בתשובה לידידיה, 02/11/21 20:29
ואלס עם חמינאי 744328
נכון. ואני די בטוח שיש סיבה שלאיראן זה מצליח יותר מלישראל ולארה"ב, ואני גם די בטוח מה הסיבה הזו (רמז: אידיאולוגיה.)
ואלס עם חמינאי 744329
האם התכוונת לאידיאולוגיה הדומה של חיזבאללה והמשטר באיראן? אולי יש לה השפעה, אבל לעכבות המוסריות והחוקיות הרופפות יותר באיראן יש לדעתי השפעה משמעותית יותר. לפעמים יעיל להיות רשע.
ואלס עם חמינאי 744330
(ובכל מקרה כתבתי עם לשון בלחי. האנגליזם הזה הוא מטאפורה טבעית, נכון? תגובה 484150)
ואלס עם חמינאי 744332
אני שואל את עצמי למה צד"ל התמוטט, והאם חולשתו היחסית נבעה מעכבות מוסריות וחוקיות כלשהן בישראל. אני לא רואה איך, אולי אני מפספס? אני מנחש שדבר דומה תופס עבור ארה"ב ודרום-וייטנאם או מי שהם תמכו בו לאחרונה באפגינסטן.

אני מתכוון לא בדיוק לאידיאולוגיה דומה של חיזבאללה והמשטר באיראן, אלא למשהו שקודם בכלל לחיזבאללה: האידיאולוגיה של איסלאם חזק, ונגד ציונות, אימפריאליזם אמריקאי ועושר סעודי מושחת היא, אידיאולוגיה שקל להניע באמצעותה רבים בלבנון, עזה ותימן. כנגד זה, אם מה שיש לישראל להציע זה כסף - כסף הוא מניע חזק לדברים מסוימים, אבל כשזה מגיע ללהניע אנשים לסכן את חייהם, אידיאולוגיה היא יעילה בהרבה.

זה גם תלוי איזו אידיאולוגיה. בוודאי רבים בציבור האיראני מתנגדים למשטר שם כי הם רוצים חיים טובים יותר וחופשיים יותר. זו אידיאולוגיה, אבל חלשה ביכולתה להניע לתפוס נשק ולהרוג ולהיהרג, כי היא שואפת בדיוק להפך.

אפילו אם אתה מוצא אנשים שמתנגדים למשטר באיראן באופן אידיאולוגי-לוחמני - נניח מיעוט אתני או דתי שמדוכא באיראן - אבל הם מוסלמים ולכן אינסטינקטיבית מוטים נגד ישראל - אתה בנחיתות. יכול להיות שהם יסכימו לקבל סיוע מישראל, בבחינת הרע הקטן יותר, אבל הם יהיו בדיסוננס מסוים, וזה ישפיע - החיילים שלהם והמלש"בים שלהם יהיו פגיעים אידיאולוגית ללעג "תראו על איזה חזירים אתם נשענים, בושה".
ואלס עם חמינאי 744340
יש כנראה איזשהו דיסוננס בקשר לידיעות על המתרחש באיראן. לא רבים שולטים בשפה הפרסית ועוד פחות מסוגלים לעקוב אחרי הלכי הרוח הציבוריים שם. יתכן שחלק גדול מאותם מעטים מועסקים ע"י מערכת התעמולה האנטי האיראנית של ישראל. ככל שהכינוי הזה נשמע מופרז, אני מניח שיש ביכולת המערכת הזו להעסיק את האנשים הרלאבנטיים. לאנשים אלו יש הטייה להראות עד כמה עבודתם אפקטיבית ועד כמה יש קשב באיראן אליהם.
אין ספק שיש חוגים רחבים באיראן שמתנגדים למשטר האיסלמי שם. האבידות הכבדות במלחמת איראן-עירק (שלא איראן פתחה בה) אומרות שכנראה לא מדובר רק בשכבה דקה של המעמד הבינוני הגבוה. יחד עם זאת תוצאות הבחירות שם מלמדות שמשהו בין 50 ל-‏70% מן האיראנים תומכים במשטר שם או לפחות מקבלים אותו בבחינת הרע במיעוטו. למעשה אין שום ארגון פוליטי רציני המתנגד למשטר שם והאירגונים האנטי-איראניים הגלויים הם ארגונים של מהגרים איראניים שהשאיפה לחזור לאיראן אינה בוערת בהם.
אני חושב שאין דרך אחרת להסביר, איך השלטון שם, על גווניו ופלגיו השונים, מצליח להיות יציב כל כך הרבה שנים.
נ.ב. השלטון שם דכאני ללא ספק והוא יותר תאוקרטיה מאשר דמוקרטיה, אבל איראן אינה מדינת משטרה.
ואלס עם חמינאי 744341
ההפגנות שהיו שם לפני שנה היו הפגנות של המעמד הנמוך בעיקרן.
ואלס עם חמינאי 744345
יש כנראה באיראן קואליציה גדולה מאד של מסורתיים, כפריים ואליטות חדשות, שהשלטון האיסלמי עשה הרבה למענם והם תומכים בו.
להפגנות ספורדיות (שכנראה מנופחות מאד בתקשורת) של פרולטריון עירוני אין יותר משקל מלהפגנות של סטונדטים רדיקליים או סוכני ביטוח.
ואלס עם חמינאי 744342
כן, אבל גם איראן משלמת לשכירי חרב כדי להילחם את המלחמות שלה. ה„איראנים״ שנהרגים בסוריה הם כמעט כולם פליטים שאיראן משלמת להם להילחם בשבילה בארץ זרה. באיראן יש בהחלט התנגדות לכך שהכסף היקר שלהם מושקע בפלסטין, תימן ולבנון בעוד שלהם אין מה לאכול.
ואלס עם חמינאי 744347
ברור. אז בצד אחד של המשוואה (איראן) יש אידיאולוגיה + כסף, ובצד השני (ישראל, ארה"ב) רק כסף. אני מניח שישראל וארה"ב יכולות לשלם יותר כסף מאיראן, ומשער שזה רחוק מלפצות על חיסרון האידיאולוגיה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים