בעולם ובמיוחד בארה"ב גוברת הקריאה להשעות את הגנת הפטנט על החיסונים לקורונה, לפי כתבה של רוני לינדר ב-TheMarker. בין התומכים בכך בולט ברני סנדרס, הנימוק הוא שהמדינות העניות לא יכולות להרשות לעצמן לרכוש חיסונים, והקורונה משתוללת בהן, בעוד שרוב מכריע של החיסונים היעילים מגיעים למדינות העשירות.
יתרה מזו, היצרניות של החיסונים המצליחים, כמו פייזר, מטילות תנאים קשים בחוזי המכירה של החיסונים. למשל, בברזיל ובארגנטינה החברה דרשה מהממשלות בטחונות (כמו בסיסים צבאיים) נגד תביעות כלפי החברה, לא רק תביעות בגין נזק אלא אף בגין רשלנות, זדון והונאה.
מנגד טוענים המתנגדים - בין הבולטים בהם ביל גייטס (שבמסגרת קרן הפילנתרופיה שלו פועל רבות להנגשת חיסונים לאוכלוסיות עניות), כי ממילא צוואר הבקבוק בזמינות החיסונים הוא ביכולת הייצור, שכרגע עובדת במלוא הספיקה. גם אם תוסר הגנת הפטנט, ייקח זמן רב עד שייבנו מפעלים שיוכלו לייצר את החיסונים באופן בטוח - הטכנולוגיה המעורבת בכך מסובכת.
שני מרואיינים בכתבה, המייצגים את החברות אוניפארם וטבע (שעוסקות בעיקר בייצור תרופות גנריות) אומרים כי המודל הנכון לתרופות מצילות חיים הוא תמלוגים לבעלי הפטנט, שגובהם ייקבע על־ידי גוף בינלאומי.
|
קישורים
מאמר נגד ביל גייטס והתנהלותו בנוגע לקורונה - TNR
|