בתשובה לשוקי שמאל, 06/08/04 3:42
למה איוולת? 239287
אורך הגל ניתן לשליטה ע"י ידיעת מהירות הגל בתווך ושינוי התדר.

גם אם מדובר בסד"ג של 2 מטר, עדיין הגלים ינועו מהר יותר באוויר מאשר בקרקע, ותתרחש הגברה בגלל ההחזרות מהקירות של המנהרה, כך שאולי יהיה אפילו קל יותר למצוא אותה. ואם היא לא ממש מאונכת לכיוון הסקר אז החתך הוא אפילו גדול יותר.

ולגבי מציאת מאגרי גז ונפט - זוהי טכנולוגיה יקרה שחברות הנפט משקיעות בה ממיטב כספן. והתוצאות אכן נראות לעין. בעזרת השיטה ניתן ללמוד רבות על המבנה הגיאולוגי של תת-הקרקע. הרבה יותר ממה שנדע אם סתם נסתובב עם מקל בצורת Y ונקדח רנדומלית. אם זה לא היה משתלם השיטה היתה נזנחת (אחרי הכל, מדובר בחברות מסחריות, לא באקדמיה).

ואם כבר מדברים על מציאת מים באמצעות ענף, אולי זה לא עובד, אבל ראיתי שיטה אחרת שעובדת גם עובדת (ואולי מישהו יוכל להסביר למה):
לוקחים 2 מוטות ברזל דקים מכופפים בצורת ך (כ"ף סופית) ומחזיקים אותם מקבילים זה לזה ולקרקע, אחד בכל יד, בצורה רפויה. מתחילים ללכת באזור החשוד, וכשעוברים מעל צינור מים שקבור בקרקע, המקלות נמשכים זה לזה.

ראיתי את איש אגודת המים של קיבוץ כלשהו מוודא היכן עובר צינור כזה, לפני שהטרקטור התחיל לחפור. ניסיתי בעצמי - וזה אכן עובד. מדובר על צינור מים זורמים, שנמצא כחצי מטר מתחת לקרקע.

הסברה שלי היא שהמים אשמים. אם כי אולי זה הצינור המתכתי. למישהו יש הסבר יותר טוב?
למה איוולת? 239347
תאור מעניין. אפשר לקבל עוד פרטים?
קודם כל, איך בדיוק מוחזקים המוטות? האם היד אוחזת בצד הארוך או הקצר? איזה צד מקביל לקרקע, הארוך או הקצר (או שניהם)? אם רק צד אחד מקביל לקרקע, האם השני ניצב?
האם זה עובד בכל זוית באותה מידה, או שהאפקט מורגש יותר כאשר הצינור מקביל למוטות (נניח)?
נקודה נוספת: האם טמפרטורת האויר היתה גבוהה באופן ניכר מזו של המים בצינור, או להפך (בקיבוצים יש קוי מים חמים)?
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239379
היד אוחזת בצד הקצר, הצד הארוך מקביל לקרקע (כמו להחזיק שני אקדחים), והצד הקצר ניצב לקרקע.
במקרה שהייתי עדה לו, הצינור היה מאונך למקלות (ידענו שהצינור מקביל לכביש, פחות או יותר, אבל לא ידענו את מרחקו מהכביש). הנה ציור (מבט אווירי):

_____________+__| . . |
_____________+__| . . |
____0= ______+__| . . |
__(איש הולך)___+__| . . |
_____________+__| . . |
_____________+__| . . |
__________צינור__כביש

ה= מייצג את המקלות. ( ה_ הם במקום רווחים).
לא ניסינו בכיוונים אחרים.
טמפרטורת האוויר היתה כ-‏30 מעלות צלסיוס, לא ידועה טמפ' המים בצינור, אך כיוון שחלקו (באזור אחר) נמצא חשוף, המים כנראה לא קרים במיוחד.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239389
מה, וזה ממש עבד? הכח שהרגשת בין המוטות היה כזה שאין לטעות בו? אם אחרי זה היו מטילים עליך לאתר את הצינור במקום אחר באותו קיבוץ, האם את משוכנעת שהיית מצליחה בכך?

כשהמוטות מוחזקים בגובה החזה, הסבר המבוסס על הפרשי טמפרטורות נראה הרבה פחות אטרקטיבי. אף על פי כן, יש פה כמה נקודות שוות בהרהור:
1. כשהמים עומדים הם מגיעים לשיווי משקל תרמי עם הסביבה. כשהם זורמים, הטמפרטורה המקורית נשמרת יותר (וזו הסיבה שלקיבוצניקים יש (לפעמים) מים חמים מהברז בחורף).
2. אם הצינור מתכתי וחלקו היה חשוף, יתכן שהוא פשוט התחמם במידה ניכרת (כמו הקצה של הכפית שמחוץ לכוס התה). אם התחממות זו היתה הגורם, נראה לי שהמוטות היו צריכים להדחות.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239430
אני לא ממש מאמין שזה אפשרי ( מצטער) אבל אם כבר הייתי הולך על חשמל סטאטי על הצינור ( מים זורמים זה כמו לשפשף על צמר, ושני מוטות מתכת זה כמו קבל כזה). דבר אחר זה שהצינור עשוי מברזל, והמוטות היו מגנטיים.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239431
האיש החזיק את המוטות בגובה המותניים? חתיכת שדה חשמלי/מגנטי היתה צריכה להיות שם.

איילת איולת: האם ביקשת להחזיק את המוטות בעצמך כדי לחוש על בשרך את התופעה?
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239535
הסקפטיות שלכם מובנת לי - גם אני הייתי בטוחה שעובדים עלי.

לכן לקחתי עניינים לידיים (תרתי משמע). החזקתי את המוטות באופן רפוי מעט והלכתי לי בשטח. ואכן, המוטות נמשכו זה לזה כשעברתי מעל הצינור. אני שוכנעתי.

האם מים זורמים יוצרים שדה חשמלי/מגנטי? ואם כן, יכול להיות שהם יצרו משיכה בין המוטות? את הפיסיקה הזו שכחתי לפני חמש שנים בערך.

הצינור היה מתכתי - אולי בצינור בטון זה לא היה עובד. צריך לנסות.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239542
מים זורמים לא יוצרים שדות מגנטיים. אבל אולי הצינור היה ממוגנט מקודם ( או שהמוטות היו). האם יש לך מושג ממה הצינור היה עשוי?

כל מי שצפה במגייוור באדיקות זוכר את הפרק שהוא מיגנט מוט ברזל על ידי חבטות במדרכה. מה שקורה זה שהחבטות משפעלות איך שהוא את הגבישונים בתוך הברזל ועוזרות להם להסתדר כך שהשדות המגנטיים המיקרוסקופיים (מזוסקופיים?) מצביעים לאותו כיוון.

מקל ואיוולת (ולא גזר) 239538
אם המוטות באמת דקים, אולי שדה מגנטי יכול להיות רלוונטי. אאל"ט, אפשר לאמוד את קו הרוחב על ידי "מצפן אופקי". חוץ מזה, נתקלתי פעם במכשיר שמחפש ברזלים בקיר: מגנט קטן שמורכב על מוט פלסטי שיושב על ציר. כאשר מעבירים את המכשיר על הקיר, הוא מצביע לכיוון הברזל. כמובן שעומק הברזל הוא רק מספר סנטימטרים, אבל בהנחה שהסיפור של איוולת(נטע?) הוא נכון, זה שווה בדיקה.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239541
שווה בדיקה, בטוח, ביחוד אחרי שהיא מוסרת עדות מכלי ראשון שהיא עצמה הרגישה את המשיכה.

קדימה, הרי לך אתגר קטן ופשוט. נא לדווח על התוצאות.

(הוראות הכנה של המוטות, יחד עם סיפור של מישהו שעשה את זה, כאן: http://www.drilshop.com/holes/rc.html)
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239543
אם אתה מקבל את העדות שלו כאמינה, צריך לפסול את התאוריה ה"מגנטית"- הוא בדק את זה גם עם בקבוק מים ( מן הסתם מפלסטיק). נראה מה אני יכול לעשות במשרד, אולי עם מהדקים?

I don't claim to know how this works, but it did, my son tried it, my coworkers tried it and it worked. I do not know about finding lakes underground streams, fresh, salt water, and the type of geological strata, but this method found water lines. I even set out a gallon bottle of water on the ground where I knew there was no other water, and as I crossed over the water bottle the wires deflected. I could not have squeezed the wires or deflected them in any way and it worked
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239544
אני לא מקבל את העדות שלו כאמינה כי אינני יודע עליו דבר וחצי דבר, אבל אין לי סיבה לפקפק במה שאיילת מספרת לנו (אחוות טפשים, אתה מבין) ואשמח לשמוע מה אתה תעלה בחכתך אם תטרח (בתנאי סמיות כפולה כמובן).

עד אז החויה של איילת נרשמת אצלי תחת הסעיף "אוטוסוגסטיה?".
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239561
יכול להיות שזה לא כל כך חריג. המתכות (יכול להיות שגם פלדה) הן פאראמגנטיות (פאראמגנטי אומר שאלקטרוני המוליכות שלהם מספיק "חופשיים" כדי להסתדר במקביל לקווי שדה מגנטי חיצוני להבדיל מפרומגנטי שאז האלקטרונים הללו מסודרים במקביל באופן ספונטני בשדה העצמי שלהם. למעשה גם מים בפרט בזרימה למינרית הם פאראמגנטיים ולכן הפרמיאביליות המגנטית של מים גבוהה משל האויר).
התוצאה של הפאראמגנטיות היא כפולה. לכל המתכות (ברזל וכו') וגם למים "מסודרים" יש שדה מגנטי שיורי, אמנם חלש מאוד, אבל הרי מדובר בצינור גדול מאוד. ומצד שני, אם הצינור היה מסודר בכיוון N-S כלומר לאורך קווי השדה המגנטי של כדוה"א הוא יכול להפוך למעין אלקטרומגנט גדול המנסה לסדר את התיילים לאורך הקוים שלו.
ולבסוף ישנה האפשרות הסבירה שמישהו טרח מראש להניח לאורך הצינור חומר מגנטי, גם כדי ללכוד חלקיקי מתכת וחלודה במים וגם כדי שיהיה קל לאתר את מקום הצינור.
מקל ואיוולת (ולא גזר) 239567
יכול להיות שהצינורות באמת ממוגנטים, למרות שקצת קשה לי להאמין שזה יורגש במרחק של מטר או יותר מהצינור (אילת - מה היה העומק של הצינור מתחת לאדמה?). מכל מקום, במקרה הזה אפשר היה פשוט להשתמש במצפן.
אל תנסו זאת בבית! 239611
אני ניסיתי. התוצאות, בינתיים, אינן חד משמעיות. חתכתי תיל דק וקשיח (מה קוראים אותו חוט ברזל במחוזותינו), והחזקתי את החתיכות באמצעות צינוריות פלסטיק חלולות (במקום קשיות) כדי למזער את השפעתי על תנועתן. נראה לי שבתהליך המתיחה (לצורך יישור) החוטים נטענו בחשמל סטטי, ואכן התנהגותם הזכירה את זו של מחט המצפן. למרות האזהרה שבכותרת, הניסוי מהנה למדי ומומלץ בחום לכל מי שיודע להעריך כראוי אינפנטיליות טובה. נכון לרגע זה, המסקנה היחידה היא שכשעוברים ליד המקרר קיימת נטיה חזקה לפנות לפחות יד אחת. הערב אנסה לחזור על הניסוי גם מחוץ לבית.
אל תנסו זאת בבית! 239613
דרך אגב: לפי התרשמותי, השימוש בשני מקלות הוא לצרכי רפרנס בלבד (שינויי הזוית יותר מורגשים באופן זה), אבל יתכן שאני טועה.
אל תנסו זאת בבית! 239625
עזוב את המקרר ואת הרמקולים בבית, וספר לנו אם גילית באמצעות מכשיר הפלא את מיקום הצינור שמוליך מים לממטרה שבחצר. אל תשכח לקחת כובע.
ניטפוק 239635
רק להבין, מה משמעות ה*אכן* במשפט:
החוטים נטענו בחשמל סטטי, ואכן התנהגותם הזכירה את זו של מחט המצפן
אל תהיה ראוון :) 239664
אם בתחביר עסקינן, אנא ראה עצמך מוזמן להחליף את ה*אכן* בכל מילה אחרת שתבחר.

התנהגות התיל מזכירה (לי) את זו של מחט המצפן (לא זהה, רק מזכירה). די לי במראית עין כדי לשחרר אמירה אמורפית כזו. כדי לקבוע אם החוט באמת טעון או ממוגנט (או שמא שניהם), אני זקוק למכשירי מדידה מתאימים שאינם נמצאים ברשותי. כמו כן, אין לי כרגע ממצאים השוללים את האפשרות שההתנהגות תהיה שונה מהותית אם הניסוי היה מתחיל מתנאים של נייטרליות מלאה (מבחינת התפלגויות המטען הסטטי והמגנטיות השיורית). אם מה שהפריע לך הוא הקישור בין חשמל סטטי למחט המצפן, אנא זכור כי:
א. בין דיפול חשמלי למטענים חפשיים (במובן של פסי הולכה) פועל כח (תלוי כיוון).
ב. לתנועת החוטים יש רק דרגת חופש אחת ולכן גורמים שונים מועדים לתת תוצאות דומות.
אל תהיה ראוון :) 239667
1. יש לך מצפן בהשג יד? זה יפתור את שאלת המגנוט.
2. אם החוטים נטענו בחשמל סטטי בעת העיבוד, אתה צריך להיות מסוגל להבחין בזה ע"י קרובם אחד לשני, בלי תלות במקום בו אתה נמצא. אתה יכול גם להאריק אותם, אני מניח.
אל תהיה ראוון :) 239668
להווי ידוע שחשמל סטטי על מוליכים מצטבר בקצוות (ע''ע כליא ברק). אני די בטוח שכל נגיעה מקרית תאריק אותם. מצד שני, תהליך העיבוד בהחלט יכול למגנט אותם. אפשר להסתפק במהדק משרדי לבדיקת מגנטיות.
אל תהיה ראוון :) 239671
בעצם גם מגנטיות תתגלה בלי שום אמצעי עזר ע''י קירוב המוטות זה לזה.
אל תהיה ראוון :) 239674
הניסוי ימשך בערב (זה גם אמור לענות להצעה האחרת שלך).
1. אין לי מצפן (במקום מצפן ומצפון אני נעזר בצרצרי הבית שנותנים תוצאות משביעות רצון בדרך כלל).
2. כשמחזיקים את החוטים קרוב מדי, השפעתם ההדדית אכן ‏1 מחרבת את הניסוי. את עיקר תשומת הלב הקדשתי למאמץ האבחון של האפקט באופן גס. העידונים הושארו לשלבים מתקדמים יותר.

1 מותר?
אל תהיה ראוון :) 239680
טוב, נחכה לערב.

אם החשד שהולך ומתגבש כאן יתאמת, המכשיר לגילוי מים אינו אלא מגנט שנמשך לצינור באדמה. אם כך לא צריך שני מוטות, מספיק אחד, ולדעתי מגנט חזק תלוי על חוט בקרבת האדמה ייתן תוצאות טובות יותר.
מגנט? 239811
אני מתנגדת לכל השערה שמוציאה אותי כאיוולת יותר ממה שאני. אלא אם כן טוענים שאוטוסוגסטיה גרמה לי לפתח כישורים טלקינטים.

המוטות, עד כמה שידוע לי, לא היו ממוגנטים. הם לא נמשכו ולא נדחו בתחילת הניסוי. מעל הצינור הם נמשכו זה לזה. עומק הצינור - כחצי מטר. במקרה דנן זה היה צינור מתכתי. האם המגע שלי במוטות לא היה מאריק אותם?

חשבתי שאולי יש כאן קשר לפוטנציאל עצמי?
Induced polarization? 239816
Induced polarization? 239834
שתי ההשערות שהעלת מניחות שהגלאים הם אקטיביים, לא?
אין ספק שכל מיני מקדמים מגנטיים או חשמליים משתנים כאשר דוחפים צינור ברזל לאדמה. השאלה היא איך מוטות המתכת שלך הצליחו לגלות את זה.
מגנט? 239820
המוטות לא חייבים להיות ממוגנטים. כפי שהציע המקשה, ייתכן שדווקא הצינור ממוגנט, והמוטות לא נמשכים זה לזה אלא כל אחד מהם נמשך לצינור. כאשר החפשן עומד בדיוק מעל הצינור האפקט הוא שהמוט הימני נמשך שמאלה ולהיפך, ממש כאילו הם מושכים אחד את השני. צריך מישהו עם קצת יותר יידע כדי להניח את דעתי בשאלה אם השדה המגנטי במרחק של כמטר וחצי מהצינור יכול להיות חזק מספיק כדי להסביר את האפקט.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים