החל משבוע זה: חברות המזון יחויבו לסמן מוצרים עתירי סוכר, נתרן, ושומן רווי 3983
מחרתיים (יום ד'), עם תחילת שנת 2020, תיכנס לתוקף רפורמת סימון מוצרי המזון. השינוי המשמעותי בתקנות הוא חובה לציין באופן בולט על גבי האריזה מוצרים המכילים כמויות גבוהות של סוכר, נתרן, או שומן רווי.

התקנות החדשות אושרו בכנסת לפני למעלה משנתיים, אך בלחץ חברות המזון, כניסתן לתוקף נדחתה לתחילת 2020. חברות המזון הצליחו למנוע את חובת הסימון החדש על מוצרי מזון באריזות קטנות, ועל מוצרי מזון הנמכרים ברשתות מזון מהיר ובבתי קפה.

על פי התקנות החדשות, מוצרי מזון המכילים סוכר, נתרן, או שומן רווי מעל שיעור סף מסוים, יהיו חייבים לציין זאת על אריזתם באמצעות כיתוב ואלמנט גרפי בצבע אדום. הסיפים יוחמרו שנה לאחר כניסת התקנות לתוקף; למשל, במהלך 2020 סף הסוכר המחייב ציון במזון מוצק הוא 13.5 גרם ל-‏100 גרם, ובתחילת 2021 הסף ירד ל-‏10 גרם ל-‏100 גרם. יצרנים שלא יעמדו בתקנות החדשות מסתכנים בקנסות, הורדת מוצריהם מהמדפים, ואף סגירה של מפעלים.


בנוסף, התקנות החדשות מחייבות להציג על אריזות המזון את פרטי הסימון התזונתי בסדר חדש ובאופן מפורט יותר, וכן לציין את מספר כפיות הסוכר שמכיל המוצר.

כמה מיצרני המזון הגדולים בארץ השקיעו בשנתיים האחרונות משאבים רבים בהתאמה לתקנות החדשות, ושינו את הרכב חלק ממוצריהם כך שלא יצריכו את סימון האזהרה. יבואני המזון צפויים להימצא בעמדת נחיתות מסוימת, משום שחברות המזון הזרות ככל הנראה לא יתאימו את מוצריהן רק עבור השוק הישראלי, ולכן מוצרים מיובאים רבים יחסית יסומנו בסימון האזהרה.

משרד הבריאות צופה כי רפורמת הסימון תמנע למעלה מ-‏22 אלף מקרי מוות ותחסוך למשק כ-‏6 מיליארד שקל בעשור, בעקבות השיפור הצפוי בתזונת הציבור.
קישורים
קוטג' מזיק, מילקי לא: כל ההפתעות ברפורמת סימון המוצרים שמתחילה השבוע - הארץ
תקציר תקנות ההגנה על בריאות הציבור (סימון תזונתי), התשע"ח - אתר משרד הבריאות
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

712158
התחשיב שהוביל להערכת הכמות של מקרי-המוות הצפויים להמנע והחיסכון הצפוי למשק פורסם היכנשהו?
712160
כן (לא קראתי).
712166
תודה!
בערך 712169
מהקישור:

"לפי התרחיש הצפוי של הפחתה ליניארית של 30% בצריכת הרכיבים המזיקים על פני עשור, יישום הרפורמה צפוי למנוע מעל 22,000 מקרי תמותה, וחסכון מצטבר של כ-‏6 מיליארד ₪ - כ-‏2,200 איש בשנה כ-‏600 מיליון ₪ בשנה בממוצע.
בתרחיש השמרני יותר, של הפחתה של 20% בצריכה, צפויים להימנע כ-‏16,300 מקרי מוות, ולהיחסך כ-‏4.5 מיליארד ₪ על פני עשור, כ-‏1,630 איש בשנה וכ-‏450 מיליון ₪ בשנה, בממוצע."

מצאתי במסמך רציונל לתחשיב הכלכלי בהסתמך על המספרים שהדגשתי, אבל לא מצאתי מאיפה אלה הגיעו ובלי לדעת את זה אנחנו עוסקים בניחוש, לא בתחשיב. בנוסף, לא ברורים לי היחסים בין המספרים בשני התרחישים.

(להסרת ספק: אני חושב שמדובר בצעד חיובי של משרד הבריאות, למרות שיש לי השגות בקשר להכללת שומן רווי)
בערך 712179
מסכים. צעד חשוב בכוון הנכון.
אם זה יפחית את צריכת הביסלי דייני.

הפחתת סוכר ומלח הן שתי מטרות מאוד ראויות. מבחינתי הרעלן השלישי הוא שומנים מוקשים ולא שומנים רוויים, אבל לא אדקדק בקטנות.
קוטג' ומילקי 712183
לא הבנתי דבר אחד. כותרת הכתבה של הארץ היא "קוטג' מזיק, מילקי לא" אבל בתמונה רואים מדבקה אדומה על מילקי, וגם על קוטג'. אולי בגלל שרואים מעל למילקי שזה EXTRA קצפת? בכל מקרה, נראה לי כעריכה רשלנית.
קוטג' ומילקי 712189
הפנית את תשומת לבי לתמונות, ואני רואה שם טחינה מסומנת באדום, למרות שבגוף הכתבה כתוב במפורש שטחינה לא תסומן.
קוטג' ומילקי 712191
(לפני בדיקה) איך יש בטחינה גולמית הרבה שומן רווי?
קוטג' ומילקי 712200
יש צמחים שמייצרים שומן רווי (אבל לא כולסטרול) ומסתבר שסומסום הוא אחד מהם (מפורסמים אחרים: שמן דקל ושמן קוקוס). מצחיק שמזון בריאות‏1 כמו טחינה נופל תחת הקטגוריה של "יותר מדי שומן רווי". הקריטריון השומני, אם בככל יש טעם להתייסח אליו, היה צריך לבטא איכשהו את היחס בין החומצות הרוויות לבין הלא-רוויות. בין השאר זה היה מוציא את הטחינה מרשימת הרעלים בלי שהיה צורך לתת לה אישור מיוחד.
____________
1- אם לא מאמינים להייפ סביב אומגה6.
קוטג' ומילקי 712195
איפה אתה רואה שכתוב בכתבה שטחינה לא תסומן? אני רואה שכתוב רק שהיא זכאית לסימון הירוק, שזה סימון לשבח.
קוטג' ומילקי 712201
אם כך אולי באמת לוקחים בחשבון את היחס בין השומן הרווי ללא-רווי, ורק חסכו מהציבור את הפרטים.
קוטג' ומילקי 712209
בערך בשלשת רבעי הדרך, תחת הכותרת על רקע כחול ''מוצרים שבאופן מפתיע לא יסומנו''
קוטג' ומילקי 712210
ואללה, ואני חיפשתי עם find, שכמובן לא מוצא טקסט בתמונות.
קוטג' ומילקי 712213
גרוטאה ה'find' הזה. מזמן היה צריך להחליף אותו.
מעניין לעניין באותו עניין 712624
ידיעה בגלובס מלפני שבועיים: "ב-‏8 בינואר ייכנס לתוקפו השלב השלישי של 'חוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון'. במטרה להקטין את החשיפה למותגי הסיגריות, כל חפיסות הסיגריות ייארזו באריזה אחידה בצבע 'המכוער בעולם', כשהסיגריות יוסתרו מעין הצרכנים בנקודות המכירה. שינוי נוסף יגדיל את האזהרות שעל חפיסות מוצרי הטבק משטח של 30% כיום ל-‏65%, ואזהרות יופיעו גם על סיגריות אלקטרוניות (בשטח של 30% המוצר)."

אבל ע"פ TheMarker: " 'לצערי, אין בחוק סעיף המאפשר אכיפה כלל, לכן אין אפשרות לאכוף את החוק' - זו התשובה שקיבל ד"ר מארק לוריא, פעיל נגד עישון שפנה למייל שפירסם משרד הבריאות לציבור לצורך דיווח על הפרות של החוק החדש להגבלת שיווק ופרסום מוצרי עישון. במשפט ברור וקצר, הסביר עובד אגף האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות את האמת הערומה: נכון להיום, אין למשרד כל יכולת לאכוף את החוק."
מעניין לעניין באותו עניין 712626
ובכל זאת, בכל המקומות שאני קונה בהם סיגריות הן עכשיו מוסתרות.
מעניין לעניין באותו עניין 728271
בסופר שאני קונה בו הסיגריות המוסתרות נימצאות במקום איסטרטגי למכירות: ליד הקופות.

מעשן צריך להיות בעל אופי חזק כדי להתעלם מפיתוי שמוצמד לקופות.
מעניין לעניין באותו עניין 728273
מעט מהמעשנים מפסיקים לעשן בכל מקרה. זו התמכרות קשה. החשוב יותר הוא למנוע הצטרפות של מעשנים חדשים, ולהסתרת קופסאות הסיגריות (כמו לשאר המהלכים‏1) יש לכך תרומה.

____________
1 הגבלת הפרסום, העלאת המחיר, ביטול הצבעוניות של האריזות, הדרה מהמרחב הציבורי - כולם מהלכים שמטרתם להקטין את האטרקטיביות של הסיגריות למעשנים חדשים. למכורים זה לא כל כך עוזר.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים