלציה כלשהי כן מסוגלת לחבור לנתניהו עם בן גביר לו יהיו לו 61 גם בלעדיהם. כמדומני שסמוטריץ טען שניתן לצרף את רעמ אבל לא כשהם חלק מה61.

1ג. לא חושב שיש כיום ציות לרבנים בקרב המגזר החרדי, מהסיבה הפשוטה שהרבנים 'שמצייתים' להם מתו מפאת גילם. שס ביצעה שידוד מערכות ונהפכה או מתיימרת לההפך למפלגה חברתית. כי גם היא מבינה שלתחזק דמות שאינה בין החיים, זה עניין זמני ביותר. אם אין יותר מר"ן, אז הציבור הספרדי הדתי מפנים שסופו של המרן הוא גם סוף הסיפור, מה גם שגם אלו שנכנסו לנעליו מתים עוד בטרם הציבור 'המציית' מבין מיהם בכלל. אצל האשכנזים הליטאים המצב גם מסובך ואצל החסידים הם מראש מצייתים רק למי שמשלם. יתכן וגם אב"ג שותה אותם ומנצל את משבר ההנהגה בקרב המפלגות החרדיות.

4. למי יש אינטרס פוליטי להורדת אחוז החסימה?
-----
1 אולי הכרעה בלית ברירה או הכרעה שבעצם הייתה מתבקשת לאור התהום הפוליטי ערכי שבין הצדדים או שההתנתקות היא חד צדדית מהחרדים עוד בטרם הקמת ממשלת בנט לפיד.
סקרים רבותי,סקרים ! 752881
האינטרס הפוליטי להורדת אחוז החסימה הוא בר חלוף, רק אם מפלגה מהגוש שלך לא עוברת. לעומת זאת האינטרס הפוליטי של המפלגות הגדולות להגדיל את אחוז החסימה הוא עקבי.

האינטרס האמיתי של הורדת אחוז החסימה הוא דמוקרטי- זכות היסוד לבחור ולהבחר.
כאשר אחוז החסימה גבוה מפלגות קטנות שלא תמיד יש מספיק חפיפה במטרותיהן נאלצות לרוץ יחד. אם רציתי לתת את קולי לאחת מהן, ואני סולד מהמטרות של השניה, הזכות שלי לבחור ולהיות מיוצג נפגעת.
ככל שיותר קולות ניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה אלו שכן נבחרו מייצגים פחות את רצון הבוחר.
ככל שאחוז החסימה גבוה יותר הוא יוצר מכשול בפני מפלגות חדשות וקטנות, שכן מפלגה שלא עוברת את אחוז החסימה בסקרים עלולה להכנס לספירלת מוות בה מי שהתכוון לבחור בה יבחר במפלגה אחרת רק משום שהוא לא רוצה לבזבז את הקול שלו.
סקרים רבותי,סקרים ! 752889
למה שתהיה בכלל אחוז חסימה בעידן די מתקדם שבו הדמוקרטיה יכולה לבוא לידי ביטוי עם 2 מפלגות או מספר מפלגות שלא יפחת מ-‏2 ולא יעלה על מספר בעלי הזכות להבחר?

מהו הטעם האמיתי לחסימה? טכנית? עודף בירוקרטיה/טופסולוגיה? או חוסר מקום לאכלס בית מחוקקים שכזה?
סקרים רבותי,סקרים ! 752890
העלו את אחוז החסימה בנסיון לסלק את המפלגות הערביות. מאז כל ניסיון להוריד חזרה נכשל, בגלל שמרנות של המפלגות הנוכחיות.
סקרים רבותי,סקרים ! 752895
גם 'פיצול הפתקים', מה שמכונה ' גם וגם' בוטל מאז זינוק ש"ס ל-‏17. זהו חרב פיפיות לדעתך?
סקרים רבותי,סקרים ! 752891
אתה לא רואה קושי אפשרי ביצירת קואליציה כאשר יש בכנסת 120 מפלגות?
סקרים רבותי,סקרים ! 752892
עם 30 מפלגות היית מסתדר?
סקרים רבותי,סקרים ! 752894
והרי אפילו אם אחוז החסימה יהיה מינימלי (חבר כנסת אחד לצורך הענין), יהיו הרבה פחות מ-‏120 מפחגות שיעברו את אחוז החסימה, אז למה זו דוגמה מעניינת?
סקרים רבותי,סקרים ! 752898
ע"ע "א̶עד אבסורדום" ככלי רטורי, לא מתמטי/לוגי.
סקרים רבותי,סקרים ! 752900
זה עובד לשני הכיוונים. אתה לא רואה קושי אפשרי ביצירת מערכת פוליטית כאשר יש בכנסת רק מפלגה אחת (או פחות)?
סקרים רבותי,סקרים ! 752902
ראשית, לא, אני לא רואה. שנית, אם אתה כן רואה אני מסכים לא להעלות את אחוז החסימה אל מעבר ל-‏50.
סקרים רבותי,סקרים ! 752903
שוכנעתי.

אני בעד להעלות את אחוז החסימה אל מעבר לגבול השרירותי של 100% מכלל הקולות הכשרים שנמנו בבחירות.
סקרים רבותי,סקרים ! 752897
באווירה הפוליטית של השנים האחרונות בה ח״כים בודדים יכולים לקפוץ ממפלגה למפלגה ואפילו ממחנה למחנה בלי טיפת בושה, המצב הקיים הוא לא חמור כמו כנסת עם 120 מפלגות, אבל הוא לא מאוד רחוק מזה.
אילוץ אחוז החסימה אמנם מאלץ מפלגות שבסיכון של לא לעבור את אחוז החסימה להתאחד ולרוץ לכנסת כרשימה אחת, אבל אחרי הבחירות הרשימות מתפוררות חזרה לחלקים מהן הורכבו וכל חלק (או אפילו ח״כים בודדים) פועל איך שמתחשמק לו. אז במה הועיל לנו אחוז החסימה בכלל? איך זה מוסיף יציבות למערכת? זה רק מוסיף אי ודאות בה המצביעים לא ממש יכולים לדעת מה יעשו עם הקול שלהם אחרי הבחירות.
סקרים רבותי,סקרים ! 752899
אם כך כדאי לחשוב איך לתקן את המצב שמאפשר אותן קפיצות, איחודים, פילוגים וכד', לא איך להחמיר אותו. בנוסף, כפי שכל בחירות מוכיחות לא כל הקטנות מתאחדות לפני הבחירות כי מגלומנים רבים (זליכה, למשל) לא מוכנים לחלוק את התהילה.
סקרים רבותי,סקרים ! 752904
עד 120!

אם כבר, יש שיטות שבהן אין בהכרח אחוז חסימה, אבל יש בונוס לרשימה שקיבלה הכי הרבה קולות. זה מעודד התאחדות. לדוגמה, חלק מהצעה של המכון הישראלי לדמוקרטיה הוא שראש הסיעה הגדולה ביותר לאחר הבחירות מקבל אוטומטית את ראשות הממשלה, ובנוסף הצבעת אי אמון מחייבת רוב מוחלט (כלומר: של 61).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים