בתשובה להאייל הקוטב, 15/04/25 18:57
טראקטט תאולוגי-מדיני 778251
אפרופו הפוליטיקאי הממוצע, יצא לציבור בימים אלו להתודא לחה''כ אושר שקלים מן הספסלים האחוריים של הליכוד.
מצד אחד ''תואר ראשון בכלכלה, מדע המדינה וסוציולוגיה ותואר שני בתקשורת פוליטית באוניברסיטת בר-אילן''. מצד שני, הרושם שלי לפחות, שהוא טיפש כמו נעל. אולי צריך להזהר ברושם ראשוני על סמך ארוע אחד ולכן אומר את הנקודה באופן כללי ולאו דוקא על אדם ספציפי.
הרעיון של בחירות פנימיות, מרכז ליכוד, שביעיות וכן הלאה, הוא רעיון מפוקפק מאד. אנו רואים כמה קשיים ומורכבויות כרוכים בסיפור של בחירות כלליות. המחשבה שהעתקת התהליך הזה לפוליטיקה המפלגתית תורמת לבריאות הדמוקרטיה, נראה לי מאד מוטל בספק.
אחת הבעיות בדמוקרטיה היא הכוח הרב מאד שנלקח מן הפרט ונמסר לנבחרי העם. התנדבות להעביר עוד כוח והשפעה לגוף של מתווכים וספסרים פוליטיים נראה לי מזיק.
בחירת רשימת המועמדים ע''י מנהיגי המפלגות היא אחד המבחנים לכישוריהם. היא גם תרופה לנטייה הפופולארית להפריד בין ה''מנהיג'' לבין מעשי שליחיו ועושי דברו.
טראקטט תאולוגי-מדיני 778261
א. אני מניח שפולמוס ׳הבחירות המקדימות׳ והקשר שלהן לדמוקרטיה הפרלמנטרית הישראלית מוכרות ידועות. אני מצדד בשיטה האמריקאית המחייבת קיום הליך בחירות מקדימות מכל סוג - מקדימות סגורות, פתוחות, כוללניות כתנאי מקדים לבחירות הכלליות. אני מודע לכמה היבטים :

1. אני מודע שהליך זה יכול ויפגע בחוק ההתאגדות וחופש הביטוי, אבל רואה בכך הכרח בל יגונה בנסיבות הפוליטיות הנוכחיות.

2. נכון, אני משווה בין תפוחים לתפוזים, אבל גם בין תפוחים לתפוזים יש צדדים שווים. כך למשל אני למד מהשנים האחרונות ולפיהם למרות שהשיטה הישראלית היא רב מפלגתית, הרי שבפועל כל המפלגות משתפות פעולה פוליטית בין 2 גושים פוליטיים יהיה שמם אשר יהיה ובכך הן מציגים מצג דו גושי בלתי מתפשר המזכיר מאוד את התכונות הפוליטיות הדו גושיות. בעבר הפוליטי הרחוק והלא רחוק הפוליטיקה הייתה אמנם דו גושית, אבל מסביבה חגו עוד מפלגות שגם אם שתפו פעולה בין הגושים, רובם לא היו פוסלים הצעות מגונות כמו לעבור לגוש האחר. כיום המחנה הימני מורכב מתנועה פוליטית גדולה המובילה את המחנה כאשר מסביבה חגים מפלגות דתיות/עדתיות אשכנזיות וספרדיות ודתיות לאומיות. מפלגות אלו יכולות לריב אחד עם השני כולל עם המפלגה המובילה על נושאים מאוד עקרוניים אבל עדיין להשאר באותו גוש מחוסר ברירה ולא כי יש להם איזו חלופה אחרת. הדברים די דומים בצד השני שאולי אין לו מרכז פוליטי כמו הליכוד, אבל ברור הוא שמפלגות המרכז והשמאל [ובתמיכת פוליטית הד הוק של המפלגות הערביות בהפלת נתניהו] די מחויבות בנאמנותן הפוליטית לגוש ולא יערקו לצד השני. זהו מצב דברים של ריבוי דעות המיישרות קווים פוליטיים לקו אחד ואחיד במאני טיים של הבחירות. החשש האמיתי מבגידה בין הצדדים - מצב פוליטי בעייתי שהמחוקק לא מצליח/רוצה לתקן - או שינוי קו או פיצול קו, מוביל לכך שהליך הסינון המחמיר בא לידי ביטוי בהקמת וועדות מסדרות ולא דמוקרטיות. בישראל גם הליכוד וגם המערך קיימו בחירות מקדימות בתחילת שנות ה-‏90, כיום עדיין השיטה מונהגת אצל הליכוד. בארה״ב הבחירות המקדימות מהוות את הליך הסינון המאוד מרכזי והמהותי בהליך בחירת צירי המפלגות וזאת בעולם פוליטי דו גושי המחייב הליך כזה, המרסן את השחיתות הפוליטית במפלגות באמצעות קניית תפקידים באמצעות קניית הצירים בוועדה המסדרת ואשר הייתה נפוצה מאמצע המאה ה-‏19 ותחילת המאה הקודמת בארה״ב.

3. לדעתי, אולי אנחנו נוטים להאשים את התוצאה או את האנשים שגרמו לתוצאה ולא את השיטה עצמה. השיטה הישראלית המגינה על זכות ההתאגדות גורמת לכך שלעולם לא יהיה שינוי בקרב הקבוצות הלא ליברליות ומעכבות בהכרח את האפשרות שהשינויים יתרחשו מלמטה ולא מלמעלה. כדי לשנות את השיטה יש לאמץ שיטות דמוקרטיות כמו בחירות מקדימות בכל המפלגות , זה ימנע הדרת נשים, בערות וזהו תנאי בסיסי כדי לייצר שכבה מבוקרת ומאוזנת של הפוליטיקה הישראלית. זה ישנה סדרי עולם אצל החברה החרדית והערבית בהרבה היבטים ויתן ביטוי אמיתי לעמדותם הפוליטיות שעד היום הן מעוקרות ומשוללות. משם יכול להתחיל השינוי.

4. להלן קישור לסרט שלאחרונה עלה ברשת היוטיוב על אווה בראון. הסרטון מתאר אגב דמותה את הדמויות המשפיעות במלחמת העולם השנייה שהופיעו בסרט וש׳אנחנו׳ - אוהבי ההיסטוריה של המאה הקודמת - מכירים מהספרות הכתובה ו/או המצולמת - מופיעות כעת בסרטונים צבעוניים שאולי לא כולם ראו עדיין - כמו החיו את הדמויות במיוחד מהביוגרפיות על היטלר הישנות והחדשות.
--------
טראקטט תאולוגי-מדיני 778278
לא הבנתי איזו בעיה פריימריז חובה פותרים.
האם נשים ישותפו במקומות ריאליים במפלגות חרדיות?
האם זה ישנה את האידאולוגיה שלהן ושל הכהניסטים?
האם זה יציב מועמדים יותר מוצלחים במפלגות המרכז (מוצלחים כמו רגב, אמסלם וקרעי שזכו למקומות גבוהים בפריימריז בליכוד)?

אם אי הדרת נשים כל כך חשובה אפשר לחוקק שלא יכנס מועמד רביעי של מפלגה לכנסת אלא אם נכנסה לפניו אשה (שמיני- שתי נשים, וכך הלאה) במקום לחוקק חובת פריימריז.
טראקטט תאולוגי-מדיני 778293
ליבת הטענות של המצדדים ברפורמות המשפטיות היא שהרשות השופטת הפרה את האיזונים בין 3 הרשויות בכך שהיא ניכסה לעצמה בתחילת שנות ה-‏90 את הסמכות לבטל חוקים שהרשות המחוקקת ואיון דרישות הרשות המבצעת המבקשת את החקיקה. לא רבים מתזכרים זאת בהקשרים הנכונים, אבל ראוי לציין כי בשנות ה-‏90 גם הרשות המחוקקת בכובעה של הרשות המבצעת קיבלה חיזוקים שלא היו לה בעבר כדוגמת הבחירה הישירה לראשות לממשלה, חיזוק מעמד ראש הממשלה וכן נטרול הצעות האי אמון בהעמדת אופציה חלופית ועוד. כאשר מנסים לכמת ולבדוק איזו רשות ״הרוויחה״ יותר, הרשות השופטת או המחוקקת משנות ה-‏90 הנועזות, עולה שהרשות המחוקקת התחזקה מאוד ולמעשה האיזון בא לידי ביטוי בחיזוק הנגדי של הרשות השופטת.

1. עד שנת 1992, נציגי המפלגות נבחרו על ידי ראשי המפלגה/וועדות מסדרות פנימיות וכו׳. ראשי המפלגות שלטו בזהות חברי הכנסת ובכוחם להצביע בכנסת ולמעשה עד 92׳ הרשות המחוקקת לרוב הייתה כנועה לרשות המבצעת וגם בממשלות אחדות, האופוזיציה השולית קולה לא נשמע והרשות המבצעת רמסה את הרשות המחוקקת. מפלגת העבודה המנוחה בשנת 92׳ הייתה הראשונה לקיים פריימריס ובעקבותיה גם הליכוד המובס קיים פריימריס בשנת 93׳ בו נבחר נתניהו ליו״ר הליכוד בפעם הראשונה. הבחירות המקדימות מעצימות את הרשות המחוקקת/הכנסת ועצמאותה מאיימת ברצינות על הרשות המבצעת שכן אין לראשיה שליטה על זהות אלו שיזכו בפריימריס וכך כל ח״כ הוא מלך בהצבעות אי-אמון. עקב ׳איומים׳ אלו, דאגו ראשי המפלגות להכניס סעיפים המעניקים ליו״ר יתרון מובהק כדוגמת השריונים לקיבוצים, מושבים ,צעירים, גאים וכו׳. ככל שיש יותר שריונים, כך שליטת ראשי המפלגה בזהות הזוכים בבחירות גובר ומאיין למעשה את הבסיס הדמוקרטי בבחירות המקדימות והכלליות. יש הטוענים ‏1 שהפריימריס מפחית את הכוח של מפלגות קטנות וסקטוריאליות כדוגמת המפלגות החרדיות בכך שהן מאויימות תמיד על ידי חברי כנסת עצמאיים - שלא כפופים ליו״ר - שלא יקיימו את ההסכם עליהם הם חתמו מול היו״ר - ויצביעו נגד עמדת ראשי המפלגה הראשית מתוך שיקולים אלקטורליים עצמאיים או להשפיע על החלטות ראשי המפלגה. אפשר לראות זאת ביחסים הפוליטיים של תנועת הליכוד מול התנועות החרדיות והלאומיות בעניין חקיקת הגיוס וחוסר היכולת של נתניהו לכפות את דעתו בנושא על כלל חברי הכנסת ממפלגתו וגם במקטעים מסויימים בעניין הרפורמות המשפטיות שנבלמו.

2. מאמרם איל בנבנשתי ומיכל גינוסר־נוי עוסק במגוון נושאים לרבות השוואות ב׳דילמות אסיר׳ בין ראשי המפלגה לחברי הכנסת העצמאיים, ובין המפלגות הגדולות בעידן דו מפלגתי כדוגמת ליכוד/מערך לבין מפלגות הלווין ובעוד נושאים מעניינים, אבל לעניינו אנו - אין ספק שהמפלגות החרדיות עשו ויעשו כל שביכולתן כדי למנוע מצב חקיקתי שבו מפלגות יחוייבו לתת לציבור לבחור את נציגיו לכנסת בצורה חופשית וכן לחייב אותם להכניס אלמנטים דמוקרטיים בסיסיים בתוך הליך הבחירות הפנימי. לדעתי, הליך בחירות חופשי מקדים, יש ביכולתו להבריא את המערכת הפוליטית הישראלית החולה ולשנות עמדות וקביעות גם במפלגות הכנועות לדעת הוועדה ולא לדעת הבריות.

3. לשאלותיך -

> האם נשים ישותפו במקומות ריאליים במפלגות חרדיות?
>> כן. אם נשים יגישו את מועמדותן והן יבחרו בבחירות המקדימות במקומות ריאליים, אני לא רואה שום דרך של האדמו״ר למנוע את מינויה של חרדית לכנסת. ועדיין זה עדיף על שריון ( שאני גם מצדד בו בנסיבות הנוכחיות) מועמדת ממין אישה במפלגות.

> האם זה ישנה את האידאולוגיה שלהן ושל הכהניסטים?
>> למה אתה רוצה שהם ישנו את האידיאולוגיות שלהם ? אם כבר, ברור הוא שוועדות מסדרות בוודאי שלא יבחרו מועמדים ׳החשודים׳ בליברליזם/פלורליזם וכו׳. שינויים מהותיים באידיאולוגיות מוטב שהן יתרחשו מלמטה ולא מלמעלה.

> האם זה יציב מועמדים יותר מוצלחים במפלגות המרכז (מוצלחים כמו רגב, אמסלם וקרעי שזכו למקומות גבוהים בפריימריז בליכוד)?
>> אני לא יודע מה היא ההגדרה ל׳הצלחה׳ לשיטתך, אבל בכל מקרה אני אעדיף שבבחירות חופשיות יתמודדו ׳טיפשים׳ שהציבור בחר בהם על פני ׳חכמים׳ שחבר שלהם בחר בהם.

-----------
1 איל בנבנשתי ומיכל גינוסר־נוי - ׳הבחירות המקדימות במפלגות לקראת הבחירות לכנסת והשפעתן על הדמוקרטיה בישראל׳
טראקטט תאולוגי-מדיני 778294
2. דילמת האסיר- הכוונה לדילמה של דרעי? (סליחה, לא יכולתי להתאפק)

3.
א. אם הרבי אומר לבחור במועמד פלוני בפריימריז, זה לא כמו שהרבי אומר להצביע למפלגה פלונית? נראה לי שאפילו יותר, כי לרבי א' יהיה מועמד פלוני ולרבי ב' מועמד אלמוני. והחסידים של כל רב יכניסו את המועמד שלו. איך יכנסו כך נשים למקומות ריאליים?

ב. לענין המוצלחות של חברי הכנסת אני יותר אליטיסט ממך. אני מעדיף אנשים בעלי רקורד שבחרה ועדה מסדרת‏1 על פני הג'יפה שנבחרת בפריימריז. אני מסתכל על הח"כים של שנות השמונים ותחילת התשעים בטרם הפריימריז והם נראים לי עדיפים לאין שיעור על הנוכחיים. גם הח"כים של יש עתיד שסודרו ולא נבחרו נראים לי עדיפים על אלו במפלגות שכן נבחרו.

__________
1 ולא היו"ר שבוחר את אנשי שלומו, אבל לשם כך צריך מנגנון מפלגתי מפותח ועם ותק ופטינה, וזה לצערי כבר לא בנמצא.
טראקטט תאולוגי-מדיני 778309
א1. אם הנשים החרדיות האשכנזיות המהוות 50% משיעור המצביעים בבחירות המוקדמות למפלגת אגודת ישראל לא מוכנות להצביע בהצבעות חופשיות וסודיות לאישה שהגישה את מועמדותה חרף המלצת הרב/בעלה, אני מניח שזוהי בחירת האישה. אני לא פוסל שריון נשים בכל המפלגות כי אני חושב שכן ראוי לעשות זאת או להכשיר את התנאים. יש הטוענים ששריון מגזרים הם אפליה או כפייה שזאת כפייה, אבל מלכתחילה אני אעדיף בחירות מוקדמות שבו גם אישה חילונית יכולה להגיש מועמדות למפלגה חרדית וגם נשים חרדיות יוכלו להציע מועמדות בבחירות מוקדמות במפלגות חילוניות. בחירות מקדימות יפחיתו את כוחם של האליטות הרבניות על המפלגות ויעבירו את מרכז כובד ההחלטות לציבור שבוחר את המועמדים. בחירות מקדימות הן הסנן האלקטורלי הציבורי ולא הערכי או המוסרי.

א2. החברה החרדית סובלת בעשור האחרון מחוסר משמעותי ברועי דרך וזאת לצד גידול משמעותי באוכלוסיותה ולא מן הנמנע שיקומו לש״ס ולאגודת ישראל מתחרים פנימיים בבחירות הבאות. קיום בחירות מקדימות במפלגות החרדיות יש ביכולתם לשנות מסלולים מהותיים בפרדיגמה החרדית הבדלנית.

ב. אני גם הייתי רוצה שישבו בכנסת ישראל מדענים, זוכי פרס נובל, שחקני קולנוע דגולים, אנשי מדע רוח וחזון. אבל זאת הונאה, כי הציבור שמצביע למפלגה זאת, ערכיו לא ישתנו אם תשריין מקום לידוענים. חשוב מאוד שהציבור ידע בדיוק מי הם האנשים שהם בחרו ושאם הם עושים בושות, אז לקוות שהם ילמדו את הלקח להבא. ואם לא, אז שימשיכו לסבול. אם הליכוד לא מסוגל להביא מועמדים שיודעים לכתוב, לדבר, בסבלנות, בחוכמה, ביצירתיות, בדיפלומטיות מכובדת, והוא יכול ומסוגל להביא רק מי שמדבר בגסות, בחוסר נימוס ובדווח עובדות לא ׳מדוייקות׳, אז זה הליכוד.

ג. לא מן הנמנע שנתניהו יעשה בקרוב ׳מעשה שרון׳ לליכוד ויקים מפלגה שחבריה יהיו ממושמעים וצייתנים כמו בקדימה. משהו כמו מפלגת ׳עד הנצחון המוחלט - בהנהגת בנימין נתניהו׳ וזאת לצד הליכוד.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים