נציגי שש המעצמות – ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין וגרמניה – הגיעו בלילה שעבר (א') בז'נבה להסכם ביניים עם נציגי איראן בנוגע לתכנית הגרעין שלה.
על פי ההסכם, איראן תעצור את הקמת מתקן המים הכבדים באראק, כ-200 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 20% יומרו למוטות דלק, היא לא תוכל להכניס לשימוש צנטריפוגות חדשות, והיא תאפשר פיקוח הדוק יותר על מתקני הגרעין שבשיטחה. בתמורה יוקלו חלק מהסנקציות שהוטלו על איראן, אך ההקלות לא יכללו את הסנקציות הנוגעות לנפט ולפיננסים. ההסכם שנחתם תקף לחצי שנה.
ג'ון קרי, מזכיר המדינה האמריקאי, אמר כי "ההסכם בין איראן והמעצמות יקשה על טהראן לבנות פצצה גרעינית ויגביר את ביטחונן של ישראל ובנות ברית אחרות של ארה"ב". חסן רוחאני, נשיא אירן, אמר לאחר חתימת ההסכם כי העשרת האורניום תימשך כסידרה; לדבריו, "תוצאת שיחות המשא ומתן היא ששש המעצמות הכירו בזכויות הגרעין של איראן. הטענה כי ניסינו להשיג נשק גרעיני תתברר בעתיד בגדר בדיחה היסטורית."
מנגד, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר כי "מה שהושג בז'נבה זו טעות היסטורית. העולם הפך היום מסוכן הרבה יותר". הוא הוסיף כי "איראן קיבלה מהמעצמות רשות להעשיר אורניום והסנקציות מוסרות תמורת ויתורים איראניים קוסמטיים. משמעויות ההסכם מאיימות על ישראל, שאינה מחויבת להסכם. אני מבקש להבהיר שנגן על עצמנו ולא ניתן לאיראן לפתח יכולת גרעינית צבאית."
|
קישורים
|