להתראות אירועים, שלום מלחמה 2805
במציאות הפלסטינית־ישראלית היום, כמעט שלא ניתן לשרטט קו גבול רציף והגיוני בין האוכלוסייה היהודית לערבית, ואין סיכוי להסכם ולהסכמה ללא פינוי של מתנחלים ו/או פלסטינאים – יעד שקשה לגבש סביבו הסכמה ישראלית. המשמעות היא חיזוק מתמיד ועקבי של האגפים המתנגדים להסדר. על עיקרון המציאות בסכסוך הפלסטיני־ישראלי.

(צילום אילוסטרציה:MorgueFile)
בשעת משבר
החליפות של חיים יבין כהות יותר.
לא מתלוצץ עם גברת מזג האוויר
(אדם ברוך)


נפלאות דרכי המילואים, אבל מופלא מכל הוא יום המילואים הראשון, שבו אתה הופך בתהליך חד יומי, תלת־שלבי, מאזרח לחייל.
ראשית אתה מתעורר, עולה על מדים, ועייפות צונחת עליך. זה הסימן לכך שהשלב הראשון הושלם.
אתה מגיע לתל אביב, או לירושלים, ועולה להסעה עם חבריך ליחידה. הבדיחות הגסות משתחררות לאוויר - ולפתע הן נשמעות באוזניך כפעמוני כנסיות. הערות סקסיסטיות נשלחות לעבר החיילות שבחוץ – והן נשמעות לך כמו שורות מתוך סונטה של שייקספיר. עכשיו עתה יודע – תם השלב השני.
מגיעים לבסיס. אתה חותם על קיטבג, סוודר ומעיל (גם בקיץ), מכנסיים ק' (קטנים עליך), חולצות מ' (גדולות עליך), מימיה עיסית (סליחה?) ועוד כמה פריטים חסרי תועלת. ורוֹבה, כמובן. עכשיו אתה חייל. לא מהנדס, לא עורך דין, לא סטודנט, לא פועל בניין. חייל.
השלב השלישי הושלם, ועימו מסתיימת המטמורפוזה המילואימניקית המופלאה. ברוך הבא לאינתיפאדת אל־אקצה. להלן מטרה, משימות, כוחות, אמצעים.

אינתיפאדה שנות 2000

האינתיפאדה, ואת זה יודעים כולם, היא לא מה שהיתה פעם, כלומר בסוף שנות השמונים. אינתיפאדת 2000 היא, גם מבחינת חייל המילואים, משהו קומפליטלי דיפרנט. חייל המילואים של היום יודע שהכי חשוב זה לשים שכפ"ץ וקסדה וללכת שפוף, כי באינתיפאדה הזאת יורים. אין (כמעט) זמן לאבנים. מגיני הפלסטיק והאלות, מסִמלי האינתיפאדה הראשונה, מעלים אבק במחסני הצבא. אין בהם תועלת.

במובנים רבים, הכיבוש נעשה יותר נוח. יותר מסוכן – אך גם יותר מרוחק, יותר סטרילי. הכאת תושבים נעשתה עניין נדיר יחסית; כניסה לבתים באישון לילה אינה מבוצעת אלא על סמך מידע מודיעיני; האמצעים השונים לפיזור הפגנות (כגון כדורי ה"גומי"), שבמהלך השנים נכנסו לשימוש בתוך גבולות הקו הירוק, כבר אינם כה יעילים מעבר לו. ההתעללות הגלויה, המפורשת, נדירה. המשימה, רבותי, היא לשמור על "צירים" פתוחים ובטוחים לאוכלוסייה היהודית, וזאת באמצעות סיורים לאורך הצירים, אכיפת הסגר, הידוק הכתר.

הסגר והכתר הם הפרוזה של הכיבוש. קח את הג'יפ, חייל, ולווה את הדחפור לנקודה שבה נפרץ המחסום. אין צורך להרביץ, אין צורך לצעוק, אין צורך לקלל. שפץ את הסוללה שהרסו הפלסטינים (ובעברית: "פלשתינאים"). הוסף כמה קוביות בטון שימנעו את המעבר. הרי משם יבוא הפיגוע הבא, ואתה הרי אינך רוצה להיות זה שהיה בכוחו למונעו – ולא מנעוֹ.
אתה שותק - והולך. משימה, לא? אתה יודע שלמחרת "הם" יסללו דרכים חלופיות בצמיגי הפיאטים והטויוטות והפולקסוואגנים שלהם ("תראו באיזה מכוניות הם נוסעים", רוטן החייל שלידך, "עוד לא הספיקו להוריד את הניילונים"). "הם" ימצאו דרך לעקוף את הכתר, כי אחרי הכל גם "הם" רוצים לעבוד, לאכול, לחיות. אבל מחר גם "אנחנו" נקום, ונבדוק, ונאתר, ונדווח הלאה, ונחסום מחדש. שוטרים וגנבים, בחיי. כל כך משעמם, הכיבוש הזה. כל כך הרבה אבק הוא מקִים.


(צילום אילוסטרציה:MorgueFile)



אבק וסוללות עפר – כך נראית כיום, בעיניו של המילואימניק הממוצע, חזית הכיבוש. אפשר למות משיעמום. או מכדור בראש, כמובן. אבל הייאוש – הייאוש נמצא הרחק מעבר למחסומים, בתוככי שטחי A. שם תמצאו את החומרים שמהם באמת עשוי הכיבוש: רעב, צמא, חולי, מוות. להניח על אש קטנה, לסתום את האף ולערבב היטב – אלה הן ההוראות הבלתי כתובות. מעטים מסרבים לבצען. את מרביתנו מעניין הרבה יותר שיפור תנאי השירות "שלנו" משיפור תנאי החיים "שלהם". מועד ג', הקלות במס, ביטוח לאומי – גם לנו יש צרות, גם אנחנו בני אדם.

מהספה בסלון עשוי מושג כמו "הקלות בכתר" להעלות בעיני רוחנו איזה פקק תנועה שהשתחרר בצומת גלילות. חשוב לומר את האמת: פקקי הבוקר בהרצליה, בנתניה או בצ'ק פוסט הם בדיחה עלובה בהשוואה לכתר. אפילו הסגירה הזמנית של ואדי ערה בתחילת האינתיפאדה הנוכחית – אירוע שזכה לכותרות מפחידות ומאיימות – היא לכל היותר אנדרסטייטמנט של כתר. כתר משמעו שכאשר אתה יוצא בבוקר לעבודה אינך יודע אם תגיע. ואם הגעת, אינך יודע אם תוכל לשוב הביתה. אולי בדיוק יחסמו. כתר משמעו שמפגש משפחתי הוא פריווילגיה - או נס. כתר משמעו שאם אתה נוסע לבקר את אשתך, שעומדת ללדת בבית החולים בשכם, ואתה נמצא מחוץ לשטחי A (או להיפך), ייתכן שלא תוכל להגיע. כתר משמעו שאם אתה סטודנט באל נג'אח, אכלת אותה. קבל טיפ: אל תירשם לקורסים שבהם הנוכחות חובה. וממילא, מה כבר לומדים באל־נג'אח? בעיקר הנדסה כימית. כך, מכל מקום, מספרת הבדיחה שמסתובבת בקרב המילואימניקים המשרתים באזור.

כמו כדורי הגומי ופעולות החישוף והפגיעות הכירורגיות, גם ה"איפוק" הוא אנדרסטייטמנט שהמציאו מנהיגים ויח"צניהם, ואשר אוּמץ בחום על ידי (מרבית) העיתונות העברית וקהל קוראיה. מאחורי ה"איפוק" וה"כתר", אסור לשכוח, חיים אנשים רעבים, מחוסרי עבודה, חסרי כל – מציאות שכמעט אינה מוכרת בתוך הקו הירוק, שבתחומיו אנו נחרדים, ובצדק, מ-‏10 אחוזי אבטלה. בשיא האבטלה בתוך ישראל מחזיק היישוב עין־מאהל, שעבר במהלך האינתיפאדה הנוכחית את קו ה-‏20%. בשכם, הגדולה שבערי הגדה, המציאות הנוכחית כוללת למעלה מ-‏60 אחוזי אבטלה. זה עוד כלום; בכפרים מסוימים כבר מזמן עברו את 90 האחוזים.

המציאות - אאוט

והמציאות, מה לעשות, היא שורש הבעיה. המציאות – ולא ה"פנאטיות" של המתנחלים, ה"תבוסתנות" של השמאל או "יצר המלחמה" הערבי. המציאות. שינוי המציאות, ובכך חשוב להכיר, הוא תנאי ראשון והכרחי לשינוי עמדות מהותי. ההוויה היא המעצבת את התודעה. אמרו את זה קודם לפנַי. זה לא משנה - זאת האמת, ואותה צריך לומר שוב ושוב.

אבל בישראל של ראשית המילניום השלישי, המציאות היא OUT. שכן תרבותנו הרב־תרבותית מטפלת ב"ייצוגים של המציאות" - ומתעלמת מן הנעשה בספירה הכלכלית; מדברת על "מרחב תרבותי" - ומתעלמת מנתונים הנמדדים במספר נפשות לקמ"ר ובמספר ילדים בחדר; מנתחת את "מושג הבית" בכנסים ובתערוכות ובסמינרים אקדמיים - ומתעלמת מהריסתם והפגזתם של בתים אמיתיים, בתי בטון ומלט (או בוץ ופח); עוסקת ב"זהויות" - ומתעלמת מהחרמה שרירותית אך שיטתית (ורבת־שנים) של תעודות זהות מתושבים.

כפי שניתן לתאר את מציאות החיים הפלסטינית בשטחים כיום, ניתן כמובן לתאר גם את המציאות ה"מתנחלית". כמו "הפלסטינים", גם "המתנחלים" אינם מיקשה אחת – לא בדעותיהם ולא במציאות חייהם. ובכל זאת, ניתן לדבר על "הוויית התנחלויות" כללית – מציאות ביטחונית קשה, שבתוכה נוסעים תושבים ואינם יודעים אם יגיעו ליעדם; שבה מתרחשים מעשי הרג ורצח בכבישים, ביישובים ובסמוך להם; שבה מופעלים מטעני חבלה גם על אוטובוסים של ילדים. מתנחלים רבים לא זכו לביקור משפחתי כבר מזמן, כי מי מעז להגיע. רבים איבדו את עבודתם, כי כמה אפשר לסבול איחורים והיעדרויות של עובד.

המציאות הפלסטינית היא המעצבת, יותר מכל, את התודעה הפלסטינית, כפי שהמציאות ה"מתנחלית" היא המעצבת את התודעה של הציבור היהודי בשטחים. לך תגדל במציאות הזאת ילדים פלסטינים שיאמינו שהישראלים רוצים שלום. לך תגדל במציאות הזאת ילדים יהודים שיחשבו שיש עדיין עם מי לדבר. בלי לזלזל בכוחם של חינוך, הסתה, תקשורת וכיוצא באלה, המציאות היא השחקן הראשי בעיצובה של המציאות, והמציאות של היום היא הפרמטר החשוב ביותר בקביעת המציאות של מחר. אם נבין זאת, ייתכן שעדיין יש סיכוי.


(צילום אילוסטרציה:MorgueFile)



אבל לא נראה שאנחנו מבינים. אותה תפיסה הסבורה שתרבות וטקסטים הם חזות הכל, משמשת כיום כר פורה לתחושת האכזבה, המכונה על ידי רבים מאיתנו "התפכחות", ומלכדת סביבה את מרבית השמאל (או שמא פוסט־שמאל?) הישראלי.
אותה תפיסה מייחסת את פערי העמדות ואת האיבה הגלויה בין הצדדים הנִצים לא למציאות החברתית, הדמוגרפית, הטריטוריאלית והכלכלית, אלא להבדלי מנטליות, לפערים תרבותיים, למורשת שונה. אפילו לגנטיקה.
מתפיסה כזו נגזר בהכרח שכל חילופי דברים בין הצדדים לא יהיו אלא דו־שיח של חירשים, ולפיכך אין בהם טעם. גם כאשר מתקיימים חילופי דברים, הם יוצאים בדרך כלל מהנחת היסוד בדבר חוסר הטעם שבהם.

הגיע הזמן להבין שגם אם הפער התרבותי גדול ומכביד, וגם אם השנאה חוצצת, הרי תרבות ורגשות הם – לפחות במידה רבה – תוצר של מציאות חיצונית, אובייקטיבית, פיסית, שאותה ניתן לשנות. אהוד ברק במיטבו, שאמר שאילו היה גדל במחנה פליטים היה גם הוא מצטרף לארגון טרור, הבין שהאינתיפאדה היא תוצר הכיבוש, ולא רק המחאה נגדו; שההתקוממות, או הטרור, אינם נובעים מ"תרבות" פלסטינית, או "מנטליות" ערבית, או "מסורת" מזרחית כלשהי, אלא מן המציאות האזורית הספציפית. והוא הבין גם את המסקנה המתבקשת: שסיום הכיבוש הינו יעד אפשרי והכרחי כאחד, וכל שנותר לנו הוא לפעול ככל שנוכל לקצר את הדרך אליו.
אבל אז עלה ברק לשלטון – וכל השאר היסטוריה. ראש הממשלה ברק המשיך במדיניות קודמיו – מדברים שלום, מבצעים כיבוש; יד אחת אוחזת בספר (או בטיוטות הסכמים) וחותרת לשלום, והאחרת אוחזת בחרב ומהדקת את טבעת הכיבוש.


אהוד ברק (מתוך אתר ממשלת ארה"ב)



גם בסיטואציה הנוכחית, שהשלכותיה העיקריות על הציבור הישראלי הן התגברות השנאה והתעצמות הייאוש, חשוב להתבונן במציאות. מאוכזבי אוסלו – כמו גם אלו שאמרו מלכתחילה ש"לאוסלו אין סיכוי" – צריכים לזכור, לכל הפחות, את העובדות.
האינתיפאדה הראשונה התישה את הישראלים (154 הרוגים), ולא פחות מכך - את הפלסטינים (1,148 הרוגים). כפי שמלחמת יום כיפור הובילה את הצדדים למגעים הראשונים בין שליחיו של ערפאת (חמאמי וסירטאווי) לאישים ישראלים, ובהמשך להסכמי קמפ־דיוויד, כך הובילה אינתיפאדת דצמבר 87' למגעים מחודשים, לוועידת מדריד ולהסכם אוסלו.
הסכם אוסלו נועד לממש את "הסעיף הפלסטיני" של הסכמי קמפ־דיוויד מ-‏1978, ובמרכזו – אוטונומיה לתקופה של חמש שנים, משטרה מקומית חזקה ותחילת שיחות על הסדר הקבע.

גל אופטימיות חסר תקדים

הסכם אוסלו העניק לפלסטינים בסיס טריטוריאלי, כוח חמוש והכרה ישראלית רשמית בעם הפלסטיני. לישראלים העניק ההסכם הכרה פלסטינית בזכות־קיומה של מדינת ישראל (בגבולות 67'), ויתור פלסטיני על מרבית ארץ ישראל (78%) והבטחה פלסטינית לרגיעה בטחונית.
באוסלו נראה, לראשונה, הפתרון של "שתי מדינות לשני עמים" כמטרה העשויה לזכות בתמיכה מאסיבית של שני הצדדים. ואכן, ספטמבר 1993 היווה את תחילתו של גל אופטימיות חסר תקדים בישראל ובשטחים. רוב ישראלי "מיוחס" (כשני שלישים) תמך בהסכם. השלום נראה קרוב מתמיד.

אבל למרות העובדה ש"אדריכלי ההסכם" ניסחו אותו על בסיס עקרונות מטריאליים של שינוי המציאות (במגמה ההפוכה לאסטרטגיה של הרחבת ההתנחלויות והעמקת הכיבוש), התושבים הפלסטינים והישראלים במרחב הארץ־ישראלי ייחסו לו אלמנטים אפוקליפטיים. למרות אזהרותיו של יוסי ביילין - "אוסלו אינו אמונה דתית ולא אידיאולוגיה", ולפיכך "הוויכוח סביב השאלה אם אוסלו חי או מת הוא פאתטי ממש" - שני העמים הנוגעים בדבר ראו את הדברים אחרת; בשיאו של ה"פִּיק" האופטימי הם דיברו ופעלו מתוך געגועים לחיבוקים חמים, ולא מתוך שאיפה להסדר אינטרסנטי הדדי וקר.


יוסי ביילין



היחס הרומנטי כלפי הסכמי אוסלו, והשוני העצום בתפיסת התהליך על ידי כל אחד מהצדדים, הביאו להפרתם ההדדית והמתמשכת של ההסכמים, כאשר כל צד מפרש את ההפרות המבוצעות על ידי הצד האחר כחלק מתוכנית־על (Grand Design) המיועדת לטרפד את החתירה להסדר.

בהכללה פרקטית ניתן לומר שישראל ראתה בהסכמים אמצעי להפסקת הפגיעה באזרחים ישראלים בתוך הקו הירוק ומחוצה לו, ואילו הפלסטינים ראו באוסלו את הבסיס ההסכמי למדינה הפלסטינית שבדרך. אולם כבר באוסלו, ואחר כך בטאבה, ואחר כך בקהיר, החלו הפלסטינים לראות את חלומם מתמוסס. למרות זאת הם קיבלו כמעט את כל דרישותיה של ישראל, שכן עדיין הניחו שבכוונתה לסגת לגבולות 67' (למעט ירושלים, חלק מן ההתנחלויות, ואתרים צבאיים מסוימים). ולא סתם הניחו – בקהיר (1995) התחייבה ישראל לסגת מכל השטחים (בסייגים האמורים) תוך שנה וחצי.

בפועל, כאמור, רבים מסעיפי ההסכם לא קוימו. הפלסטינים לא קיימו סעיפים כגון החרמת הנשק הלא חוקי ומיגור ההסתה האנטי ישראלית, וגרוע מכל (בעיניים ישראליות) – הם לא הפסיקו את הפיגועים.
ישראל לא ביצעה את הנסיגה השלישית, לא פתחה את "המעברים הבטוחים" בין הגדה לרצועת עזה, וגרוע מכל (בעיניים פלסטיניות) – המשיכה בהרחבה אינטנסיבית של ההתנחלויות, ביתור הגדה והרצועה בכבישים עוקפים, הריסת בתים, הרס שטחים חקלאיים והפקעת אדמות.

הסכם אוסלו העניק לפלסטינים תקווה למדינה שתשתרע על 22% מפלסטין ההיסטורית, המנדטורית; אולם בפועל לא הביא ההסכם לסיום הכיבוש אלא רק להעברת מלאכת הכיבוש למנכ"ל שכיר. יאסר ערפאת - זה היה שמו של הבחור שזכה במכרז - צויד בחוזה־העסקה שמן אך גם בסמכויות מוגבלות, מבחינה גיאוגרפית ואופרטיבית. מסיבות ברורות הוצמד לו גם פיקוח צמוד של בעל הבית הישראלי.

כיום אין עוררין על כך שהסכם אוסלו – הן בפרשנותו הפלסטינית והן בזו הישראלית – לא התממש. מיד אחרי מינויו של ערפאת למנכ"ל הפרויקט ביצע הבוס הישראלי תהליך אגרסיבי של הרעת תנאים לפועלים הפשוטים, והכיבוש העמיק והשתכלל. בספטמבר 96' החל המנכ"ל להשתמש לרעה בכלי העבודה שקיבל, וירה על הצבא שסיפק לו את הנשק. ארבע שנים לאחר מכן התמרדו הפועלים ופתחו ב"אינתיפאדת אל־אקצה", כלשונם.

העתיד: שחור־כהה

השמאל הישראלי, שהוסיף לא להבין על איזה כיבוש מדברים הפלסטינים – הרי הכיבוש הסתיים באוסלו, לא? - התאכזב קשות (ע"ע התפכחות) והסיק את המסקנות: שלום לא עושים עם ערבים; הם מבינים רק כוח; אין פרטנר. מ.ש.ל.

נשוב למציאות. כיום העובדות הן אלו: ההתנחלויות, שזכו לתמיכה פעילה של כל ממשלה ישראלית מכהנת, הכפילו את אוכלוסייתן תוך עשר שנים ל-‏200 אלף (בשנת 2000). כ-‏6,000 מתנחלים חיים כיום בשליש מרצועת עזה, ובשאר השטח חיים כמיליון פלסטינים. גם בגדה המערבית, שבה חיים כשני מיליון פלסטינים, אוּמץ ה"מודל" של עזה – חלוקת האזורים הפלסטיניים למובלעות מנותקות זו מזה, שהמעבר (הפלסטיני) ביניהן ניתן, אם בכלל, לא בזכות אלא בחסד (ישראלי). לפלסטינים אין גישה לפחות למחצית משטחי הגדה המערבית. מעבר בין הגדה לעזה הוא, כיום, בגדר משימה בלתי אפשרית.

שינויי המציאות בשטחים מאז 67' בוצעו בעקביות, כמעט ללא תלות בזהות הממשלה המכהנת והעומד בראשה, באמצעות הרחבה בלתי פוסקת של ההתנחלויות, תוך הסתמכות על העיקרון של השתלטות על מקסימום שטחים ובהם מינימום פלסטינים. המציאות המתהווה היא מציאות שבה כמעט שלא ניתן לשרטט קו גבול רציף והגיוני בין האוכלוסייה היהודית לערבית, ושבה אין סיכוי להסכם ולהסכמה ללא פינוי (טרנספר) של מתנחלים ו/או פלסטינאים – שהוא כשלעצמו יעד שקשה לגבש סביבו הסכמה ישראלית. המשמעות: חיזוק מתמיד ועקבי של האגפים המתנגדים להסדר. העתיד: שחור־כהה. ואם אכן יש לשחור גוונים, הרי שכל יום שחור מקודמו.

על בסיס מציאות זו (המשתנה כמובן ללא הרף – ותמיד לרעה, במונחים של סיכוי להסדר) גובשה ההצעה ה"נדיבה" של ישראל, שנדחתה בקמפ־דיוויד על ידי הפלסטינאים ה"סרבנים" וכפויי־הטובה: קחו מדינה עתידית החצויה לשלושה או ארבעה חלקים עיקריים, שהחיבורים ביניהם רופפים ומותנים בחסדיה של ישראל; הוסיפו לכך את העובדה שכל אחד מאותם חלקים מבותר גם בתוכו על ידי גושי התנחלויות ומתקנים צבאיים וכבישים עוקפים; הַפחיתו מכל זה כ-‏20% משטחי הגדה, ואת מרבית השליטה על מקורות המים; ולקינוח: ירושלים רבתי שלא זו בלבד שחוברה לה יחדיו, אלא גם מחברת בין רמאללה מצפון לבית לחם מדרום באמצעות טכניקות כגון סיפוחים, הפקעות ומעקפים. האמנם הצעה שלא ניתן לסרב לה?

אינתיפאדת 2000 נולדה כאינתיפאדת אל אקצה, אולם במהרה התברר לכל שהיא אינתיפאדת ההתנחלויות. העימותים, שגלשו בתחילה לפסגות, נצרים וגילה, התפשטו כמעט לכל מקום שבו סמוכים יהודים וערבים זה לזה. מבחינת הפלסטינים, ההתנחלויות הן חזית האלימות הישראלית, וכמובן הביטוי הבוטה ביותר של הפרת החוק הבינלאומי בידי ישראל. זו הסיבה שלפחות בתחילת האינתיפאדה כוונה ההתקוממות כנגד ההתנחלויות (והצבא שסביבן) בלבד. מנהיגי הרשות, ואפילו החמאס (שיח' יאסין), דיברו על אינתיפאדה שמטרתה סיום הכיבוש, ולא הכחדתה של היישות הציונית.

אבל מי מקשיב. הערבים, תמיד אמרנו, לא בשלים לשלום, והם כל כך אלימים. הם רוצים לזרוק אותנו לים, ומה ההבדל בין נצרים לרעננה, ומי זה ה"פרטנר" הזה שלא מסוגל להוריד לשנייה את המדים?


מתנחל



פעם, כשה"פרטנר" הזה איים במלחמת חורמה נגד ישראל, האמנו לו. כיום, כשהוא מדבר "רק" על סיום הכיבוש, הוא נתפס כשקרן שעדיין דבק – בחדרי חדרים - בשיטת הסלאמי. פעם, כשהאמנה הפלסטינית שימשה הצהרת הכוונות העיקרית של הצד הפלסטיני, האמנו לה. כיום, כשאתר הרשות מגנה פיגועים בתחומי מדינת ישראל, אנו מתייחסים לכך כאל ניסיון צבוע לרצות את דעת הקהל העולמית. "אימה פסיכו־קולקטיבית מפני השלום", כפי שכינה זאת משה צוקרמן, מול "העונג הסמוי שבוודאות החדשה 'אין פרטנר"'.

חזרנו ממילואים, הדלקנו טלוויזיה. מכאן, מהסלון, המלחמה נראית כמעט כגזירת גורל. ראש הממשלה עוד לא מיצה את כל האמצעים העומדים לרשותו. שר הביטחון עצוב כי אין עם מי לדבר. ושמעון פרס? לעתים תומך, לעתים מתנגד למדיניות הממשלה.

רגע לפני המלחמה הבאה, בואו נעצור לחשוב. אם בשביל שלום עם סוריה דרשנו משאל עם, הרי שמלחמה ראויה, לכל הפחות, להרהור נוסף. במקום להאמין במה שמלעיטים אותנו מכל הכיוונים - שכל ה"בלגן" הזה נובע מכך שהם רעים ואנחנו טובים, או מכך שהם צמאי־דם והמתנחלים פנאטיים, או מכך שהשמאל רוצה רק לתת עוד ועוד - בואו נחשוב לרגע במושגים של מציאוּת, ולא במושגים של אהבה־שנאה, טוב ורע, בני־אור ובני־חושך.

"אויבינו", כתב פעם דורון רוזנבלום, "אינם פועלים מתוך סתם פראות או גחמות אישיות… אלא מתוך אינטרסים לאומיים, רובם מנוגדים לשלנו… אולי אם נחדל ממאמצינו לשנותם ולעצבם – רק אז נוכל לסגור אתם אי פעם איזו עיסקה צוננת, מנומסת ואדישה, כזאת המושתתת – כמו בין כל העמים – על ייצוב מאזני הרתעה או הבנה בין אינטרסים מנוגדים".

בואו נחשוב על הסדר משעמם שכזה, צונן כמו השלום עם מצרים או אי־הלוחמה עם סוריה. לא הסדר שיאפשר לנו מחר לפרק את הצבא, אלא אדרבא - הסדר שיתבסס על כוחה הצבאי של ישראל, על "קיר הברזל". הסדר שישחרר את הפלסטינים ואותנו מעול הכיבוש, כיבוש שמחירו הבלתי נסבל רק גדל והולך מיום ליום, משנה לשנה, מאינתיפאדה לאינתיפאדה.

קישורים
אינתיפאדת אל־אקצה ויקיפדיה
הסכם אוסלו ויקיפדיה
יאסר ערפאת ויקיפדיה
משה צוקרמן באתר רסלינג
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "פוליטיקה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

447376
"כ-‏6,000 מתנחלים חיים כיום בשליש מרצועת עזה"?
מתי נכתב המאמר הזה?
447379
מזמן:
"ומי זה ה"פרטנר" הזה שלא מסוגל להוריד לשנייה את המדים?
פעם, כשה"פרטנר" הזה איים במלחמת חורמה נגד ישראל, האמנו לו. כיום, כשהוא מדבר "רק" על סיום הכיבוש, הוא נתפס כשקרן שעדיין דבק – בחדרי חדרים - בשיטת הסלאמי."
447384
מסכים עם הדברים. העובדה שהמאמר נכתב כנראה לפני ההתנתקות, אינה מורידה .
לא רלוונטי יותר מתמיד 447390
מסריח מעובש ונפטלין.

באו הימים האחרונים והיפכו קערה על פיה, החזית היום היא לא עזה או יהודה ושומרון, כעת החזית זזה אל תוך הגליל והנגב רמת הגולן יפו חיפה נצרת ולא בהכרח בסדר הזה, כמו תמיד כולם יהיו מופתעים.

גם הישראלי הממוצע השוטה המצוי שאפשר לרכשו בקומץ חרוזים ושבר מראה לא קונה יותר בלופים, אפשר לשטות בהרבה, הרבה זמן אולם לא לנצח, תחושתי היא כי גם אם פתאום תבוא נכונות "אמיתית" מ-"הפרטנר" (נניח) אפילו יצלצל עד כלות לא ימצא פותח ל-דלת, שער, חלון, או/ו כל מינוח הקולע לטעמך.

כל אותן "נבואות" אפוקליפטיות המתגשמות אחת לאחת ממוטטות סיכוי כל שהוא למציאת תמיכה למהלך כל שהוא, בבחינת חבל ונחש.

כל הדיונים והשיחות הם על אתמול שפרח וגז, והמחר אין איש שם על ליבו את המחר, כי אולי פשוט אין מחר.

מיקי
לא רלוונטי יותר מתמיד 447395
אה שוב פעם המערכת מגינה על התוקפן ומגנה את הקורבן. למה מותר למרמיקי לקלל אותי הישראלית הממוצעת ולי השוטה אסור אפילו להגיב!
לא מורידה, מכריעה. 447427
ברכות ליזהר ורדי ולמערכת, על פרסום מאמר יוצא מן הכלל באיכותו. אני חושב שמאמר כזה מקומו בעמוד הראשון של עמודי הפובליציסטיקה בכל עיתון המכבד את עצמו.
יחד עם זאת, העובדה שמדובר ככל הנראה בפרסום של מאמר שנכתב לפני למעלה משנה היא קריטית בכך שהיא חושפת את נקודת התורפה שלו. המציאות בשנה האחרונה הוכיחה באופן שקשה להכחישו (בעיני לפחות) שעמדת המחבר היא שגוייה. (מסקרן אותי לדעת אם הפרסום המאוחר הזה, מבטא עמדה של המערכת. במקרה כזה מן הראוי להצהיר על כך ולא להסתתר מאחורי "מקריות" אופציונלית).
א. גם בהתחשב בכך שעמדת המחבר לא לגמרי חדה ובהירה, אפשר להסתכן ולומר שהיא אינה עומדת במבחן המציאות. אם אני מבין נכון הלוז של עמדת המחבר הוא "הסדר משעמם שכזה, צונן ... הסדר שיתבסס על כוחה הצבאי של ישראל, על קיר הברזל. הסדר שישחרר את הפלסטינים ואותנו מעול הכיבוש".
ב. אחרי הכל ההמלצה "בואו נחשוב לרגע במושגים של מציאוּת ..." אינה בדיוק הוראת פעולה. אם הויכוח המתנהל כאן הוא בין יזהר ורדי - ביילין - השמאל תומכי ההסכם עם הפלשתינאים לבין ציר ברק-שרון הדוגל במהלכים חד-צדדיים, הרי אחד מצירי הויכוח הוא מהי אותה מציאות. ברק-שרון מבססים את מהלכיהם על ההנחה שאין כל קונסטלציה או פרטנר שאיתו ניתן להגיע להסכם בר מימוש (עם "עונג סמוי" או בלעדיו). נראה שארועי הימים האחרונים מראים כי הם צודקים וביילין טועה.
ג. לאנשי השמאל יש שתי טענות. ראשית הם טוענים שהמטרה הפלשתינאית היא "סיום הכיבוש, ולא הכחדתה של היישות הציונית". נראה שכאן המציאות טופחת על פניהם. לו היתה זו אמת, תגובת הפלשתינאים לפינוי עזה היתה צריכה להיות בקסאמים על רעננה ולא על שדרות. היאוש וה"כתר" שיזהר מתאר כל כך בחדות, הובילו את הפלשתינאים לא אל הנכונות להסכם אלא אל יצר הרס קולקטיבי נוסח "תמות נפשי עם" שמשון. בכך הם משתלבים עם מגמה איסלמית-ערבית גלובאלית ולא עם שוחרי פשרה נוסח ביילין-גלאון. הקסאמים על רעננה בוא יבואו (משום שאיני מאמין שהגדה עד כדי כך שונה מן הרצועה כפי שאנשי הפתח' וביילין-ורדי מן השמאל ינסו למכור לנו) אך לא כתמריץ להסדר "צונן וקר" אלא כחלק ממבול הנועד לשטוף את הרשע הציוני-מערבי מביתו של האיסלם.
ד. הטענה השנייה היא שישראל היא שותף שווה להפרת הסיכוי להסכם (בין אם זה הסכמי אוסלו או המשך שלטונו של אבו מאזן באוטונומיה). זו טענה אבסורדית. אם ישראל היא מעצמה מן הדרג של ארה"ב ואבו-מאזן הוא שליט בובה, נטול כל אחיזה בעם הפלשתינאי שישראל צריכה לשאתו על כפיים (לספק לו נשק, לשחרר לו אסירים) גם אם הדבר מערער את התמיכה בה עצמה בציבור שלה, מה הטעם להגיע להסכם עם שליט חלש כל כך? הסכמים בין שני צדדים מבוססים על כך שכל צד רוצה וחשוב מכך מסוגל, לממש את חלקו בהסכם. אם מדובר בהסכם בו הצד הישראלי "אחראי" למימוש ההסכם בשני הצדדים, מה הצורך בהסכם כזה לעומת מהלך חד-צדדי בו אפשר למקסם את התמיכה במהלך לפחות בצד שלך? מדוע אפשר לדרוש מישראל "ויתורים" עליהם לא התחייבה בהסכם?
ה. האבסורדיות שבטענה השנייה חושפת את האמת: הטענה שאין כרגע פרטנר אינה "אימה פסיכו־קולקטיבית מפני השלום" אלא דוקא המציאות שאותה ביילין-גלאון-ורדי לא כל כך רוצים לראות.
לא מורידה, מכריעה. 447439
מסכימה מאוד עם הפסקה הראשונה.
לא מורידה, מכריעה. 447444
אתה מגחיך את טענות השמאל או לא מבחין בין הצעקנים בכיכר לבין השמאל שמקדיש לעניין מחשבה יותר עמוקה.

>"ראשית הם טוענים שהמטרה הפלשתינאית היא 'סיום הכיבוש, ולא הכחדתה של היישות הציונית"' -> טענה יותר מורכבת היא שהכיבוש עצמו הוא הפרה כוחנית של זכויות פלשתינאיות. הטענה מתווספת להכרה שהמאמץ הציוני כלל בתוכו עוול לתושבים של פלסתינה ואם ישראל רואה את עצמה מתקיימת לעוד הרבה שנים על הרובה היא צריכה לעשות כל מה שאפשר כדי שהיא לא תתצרך להשתמש בו. שתי הטענות האלה (ואולי גם אחרות) משלבות תפיסה בטחונית אסטרטגית ותפיסה מוסרית עמוקה.

>"ישראל היא שותף שווה להפרת הסיכוי להסכם" -> שווה? אולי תורם, אולי חלק מתהליך של תגובות "הדדיות" (ביבי הפוך)
לא מורידה, מכריעה. 447467
בשום אופן אין בכוונתי להגחיך את טענות השמאל. אני מנסה להתוכח איתן מתוך קבלה מראש של רצינותן וחשיבותן. בודאי שאיני רואה ביוסי ביילין צעקן כיכר. (זו הסיבה שהבאתי את עמדות השמאל בציטוטים ישירים מן המאמר של יצהר ורדי).
> הויכוח בין השמאל לבין המרכז (ברק-שרון) אינו על פרשנות העבר אלא על ראיית ההווה. תפיסת ברק-שרון טוענת כי נכון לעכשיו אין על מה וחשוב מכך אין עם מי לדבר. נכונות הטענה הזו היא בלתי תלוייה בנסיבות ובסיבות שהביאו למצב הזה (במידה שזהו אכן המצב). אני יכול לקבל את הטענה הראשונה במלואה ללא שום סייג ועדיין לטעון שהמציאות בהווה אינה מכילה אופציה להידברות עם פלשתינאים.
> הקונצנזוס לרוחב השמאל הוא אכן כי ישראל "שותפה" לסיכול ה"הסכמים" ולא "אחראית יחידה". גם את הגרסה המתונה הזאת איני מקבל. לא חשוב כמה דחף ברק את עראפת אל הדלת בקמפ דייויד, ההצעה שהוצעה לערפאת שם היתה מרחיקת לכת מאוד מצד ישראל. ערפאת הוא שבחר לדחות אותה. שום התנהגות של ברק אינה יכולה או צריכה להיות סיבה לדחיית ההסדר ע"י הפלשתינאים. בסופו של דבר ערפאת החליט מה שהחליט מתוך השיקולים והאינטרסים הפלשתינאים ולא כעונש ל"יהירותו" של ברק. לאחר שהפלשתינאים של אבו-מאזן סירבו לשלם שום מחיר בעד פינוי הרצועה וישראל של שרון נאלצה ללכת בדרך הפינוי החד-צדדי, מדוע צריך ממנה לצפות שתישא את אבו-מאזן על כתפיה ותעמיס על עצמה את האחריות לקיום שלטונו. אבו-מאזן הוא שלטון חלש וחסר יכולת משום שהוא כזה ולא משום שישראל תרמה לכך.
לא מורידה, מכריעה. 447496
המוטו של המאמר הוא שההוויה קובעת את התודעה ואת ההוויה כותב המאמר מדגים יפה. הדוגמה של דיוני קמפ דייויד טובה לעניין שלנו. לכאורה ברק הציע לערפאת הצעה מאד מרחיקת לכת; למעשה היו בהצעה הזאת מספר מרכיבים שערפאת לא היה יכול לקבל:
א. הרכב האחוזים שיסופחו לישראל ומה הם עושים לרציפות הטריטוריאלית של המדינה הפלסטינאית.
ב. הר הבית.
ג. המחיר שברק שילם בשביל השקט מצד המתנחלים; את המחיר הזה ראו הפלסטינאים בשטח. ברק ביקר בבית אל כראש ממשלה והצהיר שם שבית אל תשאר לעולם בשלטון ישראל. אם תסתכל על המפה היכן נמצאת בית אל-מצפון מזרח לרמאללה-תוכל להבין איזה אמון עוררו דבריו של ברק אצל ערפאת. ערפאת לא היה ילד והוא ידע שיושב מולו ראש ממשלה בלי רוב בכנסת ודורש ממנו לותר על זכות השיבה
וסיום הסכסוך, בלי שיהיה בטוח שאכן מסתיים הכיבוש וקמה מדינה פלסטינאית.
ד. ויתור על זכות השיבה. בעניין הזה כבר כתבתי לא פעם את דעתי
שזהו נושא שמהווה נדבך בפרנויה הלאומית שלנו ללא הצדקה ממשית; אצל הפלסטינאים הוא מהווה מרכיב של כבוד לאומי ללא כוונות ממשיות למימושו. היות שברק הוא איש חכם, הוא ידע את העובדות הללו. האופציה הממשית לשיבה היא תאורטית בלבד. אף אחד ממנהיגי הפלסטינאים אינו חושב לסבירה אפשרות כלשהי שישראל תפנה את אשקלון, אשדוד, תל חנן, מוסררה, בקעה וכד' כדי להחזיר את הפליטים. בסקרים בין הפליטים, רובם רוצים את ההכרה הישראלית באחריותה בלפחות לחלק מהגרוש, והסדר פיצויים.
על פי הבנות ז'נבה דובר על חזרה של כ-‏50.000 פליטים. מי שחושב שהם היו ממוטטים את מדינת ישראל כנראה יש לו ביטחון רב בצור ישראל.
ראש ממשלה בישראל אינו יכול להסכים על זכות השיבה בלי לעוף, אלא אם זה יהיה תהליך של הכנת הציבור עם פירוט מהו התוכן המפורט של ההכרה בזכות השיבה. אם תשים את עצמך בנעליו של ערפאת, תראה שהוא לא היה יכול לקבל את הצעותיו של ברק בדרך שבה הוצעו- TAKE IT OR LEAVE IT . המצב הפוליטי האמיתי בישראל היה שהפלסטינאים לא יקבלו כלום אך יוותרו על מקצת השטחים, על הזכות להלחם לעצמאותם ועל זכות השיבה. גם אם ערפאת היה מקבל את הצעותיו של ברק, היתה פורצת אינטיפדה-עם או בלי ערפאת על רקע המצב הממשי בשטחים.
תוסיף לזה את הפרובוקציה של שרון.
לא מורידה, מכריעה. 447587
כדי לענות לך ניסיתי להסתכל בספר של רן אדליסט "אהוד ברק ומלחמתו בשדים" כדי להיזכר מה היו ההצעות הסופיות בקמפ דייויד. התמונה שאתה מביא היא אמת אך לא כל האמת.
א. צריך לזכור שהיו הצעות ישראליות רשמיות והיו "רעיונות" קלינטון שהוצעו בידיעת הישראלים אך ללא הסכמתם מראש. עראפת דחה גם את הצעות קלינטון שהיו יותר המרחיקות לכת.
ב. בעניין הבעיות ה"פסיכולוגיות" - הר הבית וזכות השיבה, ההצעה היתה הר הבית לפלשתינים, זכות השיבה לישראל. את החלוקה הזאת טשטשו וערפלו ע"י כל מיני בוקי-סריקי וקשקושי משפטנים ("אובר-ריבונות" של ישראל על הר הבית או לחילופין הכרה בקשר ההיסטורי של ישראל להר הבית לעומת פיצויים, ועדה בינלאומית ושיבה סמלית בשלב השלישי של ההסכם לפלשתינאים). ההצעה נדחתה.
ג. "הפלסטינאים לא יקבלו כלום" - 96% מן השטח פלוס 2% פיצוי משטח ישראל אינם כלום. מה ישראל היתה אמורה לקבל מלבד הבטחות, הצהרות וניירות?
ד. בן גוריון קיבל את גבולות החלוקה ללא ירושליים ועם נגב מנותק. מדוע אי אפשר לצפות להכרעה כזו מן הפלשתינאים? משום שהם פרימיטיבים ואלימים יותר מן היהודים? אולי משום שלא ברור כיצד רואים הפלשתינים את יתרונות השלום וההשלמה עם ישראל והאם הם מאמינים בהם.
ה. גם ברק וגם קלינטון התרשמו שערפאת התאהב במעמדו כמנהיג "מהפכן" הנוסע ושב ברחבי העולם וההזדמנות להפוך לפוליטיקאי של החצר האחורית המטפל בבעיות האזרחיות-פנימיות הבלתי-פתירות של עמו, לא קסמה לו.
ו. 50000 "שבים" אינם מספר סמלי (זכור איזה מהומות "מנהליות" עוררו 200 כושים עבריים). כשאתה תובע מספר כזה כוונתך ברורה. החמישים יהפכו מהר מאוד למאה ומאתיים. בהתחשב בכך ש"שיבה" סמלית מתרחשת כל הזמן (ע"י נישואים והגירה לא חוקית) המספר הקביל היחידי הוא אפס.
ז. נראה לי שהמתנחלים ותעלוליהם תורמים באופן שולי לאי-הפתירות של הסכסוך. עלייתו של שרון להר הבית ואינתיפאדת החמאס שבאה בעקבותיה יצרו מצב בו לא ניתן היה להגיע להסכם שמטבע הדברים מכיל ויתורים לא קלים ל-‏2 הצדדים. כשלונו של ברק נעוץ בעובדה שהוא לא הכיר בחשיבותן של הזוטות (עליית שרון להר הבית, פרשת הילד מוחמד דורה ושלמות הקואליציה שלו) ולא הטיב לנהל אותן. זוטות אלו קבעו את האוירה וזו קבעה את התוצאות.
ח. ברק טעה כאשר הלך לפסגה וניסה לחתוך את העניינים "בבת אחת" ("פסגה אחת יותר מדי"). המו"מ האמיתי התנהל לפני ואחרי הפסגה בקמפ דיויד, שם ניסו לתקן את השגיאות של ברק. מה שהכשיל את המהלכים הללו הוא שהם התנהלו באוירה של טרור חמאסי ואחר בלתי פוסק מול פעולות תגמול. כאמור ברק לא הטיב לנהל את העניינים, אבל עדיין נשאלת השאלה מה הטעם לעשות ויתורים לא פשוטים לצד שיכולתו/רצונו להפסיק את הפעילות החמושה אפילו לתקופה קריטית ומוגבלת של מו"מ נתונה בספק?
לא מורידה, מכריעה. 448224
"ד. בן גוריון קיבל את גבולות החלוקה ללא ירושליים ועם נגב מנותק. מדוע אי אפשר לצפות להכרעה כזו מן הפלשתינאים?"

אולי כי הם יודעים שלא יוכלו להרחיב את הגבולות האלה לעולם, כי אם יתחילו מלחמה לא תהיה לזה שום לגיטימציה, ואין להם שמץ של סיכוי לנצח.
לא מורידה, מכריעה. 448240
בניגוד לבן גוריון שהתכוון לפתוח במלחמה וידע שהוא הולך לנצח?
(אני לא לגמרי ציני, זה באמת מה שמשתמע מתגובתך ואני תוהה אם לזה התכוונת.)
לא מורידה, מכריעה. 448454
לא מסכים 3 פעמים:
א. "כי הם יודעים שלא יוכלו להרחיב את הגבולות האלה לעולם" - מנין לך? בהיסטוריה ופוליטיקה אין דבר כזה לעולם. הם בודאי אינם יודעים דבר כזה. הרי זו בדיוק האנטיתזה של מדיניות הסאלאמי שרובם מאמינים בה.
ב. "אם יתחילו מלחמה לא תהיה לזה שום לגיטימציה" - לגיטימציה של מי? מה משמעותה ומשקלה של לגיטימציה זו? מילה זו כמו בביטוי "תמיכת העולם הנאור" נעשה שימוש מופרז מאד. צריך תמיד לזכור כי 90% מדעתו של העולם שמחוץ למזה"ת היא שהיה רצוי אם היהודים והערבים היו עולים בנפרד על גג בנין גבוה ויורדים ממנו בדרך המהירה ביותר.
ג. "אין להם שמץ של סיכוי לנצח" - מנין לך? עתידנות היא עניין למגידי עתידות.

להבנתי, לפלשתינאים קשה מאד לקבל הסכמים, בפרט עם ויתורים משמעותיים מצידם, משום שהסיכוי לשיפור משמעותי במצבם הוא דחוק בכל תסריט שהוא (עם הסכם או בלי הסכם). בלי הסכם הם יכולים לכל הפחות לדבוק בחלומותיהם (זוכר את מפתחות הבתים בגרנדה המוסלמית?).
לא מורידה, מכריעה. 448488
למה אין דבר כזה לעולם? לעיתים קרובות (מדי) אני שומע את מנהיגינו אומרים: ירושלים המאוחדת בירת ישראל לנצח נצחים (אפילו יותר חזק מ"לעולם").
המאמר מעניין מאוד 447438
גם אני הסכמתי עם הדברים ומודה לכותב. רק חבל שלא עדכנו כמה פרטים.
ספירה 447445
עדיין לא קראתי את המאמר, אבל אני יודע מה יש בו. המלה "כיבוש" מופיעה בו 19 פעם.
ספירה 447452
אוף! עברתי על הבולשיט הנהיליסטי, וחוץ מנסיון אופייני לתאר את המציאות כפי שהייתה צריכה להיות אילו המוטיבציה הפוליטית של הכותב הייתה רלוונטית, לא מצאתי דבר.
ספירה - הצרוף "ארץ ישראל" אינו מופיע אפילו פעם אחת.
ספירה 447453
ודוק: הכוונה לכיבוש של 67 ולא לכיבוש של 48. לשימוש במילה הזו יש קודם כל משמעות סוציולוגית - הוא ממקם את הכותב בזן נכחד של אנשים התומכים בקולוניאליזם הגזעני של ישראל, אבל מבקשים לעצמם מראית עין של חוקיות בינלאומית.
ספירה 447454
והמילה ''שיבה'' לא מופיעה בו כלל.
ספירה 447485
המלה ''את'' מופיעה בו הרבה יותר. אין מנוס אלא להסיק שוורדי איננו מחסידיו של בן גוריון.
הלו?! אתם שם במערכת תתעוררו 447492
המאמר הזה שכב במקפיא לפחות שנתיים
לא יכלתם להכניס אותו למיקרו לדקה לפני ההגשה?

או שזו רטרוספקטיבה אירונית או משהו?
מציאות במציאה 447586
למרות שפוליטית אני וכותב המאמר ישובים מאותו צד של המתרס, נראה לי שהניסיון להפריד בין מציאות ותרבות שעומד בבסיסו של המאמר מתעתע ונכשל. התרבות מנכסת את המציאות שמכוונת את התרבות. התרבות פועלת כאוטומט שגרתי, והמציאות מנפיקה לה חומר למכביר לתגובות פבלוביות.

התשישות שהובילה אותנו לנסות הסכמים היא שילוב של גלובליזציה ועליית האפשרויות החומריות (שמגבירות התמקדות של האזרח באינדיבידואליות שלו) שקשורה באופן הדוק עם שקיעת המוכנות שלנו "לנצח לאכול חרב" ששורשיה קיימים עוד קודם.

יש כאן גם פרכה אישית מסוימת כך נראה לי, כאשר הכותב מאמץ בשתי ידיים תפישה לא מאוזנת של אשמה בכיבוש, כאשר כמעט כל הרשע, העיוורון והטיפשות מצויים אצלנו, ואילו ההתנהגות הפלסטינית היא אובייקטיבית, אם כי קשה לומר אם מודעת או מכנית (האם אופי המאבק מצדם נובע מכך שהם תופשים כי "דפקנו אותם" או שמא מדובר בתגובה דמוי פיזיקלית של מים המגיעים לנקודת רתיחה בתנאים מסוימים?).

המציאות היא גם תרבות וגם תנאים חומריים. האכזבה הגדולה של השמאל הישראלי היא ענין תרבותי. הציפיות שנכזבו הן ענין תרבותי. לענין התרבותי הזה יש תשומה לא קטנה לגבי בחירת עמדות פוליטיות (חד צדדי, מ"ומ, יציאה אזרחית ונוכחות צבאית וכו') והמוכנות לפעול לקידומן.

למעשה, אחת הבעיות העיקריות כך נראה לי היא הבעיה בה פותח המאמר, בעיית הקונצנזוס. קונצנזוס יכול להיות תרבותי או מודע. תרבותי אם כולם מסכימים בלי מחשבה רבה על קוים אדומים להם קריטריונים אמפיריים ברורים ובהינתן קריטריונים אלה ברורה הפעולה בה יש לנקוט. קונצנזוס מודע הוא כמובן הרבה יותר בעייתי משום שהוא תוצא של דו שיח מתמיד בין מרכיביו בו העמדה ההגיונית ביותר (שיש בה אלמנטים של תרבות, חומר ובחירה) אמורה להיבחר ולהיבחן בהתמדה.

נראה כי בפועל יש לנו מבחר של קונצנזוסים קבוצתיים (בין מתנחלים, בין ימין מתון, שמאל מתון, והלאה) שהם תת-תרבותיים וההידברות ביניהם היא פרודיה על ניסיון להגיע לקונצנזוס מודע, פרודיה שמזכירה את ההבדל הבסיסי בין רטוריקה ומדינאות, סופיסטיקה ופילוסופיה.
מציאות במציאה 447602
לא יכולתי שלא לשים לב שהמלים "קונצנזוס", "דו שיח" ו"קבוצות" על נגזרותיהן מופיעות בהודעה הזאת יותר מדי פעמים. לכן אני מקשר כאן לוויקי הקוד הפתוח האינטלקטואלי :
כל הכתוב כאן בחסות מתרגם הקאפס לוקס של גילת'אנס "השקט"
ילדים, אל תנסו לזכור לינקים בעל פה. 447607
מציאות במציאה 449330
כמו בכל תחום בו רוצים לזהות אמת בתוך בליל דעות קדומות, כל שנדרש הוא לבודד את הגורמים ובדרך לוגית פשוטה לגלות מה הוא הגורם המשפיע.
ובכן, ישראל מעולם לא כבשה את איראן, ולא הקימה התנחלויות באינדונזיה, היהודים מעולם לא התעללו בגרמנים אך חרף כל זאת השנאה ליהודים והתאווה לחסלם במדינות אלו אינה שונה מזו של הערבים המכונים פלשתינים.
לעומת זאת, ארה''ב הפציצה בצורה מסיבית אוכלוסיות אזרחיות ביפן וגרמניה, כבשה והכניעה מדינות אלו לחלוטין, קיימה שם משטר צבאי וקבעה סעיפי חוקה רבים, ועד היום מחזיקה בסיסים ומונעת התחמשות של מדינות אלו, וראה זה פלא, אף יפני לא ניסה לחבל באוטובוס בוושינגטון ואף גרמני לא הפעיל מטען חבלה בניו יורק.

יתרה מכך, אם נסתכל סביבנו נגלה שבכל מקום בו נמצאים מוסלמים בקרבת בני דת אחרת, תרבות אחרת, נשפך דם רב ומעשי זווה. והדבר נכון מקשמיר ועד פריז, מבאלי ועד ניגריה, מצפון לבנון ועד איראק וצ'צניה ובוסניה יחדיו.

לכן, כל ערכו המדעי של המאמר הוא אפסי, אין בו שימוש לוגי בכלים של ניתוח והשוואה וחיפוש אמת. זהו מאמר (הכתוב היטב, עלי להודות), שאינו אלא דקלום תפיסה פוליטית המאשימה את הקורבן היהודי במה שמעוללים לו אויביו.
מציאות במציאה 449335
נראה לי שעם הגיון פוזיטיבי נהדר כזה אפשר לסכם את ההיסטוריה בנצחונם של המספרים הגדולים, ומכאן מתקבלת מסקנה עגומה שתומכת בעמדה של אברום בורג.

עכשיו צריך לפשפש ברשימת אבותיי, להיות פרקטי ולתהות איזה דרכון (אם יש סיכוי לכזה) עלי לנסות ולהשיג, או איך להכין לעצמי פרופיל מהגר מוצלח למדינה ליברלית, רחוקה מאיסלם או מחיכוך משמעותי עימו.

בין קונצנזוס פוליטי (או לפחות דיוני) בו עסקתי למדע אין הרבה קשר. הגישה הפוזיטיביסטית שלך היא לא מהחביבות עלי, עיקר טענתה היא "שהמציאות היא האירועים" בדומה לטענת המחבר במאמר. כשלון ניבוייה נובע מכשלון הבנת הגורמים המרכיבים אותה, כמו תרבות, חברה ואולי גם (אבוי!) טבע האדם.

בכל מקרה תגובה זו היא עוד דוגמה לפרודיה על דיון שמטרתו קונצנזוס, ותודה לתורין על הקישורים שהוסיף, בעזרתם ניתן להבין למה זה כך.
מציאות במציאה 449339
לא נבון לפסול ניתוח פוליטי רק משום שהוא מוביל לתוצאה שאתה לא אוהב (כגון המסקנה "לברוח לים! לברוח לים!")
מציאות במציאה 449355
לא פסלתי. פסלתי בעיקר את הקשר בינו לתגובה הקודמת שלי. אני לא ממש זוכר שדנתי בפתרון הבעיות במזרח התיכון. רק העברתי ביקורת על דיון חד מימדי בבעיה שטוען שהוא ''הדיון''. החלפת דיון חד מימדי אחד באחר (לים, או למזרח התיכון החדש) אינה משנה משהו.

ואולי אין בסיס בחתירה לקונצנזוס. אולי מדובר בשיח בלתי אפשרי בין חייזרים שחיים כל אחד בעולם שלו ואין להם שפה מגשרת שמאפשרת להם טיפול ראוי במציאות משותפת.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449356
וכאשר מנסים לברר גורמים וסיבות, תוצאות ומסקנות, חייבים להתייחס לנושא בכלים רציונאליים ולא באמונות באלילים שונים. ''מזרח תיכון חדש'', ''שלום עכשיו'', ''בלי בג''צ ובלי בצלם'' ושאר סיסמאות נטולות אמת.

בימים אלו שצפירות מכוניות המשטרה בלונדון מחפשות מטעני חבלה שהיו אמורים לרצוח מאות אנשים, סתם בשל היותם ''מערביים'', ובכל שדה תעופה בעולם משתרכים תורים ארוכים ומזוודות נסרקות מחשש שאיזה מוסלמי מתכוון לבצע את הוראות ''הפתוואה''. זה מגוחך לטעון שמטעני החבלה אצלנו, מקורם בשל ''הכיבוש'', ''ההתנחלות'', ואי הסכמתו של אהוד ברק לשלטון הערבים גם על הכותל המערבי.

להאשים את היהודים בכך שרוצים לרצוח אותם, זו טענה נטולת כל צדק וכל הגיון, אך זו גישה כל כך נפוצה, (גם אצל צדקנים בני עמנו), וגם בעולם כולו לכל תקופותיו.

אם נחזור לנושא מתברר שהמוסלמים פרעו ביהודים, כאן בארץ ישראל, בטרם היה ''כיבוש'', בטרם הייתה מדינה, בטרם היה כלום, סתם שנאה פרימיטיבית כפי שהיהודים חוו גם באירופה באותם שנים.
הנצרות ברובה הסתלקה מגישת האינקווזיציה וחיסול הזרים ובני הדת השונה. אך המוסלמים ממשיכים ומתחזקים באמונתם שדרכם אל האלוהים וגן העדן רצופה גוויות ''כופרים''.

ישראל נמצאת על קוו התפר בין העולם הפרימיטיבי השונא את השונה והעולם המערבי המודרני והליברלי, ומלחמות ושנאה ודם הן מסממניו של קוו התפר הזה.
קוו התפר הזה נמצא גם בקאשמיר וגם בבוסניה. וקוו התפר מתחדד בחופי סיני ואיי באלי ואינדונזיה עמוסי התיירים המערביים,
החזית המלחמתית מתקיימת גם בתוך החברה הערבית עצמה, בין לבנון לסוריה, בין כנופיות החמאס והפת''ח, ובתוך המשפחה עצמה שם האב רוצח את בתו בשל ''כבוד המשפחה''. ושם חמולה אחת רוצחת בני חמולה אחרת.

רק כאשר נעיז להיישיר מבט אל המציאות ולהבין ששוב ניצבת מולנו מערכת נאצית. ומטרתם של המוסלמים היא השמדתנו שלנו כיהודים כצעד מקדים לקראת כיבוש ודיכוי העולם המערבי כולו רק אז נוכל להצליח להתמודד עם התופעה.
אך כל עוד יכחישו ויסתירו מאיתנו את מהות התופעה, רבים ותמימים בתוכנו שוב יאמינו שניתן לכלות את פני הרוצח, שניתן בעזרת ויתור על יש''ע, (או הסודטים), לקנות שקט ימשיך להשפך הדם.
כל עוד ניתן לאותה מגמה תבוסתנית טבעית נושנה לנסות ''להרוויח זמן'', לנסות ''להבין גם את הצד השני'', כל עוד נמשיך להאמין לתעמולה האומרת שאם נסכים ל''יודן ריין'' (איזורים נקיים מיהודים), נוכל להמשיך ולקיים חיי קהילה, הרי דרכנו אל הקרונות ''והמקלחות, היא השלב הבא.

כאמור, כפי שציינת, אכן מבט אל המציאות עשוי אכן להביא למסקנות עצובות. אך התבוססות בשקר ובתרמית עשויה להביא לתוצאות עצובות פי כמה.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449358
האיסלמופוביה שלך דוחה, ומעוורת את עיניך. קח סוף שבוע באיסטנבול או בקהיר כדי לראות שהטענה "מטרתם של המוסלמים היא השמדתנו" היא טיפה אגוצנטרית.

הנרצחים הפוטנציאלים בלונדון אמורים היו להיהרג לא כיוון שהם "סתם מערביים" אלא כיוון שממשלתם כובשת ארץ מוסלמית. לא בכדי אין פיגועים כאלו במדינות התומכות בפאשיזם האיסלמי.

הפרעות ב-‏29, אגב, לא אירעו "בטרם היה "כיבוש", בטרם הייתה מדינה, בטרם היה כלום" אלא *לאחר* הכיבוש הבריטי, שמטרתו המוצהרת הייתה הקמת מדינה או מעין מדינה ליהודים בארץ, על חשבון הערבים.

אז תעצור את ההתלהמות שלך, ואת דימויי השואה. כי בגדול, תמונת האיום שאתה מציג נכונה, אך השגיאות העובדתיות והטון הגזעני מונעים מהקורא להאזין בפתיחות לדבריך.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449364
הצבא באיסנבול והמשטרה בקהיר, כמו גם המשטרה בצרפת ובירדן ובעוד עשרותמ מדינות בכוננות גבוהה בשל חשש מטרור הנאציזם המוסלמי. והפיגועים שנבלמו בלונדון או בישראל הינם חלק מהמערכת כולה.

הפרעות ב 29 היו כנגד היהודים בשל יהדותם, בלי קשר לציונות או לכיבוש הבריטי. מעשי הרצח בחברון ובצפת ניזונו מאותה סטיה אנטי-יהודית (המכונה אנטישמית - בטעות).

יותר מאשר מסוכנת "הכחשת השואה" זו שהתקיימה באירופה, מסוכנת "הכחשת השואה" זו המתוכננת לנו ע"י המוסלמים.
די אם תנסה לקרוא את אשר המטיפים המוסלמים היום קוראים בדרושתיהם, את העובדה שהביטוי "היהודים הם צאצאים של הכלבים והחזירים", והההפצה של "הפרוטוקולים של זקני ציון", מתקיימים עתה בארצות האיסלם כפי שבזמנו היו בגרמניה.

אין בדברי שום טון גזעני. אלא יש הכרה בכך שהדתות המיסיונריות (הדתות החפצות להתפשט), כמו הנצרות בעבר והאיסלם עתה, פועלות כדי להשמיד ולרצוח את "הכופרים".

איני מחפש להיות פופלארי בדברי, אלא להגיד את האמת במלוא חומרתה, ללא התפלפלויות וללא כחל וסרק.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449379
אני לא חושב שאתה צודק לגבי הפרעות ב-‏29, אבל זה עניין לניתוח היסטרי אישי. רק אבקשך לבדוק את טענתך המקורית ולבחון (בינך לבין עצמך) אם אמנם "המוסלמים פרעו ביהודים, כאן בארץ ישראל, בטרם היה "כיבוש", בטרם הייתה מדינה". תודה ושבוע טוב.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449384
"ניתוח *היסטרי*". יפה אמרת.:)
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449368
נראה כי הפתיל מתחיל לסבול מגודש איילים בדוים. אם תוסיף לדברים לעיל את חוק המספרים הגדולים נגיע למסקנה הקיצונית השניה של אברום בורג.

כל מה שהתכוונתי לומר בפתיל הוא שעלינו להיזהר מההנחות האלה שמנכסות את המציאות לתפיסות עולם, בין אם אלה טוענות שדפקנו את הערבים עד העצם ובין אם הן טוענות שX ערבי הוא היטלר והערבים הם נאצים.

הנחות ניטרליות גורסות שבני אדם אינם טובים או רעים, הם נולדים לתרבות היסטורית (מנהגים וזכרון לאומי) ולמציאות חברתית מסוימת, ובהנחה והם לא מצליחים לבחון את הזהות ה(לאומית) תרבותית היסטורית שלהם בעיניים פקוחות, הרי שזו כופה עליהם התנהגויות לא נעימות (ומהצד הישראלי אפשר לציין את הקצוות בין צרחנות ורצחנות כהניסטית עד בכיינות ובוגדנות שמאלית. אין ספק שכולם אוהבים את ישראל "שלהם"...).

הנחות ניטרליות אולי יכולות לעזור לנו להתמודד גם עם צד שני לא רציונלי/מודע אם נצליח להשתמש בהן ליצירת קונצנזוס ישים. האם זה אפשרי? גם בלי הלא ניטרליים למיניהם קשה לדעת, אבל נראה שלעולם לא נצטרך לבחון את השאלה. הלא ניטרליים, כך נראה, הם רוב מכריע.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449394
הבה כאמור נעסוק בלוגיקה: ונסלק הצידה דעות ועמדות פוליטיות
וטענתי היא שניתן לוגית להאשים את כיבושי 67 והמתנחלים והמחסומים שהם שעוררו את הרצחנות המוסלמית רק כאשר מתקיימים התנאים הבאים:

הרצחנות התחילה לאחר "כיבוש 67 וההתנחלות". דבר המופרך מן היסוד.
הרצחנות המוסלמית כלפי היהודים מתקיימת באותם מקומות "כבושים" ולא במדינות אחרות.
הרצחנות המוסלמית מתקיימת רק כנגד "כובשים" ולא כנגד מערביים ליברליים שאין להם ולכיבוש שום קשר.
יש קורלציה בין יסורי הכיבוש, לבין היקף הרצחנות.

מתברר שהעובדות הן הפוכות: הנסיון הערבי והמוסלמי לפגוע בבני דת שונה ואחרת מתקיים במאה השנים האחרונות בעשרות מקומות וקווי תפר, בלי כל קשר לעיראק או עזה.
הרצחנות הערבית קדמה לכל "כיבוש". ודווקא ביטולי "הכיבוש" והנסיגות למיניהן הם שעודדו והרחיבו את הרצחנות - ולראייה היקף הטילים על שדרות מאז הפסקת "הכיבוש, וההתנחלות בעזה.

מטיפי דת האיסלם קוראים להשמדת יהודים, ולהשתלטות על עולם "הכופרים" ממש כשם שקראו לכך מטיפי "דת" הנאציזם הגרמני. והטפה זו מלווה מערכת הסתה והטעייה, יחד עם התחמשות והתארגנות לג'יהאד הגדול במקביל להצקה והטרדה שוטפת.
כאז כן עתה, מדינות אירופה מאפשרות ואפילו מסייעות לנאציזם, ורבים בתוכנו נוהגים לבטל בהנפת יד את הכוונה והסכנה ההולכת ומתעצמת.

בזמנו גידפו את צ'רצ'ל וקראו לו "קיצוני". היום אנו אמורים לדעת שראיית המציאות באופן מפוכח ונטול אשליות אינה "קיצוניות", נהפוך הוא הנכונות שלנו להתעלם מהמציאות היא תופעה קיצונית בחומרתה.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449396
אני קורא את דבריך ב<תגובה449330> והתגובה הנוכחית ומחפש את הראציונליות שאתה מוכיח אותנו על היעדרה.
ראשית, כל התיאוריה שלך על האיסלאם הנאצי, מופרכת לחלוטין. אינך לבד; גם פקידים במשרד החוץ הבריטי בראשית שנות החמישים דיברו על נאצר כהיטלר ערבי. גם בוש וצ'ייני דיברו על סאדאם חוסיין כהיטלר. ההבדל בינך לבין אותם פקידים, שהם לא האמינו בזה ואתה כן מאמין בזה. כל הניתוח שלך שמצייר תמונה דמונית של האיסלאם מבוסס על מספר לא רב של שנים וללא שום פרספקטיבה היסטורית. ההצגה שלך שיפנים וגרמנים לא פוצצו אוטובוסים בוושינגטון, למרות שהאמריקאים כבשו אותם ומחזיקים שם בסיסים-איננה רלוונטית לשום דבר. אם הבסיסים האמריקאים היו חיל כיבוש שכופה דברים על המדינה הנכבשת (כתבת שארה"ב מונעת חימוש גרמני ויפני על ידי קיום הבסיסים הללו), אינני בטוח מה היה מצבם של האמריקאים שם; דם רב היה נשפך שם. בקצרה, אם תקח תקופה קצת יותר ארוכה -נניח 100 שנה ותנתח אותה, יקבל האיסלם את הפרופורציות שלו- כלומר לא משהו דמוני שצומח כבר ממוחמד. יש למערב ובמיוחד לארה"ב השפעה רבה על הכיוון בו התפתח האיסלאם; גם לנו יש השפעה רבה על המציאות בה אנו חיים. אל תציג את כותב המאמר וגם לא אותי כטיפוסים בעלי ראיה שטוחה: אנחנו שחורים והם לבנים.
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449402
לאיסלאם היו גם תקופות טובות, ואני מאמין שבעתיד גם המוסלמים יתנערו משילוב תופעת הנאציזם והאינקווזיציה השוררת בהם עתה.
אינני מאשים את מוחמד במאומה, גם לא את ישו, אך היו תקופות שבשם קדושת ישו יצאו הנוצרים לשחוט אינדיאנים, יהודים, ובעלי כל דת אחרת. ועתה היא התקופה בה המסלמים פועלים כדי להשמיד את "הכופרים" בכלל והסובלים העיקריים הם "הכופרים" הנמצאים בקווי התפר: ההינדים בקאשמיר, הנוצרים בניגריה, לבנון, ובית לחם, היהודים כאן, ועובדי האלילים בסודן

רצחנות הנוצרים בעבר היתה איומה, אך היא כאמור הייתה "בעבר". היום ובעתיד אנו סובלים מהרצחנות המוסלמית, התעלמות מהיקף הבעייה ועומקה והצגת הנושא כאילו מדובר "בכיבוש", "התנחלויות" או מחסומים, דומה להתייחסות האירופאית דאז שסברה שהבעיה של הגרמנים היא הכעס על גזילת "חבל הסודטים".
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449407
למה אתה קורא "בעבר"? לכיבוש שלנו, התנחלויות וכל מה שהוא כולל, יש השפעה רבה על בניית האיסלאם הפונדמנטליסטי כפי שהוא קיים בשטחים. אתה ודאי טוען שכל מה שקורה העיראק, קורה בגלל האיסלאם הפונדמנטליסטי?
גם דיון פוליטי, מחוייב ללוגיקה 449413
השנאה ליהודים ו''לכופרים'' האחרים היא אכן חלק מהפונדמנטליזם המוסלמי, אך שנאה זו אינה נובעת מההתנהגות היהודית ''השלילית'' מה שנקרא ''כיבוש, התנחלות, מחסומים''. אלא מכך שהיהודים מציגים אלטרנטיבה ליברלית מתקדמת ממש ''בחצר האחורית'' שלהם. מיעוט מצליח ומתקדם בלב המזרח התיכון הפרימיטיבי והכושל.

כשם שהנאציזם הגרמני התבסס במידה רבה על השנאה ליהודים וליבוי תאוות השמדת היהודים ומיעוטים אחרים, וגם אז היו יהודים רבים שידעו להטיל את האשמה באחיהם, והיו שדרשו לבטל את התפילות, את בתי הכנסת, את הסממנים החיצונים והלבוש השונה וכך הלאה, כך פועלים כוחות כיום בתוכנו המאשימים את המתנחלים, המחסומים, העלייה להר הבית, מנהרת הכותל, גולדה ושמיר..

הדבר פשוט משולל כל אחיזה במציאות, וכפי שציינתי כל מבחן לוגי של בידוד אלמנטים וגורמים היה מגלה ששנאת המוסלמים בדורות האחרונים כלפי שכניהם השונים בכלל וליברלים מתקדמים בפרט היא הגורם המשותף היחיד המסוגל להסביר התנהגותם.

תופעת ''שנאת השונה'' הינה ביולוגית במהותה, ומתחברת לייצר הטבעי החייתי של התרחקות ואפילו השמדת ''מוטציות''. וככל שהאוכלוסיה פרימיטית יותר, קל להסית אותה על רקע זה. לא בכדי בחרו גם הנאצים הגרמניים וגם המוסלמים סביבנו לצייר אותנו כבעלי הופעה פיזית שונה, הצמידו לראשינו קרניים, ואף עקום קיצונית עודף שיער וגפיים מאונקלים, קבעו ''מדעית'' שהיהודים אינם בני אדם, אלא ''צאצאי הכלבים והחזירים''.

שנאה גזענית זו לא נבעה מכך שהיהודים התעללו בגרמנים, נהפוך הוא ככל שהיהודים היציגו אנושיות ותרומה גבוהה יותר לקהילה, כך גברה השנאה כלפינו.
שנאה פרימיטיבית זו מתחברת היטב לתחושת הקנאה והקיפוח. והצלחת היהודים חרף התנאים אכן עוררה קנאה בנאצים דאז, ומעוררת קנאה בנאציזם המוסלמי עתה.

באופן אבסורדי, דווקא נדיבות הלב והאנושיות שמגלים השמאלנים כלפי האויב הערבי, וביחוד הליברליזם בנושאי משפחה ושוויון האישה, היחסים שבינו לבינה, (ובינו לבינו), היא המדגישה את ההבדלים, היא תורמת לקנאה ולשנאה אולי יותר מאשר ''אכזריות'' המג''בניק במחסום, או אורות בית הכנסת במערת המכפלה.
מציאות במציאה 449385
זה בסדר לנתח דברים כאן ועכשיו. זה לא בסדר לבנות תיאוריות היסטוריות על סמך הניתוח הזה. ארה"ב מחזיקה בסיסים ביפן וגרמניה כדי למנוע את התחמשותן? לאחר מילחמת העולם השניה היה רעיון, אא"ט של הנרי מורגנטאו, להפוך את גרמניה לארץ חקלאית.
אם ארה"ב היתה מחזיקה בסיסים כלומר חיל מצב, בשתי המדינות הללו כדי לפקח על התנהלותן, אני מניח שהיה נשפך שם דם רב.
באשר למוסלמים, אני מבין שאתה מסתמך על 100 השנים האחרונות אחרת לא תוכל לקבוע מודלים היסטוריים. אני מסתכל על מאה השנים האחרונות ולא רואה את מה שאתה מתאר. אני מניח שאתה תולה את הצרות של האמריקאים בעיראק ובאפגניסטן, בדת המוסלמית של תושבי שתי הארצות הללו. אם עיראק היתה נוצרית, היו תושביה רוקדים כל יום עד אור הבוקר עם המשחררים האמריקאים.
אני לא מקבל את המודל ההיסטורי שמותח קו ממוחמד עד אוסאמה בין לאדן, יחיא עייש, שייח יאסין וסארי נוסייבה.
מציאות במציאה 449393
אתה יודע, היום בבוקר נזכרתי במקרה בלינץ' ברמאללה, בתמונות שצולמו במקום, והרהרתי בהמון שביצע את הלינץ' והריע לו.
אני שואל *אותך* 2 שאלות:
1. מה לדעתך מקור הבעיות שיש למערב עם העולם המוסלמי?
2. לאיזה סוג של הסכם קבע ניתן להגיע לדעתך עם הפלסטינאים? (ועם העולם הערבי בטווח הארוך)
מציאות במציאה 449387
על איזו תשישות אתה מדבר, שהביאה אותנו לחתום על הסכמים? ואיזה כוח פנימי היה יכול למנוע אותם?
מציאות במציאה 449399
אני מדבר על מה שגרם ליצחק שמיר ללכת למדריד, לרבין ללכת לאוסלו ולשרון להתנתקות. אני מניח שמדובר בשילוב של גורמים, שהסמוים בהם נמצאים בסוף שנות ה70 תחילת ה80, השלום עם מצרים שהצביע אולי על אלטרנטיבה, מלחמת לבנון, עלית תפיסת שלום עכשיו בשמאל, פירוק מדינת הרווחה על ידי הליכוד.

בין הגורמים הישירים אפשר לראות את האינתיפאדה הראשונה, הלחץ של ממשל בוש האב על ישראל, סיום החרם הערבי הגדול (עוד מסמר בארון מדינת הרווחה), והערכות לגבי בעיות הפער הטכנולוגי ומשמעותן ("האדם ינצח?").

חלק החלישו את הסולידריות האזרחית, חלק הצביעו על בעיות מדיניות פנימיות וחיצוניות, חלק הצביעו על בעיות צבאיות. בנוסף, המעברים החדים בין מדיניות ימין של "אף צעד אף שעל" למדיניות שמאל נסיונית חסרת גבולות ברורים וגיבוי מספיק בוודאי לא שימשו גורם מייצב למעבר מועיל בין ישראל מבודדת לישראל "גלובלית".

עקב כישלון גיבוש כל קונצנזוס פוליטי או אפילו קונצנזוס דיוני, הפקטור המשפיע המשמעותי ביותר היה בשנים האחרונות האיש ליד ההגה. שם די קשה לחלק שבחים לח'ברה, אם כי שרון בלט לטובה (ואיני מחסידיו או מצביעיו) מבחינת הניהול והייצוב.
מציאות במציאה 449446
במילים אחרות אתה מבכה את התעייפות היהודים במדינת ישראל מלהיות ספרטה. אני דווקא חושב שהיהודים במדינת ישראל גילו את הטיפשות וחוסר התוחלת בלהיות ספרטה. לגבי חיסול מדינת הרווחה,
זה לאו דוקא הליכוד. השלב הראשון היה דוקא בימי ממשלת רבין הראשונה- רפורמת המיסים של ועדת בן שחר. אמנם ממשלת רבין הראשונה עיבתה מאד את מדינת הרווחה, אך כנראה שזה היה האתנן כדי שהדו''ח יעבור בשקט- הגדלת המיסוי על עבודה ופטור להון.
מציאות במציאה 449508
לא ממש מבכה. אבל נראה לי שהמעבר בין ספרטה לאתונה לא הושלם. ואם להמשיך את ההשוואה, הרי שכמו הספרטנים, אנחנו נלחמים קצת יותר מדי.

נראה לי שבעיקר לא החלטנו. או שלא הבנו מה החלטנו.
מציאות במציאה 449541
אני מסכים איתך שאנחנו נלחמים קצת יותר מדי. השאלה היא למה אנחנו נלחמים קצת יותר מדי. על פי מה שכתבת, איננו חושבים בכיוון דומה.
מציאות מעוותת 447947
הכתבה הזאת יוצאת מנקודת הנחה שאנחנו כובשים. אם אכן כך, אז אין ליהודים מה לעשות בארץ ישראל. אם מי שכתב את הכתבה הזאת, או מי שמסכים איתו עדיין נמצא בארץ, אז הוא אדם צבוע, או כובש רשע.

אלא שזוהי ראיית מציאות מעוותת לגמרי. אנחנו כובשים? אנחנו? ארץ ישראל שייכת ליהודים - וזאת המציאות. הסבל הפלשתינאי מגיע בגלל השמאל - שבעצם אומר, "כן, אנחנו כובשים, ואנחנו נבלים, אנחנו נבזים", אבל ממשיך לחיות בארץ. ממשיך לשרת בצבא. זהו רשע מאין כמוהו! לא פלא שהעולם מצדיק את הפיגועים, גם אני מצדיק אותם נגד מישהו שלא רק מקיים מעשי תואבה, אלא מודה בזה וממשיך.

אלא שזה לא נכון. ארץ ישראל שייכת ליהודים, לא לערבים, ל"פלשתינאים" (שהם המצאת השמאל), לא ל"ישראלים" (שגם גם הם המצאת השמאל ), ובוודאי לא לשמאלנים (שחושבים שהם לא יהודים). יש ערבים, ויש יהודים. ולמי הארץ הזאת שייכת? עיינו בהיסטוריה ובארכיאולוגיה.

ועוד הערה אחת: הסבל הפלשתינאי יפסיק ברגע שאנחנו נודיע להם שסוגרים תבסטא, אין יותר הרפתקאות של מדינה פלשתינאית שנייה בארץ ישראל. רוצים לחיות פה כמה בני אדם? בבקשה. רוצים לרצוח? אז עופו מכאן. ממש כמו בקנדה.

אבל הבעייה האמיתית היא מציאות הכיבוש השמאלני.
מציאות מעוותת 448148
באמת אי אפשר יהיה להגיע לשום מקום בויכוח הזה.. אגב, עיינתי בארכאולוגיה. לא משכנע באופן מאד חותך; יש כאן כל מיני ממצאים מכל מיני תקופות: תל דן, חצור, מונפורט, עכו, ירושלים, מצדה, יפו, אשקלון, יריחו- אלפית מהאתרים.. כולם יהודים? תמהתני.
הוויתור 448367
בתקופת אוסלו חזינו ב"ויתור פלסטיני על מרבית ארץ ישראל (78%)". קודם כל, יפה מצידם שהם מוותרים על "מרבית ארץ ישראל". במאמר הבא כדאי שלצד תמונת ה"מתנחל" (תת-מין של הומו סאפיינס, המאופיין בארבע גפיים ונשק), יקרא המקום הזה "ארץ פלסטין". זה הופך את הויתור עליו להרבה יותר מרשים.
שנית, צרת השמאל הגדולה ביותר היא הנכונות להעמיס על סל הויתורים של הצד השני דברים שמעולם לא היו בו. קח - ירושלים, תן - ויתור על זכות השיבה; קח - פינוי יישובים, תן - הפסקת רצח אזרחים בעירבון מוגבל לשעתיים; קח - ויתור על 22% מארץ ישראל, תן - ויתור על 78% מארץ ישראל.
ושלישית, למען האיזון הקדוש, יש להזכיר את הויתור הכואב על גדות הפרת והחידקל. נדמה לי שזה יוצא קצת יותר מ- 78%.
הוויתור 448453
גדות הנילוס (לא החידקל) והפרת

לא שאני אגיד לא לארם נהריים
עול הכיבוש הערבי 451252
הבעייה הבסיסית ביותר של תנועת התחייה העברית בארץ ישראל היא הגישה האפולוגטית, שיכולה לערער כל תנועת תחייה לאומית השואפת לשחרר את מולדתה מעול כיבוש אימפריאליסטי. העם היהודי שגורש מאדמתו, מעולם לא השלים עם השתלטותו של הכיבוש הערבי על מולדתו ההיסטורית. לאימפריאליזם הערבי, שהשלים את תהליך עקירתו של האיכר היהודי מאדמתו, אין שום לגיטימציה מוסרית פרט לכפייה כוחנית של עובדות בשטח.

צמיחתו של הפלשתיניזם במאה העשרים היא טקטיקה מוצלחת, כביכול, המיועדת להנצחת הכיבוש הערבי של המולדת העברית באמצעות שילוב של לוחמה דמוגרפית, צבאית ותעמולתית. אלא שהפלשתיניזם, שכל מהותו גלומה במאבק הערבי למיגור היישות הציונית במזרח התיכון, וזאת במסווה מוצלח עד עתה של מאבק להגדרה לאומית של קולקטיב ערבי חסר זהות לאומית, נושא בכנפיו, מעצם טבעו, אסון לא רק ליהודים וערבים אלא לעולם כולו.

הנטייה הרדודה, הנמהרת והרת האסון של חלק מבני עמנו להתיישר אוטומטית עם סדר היום הערבי ועם לוח הזמנים ההיסטורי שלו מגלמת בתוכה פורענות, שאותה אנחנו חווים בעיקר מאז צצו להוויה הישראלית מדוחי האופק המדיני.

הציונות הצליחה לבנות את התשתית לקיומה של מדינה יהודית רק משום שלא התחשבה באילוצי דמוגרפיה, ביטחון ואופק מדיני. במפת העולם, ''ישראל הגדולה והכובשת'' היא נקודה מיניאטורית, בלתי מזוהה בקטנותה ומוקפת באוקינוס של טריטוריות ערביות אדירות ממדים. התהום הפעורה בין התפישה המעוותת של ''ישראל הגדולה והכובשת'' לבין ממדיה הפיזיים הבלתי נתפשים בקטנותם של היישות הציונית מדברת בעד עצמה ומספרת את סיפורה של הפתולוגיה הישראלית.

אין לנו שום זכות מוסרית להשלים עם עול הכיבוש הערבי של מולדתנו ההיסטורית, שכן אין תחליף לצדק. מה עוד שהמציאות מוכיחה השכם והערב כי הצדק כאן הוא גם החוכמה.
עול הכיבוש הערבי 451265
תזכיר לי אתה דוקטור למה?
עול הכיבוש הערבי 451266
לפיסיקה אאל''ט.
עול הכיבוש הערבי 451270
זה מסביר (שאין משקל לתואר כזה כשמגיעים לדעות על הכיבוש)
עול הכיבוש הערבי 451282
מעניין. באיזה תחום היה התואר שלו רלבנטי בכ"ז?
עול הכיבוש הערבי 451293
אולי הסטוריה או סוציולוגיה. למה סתם להתהדר בתואר שלא רלוונטי לנושא? אולי כדי לתת משקל יתר לדבריו?
עול הכיבוש הערבי 451336
הוא עבד בשביל התואר הזה וזכותו להתהדר בו כמה שהוא ירצה.
עול הכיבוש הערבי 451347
(בדמגוגיה אין תואר)
לאיילים עם זכרון 451348
"כיום עוסק במחקר עצמאי בפיזיקה תיאורטית", הזכיר לי לרגע את החוקר העצמאי האמיץ ופורץ הדרך מיכאל שרון, תגובה 283550.
עול הכיבוש הערבי 451350
גם תואר בהסטוריה איננו ערובה להבנה יותר טובה של העתיד ‏1, כמו שפרופסורים לכלכלה אינם בהכרח משיגים תשואות עודפות בבורסה. הכינוי ד"ר בא להציג את העובדה שהאדם הראה יכולת לחקור דברים על פי מתודות מדעיות ולכן תואר בפיסיקה הוא יותר רלוונטי מתואר בסוציולוגיה, בה המדעיות היא קצת חלשה.

האם האדם משתמש בשיטות המדעיות שהוא מכיר מלימודיו בניתוח המציאות? זו שאלה אחרת. בכל מקרה עדיף לדון לגופם של דברים ולא לגופם של אנשים.

1 סתם לשם דוגמא, גדול המדינאים של ישראל בכל הדורות, יצחק רבין, וסגנו לתואר, שמעון פרס, היו חסרי השכלה אקדמית.
עול הכיבוש הערבי 451351
רבין ופרס? גדולי המדינאים של ישראל בכל הדורות? [כמה דורות היו, אגב?]

אני מניח שדמויות זוטרות כמו בן גוריון או אשכול יצטרכו להתחנן כדי שתסכים לזכות אותם בתואר "מדינאי", כאשר אתה משווה אותם לרבין ופרס.
עול הכיבוש הערבי 451352
ולאשכול ‏1 ובן גוריון היו תארים אקדמיים?

1 אשכול נבו [ויקיפדיה]
עול הכיבוש הערבי 451354
לא רק שזה כיף לדון לגופו של אדם לפעמים גם חייבים. תגובה בשפה גבוהה של ''דוקטור'' (לא ח''ח זילזול בתואר אלא להדגיש את השמוש בתואר) משרה אווירה של סמכותיות. עכשיו אחרי שקראתי את מה שהוא רושם באתר קטיף התחזקתי במחשבה שבדיונים על הכיבוש זה חשוב לבדוק מי אומר ולא רק מה הוא כותב
עול הכיבוש הערבי 451355
שכתתי משהו. בזמן האחרון מסתובב דואל של אחד בעל תואר של רוקח שגם מזדהה בשמו (שכחתי מהו השם) שתוקף את הטיפולים התרופתיים והפסיכיאטרים למחלות נפש. מסתבר שהאיש הזה הוא סיינטולוג. לא חשוב לבדוק לגופו של אדם במקרה הזה למרות תואר הרוקחות?
עול הכיבוש הערבי 451362
אם יש לך מה לאמר על מה שהוא כתב אז תאמרי. אם לא - תנסי לחשוב, אולי את טועה. השיטה של לסתום את האוזניים לטענות של אחרים על ידי קטלוגם בכל מיני כינויי גנאי, מאוד פופולרית כנראה, אבל אינה ראויה. אם הוא היה אומר שמתוקף נסיונו כפיסיקאי הוא אומר את דבריו, היה אפשר לדון לגופו של נסיונו. אבל הוא לא אומר זאת וראוי שתחדלי מתקיפת אנשים במקום לדון בדעותיהם.

ואם הוא סיינטולוג? אז מה? אז אסור לו להיות בעל דיעה בנושא תרופות?
עול הכיבוש הערבי 451364
חשוב לחשוף את המניעים שלו. אם לא תדע אז תתחיל לענות לטענות שלו ואז תאבד לגמרי את הדרך. אם אתה לא מבין את זה אז בסדר
עול הכיבוש הערבי 451471
נדמה לי שזה היה בן גוריון והיה לו תואר במישפטים בקושטא. תרגול הכישרון להוכיח ששחור הוא בעצם לבן אבל ללא עיסקת טיעון הוא יהיה צהוב.
עול הכיבוש הערבי 451480
הוא למד משפטים בקושטא מ 1912 אבל במלחמה כבר היה בארץ.
In any event he was not a doctor.

and I disagree with you about him being a great statesman. He did not win a nobel prize!
עול הכיבוש הערבי 451498
בניגוד לערפאת.
עול הכיבוש הערבי 451522
ואכן, גם הוא מדינאי דגול. מדינות האיזור עדיין מדרדרות בנתיב שהוא הטווה עבורן. (אז מה אם הוא נמחץ בדרך? הכל למען העתיד!)
עול הכיבוש הערבי 451538
הטווה = התווה + טווה. יפה.
עול הכיבוש הערבי 451568
אופס. תודה
מסלול המצעד 451574
ישנם פרפרים הנקראים טוואים. אלה פרפרים הטווים מעין סריג של קורים סביב הגולם שלהם. המוכר בהם הוא טוואי המשי, שזחליו מכונים בפי העם ''תולעי משי''. בחבורה זאת של טוואים יש פרפר הנקרא ''טוואי התהלוכה''. במשך שנים הייתי משוכנע ששם הפרפר הוא ''תוואי התהלוכה''.
מסלול המצעד 451792
(כמו במשפט "הרחובות שבטוואי התהלוכה ייחסמו לתנועת כלי רכב"?)
מסלול המצעד 451796
אף פעם לא ראיתי רחובות בפרפר (אם כי יצא לי פעם לראות פרפר ברחובות), אבל כן.
מסלול המצעד 451798
יצא לי לגלוש על פרפר שוויצי (או שוויצרי) ברחובות.
עול הכיבוש הערבי 451470
הפיסיקה של הכיבוש הערבי.
עול הכיבוש הערבי 451473
:-)
בשם הצדק? 451370
לפי ההגיון הזה, גם לשליטה היהודית בישראל אין שום לגיטימציה מוסרית פרט לכפייה כוחנית של עובדות בשטח, הרי גם אנחנו גרשנו את קודמנו (הכנענים) מארצם.
בשם הצדק? 451478
גרשנו? במקרה הטוב. לפחות לפי הציווי המפורט בספר במדבר פרק כ' בקשר לערי עמי כנען - בעיקר השמדנו, שללנו שלל, בזנו בז והתאמצנו לא להשאיר זכר.

המצווה היתה קודם כל, כאשר מגיעים לעיר, להציע לה "שלום", "וקראת אליה שלום", "שלום" מאוד מעניין בסגנון ניצה. אם העיר מוכנה להיכבש "בטוב", אז היתה אופציית שעבוד "טוב" - "ופתחה לך, והיה כל העם הנמצא בה יהיה לך למס ועבדוך". אם לא - גורלם היה מר: "רק מערי העמים האלה אשר ה' אלוהיך נותן לך נחלה *לא תחיה כל נשמה*".

"העמים האלה" - שבעת/עשרת עמי כנען. כוונת הציווי היא אסטרטגית-שרידותית - ללכת על הערים הקטנות שבתחומי ארץ ישראל עצמה ולא להילחם בערים ה"רחוקות ממך מאוד" - ערי שלטון גדולות, מבוצרות וחמושות היטב.

ישנה מחלוקת בין הרמב"ם, הרמב"ן ופרשנות רש"י האם מלחמת השמד וכיבוש הארץ היא נצחית, או שמא בזמנים מסויימים נחלקת מלחמה זו למלחמת מצווה בקשר לעמים מסויימים ומלחמת רשות בקשר לכמה עמים אחרים (עם פרשנויות מסובכות לגבי השמות ומשמעותם כיום).

מכל מקום, ברור לחלוטין שאידיאולוגיית הכיבוש המתנחלית שואבת את השראתה וגם את עידודה ע"י רבנים מלבים ומסיתים - עוד מסיפורי תקופת כיבוש הארץ ע"י 12 השבטים, ולא מן התקופות המוסלמיות הספוראדיות החל מן המאה ה-‏7, שהד"ר צורף מכנה אותן (כנראה, אחרת קשה לדעת אם הוא מתכוון למשהו אמיתי או מדומיין) בכינוי "הכיבוש הערבי".
בשם הצדק? 452093
אלה לא היו תקופות "ספוראדיות" אלא כיבוש שהוביל לנוחכות ערבית נמשכת של כ-‏1300 שנה עד היום. ומה שקרה או לא קרה לפני 2000 שנה אינו כל-כך רלוונטי, מכיוון שכל זכות שיש ליהודים היום על הארץ הוא בזכות ישיבתם בה כיום.
בשם הצדק? 452210
באמת! מ-‏1516 ועד המאה ה-‏20 שלטו כאן העותמנים ולא הערבים-‏400 שנה. הערבים שלטו כאן 800 שנה.
בשם הצדק? 452362
דיברתי על נוכחות (כלומר המצאות של קדבוצת אוכלוסייה) ולא על שילטון.
בשם הצדק? 452218
אכן, אין כל ספק שכל זכות שיש ליהודים היום על הארץ היא בזכות כך שבאו הנה מכל קצוי תבל, העיפו את תושבי המקום לאלפיהם הרבים, החריבו את כפריהם והתיישבו במקומות יישוביהם.
בשם הצדק? 452251
זה די פשוט, זכותם של היהודים על הארץ היא מכוח זה שה' נתן להם אותה.
בשם הצדק? 452260
ועכשיו נותר ליהודים רק להוכיח שיש ה'. אכן היה אחד שהצליח להוכיח: המאמן גרשון.
בשם הצדק? 452359
לא, בזכות זה שהם כאן ולא משנה איך הגיעו או מה קרה אחר כך.
אגב, מה שאתה מתאר מתאים לכל קבוצה אתנית ולכל מדינה בעולם.
בשם הצדק? 452374
לא בדיוק, כיוון שרוב הקבוצות האתניות לא באו מכל קצוות תבל, אלא מקצה אחד.
בשם הצדק? 452642
הדיון על מצות כיבוש הארץ איננו רלבנטי לכאן, הגם שהוא חשוב כשלעצמו ויש בידי להראות את צדקתו ויושרו. אמנם, הדיון בזכותנו על הארץ הזו בהתמודדות עם שכננו המכונים 'פלשתינאים', הינו נושא אחר. בנושא זה עלי להציג כמה שאלות לבא כחם של הפלשתינאים, הלא הוא איציק הנ"ל:
א. הבא לי ממצא ארכיאולוגי כלשהו, ולו ממצא אחד בלבד, מהיכן שתרצה בארצנו הקטנה, המשוייך ל'אומה הפלשתינאית'. לעומת זאת, מוזמן אתה לבקר במאות אתרי עתיקות ומוזיאונים המשמרים הסטוריה יהודית החל מלפני 3000 שנה.
ב. המצא לי עקבות כלשהן לזיקה פלשתינאית לאדמת ארץ ישראל בשנים שקדמו לפריחת הציונות (כלומר, לפני יותר ממאה שנה). לעומת זאת, אתה מוזמן לעיין בתפילות, בשירה יהודית של 2000-3000 השנים האחרונות, המבטאות כמיהה יהודית לציון.
ג. הראה לי ולמד אותי מהיכן צצה לה 'האומה הפלשתינאית', מתי קמה וניצבה על בימת ההסטוריה. לעומתה, השווה עם האומה היהודית - האומה המתורבתת העתיקה בעולם.
לאחר הבהרת הנקודות לעיל, יהיה ניתן להמשיך בויכוח (שכמובן, עוד לא הסתיים).
בשם הצדק? 452659
ראשית, העם היהודי אינו קיים 3000 שנה.
שנית, יש הרבה דעות של חוקרים :
למשל. היו טענות שחלק לא קטן מהפלסטינאים שגרים בכפרי יהודה ושומרון, השתייכו פעם לעמנו והתאסלמו .
בשם הצדק? 452693
אכן, ההסטוריה היהודית ע"פ המסורת מתחילה לפני 3000 שנה - תקופת האבות ולאחר מכן יציאת מצרים וכיבוש ארץ ישראל. אמנם, נכון הוא שממצאים ארכיאולוגיים, לפי מה שידוע לי, ישנם רק מתקופת השופטים ואילך (לדוגמה: תל שילה), לפני כ-‏2500 שנה.
לגבי הפלשתינאים, לא משנה מהן דעות החוקרים. אם אין מסורת עממית לגבי זהותם ההסטורית, אין כל ערך למחקר בנושא, שכן המחקר כלל לא מאמת את שאיפותיהם הלאומיות והטריטוריאליות.
בשם הצדק? 452728
(תקופת השופטים זה לפני יותר מ-‏3000 שנה. מלכות דוד מתוארכת לשנת 1000 לפני הספירה בערך, והשופטים היו לפניו)
בשם כל הטנקיסטים 452726
גם לפי הדעה של פינקלשטיין המבוססת על אי המצאות ממצאים, היתה ממלכת יהודה לפני 2800 שנה והיתה ממלכת ישראל שמשהו איחד את האנשים בה. בהנחה שממלכות אלו צמחו ממשהו ולא קמו יש מאין, הרי שלושת אלפים שנה זה זמן סביר. המסורת מדברת על 3300 שנה.
בשם כל הטנקיסטים 452745
כשאתה מכנה את העם הזה כ"יהודים", זה מתחיל להיות ממשי רק בסוף הבית הראשון לכל המוקדם. למעשה אפשר להתחיל לספור מעזרא ונחמיה. מבחינת לוח זמנים: יציאת מצרים היתה לפני כ-‏3200-3300 שנה. על פי המיקרא היו בני ישראל במיצרים כ-‏400 שנה. אברהם היה בתקופת חמורבי-‏1792-1750 לפני הספירה. על אילו ממלכות מדבר פינקלשטיין? ודאי לא הממלכות שאתה חושבן עליהן.
בשם כל הטנקיסטים 452762
זה משנה למשהו אם העם היהודי קיים שלושת אלפים שנה או רק אלפיים וחמש מאות?
בשם כל הטנקיסטים 452777
זה לא משנה. לי ודאי שזה אינו משנה כי אינני מלביש על ההיסטוריה את חוקי הקניין.
בשם הצדק? 452884
אם כך הדבר אז

האם התרחשה שואה לעם היהודי?
לפי המאמר הזה לא:
ועוד מלוא החופן

אני לא טוען שהשואה לא התרחשה אבל אחרים כן ומה זה אומר לעומת "חוקר" אחד המכחיש את ההיסטוריה היהודית.

מאחר ורוב בחורינו השמאלנים מעדיפים את הגרסה המוסלמית/ערבית, מחר עוד יתברר כי הסיפור שהשואה לא היתה יהפוך להיות האמת כי מי שמסלף מה בנוח לו יצטרך ללכת את כל הדרך.

1984 זה כאן
בשם הצדק? 452888
1984 זה כאן אבל בגלל הראיות שעליהן אתה מבסס את טיעוניך.
בשם הצדק? 452734
''לעומתה, השווה עם האומה היהודית - האומה המתורבתת העתיקה בעולם'' - אתה מתבלבל עם הסינים, חמודי.
בשם הצדק? 452752
הסינים? מצרים, שומר ובבל לא היו קודם?
בשם הצדק? 452758
לפני העברים? בטח. לפני הסינים? לא נראה לי, אבל אני פתוח למידע חדש. מה שבטח, זה לא היהודים.
בשם הצדק? 452764
ויקיפדיה אומרת שהסינים קיימים 5,000 שנה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%94%D7%99%D7%A... והמצרים 6000 http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%99%D7%A1%D7%9...
בשם הצדק? 452761
כשמדברים על האומה העתיקה מתכוונים בדרך כלל לאומה קיימת, לא לכאלה שנכחדו. בכל מקרה הסינים מתחרים בנו יפה.
בשם הצדק? 452765
איזה קשר יש ביננו לבין מי שהסתובב כאן לפני 3,500 שנה? איזה קשר יש בין הסינים לבין מי שהסתובב שם לפני 5,000 שנה? מה הופך את הסינים של היום לאותה אומה שהיתה אז, ואת הישראלים של היום לאותה אומה שהיתה אז אבל מונע מהמצרים, היוונים, האיטלקים, הפרסים, הזולו, הגרמאנים, המאיה, האבורג'ינים או אפילו הקנדים את הזכות הזאת?
התורה הזאת 452768
העיר הקודש והמחוזות היו לחרפה ולביזות וכל מחמדינו טבועות וגנוזות ואין שיור רק התורה הזאת.
התורה הזאת 748251
השורה הזאת שצטטת היא חלק מפיוט זכור ברית אברהם [ויקיפדיה] שחובר ע"י רבנו גרשום [ויקיפדיה] בתקופת הפרעות ביהודי גרמניה בתחילת האלף הקודמת ונאמר בסליחות ובתפילת נעילה ביום הכיפורים.

' הָעִיר הַקֹּדֶשׁ וְהַמְּחוֹזוֹת, הָיוּ לְחֶרְפָּה וּלְבִזּוֹת, וְכָל־מַחֲמַדֶּיהָ טְבוּעוֹת וּגְנוּזוֹת, וְאֵין שִׁיּוּר רַק הַתּוֹרָה הַזֹּאת. וְשׁוּב בְּרַחֲמִים עַל־שְׁאֵרִית יִשְׂרָאֵל וְהוֹשִׁיעֵנוּ לְמַֽעַן שְׁמֶךָ.'

בראון ‏1 מציין כי השורה הזאת - 'אין לנו שיור רק התורה הזאת' נעשתה לסיסמה המבטאת יותר מכל את דרכה של היהדות החרדית לאחר השואה.
----
1 בנימין בראון,החזון איש,עמ' 250
בשם הצדק? 452791
איזה קשר יש בינינו לבינם? למשל, שהטקסט המכונן של התרבות שלנו הוא ספר שהם כתבו. למשל, שאנחנו מדברים באותה שפה. יש יסוד סביר פלוס להניח שמבחינה אתנית אנחנו במידה רבה צאצאים שלהם, ולאורך הדורות אנחנו המשכנו לראות את עצמנו כנמצאים על רצף היסטורי אחד איתם. שיקולים דומים נכונים לגבי הסינים, אבל לא לגבי כל יתר העמים שמנית.
בשם הצדק? 452797
התאריכים הידועים של הטקסט המכונן לא מדברים על 3000. חתימת התנך וכתיבת המשנה והתלמוד זה התאריכים היחידים שיש. כל מה שלפני זה זה ספקולטיביות
בשם הצדק? 452806
כבר כתבתי כאן קודם - לא נראה לי חשוב במיוחד אם מדובר בשלושת אלפים שנה או באלפיים וחמש מאות. גם לא ממש אכפת לי אם תהיינה עוד חמש עשרה אומות שתוכלנה להתגאות באותו ותק או בכפליים ממנו.
בשם הצדק? 452809
אבל ההבדל הוא בין מקסימום 3000 למינמום 1400
בשם הצדק? 452862
1400? אתה מתבלבל עם המוסלמים, ידידי.
בשם הצדק? 452826
לכמעט כל האומות יש מיתוסים עתיקים, האם זה הופך את כל אותם עמים להמשך של מי שיצרו את המיתוסים? אנחנו לא מדברים ממש באותה השפה, ואין מי שיחלוק שלא היתה המשכיות של השפה לכל אורך התקופה, ושלמען האמת אימצנו ("מחדש") את השפה רק לפני כמה מאות שנים. לסינים היום אין אפילו שפה משותפת. מבחינה אתנית אנחנו אולי צאצאים שלהם, ואולי לא, אבל אין ספק שכל בני האדם שחיים היום הם צאצאים של בני אדם שחיו לפני 6,000 שנה, לכן כל האומות שקיימות היום ממשיכות אומות שהיו לפני היהודים והסינים.
אומות מתורבתות 452838
כל הדיבורים על מיתוסים עתיקים הם ענין למוזיאונים. רק העם היהודי שימר את תרבותו בצורה חיה ונושמת. התרבות היהודית רחשה ופעלה במשך כל הדורות ולא הופסקה מאז קמה - זו הסיבה גם שישנם אי אלו התפתחויות בתרבות זו. מכל מקום, הדברים נכתבו במסגרת הטענות מול 'האומה הפלשתינית' שודאי אינה משוייכת לסינים או לשומרים. לעומת זאת, הזהות היהודית, וזה ביטוי להשתייכותה אל העם העברי הקדום, הביאה לכאן אנשים מכל העולם, שבמשך אלפיים שנה חלמו על היום בו יבואו לכאן. כל זה
הוא אירוע שאף תרבות עתיקה לא הצליחה לחולל.
אומות מתורבתות 452840
תרבות זה עניין דינמי. יש דמיון בין התרבות היהודית היום לזו של לפני 1,000 שנה, ולזו של לפני 3,000 כמו שיש דמיון בין התרבות המצרית היום לזו של הפרעונים.

האנשים שבאו לכאן לא חלמו במשך 2,000 שנה על שום דבר משותף, עכש"ל לא עלה לישראל אף אדם שגילו מעל ל-‏150 שנה.
בשם הצדק? 452863
הקישור בין "כל בני האדם הם צאצאים של בני אדם שחיו לפני 6000 שנה" לבין "כל האומות ממשיכות אומות מאותה תקופה" הוא לא נכון. אומות נוצרו ונעלמו; במקומן קמו אומות חדשות שלא היו ממשיכותיהן של אלו. אומה היא ביסודה תודעה משותפת של קבוצת בני אדם המאמינים שיש ביניהם סוג של שותפות. ברגע שהתודעה הזו נשברה ונעלמה וקמה תודעת שיתוף חדשה מדובר באומה אחרת ולא בהמשך. אין המשך לפניקים או לכנענים הקדומים משום שלא היתה קבוצה שראתה את עצמה כהמשך שלהם ושימרה את תרבותם באופן רציף. מי שחי היום מהצאצאים שלהם עבר להשתייך לאומות אחרות. אגב, בעבר גם לא כל בני האדם השתייכו בכלל לאומות; לגבי רבים מסגרת השיוך הגבוהה ביותר היתה החמולה או השבט.
בשם הצדק? 452871
מי קובע, ולפי מה, מתי אומה נגמרת ומתחילה חדשה? מתי קבוצת אנשים היא ממשיכה של אבותיה ומתי לא? (למה זה בכלל מעניין?) אם המבחן היחיד הוא איך הם רואים את עצמם אז המצרים היום רואים את עצמם כהמשך של הפרעונים, סדאם ראה את עצמו כממשיכם של הבבלים, היוונים רואים את עצמם כממשיכם של היוונים הקדמונים וכו'. איך אתה מחליט איזה בן אדם שייך לאומה ואיזה לא?
בשם הצדק? 452877
כאשר אתה מדבר על משהו שממשיך משהו עתיק צריך להיות איזשהו רצף. אם במשך אלפי השנים האחרונות המצרים היו רואים עצמם כממשיכי הפרעונים (וגם מנסים לשמר סממנים תרבותיים כלשהם שלהם) היה נכון לטעון שהלאומיות המצרית ממשיכה את מצרים העתיקה במובן כלשהו. העובדה שעריץ כמו סדאם ניסה ליצור לאומיות דרך החייאת העבר אינה הופכת אותו להמשך של אותו עבר כשם שאילו הייתי היום מנסה לצייר בסגנונו של רמברנדט לא הייתי הופך לצייר מהאסכולה שלו אלא לצייר מודרני המנסה לחקות את הסגנון של אותה אסכולה.
בשם הצדק? 452892
ובעם היהודי אתה כן רואה המשכיות? העם היהודי החליף שפה, דת, מקום, תרבות וכל שאר הסממנים עליהם דיברת.
בשם הצדק? 452896
הצליח אפילו להחליף גנים, איכשהו, כך שיהודי אחד לא נראה בכלל כמו יהודי אחר. מדהים, לא?
בשם הצדק? 452898
תגובה 361282
בשם הצדק? 452903
התופעות שקהלת מתאר לא מספקות. מזרחיים *נולדים* כהים יותר משנולדים אשכנזים.
בשם הצדק? 452830
זה לא נכון לגבי היוונים והרומים?
בשם הצדק? 452864
לא ממש. קשה להגדיר את התרבות היוונית של היום כהמשכה של תרבות יוון העתיקה או את תרבות איטליה כהמשכה של התרבות הרומית. עד כמה שידוע לי, לעמים אלה עצמם אין יומרה כזו. לא היה קיים כלל עם איטלקי עד לפני כמאה וחמישים שנה.
בשם הצדק? 452874
ודאי שליוונים יש יומרה כזאת, וגם לרומאים. וגם, כפי שאמרו לך, למצרים ולעירקים/בבלים. והדמיון בין התרבויות היהודיות היום לבין זו של היהודים הקדמונים ודאי לא עולה על הדמיון בין יוון של היום ליוון העתיקה וכיו"ב. לעומת זאת, הדמיון במקום ישיבתם של אלה האחרונים לאבות אבותיהם עולה פי כמה על ה"דמיון" הזה אצלנו.
בשם הצדק? 452875
לרומאים? יש עם רומאי? שמחתי לשמוע.
גם היוונים לא היו עם אחד גם בתקופות הזוהר שלהם (נסה להגיד לאתונאים ולספרטנים שהם עם אחד. אלכסנדר הגדול היה מקדוני, לא יווני). המצרים והעיראקים עברו תקופה ארוכה מאד של נתק תרבותי מהתרבויות הקדומות שהיו לפניהם; הם רואים עצמם כחלק מהאומה הערבית הגדולה, מיתוסי הבריאה האליליים של התרבויות הקדומות מוקצים בעיניהם מחמת מיאוס, אין להם שום יכולת להשתמש באיזשהו אופן בשפה הקדומה. לגבי העיראקים זו בכלל בדיחה. מצרים היתה לפחות יחידה מדינית מוגדרת עם איזושהי תודעה משותפת לאורך רוב ההיסטוריה. הבריטים הקימו מדינה בעיראק לשלוש קבוצות אתניות ששונאות זו את זו, והעריץ ששלט עליהן ניסה ליצור מאפס איזושהי תודעה לאומית באמצעות החייאה של איזשהו עבר - נסיון שאת הצלחתו אתה יכול לקרוא בעיתונים מדי יום.

אנחנו יושבים היום במקום בו ישבו אבותינו. לגבי הדמיון התרבותי ניתן להתווכח, אבל מה שקובע אינו הדמיון אלא הרציפות. גם הסיני של היום שמייצר לך מסך דק 32 אינטש אינו סיני של לפני אלפיים שנה, אבל התרבות הסינית של היום היא ממשיכתה של התרבות ההיא.
בשם הצדק? 452878
הדרך הפולמוסית שלך להראות שהתרבות שלנו היא אמיתית ואחרות -לא, היא לא יותר מתרגילים מילוליים. אתה גורר אימפריות שונות לויכוח הזה ומנסה באופן סכמטי ביותר להשוות אותן לעם שלא היה קיים כפי שאתה מצייר אותו- מאברהם אבינו. חלקים גדולם ממנו נטמעו בסביבתם וגרעין מסויים שרד. גם בתקופת המישנה, שבה אפשר היה להשתמש בפראזה "עם היושב על אדמתו", היו תהליכים שונים שהוציאו רבים מהכיוון שנתנו הפרושים לדת היהודית והיום אתה יכול אולי למצוא אותם כחלק מהפלסטינאים.
נדמה לי שקראתי באיזה מקום שמבחינה גנטית -היהודים ולפחות חלק מהפלסטינאים הם אותו העם. מה לעשות, תהליכים היסטוריים שונים כוללים בתוכם גם המרות דת.
אגב, מיתוסי הבריאה אינם מוקצים בעיני אף אחד; הם מיתוסים היסטוריים ולא יותר.
אם אתה רוצה לדבר על אתוס משותף ותחושת סולידריות ואחידות בעם- אינני משתגע מהמצב בעם היהודי. תחושת הקשר והסולידריות שלי לחרדים איננה גדולה במיוחד בלשון המעטה. היסוד שיכול לצרף את כל הגרים במדינה הזאת לתלכיד מסויים, שיכול לקיים חברה בעלת איכויות אנושיות - איננו נראה לי מבטיח ביותר.
אפשר לשיר ולזמר על התרבות היהודית שכולה אנושיות וההמשכיות וכד'. הביטוי שלה שנמצא חנגד עיני אינו משכנע באיכותו. צר לי אבל שלא כמו ראש ממשלתנו הארכי ספינר שרואה את עצמו כיהודי ולא כישראלי, אני דוקא רואה את עצמי ראשית כאדם, אחר כך כישראלי ורק אחר כך כיהודי. איך נסתדר ביחד? נדקלם שאנחנו יהודים אם נרצה ואם לא?
בשם הצדק? 452981
התגובה האחרונה שלך נשמעת פסימית במיוחד.

"צר לי אבל שלא כמו ראש ממשלתנו הארכי ספינר שרואה את עצמו כיהודי ולא כישראלי, אני דוקא רואה את עצמי ראשית כאדם, אחר כך כישראלי ורק אחר כך כיהודי. איך נסתדר ביחד?"
אם אתה חושש מזה, איך תסתדר עם אזרח שרואה את עצמו קודם כפלסטיני ואח"כ כישראלי?

אני הייתי מציע לך לנקוט בגישה של המגיב מתגובה 423240: להתחיל לדבר ולא להבהל. לא על כל דבר צריך להסכים, אבל רצוי קצת סובלנות לדעות אחרות.
בשם הצדק? 452982
אני בעד לדבר ויש לי סובלנות לדעות אחרות. המיסגרת לדיבורים ושמיעת דיעות אחרות היא מדינה דמוקרטית. הצעת החוק להגבלת שימוש באדמות קק"ל רק ליהודים, יוצאת מהמיסגרת של המדינה הדמוקרטית. הצעת החוק של הכנסת מפלה באופן חמור חמישית מאזרחי המדינה.
אתה שואל: "אם אתה חושש מזה, איך תסתדר עם אזרח שרואה את עצמו קודם כפלסטיני ואח"כ כישראלי". אני דורש קודם כל מעצמי-
כאיש הרוב הדומיננטי, להרגיש קודם כאזרח המדינה ואחר כך כיהודי, ודאי שכאשר ראש ממשלה מתבטא כפי שמתבטא ומפלגתו מצביעה כפי שמצביעה, זהו מסר לחמישית מהאוכלוסיה שיש להם חלק מאד קטן במיסגרת הדמוקרטית והם צריכים לדאוג לעצמם כמיעוט מופלה. הייתי מציע להם ללמוד מהיהודים. היהודים בפולין לאחר מלחמת העולם הראשונה פנו לחבר הלאומים שידאג להם. הרבה פולנים התייחסו למעשה כאל בגידה. שכחנו קצת את ההיסטוריה שלנו.
בשם הצדק? 452994
איציק, אתה לוקח אתה הדברים שלי לכיוונים שכלל לא התכוונתי אליהם. אענה לך ובאותה הזדמנות אגיב גם לכמה מהמגיבים האחרים.

לא טענתי שהתרבות שלנו אמיתית ושל אחרים לא. טענה כזו תהיה טענת הבל. יש בכל תרבות נקודות חיוביות ושליליות, ואף אחת מהן אינה "אמיתית" יותר מאחרות. טענתי שלנו יש תודעה לאומית ורצף תרבותי ארוך יותר מאשר לשאר העמים להוציא הסינים. אין להבין מכך שיש לנו עדיפות על העמים והתרבויות האחרים; תרבות עתיקה יכולה להכיל יותר נקודות שליליות מתרבות חדשה, או להפך. זו עובדה היסטורית שאין לה משמעות ערכית מיוחדת.

מובן שהעם היהודי ותרבותו עברו שינויים רבים במהלך ההיסטוריה. מאז תקופת ההשכלה ובמיוחד בשניים-שלושה הדורות האחרונים חלה מהפכה רבתי בעם היהודי שעשויה בהחלט להעלות שאלות מהותיות יותר כמו האם עדיין ניתן בכלל לדבר על עם יהודי, ואם כן - האם הוא אכן משמר משהו מהעם היהודי ההיסטורי. זה נושא לדיון נרחב שאין לי כוונה להכנס אליו כרגע. לצורך העניין אני מתבונן בעם היהודי כפי ששרד עד לשואה באירופה (ואני מתעלם לצורך העניין מהשלכותיה הרחבות של המודרניזציה שם) ועליית יהודי ארצות האסלאם לארץ. העם הזה שימר לאורך השנים רצף של תפישה של עצמו כהמשכו האתני והתרבותי של העם היהודי שישב כאן בימי קדם. התפישה הזו היתה מוסכמת פנימית (כלומר הוא ראה את עצמו כך) וחיצונית (כלומר כך ראו אותו העמים האחרים). הרצף הזה הוא בעיני לב הענין. הרצף התרבותי התבטא במגוון של אפיונים תרבותיים שנשמרו לאורך הדורות. כך, למשל, יום המנוחה השבועי היה ונשאר יום השבת; לוח השנה היהודי היה ונשאר לוח השנה המבוסס גם על מחזור החמה וגם על מחזור הלבנה, והחגים היהודיים היו ונשארו אותם חגים; יהודים קראו לילדיהם באותם שמות מסורתיים של גיבורי המקרא ושל תקופת בית שני, קראו באותם טקסטים מקודשים וכן הלאה. רק כדוגמה - השבוע יחול צום תשעה באב. יהודים צמים בתאריך הזה כבר כאלפיים וחמש מאות שנה. זו המשמעות של רצף, בעיני. למיטב ידיעתי, העיראקים או המצרים אינם משמרים אף אלמנט תרבותי של אבות אבותיהם ובוודאי לא עשו מאמץ לשמור על רצף תרבותי איתם לאורך הדורות. כך גם לגבי מרבית העמים האחרים שהוזכרו כאן. אם תבוא ותראה לי שעם מסוים אכן שימר ומשמר את הרצף התרבותי והתודעה הלאומית שלו אז אתה יכול לצרף אותו אלינו ואל הסינים. כבר כתבתי לעיל שלא אכפת לי גם אם יש עוד 15 אומות עתיקות בעולם; אבל בשביל לטעון את זה צריך לבוא עם נתונים כלשהם.

סביר מאד שהיו המרות דת בשני הכיוונים. בהחלט יתכן שאנחנו קרובים גנטית לפלשתינים - למרבה הצער זה לא עוזר לנו ולא להם.

מיתוסי בריאה אליליים הם מוקצים בעיני כל מוסלמי דתי. יהודי שמאמין במיתוס הבריאה היהודי עלול לכל היותר להחשב לטיפש בעיני יהודים אחרים; מצרי או עיראקי שיאמין במיתוסים האליליים המצריים או הבבליים ייחשב לכופר מסוכן.

לגבי המצב היום בעם היהודי, אכן כפי שכתבתי קודם התחוללה בו תמורה גדולה (בעקבות המודרניזציה וההשכלה ובמידה רבה עוד יותר בעקבות התפרקות או השמדת הקהילות ההיסטוריות, הנדידה לארה"ב והקמת המדינה). המצב הנוכחי מעורר גם אצלי שאלות כבדות לגבי עתידו של העם היהודי כעם. יתכן שנחזה במצב אבסורדי שבו דווקא הציונות שנועדה לפתור את בעייתו של העם היהודי תביא להעלמותו כעם וליצירת עם חדש. השאלה שאתה מעלה לגבי אפשרות יצירתו של אתוס משותף חדש היא שאלה קשה מאד. כרגע קשה לי להיות אופטימי לגביה.
בשם הצדק? 452880
איזה רציפות ואיזה צפורים? לא אותן שפות, לא אותם אורחות חיים, לא אותן פרשנויות ל"ספרים המשותפים"... אפשר לאלץ כל דבר להיות כל דבר, אבל אם הוא לא כזה האילוץ יישאר ויבלוט.
בשם הצדק? 452767
שמעתי את זה בשתי הצורות, למעשה. גם כקיימת, וגם כ''ראשונה'', זו שכביכול חינכה את כל האומות שמסביבה. מעצבן אותי כשיהודים חושבים שאלו היהודים. שוביניזם וגאוות חינם.
בשם הצדק? 452772
hear hear!
אומות מתורבתות 452836
לכן הדגשתי, האומה המתורבתת העתיקה בעולם. המצרים, השומרים ובודאי גם הסינים הינם אומות פרמיטיביות. אם תוכל, המצא לי בדל מן התרבות הסינית שיש לו זכר בתרבות המודרנית. אם תמצא, השווה אותו עם התנ''ך...
אומות מתורבתות 452841
אני עתיק, אתה ישן הוא פרימיטיבי...
אומות מתורבתות 452857
האומה הסינית של היום, וגם של לפני מאתיים שנים, הרבה יותר מתורבתת מהאומה היהודית של לפני אלפיים שנים. התרבות היהודית של ימינו הרבה פחות אחראית לקדמה הטכנולוגית שממנה אנחנו נהנים מהתרבות הסינית. יהודים != תרבות יהודית, והכל התפתח בחסות הגויים.

"המצא לי בדל מן התרבות הסינית שיש לו זכר בתרבות המודרנית" - נייר, דפוס. http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Great_Inventions_o...

"אם תמצא, השווה אותו עם התנ"ך" - בשמחה: התנ"ך כתוב על נייר. לעיתים קרובות הוא לא כתוב, אלא מודפס.

דרך אגב, התנ"ך בכלל לא מרשים אותי. רוצה לשכנע אותי אחרת?
אומות מתורבתות 452970
נו באמת.. תרומה תרבותית אינה בהמצאה כזו או אחרת, אלא במוסר, בהגות. תרבות איננה קדמה טכנולוגית. התנ"ך הינו הבסיס המוסרי לתרבות ההומאנית, שבה אנו מתפארים יותר מאשר ביכולתנו הטכנולוגית.
אמנם, נכון שהמצאת הנייר והדפוס היא אבן דרך בהתפתחות הרוח, אך הדפוס המוכר לנו כיום התפתח דוקא באירופה, והנייר הינו תחליף בלבד לאמצעים אחרים ששימשו את בני עמנו בכתביהם.
כמו כן, מעליב היחס שלך ליהודים כפרזיטים מבחינה טכנולוגית. אי אפשר לבטל את תרומתם של היהודים לקדמה הטכנולוגית - אם בגלות, כשיצירתם היתה בחסות הגוים בעל כרחם, אם לאחר הקמת מדינת ישראל.
לסיכום: עם ישראל קבוע בתודעה התרבותית-מוסרית המערבית, לעומת הסינים שעדיין (ולא כפי שכתבת) לא אימצו את התרבות הזו. נראה שגם הסינים כיום לא מפותחים יותר מעם ישראל העתיק. זאת ע"פ חוקי הילודה הקיימים שם, לדוגמה.
אומות מתורבתות 452971
חוקי הילודה הקיימים בסין נחוצים למדי לסינים, שהם ממילא רבים ביותר.
אומות מתורבתות 452976
אם כבר אתה רואה בתנ''ך את ''הבסיס המוסרי לתרבות ההומנית, שבה אנו מתפארים..'', אז על פי התנ''ך הזה -דברי הנביאים- ה' ישמיד את עם ישראל ויחריב את ירושלים.
אומות מתורבתות 452983
לא נאמר שה' ישמיד את עם ישראל, עיין היטב בדברי הנביאים. בענין ירושלים: אכן היא חרבה, אך יש גם נבואות על בנינה של ירושלים.
מלבד זאת, לא הבנתי את ההקשר של הדברים ביחס ל'אומות מתורבתות'. האם הדברים באו על-מנת לקומם אותי, לאחר שהנחת מן הסתם שהנני חובש כיפה?
אומות מתורבתות 452992
"תרומה תרבותית אינה בהמצאה כזו או אחרת, אלא במוסר, בהגות" - 1. אני לא מסכים. 2. האומות הנוצריות לא נראות לי כמושפעות מההגות היהודית, וגם לגבי המוסר היהודי, ספק רב לי.

"התנ"ך הינו הבסיס המוסרי לתרבות ההומאנית, שבה אנו מתפארים יותר מאשר ביכולתנו הטכנולוגית" - 1. לא אני. 2. אני לא מסכים.

"אך הדפוס המוכר לנו כיום התפתח דוקא באירופה" - אולי בגלל חוסר היכולת של תרבויות פרימיטיביות, כדוגמת היהדות, לאמץ המצאות זרות? אולי בגלל שלא היה לאירופה קשר רב עם סין עד ימיו של מרקו פולו?

"מעליב היחס שלך ליהודים כפרזיטים מבחינה טכנולוגית. אי אפשר לבטל את תרומתם של היהודים לקדמה הטכנולוגית" - לא אמרתי שהם היו פרזיטים (אבל לא הייתי נמנע מלהגיד זאת רק בגלל שזה היה מעליב אותך). אמרתי שזו לא הייתה התרבות היהודית שהראתה לתרבויות הגויים את האור, את יהודים בודדים שלקחו חלק בהתפתחותן של תרבויות הגויים, בנפרד מהתרבות היהודית, עם התרבות היהודית שנהנתה מהפירות - לא כפרזיטית, אלא כתרבות שכנה, בדיוק כמו שאר תרבויות הגויים, שלא כל אחת ואחת מהן הניבה כל המצאה והמצאה שבה היא משתמשת כיום.

"נראה שגם הסינים כיום לא מפותחים יותר מעם ישראל העתיק. זאת ע"פ חוקי הילודה הקיימים שם, לדוגמה." - זו חתיכת קפיצה לוגית, ועוד ממקצפה שהייתה קבועה בבסיסו של בנין המרחף באוויר.
אומות מתורבתות 453004
דורפל יקר.
"תרומה תרבותית... במוסר, בהגות" - אני הגדרתי את עם ישראל כאומה המתורבתת העתיקה בעולם. כוונתי היתה לתרבות שיש בה שאר רוח. 'תרבות' טיפוס על העצים שירשו הקופים מאבות אבותיהם, יתכן וקדומה יותר מהתרבות היהודית, אך מבחינתי אין לה חשיבות.

"האומות הנוצריות לא נראות לי כמושפעות מההגות היהודית" - בכנות, איני מבין מאין ספקותיך. היהדות היא בסיס רחב ונראה לעין של הנצרות, המשתמשת בתנ"ך ובמקורות יהודיים אחרים כבסיס רעיוני. כמו כן, קשה לי להבין את סירובך להכיר בתנ"ך כבסיס מוסרי עליו נשען המוסר המערבי.

לגבי הסינים: יתכן וטעיתי, אך היה זכור לי שההגבלה על הילודה נעשית לעיתים באמצעים אלימים. מכל מקום, בסין לא נהוגה השיטה הדמוקרטית, והיא מונהגת בצורה דיקטטורית - דבר המעיד במקצת על רמתה של החברה שם.
אומות מתורבתות 453031
"...ההגבלה על הילודה נעשית לעיתים באמצעים אלימים".
והעובדה שאצל היהודים רק הגבר נותן גט לאישה אינה מעידה במקצת על רמת החברה כאן? והעובדה שמבחינת הרבנים אין היום מניעה לנהוג ביגמיה, לא מעידה עליה? והעובדה שאנשים כמוך עדיין סבורים שהיהודים הם העם הנבחר, אינה מעידה עליה?
אומות מתורבתות 453044
מי עוד צריך לתת גט לאישה?
אומות מתורבתות 453053
...והאישה אינה יכולה לתת גט לגבר.
אומות מתורבתות 453056
טיפוס על עצים? אוי, קופיף יקר - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Xia-jue2.jpg ספל מתכת מלפני 4000 שנים. מתי למדו בני ישראל לעשות משהו דומה? ואם אתה חושב שלא הייתה מאחורי הספל הזה הרבה תרבות שתמכה בסדר החברתי שמאחורי יצירתו, אתה אוויל. תוספת שלי - הרבה יותר משהייתה בישראל וביהודה.

"היהדות היא בסיס רחב ונראה לעין של הנצרות" - תיאורטית בלבד. די לחכימא ברמיזא - היהודים לא היו פופולריים במיוחד בקרב האומות הנוצריות.

"והיא מונהגת בצורה דיקטטורית - דבר המעיד במקצת על רמתה של החברה שם." - ביקורת שאתה שוכח להפנות לממלכות ישראל ויהודה, שעל המוסר שלהן אתה מאמין שנשען כל המוסר(ים) המערבי(ים).

---
עורכים, תקלה טכנית - לא מסוגל ליצור רווח בין הקישור והמילה "ספל".
אומות מתורבתות 453065
הפתרון שלי לתקלה הזאת ולעוד תקלות הוא, בד"כ, להביא את הלינקים בשורה נפרדת, עם רווח כפול לפני ורווח כפול אחרי:

"טיפוס על עצים? אוי, קופיף יקר -

ספל מתכת מלפני 4000 שנים. מתי למדו בני ישראל לעשות משהו דומה? ואם אתה חושב..."
אומות מתורבתות 453078
תודה, אבל אם לא מתלוננים, איך ידעו האחראים מה יש לתקן?
אומות מתורבתות 453089
ראשית, העורכים התמתנו במיקצת.
שנית, התנ"ך היה מאד חשוב ומשפיע בנצרות והנצרות כינתה את עצמה כישראל החדשה. גם בימי הביניים- ברנסנס של המאה ה-‏12- היו קשרים אינטלקטואליים מאד חזקים בין חכמים נוצריים ויהודיים. היתה השפעה הדדית חזקה ןחילופי דעות על פרשנות המיקרא- הרבה יותר משנדמה על פי המקורות הגלויים. היהודים דיברו את שפת בני המקום בניגוד למה שהיה מאוחר יותר בפולין, ששם המשיכו לדבר את שפת בני המקום הקודם מהמאה ה-‏12.
אומות מתורבתות 453091
"...ששם המשיכו לדבר את שפת בני המקום הקודם מהמאה ה-‏12".
למה אתה מתכוון?
אומות מתורבתות 453092
ליידיש בפולין. היידיש בפולין היתה קודם גרמנית- היהודים דיברו קודם גרמנית. דיבור בשפת המקום מורה על התערות וקשרי גומלין עם האוכלוסיה המקומית ולא על קהילות מסתגרות. בפולין היה מצב שונה; היו לא מעט יהודים שלא ידעו פולנית.
אומות מתורבתות 453096
בפולין של המאה ה-‏12 דיברו גרמנית?
אומות מתורבתות 453100
היהודים שגרו באשכנז במאה ה-‏12 , גורשו יותר מאוחר והגיעו לפולין.
רווח והצלה 453158
הבעיה טופלה.
רווח והצלה 453236
תודה.
פריצת דרך אפשרית 455971
המציאות כוללת גם את העובדות הבאות: דרומה מישראל ומרצועת עזה משתרע שטח בן 60 אלף קמ"ר, שמיושב בדלילות רבה. שטח זה גדול פי 9
משטחי הגדה ועזה יחד, ופי 200 משטח רצועת עזה בלבד.

העברת חלק מסוים - בסדר גודל של מאות קמ"ר - משטחי סיני המדבריים לידי הפלשתינים תאפשר להם מידה של גמישות ביחס לשטחי הגדה. למצרים הענקית היא לא תזיק במיוחד, ויינתנו לה תמריצים כספיים ואחרים, נחוצים ביותר במצבה הנוכחי, בתמורה לוויתור.

אני לא רואה דרך אחרת להגיע להסדר.
פריצת דרך אפשרית 456011
יפה שתפסת את העניין. אין דרך אחרת, וגם דרך זאת לא תגיע להסדר. כי הם לא מעוניינים בהסדר.

הבעייה איננה צפיפות אוכלוסין. הולנד הרבה יותר צפופה מעזה. הבעייה היא שכופרים במוחמד נמצאים בדאר אל אסלאם.
פריצת דרך אפשרית 456013
יש שטח די ריק בירדן, במיצרים, בסעודיה. אנחנו טובים לנדב אחרים כי יש שטח די ריק גם בנגב. אנחנו ניקח את גוש עציון, אריאל, בית אל וכו' וניתן להם לגור במידבר סיני. כמה אנחנו נחמדים! בסה"כ טנחנו די נדיבים בזה שלא מציעים להם לגור בסהרה. חילוף הוגן, לא?
פריצת דרך אפשרית 456048
לא סהרה סהרורי
פריצת דרך אפשרית 456050
למה לא? אנחנו טובים בלהציע פתרונות על חשבון אחרים.
פריצת דרך אפשרית 456057
מה אתה משוגע, שמדינות ערביות יוותרו על שטח?? ברור שעדיף לפנות כמה עשרות אלפי יהודים.
פריצת דרך אפשרית 456060
כנראה שאני משוגע.להזכירך, הסכסוך על ארץ ישראל הוא בינינו לבין הפלסטינאים, לא בינינו לבין המיצרים. יש הרבה שטחים ריקים בעולם; למה שלא נתבע מאוסטרליה שתושיב את הפלסטינאים באמצע המידבר? אגב, גם אצלנו יש שטחים ריקים בנגב, למה המתנחלים לא התיישבו בהם מראש?
פריצת דרך אפשרית 456064
"להזכירך, הסכסוך על ארץ ישראל הוא בינינו לבין הפלסטינאים, לא בינינו לבין המיצרים."

דבר שאתה בוודאי יודע, אך אולי יש מקום להזכיר אותו: לגבי ישראלים רבים (וקרוב לוודאי שגם לגבי אירופאים ואמריקאים רבים) - "כל הערבים אותו דבר", והפלסתינאים בכללם. כמו שכל בני הגזעים המונגוליים הם "אותו דבר" - סינים מכל המקורות האתניים בסין העצומה, יפאנים, קוריאנים, תאילנדים ומי לא - כולם "נראים אותו דבר", ויש שקוראים לכולם - "סינים" - כך גם ההתייחסות לערבים. אנשים הרואים כך את "כל הערבים" כולל הפלסטינאים, מתרגזים עוד יותר מזה ש"יש להם 23 מדינות, אז הם מוכרחים דווקא את המדינה הקטנה שלנו?", וקשה לדעת אילו טיעונים להביא בפניהם כנגד. יש לך טיעונים טובים וחזקים לעניין זה?
פריצת דרך אפשרית 456066
בלי לנקוט עמדה מסויימת בדיון, האם קיימת סולידריות פאן אסייתית (אסיה של המזרח הרחוק לצורך העניין) הכוללת בתוכה קוריאנים, תאילנדים, סינים ויפנים אשר מייחדת אי אלו אינטרסים משותפים של קבוצה זו מאינטרסים החיצוניים לקבוצה?
הקץ לסכינאות (ולמזלגיות) 456080
ודאי.
הסולידריות של אוחזי הצ'ופ סטיקס.
פריצת דרך אפשרית 456081
לא חסר סיבות להתרגזות. הקטגוריזציה היא דרך ידועה להתחמק מעבודת הראש. הסכנה הצהובה, הסכנה המוסלמית, הסכנה היהודית...
מה שטוב שאיננו מבחינים שאנחנו חלק מה''סכנות''.
פריצת דרך אפשרית 456128
ויש גם אדמות על הירח, אבל מה הקשר. הסיבה שמציעים לבצע חילופי שטחים היא כדי לא לנשל עשרות ומאות אלפי אנשים מבתיהם. זה עניין מספיק כבד מבחינה מוסרית וכלכלית כדי שהוא יגבר על כל מיני נימוקי גנון בסגנון שהבאת (הסכסוך הוא ביננו לבין הפלשתיניאים, אנחנו באמת טובים בלדרוש מאחרים, המתנחלים התיישבו במקום לא נאות ולכן בוא נקים אותם).
אתה יודע מה, שכח מזה, קראתי בתגובות הבאות בתור שההצעה הזאת בעצם נובעת מזה שאני ואחרים חושבים שכל הערבים אותו דבר. עכשיו אני מבין למה אני תומך בזה, תודה!
פריצת דרך אפשרית 456147
לא ''התיישבו במקום לא נאות'' אלא התיישבו במקום לא שלהם.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים