אז מה היה לנו ב2018? 703259
את הספרים החשובים והמעניינים שקראתי ב208 ניתן לחלק ל3 קטגוריות, חמישה ספרים לכל קטגוריה ברוח תגובה 696747 :

קורט וונגוט
בעוונותי, רק השנה קראתי את ספריו של הציניקן האמריקאי הגדול, יורשו של מארק טווין במאה ה20. ספריו המאוחרים טרחנים אבל ספריו המוקדמים מהווים את מיטב כתיבתו. אלה ספריו הטובים ביותר לפי סדר כתיבה כרונולוגי:

נגן פסנתר - ספרו היחיד של וונגוט שהוא מד"ב פאר-אקסלאנס וגם היחיד שלא תורגם לעברית. דיסוטופיה בנוסח האקסלי, אורוול ובראדבורי עם ניצני הכתיבה הסאטירית שיאפיינו את כתיבתו של וונגוט בהמשך.

הסירנות של טיטאן - הראשון מספריו של וונגוט המשתמשים במד"ב לצרכים סאטירים ואלגוריים בכתיבה על החברה האמריקאית של סוף שנות ה50 ושימוש בעלילה רב-גונית ומשעשעת. כאן הסאטירה היא בעיקר נגד הקונפורמיזם והדת.

אמא לילה - ספרו המרתק ביותר של וונגוט על אמריקאי ששיתף פעולה עם הנאצים במלחמת העולם השנייה ונשפט בישראל לצד אדולף אייכמן. אחד משני ספריו הטובים ביותר של וונגוט.

עריסת חתול - עוד מד"ב אלגורי על סכנת המלחמה הגרעינית וסאטירה על הדת. מזעזע ומיוחד.

בית מטבחיים 5 - ספרו הטוב והיחודי ביותר של וונגוט. אלמנטים מד"בים וזכרונות אוטוביוגרפים ממלחמת העולם השניה שבסופה היה וונגוט שבוי בדרזדן וחווה את הפצצתה. וכמובן התגובה האדישה לכל מוות, "ככה זה", כתרגומו של יורם קניוק ל"so it goes".

סיפורת
רומן אמריקאי עכשווי, קלאסיקות אנגליות ואמריקאיות וישראלי אחד מהווים אוסף מהנה מאוד של סיפורת.

הניקס - נייתן היל - רומן אמריקאי עכשווי על צעיר שאימו שנעלמה למשך שנים רבות, חוזרת לחייו לאחר שביצעה פשע. העבר המשפיע על ההווה תמיד היה חומר טוב לרומנים וזה אחד הבולטים שבהם העוסק בנושא זה.

חוות קולד קומפורט - סטלה גיבונס - הספר הטוב ביותר שקראתי לאחרונה לצד מוות הוא שם המשחק מתגובה 696747 . צעירה אנגלית חסרת ממון שהתייתמה מהוריה עוברת לגור בחווה של קרוביה ומשנה את חייהם. לא העלילה היא העיקר כאן אלא ההומור האנגלי, האווירה של שנות ה30 שבהן נכתב הספר ודמותה של הגיבורה הנבונה פלורה פוסט העומדת בשורה אחת עם אימוגן וג'יין אייר.

האיש שהתאהב במוות- לואיס ברוֹמפילד - נובלה נוארית המתרחשת בעיצומה של מלחמת העולם השנייה עם האפי אנד בניגוד לצפוי. מה יכול להיות טוב מזה? באותה הוצאה התפרסמה גם עוד נובלה של לואיס ברומפילד - מוות במונטה קרלו, טובה פחות מזאת אך גם ראויה והמלון הכחול של סטיבן קריין. אך מכיוון שזו היצירה הטובה ביותר באנתולוגיה הסיפור האמריקאי הקלאסי בעריכת משה רון, מומלץ לקרוא אותה שם יחד עם שאר הסיפורים באנתולוגיה.

שלוש סופרות דרומיות - בעריכת משה רון - האנתולוגיה החדשה בעריכתו של רון הנזכר לעיל כוללת שתי נובלות ורומן מאת קת'רין אן פורטר, קרסון מק'קלרס ופלנרי או'קונור המתרחשות בג'ורג'יה ובטקסס לאורך המאה הקודמת ומביאים משהו מהיחוד והמוזרות של הדרום האמריקאי. מהאנתולוגיות המוצדקות ביותר.

שלוש - דרור משעני - עדיין לא הספקתי לקרוא אבל עושה רושם של הספר הישראלי המשמעותי ביותר לתקופה הבאה ושל עלילת מתח מפותלת והפכפכה כראוי לספר טוב.

עיון
ספרי עיון בנושאים שונים, שניים מהם בקריאה חוזרת, כוללים אוסף מגוון של נושאים מעניינים לקריאה.

המקצוע השני העתיק ביותר בעולם - פיליפ נייטלי - נייטלי מציג את עולם הריגול המערבי מתחילת המאה ה20 עד לשנות ה80 בה ככושל בעיקרו וחי על מיתוס שקרי המוצג לציבור. אחד הספרים המרתקים ביותר של המאה הקודמת שכיף לחזור אליו מפעם לפעם. באנגלית יצאה לו מהדורה מעודכנת לאחר התרגום לעברית.

הספריה העיוורת - דן מירון - עוד ספר שכיף לחזור אליו מפעם לפעם. אוסף מאמרים לא אקדמאים של דן מירון בנושאי ספרות, חברה, תרבות ופוליטיקה. דמותו של נתן אלתרמן חוזרת בכמה מהמאמרים בהקשרים שונים.

מסע מסביב לשולחן - דליה למדני - ספר מרחיב אופקים בנושא האוכל במקומות ובזמנים שונים. מענין ומהנה מאוד.

אורשלים - ניר חסון - ספר על מצבה המורכב והבעייתי של ירושלים מאת כתב הארץ לענייני ירושלים. מקיף מאוד וחשוב מאוד.

סירוב - עידית זרטל - ספר על תופעת הסירוב בישראל לאורך שנותיה על רקע הכיבוש ומדיניות כוחנית בעייתית של ישראל בכלל. שני הספרים האחרונים הם לטעמי, יחד עם קיצור תולדות יהוה מתגובה 696747 , שלושת הספרים החשובים ביותר שיצאו כאן לאחרונה וראויים לקריאתו של כל ישראלי חושב ואולי גם לתרגומים רבים.

ולסיום, כדי שלא תגידו שאין לכם מה לקרוא:
כל גליונות מחשבות מתקופת עריכתו של צבי ינאי.

רוב גליונות אודיסאה.

כל גליונות העולם הזה מתקופת עריכתו של אורי אבנרי.

קריאה מהנה.
אז מה היה לנו ב2018? 703260
עד כמה שידוע לי יש לוונגוט גם מחזה בשם Penelope שלא תורגם לעברית, אבל עובד לסרט בשם Happy Birthday, Wanda June ולאחריו המחזה פורסם מחדש תחת שם זה. מומלץ.
כמו כן, באופן אישי אני מאוד אוהב את Breakfast of Champions ואת Deadeye Dick שלטעמי לא פחות טובים מהספרים שציינת וגם גלפגוס מוצלח מאוד.
אז מה היה לנו ב2018? 703271
יש לוונגוט ספרי מאמרים וזיכרונות שלא תורגמו לעברית אבל אני התייחסתי לסיפורת שלו בלבד. סביר להניח שמחזה יתורגם רק אם הוא מוכר מספיק בזכות עצמו ולא בגלל שהוא נכתב ע''י סופר מפורסם. מהספרים האחרים של וונגוט הייתי מציין את יברך אותך אלוהים, מר רוזווטר וציפור כלא כסבירים ואת יברך אותך אלוהים, ד''ר קבורקיאן כספר שגם מייצג את וונגוט במיטבו והעומד בשורה אחת עם ספריו הטובים אבל הוא לא רומן.
אז מה היה לנו ב2018? 703272
איחוליי על ההספק המרשים, ורק הערה קטנה אחת- PLAYER PIANO זה פסנתר מכני. (מה שמתקשר גם לעלילה שבה מכונות מחליפות בני אדם).
ספרים מוסרטים 703304
אני זוכר שראיתי את בית מטבחיים 5 בזמנו בקולנוע תכלת (אאז"נ) ועד היום כשאני הוא מזכיר לי את הרגשת ההלם והאימה.

הסרט Cold Comfort Farm חמוד, אבל אני לא יודע עד כמה הוא צמוד לספר שלא קראתי.
ספרים מוסרטים 703321
הספר (ב"מ 5) מאד מומלץ, אם לא קראת אותו. וקשה להאמין שסרט - ודאי כזה שלא פרסם כמוצלח מאד - הצליח להעביר את עושר הרבדים וקוי הזמן שבו. בין שני הוונקוטים הכי טובים לטעמי, עם "עריסת חתול".
גם הסירנות מאד מוצלח, הטון שלו יותר קליל והוא מאד משעשע.
אופס, שכחתי 703405
במקום את שלוש שעדיין לא קראתי, רציתי להזכיר את:

מועדון המכוניות של מצרים - עלאא אל־אסוואני - ספר מהנה ומרתק הכתוב בהומור על תקופת המלך פארוק במצריים, מעמד המשרתים והאימפריאליזם הבריטי. פותח פתח להכרת שכנתנו מדרום ועברה.

אז הנה, הזכרתי.
ועוד נושא אחד: 703591
נושא שתמיד מעניין ותמיד נוכח בהווייתנו וגם לאחרונה יצאו כמה ספרים העוסקים בו, סיפורת ועיון, את חלקם קראתי ואת חלקם עדיין לא, ושום רשימה לא תהיה שלמה בלעדיו אז הנה הוא כאן:

הרייך השלישי

גבלס - ביוגרפיה של רוצח במילים - פטר לונגריך - ביוגרפיה של אחת הדמויות המענינות והחשובות ביותר של גרמניה הנאצית כולל הסתמכות על יומנו. תוספת חשובה, נחוצה וראויה לארון הספרים של גרמניה הנאצית ומלחמת העולם השנייה.

איש שוכב וחולם - לביא תדהר - ספר השייך לז'אנר ההיסטוריה האלטרנטיבית ומסופר בסגנון הספרות הבלשית ההארד בוילד על קורותיו של גיבור מרכזי בעולמנו האמיתי שהעולם החלופי המסופר בספר הוביל אותו למקום שונה לגמרי וגם הסוף מפתיע. לביא תדהר הוא אולי בסופר המד"ב הישראלי המוכשר ביותר וספרו זה הוא ספר חובה לכל מתעניני התקופה ההיסטורית האמורה, היסטוריות חילופיות וז'אנר הבלש הפרטי.

מינכן - רוברט האריס - עוד מותחן מסוג שונה. סיפורה של הועידה הידועה לשמצה דרך עיניהם של שני עובדי משרדי החוץ בארצותיהם, בריטי וגרמני. סיפורה של הועידה מוצג דרך השתלשלותו ולפרטיו ההיסטוריים כולל הדמויות המוכרות של היטלר, צ'מברלין, דאלדייה ומוסולוני. רוברט האריס מצטיין בכתיבת רומנים היסטורים ופוליטים והפעם עשה זאת על רקע התקופה ההיסטורית המרתקת ביותר.

מבצר החורף - ניל בסקומב - סיפורם של המודיעין הבריטי והמחתרת הנורבגית בסיכול פיתוח מים כבדים בנורבגיה הכבושה בידי הגרמנים. הסיפור שכבר סופר בעבר ואף זכה לסרט בשנות ה60 מסופר כאן בפירוט המבוסס על מסמכים שלא נתגלו לפני כן.

סטלינגרד - אנטוני ביוור - תרגום חדש לספרו הקלאסי של אנטוני ביוור על אחד הקרבות החשובים והמכריעים במלחמת העולם השנייה. תיאור הקרב והנפשות הפועלות מהצד הרוסי והצד הגרמני בדרך הנארטיבית הקלאסית, הישנה והטובה ביותר - השתלשלות המעשה מראשית עד אחרית. ספריו של אנטוני ביוור מציגים לנו את מלחמת העולם השנייה דרך קרבות שונים ומרכזיים בה ומהווים ספרות טובה לא פחות מרומנים בדיוניים.

בנוסף אני נמצא עכשיו בעיצומה של קריאת הספר מבקר חופשי מאת אריק גלסנר - אוסף ממסותיו ומביקורותיו של מבקר הספרות המעמיק והמרתק בתובנותיו.

ועוד קריאה חינמית: אתר כותר כולל כמה ספרים חינמיים. מומלצת במיוחד היא האנציקלופדיה זמן יהודי חדש בעריכתם של אנשים טובים וחשובים כדוד שחם, ירמיהו יובל, מנחם ברינקר ודן מירון. קריאה מהנה.
ועוד נושא אחד: 703599
עד כמה הספר.של תדהר מזכיר את SS-GB של לן דייטון (הסדרה על פיו היתה בסדר)?
ועוד נושא אחד: 703602
לא ממש דומה כי במקרה הזה הנאצים לא ניצחו.
אז מה היה לנו ב2018? 703658
''זמן הסוסים הלבנים'' מאת איברהים נצראללה.
מרתק, זווית ראיה שונה על הסיכסוך.
אז מה היה לנו ב2018? 705746
שלוש לא עומד בציפיות. הכתיבה מייגעת וארכנית, הטוויסט לא מלהיב ושני ספרי אברהם אברהם הראשונים של המחבר טובים יותר. לעומת זאת:

לחיות ולמות בתל אביב - שלמה זנד - מותחן מהנה, מרתק, משעשע, רב דמויות ותהפוכות עלילתיות. ספר הסיפורת הראשון של זנד גדוש בדמויות מענינות, הצצה לנבכי המשטרה, השב"כ והאוניברסיטה שהפוליטיקה הפנימית בה משורטטת בסאטירה מבריקה. בנוסף, גם מוצגת בצורה מבריקה המישנה הפוסט-ציונית של המחבר.

וגם:

הפשיזם הנצחי - אומברטו אקו - הניתוח הקלאסי של אומברטו אקו את המאפיינים העשויים להוביל לפאשיזם בתוספת של מרדכי בר-און המנתח את המאפיינים שמציין אקו בהקשר הישראלי. באופן עצוב, זה הספר האקטואלי ביותר כרגע.
לא התאפקתי 705769
יש שיאמרו שזה הספר הבדיוני השני שזנד כתב, לפחות.
לא התאפקתי 705772
ויש שיאמרו שהציונות, ככל תנועה לאומית, מתבססת על המדומיין המורכב מאגדות שונות, תיאוריות לא בהכרח מבוססות ועובדות היסטוריות אמתיות. בעצם כבר אמרו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים