בתשובה לעמית מנדלסון, 14/10/02 19:53
150 הרוגים 98837
קולטי השמש מורכבים מחומר ששכחתי(כמובן) את שמו, שפולט חומר רעיל לאויר.
כאשר מדברים על מחיר וזיהום של אנרגיה צריך לקחת בחשבון את כל שלבי הפקת האנרגיה, מחציבת חומר הגלם ועיבודו, דרך הבניה של המתקנים, ועד להפעלתם ותחזוקם.

אני לא זוכר מספרים, אולם השטחים הדרושים להפקת אנרגיה סולרית בכמות הדרושה לאוכלוסיות שלמות הם עצומים בגודלם. כתוצאה מכך גדל גם הזיהום, והמחיר (ועוד לא דיברנו כלל על חיסול שטחי טבע). בחישוב כללי, דווקא האנרגיה הסולרית, שאנשים חושבים שהיא נקיה ובחינם, היא היקרה והמזהמת ביותר.

האנרגיה הגרעינית היא הזולה ביותר, ובאופן מעשי אינה מתכלה, על כך אין וויכוח. בנוסף, בכורים דוגרים (כורים המבצעים היתוך כפול, אאל"ט U238 לP239, וP240 ל P241) הנצילות התרמו-דינמית (כמות אנרגיית החום שהופכת לחשמל) גבוהה (כפולה אאל"ט) מהנצילות המקובלת בהפקת אנרגיה סולרית, או מפחם, נפט, כתוצאה מכך יורד עוד יותר המחיר והזיהום.

נושא הזיהום מורכב יותר. אם נתעלם לצורך הדיון מהנושא של תאונות וטיפול בפסולת הגרעינית, אין וויכוח שאנרגיה גרעינית היא גם הנקייה ביותר.

נושא התאונות יצא קצת מפרופורציה בעקבות התאונה בצ'רנוביל. הכור בצ'רנוביל היה מסוג לא בטיחותי, והיה ידוע ככזה מאז ומתמיד. הכור השתמש במים כמקרר ובגרפיט כמאט. הכור איבד את המים והגרפיט נשרף. אין כורי-כוח מהסוג הזה במדינות המערב. בכורי-כוח במערב ישנם מנגנוני בטיחות וגיבויים בכל שלבי התהליך. למשל, ישנם כורים בהם מוטות הדלק הגרעיני תלויים בחלל הכור וכאשר יש תקלה הם נופלים באמצעות כוח המשיכה לתוך מים שעוצרים את תהליך ההיתוך.
לאחר עשרות שנים, ניתן לומר שתאונות בכורי-כוח במערב הן נדירות כשהן קלות עד לא קיימות כשהן חמורות. הערכת סיכון סטטיסטית תראה שהסיכון להיפגע מתאונה בכור-כוח קטנה יותר מסיכונים אחרים שאנו חיים איתם, כמו נסיעה ברכב, ואפילו במטוס, ושהיה באיזורים המועדים לפגיעות ברקים.

עניין הפסולת הגרעינית, גם הוא מטופל היטב. אין לי חשק להרחיב כעת.

הבעיה העיקרית לדעתי בנושא הזה היא פגיעה בזדון. כור גרעיני לא יכל להתפוצץ כפצצה גרעינית גם אם נפציץ אותו בפצצה גרעינית. הבעיה היא באפשרות שארגוני טרור יגנבו את הפסולת, למשל את הפלוטוניום. אין חשש שהם יצליחו לייצר ממנו פצצה, אלא שיפוצצו אותו באמצעות פצצה רגילה, ויגרמו לפיזורו. פלוטוניום הוא חומר רעיל ביותר ועלול לגרום לנפגעים רבים במקרה כזה. אגב, אותה בעיה קיימת עבור כורים גרעינים המשמשים למחקר או לייצור חומר גלם לפצצות. ההבדל הוא שמתקנים צבאיים כאלה זוכים לשמירה הולמת. המסקנה היא שגם כורי כוח צריכים להישמר בהתאם. ייתכן שריבוי בכורי-כוח גרעיניים שמיצרים פסולת גרעינית מעלים את הסיכונים הזדוניים לרמה שאינה כדאית. עם זאת יש להוסיף לחשבון גם את כל מלחמות הנפט בעבר בהווה ובעתיד (מלחמת ארה"ב-עירק I+II, אירן-עירק, סעודיה-תימן-כווית-הנסיכויות, לא רוצה להתחיל עם דרום-אמריקה to name a few).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים