|
יש לזכור שבכל בדיקת מעבדה יש שיעור צפוי של טעויות. נניח שיש 100,000 תינוקות בישראל, וששיעור הטעות הוא 1% לכל כיוון (כלומר - מכל 100 נבדקים שחסר להם ויטמין מתקבלת תשובה של מצב B1 תקין. לכל 100 נבדקים שאינם חסרי B1, יש תשובה אחת של חוסר).
עד כה לא היתה שום סיבה לכך שלתינוק יהיה חסר B1, היות שככל שהיה ידוע - הוא קיבל את זה. אם היינו בודקים 100,000 תינוקות, היינו מקבלים תשובה שגויה של חוסר ב-1,000 מתוכם. פרט לסיחרור המיותר שהדבר היה יוצר, כל התשובות היו שגויות. ככל הזכור לי יש בארץ מעבדה אחת לבדיקת רמת תיאמין בדם, והיא נמצאת בבית החולים שיבא. קבלת התשובה אורכת כשבוע במקרה שאין הצפה. אני מאמין שהם מקבלים פחות מ-20 דרישות בדיקה לשנה.
שונה הדבר במצב הנוכחי, בו שכיחות הבעיה בקרב האוכלוסיה היא גבוהה יותר. נאמר שאכן חוסר תיאמין קיים ב-4,000 מתוך 100,000 תינוקות שנבדקים. מספר התשובות של חסר הויטמין על פי הנתונים דלעיל יהיה 4,960, מתוכן יהיהו 3,960 תשובות נכונות (80%).
בכל אופן - גם אם מסיבות אפידמיולוגיות כדאי לבדוק את מצב ה-B1, סביר שכל תינוק חשוד יקבל את הויטמין מבלי להמתין לתשובה, דבר שיתכן שהופך את הבדיקה למיותרת גם כיום. אם הוא לא מתאושש, כדאי לבדוק אם אכן זו הבעיה.
לפני כשנתיים זוהו בבית החולים סורוקה מספר פועלים סיניים חסרי תיאמין. גם אז נפטר אחד מהם לפני הזיהוי (ואולי אפילו שניים, אינני בטוח). התופעות הופיעו כחצי שנה לאחר שהחלו לעבוד בארץ. התברר שהם ניזונים רק מאורז, אך האורז הישראלי הוא אורז "נקי", ולא אורז מלא (כלומר - ללא הקליפה המכילה את התיאמין). אם אני זוכר נכון, הבעיה נפטרה לאחר שהוסבר להם שהם צריכים לאכול גם לחם.
|
|