באמצע מאי השנה רכשה חברת גוגל את מאגר הפטנטים של חברת המכשירים הסלולרים הישראלית מודו תמורת 17 מיליון דולר, ארבעה חודשים לאחר שהוחל בכינוס נכסיה של זו. חודש קודם לכן רכשה חברת HTC הטאיוואנית 82 פטנטים של חברת ADC האמריקאית תמורת 75 מיליון דולר. שני מקרים אלו מייצגים רבים אחרים בהם רכישת פטנטים תיגמלה חברות שקרסו והשאירו חובות או חברות קיימות שנזקקו לתזרים מזומנים, על טכנולוגיות שפותחו בהן. פן אחר של תופעה זו, שכנראה מיוצג גם בשתי הדוגמאות הללו, מתואר בכתבתה של מאיה אפשטיין ב-TheMarker.
בעשר השנים האחרונות התרבו המקרים בהם נרכשו פטנטים טכנולוגיים שלא על מנת לחסוך עלויות פיתוח, אלא כדי לסחור בהם עם חברות אחרות או כדי להתגונן בעזרתם מתביעות בגין הפרות של פטנטים שבידיהן. כך צמח שווי שוק הפטנטים בארצות־הברית בכמעט 2000% מאז 2002 ושוויו הנוכחי הוא כארבעה מיליארד דולר. חברות ענק כגון מיקרוסופט, פייסבוק ואפל רכשו פטנטים רבים על טכנולוגיות להן אין הן זקוקות, כקלף מיקוח במאזן האימה עם חברות טכנולוגיה אחרות שכן זקוקות לפטנטים אלו, ובבעלותן פטנטים על טכנולוגיות להן כן זקוקות חברות הענק, שעל השימוש בהן אין חברות הענק רוצות להיתבע.
צעד נוסף בכיוון זה הלכו חברות אחזקת פטנטים, המכונות גם "חברות טרול". כבר ב-2002 נאלצה חברת RIM, יצרנית הבלקברי, לשלם יותר מ-600 מיליון דולר לחברת הטרול NTP על הפרת פטנט שזו החזיקה. כיום ישנן כבר כ-100 חברות כאלו, הרוכשות פטנטים בזול, כדי לאיים בעזרתם על חברות העושות שימוש בטכנולוגיות מוגנות. סיכם זאת קנט ווקר, סגן נשיא בכיר ויועץ כללי בגוגל: "עולם הטכנולוגיה חווה באחרונה מפץ של תביעות פטנטים. חלק מהתביעות האלו הוגשו על ידי אנשים או חברות שמעולם לא יצרו שום דבר [...] חברות אלה אינן מתכוונות לפתח מוצרים על בסיס הקניין הרוחני שלהן, אלא עוסקות רק במהלכים משפטיים כנגד חברות המפתחות מוצרים [...] כפי שהדברים עובדים כיום, אין ברירה אלא להתהדר בפורטפוליו פטנטים איכותי".
בחודש שעבר שלחה אפל לאחת מחברות הטרול שאיימה על מפתחי אפליקציות למערכת ההפעלה שלה iOS, מכתב בו זו מתבקשת להפסיק לאיים על לקוחות ושותפים של אפל. מצידה מנהלת אפל כיום תביעה כנגד HTC, בטענה שבבעלותה פטנטים אותם מפרה החברה הטאיוואנית, שרק לאחרונה, באיחור גדול, החלה לבנות פורטפוליו של פטנטיי הרתעה משלה.
|
קישורים
המלחמה הסודית של ענקיות הטכנולוגיה - כתבתה של מיה אפשטיין ב-TheMarker
זה? רעיון? - מאמרו של דרור צ. דביר על הבעייתיות בחוקי הפטנטים
|