בתשובה לשוקי שמאל, 19/12/22 17:08
שאינו יודע לשאול 754654
לצערי, רוב התגובה שלי היא מסגנון "אין האחד מוציא את האחר".

- היחס ללהטב ברוסיה גם גרוע - נכון, וגם על זה היתה מחאה בזמן המונדיאל שם.

- היחס לנשים ברוסיה גם גרוע - להבנתי נשים בקטאר לא יכולות לצאת לעבוד/ללמוד/להוציא רשיון ללא אישור האב (או הבעל לנשים נשואות). לא הכרתי שהמצב ברוסיה הוא גרוע עד כדי כך אבל אשמח להכיר.

- גם עבודת הפיליפיניות בישראל קרובה לעבדות - אם היחס במדינה x גרוע, זה לא מצדיק שמדינה y תתן יחס יותר גרוע. ואם המצב סביר ביחס למדינות אחרות - מדוע קטאר מכחישה אותו (כולל נסיון למנוע מעיתונאים לדווח על המצב)?

- עובדים זרים שנופלים אל מותם - עד שלא תראה לי מספרים שאומרים שזה דומה לישראל (נגיד כמות הרוגים למיליון שעות עבודה) - אני רואה את זה כנתון שמצביע על היחס הגרוע לעובדים זרים. למשל כנראה אין הקפדה על שעות מנוחה, אין טיפול רפואי הולם וכו. אם הנתונים כל כך אנמיים באופן יחסי למדינות אחרות - מדוע קטאר מכחישה אותם?

- אפאחד לא מכריח מישהו להיות עובד זר בקטאר - זה נהדר. אבל זה לא מבטל את הטענות של אותם עובדים זרים שהגיעו לקטאר מרצונם. ולא מבטל את הדיווחים של העיתונאים שסיקרו את המצב של העובדים הזרים.

- גם מדינות בעבר שארחו את המונדיאל שיחדו - זה רע, אבל זה לא מצדיק שוחד מצד קטאר. יתרה מכך, הטענה היא שבהתעלם משוחד - יש הצדקה לקיים מונדיאל במדינה כמו רוסיה. שיש לה נבחרת חזקה ואצטדיוני כדורגל. אבל קטאר?

- מניעת מחאה - אני מקבל את הנקודה שלך.
שאינו יודע לשאול 754665
אני אקבל את הטענות שלך ואתחמק באלגנטיות מלשמש כפרקליט של קאטאר (מאחר ולא הציעו לשלם לי).
אנסה להציג זוית אחרת.
אני חושב שכולנו נסכים שיש כל מיני אמות מידה שבהן מודדים מוסריות של מדינות ועמים. יש כאלו שכדי להוכיח עד כמה הם רחוקים מגזענות ושוביניזם או עד כמה הם מקוריים ורחבי דעת יגוננו גם על המנוולים הגסים ביותר. ויש כאלו שמתוך אנינות דעת או אליתיזם עקרוני ימהרו למצוא פגמים גם במדינות הנחשבות לדמוקרטיות המבוססות ביותר כמו ארה"ב ובריטניה.
אנו מבינים אם כן שמדובר בקנה מידה שהוא בפרקטיקה גמיש למדי. גם איננו רוצים להימצא גזענים ולהגדיר כאלו סטנדרטים שישאירו בחוץ את כל העמים הפחות לבנים. הרי לא היינו רוצים להעמיד כאלו דרישות שהמונדיאל לעולם לא יוכל להגיע לשומקום מחוץ ל A list של ערי מערב אירופה וצפון אמריקה.
כדי לעשות זאת נשתמש בקנ"מ גמיש שלא יציב קריטריונים אבסולוטיים אלא יבדוק סטנדרטים יחסיים.
כששוקלים את קאטאר ביחס לשאר מדינות ערב, האיסלם או העולם החום והשחור, קשה לי מאד לראות בהם את הרעים בחבורה (נניח ביחס לצפון קוריאה, אפגניסטן, סין או ערב הסעודית).
נראה לי שלהחרים את קאטאר יציב אותנו מאד מאד לבד יחד עם מדינות בודדות בלבד שספק אם אנו יכולים לעמוד בסטנדרטים שלהן.
שאינו יודע לשאול 754668
אוסיף 2 נקודות.
נשאלת שאלה האם הדמוקרטיות המערביות היו צריכות להחרים את האולימפיאדה הנאצית בברלין 1936? בראייה היסטורית, התשובה לדעתי חיובית. לכן לדעתי שיקול מוסרי בבחירת מארחת מונדיאל הוא לדעתי לא רק ראוי, אלא גם נכון היסטורית.
אם אני בונה אלגוריתם ממוחשב לבחירת מארחת מונדיאל, אני מניח שהפילטר הראשון יסנן את כל הערים העניות שלא יוכלו לעמוד בהשקעות שדורש מונדיאל.
הפילטר הבא יסנן את כל המדינות שאין להן קשרים דיפלומטיים עם יותר מדי מדינות כדורגל.
הפילטר השלישי יהיה פילטר מוסרי שיוגדר כך שלפחות עיר ערבית אחת תישאר ברשימה
נראה לי שבכל רשימה כזו קאטאר תופיע.
שאינו יודע לשאול 754715
האם האלגוריתם שלך יכול להחליט גם איזה משרד הולך לאיזה פושע? סליחה, ח"כ בקואליציה?

אבל עזוב בדיחות שנייה, יש טור על קטאר של יאיר קטן, שליחני לקטאר ויש בו חלקים שמעניין לקרוא. בין היתר הוא מתייחס לשאלה למה דווקא קטאר:

דוגמית
"""
יש דברים ראויים שהתרחשו. גם לעולם הערבי הגיע מונדיאל משלו, שבו ערבים ומוסלמים מכל העולם הרגישו שייכים ומחוברים. ואפשר היה בסופו של דבר להסתדר בלי אלכוהול כדי לכבד את המסורת שלהם. חשוב להיחשף למנהגים ותרבויות, גם כאלו שלפעמים קשה לעכל, כל עוד הם לא פוגעים בכבוד האדם. אבל איפה הייתה התרבות הזו? העולם הערבי בלט כאן רק בגלל השפה, הלבוש והנוכחות. קטאר היא המקום הגרוע ביותר להציג בו את ההיסטוריה העשירה ומגוון רבדים, מוזיקה, אמנות, צבע. אם כל מה שהאוהדים יצאו איתו מקטאר זו התלהבות מהכאפיות והגלביות, אז הוחמצה הזדמנות לתת לעולם הרחב יותר מאשר חוויה ערבית שטחית, בדיוק מהסוג שקטאר מציעה.

....

הנקודה האחרונה והגרועה ביותר היא המורשת. ניקח לדוגמה את המונדיאל "הראשוני" הקודם, דרום אפריקה 2010. ההשקעה העצומה יצרה תשתיות תחבורה שהמדינה הייתה זקוקה להן והעבירו אותה לעידן חדש, לצד מתקנים מעולים וחשיפה חיובית שמובילה מאז ועד היום לצמיחה עקבית במספר התיירים. אלו הדברים שמונדיאל נותן למארחת מעבר לכדורגל, שם ממילא כבר היה טירוף כלפיו.

איזו מורשת תישאר בקטאר? אין פה תשוקה לכדורגל, זה לא ממש מעסיק את המקומיים, והפועלים הזרים מעדיפים קריקט וענפים מקומיים מסורתיים מהמדינות שמהן הגיעו. כל העסק הגיע לשם רק כדי שהשייח'ים יחזקו את הקשרים העסקיים עם המערב ויוכלו לצפות במסי מתא הכבוד.

..

ולבסוף, מורשת הספורט. מרוצי גמלים, אילוף בזים, קצת אתלטיקה בגלל ההצלחות האחרונות, אבל קטאר היא לא מדינה שמשתגעת על ספורט, זה לא בשבילה. היא הקימה את אקדמיית אספייר המפוארת כדי לטפח ספורטאים, אבל זה רק בשביל להאדיר את שמה ולהציג את הדגל ביותר תחרויות. אין פה נבחרת נשים פעילה, נבחרת הגברים עבדה במשך 12 שנים על איך שתיראה וקיבלה בראש במונדיאל, אין ילדים שמשחקים ברחובות, או במגרשים קטנים, שהאלילים שלהם הם כדורגלנים. ומעל כל הסיבות, זו הייתה הטובה ביותר למניעת האירוח מקטאר: מונדיאל במדינה ערבית? נהדר, בואו נרים אותו, אבל בכזו שיש בה תשוקה לכדורגל, שהטורניר ייתן לה דחיפה, ולא לזו שתשפוך הכי הרבה כסף.

עכשיו זה הכל, אבל העכשיו הזה נגמר והמונדיאל הוא נחלת העבר. צריך לשמור בתיקייה רק את התוצאות וההתלהבות, הדרמות והספורט, ולמחוק כל זכר להחלטה האיומה הזו. 12 שנים דיברו על מה יקרה בטורניר הזה, וכעת אפשר להעיף אותו לעזאזל ולנסות ללמוד מהמסלול המעוות ששלח את גביע העולם בכדורגל לקטאר. אנחנו יודעים שזה לא יקרה. קטאר כבר מדברת על אולימפיאדת 2036. ואתם יודעים שאם השם שלה יעלה, היא גם תיבחר.

"""

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים