בתשובה להאייל האלמוני, 12/07/23 18:58
עלבון לאינטליגנציה? 759695
1. אתם מתייחסים למציאות כאילו היא מודל של שוק חופשי. כן, יתכן שבשוק משוכלל חלב מועשר יעלה כמה אגורות מעל לחלב רגיל. בפועל, הסרת הפיקוח מחלב רגיל יקרב אותנו לשוק משוכלל, ולכן המחיר של חלב רגיל יעלה וחלב מועשר ירד, אבל לא יגיע לעלות הייצור השולית (כפי שהיה קורה בשוק משוכלל לחלוטין).
2. אולי לא עקבתי אחר השיחה, אבל נראה שיש כאן טענה מובלעת שבהיעדר פיקוח יהיה מספיק חלב לכולם. ביקוש/היצע הוא תמיד עבור מחיר נתון‏1 יותר נכון לומר שבהיעדר פיקוח, יהיה מספיק חלב לכל מי שמוכן לשלם (להבדיל מהמצב היום, בו יש אנשים שמוכנים לשלם עבור חלב, אבל אין חלב. ונראה לי שהגדרתי "מחסור" בהקשר לדיון). אם מחירי החלב ירדו ל-‏1 ש"ח, 9 מיליון איש ירצו לקנות קרטון. אם מחיר החלב יעלה ל-‏1,000 ש"ח, מאה אנשים ירצו לקנות אותו. במצב הנוכחי, אם מחיר החלב יעלה, יותר אנשים יוכלו לקנות חלב (כי החלב נמכר בפחות ממחיר השוק החופשי שלו, מה שפוגע ביכולת הייצור). אבל אלה יהיו האנשים היותר עשירים. המדינה עושה כאן החלטה ערכית בכך שהיא יוצרת מצב בו השוק מייצר פחות חלב ממה שהוא יכול, ובתמורה יותר אנשים שידם לא הייתה משגת לקנות חלב במחירי שוק חופשי מצליחים לקנות חלב. אפשר להסתכל על זה בתור מס (ונראה לי שמבחינה כלכלית, זה ממש עונה להגדרה של מס).

3. במקרה של מוצרים לא מפוקחים שנמצאים במחסור, ההסבר הוא (כמעט?) תמיד כשל שוק - חסמים שלא מאפשרים ליצרנים להיכנס לשוק/להגביר ייצור מספיק מהר, צרכנים שעלולים לפעול באופן לא רציונלי ולהחרים חנויות שימכור במחיר שיתפס כלא הוגן‏2, רגולציה אחרת וכו'.

____________________
1 מבוא אולטא-מהיר לכלכלה: עקומת ביקוש/היצע היא הגרף שמתקבל אם משרטטים את הביקוש/ההיצע למוצר כתלות במחיר שלו עקומת ההיצע עולה מונוטונית (ככל שהמחיר ליחידה גבוה יותר, כך ניתן לייצר עוד יחידות) ועקומת הביקוש יורדת מונוטונית (ככל שהמחיר גבוה יותר,כך פחות אנשים מוכנים לקנות). הנקודה בה שני הגרפים נפגשים היא המחיר בו המוצר ימכר בשוק משוכלל.
2 "לא רציונלי" בהקשר של שוק חופשי.
עלבון לאינטליגנציה? 759703
1. נראה לי שחלב, גם בשוק חופשי, לא יכול להיות שוק משוכלל. לכן, נראה לי הגיוני שגם במדינות עם הרבה פחות מעורבות ממשלתית המחיר של חלב מועשר לא יתקרב לעלות היצור השולית (ואכן, זה מה שמתרחש במציאות, ראה קישור בתחילת הדיון).

2. הטענה הזאת לא נשמעת לי מוכרת.

3. אם ההגדרה לכשל שוק היא (בין השאר) כל דבר שיכול לגרום למחסור אז נראה לי שאתה צודק.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים