סתם מתוך סקרנות 133560
נאמר שבתביעה אזרחית נפסק כי על הנאשם לשלם פיצויים הגבוהים בהרבה מכל ההון שיוכל לגרד עלי אדמות. מה קורה אז? מעקלים את כל מה שיש לו ומוותרים על השאר? זורקים אותו לכלא לפי תעריף של מאה ש"ח ליום מאסר? שולחים אותו למלא טוטולוטו לשארית חייו?

(השאלה רצינית למרות הניסוח האידיוטי)
סתם מתוך סקרנות 133565
אני משער שדינו כדין כל חייב שאינו יכול לעמוד בתשלומיו, והוא יכול להכריז על פשיטת רגל.
ואז מה? 133566
ואז מה? 133568
ואז יעוקל חלק נכבד מרכושו לטובת התובע/ת, וייקבע סכום חודשי שעליו להחזיר אחרי שישתחרר, בהתאם להכנסותיו.

לא?
ואז מה? 133611
זו גם בטח התשובה למה זה לא הפך להליך תדיר: כי סביר שיש אינטרס כספי ממשי רק בחלק מהמקרים. (לא שהאינטרס הכספי הוא היחיד המעורב)
סתם מתוך סקרנות 133889
אם מדובר בתביעה אזרחית הרי שדין החוב שנפסק כדין כל חוב אזרחי אחר, דהיינו האמצעים הרגילים שעומדים לרשות אדם כדי לגבות כסף מחברו: הוצל"פ, הכרזה כפושט רגל וכו' (האמת, לא משהו). באופציה הזאת האפשרות להכניס אדם לכלא כתוצאה מאי תשלום, למשל, לוקחת הרבה מאד זמן, אם בכלל.
לעומת זאת, ישנה אפשרות בגזר הדין במשפט הפלילי להטיל פיצוי לקורבן של עד כ- 114אלפי ש"ח לכל עבירה ‏1. פיצוי כזה דינו כקנס וניתן לקבוע כי אם לא ישולם הפיצוי אזי העבריין ישב בכלא ‏2.

____________
1 לצורך העניין במקרה אחד יכולים להיות סדרה של עבירות. אם לצורך הדוגמא ניקח אונס שנעשה בבית ואחר מכן האנס איים על הנאנסת שאם תלך למשטרה יאונה לה רע, אזי ניתן להאשימו ולהרשיעו בפריצה תוך כוונה לבצע פשע, אונס ואיומים. על כל אחת מהעבירות הנ"ל ניתן לקבוע פיצוי של 114 אלפי ש"ח, למרות שמדובר במקרה אחד.

2 ברירת המחדל הינה כי מאסר שהוטל עקב אי תשלום הקנס או הפיצוי הינו בנוסף לכל מאסר אחר, אא"כ קבע בית המשפט אחרת.
סתם מתוך סקרנות 133898
ולמה בתי המשפט לא נותנים את הפיצוי הזה?
סתם מתוך סקרנות 133939
נותנים. ראה תגובה 133458 והקישור המצורף בה.
סתם מתוך סקרנות 133947
פשוט אבסורד, זה מה שזה.
סתם מתוך סקרנות 134263
השימוש בסעיף 77 לחוק העונשין המאפשר פיצוי לקורבן העבירה קיים אם כי אינו מרובה. לא בכדי אמר בית המשפט העליון לאחרונה (פברואר 2002), כי:

"דבר אחרון. הוראת סעיף 77 לחוק העונשין ראוי שנעודד את השימוש בה ככל הניתן. עבירות האלימות בארץ תוכפות עלינו ומתרבות הן והולכות. כמותן הן עבירות לרכוש. בכל מעשה אלימות יש קורבן; בכל עבירת רכוש יש נפגע; ואולם אך לעיתים נדירות נמצא קורבן או נפגע מגישים תביעה נגד העבריין, לפיצוי או לשיפוי על נזקי הגוף שנשאו בהם, על הכאב והסבל שעברו עליהם, על נזקי הרכוש. וכי שמענו אי-פעם על אשה שהגישה תביעת פיצויים נגד מי שאנסה והורשע בדינו? ושמעון שהועמד לדין והורשע על-כי נעץ סכין בגופו של בנימין וחתך בבשרו עמוק עמוק. מי הוא ששמע על תביעת פיצויים שהגיש בנימין נגד שמעון? על רקע כל אלה ראוי להם לבתי-המשפט כי יעשו שימוש בסמכותם לפסוק פיצויים לנפגעים ולקורבנות העבירות, שימוש תדיר משהיה עד כה. מדוע, למשל, לא יחוייב אנס בידי בית-משפט שהרשיעו בדין לשלם לנאנסת פיצויי-סבל ופיצויי-נזק נכבדים, ואף בסכום המירבי הקבוע בחוק? אכן, ראויים הם הקורבנות והנפגעים כי בית-המשפט יהיה להם לעזר, שהרי בית -משפט אם ואב ואפוטרופוס היה להם. וברוח זו של עידוד נאמר אנו, שראוי אף לנו כי נפרש את הוראת סעיף 77 לחוק העונשין בליברליות. ראויים הם הנפגעים וקורבנות העבירות כי נעשה כן". ‏1

עוד יש להסביר, כי הפיצוי לפי סעיף מכוון לנזק ולסבל שסבל הקורבן. לפיכך כדי להטיל פיצוי שכזה יש צורך בהוכחתו ומכיוון שהתביעה היא אשר מנהלת את ההליך ומתרכזת בהוכחת אשמתו של הנאשם ברור כי היא מוגבלת בהוכחת הנזק. מה גם שהמתלונן, איננו צד להליך ‏2 ולפיכך גם בית המשפט מוגבל בקביעה מה הנזק שסבל הנפגע.

יחד עם זאת וכאמור בפסק הדין לעיל, נותר לקוות שבתי המשפט ישכילו לעשות שימוש בסעיף 77 הנ"ל ולפצות תדיר ובאופן משמעותי נפגעי עבירה, לאו דווקא בעבירות מין.

______
1דברי השופט חשין ברע"פ 2976/01 - בתיה אסף נ' מדינת ישראל . פ"ד נו(3), 418 . ניתן לראות את פסק הדין באתר בית המשפט העליון: http://62.90.71.124/files/01/760/029/c04/01029760.c0...

2 לאחרונה חוקק חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א - 2001, שם נקבע כי לנפגע זכות, בין היתר, להביע עמדה בענין עסקת טיעון, שחורר מוקדם, חנינה. לא נקבע כי לנפגע זכות לעניין הפיצוי על פי סעיף 77.
פיצוי קרבנות עבירה 134292
גישה שונה לפיצוי קרבנות עבירה הינה גישור בין הקרבן לפוגע.
מאמר בנושא זה, מאתר "סולחה - פורטל הגישור הישראלי" :

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים