|
מעבר ל"אבל זה דבילי", יש עניין נוסף - שיכתוב היסטורי יכול לפגוע בהבנה היסטורית וביכולת ללמוד לקחים מההיסטוריה. כן, אף סרט או סדרה עלילתית שעוסקת באירועים שקרו בעבר לא אמורה לשמש בתור "ספר לימוד" היסטורי, אבל עובדתית חלק גדול מהציבור נחשף להיסטוריה בעיקר דרך סרטים כאלה ולמרות שאנשים מבינים את ההבדל בין סרט למציאות עדיין קשה לא לבנות מודל של מה שקררה בעבר על סמך המידע היחיד שיש להם. ואם מציגים את שנות ה-60 בתור חברה שיוויונית, למה בעצם צריך לקדם נשים בשנת 2020?
שיכתוב היסטורי בסרט או סדרה יכול להיעשות טוב (וגם להיות מבדר, שזאת בסופו של דבר המטרה העיקרית), אבל רק בתנאי שהיצירה מודעת לשינוי הזה ומשתמשת בו. אסור שהוא יהיה שרירותי רק כדי "להגדיל ייצוג חברתי". במחזמר "המילטון" השתמשו בכוונה בשחקנים לא-לבנים כדי לייצג את האבות המייסדים של אמריקה, אבל זאת הייתה בחירה מודעת וסגנונית שהתכתבה עם המסר שהמחזמר ניסה להעביר והסגנון המוזיקלי (שילוב של היפ הופ וראפ). דוגמא אחרת היא the marvelous mrs maisel, סדרה (מומלצת) שמציגה סטנדאפיסטית בשנות ה-50. זה לא בדיוק "שיכתוב" היסטורי (זה לא שלקחו אדם אמיתי ושינו לו את המגדר), אבל הסדרה מציגה אישה בתפקיד שהיה מאוד לא אופייני לנשים באותה תקופה. חלק גדול מהסדרה הוא איך החברה מגיבה לאישה שמנסה לעסוק במקצוע "גברי". ולמרות שיש אידאליזציה מסויימת, הסדרה בוודאי לא מעמידה פנים שבשנות ה-50 היה לנשים ייצוג הולם בקרב סטנדאפיסטים. אפשר גם להביא דוגמא הפוכה כיצד לא לייצר גיוון אפילו כשלא מדובר בשיכתוב היסטורי - בשנים האחרונות יצא "מכסחות השדים", שהוא רימייק (פלוס מינוס) ל"מכסחי השדים" משנות ה-80. אין חשיבות למגדר של הדמויות לכשעצמו, רק שההבדל העיקרי בין שני הסרטים הוא שהסרט משנות ה-80 מצחיק והחדש מאוד... לא. יוצרי הסרט השתמשו בהיפוך המגדרי בתור מגן מפני ביקורת וניסו להציג את המבקרים בתור שובניסטים.
אגב, יש משפט בסוף שהצחיק אותי: "בשבוע שעבר הגדיל אחד המרצים ואף אמר את המשפט "אנשים שנכנסים להריון", כאילו בכוונה התעקש לא להשתמש בלשון נקבה. קטנוני? אולי. משמעותי? מאוד." בהתחשב בסערה בכוס תה שפרצה כשרולינג יצאה נגד הניסוח "people who menstruate", שניסה להכליל טראנסים1. Damn if you do, damn if you don't.
_______
|
|